Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 23-Απρ-2020 17:30

  Ποια είναι η επόμενη επένδυση του Μπάφετ

  Ποια είναι η επόμενη επένδυση του Μπάφετ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Sergei Klebnikov

  Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Γουόρεν Μπάφετ αποτέλεσε βασικό παράγοντα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στις αγορές κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008. Ωστόσο, στην τρέχουσα ύφεση παραμένει σχετικά σιωπηλός, κάτι που κάνει πολλούς να αναρωτιούνται για την επόμενη επενδυτική του κίνηση.

  Κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 200, ο Μπάφετ, η καθαρή περιουσία του οποίου ανέρχεται σε 73,4 δισ. δολάρια, αναδείχθηκε σε "ήρωα”: Ηρέμησε της κλυδωνιζόμενες αγορές και έδωσε "σήμα” στους επενδυτές ότι ήταν και πάλι ώρα να προχωρήσουν σε επενδύσεις, αποκομίζοντας φυσικά σημαντικό όφελος.

  Σήμερα, όμως, εν μέσω της ύφεσης που προκαλεί η πανδημία του κορονοϊού και ενώ οι αγορές έχουν σημειώσει πτώση 15% από την αρχή του έτους, ο "Σοφός της Όμαχα” κρατά χαμηλό προφίλ και αφήνει πολλούς να εικάζουν εάν αγοράζει ήσυχα μετοχές και αποκτά συμμετοχές.

  Ας ρίξουμε λοιπόν μια ματιά στη στρατηγική που ακολούθησε η Berkshire το 2008, αλλά και τις επιχειρηματικές ευκαιρίες που μπορεί να εξετάζει στην παρούσα φάση.

  Οι κινήσεις του Μπάφετ κατά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008

  - Εκείνη την εποχή, καθώς οι μεγάλες τράπεζες κλυδωνίζονταν και η εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα είχε ξεκινήσει να περιορίζεται, ο "Σοφός της Όμαχα” έριξε 5 δισ. δολάρια στην Goldman Sachs, 3 δισ. δολάρια στη General Electric και αργότερα επένδυσε 5 δισ. δολάρια για να αποτρέψει την πτώση της Bank of America. To 2019, εξαγόρασε τη Burlington Northern Santa Fe Railway έναντι τιμήματος περίπου 26 δισ. δολαρίων.

  - Επιπλέον, τον Οκτώβριο του 2008, ο Μπάφετ δημοσίευσε άρθρο του στους New York Times με τον τίτλο "Αγοράστε Αμερική. Εγώ αυτό κάνω", εξηγώντας γιατί επένδυε στις μετοχές των ΗΠΑ και γιατί έπρεπε και άλλοι να κάνουν το ίδιο.

  - Οι συνολικές επενδύσεις της Berkshire κατά την περίοδο της κρίσης του 2008, οι οποίες ξεπέρασαν τα 25 δισ. δολάρια, απέφεραν κέρδη ύψους 10 δισ. δολαρίων μέσα στην πρώτη πενταετία από την σύναψη των σχετικών deals.

  - Κατά τη διάρκεια μιας κρίσης, "Τα εργοστάσια δεν εξαφανίζονται, οι γεωργικές καλλιέργειες δεν εξαφανίζονται, ούτε οι δεξιότητες των ανθρώπων", είχε δηλώσει ο Μπάφετ, εξηγώντας γιατί πραγματοποίησε τις επενδύσεις το 2008.

  Πιθανοί στόχοι του Μπάφετ εν μέσω του sell-off που προκαλεί ο κορονοϊός

  - Το 2020 δεν είναι 2008, από την άποψη ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα δεν βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού, γεγονός που θα μπορούσε να εξηγεί εν μέρει την υπομονή που δείχνει ο Μπάφετ. Ο "Σοφός της Όμαχα” υποστήριξε πρόσφατα ότι ο κορονοϊός προκαλεί "τρόμο” στις επιχειρήσεις και στους επενδυτές, προσθέτοντας ωστόσο ότι η πανδημία δεν "έχει αλλάξει” τη μακροπρόθεσμη αισιόδοξη οπτική του για τις μετοχές.

  - Η παγκόσμια αναταραχή δημιουργεί ευκαιρίες για τους διορατικούς επενδυτές με κεφάλαια, σημειώνει η Κορνήλια Άντερσον, επικεφαλής του τμήματος Εξαγορών &Συγχωνεύσεων και Αυξήσεων Κεφαλαίου της Refinitiv. Οι συμφωνίες εξαγορών και συγχωνεύσεων το 2020 -όπως το 2008- θα μπορούσε να εστιάσουν σε deal διάσωσης και σε αναδιαρθρώσεις, εξηγεί.

  - Οι εταιρείες private equities, τα hedge funds και άλλοι επενδυτές με επαρκή ρευστότητα -συμπεριλαμβανομένης της Berkshire Hathaway, η οποία μπήκε στο 2020 έχοντας απόθεμα μετρητών περίπου 128 δισ. δολαρίων- φέρονται να περιτριγυρίζουν εταιρείες ταξιδίων, καταλυμάτων και ψυχαγωγίας που έχουν πληγεί σφόδρα από την αναστολή της οικονομικής δραστηριότητας που έχει επιβληθεί (σ.σ. στο πλαίσιο των μέτρων περιορισμού της πανδημίας), σύμφωνα με όσα δήλωσαν πρόσφατα πηγές στη Wall Street Journal.

  - Οι αεροπορικές εταιρείες, τα ξενοδοχεία, τα καζίνο και οι κινηματογράφοι είναι μερικοί μόνο από τους κλάδους που αντιμετωπίζουν τη σκληρή οικονομική πραγματικότητα κατά τη διάρκεια της "παύσης” της οικονομικής δραστηριότητας και θα μπορούσαν να αποτελέσουν "ώριμους” στόχους επενδύσεων για τη Berkshire. Ωστόσο, μέχρι την ώρα που γραφόταν αυτό το άρθρο η Berkshire δεν είχε ανταποκριθεί στο αίτημα να σχολιάσει το θέμα.

  - Επίσης, οι εταιρείες κρουαζιέρας, συμπεριλαμβανομένων των Carnival, Royal Carribean και Norwegian, οι μετοχές των οποίων έχουν σημειώσει "βουτιά” τουλάχιστον 70% φέτος, θα μπορούσαν επίσης να "υποδεχθούν” με χαρά ρευστότητα από τον Μπάφετ, δεδομένου ότι λόγω του υπεράκτιου χαρακτήρα τους δεν είναι επιλέξιμες για ομοσπονδιακή ενίσχυση.

  Η Berkshire παραμένει "αρκετά συντηρητική” επί του παρόντος

  - Κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, η Berkshire πούλησε μετοχές της αεροπορικής εταιρείας Delta συνολικής αξίας 314 εκατ. δολαρίων, μετοχές ύψους 74 εκατ. δολαρίων της Southwest Airlines, καθώς και μετοχές 31 εκατ. δολαρίων της Bank of New York Mellon. Ωστόσο, δεν έχει ανακοινώση ακόμη το σύνολο των συναλλαγών, αγορών και πωλήσεων, που έχει πραγματοποιήσει κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου.

  - Εν τω μεταξύ, η Berkshire, η οποία έχει δει τις μετοχές της να υποχωρούν κατά 18% το τρέχον έτος, έχει χάσει περίπου 70 δισ. δολάρια από τη συνολική αξία του χαρτοφυλακίου μετοχών που διατηρεί, από τα μέσα Φεβρουαρίου.

  - Ο Τσάρλι Μάνγκερ, αντιπρόεδρος της Berkshire Hathaway, δήλωσε στη Wall Street Journal πρόσφατα ότι ο "Σοφός της Όμαχα” είναι "αρκετά συντηρητικός" όσον αφορά τις επενδύσεις στην τρέχουσα συγκυρία: "Κανείς στην Αμερική δεν έχει δει ποτέ άλλοτε κάτι ανάλογο", ανέφερε ο Μάνγκερ. "Αυτό είναι διαφορετικό. Όλοι μιλούν σαν να ξέρουν τι πρόκειται να συμβεί, όμως κανείς δεν κανείς δεν γνωρίζει", πρόσθεσε.

  - Παράλληλα, όπως ανέφερε ο Μάνγκερ, οι επιχειρήσεις δεν στρέφονται σήμερα στην Berkshire για κεφάλαια όπως έκαναν το 2008: "Το τηλέφωνο δεν χτυπάει", επιβεβαίωσε ο αντιπρόεδρος της Berkshire, προσθέτοντας ότι οι αεροπορικές εταιρείες "διαπραγματεύονται όλες με την κυβέρνηση, αλλά δεν στρέφονται στον Γουόρεν".

  Παρά την επικρατούσα αβεβαιότητα, πάντως, ο επί σειρά ετών συνεργάτης του Μπάφετ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ο "Σοφός της Όμαχα” να αναλάβει δράση: "Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε σε κάτι αρκετά επιθετικό ή να εκμεταλλευτούμε κάποια ευκαιρία".

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  07:41 12/04

  Το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech είναι λιγότερο αποτελεσματικό έναντι των μεταλλάξεων

  Τι δείχνει η νέα μελέτη από το Ισραήλ για τη χρήση του εμβολίου στον "πραγματικό κόσμο".

  09:37 11/04

  Ποιοι είναι οι Έλληνες που μπήκαν στην ευρωπαϊκή λίστα του Forbes "30 κάτω των 30" 2021

  Οι Γιάννης Ασσαέλ, Μαριάννα Καψετάκη, Κωνσταντίνα Θεοφανοπούλου και Γιώργος Καλλίγερος, που διαπρέπουν στις κατηγορίες "Επιστήμη" και "Βιομηχανία" μίλησαν στο Capital.gr.

  08:17 11/04

  Πώς οι δισεκατομμυριούχοι έγιναν πλουσιότεροι το 2021

  Η λίστα με τους 10 τομείς από τους οποίους πλούτισαν.

  08:13 09/04

  Ο σεμνός δισεκατομμυριούχος CEO της BioNTech μιλά για την νέα εποχή των mRNA εμβολίων

  Ο Ουγκούρ Σαχίν, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της BioNTech, αποκαλύπτει το όραμά του και τον δρόμο που ανοίγει η τεχνολογία του mRNA για νέες θεραπείες.

  15:23 08/04

  Τέσσερις Έλληνες κι ένας Κύπριος στη λίστα του Forbes με τους Ευρωπαίους "30 κάτω των 30"

  Γιάννης Ασσαέλ, Μαριάννα Καψετάκη, Κωνσταντίνα Θεοφανοπούλου και Γιώργος Καλλίγερος ξεχωρίζουν στην ευρωπαϊκή λίστα του Forbes 30 Under 30 Europe Class Of 2021.

  08:01 08/04

  Ο "πύραυλος" Μασκ: Πώς το εκκεντρικό αφεντικό της Tesla έγινε ο 2ος πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη

  Η περιουσία του Μασκ αυξήθηκε κατά περισσότερα από 126 δισ. δολάρια σε ένα μόλις έτος.

  14:22 06/04

  Forbes: Αυτοί είναι οι πλουσιότεροι άνθρωποι του πλανήτη - Στην κορυφή και πάλι ο Bezos, κατά πόδας ακολουθεί ο Musk

  Arnault, Gates και Zuckerberg συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα. Τα ελληνικά ονόματα της λίστας. Αυξήθηκε 5 τρισ. η συνολική περιουσία τους.

  11:39 06/04

  Πώς να μάθετε αν το e – mail σας είναι μεταξύ των εκατομμυρίων που έχουν διαρρεύσει από το Facebook

  Το site που επιτρέπει στους χρήστες να ψάχνουν σε βάσεις δεδομένων από δεκάδες παραβιάσεις για να δουν αν λογαριασμοί τους έχουν παραβιαστεί.

  07:58 06/04

  Ο Μασκ έγινε $6 δισ. πλουσιότερος μετά το ρεκόρ παραδόσεων οχημάτων της Tesla στο τρίμηνο

  Η Tesla παρέδωσε συνολικά 184.800 οχήματα το α΄ τρίμηνο, αριθμό υπερδιπλάσιο του αντίστοιχου διαστήματος πέρυσι.

  07:53 05/04

  Πώς παρά τα μπλεξίματά του ο Bill Hwang της Archegos μάζεψε αθόρυβα $10 δισ.

  Αφότου μάλιστα έβαλε "λουκέτο" στο hedge fund του, το 2012.

  07:48 02/04

  Πώς "χτίζεις" μια εταιρεία 1 δισ. δολ. χωρίς βοήθεια, σε λιγότερο από 10 χρόνια

  H άμεση επιτυχία που είχε η ιδέα της Cloudinary, κατέστησε την εταιρεία κερδοφόρα από την πρώτη μέρα.

  13:46 01/04

  Ο αντίκτυπος της κρίσης στη Διώρυγα του Σουέζ στον κόσμο θα μπορούσε να διαρκέσει εβδομάδες

  Η Ευρώπη είναι η περιοχή που θα βιώσει τις ισχυρότερες συνέπειες από το μπλοκάρισμα της Διώρυγας.

  07:45 01/04

  Πόσο σημαντική είναι η ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας της Ελλάδας με ΗΑΕ και Σαουδική Αραβία;

  Η Ελλάδα θα ήταν αφελής αν πιστεύει ότι άλλοι θα έρθουν προς υποστήριξή της σε μια κρίση στην Αν. Μεσόγειο.

  08:13 31/03

  Πώς η Goldman και γίγαντες της Wall δάνεισαν δισ. σε κάποιον που πόνταρε σαν τον "τζογαδόρο" των meme stocks

  Και η Archegos σήμερα προσομοιάζει με το αρχέτυπο του ριψοκίνδυνου επενδυτή που αδιαφορεί για τον αντίκτυπο των κινήσεών του.

  07:46 30/03

  Θα μπορούσε η Archegos να προκαλέσει ευρύτερο sell-off;

  Δεν είναι ξεκάθαρο, αλλά είναι μάλλον απίθανο ένα συστημικό sell-off. Εγείρει όμως τρία σημαντικά θέματα.