Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 16-Απρ-2020 08:16

  Forbes: Οι πλουσιότερες γυναίκες του κόσμου το 2020

  Forbes: Οι πλουσιότερες γυναίκες του κόσμου το 2020
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Kristin Stoller

  Η φετινή λίστα του Forbes με τους πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη αριθμεί συνολικά 2.095 δισεκατομμυριούχους. Μεταξύ τους βρίσκονται 234 γυναίκες. Όπως και οι άνδρες "ομότιτλοί” τους όμως, σε αυτούς τους ταραγμένους καιρούς και με τις αγορές να κλυδωνίζονται λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, περισσότερες από τις μισές έγιναν φτωχότερες σε σχέση με πέρυσι. 

  Η Alice Walton, ωστόσο, πήγε κόντρα στο ρεύμα. Η κληρονόμος μέρους της περιουσίας του ιδρυτή του ομίλου Walmart, είδε την περιουσία της να αυξάνεται κατά 10 δισ. δολάρια σε σχέση με το προηγούμενο έτος, φτάνοντας τα 54,4 δισ. δολάρια, και ανέκτησε τον τίτλο της πλουσιότερης γυναίκας στον κόσμο. Η Walton ουσιαστικά άλλαξε θέση με την Francoise Bettencourt Meyers, κληρονόμο της οικογένειας του ιδρυτή της L’Oreal, η οποία έχασε "τα σκήπτρα” και βρέθηκε φέτος στη δεύτερη θέση.

  Αντίθετα με τη Walton, η κληρονόμος της BMW, Susanne Klatten, ήταν μεταξύ αυτών που δέχθηκαν ισχυρό πλήγμα από την πτώση που κατέγραψε το χρηματιστήριο λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Οι μετοχές της BMW έχουν χάσει περισσότερο από το ένα τρίτο της αξίας τους από τον Ιανουάριο, εξανεμίζοντας 4 δισ. δολάρια από την καθαρή περιουσία της Klatten που πλέον διαμορφώνεται στα 16,8 δισ. δολάρια. Αντίστοιχη ήταν και η τύχη της Αμερικανίδας Elaine Wynn, η οποία είδε την περιουσία της να συρρικνώνεται κατά 33% σε σχέση με πέρυσι, καθώς η μετοχές της Wynn Resort σημείωσαν δραματική πτώση τους τελευταίους μήνες.

  Στον αντίποδα, κάποιες άλλες κυρίες, όπως η Zhong Huijuan, πρόεδρος της κινεζικής φαρμακοβιομηχανίας Hansoh Pharmaceutical, έγιναν σημαντικά πλουσιότερες σε σύγκριση με περυσι. Τον Ιούνιο του 2019, η Hansoh συγκέντρωσε 1 δισ. δολάρια κατά την αρχική δημόσια προσφορά της στο Χονγκ Κονγκ, με τις μετοχές της να έχουν σημειώσει έκτοκε αύξηση άνω του 25% στο ταμπλό. Έτσι, η περιουσία της Zhong υπολογίζεται πλέον στα 14,6 δισ. δολάρια.

  Συνολικά, πάντως, η φετινή λίστα του Forbes με τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου έχει λιγότερες γυναικείες παρουσίες σε σχέση με πέρυσι, καθώς από 244 που ήταν το 2019, φέτος περιλαμβάνει -όπως προαναφέρθηκε- 234. Η συνολική περιουσία τους ανέρχεται στα 927,4 δισ. δολάρια και, παρά την πρόσφατη οικονομική αστάθεια, είναι αυξημένη κατά 29,4 δισ. δολάρια σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Από αυτές δε, μόλις επτά γυναίκες μοιράζονται την περιουσία τους με τον σύζυγό τους, τα παιδιά ή τα αδέλφια τους, έναντι εννέα πέρυσι.

  Παρότι όμως η φετινή γυναικεία λίστα είναι μικρότερη, περιλαμβάνει 19 νέες παρουσίες. Η πλουσιότερη νεοεισερχόμενη είναι η Julia Koch, η οποία κληρονόμησε την περιουσία του συζύγου της David Koch που απεβίωσε τον Αύγουστο του 2019. Η πλέον αξιοσημείωτη ωστόσο νεοεισερχόμενη στη λίστα είναι η MacKenzie Bezon, που εξασφάλισε τη θέση της στην κατάταξη μετά την έκδοση του διαζυγίου της με τον πλουσιότερο άνδρα του κόσμου, τον Jeff Bezos, πέρυσι το καλοκαίρι.

  Στις νέες παρουσίες περιλαμβάνεται και η Neerja Sethi, η οποία μαζί με τον σύζυγό της Bharat Desai είναι οι ιδρυτές της συμβουλευτικής εταιρείας πληροφορικής και outsourcing Syntel. Η Sethi είναι μάλιστα μία από τις 67 αυτοδημιούργητες γυναίκες που περιλαμβάνει η φετινή λίστα. Μια ακόμη αυτοδημιούργητη επιχειρηματίας που έκανε φέτος το ντεμπούτο της στη λίστα του Forbes είναι η Qian Ying, η οποία ίδρυσε μαζί με τον σύζυγό της Qin Yinglin τη Muyuan Foods, εταιρεία εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Shenzhen. Οι μετοχές της Muyuan Foods, εταιρείας εκτροφής χοίρων και επεξεργασίας χοιρινού κρέατος, σχεδόν τριπλασιάστηκαν το περασμένο έτος, αυξάνοντας την καθαρή περιουσία της Qian στο 1,4 δισ. δολάρια.

  Σημειώνεται ότι το Forbes συνέταξε τη λίστα λαμβάνοντας υπόψη τις τιμές των μετοχών που έχουν ιδρύσει ή ελέγχουν οι εν λόγω κυρίες καθώς και τις συναλλαγματικές ιστοτιμές έως και τις 18 Μαρτίου 2020.

  Αυτές είναι οι 10 πλουσιότερες γυναίκες του πλανήτη

  Νο 1: Alice Walton
  Περιουσία: 54,4 δισ. δολάρια
  Χώρα: ΗΠΑ
  Πηγή πλούτου: Walmart

  Η μοναδική κόρη του ιδρυτή της Walmart, Sam Walton, ανέκτησε τον τίτλο της πλουσιότερης γυναίκας στον κόσμο, το οποίο της είχε "κλέψει” πέρυσι η Francoise Bettencourt Meyers. Παρά τους πρόσφατους κλυδωνισμού στη χρηματιστηριακή αγορά, η Walton είδε την περιουσία της να αυξάνεται κατά 23% σε σχέση με πέρυσι. Η Walton δεν διαδραματίζει κάποιον ρόλο στη διαχείριση της Walmart, αντίθετα ασχολείται με την προώθηση ενός προγράμματος στο πλαίσιο του οποίου το οικογενειακό ίδρυμα Walton θα εκδόσει ομολογίες ύφους 300 εκατ. δολάρια προκειμένου να βοηθήσει πρότυπα σχολεία να επενδύσουν και να ανακαινίσουν τις εγκαταστάσεις τους.

  Νο 2: Francoise Bettencourt Meyers
  Περιουσία: 48,9 δισ. δολάρια
  Χώρα: Γαλλία
  Πηγή πλούτου: L’Oreal

  Η εγγονή του ιδρυτή της L'Oréal, Eugène Schueller, κληρονόμησε την περιουσία της το 2017, όταν απεβίωσε η μητέρα της Liliane Bettencourt, τότε η πλουσιότερη γυναίκα του κόσμου, σε ηλικία 94 ετών. Η περιουσία της Bettencourt Meyers έχει μειωθεί κατά 400 εκατ. δολάρια σε σύγκριση με πέρυσι καθώς εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού οι μετοχές του γίγαντα καλλυντικών σημείωσαν πτώση 12% τις δύο πρώτες εβδομάδες του Μαρτίου. Τον Μάρτιο, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι τα εργοστάσιά της θα αρχίσουν να παράγουν απολυμαντικά για τα χέρια, προκειμένου να καλύψουν μέρος των αναγκών ανάγκες των γαλλικών και ευρωπαϊκών υγειονομικών αρχών στη μάχη κατά του κορονοϊού.

  Νο 3: Julia Koch & οικογένεια
  Περιουσία: 38,2 δισ. δολάρια
  Χώρα: ΗΠΑ
  Πηγή πλούτου: Koch Industries

  Η Koch έκανε το ντεμπούτο της στη λίστα των δισεκατομμυριούχων φέτος, αφότου μαζί με τα τρία της παιδιά κληρονόμησαν το 42% των μετοχών της Koch Industries από τον σύζυγό της, David, ο οποίος απεβίωσε τον Αύγουστο του 2019 σε ηλικία 79 ετών. Γεννηθείσα στην Ιόβα, η Koch μετακόμισε στη Νέα Υόρκη στη δεκαετία του 1980 όπου εργάστηκε ως βοηθός του σχεδιαστή μόδας Adolfo.

  Νο 4: MacKenzie Bezos
  Περιουσία: 36 δισ. δολάρια
  Χώρα: ΗΠΑ
  Πηγή πλούτου: ΑΜΑΖΟΝ

  Η Bezos κανείς επίσης το προσωπικό ντεμπούτο της στη λίστα φέτος, καθώς το διαζύγιό της με τον ιδρυτή της Amazon Jeff Bezos εκδόθηκε τον Ιούλιο του 2019. Η βραβευμένη συγγραφέας μυθιστορημάτων στο πλαίσιο του διαζυγίου έλαβε το ένα τέταρτο των μετοχών που κατείχε ο πρώην συζύγός της στον γίγαντα του ηλεκτρονικού εμπορίου. Η MacKenzie συμμετέχει ωστόσο από τον Μάιο του 2019 στην πρωτοβουλία της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης "Giving Pledge”, στο πλαίσιο της οποία έχει υποσχεθεί να δωρίσει τουλάχιστον το ήμισυ της περιουσίας της.

  Νο 5: Jacqueline Mars
  Περιουσία: 24,7 δισ. δολάρια
  Χώρα: ΗΠΑ
  Πηγή πλούτου: Κλάδος ζαχαρωτών, τροφές κατοικιδίων ζώων

  H Jacqueline και ο αδερφός της, John, έχουν κληρονομήσει έκαστος το ένα τρίτο των μετοχών της 35 δισ. δολαρίων (πωλήσεις) εταιρείας ζαχαρωτών Mars, που παράγει τα γνωστά M&Ms και τις μπάρες Milky Way. Οι τέσσερις κόρες του αείμνηστου αδελφού της Forrest Jr. κατέχουν το υπόλοιπο ένα τρίτο της Mars, στην οποί ανήκει επίσης μια μεγάλη εταιρεία παραγωγής τροφών και ειδών περιποίησης κατοικιδίων ζώων. Η Jacqueline Mars εργάστηκε στην εταιρεία για σχεδόν 20 χρόνια, ενώ συμμετείχε στο διοικητικό της συμβούλιο μέχρι το 2016.

  Νο 6: Yang Huiyan & οικογένεια
  Περιουσία: 20,3 δισ. δολάρια
  Χώρα: Κίνα
  Πηγή πλούτου: Real Estate

  Η 38χρονη Υανγ κατέχει το 57% καθώς και μια θέση στο διοικητικό συμβούλιο της εισηγμένης στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων Country Garden, την οποία ίδρυσε και διευθύνει ο πατέρας της. Συμβάλλοντας στη μάχη κατά της πανδημίας του κορονοϊού, η εταιρεία της εγκατέστησε ρομποτικούς σταθμούς παροχής τροφίμων στην Ουχά (την πόλη της Κίνας απ’ όπου ξεκίνησε η πανδημία) για την εξυπηρέτηση του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού.

  Νο 7: Susanne Klatten
  Περιουσία: 16,8 δισ. δολάρια
  Χώρα: Γερμανία
  Πηγή πλούτου: BMW, κλάδος φαρμάκων

  H κληρονόμος σημαντικού ποσοστού της αυτοκινητοβιομηχανίας BMW, Klatten, είδε την περιουσία της να μειώνεται κατά 20% το προηγούμενο έτος, καθώς οι πωλήσεις αυτοκινήτων επιβραδύνθηκαν εν μέσω της πανδημίας, οδηγώντας τη μετοχή της BMW 24% χαμηλότερα στο πρώτο μισό του Μαρτίου. Η Klatten ωστόσο είναι επίσης ιδιοκτήτρια και αναπληρώτρια πρόεδρος της εταιρείας φαρμακευτικών προϊόντων και εξειδικευμένων χημικών Altana.

  Νο 8: Laurene Powell Jobs & οικογένεια
  Περιουσία: 16,4 δισ. δολάρια
  Χώρα: ΗΠΑ
  Πηγή πλούτου: Apple, Disney

  Η χήρα του αείμνηστου πρώην συνιδρυτή της Apple Steve Jobs (απεβίωσε το 2011), η Powell Jobs διευθύνει την Emerson Collective, μια υβριδική φιλανθρωπική και επενδυτική εταιρεία περιορισμένης ευθύνης την οποία ίδρυσε το 2016. Μιλώντας στους New York Times τον Φεβρουάριο, η Laurene δήλωσε: "Δεν ενδιαφέρομαι για κληρονομιές, και τα παιδιά μου το γνωρίζουν. Ο Steve δεν ενδιαφερόταν για τέτοια πράγματα". Η περιουσία της έχει μειωθεί κατά 2,2 δισ. δολάρια σε σχέση με πέρυσι, εν μέρει λόγω της μείωσης που κατέγραψε η τιμής της μετοχής της Disney, αλλά και επειδή το Forbes έχει πλέον καλύτερη εικόνα για το σύνολο των περιουσιακών της στοιχείων.

  Νο 9: Zhong Huijuan
  Περιουσία: 14,6 δισ. δολάρια
  Χώρα: Κίνα
  Πηγή πλούτου: Φαρμακοβιομηχανία

  Η Zhong είναι πρόεδρος της κινεζικής φαρμακοβιομηχανίας Hansoh Pharmaceutical, η οποία παράγει ογκολογικά, ψυχοδραστικά, αντιδιαβητικά και άλλα φάρμακα. Η μετοχή της Hansoh σημείωσε άνοδο 10% από τις αρχές Ιανουαρίου έως τα μέσα Μαρτίου, όταν ο κορονοϊός ήταν σε έξαρση στην Κίνα. Η Zhong είναι παντρεμένος με τον Sun Piaoyang, τον δισεκατομμυριούχο πρόεδρο της Jiangsu Hengrui Medicine.

  Νο 10: Gina Rinehart
  Περιουσία: 13,1 δισ. δολάρια
  Χώρα: Αυστραλία
  Πηγή πλούτου: Ορυχεία

  Η Rinehart, που είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Αυστραλίας, "έχτισε” την περιουσία της πάνω στα σιδηρομεταλλεύματα. Κόρη του γνωστού επιχειρηματία σιδηρομεταλλευμάτων, Lang Hancock, η Rinehart είναι πρόεδρος της εταιρείας εξόρυξης και γεωργικών προϊόντων Hancock Prospecting Group από το 1992. Η περιουσία της μειώθηκε κατά 2 δισ. δολάρια το προηγούμενο έτος, καθώς η πανδημία του κορονοϊού οδήγησε σε πτώση τις τιμές στη βιομηχανία σιδηρομεταλλεύματος.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  17:16 12/05

  Η λίστα του Forbes με τους 10 πιο καλοπληρωμένους αθλητές στον πλανήτη το 2021

  Με τους αθλητές να αποκομίζουν περισσότερα από ποτέ από εξωγηπεδικές δραστηριότητες, η πτώση της πανδημίας είναι περισσότερο μια απλή "ενόχληση".

  07:55 12/05

  Ράλι για το Dogecoin μετά τη νύξη του Μασκ ότι η Tesla μπορεί να το δεχθεί ως μέσο πληρωμής

  Σημείωσε άνοδο 14%, πάνω από $68 δισ. η κεφαλαιοποίησή του, έγινε το τέταρτο πολυτιμότερο κρυπτονόμισμα.

  13:01 11/05

  Πώς παντρεύονται και χωρίζουν οι ζάμπλουτοι του πλανήτη

  Το χρήμα είναι γνωστό ότι δεν αγοράζει την ευτυχία. Στην περίπτωση των δισεκατομμυριούχων, ωστόσο, μπορεί να οδηγήσει σε "άγριες κόντρες" ή αναγκαίους συμβιβασμούς. Αλλά όχι πάντα.

  07:53 10/05

  Ποιος είναι ο Mike Karanikolas που έγινε δισεκατομμυριούχος με 50.000 δολ. αρχικό κεφάλαιο

  Η στροφή των καταναλωτών στις διαδικτυακές αγορές έχει εκτοξεύσει τη μετοχή της Revolve.

  10:48 08/05

  Τα ακίνητα που διακυβεύονται στο διαζύγιο των Γκέιτς

  Ο Μπιλ Γκέιτς είναι σήμερα ο τέταρτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, με περιουσία 130,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

  07:46 07/05

  Εξωπραγματικές οι απολαβές του Μασκ το 2020 - Υπερβαίνουν αυτές όλων των άλλων CEOs

  Το Forbes υπολογίζει ότι το προηγούμενο έτος οι απολαβές του ανήλθαν σε περίπου 11 δισ. δολάρια.

  17:17 06/05

  Ο Τζεφ Μπέζος πούλησε μετοχές της Amazon αξίας 2,5 δισ. δολαρίων

  Στο 1,9 δισ. εκτιμάται το κέρδος από αυτή τη συναλλαγή, με τον ιδρυτή της Amazon να κατέχει πλέον το 10,4% της εταιρείας.

  07:56 06/05

  Νέα ελπιδοφόρα θεραπεία κατά του κορονοϊού από την AbCellera

  Σύμφωνα με τον CEO της εταιρείας μπορεί να "αλλάξει τα δεδομένα του παιχνιδιού" καθώς είναι αποτελεσματική.

  16:28 05/05

  Η Πολεμική Αεροπορία της Τουρκίας είναι "απαρχαιωμένη", προειδοποιεί τουρκική μελέτη

  Η "εγκατάλειψη" του προγράμματος των F-35 για χάρη των S-400 ήταν κακό παζάρι, αναφέρει το think tank EDAM.

  07:59 05/05

  Ο Buffett αποκάλυψε επιτέλους τον διάδοχό του - Προμηνύοντας τη μελλοντική στόχευση στην ενέργεια

  Επέλεξε τον Greg Abel, επικεφαλής του τομέα ενέργειας της Berkshire Hathaway.

  00:19 03/05

  Το Bitcoin δεν είναι χρήµα - Ακόµα

  Το Bitcoin αποτελεί τη νέα "αγάπη" των επενδυτών. Γράφει ο Steve Forbes.

  08:19 02/05

  Amazon: Ανακοίνωσε έσοδα 108,5 δισ. δολ. και συνέτριψε τις εκτιμήσεις των αναλυτών

  Ο γίγαντας του ηλεκτρονικού εμπορίου κατέγραψε το καλύτερο τρίμηνο στην ιστορία του. Στα 202 δισ. δολ. η περιουσία του Jeff Bezos.

  08:12 02/05

  ΗΠΑ: Πάνω από 100 εκατ. Αμερικανοί εμβολιάστηκαν - Είναι αρκετό;

  Μια ξαφνική πτώση του ποσοστού εμβολιασμών μπορεί να σημαίνει πως ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού ίσως να μην εμβολιαστεί εγκαίρως ή και ποτέ.

  00:11 28/04

  Μπουρλά: Ενδεχομένως έως τέλος του έτους να είναι έτοιμο το χάπι της Pfizer κατά του κορονοϊού

  Η εταιρεία πραγματοποιεί ήδη κλινικές δομικές Φάσης 1 του φαρμάκου που θα "αλλάξει" το παιχνίδι, λέει ο Μπουρλά.

  07:43 27/04

  Δύο εφιαλτικά σενάρια για το Bitcoin

  Η αποδοχή τους από τις κυβερνήσεις θα μπορούσε να είναι το ίδιο καταστροφική, όσο και η απαγόρευσή τους.

  21:05 26/04

  Οι ΗΠΑ θα μοιράσουν έως και 60 εκατ. δόσεις εμβολίου AstraZeneca σε άλλες χώρες

  Δεδομένου ότι το εμβόλιο δεν έχει εγκριθεί ακόμη στις ΗΠΑ και η χώρα έχει αρκετά από τα υπόλοιπα εμβόλια.