Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 14-Απρ-2020 16:58

  Οι σημαντικότεροι επενδυτές με το "άγγιγμα του Μίδα" για το 2020

  Οι σημαντικότεροι επενδυτές με το "άγγιγμα του Μίδα" για το 2020
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Σε μια εποχή που η πανδημία του κορονοϊού έχει διασπείρει την αβεβαιότητα σε όλο τον πλανήτη, κάποιες επιχειρήσεις πρωτοστατούν στο επιχειρηματικό σκηνικό -αντλώντας ώθηση από τους κορυφαίους επενδυτές του κόσμου που έχουν στο πλευρό τους- και μας βοηθούν να επαναπροσδιορίσουμε τον τρόπο που τρώμε, ψωνίζουμε και επικοινωνούμε. 

  Το χρωστούν στους επενδυτές με το "άγγιγμα του Μίδα”, οι οποίοι έχουν κερδίσει τον τίτλο τους αφενός εντοπίζοντας και αναδεικνύοντας πρωτοπόρες εταιρείες του τεχνολογικού κλάδου, αλλά και χάρη στη διάθεσή τους να αναλάβουν μεγαλύτερα και πιο τολμηρά ρίσκα.

  Η 19η ετήσια "Λίστα του Μίδα”, που καταρτίζει το Forbes σε συνεργασία με την TrueBridge Capital Partners, αναδεικνύει λοιπόν για μια ακόμη φορά τους 100 κορυφαίους venture capitalists του κόσμου. 

  Στη κορυφή της φετινής λίστας βρίσκεται για τρίτη διαδοχική χρονιά ο Neil Shen της Sequoia China, πρώην επιχειρηματίας κι ο ίδιος, που έχει στηρίξει ορισμένες από τις κορυφαίες εταιρείες του τεχνολογικού κλάδου, όπως η Alibaba αλλά και η ByteDance, ιδιοκτήτρια του TikTok. Ο Shen είναι ένας μόνο από τον αριθμό-ρεκόρ των Κινέζων επενδυτών που περιλαμβάνονται στη "Λίστα του Μίδα” για το 2020, που πλέον ανέρχονται σε 22. 

  Σχεδόν το ένα τέταρτο των συμμετεχόντων της φετινής κατάταξης "φιγουράρουν” στη λίστα τα τελευταία 8 χρόνια. Όμως, φέτος υπάρχουν επίσης 12 νεοεισερχόμενοι καθώς και 6 που επανήλθαν στη λίστα (από την οποία είχαν αποχωρήσει στο παρελθόν) αφού κατάφεραν να ξεχωρίσουν χάρη στις τοποθετήσεις τους σε "παλαιότερα” (Dropbox, Spotify, Xiaomi) αλλά και νέα (Slack, Uber, Zoom) "πουλέν” του τεχνολογικό κλάδου, αλλά και χάρη στις επενδύσεις τους σε εταιρείες-"μονόκερους” (Airbnb, Meicai, Robinhood). 

  Από τους 100 συμμετέχοντες στη φετινή "Λίστα του Μίδα”, όμως, μόνο 11 είναι γυναίκες, και μάλιστα είναι μία λιγότερες από πέρυσι.

  "Εισιτήριο” για μπει ένας επενδυτής στην εν λόγω λίστα αποτελούν οι εταιρείες που περιλαμβάνει το χαρτοφυλάκιό του, και συγκεκριμένα εταιρείες που έχουν εισαχθεί στο χρηματιστήριο ή έχουν εξαγοραστεί έναντι τουλάχιστον 200 εκατ. δολαρίων κατά την τελευταία πενταετία, ή επιχειρήσεις που έχουν τουλάχιστον διπλασιάσει την αποτίμησή τους από τη στιγμή της αρχικής επένδυσης στα 400 εκατ. δολάρια ή και περισσότερα το ίδιο διάστημα. 

  Σημειώνεται ότι από τη "Λίστα του Μίδα” έχουν διαγραφεί επενδυτές που είτε απολύθηκας είτε αποχώρησαν από τις εταιρείες τους εξαιτίας οποιουδήποτε παραπτώματος.

  Νέες και ξεχωριστές παρουσίες

  Lisa Leung
  Εταιρεία: Qiming Venture Partners
  Αξιοσημείωτο Deal: Zai Lab

  "Πολλές φορές, [οι εταιρείες] δεν χρειάζονται πραγματικά να συγκεντρώσουν πολλά χρήματα", λέει η Leung, επικεφαλής επενδύσεων στον τομέα της υγείας της Qiming Venture Partners με έδρα το Χονγκ Κονγκ. Γι' αυτό αγνοεί επιχειρηματίες "που θέλουν γρήγορο κέρδος" και αντ' αυτών εστιάζει επιχειρήσεις πρώιμου στάδιο με μακροπρόθεσμο όραμα, ειδικά στον τομέα της υγείας. Η στρατηγική της έχει αποδώσει, έχοντας συμμετάσχει σε τρεις αρχικές δημόσιες προσφορές εταιρειών, μεταξύ των οποίων και η κινεζική εταιρεία ανάπτυξης εμβολίων CanSino.

  Bryan Roberts
  Εταιρεία: Venrock
  Αξιοσημείωτο Deal: 10Χ Genomics

  H Παρασκευή και 13 έφερε τύχη στον Bryan Roberts τον Σεπτέμβριο του 2019, όταν δύο εταιρείες του χαρτοφυλακίου του, οι Cloudflare και 10x Genomics, χτύπησαν το καμπανάκι σε δύο διαφορετικά χρηματιστήρια. Ο Roberts που επενδύει στον τομέα υγείας, αρέσκεται να ξεκινά από μικρά μεγέθη. "Προτιμώ να δίνω στις ομάδες την ευκαιρία να σημειώσουν πρόοδο και να συγκεντρώσουν στη συνέχεια χρήματα παρά να τους προσφέρουν κεφάλαια εξαρχής”.

  Rick Heitzmann
  Εταιρεία: Firstmark Capital
  Αξιοσημείωτο Deal: Pinterest

  Λίγο μετά την ίδρυση της FirstMark Capital κατά τη διάρκεια της ύφεσης του 2008, ο Heitzmann διασταυρώθηκε με δύο νέους επιχειρηματίες σε ένα διαγωνισμό επιχειρηματικού σχεδίου του NYU, που προσέβλεπαν στην μεταπήδηση από έναν κόσμο που βασιζόταν στο κείμενο σε έναν κόσμο που θα βασίζεται στην εικόνα. Από την ιδέα τους "ξεπήδησε” το Pinterest, και ο Heitzmann, ο κύριος αρχικός επενδυτής τελικά "αμοίφθηκε” με μια τεράστια απόδοση όταν τελικά η εταιρεία εισήχθη στο χρηματιστήριο.

  Frank Rotman
  Εταιρεία: Qed Investors
  Αξιοσημείωτο Deal: Credit Karma

  Το πρώην στέλεχος της Capital One εξελίχθηκε σε κορυφαίος επενδυτής στον τομέα του Fintech μετά την ίδρυση της QED Investors στη Βιρτζίνια το 2007. Η μεγαλύτερη επιτυχία του ήταν η Credit Karma, την οποία η Intuit εκδήλωσε ενδιαφέρον να εξαγοράσει έναντι 7 δισ. δολαρίων τον Φεβρουάριο. Τον ίδιο μήνα η QED έκλεισε ένα fund ύψους 350 εκατ. δολαρίων. "Έχουμε πολλά πυρομαχικά σε αυτήν την ταραγμένη περίοδο”, σημειώνει ο ίδιος.

  Theresia Gouw
  Εταιρεία: Acew Capital
  Αξιοσημείωτο Deal: Cato Networks

  Οποιοσδήποτε εταίρος στη νέα εταιρεία της Gouw, Acrew Capital, μπορεί να ασκήσει βέτο για κάποια επένδυση. Η ίδια ίδρυσε την εταιρεία τον Σεπτέμβριο, και έχει 6 επενδυτές. Αναμένει την πώληση έναντι 1,9 δισ. δολαρίων της εταιρείας διαδικτυακής ασφάλειας Forescout.

  Pat Grady
  Εταιρεία: Sequoia Capital
  Αξιοσημείωτο Deal: Zoom

  Πριν από τρία χρόνια, σε μια συνάντηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Zoom Eric Yuan, ο Pat Grady και ο εταίρος του στη Sequoia, επένδυσαν στην εταιρεία τηλεδιάσκεψης προτού καν δουν τα οικονομικά της στοιχεία. "Η εμπιστοσύνη που είχαμε στον Eric ήταν τέτοια ώστε να επενδύσουμε 100 εκατ. δολάρια", θυμάται. Το Zoom πραγματοποίησε μια από τις πλέον επιτυχημένες αρχικές δημόσιες προσφορές το 2019.

  Οι 10 κορυφαίοι venture capitalists

   

  Ολόκληρη η "Λίστα του Μίδα” για το 2020 εδώ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  07:47 14/04

  Forbes: Οι κορυφαίοι επενδυτές με το "άγγιγμα του Μίδα" για το 2021

  Η νέα γενιά τεχνολογικών γιγάντων σήμανε αλλαγή φρουράς και στις τάξεις των κορυφαίων VCs του πλανήτη.

  07:39 13/04

  Οι πολυτιμότερες ποδοσφαιρικές ομάδες στον κόσμο: Στην κορυφή η Μπαρτσελόνα με αξία $4,8 δισ.

  Η αξία των ποδοσφαιρικών συλλόγων αυξήθηκε κατά μέσο όρο 30% την τελευταία διετία.

  07:41 12/04

  Το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech είναι λιγότερο αποτελεσματικό έναντι των μεταλλάξεων

  Τι δείχνει η νέα μελέτη από το Ισραήλ για τη χρήση του εμβολίου στον "πραγματικό κόσμο".

  09:37 11/04

  Ποιοι είναι οι Έλληνες που μπήκαν στην ευρωπαϊκή λίστα του Forbes "30 κάτω των 30" 2021

  Οι Γιάννης Ασσαέλ, Μαριάννα Καψετάκη, Κωνσταντίνα Θεοφανοπούλου και Γιώργος Καλλίγερος, που διαπρέπουν στις κατηγορίες "Επιστήμη" και "Βιομηχανία" μίλησαν στο Capital.gr.

  08:17 11/04

  Πώς οι δισεκατομμυριούχοι έγιναν πλουσιότεροι το 2021

  Η λίστα με τους 10 τομείς από τους οποίους πλούτισαν.

  08:13 09/04

  Ο σεμνός δισεκατομμυριούχος CEO της BioNTech μιλά για την νέα εποχή των mRNA εμβολίων

  Ο Ουγκούρ Σαχίν, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της BioNTech, αποκαλύπτει το όραμά του και τον δρόμο που ανοίγει η τεχνολογία του mRNA για νέες θεραπείες.

  15:23 08/04

  Τέσσερις Έλληνες κι ένας Κύπριος στη λίστα του Forbes με τους Ευρωπαίους "30 κάτω των 30"

  Γιάννης Ασσαέλ, Μαριάννα Καψετάκη, Κωνσταντίνα Θεοφανοπούλου και Γιώργος Καλλίγερος ξεχωρίζουν στην ευρωπαϊκή λίστα του Forbes 30 Under 30 Europe Class Of 2021.

  08:01 08/04

  Ο "πύραυλος" Μασκ: Πώς το εκκεντρικό αφεντικό της Tesla έγινε ο 2ος πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη

  Η περιουσία του Μασκ αυξήθηκε κατά περισσότερα από 126 δισ. δολάρια σε ένα μόλις έτος.

  14:22 06/04

  Forbes: Αυτοί είναι οι πλουσιότεροι άνθρωποι του πλανήτη - Στην κορυφή και πάλι ο Bezos, κατά πόδας ακολουθεί ο Musk

  Arnault, Gates και Zuckerberg συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα. Τα ελληνικά ονόματα της λίστας. Αυξήθηκε 5 τρισ. η συνολική περιουσία τους.

  11:39 06/04

  Πώς να μάθετε αν το e – mail σας είναι μεταξύ των εκατομμυρίων που έχουν διαρρεύσει από το Facebook

  Το site που επιτρέπει στους χρήστες να ψάχνουν σε βάσεις δεδομένων από δεκάδες παραβιάσεις για να δουν αν λογαριασμοί τους έχουν παραβιαστεί.

  07:58 06/04

  Ο Μασκ έγινε $6 δισ. πλουσιότερος μετά το ρεκόρ παραδόσεων οχημάτων της Tesla στο τρίμηνο

  Η Tesla παρέδωσε συνολικά 184.800 οχήματα το α΄ τρίμηνο, αριθμό υπερδιπλάσιο του αντίστοιχου διαστήματος πέρυσι.

  07:53 05/04

  Πώς παρά τα μπλεξίματά του ο Bill Hwang της Archegos μάζεψε αθόρυβα $10 δισ.

  Αφότου μάλιστα έβαλε "λουκέτο" στο hedge fund του, το 2012.

  07:48 02/04

  Πώς "χτίζεις" μια εταιρεία 1 δισ. δολ. χωρίς βοήθεια, σε λιγότερο από 10 χρόνια

  H άμεση επιτυχία που είχε η ιδέα της Cloudinary, κατέστησε την εταιρεία κερδοφόρα από την πρώτη μέρα.

  13:46 01/04

  Ο αντίκτυπος της κρίσης στη Διώρυγα του Σουέζ στον κόσμο θα μπορούσε να διαρκέσει εβδομάδες

  Η Ευρώπη είναι η περιοχή που θα βιώσει τις ισχυρότερες συνέπειες από το μπλοκάρισμα της Διώρυγας.

  07:45 01/04

  Πόσο σημαντική είναι η ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας της Ελλάδας με ΗΑΕ και Σαουδική Αραβία;

  Η Ελλάδα θα ήταν αφελής αν πιστεύει ότι άλλοι θα έρθουν προς υποστήριξή της σε μια κρίση στην Αν. Μεσόγειο.