Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 13-Απρ-2020 12:50

  Γιατί δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι ο ζεστός καιρός θα σταματήσει τον κορονοϊό

  Γιατί δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι ο ζεστός καιρός θα σταματήσει τον κορονοϊό
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Θα καταφέρει ο ζεστός καιρός και η υψηλή υγρασία να σταματήσουν την πανδημία του κορονoϊού ή είναι μια ψεύτικη ελπίδα που βασίζεται σε συγκρίσεις με κοινούς ιούς όπως η γρίπη;

  Ενώ τα αποτελέσματα των ερευνών δεν είναι συνεπή, μια νέα έκθεση της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών (NAS) των ΗΠΑ υποδηλώνει ότι τα δεδομένα συγκλίνουν ολοένα και περισσότερο προς ένα συμπέρασμα - ο ζεστός καιρός δεν θα σταματήσει την εξάπλωση του ιού.

  Η έκθεση, η οποία αναλύει ποικίλες μελέτες, καταρτίστηκε από τον γιατρό David A. Relman, MD, μέλος της μόνιμης επιτροπής της NAS για τις αναδυόμενες λοιμώξεις και τις απειλές κατά της υγείας του 21ου αιώνα και συμπεριλήφθηκε σε μια "σύντομη συμβουλευτική επιστολή εμπειρογνωμόνων" προς τον Λευκό Οίκο.

  Τα αποδεικτικά στοιχεία υπέρ της επιβράδυνσης του ιού σε ζεστό κλίμα προέρχονται, εν μέρει, από την παρατήρηση εποχιακών μοτίβων ιών όπως η γρίπη που εντείνονται κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα και υποχωρούν την άνοιξη. Ακόμα και κάποιοι άλλοι κορονοϊοί ακολουθούν αυτό το μοτίβο. Αλλά ο Relman λέει τα δεδομένα που υποδηλώνουν ότι το SARS-CoV-2, ο ιός που προκαλεί την ασθένεια COVID-19, θα ακολουθήσει το ίδιο μοτίβο, είναι στην καλύτερη μη καταληκτικά.

  "Ορισμένα περιορισμένα δεδομένα υποστηρίζουν μια πιθανή μείωση των κρουσμάτων σε θερμότερες και πιο υγρές εποχές, αλλά όλα υπόκεινται σε σημαντικούς περιορισμούς", επισημαίνει στην έκθεση.

  Στην πραγματικότητα, ορισμένα από τα μέρη όπου ο ιός έχει ήδη εξαπλωθεί έχουν ζεστό καιρό αυτή τη στιγμή.

  "Δεδομένου ότι οι χώρες που έχουν σήμερα 'καλοκαιρινά κλίματα', όπως η Αυστραλία και το Ιράν, βρίσκονται αντιμέτωπες με ταχεία εξάπλωση του ιού, δεν πρέπει να υποτεθεί ότι θα μειωθούν τα κρούσματα σε άλλες περιοχές όπου θα αυξηθεί η υγρασία και η θερμοκρασία".

  Επιπλέον, δύο από τους πιό διαβόητους κορονοϊούς, ο SARS-CoV και ο MERS-CoV, "δεν έδειξαν κανένα στοιχείο εποχικότητας μετά την εμφάνιση τους".

  Η κατάληξη σε μια αξιόπιστη απάντηση από την αρχή της έρευνας μέχρι σήμερα είναι δύσκολη επειδή πολλές από τις μελέτες διεξήχθησαν σε εργαστήρια με ασυνεπείς συνθήκες και άλλες είναι "μελέτες φυσικής ιστορίας" -πολλές από την Κίνα- οι οποίες δεν ανταποκρίνονται επαρκώς στις ενδείξεις αυτής της πανδημίας.

  "Υπάρχουν σημαντικά προσκόμματα σε όλες τις μελέτες που παρουσιάστηκαν, που αφορούν κυρίως την ποιότητα των δεδομένων και τον περιορισμό του χρόνου και της θέσης", γράφει ο Relman. "Υπάρχουν επίσης σημαντικοί αποδιοργανωτικοί παράγοντες που σχετίζονται με τη γεωγραφία και, ως εκ τούτου, με τη θερμοκρασία και την υγρασία."

  Ακόμη και σε πρόσφατες έρευνες που υποδηλώνουν ότι οι υψηλότερες θερμοκρασίες και υγρασία θα μειώσουν τη ιογενή "μολυσματικότητα", ο βασικός ρυθμός αναπαραγωγής (γνωστός ως ο μέσος όρος R0) παρέμενε κοντά στο 2 [κάθε μολυσμένο άτομο προσβάλλει δύο επιπλέον ανθρώπους] στη μέγιστη υγρασία και θερμοκρασία στο σύνολο δεδομένων τους, υποδεικνύοντας ότι ο ιός θα εξαπλώνεται εκθετικά ακόμη και σε υψηλότερες θερμοκρασίες και υγρασία".

  Η έκθεση προσθέτει ότι είναι επίσης ανεπαρκής η εξάρτηση από έρευνες επικεντρωμένες σε επιδημικά στελέχη της γρίπης, τα οποία συνήθως είναι εποχιακά, επειδή τα "πανδημικά στελέχη της γρίπης δεν έχουν παρουσιάσει το τυπικό εποχιακό πρότυπο".

  "Υπήρξαν 10 πανδημίες γρίπης τα τελευταία 250 χρόνια - δύο ξεκίνησαν στο βόρειο ημισφαίριο το χειμώνα, δύο το καλοκαίρι και τρεις το φθινόπωρο", γράφει ο Relman. "Όλες είχαν δεύτερο κύμα κορύφωσης περίπου έξι μήνες μετά την εμφάνιση στον ανθρώπινο πληθυσμό, ανεξάρτητα από το πότε συνέβη η αρχική εισαγωγή".

  Η ανάλυση του Relman αφορά επίσης θέματα που σχετίζονται με τη θερμοκρασία εσωτερικού χώρου, συμπεριλαμβανομένης της ανησυχητικής επιμονής του ιού στον εξοπλισμό ατομικής προστασίας, όπως οι μάσκες.

  "Η επιμονή του μολυσματικού ιού στα είδη ατομικής προστασίας απασχολεί και εγγυάται πρόσθετη μελέτη για την ενημέρωση των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης", γράφει, σημειώνοντας ότι μια μεγάλη συγκέντρωση ιικών σωματιδίων βρέθηκε μέσα σε μάσκες μετά από επτά ημέρες. Αυτό το αποτέλεσμα υπογραμμίζει την ανάγκη οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης να χρησιμοποιούν νέες μάσκες στη διάρκεια της ημέρας για να αποφεύγουν να μολύνουν τον εαυτό τους και τους άλλους.

  "Οι πρόσθετες μελέτες καθώς ξεδιπλώνεται η πανδημία SARs-CoV-2 θα μπορούσαν να αποτυπώσουν περισσότερο τις επιπτώσεις του κλίματος στη μετάδοση", καταλήγει η έκθεση.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  07:41 12/04

  Το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech είναι λιγότερο αποτελεσματικό έναντι των μεταλλάξεων

  Τι δείχνει η νέα μελέτη από το Ισραήλ για τη χρήση του εμβολίου στον "πραγματικό κόσμο".

  09:37 11/04

  Ποιοι είναι οι Έλληνες που μπήκαν στην ευρωπαϊκή λίστα του Forbes "30 κάτω των 30" 2021

  Οι Γιάννης Ασσαέλ, Μαριάννα Καψετάκη, Κωνσταντίνα Θεοφανοπούλου και Γιώργος Καλλίγερος, που διαπρέπουν στις κατηγορίες "Επιστήμη" και "Βιομηχανία" μίλησαν στο Capital.gr.

  08:17 11/04

  Πώς οι δισεκατομμυριούχοι έγιναν πλουσιότεροι το 2021

  Η λίστα με τους 10 τομείς από τους οποίους πλούτισαν.

  08:13 09/04

  Ο σεμνός δισεκατομμυριούχος CEO της BioNTech μιλά για την νέα εποχή των mRNA εμβολίων

  Ο Ουγκούρ Σαχίν, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της BioNTech, αποκαλύπτει το όραμά του και τον δρόμο που ανοίγει η τεχνολογία του mRNA για νέες θεραπείες.

  15:23 08/04

  Τέσσερις Έλληνες κι ένας Κύπριος στη λίστα του Forbes με τους Ευρωπαίους "30 κάτω των 30"

  Γιάννης Ασσαέλ, Μαριάννα Καψετάκη, Κωνσταντίνα Θεοφανοπούλου και Γιώργος Καλλίγερος ξεχωρίζουν στην ευρωπαϊκή λίστα του Forbes 30 Under 30 Europe Class Of 2021.

  08:01 08/04

  Ο "πύραυλος" Μασκ: Πώς το εκκεντρικό αφεντικό της Tesla έγινε ο 2ος πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη

  Η περιουσία του Μασκ αυξήθηκε κατά περισσότερα από 126 δισ. δολάρια σε ένα μόλις έτος.

  14:22 06/04

  Forbes: Αυτοί είναι οι πλουσιότεροι άνθρωποι του πλανήτη - Στην κορυφή και πάλι ο Bezos, κατά πόδας ακολουθεί ο Musk

  Arnault, Gates και Zuckerberg συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα. Τα ελληνικά ονόματα της λίστας. Αυξήθηκε 5 τρισ. η συνολική περιουσία τους.

  11:39 06/04

  Πώς να μάθετε αν το e – mail σας είναι μεταξύ των εκατομμυρίων που έχουν διαρρεύσει από το Facebook

  Το site που επιτρέπει στους χρήστες να ψάχνουν σε βάσεις δεδομένων από δεκάδες παραβιάσεις για να δουν αν λογαριασμοί τους έχουν παραβιαστεί.

  07:58 06/04

  Ο Μασκ έγινε $6 δισ. πλουσιότερος μετά το ρεκόρ παραδόσεων οχημάτων της Tesla στο τρίμηνο

  Η Tesla παρέδωσε συνολικά 184.800 οχήματα το α΄ τρίμηνο, αριθμό υπερδιπλάσιο του αντίστοιχου διαστήματος πέρυσι.

  07:53 05/04

  Πώς παρά τα μπλεξίματά του ο Bill Hwang της Archegos μάζεψε αθόρυβα $10 δισ.

  Αφότου μάλιστα έβαλε "λουκέτο" στο hedge fund του, το 2012.

  07:48 02/04

  Πώς "χτίζεις" μια εταιρεία 1 δισ. δολ. χωρίς βοήθεια, σε λιγότερο από 10 χρόνια

  H άμεση επιτυχία που είχε η ιδέα της Cloudinary, κατέστησε την εταιρεία κερδοφόρα από την πρώτη μέρα.

  13:46 01/04

  Ο αντίκτυπος της κρίσης στη Διώρυγα του Σουέζ στον κόσμο θα μπορούσε να διαρκέσει εβδομάδες

  Η Ευρώπη είναι η περιοχή που θα βιώσει τις ισχυρότερες συνέπειες από το μπλοκάρισμα της Διώρυγας.

  07:45 01/04

  Πόσο σημαντική είναι η ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας της Ελλάδας με ΗΑΕ και Σαουδική Αραβία;

  Η Ελλάδα θα ήταν αφελής αν πιστεύει ότι άλλοι θα έρθουν προς υποστήριξή της σε μια κρίση στην Αν. Μεσόγειο.

  08:13 31/03

  Πώς η Goldman και γίγαντες της Wall δάνεισαν δισ. σε κάποιον που πόνταρε σαν τον "τζογαδόρο" των meme stocks

  Και η Archegos σήμερα προσομοιάζει με το αρχέτυπο του ριψοκίνδυνου επενδυτή που αδιαφορεί για τον αντίκτυπο των κινήσεών του.

  07:46 30/03

  Θα μπορούσε η Archegos να προκαλέσει ευρύτερο sell-off;

  Δεν είναι ξεκάθαρο, αλλά είναι μάλλον απίθανο ένα συστημικό sell-off. Εγείρει όμως τρία σημαντικά θέματα.