Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 13-Απρ-2020 12:50

  Γιατί δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι ο ζεστός καιρός θα σταματήσει τον κορονοϊό

  Γιατί δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι ο ζεστός καιρός θα σταματήσει τον κορονοϊό
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Θα καταφέρει ο ζεστός καιρός και η υψηλή υγρασία να σταματήσουν την πανδημία του κορονoϊού ή είναι μια ψεύτικη ελπίδα που βασίζεται σε συγκρίσεις με κοινούς ιούς όπως η γρίπη;

  Ενώ τα αποτελέσματα των ερευνών δεν είναι συνεπή, μια νέα έκθεση της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών (NAS) των ΗΠΑ υποδηλώνει ότι τα δεδομένα συγκλίνουν ολοένα και περισσότερο προς ένα συμπέρασμα - ο ζεστός καιρός δεν θα σταματήσει την εξάπλωση του ιού.

  Η έκθεση, η οποία αναλύει ποικίλες μελέτες, καταρτίστηκε από τον γιατρό David A. Relman, MD, μέλος της μόνιμης επιτροπής της NAS για τις αναδυόμενες λοιμώξεις και τις απειλές κατά της υγείας του 21ου αιώνα και συμπεριλήφθηκε σε μια "σύντομη συμβουλευτική επιστολή εμπειρογνωμόνων" προς τον Λευκό Οίκο.

  Τα αποδεικτικά στοιχεία υπέρ της επιβράδυνσης του ιού σε ζεστό κλίμα προέρχονται, εν μέρει, από την παρατήρηση εποχιακών μοτίβων ιών όπως η γρίπη που εντείνονται κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα και υποχωρούν την άνοιξη. Ακόμα και κάποιοι άλλοι κορονοϊοί ακολουθούν αυτό το μοτίβο. Αλλά ο Relman λέει τα δεδομένα που υποδηλώνουν ότι το SARS-CoV-2, ο ιός που προκαλεί την ασθένεια COVID-19, θα ακολουθήσει το ίδιο μοτίβο, είναι στην καλύτερη μη καταληκτικά.

  "Ορισμένα περιορισμένα δεδομένα υποστηρίζουν μια πιθανή μείωση των κρουσμάτων σε θερμότερες και πιο υγρές εποχές, αλλά όλα υπόκεινται σε σημαντικούς περιορισμούς", επισημαίνει στην έκθεση.

  Στην πραγματικότητα, ορισμένα από τα μέρη όπου ο ιός έχει ήδη εξαπλωθεί έχουν ζεστό καιρό αυτή τη στιγμή.

  "Δεδομένου ότι οι χώρες που έχουν σήμερα 'καλοκαιρινά κλίματα', όπως η Αυστραλία και το Ιράν, βρίσκονται αντιμέτωπες με ταχεία εξάπλωση του ιού, δεν πρέπει να υποτεθεί ότι θα μειωθούν τα κρούσματα σε άλλες περιοχές όπου θα αυξηθεί η υγρασία και η θερμοκρασία".

  Επιπλέον, δύο από τους πιό διαβόητους κορονοϊούς, ο SARS-CoV και ο MERS-CoV, "δεν έδειξαν κανένα στοιχείο εποχικότητας μετά την εμφάνιση τους".

  Η κατάληξη σε μια αξιόπιστη απάντηση από την αρχή της έρευνας μέχρι σήμερα είναι δύσκολη επειδή πολλές από τις μελέτες διεξήχθησαν σε εργαστήρια με ασυνεπείς συνθήκες και άλλες είναι "μελέτες φυσικής ιστορίας" -πολλές από την Κίνα- οι οποίες δεν ανταποκρίνονται επαρκώς στις ενδείξεις αυτής της πανδημίας.

  "Υπάρχουν σημαντικά προσκόμματα σε όλες τις μελέτες που παρουσιάστηκαν, που αφορούν κυρίως την ποιότητα των δεδομένων και τον περιορισμό του χρόνου και της θέσης", γράφει ο Relman. "Υπάρχουν επίσης σημαντικοί αποδιοργανωτικοί παράγοντες που σχετίζονται με τη γεωγραφία και, ως εκ τούτου, με τη θερμοκρασία και την υγρασία."

  Ακόμη και σε πρόσφατες έρευνες που υποδηλώνουν ότι οι υψηλότερες θερμοκρασίες και υγρασία θα μειώσουν τη ιογενή "μολυσματικότητα", ο βασικός ρυθμός αναπαραγωγής (γνωστός ως ο μέσος όρος R0) παρέμενε κοντά στο 2 [κάθε μολυσμένο άτομο προσβάλλει δύο επιπλέον ανθρώπους] στη μέγιστη υγρασία και θερμοκρασία στο σύνολο δεδομένων τους, υποδεικνύοντας ότι ο ιός θα εξαπλώνεται εκθετικά ακόμη και σε υψηλότερες θερμοκρασίες και υγρασία".

  Η έκθεση προσθέτει ότι είναι επίσης ανεπαρκής η εξάρτηση από έρευνες επικεντρωμένες σε επιδημικά στελέχη της γρίπης, τα οποία συνήθως είναι εποχιακά, επειδή τα "πανδημικά στελέχη της γρίπης δεν έχουν παρουσιάσει το τυπικό εποχιακό πρότυπο".

  "Υπήρξαν 10 πανδημίες γρίπης τα τελευταία 250 χρόνια - δύο ξεκίνησαν στο βόρειο ημισφαίριο το χειμώνα, δύο το καλοκαίρι και τρεις το φθινόπωρο", γράφει ο Relman. "Όλες είχαν δεύτερο κύμα κορύφωσης περίπου έξι μήνες μετά την εμφάνιση στον ανθρώπινο πληθυσμό, ανεξάρτητα από το πότε συνέβη η αρχική εισαγωγή".

  Η ανάλυση του Relman αφορά επίσης θέματα που σχετίζονται με τη θερμοκρασία εσωτερικού χώρου, συμπεριλαμβανομένης της ανησυχητικής επιμονής του ιού στον εξοπλισμό ατομικής προστασίας, όπως οι μάσκες.

  "Η επιμονή του μολυσματικού ιού στα είδη ατομικής προστασίας απασχολεί και εγγυάται πρόσθετη μελέτη για την ενημέρωση των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης", γράφει, σημειώνοντας ότι μια μεγάλη συγκέντρωση ιικών σωματιδίων βρέθηκε μέσα σε μάσκες μετά από επτά ημέρες. Αυτό το αποτέλεσμα υπογραμμίζει την ανάγκη οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης να χρησιμοποιούν νέες μάσκες στη διάρκεια της ημέρας για να αποφεύγουν να μολύνουν τον εαυτό τους και τους άλλους.

  "Οι πρόσθετες μελέτες καθώς ξεδιπλώνεται η πανδημία SARs-CoV-2 θα μπορούσαν να αποτυπώσουν περισσότερο τις επιπτώσεις του κλίματος στη μετάδοση", καταλήγει η έκθεση.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  08:05 07/06

  Πλουσιότεροι, κατά 20 δισ. δολ., 10 δισεκατομμυριούχοι

  Ο CEO του ομίλου LVMH, Bernard Arnault, ο Warren Buffet της Berkshire Hathaway και ο Γάλλος επιχειρηματίας πολυτελών προϊόντων, Francois Pinault, στην πρώτη τριάδα.

  08:04 07/06

  Το φυλετικό χάσμα του πλούτου σήμερα στις ΗΠΑ

  Καμία πρόοδος να μειωθούν οι ανισότητες εισοδήματος μεταξύ λευκών και μαύρων Αμερικανών τα τελευταία 70 χρόνια.

  13:17 06/06

  Μάικλ Τζόρνταν και "Jordan Brand" δωρίζουν 100 εκατ. δολ. για τη φυλετική ισότητα

  Η μεγαλύτερη δωρεά που έχει γίνει για τον θάνατο του 46χρονου Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ.

  09:53 06/06

  Η διαρροή ντίζελ στην Αρκτική ίσως γίνει το "Exxon Valdez" του Πούτιν

  Η Ρωσία, αν και προηγουμένως ήταν επιφυλακτική για την παγκόσμια υπερθέρμανση, πλέον μαθαίνει με τον δύσκολο τρόπο το κόστος της κλιματικής αλλαγής. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Φυσικών...

  18:02 05/06

  Να αποφυλακιστεί ζητά ο Madoff -"Όχι" από τους δικαστές λόγω της πρωτοφανούς απάτης

  Ο διαβόητος απατεώνας ζητά να αποφυλακιστεί λόγω νεφρικής ανεπάρκειας τελικού σταδίου. "Δεν μετάνιωσε ποτέ πραγματικά", λέει ο δικαστής που τον είχε καταδικάσει το 2009.

  08:23 05/06

  ΗΠΑ: Η κρίση στην αγορά εργασίας δεν έχει τελειώσει ακόμη

  Εξαιτίας του κορονοϊού περισσότεροι από 42 εκατ. Αμερικανοί έχουν υποβάλει αίτηση για επίδομα ανεργίας.

  17:49 04/06

  Forbes: Οι πιο ακριβοπληρωμένοι celebrities στον κόσμο

  Οι celebrities με τα υψηλότερα έσοδα κέρδισαν αθροιστικά 6,1 δισ. δολάρια. Στην πρώτη τριάδα οι Kylie Jenner, Kanye West και Roger Federer.

  09:08 04/06

  Wall Street: Το χρηματιστήριο ανεβαίνει. Πρόκειται για "bear market rally";

  Πολλοί αναλυτές και traders προειδοποιούν ότι βλέπουμε ένα ‘bear market rally" - και όχι ανάκαμψη της αγοράς.

  17:51 03/06

  Οι μετοχές "αγνοούν" τις μαζικές διαδηλώσεις στις ΗΠΑ - Τι ωθεί την αγορά

  Παρά τις κλιμακούμενες διαδηλώσεις απ’ άκρη σ’ άκρη των Ηνωμένων Πολιτειών με αφορμή τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, η αγορά μετοχών συνέχισε το ράλι της.

  09:18 03/06

  Η ελπιδοφόρα τεχνολογία για ένα εμβόλιο κατά του κορονοϊού που έκανε δισεκατομμυριούχο τον Uğur Şahin

  Η προσπάθεια της BioNTech βασίζεται στη χρήση του αγγελιοφόρου RNA (mRNA) για την παραγωγή αντισωμάτων που θα εξουδετερώνουν τον κορονοϊό.

  19:29 02/06

  Καλοκαίρι στην Ευρώπη: Οι 20 ασφαλέστεροι προορισμοί για ταξίδια και τουρισμό μετά τον κορονοϊό

  Δύο ελληνικοί προορισμοί βρίσκονται μεταξύ των 20 ασφαλέστερων για τον τουρισμό.

  08:54 02/06

  Έχει δει τον "πάτο του βαρελιού" ο κλάδος σχιστολιθικού πετρελαίου της Αμερικής;

  Οι λόγοι που θέτουν εν αμφιβόλω την επιφυλακτική αισιοδοξία είναι πολλοί.

  13:22 01/06

  Το Λας Βέγκας ξανανοίγει: Θα στοιχηματίσουν οι επενδυτές στην ανάκαμψη των μετοχών των καζίνο;

  Τα καζίνα του Λας Βέγκας πήραν το ''πράσινο φως'' για να ανοίξουν ξανά στις 4 Ιουνίου, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντική ανάκαμψη των μετοχών τους.

  08:54 01/06

  Ρατσισμός και Κορονοϊός: Οι "δύο θανατηφόροι ιοί" που σκοτώνουν την Αμερική

  Oι μαύροι πέφτουν θύματα πυροβολισμών είτε σκοτώνονται σε ποσοστό πολύ υψηλότερο από ό,τι οι λευκοί.

  10:38 31/05

  "Ο George Soros υποκινεί τις διαδηλώσεις στις ΗΠΑ", λένε Αμερικανοί ακροδεξιοί συνωμοσιολόγοι

  Του αποδίδουν έναν σκιώδη ρόλο, ουσιαστικά επαναλαμβάνοντας παλαιότερα μοτίβα θεωριών συνωμοσίας.