Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 03-Απρ-2020 08:13

  Επιτροπή ειδικών προειδοποίησε τον Λευκό Οίκο ότι o κορονοϊός μπορεί να μεταδίδεται με την αναπνοή

  Επιτροπή ειδικών προειδοποίησε τον Λευκό Οίκο ότι o κορονοϊός μπορεί να μεταδίδεται με την αναπνοή
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Eric Mack

  Επιτροπή εμπειρογνωμόνων απέστειλε επιστολή στον Επιστημονικό Σύμβουλο του Λευκού Οίκου, Kelvin Droegemeier, την Τετάρτη, όπου επισημαίνει ότι ο κορονοϊός SARS-CoV-2 που προκαλεί τη νόσο COVID-19, ενδεχομένως να μεταδίδεται απλώς και μόνο μέσω της αναπνοής.

  "Τρέχουσα διαθέσιμη έρευνα υποστηρίζει ότι υπάρχει η πιθανότητα ο SARS-CoV-2 να μεταδίδεται μέσω της βιοαεροζόλης (σ.σ. όρος που χρησιμοποιείται για τα βιολογικής προέλευσης αερομεταφερόμενα μόρια και σωματίδια) που παράγεται απευθείας από την εκπνοή των ασθενών”, γράφει στην επιστολή του ο Δρ Harvey Fineberg, πρόεδρος της "Μόνιμης Επιτροπής Αναδυόμενων Λοιμωδών Νοσημάτων και Απειλών Υγείας του 21ου αιώνα” (σ.σ. αποτελεί συμβουλευτικό όργανο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης).

  Στην επιστολή μάλιστα η Επιτροπή επικαλείται μερικές από τις πιο πρόσφατες μελέτες σχετικά με τον COVID-19. Συγκεκριμένα, μελέτη του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου της Νεμπράσκα αναφέρει ότι βρέθηκαν ίχνη ιικου RNA σε δωμάτια απομόνωσης όπου είχαν νοσηλευθεί ασθενείς, ενώ έτερη μελέτη δείχνει ότι παρόμοια ευρήματα εντοπίστηκαν σε δείγματα από νοσοκομεία και δημόσιους χώρους της Ουχάν, στην Κίνα (σ.σ. όπου πρωτοεμφανίστηκε ο κορονοϊός τον Δεκέμβριο του 2019).

  Ωστόσο, τα στοιχεία αυτά συνοδεύονται από επιφυλάξεις, και μάλιστα πολλές. Όπως επιβεβαιώνει και ο Δρ Fineberg στην επιστολή του, οι αναφερόμενες μελέτες δεν έχουν ακόμη αξιολογηθεί από την επιστημονική κοινότητα, ενώ προσθέτει ότι τα ίχνη RNA δεν είναι αντίστοιχα με αυτά ενός ενεργού ιού που αναζητά ξενιστή. 

  "Παρότι αυτή η έρευνα (από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Νεμπράσκα) καταδεικνύει ότι ιικά σωματίδια μπορούν να μεταδοθούν μέσω της βιοαεροζόλης, οι συγγραφείς της μελέτης επισημαίνουν ότι η εύρεση μολυσματικού ιού έχει αποδειχθεί ασαφής και τα πειράματα συνεχίζονται ώστε να προσδιοριστεί η ιική δραστηριότητα στα συλλεχθέντα δείγματα”, αναφέρει η επιστολή.

  Στην πραγματικότητα, ο Δρ Mark Rupp, επικεφαλής του Τμήματος Μολυσματικών Νόσων του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου της Νεμπράσκα, αναφέρει ότι ο ιός "δεν φαίνεται να μεταδίδεται όπως οι κλασικοί, αερομεταφερόμενοι ιοί".

  "Επί του παρόντος δεν έχουμε στοιχεία ότι ο COVID-19 θα μεταδοθεί με τέτοιο τρόπο, οπότε πρέπει να συνεχίσουμε να εστιάζουμε στις γνωστές μεθόδους μετάδοσης και στους τρόπους που θα αντιμετωπιστεί η εξάπλωση”, προσθέτει ο Δρ Rupp.

  Η μελέτη σχετικά με τα ευρήματα από την Ουχάν που επικαλείται ο Δρ Fineberg, η οποία επίσης δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από την επιστημονική κοινότητα, κατέληξε στο ανησυχητικό συμπέρασμα ότι ο καθαρισμός των δαπέδων, η χρήση και η απόρριψη του εξοπλισμού προσωπικής προστασίας από το προσωπικό των νοσοκομείων όπως και οι μετακινήσεις τους, ενδεχομένως να ενισχύουν και να μεταφέρουν εκ νέου τo μολυσμένo από τον ιό εναιώρημα.

  Η επιστολή του Δρ Fineberg απεστάλη στον Επιστημονικό Σύμβουλο του Λευκού Οίκου Κ. Droegemeier, κατόπιν αιτήματος του τελευταίου, και καταλήγει επισημαίνοντας ότι απαιτείται πολύ περαιτέρω έρευνα για να διαπιστωθεί ο κίνδυνος μόλυνσης μέσω της αναπνοής και της ομιλίας, πριν ο καθηγητής επαναλάβει την αρχική του προειδοποίηση: "Παρότι η τρέχουσα ειδική έρευνα για τον SARS-CoV-2 είναι περιορισμένη, τα αποτελέσματα διαθέσιμων μελετών συμβαδίζουν με την αερολυμάτωση του ιού μέσω της αναπνοής".

  Ο Δρ Fineberg κάνει επίσης αναφορά σε μια ακόμη προκαταρκτική μελέτη, που βρίσκεται υπό αξιολόγηση, η οποία περιλαμβάνει και άλλους ιούς πέραν του SARS-CoV-2. Η εν λόγω μελέτη δείχνει ότι οι χειρουργικές μάσκες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της μετάδοσης των μολύνσεων, ωστόσο η μελέτη επικεντρώθηκε στις μάσκες που φορούσαν οι προσβληθέντες και όχι οι ασυμπτωματικοί άνθρωποι.

  Εν ολίγοις, παρά την έλλειψη πλήρως επαληθευμένων αποδείξεων στην παρούσα φάση, το μήνυμα που διαβιβάστηκε στον Λευκό Οίκο είναι ότι η αναπνοή και η ομιλία δεν μπορούν να αποκλειστούν ως πιθανοί τρόποι μετάδοσης του ιού.

  Σε κάθε περίπτωση το να καλύπτει κανείς το στόμα του όσο το δυνατόν περισσότερο σε δημόσιους χώρους, είτε με μάσκα είτε με ένα χοντρό ύφασμα, σίγουρα δεν βλάπτει.

  Εξάλλου, όπως δήλωσε πρόσφατα στο CNN ο Δρ Anthony Fauci, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων: "Αν δεν προκαλέσουμε πρόβλημα στερώντας μάσκες από τους εργαζόμενους στον τομέα υγείας που τις χρειάζονται, θα το εξετάσω".

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  08:54 01/06

  Ρατσισμός και Κορονοϊός: Οι "δύο θανατηφόροι ιοί" που σκοτώνουν την Αμερική

  Oι μαύροι πέφτουν θύματα πυροβολισμών είτε σκοτώνονται σε ποσοστό πολύ υψηλότερο από ό,τι οι λευκοί.

  10:38 31/05

  "Ο George Soros υποκινεί τις διαδηλώσεις στις ΗΠΑ", λένε Αμερικανοί ακροδεξιοί συνωμοσιολόγοι

  Του αποδίδουν έναν σκιώδη ρόλο, ουσιαστικά επαναλαμβάνοντας παλαιότερα μοτίβα θεωριών συνωμοσίας.

  08:04 31/05

  ΗΠΑ: Φόβοι για κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού λόγω των διαδηλώσεων

  Την Πέμπτη καταγράφηκαν 35 νεκροί σε ένα 24ωρο, στη Μινεσότα.

  08:03 31/05

  "Κόντρα" Forbes και Κάιλι Τζένερ - "Δεν είπα ψέματα", λέει για τα παραποιημένα στοιχεία

  "Η εκτενής έρευνα αποκάλυψε σημαντικές αποκλίσεις στα οικονομικά στοιχεία της Kylie Cosmetics", δηλώνει το Forbes.

  10:18 30/05

  Τα μεγάλα ψέματα της Κάιλι Τζένερ

  Γιατί δεν είναι πια δισεκατομμυριούχος. Δεν υπάρχει περίπτωση η περιουσία της Κάιλι να ξεπερνά το 1 δισεκατομμύριο, παρά τα μεγάλα έσοδα από την πώληση της εταιρείας της.

  15:38 29/05

  Forbes: Ο Roger Federer είναι για πρώτη φορά ο πιο ακριβοπληρωμένος αθλητής στον κόσμο

  Ο Ελβετός τενίστας ξεπέρασε τους Ronaldo και Messi στη λίστα του του Forbes με τους καλύτερα αμειβόμενους αθλητές για το 2020. Στην 18η θέση ο Γιάννης Αντετοκούνμπο.

  13:15 29/05

  ΗΠΑ: Διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα για τη δολοφονία Φλόιντ

  Οι διαδηλωτές πυρπολούν και ο Πρόεδρος απειλεί.

  08:20 29/05

  Wall: Τα χειρότερα ίσως δεν έχουν περάσει - Τι δείχνει η σύγκριση με προηγούμενες μεγάλες κρίσεις

  Με την αμερικανική οικονομία να διολισθαίνει σε βαθιά ύφεση, η αγορά ίσως δεν έχει δει ακόμη τα χαμηλά της.

  16:48 28/05

  Ο δισεκατομμυριούχος Bill Ackman "εγκατέλειψε" τη Berkshire Hathaway του Buffett

  Ο δισεκατομμυριούχος Bill Ackman του hedge fund Pershing Square Capital Management έχει εγκαταλείψει τη θέση της εταιρείας του, αξίας περίπου 1 δισ. δολαρίων, στη Berkshire Hathaway, αναζητώντας...

  00:02 28/05

  Οι "εθισμένοι στο χρέος" γίγαντες των ΗΠΑ που φορτώθηκαν 2,5 τρισ. και από blue chips έγιναν... "σκουπίδια"

  Την εποχή των "παχέων αγελάδων", πριν από την πανδημία του κορονοϊού, η Fed ενθάρρυνε τους κολοσσούς του S&P 500, όπως η Boeing και η AT&T, να δανείζονται αφειδώς. Μέσα σε μια 10ετία λοιπόν...

  11:00 27/05

  Οι 10 ασφαλέστερες παραλίες στην Ευρώπη για... social distancing - Στην κορυφή τους μία ελληνική

  Είναι το μεγαλύτερο ερώτημα εν όψει καλοκαιριού τόσο εντός, όσο και εκτός Ευρώπης: να ταξιδέψει κανείς ή να μην ταξιδέψει; Ακολουθούν ορισμένα στοιχεία τα οποία πιθανόν να βοηθήσουν όσους...

  08:14 27/05

  Κινέζα ιολόγος προειδοποιεί ότι ο κορονοϊός είναι "απλώς η κορυφή του παγόβουνου"

  Εάν δεν μελετήσουμε τους άγνωστους ιούς από τη φύση, θα βιώσουμε και άλλη επιδημία.

  16:02 26/05

  Ο Μασκ εκφράζει τη συμπαράστασή του μετά την αποτυχημένη εκτόξευση πυραύλου της Virgin Orbit του Μπράνσον

  Η Virgin Orbit του Sir Richard Branson απέτυχε στις προσπάθειές της να εκτοξεύσει έναν πύραυλο πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό καθώς κορυφώνεται ο διαστημικός ανταγωνισμός για την αγορά μικρών δορυφόρων.

  07:44 26/05

  Η startup κρυπτονομισμάτων που πληρώνεται για να μην "εξορύσσει" Bitcoin

  Η εταιρεία "εξόρυξης" Bitcoin Layer1 ανακάλυψε πώς να πληρώνεται για να μην κάνει τίποτα.

  10:17 25/05

  Αίτηση πτώχευσης για τη Ηertz μετά την απομάκρυνση 16.000 εργαζομένων και τα $9 εκατ. της CEO

  Mετά από 100 χρόνια λειτουργίας, η Hertz υπέβαλε την πτώχευσή της την Παρασκευή, καθώς επλήγη από την πανδημία του κορονοϊού.