Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 01-Απρ-2020 07:40

  Άρον-άρον οι ιδιοκτήτες εγκαταλείπουν το Airbnb

  Άρον-άρον οι ιδιοκτήτες εγκαταλείπουν το Airbnb
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Δελεβέγκου

  Μαζική στροφή στις παραδοσιακές μισθώσεις καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδες, οπότε λόγω του κορονοϊού ολοένα και περισσότεροι ιδιοκτήτες – διαχειριστές ακινήτων μέσω Airbnb διαπιστώνουν ότι οι κρατήσεις για το μεγαλύτερο τμήμα της φετινής θερινής σεζόν-τουλάχιστον μέχρι και το Πάσχα-  έχουν χαθεί.

  Το φαινόμενο της μαζικής επιστροφής στις παραδοσιακές ενοικιάσεις προς…ευχαρίστηση όσων τα τελευταία χρόνια αδυνατούσαν να βρουν στέγη σε προσιτές τιμές δεν είναι ελληνικό.

  Στην Ιρλανδία υπολογίζεται ότι οι παραδοσιακές μισθώσεις αυξήθηκαν, εν μέσω κορονοϊού κατά 64%.

  Στις ΗΠΑ εκτός από την εκ νέου ψήφο εμπιστοσύνης στις παραδοσιακές μισθώσεις, σημαντικός αριθμός ιδιοκτητών βρίσκεται προ αδιεξόδου, καθώς είχε επενδύσει σημαντικά κεφάλαια-πολλές φορές μέσω δανεισμού- στην αγορά ακινήτων με στόχο τις σχετικά γρήγορες αποδόσεις του Airbnb, αδυνατώντας, πλέον, να εξυπηρετήσει το δάνειο.

  Σύμφωνα με τους ειδικούς, χωρίς αμφιβολία οι προοπτικές για την αγορά ακινήτων θα βελτιωθούν όταν η πανδημία τεθεί υπό έλεγχο κι εφόσον η ύφεση θα είναι εν τέλει πρόσκαιρη. Ωστόσο, επειδή είναι αδύνατον να προβλέψει κάποιος πότε το καλό σενάριο θα λάβει χώρα και πόσο διαχειρίσιμες θα είναι οι απώλειες, το κύμα όσων εγκαταλείπουν τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι μαζικό.  

  Η Blueground και τα hotspots του Airbnb

  Δεν είναι τυχαίο ότι η Blueground, η, πλέον ταχύτατα αναπτυσσόμενη, ελληνική εταιρεία διαχείρισης ακινήτων προς βραχυπρόθεσμη μίσθωση (ελάχιστης διάρκειας ενός μήνα), με ισχυρή διεθνή παρουσία, έχει, ήδη, προχωρήσει στην απόλυση ή στην χορήγηση άδειας άνευ αποδοχών για το ¼-περίπου 130 άτομα- του προσωπικού της. Έχει ακόμη αναστείλει κάθε σχέδιο ανάπτυξης σε νέες αγορές, δίνοντας προτεραιότητα στην περικοπή κόστους.

  Τη μαζική έξοδο από τις βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις μαρτυρά και η συνεχώς αυξανόμενη δημοσίευση αγγελιών προσφοράς προς ενοικίαση διαμερισμάτων στο Κουκάκι, την περιοχή των Αθηνών όπου μέχρι πρότινος χτυπούσε η καρδιά του Airbnb.

  Μόνο τον Μάρτιο δημοσιεύθηκαν σε μία από τις δημοφιλέστερες ελληνικές ιστοσελίδες αγγελιών περίπου 60 καταχωρήσεις διαμερισμάτων που ενοικιάζονται μακροπρόθεσμα, αριθμός ρεκόρ που δεν έχει καταγραφεί ποτέ κατά την μετά Airbnb εποχή.

  Η συντριπτική πλειονότητα αυτών είναι επιπλωμένα κι έχουν ανακαινιστεί τα τελευταία χρόνια, καθώς προορίζονταν να φιλοξενήσουν τουρίστες με μέση τιμή ανά διανυκτέρευση περίπου 90 ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία της πλατφόρμας Inside Airbnb.

  Πλέον, οι ιδιοκτήτες, που δεν έχουν τη δυνατότητα να περιμένουν μέχρι να ξημερώσει η μετά Covid-19 εποχή, ενοικιάζουν, σε μηνιαία βάση, τα συγκεκριμένα διαμερίσματα από περίπου 10 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, μέγεθος που αυξάνεται σε 17 ευρώ ανά τ.μ. σε ορισμένες περιπτώσεις.

  Στο Παγκράτι, μία ακόμη περιοχή – συνώνυμο του Airbnb, τον Μάρτιο υπήρξαν περισσότερες από 140 αγγελίες μίσθωσης, κατά βάση επιπλωμένων-ανακαινισμένων διαμερισμάτων.

  Στο Θησείο, κατά την άνθηση του Airbnb, τα διαμερίσματα που δεν μισθώνονταν σε τουρίστες αποτελούσαν εξαίρεση. Ωστόσο, κατά τον μήνα που πέρασε, υπολογίζεται ότι διατιθόταν προς ενοικίαση περίπου ένα -επιπλωμένο και ανακαινισμένο-ακίνητο ανά ημέρα.

  Στα Εξάρχεια, δεκάδες ήταν τα διαμερίσματα όπου τον Μάρτιο επέστρεψε το παραδοσιακό "ενοικιάζεται".

  Η στροφή στις παραδοσιακές μισθώσεις είχε ξεκινήσει δειλά-δειλά προτού ο κορονοϊός κάνει την εμφάνισή του, εξαιτίας της υπερπροσφοράς καταλυμάτων που διατίθενται μέσω Airbnb.

  Πλέον αυτό που μένει να φανεί είναι εάν η αυξανόμενη προσφορά, σε συνδυασμό με τη φερόμενη ως πιθανή συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματος ενόψει ύφεσης, ψαλιδίσει τα ήδη υψηλά -με τα σημερινά δεδομένα- ζητούμενα ενοίκια, όπως εξηγούν παράγοντες της αγοράς.

  Εκτός από τη στροφή στις μακροπρόθεσμες ενοικιάσεις, μοναδικό σωσίβιο σωτηρίας έναντι των ακυρώσεων των κρατήσεων μέσω Airbnb είναι η χρηματική βοήθεια, της τάξης των 5.000 δολ. ανά οικοδεσπότη, που έχει κάνει γνωστό ότι προσφέρει η αμερικανική εταιρεία. 

  dimitris.delevegos@capital.gr

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  08:05 02/12

  Για πρώτη φορά δύο Βούλγαροι δισεκατομμυριούχοι από τον χώρο του φαρμάκου

  Το success story των αδελφών Domuschiev έχει ως κορωνίδα τη Huvepharma και "κλαδιά" στο real estate και στο ποδόσφαιρο.

  00:13 02/12

  Agro-U: Η υπηρεσία που συνδέει επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού κλάδου µε προσωπικό

  Η Κυριακή και ο Κυριάκος Νικολαΐδης (γεννημένος το 1991) έψαχναν να βρουν για τα οικογενειακά τους κτήµατα εργαζόµενους. Μια διαδικασία η οποία απαιτεί πολύ χρόνο και είναι αγχωτική. Έτσι, αποφάσισαν...

  16:54 01/12

  Τα "ηνία" της Zara επιστρέφουν στην οικογένεια Ortega μετά από 10 χρόνια

  H Marta Ortega Pérez, κόρη του δισεκατομμυριούχου ιδρυτή της εταιρείας, αναλαμβάνει την προεδρία της Ιnditex από τον Απρίλιο.

  00:15 01/12

  Ν. Χαντζή: Η Ελληνίδα που "έπεισε" τον όμιλο πολυτελών ξενοδοχείων Relais & Châteaux

  Το δικό της αποτύπωµα στον τουριστικό κλάδο θέλησε να αφήσει η Ναταλία Χαντζή. Με όραµα να µοιραστεί µε ταξιδιώτες από όλο τον κόσµο το µέρος όπου έκανε διακοπές ως παιδί, το 2015, η 20χρονη τότε...

  08:12 30/11

  Τι "βλέπουν" οι ειδικοί για τον πληθωρισμό - Και πώς εκτιμούν ότι θα επηρεάσει τις αγορές

  Η Fed συνεχίζει να επιμένει ότι ο υψηλός πληθωρισμός θα είναι "παροδικός".

  00:05 30/11

  Icarus Group: Η σωστή επιλογή για την οικονομική επισκευή-συντήρηση βιομηχανικών στοιχείων

  Καινοτόµες λύσεις συντήρησης βιοµηχανικών στοιχείων (αγωγούς, δεξαµενές κτλ.) µε τη χρήση προηγµένων υλικών, έχοντας ως στόχο το χαµηλό κόστος και την υψηλή ποιότητα, παρέχει η Icarus Group. Ο Θέµης...

  08:04 29/11

  H μετάλλαξη Όμικρον "χτυπά" τις μετοχές

  Τα τρία σενάρια για την πορεία της αγοράς μετά το sell-off της Παρασκευής.

  00:45 29/11

  Κ. Σταυρόπουλος (iSquare): Η πανδημία έφερε μια μικρή επανάσταση στην τεχνολογία

  Ο ηγέτης μιας εταιρείας πρέπει πρώτα να υπηρετεί το στόχο ο ίδιος και μετά να καθοδηγεί τους άλλους εκτιμά ο Κωστής Σταυρόπουλος Πρόεδρος και CEO της iSquare.

  00:05 29/11

  Scander: Η ολοκληρωμένη λύση για τον χώρο της εστίασης και της φιλοξενίας

  Φτάνετε στο αγαπηµένο σας εστιατόριο, το οποίο είναι γεµάτο. Κι όµως, δεν χρειάζεται να περιµένετε για να παραγγείλετε. Βγάζετε το κινητό σας και µέσω της εφαρµογής Scander που ίδρυσε ο Μιχάλης...

  08:00 28/11

  Elon: Η πρώτη βιοδιασπώµενη χειρουργική µάσκα υψηλής προστασίας στη μάχη κατά του Covid

  Η Elon αποτελεί την απάντηση τριών νέων ανθρώπων, της Ελισάβετ, της Νικολέττας και του Ανάργυρου Κουτρούµπα (λίστα "Forbes Under 30 Greece 2019"), στην κρίση του κορονοϊού και στην προσπάθειά τους να...

  08:30 27/11

  Άλμα... στο εμπόριο κρασιού το 2021

  Το διεθνές εμπόριο οίνου, σε αξία, αυξήθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2021 με τον εντυπωσιακό ρυθμό του +21%.

  08:00 27/11

  Wardrobly: Ελληνική πλατφόρµα ενοικίασης ρούχων σχεδιαστών υψηλής ποιότητας για κάθε περίσταση

  Το ενδιαφέρον του Σωτήρη Ζαϊρέ για την ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών γύρω από µια καλύτερη ποιότητα ζωής τον οδήγησε το 2020 στη δηµιουργία της Wardrobly, της ελληνικής πλατφόρµας ενοικίασης µόδας,...

  08:02 26/11

  Η αυτοκρατορία εμπορικών ακινήτων του Τραμπ "νοσεί" λόγω της πανδημίας

  Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ αγωνίζεται να διατηρήσει τα εμπορικά ακίνητά του μισθωμένα εν μέσω κορονοϊού.

  00:07 26/11

  Ο Γιώργος Γραμματίδης βάζει τέλος στα... "ματωμένα" διαμάντια με την Griamond

  Ο Γιώργος Γραµµατίδης επιχειρεί να βάλει τέλος στα "µατωµένα" διαµάντια µε τα Lab Grown Diamonds, τα λεγόµενα "ηθικά" διαµάντια. Σπούδασε στο ΕΚΠΑ και εργάστηκε στο Global Federation of...

  13:19 25/11

  Η Bank of America "βλέπει" μια "αρνητική" νέα χρονιά για το χρηματιστήριο

  Η σύγκριση με τη φούσκα των dotcom και οι προκλήσεις που έχουν μπροστά τους οι μετοχές.