Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 01-Απρ-2020 08:07

  Εμβόλιο της δεκαετίας του 1920 δοκιμάζεται κατά του κορονοϊού

  Εμβόλιο της δεκαετίας του 1920 δοκιμάζεται κατά του κορονοϊού
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Eric Mack

  Στο πλαίσιο της παγκόσμιας "μάχης” κατά του κορονοϊού, οι ερευνητές σε μια χούφτα χώρες δοκιμάζουν ένα εμβόλιο ηλικίας ενός αιώνα, το οποίο χορηγείται κατά της φυματίωσης, προκειμένου να διαπιστώσουν εάν μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα και να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της πανδημίας του COVID-19.

  Κλινικές δοκιμές με το εμβόλιο κατά της φυματίωσης, Bacille Calmette-Guerin (BCG), το οποίο αναπτύχθηκε για πρώτη φορά στις αρχές της δεκαετίας του 1920, δρομολογούνται ήδη στην Ευρώπη και την Αυστραλία ώστε να διερευνηθεί εάν μπορεί να συμβάλει στον περιορισμό του επιπολασμού της νόσου και στη μείωση των σοβαρών συμπτωμάτων του κορονοϊού.

  Ερευνητές από το Murdoch Children's Research Institute (MCRI) στη Μελβούρνη έχουν ξεκινήσει επί του παρόντος να εγγράφουν 4.000 εργαζομένους του τομέα υγείας από νοσοκομεία σε όλη την Αυστραλία σε μία μελέτη.

  "Αυτή η κλινική δοκιμή θα επιτρέψει να διερευνηθεί η αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά των συμπτωμάτων του COVID-19, και ίσως βοηθήσει να σωθούν οι ζωές των ηρώων του τομέα υγείας που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης”, ανέφερε στη σχετική ανακοίνωσή της η διευθύντρια του MCRI, καθηγήτρια Kathryn North.

  Μια Ξεχωριστή μελέτη μεγάλης κλίμακας σχεδιάζεται στη Γερμανία, η οποία θα συμπεριλάβει ηλικιωμένους ασθενείς και εργαζόμενους του τομέα υγείας σε αρκετά νοσοκομεία, ενώ παρόμοιες κλινικές δοκιμές βρίσκονται επίσης σε εξέλιξη στην Ολλανδία, στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ελλάδα.

  Οι συγκεκριμένες προσπάθειες είναι πολύ διαφορετικές από αυτές που καταβάλλονται σε όλο τον κόσμο με στόχο την ανάπτυξη ενός εμβολίου που θα προσφέρει στοχευμένη ανοσία έναντι του νέου κορονοϊού SARS-CoV2. Εν τω μεταξύ, τα ιστορικά στοιχεία για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου BCG ακόμη και κατά της φυματίωσης, για την αντιμετώπιση της οποίας αναπτύχθηκε, είναι αμφιλεγόμενα. Ωστόσο, δεδομένου ότι αποτελεί ένα από τα λίγα διαθέσιμα "όπλα” για την καταπολέμησή της, χρησιμοποιείται εδώ και δεκαετίες, με αρκετές μελέτες να έχουν δείξει ότι μπορεί να έχει και άλλα οφέλη.

  "Στη μακρά ιστορία του εμβολίου υπάρχουν αναφορές ότι το BCG παρέχει μια σειρά ευεργετικών ανοσοαποκρίσεων”, μου απάντησε ο Gonzalo H. Otazu του Τμήματος Βιοϊατρικών Επιστημών του New York Institute of Technology. "Για παράδειγμα, μια μελέτη στη Γουινέα-Μπισάου έδειξε ότι παιδιά που εμβολιάστηκαν με το BCG παρατηρήθηκε ότι εμφάνισαν μειωμένη θνησιμότητα κατά 50%, γεγονός που αποδόθηκε στη συμβολή του εμβολίου στη μείωση των λοιμώξεων του αναπνευστικού και της σηψαιμίας”, τόνισε.

  Μια Έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας το 2014 κατέδειξε επίσης ότι το BCG μπορεί να μειώσει τη συνολική θνησιμότητα, με τα ευρήματα ωστόσο να παρέχουν πολύ χαμηλή αξιοπιστία. Άλλες έρευνες, όμως, επιτρέπουν περισσότερη αισιοδοξία.

  Σε κάθε περίπτωση, οι ερευνητές ελπίζουν ότι το BCG θα μπορούσε να αποτελέσει ένα "πρώτο” όπλο για την αναχαίτιση των ευρύτερων επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού, έως ότου να αναπτυχθεί ένα στοχευμένο εμβόλιο κατά του COVID-19.

  Οι επιστήμονες του Max Planck Institute of Infection Biology ανέπτυξαν το υποψήφιο εμβόλιο VPM1002, το οποίο βασίζεται στο BCG, και θα χρησιμοποιηθεί στην κλινική δομική που θα ξεκινήσει σύντομα στη Γερμανία. Το VPM1002, σε μελέτη που έγινε σε ποντίκια, έδειξε ότι προστατεύει τις αναπνευστικές οδούς των ποντικών από τις ιογενείς λοιμώξεις.

  "Επιπρόσθετα, το VPM1002 μπορεί να παρασκευαστεί με μεθόδους τελευταίας τεχνολογίας, γεγονός που επιτρέπει την παρασκευή εκατομμυρίων δόσεων σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα", λέει ο Adar C. Poonawalla, Διευθύνων Σύμβουλος και Εκτελεστικός Διευθυντής του Serum Institute of India σε ανακοίνωσή του.

  Ο Otazu συνεργάζεται μάλιστα με άλλους ερευνητές προκειμένου να διερευνήσει τις πιθανές συσχετίσεις μεταξύ των εθνικών πολιτικών για τον εμβολιασμό με BCG και των επιπτώσεων του COVID-19 στον πληθυσμό μιας χώρας.

  "Διαπιστώσαμε ότι έχει καταγραφεί μειωμένος αριθμός θανάτων που αποδίδονται στον COVID-19 ανά εκατομμύριο κατοίκους, στις χώρες όπου γίνεται εν γένει εμβολιασμός με BCG (συνήθως κατά τη γέννηση) σε σύγκριση με τις χώρες εκείνες που ποτέ δεν καθιέρωσαν ανάλογη πολιτική εμβολιασμού", σημειώνει. "Μάλιστα, όσο πιο νωρίς έχει καθιερωθεί αυτή η πολιτική, τόσο μεγαλύτερη είναι η μείωση της θνησιμότητας, κυρίως του ηλικιωμένου πληθυσμού που επηρεάζεται πιο σοβαρά από τον COVID-19", προσθέτει.

  Η Ιταλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, δύο από τις χώρες που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία, δεν έχουν υιοθετήσει καθολικές πολιτικές εμβολιασμού με BCG.

  Ο Otazu και οι συνάδελφοί του έχουν συντάξει έκθεση με τα συμπεράσματά τους και περιμένουν την αξιολόγησή τους από τους συναδέλφους τους. Ο ίδιος τονίζει πάντως πως "η μελέτη μας είναι μελέτη συσχετισμών και δεν αποδεικνύει την αποτελεσματικότητα του BCG κατά του COVID-19, παρότι οι συσχετισμοί που προκύπτουν είναι ισχυροί".

  Το BCG, αν τελικά έχει αποτελέσματα, μπορεί ωστόσο να μην είναι σε θέση να βοηθήσει όλους όσους νοσήσουν από τον κορονοϊό. Δεν συνίσταται εξάλλου για άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ή έγκυες γυναίκες.

  Ωστόσο, θα μάθουμε πιο αναλυτικά κατά πόσο θα ήταν χρήσιμο στους υπόλοιπους, σε λίγους μήνες.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  08:39 01/08

  Ποια είναι η μυστηριώδης startup Paragon

  Ελάχιστα είναι γνωστά για την εταιρεία παρακολούθησης smartphone με έδρα το Τελ Αβίβ. Η αμερικανική χρηματοδότηση.

  08:12 30/07

  Πώς η Apple ξεφεύγει (προς το παρόν) από τον τεχνολογικό έλεγχο της κυβέρνησης της Κίνας

  Η κινεζική κυβέρνηση με τα ρυθμιστικά μέτρα που ανακοίνωσε επεφύλασσε ένα μικρό σοκ προς τους επενδυτές.

  00:31 30/07

  Μεγάλα λόγια, μεγαλύτερα κέρδη

  Από το ηλιόλουστο σπίτι που ενοικιάζει στο πολυτελές προάστιο του Μαϊάμι, Bay Harbour Island, ο Adam Wyden παρακολουθεί σκυθρωπός τις ειδήσεις στο Bloomberg. Είναι 22 Απριλίου, και οι αγορές...

  18:23 29/07

  Τ. Μίλτον: Ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Nikola Motor κατηγορείται για εξαπάτηση επενδυτών

  Κατηγορητήριο για ψευδείς δηλώσεις προκειμένου να παραπλανήσει επενδυτές στην αγορά μετοχών.

  07:46 28/07

  Με στόχο το... χρυσό: Οι πιο ακριβοπληρωμένοι των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο

  Μεταξύ των χιλιάδων αθλητών στο Τόκιο που έχουν ως επί το πλείστον "στενά" οικονομικά, είναι επαγγελματίες όπως ο Τζόκοβιτς, ο Ντουράντ και η Οσάκα.

  00:11 28/07

  Πώς 4 Κινέζοι δισεκατομμυριούχοι έχασαν 13,6 δισ. δολάρια σε μία ημέρα

  Τη Δευτέρα oι Κινέζοι δισεκατομμυριούχοι του διαδικτύου υπέστησαν τις βαρύτερες απώλειες ανάμεσα στους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, καθώς οι φοβισμένοι επενδυτές συνέχισαν να "ξεφορτώνονται"...

  08:15 27/07

  Φτηνά και "μπαρουτοκαπνισμένα": Τα τουρκικά drones διευρύνουν την αγορά τους στο εξωτερικό

  Η Άγκυρα εξάγει για πρώτη φορά drones ακόμη και στην Ευρώπη.

  09:51 26/07

  Πώς να καταλάβετε εάν το κινητό σας έχει παραβιαστεί από το λογισμικό Pegasus

  Τα δημοφιλή και γνωστά προγράμματα antivirus δεν μπορούν να το εντοπίσουν.

  08:47 24/07

  Οι υψηλότερα αμειβόμενοι οδηγοί της Formula 1

  Ο Λιούις Χάμιλτον παραμένει στην pole position όσον αφορά τα έσοδα, ηγούμενος μιας ομάδας πιλότων της F1 που συνολικά αναμένεται να κέρδισει 211 εκατ. δολάρια το 2021.

  08:07 23/07

  Tι συμβαίνει με τα Ολυμπιακά χωριά μετά το τέλος των αγώνων

  Οι Ολυμπιακοί αγώνες απαιτούν από τις πόλεις υποδοχής να φιλοξενήσουν δεκάδες χιλιάδες αθλητές συνήθως σε ένα νεόκτιστο Ολυμπιακό Χωριό με αρκετές χώρες να το εκμεταλλεύονται με διάφορους (μερικές...

  03:04 23/07

  Πόσα επιπλέον χρήματα μπορεί να κερδίσει ο Αντετοκούνμπο τώρα που κατέκτησε τον τίτλο του NBA

  H ιστορική εμφάνιση Αντετοκούνμπο σε έναν από τους καλύτερους τελικούς NBA όλων των εποχών. Πώς επηρεάζει τις συνεργασίες του.

  08:15 22/07

  Συμφωνία-μαμούθ στον χώρο των κρυπτονομισμάτων

  Το ανταλλακτήριο παραγώγων κρυπτονομισμάτων FTX συγκέντρωσε χρηματοδότηση ρεκόρ ύψους $900 εκατ. δολαρίων.

  07:42 21/07

  Ο γενικός εισαγγελέας του Νιού Τζέρσι "απειλεί" με αναστολή πλατφόρμα χρηματοοικονομικών υπηρεσιών bitcoin

  Ενδεχομένως να αποτελεί το πρώτο σημάδι περιορισμού μιας ακμάζουσας αγοράς.

  07:41 21/07

  Η IPO της Robinhood θα κάνει τους δισεκατομμυριούχους ιδρυτές της πλουσιότερους

  Η εφαρμογή χρηματιστηριακών συναλλαγών στοχεύει σε αποτίμηση έως και $35 δισ..

  07:57 20/07

  Pegasus Spyware: Έχει όντως "σημαντικά" προβλήματα ασφαλείας το iMessage της Apple;

  Εκτιμάται ότι η εφαρμογή της Apple δεν παρέχει ασφάλεια στους χρήστες της από "μηδενικού κλικ" επιθέσεις χάκινγκ.