Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 24-Μαρ-2020 08:44

  Πού μπορεί να "κρύβεται" η θεραπεία για τον κορονοϊο, σύμφωνα με κορυφαίο ιολόγο

  Πού μπορεί να "κρύβεται" η θεραπεία για τον κορονοϊο, σύμφωνα με κορυφαίο ιολόγο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Steven Bertoni

  Θα μπορούσαν τα δύο φάρμακα κατά της ελονοσίας, τα οποία πρόσφατα ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ισχυρίστηκε ότι δύνανται να κάνουν τη διαφορά στη μάχη κατά της πανδημίας, όντως να θεραπεύσουν τους προσβληθέντες από τον Covid-19; Ο Δρ Peter Palese, επικεφαλής του Τμήματος Μικροβιολογίας στην Ιατρική Σχολή Icahn Mount Sinai, το αμφισβητεί.

  Ο Δρ Palese, ειδικός στους ιούς RNA, στους κορονοϊούς και στις πανδημίες γρίπης, επισημαίνει ότι, παρότι τα δύο αυτά φάρμακα (η υδροξυχλωροκίνη και η χλωροκίνη) είναι αποτελεσματικά στη θεραπεία της γρίπης σε εργαστηριακό περιβάλλον, είναι αναποτελεσματικά σε ανθρώπους που έχουν νοσήσει από γρίπη. Πιστεύει λοιπόν ότι το ίδιο ισχύει και όσον αφορά την αποτελεσματικότητά τους στη θεραπεία του κορονοϊού:

  "(σ.σ. Οι επιστήμονες) έχουν μελετήσει αυτά τα φάρμακα για 20 χρόνια. Είναι πολύ αποτελεσματικά κατά της γρίπης σε καλλιέργειες ιστών στο εργαστήριο. Αλλά δεν είναι αποτελεσματικά σε ποντίκια. Σε ένα μολυσμένο ποντίκι, η υδροξυχλωροκίνη δεν έχει καμία επίδραση. Και δεν έχει -κανένα- αποτέλεσμα στην αντιμετώπιση της γρίπης στον άνθρωπο. Η εκτίμησή μου είναι ότι τα φάρμακα αυτά είναι εντελώς άχρηστα στους ανθρώπους για τη θεραπεία του Covid-19".

  Μια αποτελεσματική θεραπεία, ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο θα μπορούσε να βρεθεί στο αίμα των ιασθέντων από τον Covid-19. Ο Δρ Palese, η ερευνητική ομάδα του οποίου μελετά τη γενετική και τη βιολογική σύνθεση των ιών -και το πώς εξαπλώνονται- πιστεύει ότι η θεραπεία για τον Covid-19 μπορεί να βρίσκεται στον ορό αίματος των ανθρώπων που έχουν ήδη αναρρώσει:

  "Εάν έχεις προσβληθεί και έχεις αναρρώσει, περίπου τρεις εβδομάδες αργότερα έχεις αναπτύξει αντισώματα κατά του ιού και έχεις πλέον ανοσία. Μπορεί επομένως κάποιος να πάρει ορό αίματος από σένα και να τον χορηγήσει σε άλλο ασθενή. Πρόκειται για μια πρακτική 50 ετών, η οποία πράγματι έχει αποτελέσματα. Πολλά νοσοκομεία ετοιμάζονται να εφαρμόσουν αυτή την πρακτική. Όλα θα εξαρτηθούν από το πόσοι εθελοντές μπορούν να έρθουν και να δώσουν αίμα, αλλά και από το πώς θα το διανείμουμε. Δεν είναι πανάκεια, και δεν μπορείς να το εφαρμόσεις σε 300 εκατ. Αμερικανούς, αλλά θα μπορούσε να είναι μια πολύ αποτελεσματική μέθοδος για να βοηθηθούν όσοι είναι άρρωστοι”.

  Ο Δρ. Palese μοιράστηκε επίσης με το Forbes τις γνώσεις του σχετικά με το ποια κρίσιμα στατιστικά στοιχεία θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη, πώς το αμερικανικό σύστημα υγείας δίνει τη μάχη κατά της πανδημίας, πώς μπορεί η κυβέρνηση να συνδράμει τα νοσοκομεία, αλλά και για τα είδη των διαγωνιστικών ελέγχων που θα πρέπει να αναπτυχθούν ώστε να μπει ένα τέλος στην κοινωνική αποστασιοποίηση. Ειδικότερα, οι απαντήσεις του ως προς τα παραπάνω είναι οι ακόλουθες:

  Steven Bertoni: Ποια βασικά δεδομένα και στατιστικά στοιχεία πρέπει να παρακολουθούν οι αρμόδιοι, οι γιατροί και οι επενδυτές;

  Δρ Peter Palese: Πρέπει κανείς να παρακολουθεί τον ρυθμό εξέλιξης του αριθμού των θανάτων στη χώρα το τελευταίο 24ωρο. Είναι ο σημαντικότερος δείκτης. Οποιαδήποτε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα, σημαίνει ότι έχουμε πρόβλημα. Εάν οι θάνατοι αρχίσουν να μειώνονται, τότε μπορώ να κοιμηθώ και πάλι ήσυχος. Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων δεν παρέχει σαφή στοιχεία (σ.σ. για την εξέλιξη της πανδημίας) δεδομένου ότι εξαρτάται από το ποιος ελέγχεται και πώς. Ορισμένα διαγνωστικά τεστ είναι αναποτελεσματικά, οι έλεγχοι δεν είναι εξίσου κατανεμημένοι σε όλη τη χώρα, ενώ διαφορετικά είναι και τα κριτήρια βάσει τον οποίων υποβάλλεται κάποιος σε τεστ. Ορισμένοι εξετάζουν μόνο τους βαριά ασθενείς και κάποιοι δεν κάνουν καθόλου διαγνωστικούς ελέγχους. Επίσης, κάποιοι είπαν ψέματα πριν από μερικές εβδομάδες, υποστηρίζοντας ότι κρούσματα του Covid-19 είχαν νοσήσει απλώς από γρίπη. Στην περίπτωση των θανάτων όμως, δεν τίθεται διαφωνία.

  SB: Τι κάνει η Ιατρική Σχολή Icahn Mount Sinai και τι το εθνικό σύστημα υγείας για την αντιμετώπιση του COVID-19;

  Δρ PP: Στην Ιατρική Σχολή Icahn Mount Sinai, όλες οι έρευνες, οι κλινικές εργασίες και οι επιλεκτικές χειρουργικές επεμβάσεις έχουν σταματήσει, καθώς όλοι έχουμε επικεντρωθεί 100% στον κορονοϊό. Έχουμε ανακατευθύνει ολόκληρα τμήματα. Ένα από τα πλεονεκτήματα του αμερικανικού συστήματος υγείας εξάλλου είναι ότι είμαστε ευέλικτοι και ικανοί να ανταποκριθούμε γρήγορα. Όσον αφορά τα νοσηλευτικά ιδρύματα, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων και το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ προκαλούν τη ζήλεια του υπόλοιπου κόσμου. Όλοι οι Ευρωπαίοι φίλοι μου απλώς ζηλεύουν τα ιδρύματά μας. Επιπλέον, οι τομείς της βιοτεχνολογίας και της ιατρικής έρευνας είναι από τους καλύτερους στον κόσμο. Τέλος, το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης είναι καλύτερο από της Ιταλίας.

  SB: Τι μπορεί να κάνει η κυβέρνηση για να συνδράμει τον κλάδο της υγείας;

  Δρ PP: Απαιτείται χαλάρωση των κανόνων και των ρυθμίσεων από την κυβέρνηση και τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων. Πρέπει να μπορούμε να κάνουμε πειράματα χωρίς τον φόβο της αγωγής ή τον κίνδυνο του οικονομικού αφανισμού. Πρόκειται για μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Όλες οι κλινικές δοκιμές διαρκούν παρά πολύ, και δεν μπορεί οι περιορισμοί (σ.σ. στις μετακινήσεις και στην οικονομική δραστηριότητα) να διαρκέσουν πάρα πολύ καιρό. Δεν θα επιβιώσουμε από αυτούς τους περιορισμούς ούτε ως πολιτισμός ούτε ως χώρα. Χρειαζόμαστε ένα εμβόλιο ή ένα αντιικό φάρμακο - και αυτό θα είναι δύσκολο να αναπτυχθεί ιδιαίτερα με τους περιοριστικούς κανόνες που ισχύουν σήμερα.

  SB: Πώς θα μπορούσε να μπει ένα τέλος στην "παύση” που έχει επιβληθεί στη χώρα και να ξεκινήσει και πάλι η επιχειρηματική δραστηριότητα, να επανέλθει η κανονικότητα στην Αμερική;

  Δρ PP: Η ανάπτυξη των διαγωνιστικών ελέγχων θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε αυτό. Χρειαζόμαστε δύο ειδών τεστ. Ένα που να μπορεί να δείξει εάν κάποιος νοσεί. Και ένα δεύτερο που θα μπορεί να δείξει εάν κάποιος είχε νοσήσει και πλέον έχει ανοσία. Εάν είμαι άρρωστος και επιβιώσω -και το 99% των ανθρώπων θα επιβιώσουν- τότε έχω πλέον αντισώματα κατά του ιού και άρα ανοσία. Χρειαζόμαστε λοιπόν διαγνωστικά τεστ που θα μας επιτρέψουν να εντοπίσουμε ποιοι άνθρωποι έχουν ανοσία. Όταν θα τα έχουμε, τότε θα μπορούμε να πούμε ποιοι μπορούν να επιστρέψουν στις δουλειές τους.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  07:45 05/03

  O ισραηλινός "μονόκερος" που άντλησε το 75% της χρηματοδότησής του το τελευταίο 6μηνο

  Μέσα σε 6 μήνες άντλησε $160 εκατ. και εισήλθε στις τάξεις των "μονόκερων".

  08:02 04/03

  Θα μπορούσε το 2021 να είναι μια από τις χειρότερες χρονιές για την αγορά ομολόγων;

  Tα ομόλογα, ειδικά τα κρατικά, πιθανότατα θα υποφέρουν.

  07:46 03/03

  Η πώληση της εταιρείας σανδαλιών Birkenstock, έναντι $4,7 δισ., δημιούργησε δύο νέους δισεκατομμυριούχους

  Πώς με τα ταπεινά τους σανδάλια διέσχισαν τον δρόμο ως το κλαμπ τον δισεκατομμυριούχων.

  08:30 02/03

  Πόσο αξίζουν ο πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν Μαρκλ; Παραδόξως, όχι και τόσα πολλά

  Ποντάρουν στη αναγνωρισιμότητά τους προκειμένου να βγάλουν τα προ το ζην και να "αυγατίσουν" την περιουσία τους.

  08:14 28/02

  Πόσα κέρδισε ο Jay-Z από την πώληση του 50% της σαμπάνιας του στην LVMH

  Πόσο κερδισμένοι βγήκαν Clooney, Jenner, Rihanna όταν πούλησαν τα μερίδιά τους σε μεγάλες εταιρείες.

  08:13 26/02

  Η ασυνήθιστη "αναζωπύρωση" της GameStop έκανε και πάλι τον συνιδρυτή της Chewy -για λίγο- δισεκατομμυριούχο

  Οι αναλυτές προβληματίζονται από αυτήν την "τρελή" αναστροφή της μετοχής.

  08:10 25/02

  Η "εθιστική" Roblox του David Baszucki που κοντράρει στα ίσα το YouTube στο κοινό της "Γενιάς Ζ"

  Η πλατφόρμα που κάνει θραύση μεταξύ των εφήβων και τους "ανταμείβει" με εκατ. δολάρια.

  07:56 24/02

  Η Tesla έχασε $170 δισ. κεφαλαιοποίηση μετά την επένδυση στο bitcoin

  Οι αναλυτές φοβούνται ότι η απόδοση της μετοχής θα μπορούσε να "μιμείται" την ακραία μεταβλητότητα του bitcoin.

  08:30 23/02

  Ο Αρνό εξαγοράζει το 50% της σαμπάνιας Armand de Brignac του Jay-Z  - Γιατί οι "φυσαλίδες" είναι καλή επένδυση

  Mια κίνηση που φαντάζει εξαιρετική εν όψει των εορτασμών που αναμένονται στη μετά πανδημίας εποχή.

  13:54 22/02

  Citigroup: Η μεγαλύτερη γκάφα στην τραπεζική ιστορία θα της κοστίσει 500 εκατ. δολ.

  Και με δικαστική "βούλα" χάνει τα χρήματα που μεταβίβασε... κατά λάθος σε δανειστές της Revlon.

  12:49 22/02

  Kαθηλωμένα στο έδαφος τα αεροσκάφη Boeing 777 μετά από βλάβη σε κινητήρα κατά της διάρκεια πτήσης

  Η Boeing συνέστησε τις αεροπορικές εταιρείες να κρατήσουν στο έδαφος τα αεροσκάφη τύπου 777 που είναι εξοπλισμένα με έναν συγκεκριμένο τύπο μηχανής μια μέρα μετά την αναγκαστική προσγείωση ενός...

  07:57 22/02

  Η "μαφία της Tesla": Πρώην εργαζόμενοι του Μασκ συναγωνίζονται ποιος θα γίνει ο κύριος αντίπαλός του

  Ο Μασκ δημιούργησε τους δικούς του αντιπάλους, που ήδη αξίζουν δισ. δολάρια.

  08:03 21/02

  Πάτησαν γκάζι το bitcoin και η αγορά κρυπτονομισμάτων

  Η τιμή του bitcoin αυξήθηκε 9% το Σάββατο, φτάνοντας τα 57.350 δολάρια.

  10:10 20/02

  Η Κιμ Καρντάσιαν υπέβαλε αίτηση διαζυγίου από τον Κάνιε Γουέστ - Πόσα χρήματα διακυβεύονται

  Τα περιουσιακά στοιχεία για τα οποία ενδεχομένως να αντιδικήσουν.

  07:47 19/02

  Η Ελλάδα απευθύνει πρόσκληση σε μεγιστάνες με τον νέο νόμο για τα Family Offices

  Προσφέρει φορολογικά κίνητρα για τη δημιουργία εταιρειών ειδικού σκοπού διαχείρισης οικογενειακής περιουσίας με απώτερο στόχο αυτές να συμβάλλουν στην ευημερία του τόπου.