Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 24-Μαρ-2020 08:44

  Πού μπορεί να "κρύβεται" η θεραπεία για τον κορονοϊο, σύμφωνα με κορυφαίο ιολόγο

  Πού μπορεί να "κρύβεται" η θεραπεία για τον κορονοϊο, σύμφωνα με κορυφαίο ιολόγο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Steven Bertoni

  Θα μπορούσαν τα δύο φάρμακα κατά της ελονοσίας, τα οποία πρόσφατα ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ισχυρίστηκε ότι δύνανται να κάνουν τη διαφορά στη μάχη κατά της πανδημίας, όντως να θεραπεύσουν τους προσβληθέντες από τον Covid-19; Ο Δρ Peter Palese, επικεφαλής του Τμήματος Μικροβιολογίας στην Ιατρική Σχολή Icahn Mount Sinai, το αμφισβητεί.

  Ο Δρ Palese, ειδικός στους ιούς RNA, στους κορονοϊούς και στις πανδημίες γρίπης, επισημαίνει ότι, παρότι τα δύο αυτά φάρμακα (η υδροξυχλωροκίνη και η χλωροκίνη) είναι αποτελεσματικά στη θεραπεία της γρίπης σε εργαστηριακό περιβάλλον, είναι αναποτελεσματικά σε ανθρώπους που έχουν νοσήσει από γρίπη. Πιστεύει λοιπόν ότι το ίδιο ισχύει και όσον αφορά την αποτελεσματικότητά τους στη θεραπεία του κορονοϊού:

  "(σ.σ. Οι επιστήμονες) έχουν μελετήσει αυτά τα φάρμακα για 20 χρόνια. Είναι πολύ αποτελεσματικά κατά της γρίπης σε καλλιέργειες ιστών στο εργαστήριο. Αλλά δεν είναι αποτελεσματικά σε ποντίκια. Σε ένα μολυσμένο ποντίκι, η υδροξυχλωροκίνη δεν έχει καμία επίδραση. Και δεν έχει -κανένα- αποτέλεσμα στην αντιμετώπιση της γρίπης στον άνθρωπο. Η εκτίμησή μου είναι ότι τα φάρμακα αυτά είναι εντελώς άχρηστα στους ανθρώπους για τη θεραπεία του Covid-19".

  Μια αποτελεσματική θεραπεία, ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο θα μπορούσε να βρεθεί στο αίμα των ιασθέντων από τον Covid-19. Ο Δρ Palese, η ερευνητική ομάδα του οποίου μελετά τη γενετική και τη βιολογική σύνθεση των ιών -και το πώς εξαπλώνονται- πιστεύει ότι η θεραπεία για τον Covid-19 μπορεί να βρίσκεται στον ορό αίματος των ανθρώπων που έχουν ήδη αναρρώσει:

  "Εάν έχεις προσβληθεί και έχεις αναρρώσει, περίπου τρεις εβδομάδες αργότερα έχεις αναπτύξει αντισώματα κατά του ιού και έχεις πλέον ανοσία. Μπορεί επομένως κάποιος να πάρει ορό αίματος από σένα και να τον χορηγήσει σε άλλο ασθενή. Πρόκειται για μια πρακτική 50 ετών, η οποία πράγματι έχει αποτελέσματα. Πολλά νοσοκομεία ετοιμάζονται να εφαρμόσουν αυτή την πρακτική. Όλα θα εξαρτηθούν από το πόσοι εθελοντές μπορούν να έρθουν και να δώσουν αίμα, αλλά και από το πώς θα το διανείμουμε. Δεν είναι πανάκεια, και δεν μπορείς να το εφαρμόσεις σε 300 εκατ. Αμερικανούς, αλλά θα μπορούσε να είναι μια πολύ αποτελεσματική μέθοδος για να βοηθηθούν όσοι είναι άρρωστοι”.

  Ο Δρ. Palese μοιράστηκε επίσης με το Forbes τις γνώσεις του σχετικά με το ποια κρίσιμα στατιστικά στοιχεία θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη, πώς το αμερικανικό σύστημα υγείας δίνει τη μάχη κατά της πανδημίας, πώς μπορεί η κυβέρνηση να συνδράμει τα νοσοκομεία, αλλά και για τα είδη των διαγωνιστικών ελέγχων που θα πρέπει να αναπτυχθούν ώστε να μπει ένα τέλος στην κοινωνική αποστασιοποίηση. Ειδικότερα, οι απαντήσεις του ως προς τα παραπάνω είναι οι ακόλουθες:

  Steven Bertoni: Ποια βασικά δεδομένα και στατιστικά στοιχεία πρέπει να παρακολουθούν οι αρμόδιοι, οι γιατροί και οι επενδυτές;

  Δρ Peter Palese: Πρέπει κανείς να παρακολουθεί τον ρυθμό εξέλιξης του αριθμού των θανάτων στη χώρα το τελευταίο 24ωρο. Είναι ο σημαντικότερος δείκτης. Οποιαδήποτε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα, σημαίνει ότι έχουμε πρόβλημα. Εάν οι θάνατοι αρχίσουν να μειώνονται, τότε μπορώ να κοιμηθώ και πάλι ήσυχος. Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων δεν παρέχει σαφή στοιχεία (σ.σ. για την εξέλιξη της πανδημίας) δεδομένου ότι εξαρτάται από το ποιος ελέγχεται και πώς. Ορισμένα διαγνωστικά τεστ είναι αναποτελεσματικά, οι έλεγχοι δεν είναι εξίσου κατανεμημένοι σε όλη τη χώρα, ενώ διαφορετικά είναι και τα κριτήρια βάσει τον οποίων υποβάλλεται κάποιος σε τεστ. Ορισμένοι εξετάζουν μόνο τους βαριά ασθενείς και κάποιοι δεν κάνουν καθόλου διαγνωστικούς ελέγχους. Επίσης, κάποιοι είπαν ψέματα πριν από μερικές εβδομάδες, υποστηρίζοντας ότι κρούσματα του Covid-19 είχαν νοσήσει απλώς από γρίπη. Στην περίπτωση των θανάτων όμως, δεν τίθεται διαφωνία.

  SB: Τι κάνει η Ιατρική Σχολή Icahn Mount Sinai και τι το εθνικό σύστημα υγείας για την αντιμετώπιση του COVID-19;

  Δρ PP: Στην Ιατρική Σχολή Icahn Mount Sinai, όλες οι έρευνες, οι κλινικές εργασίες και οι επιλεκτικές χειρουργικές επεμβάσεις έχουν σταματήσει, καθώς όλοι έχουμε επικεντρωθεί 100% στον κορονοϊό. Έχουμε ανακατευθύνει ολόκληρα τμήματα. Ένα από τα πλεονεκτήματα του αμερικανικού συστήματος υγείας εξάλλου είναι ότι είμαστε ευέλικτοι και ικανοί να ανταποκριθούμε γρήγορα. Όσον αφορά τα νοσηλευτικά ιδρύματα, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων και το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ προκαλούν τη ζήλεια του υπόλοιπου κόσμου. Όλοι οι Ευρωπαίοι φίλοι μου απλώς ζηλεύουν τα ιδρύματά μας. Επιπλέον, οι τομείς της βιοτεχνολογίας και της ιατρικής έρευνας είναι από τους καλύτερους στον κόσμο. Τέλος, το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης είναι καλύτερο από της Ιταλίας.

  SB: Τι μπορεί να κάνει η κυβέρνηση για να συνδράμει τον κλάδο της υγείας;

  Δρ PP: Απαιτείται χαλάρωση των κανόνων και των ρυθμίσεων από την κυβέρνηση και τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων. Πρέπει να μπορούμε να κάνουμε πειράματα χωρίς τον φόβο της αγωγής ή τον κίνδυνο του οικονομικού αφανισμού. Πρόκειται για μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Όλες οι κλινικές δοκιμές διαρκούν παρά πολύ, και δεν μπορεί οι περιορισμοί (σ.σ. στις μετακινήσεις και στην οικονομική δραστηριότητα) να διαρκέσουν πάρα πολύ καιρό. Δεν θα επιβιώσουμε από αυτούς τους περιορισμούς ούτε ως πολιτισμός ούτε ως χώρα. Χρειαζόμαστε ένα εμβόλιο ή ένα αντιικό φάρμακο - και αυτό θα είναι δύσκολο να αναπτυχθεί ιδιαίτερα με τους περιοριστικούς κανόνες που ισχύουν σήμερα.

  SB: Πώς θα μπορούσε να μπει ένα τέλος στην "παύση” που έχει επιβληθεί στη χώρα και να ξεκινήσει και πάλι η επιχειρηματική δραστηριότητα, να επανέλθει η κανονικότητα στην Αμερική;

  Δρ PP: Η ανάπτυξη των διαγωνιστικών ελέγχων θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε αυτό. Χρειαζόμαστε δύο ειδών τεστ. Ένα που να μπορεί να δείξει εάν κάποιος νοσεί. Και ένα δεύτερο που θα μπορεί να δείξει εάν κάποιος είχε νοσήσει και πλέον έχει ανοσία. Εάν είμαι άρρωστος και επιβιώσω -και το 99% των ανθρώπων θα επιβιώσουν- τότε έχω πλέον αντισώματα κατά του ιού και άρα ανοσία. Χρειαζόμαστε λοιπόν διαγνωστικά τεστ που θα μας επιτρέψουν να εντοπίσουμε ποιοι άνθρωποι έχουν ανοσία. Όταν θα τα έχουμε, τότε θα μπορούμε να πούμε ποιοι μπορούν να επιστρέψουν στις δουλειές τους.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  08:37 08/04

  Αυτοί είναι οι 10 νεότεροι δισεκατομμυριούχοι του πλανήτη

  Ανήκουν όλοι στην οικονομική ελίτ του πλανήτη αν και ακόμη δεν έχουν "πατήσει" τα 30.

  19:38 07/04

  Ο κορονοϊός "ψαλίδισε" κατά 1 δισ. ευρώ την περιουσία του Τραμπ

  Η περιουσία του προέδρου των ΗΠΑ ανερχόταν στα 3,1 δισεκατομμύρια δολάρια πριν από ένα μήνα. Τώρα πλέον υπολογίζεται στα 2,1 δισεκατομμύρια δολάρια. Πώς συνέβη αυτό.

  15:47 07/04

  Οι πλουσιότεροι άνθρωποι του πλανήτη το 2020

  Ο Β. Βαρδινογιάννης η μόνη ελληνική συμμετοχή.

  08:05 07/04

  ΗΠΑ: Η οικονομία έχει πολλές προκλήσεις μπροστά της, προειδοποιούν οι τραπεζίτες

  Οι διευθύνοντες σύμβουλοι της JPMorgan Chase και της Jefferies σημειώνουν ότι η πανδημία του κορονοϊού έχει καταστροφικές επιπτώσεις στην αμερικανική οικονομία και ζητούν περισσότερη δράση από τη Fed ...

  13:25 06/04

  Η Κίνα πίστεψε ότι νίκησε τον κορονοϊό ωστόσο συνεχίζουν να εμφανίζονται νέα ασυμπτωματικά κρούσματα

  Σε μια στροφή 180 μοιρών, η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας άρχισε να συμπεριλαμβάνει ασυμπτωματικά κρούσματα στις αρχές Απριλίου, κάτι που δεν έπραττε προηγουμένως.

  09:17 06/04

  "Φως στην άκρη του τούνελ": Οι θάνατοι από κορονοϊό σε Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία μειώνονται

  Αντίθετα, αυξητική τάση εξακολουθεί να εμφανίζει ο αριθμός θανάτων στις ΗΠΑ, με τον πρόεδρο Τραμπ να δηλώνει το Σάββατο ότι οι δύο επόμενες εβδομάδες θα είναι οι "χειρότερες μέχρι σήμερα".

  10:06 05/04

  ΗΠΑ: Οι οικονομικές επιπτώσεις από την ύφεση του κορονοϊού σε πέντε αριθμούς

  Μόνο τις τελευταίες εβδομάδες χάθηκαν 10 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

  14:34 03/04

  Ο δισεκατομμυριούχος Philip Green παίρνει κρατικό χρήμα για να πληρώσει τους 14.000 υπαλλήλους του

  Ο όμιλος Arcadia, ο οποίος περιλαμβάνει τις αλυσίδες Topshop/Topman, Miss Selfridge, Burton, Dorothy Perkins, Evans και Wallis, αγωνίζεται για την επιβίωσή του σε τρία μέτωπα.

  08:13 03/04

  Επιτροπή ειδικών προειδοποίησε τον Λευκό Οίκο ότι o κορονοϊός μπορεί να μεταδίδεται με την αναπνοή

  Επιτροπή εμπειρογνωμόνων απέστειλε επιστολή στον Επιστημονικό Σύμβουλο του Λευκού Οίκου, όπου επισημαίνει ότι ο κορονοϊός SARS-CoV-2 που προκαλεί τη νόσο COVID-19, ενδεχομένως να μεταδίδεται απλώς...

  17:05 02/04

  ΗΠΑ: Χάθηκαν 10 εκατομμύρια θέσεις εργασίας σε δύο εβδομάδες

  "Η ταχύτητα και το μέγεθος συρρίκνωσης της αγοράς εργασίας είναι άνευ προηγουμένου", σημειώνουν οι αναλυτές.

  08:21 02/04

  Νέο "καμπανάκι" Γκέιτς: Ακολουθούμε συνταγή καταστροφής-Ο κορονοϊός απαιτεί εθνικό "λουκέτο"

  "Οι αρχές των ΗΠΑ πρέπει να είναι σαφείς: Αναστολή δραστηριότητας σημαίνει 'κλείνουν τα πάντα και παντού".

  14:25 01/04

  Συνεργασία Carrefour - Uber Eats για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών delivery λόγω lockdown στη Γαλλία

  Η υπηρεσία θα ξεκινήσει πιλοτικά στις 6 Απριλίου και θα είναι διαθέσιμη μέσω 15 καταστημάτων της Carrefour στην περιοχή του Παρισιού, ενώ δεν αποκλείεται να επεκταθεί και σε άλλες μεγάλες αγορές της...

  08:07 01/04

  Εμβόλιο της δεκαετίας του 1920 δοκιμάζεται κατά του κορονοϊού

  Εμβόλιο κατά της φυματίωσης στο μικροσκόπιο επιστημόνων σε πέντε χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

  00:41 31/03

  Μια Νεοϋορκέζα μιλά για την "καραντίνα" στο "Μεγάλο Μήλο"

  H διευθύντρια σύνταξης διεθνών εκδόσεων της Forbes Media, Katya Soldak, μας αποκαλύπτει μέσα από τα δικά της μάτια πώς βιώνει το lockdown η Νέα Υόρκη. Δεν αποκομίζεις την εικόνα της κοινωνικής...

  13:09 30/03

  Ο Trump επεκτείνει τα μέτρα και υπαναχωρεί από την ιδέα για εκ νέου άνοιγμα της οικονομίας έως το Πάσχα

  Ο Πρόεδρος Donald Trump ανακοίνωσε την Κυριακή ότι επεκτείνει τα ομοποσνδιακά μέτρα για κοινωνική απομάκρυνση μέχρι τις 30 Απριλίου, οπισθοχωρώντας σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα, οπότε έλεγε πως ...

  00:06 30/03

  Η ύφεση στις ΗΠΑ λόγω του κορονοϊού βαθαίνει, "δεν είναι μόνο για ένα τρίμηνο"

  Η TS Lombard αναθεώρησε πτωτικά τις εκτιμήσεις για το ΑΕΠ των ΗΠΑ το β' τρίμηνο στο -17%.