Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 23-Μαρ-2020 08:08

  Ο δισεκατομμυριούχος λιανέμπορος Philip Green "αρνείται" να πληρώσει ενοίκια... λόγω κορονοϊού

  Ο δισεκατομμυριούχος λιανέμπορος Philip Green "αρνείται" να πληρώσει ενοίκια... λόγω κορονοϊού
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του David Dawkins

  Ο Βρετανός δισεκατομμυριούχος Σερ Phillip Green, από τους γνωστότερους εκπροσώπους του λιανικού εμπορίου στο Ηνωμένο Βασίλειο, φέρεται να ζήτησε από τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων που "φιλοξενούν” τα καταστήματα της αυτοκρατορίας του να προχωρήσουν σε μείωση των ενοικίων έως και 50%, καθώς η κρίση που προκαλεί η πανδημία του κορονοϊού έχει εκμηδενίσει τα έσοδα του ομίλου του, Arcadia.

  Ο Green, που είναι κυρίως γνωστός ως ιδιοκτήτης της αλυσίδας λιανικού εμπορίου Topshop, έχει δηλώσει στο παρελθόν στο Forbes ότι τα ενοίκια και η φορολογία των επαγγελματικών ακινήτων θα πρέπει να ρυθμίζονται βάσει των συνθηκών στην αγορά, προκειμένου τα φυσικά καταστήματα λιανικού εμπορίου να μπορέσουν να επιβιώσουν δεδομένου ότι δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τις διαδικτυακούς αντιπάλους τους.

  Ωστόσο, σύμφωνα με αναφορές του βρετανικού τηλεοπτικού δικτύου Sky News, ο Green θα "αρνηθεί" να πληρώσει το σύνολο των μισθωμάτων που πρέπει να καταβάλει η Arcadia την επόμενη εβδομάδα.

  Ένας αναλυτής δήλωσε στο Forbes ότι το "τέλος” της Arcadia βρίσκεται πολύ κοντά, επισημαίνοντας ότι οι επιπτώσεις του κορονοϊού στο λιανικό εμπόριο του Ηνωμένου Βασιλείου καθιστούν "δύσκολη την επιβίωση" των επιχειρήσεων του κλάδου, εκτός και αν οι δισεκατομμυριούχοι ιδιοκτήτες τους "βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη" προκειμένου να πληρώσουν το προσωπικό τους "σε αυτή την ταραγμένη περίοδο".

  Ο όμιλος Arcadia και ο Σερ Philip Green αρνήθηκαν να προβούν σε κάποιο σχόλιο σχετικά με το θέμα, ωστόσο αργότερα ο όμιλος ανακοίνωσε ότι όλα τα καταστήματά του θα κατεβάσουν ρολά "μέχρι νεωτέρας”.

  Ο αργός θάνατος

  Ο Green πάντως έχει λόγο να αγωνιστεί για να διασφαλίσει το μέλλον της αυτοκρατορίας του. Μετά τη μάχη που κέρδισε τον περασμένο Ιούνιο για τη διάσωση των αλυσίδων λιανικού εμπορίου που ανήκουν στον όμιλο Arcadia -στις οποίες συμπεριλαμβάνονται οι Topshop/Topman, Miss Selfridge, Burton, Dorothy Perkins, Evans και Wallis-, ο Green βρίσκεται αντιμέτωπος τώρα με μια νέα, για την οποία μάλιστα δεν θα μπορούσε να είναι προετοιμασμένος. 

  Για πρώτη φορά εδώ και πολύ καιρό, δε, φαίνεται να υπάρχει μια μικρή συμπόνια για τον Philip Green και την Arcadia και τις προσπάθειές τους να ξαναζωντανέψουν την καταρρέουσα αυτοκρατορία λιανικού εμπορίου.

  Ο αναλυτής της λιανικής αγοράς Richard Hyman της Richard Talks Retail (σ.σ. που παρέχει υπηρεσίες στρατηγικής και αναλύσεις για την αγορά του λιανεμπορίου) επισημαίνει στο Forbes ότι η πανδημία του κορονοϊού είναι "αναμφίβολα καταστροφική" για πολλές επιχειρήσεις και προειδοποιεί ότι ακόμη και καλύτερες εταιρείες του κλάδου, με ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη, όπως η John Lewis και η M&S επίσης θα πρέπει να παλέψουν σκληρά για την επιβίωσή τους.

  Όπως σημειώνει εξάλλου ο Hyman, οι διευθύνοντες σύμβουλοι επιχειρήσεων με τους οποίους έχει μιλήσει τελευταία (μέσω τηλεφώνου ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, διότι βρίσκεται σε οικειοθελή περιορισμό επί επτά ημέρες καθώς εμφάνισε συμπτώματα που ταιριάζουν σε αυτά του κορονοϊού) "οι πωλήσεις των καταστημάτων έχουν μειωθεί κατά 90%, ενώ των ηλεκτρονικών πωλήσεων κατά 50%”.

  Όσον αφορά δε το ζήτημα της μείωσης των ενοικίων των καταστημάτων, ο Hyman προσθέτει ότι ο Philip Green και η Arcadia δεν είναι οι μόνοι που ζητούν κάτι τέτοιο. "Πολύ λίγες επιχειρήσεις… μπορούν να συνεχίσουν με τα υφιστάμενα κόστη τους και να διαχειριστούν αυτή τη μείωση (σ.σ. τζίρου)”, σημειώνει.

  Η περιουσία του Green

  Ο Sachin Jangam της Infosys Consulting, πάντως, δεν είναι αισιόδοξος για τη δυνατότητα της Arcadia να αντεπεξέλθει στην "καταιγίδα του κοροναϊού”, ενώ αμφισβητεί ακόμη και το αν η μείωση του ενοικίου είναι αρκετή. Ο ίδιος σημειώνει στο Forbes ότι η Arcadia θα είναι "δύσκολο να επιβιώσει", προσθέτοντας ότι ο Σερ Philip, όπως και άλλοι δισεκατομμυριούχοι ιδιοκτήτες αλυσίδων λιανικού εμπορίου, πιθανότατα "θα πρέπει να βάλουν βαθιά τα χέρια στις τσέπες τους" για να καταφέρουν να ξεπεράσουν αυτή τη "φουρτούνα".

  Το κατά πόσον ο Philip και η σύζυγός του Christina Green έχουν τη διάθεση να βάλουν το χέρι στην τσέπη δεν είναι γνωστό. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια η εκτιμώμενη περιουσία τους έχει μειωθεί (έχουν χάσει περισσότερα από 3 δισ. δολάρια) και πλέον η δυνατότητά τους να διασώσουν την αυτοκρατορία της Arcadia είναι περιορισμένη.

  Την εποχή που μεσουρανούσαν, το 2016, το Forbes υπολόγιζε ότι η κοινή περιουσία του ζεύγους ανερχόταν στα 5,9 δισ. δολάρια.

  Η "μερίδα του λέοντος” της περιουσίας των Green προέρχεται από το μέρισμα-ρεκόρ που κατέβαλε η Arcadia στον Σερ Philip και τη σύζυγό του, Λαίδη Tina Green, ύψους 2,1 δισ. δολαρίων το 2005. Εκείνη την εποχή, η δραστηριότητα της Topshop είχε εκτοξευθεί και λίγοι είχαν εκπλαγεί όταν ο Σερ Philip έλαβε το υψηλότερο μέρισμα στην επιχειρηματική ιστορία της Βρετανίας.

  Από τότε, όμως, η περιουσία του ζευγαριού βαίνει μειούμενη από χρόνο σε χρόνο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Forbes, κυρίως λόγω της μείωσης της αξίας της αλυσίδας λιανικής πώλησης ειδών ένδυσης. Συγκεκριμένα, η περιουσία τους υπολογίζεται ότι μειώθηκε στα 4,8 δισ. δολάρια το 2008, στα 3,5 δισ. δολάρια στις αρχές του 2019 και στα 2,5 δισ. δολάρια τον Ιούλιο του 2019. Σήμερα, το Forbes υπολογίζει ότι η περιουσία των Philip και Christina Green ανέρχεται σε μόλις 2,1 δισ. δολάρια.

  Μετά την κατάρρευση της αλυσίδας BHS, ο Green αναγκάστηκε το 2017 να πληρώσει 450 εκατ. δολάρια για να καλύψει το έλλειμμα του συνταξιοδοτικού ταμείου της επιχείρησης, παρότι είχε ήδη πουλήσει την αλυσίδα. Ωστόσο, ακόμα και σήμερα, παραμένουν αναπάντητα τα ερωτηματικά όσον αφορά το ακριβές ύψους του ελλείμματος του συνταξιοδοτικού ταμείου της Arcadia, το οποίο σύμφωνα με τους ισχυρισμούς ενώ πρώην ανώτερου πολιτικού αξιωματούχου κυμαίνεται μεταξύ 660 και 893 εκατ. δολαρίων.

  Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Forbes, ο βουλευτής Stephen Timms, που είναι ο νέος πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας και Συντάξεων του Ηνωμένου Βασιλείου, θα λάβει νέα στοιχεία σχετικά με το έλλειμμα αυτό της Αρκαδίας τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, μετά τη δημοσίευση της νέας οικονομικής έκθεσης της ομίλου.

  Σώζεται η Arcadia;

  Όσον αφορά, πάντως, την Arcadia και τη φημολογούμενη άρνησή της να καταβάλει στους ιδιοκτήτες των ακινήτων που φιλοξενούν τα καταστήματά της, ο Sachin Jangam της Infosys Consulting σημειώνει: "Η μείωση των ενοικίων θα βοηθήσει, αλλά το αν η Arcadia θα μπορέσει πραγματικά να επιβιώσει εξαρτάται από τη διάρκεια αυτής της κρίσης, και από το αν θα δεχθούν οι εργαζόμενοί της εθελοντικά περικοπή των μισθών τους”.

  Όπως εξηγεί, το ποσό που καταβάλλει η Arcadia για φόρους ακινήτων (σ.σ. επί ιδιόκτητων καταστημάτων) αποτελεί ένα μικρό μόνο μέρος των πάγιων δαπανών της, ενώ αντίθετα (σ.σ. πέραν των ενοικίων) σημαντικό μέρος των εξόδων της επιχείρησης αποτελεί το εργατικό κόστος - "και αυτό δεν αλλάζει”.

  Ο Green και η Arcadia, όπως λέει, δεν μπορούν απλώς να κατηγορούν την πανδημία του κοροναϊού για την παρακμή τους. 

  Εν ολίγοις, εξηγεί ότι η Arcadia έχασε την ευκαιρία να διατηρήσει τη δεσπόζουσα θέση της στην αγορά ήδη πριν από το 2010. Η Arcadia, προσθέτει ο Jangam, "άργησε να περάσει στην ψηφιακή εποχή και στα νέα δεδομένα της πολυκαναλικής, προσωποποιημένης προσφοράς”, ενώ απέτυχε να "εξελιχθεί” σε διαδικτυακό λιανέμπορο καθώς επέλεξε να διατηρήσει τόσο τη διαδικτυακή όσο και τη φυσική παρουσία της στην αγορά.

  Η Anusha Couttigane, επικεφαλής αναλύτρια της αγοράς μόδας στην Kantar, σημειώνει ότι η επιβίωση αυτών των αυτοκρατοριών λιανικού εμπορίου θα εξαρτηθεί από το πότε θα χαλαρώσουν τα μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων των πολιτών. Ένας κρίσιμος παράγοντας, που τα καταστήματα δεν γνωρίζουν ακόμα πότε θα αρθεί.

  Η ειδικός της αγοράς λιανικής Kate Hardcastle MBE τονίζει στο Forbes ότι καμία επιχείρηση δεν είχε δει αυτό που ερχόταν, και όλες είναι ευάλωτες. Αλλά εκείνες που θα επιβιώσουν θα μείνουν στη μνήμη όλων για τον ρόλο που διαδραμάτισαν όταν οι καιροί ήταν δύσκολοι.

  Η Hardcastle επισημαίνει ότι υπάρχουν παραδείγματα πιο ισχυρών brands "που κάνουν πολύ περισσότερα ώστε να γίνει η ζωή των καταναλωτών τους όσο πιο ανεκτή γίνεται στην παρούσα φάση" και σε αυτά τα brands θα επιστρέψουν οι καταναλωτές "όταν ξανάρθουν καλές εποχές".

  Αμφισβητώντας δε το πως διάκειται ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης της Arcadia απέναντι στους άλλους -ήτοι στο προσωπικό, στους καταναλωτές, στους προμηθευτές- διερωτάται, "(είναι) ο Σερ Phillip Green... παρόν στην κοινωνία;".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  13:25 06/04

  Η Κίνα πίστεψε ότι νίκησε τον κορονοϊό ωστόσο συνεχίζουν να εμφανίζονται νέα ασυμπτωματικά κρούσματα

  Σε μια στροφή 180 μοιρών, η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας άρχισε να συμπεριλαμβάνει ασυμπτωματικά κρούσματα στις αρχές Απριλίου, κάτι που δεν έπραττε προηγουμένως.

  09:17 06/04

  "Φως στην άκρη του τούνελ": Οι θάνατοι από κορονοϊό σε Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία μειώνονται

  Αντίθετα, αυξητική τάση εξακολουθεί να εμφανίζει ο αριθμός θανάτων στις ΗΠΑ, με τον πρόεδρο Τραμπ να δηλώνει το Σάββατο ότι οι δύο επόμενες εβδομάδες θα είναι οι "χειρότερες μέχρι σήμερα".

  10:06 05/04

  ΗΠΑ: Οι οικονομικές επιπτώσεις από την ύφεση του κορονοϊού σε πέντε αριθμούς

  Μόνο τις τελευταίες εβδομάδες χάθηκαν 10 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

  14:34 03/04

  Ο δισεκατομμυριούχος Philip Green παίρνει κρατικό χρήμα για να πληρώσει τους 14.000 υπαλλήλους του

  Ο όμιλος Arcadia, ο οποίος περιλαμβάνει τις αλυσίδες Topshop/Topman, Miss Selfridge, Burton, Dorothy Perkins, Evans και Wallis, αγωνίζεται για την επιβίωσή του σε τρία μέτωπα.

  08:13 03/04

  Επιτροπή ειδικών προειδοποίησε τον Λευκό Οίκο ότι o κορονοϊός μπορεί να μεταδίδεται με την αναπνοή

  Επιτροπή εμπειρογνωμόνων απέστειλε επιστολή στον Επιστημονικό Σύμβουλο του Λευκού Οίκου, όπου επισημαίνει ότι ο κορονοϊός SARS-CoV-2 που προκαλεί τη νόσο COVID-19, ενδεχομένως να μεταδίδεται απλώς...

  17:05 02/04

  ΗΠΑ: Χάθηκαν 10 εκατομμύρια θέσεις εργασίας σε δύο εβδομάδες

  "Η ταχύτητα και το μέγεθος συρρίκνωσης της αγοράς εργασίας είναι άνευ προηγουμένου", σημειώνουν οι αναλυτές.

  08:21 02/04

  Νέο "καμπανάκι" Γκέιτς: Ακολουθούμε συνταγή καταστροφής-Ο κορονοϊός απαιτεί εθνικό "λουκέτο"

  "Οι αρχές των ΗΠΑ πρέπει να είναι σαφείς: Αναστολή δραστηριότητας σημαίνει 'κλείνουν τα πάντα και παντού".

  14:25 01/04

  Συνεργασία Carrefour - Uber Eats για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών delivery λόγω lockdown στη Γαλλία

  Η υπηρεσία θα ξεκινήσει πιλοτικά στις 6 Απριλίου και θα είναι διαθέσιμη μέσω 15 καταστημάτων της Carrefour στην περιοχή του Παρισιού, ενώ δεν αποκλείεται να επεκταθεί και σε άλλες μεγάλες αγορές της...

  08:07 01/04

  Εμβόλιο της δεκαετίας του 1920 δοκιμάζεται κατά του κορονοϊού

  Εμβόλιο κατά της φυματίωσης στο μικροσκόπιο επιστημόνων σε πέντε χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

  00:41 31/03

  Μια Νεοϋορκέζα μιλά για την "καραντίνα" στο "Μεγάλο Μήλο"

  H διευθύντρια σύνταξης διεθνών εκδόσεων της Forbes Media, Katya Soldak, μας αποκαλύπτει μέσα από τα δικά της μάτια πώς βιώνει το lockdown η Νέα Υόρκη. Δεν αποκομίζεις την εικόνα της κοινωνικής...

  13:09 30/03

  Ο Trump επεκτείνει τα μέτρα και υπαναχωρεί από την ιδέα για εκ νέου άνοιγμα της οικονομίας έως το Πάσχα

  Ο Πρόεδρος Donald Trump ανακοίνωσε την Κυριακή ότι επεκτείνει τα ομοποσνδιακά μέτρα για κοινωνική απομάκρυνση μέχρι τις 30 Απριλίου, οπισθοχωρώντας σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα, οπότε έλεγε πως ...

  00:06 30/03

  Η ύφεση στις ΗΠΑ λόγω του κορονοϊού βαθαίνει, "δεν είναι μόνο για ένα τρίμηνο"

  Η TS Lombard αναθεώρησε πτωτικά τις εκτιμήσεις για το ΑΕΠ των ΗΠΑ το β' τρίμηνο στο -17%.

  10:48 28/03

  Κινεζικές θεωρίες συνωμοσίας: Αμερικανίδα μετέδωσε τον κορονοϊό στην Ουχάν

  Η κινεζική εφημερίδα "Global Times" επικαλείται τους ισχυρισμούς ενός "ακροδεξιού συνωμοσιολόγου του YouTube".

  12:57 27/03

  Ο δισεκατομμυριούχος Mike Ashley απολογείται για τις γκάφες του εν μέσω κορονοϊού

  Ο Mike Ashley, ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης της Sports Direct, ζήτησε δημόσια συγγνώμη μετά την κριτική που δέχτηκε για το lobbying που άσκησε στη βρετανική κυβέρνηση ώστε να διατηρήσει ανοιχτά τα ...

  08:20 27/03

  Το πετρέλαιο οδεύει στα $10 το βαρέλι καθώς το lockdown εκμηδενίζει τη ζήτηση

  Στο χείλος του γκρεμού η πετρελαϊκή βιομηχανία των ΗΠΑ καθώς η πανδημία του κορονοϊού έχει εκμηδενίσει τη ζήτηση.

  18:27 26/03

  Ο Branson δημιουργεί πακέτο διάσωσης $250 εκατ., για να προστατεύσει το μέλλον των υπαλλήλων του

  Ο Branson έγραψε σε σημείωμα του ότι τα χρήματα έχουν σκοπό να ''σώσουν θέσεις εργασίας'' και ότι τα τα 250 εκατ.  δολάρια "είναι πιθανότατα μόνο η αρχή".