Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 18-Μαρ-2020 08:22

  20 μετοχές με "σύσταση" αγοράς στην εποχή της "οικονομίας του κορονοϊού"

  20 μετοχές με "σύσταση" αγοράς στην εποχή της "οικονομίας του κορονοϊού"
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Sergei Klebnikov

  Παρ’ όλη την ιδιαίτερα έντονη μεταβλητότητα που κυριαρχεί στη Wall Street -αλλά και λαμβανομένων υπόψη της κατρακύλας σχεδόν 10% την περασμένη Πέμπτη και τη "βουτιά” άνω του 12% τη Δευτέρα, που ήταν η μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από το κραχ της "Μαύρης Δευτέρας” του 1987- εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένες εταιρείες που επωφελούνται από την "οικονομία του κορονοϊού” καθώς ολοένα και περισσότερο άνθρωποι κλείνονται στο σπίτι λόγω της επιδημίας.

  Ακολουθούν 20 μετοχές που εμφανίζουν σημαντικές προοπτικές για τους επενδυτές στην παρούσα φάση, σύμφωνα με τους αναλυτές των εταιρειών Raymond James, Morningstar και Bespoke Investment Group.

  Υγεία και προσωπική φροντίδα

  Στον χώρο της υγειονομικής περίθαλψης, η εταιρεία Gilead Sciences βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των προσπαθειών αντιμετώπισης του κορονοϊού χάρη σε ένα φάρμακο που αναπτύχθηκε αρχικά κατά του ιού Έμπολα αλλά έχει να επιδείξει πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα και στην αντιμετώπιση του COVID-19. Και οι τρεις εταιρείες συστήνουν τη μετοχή, η τιμή της οποίας βρίσκεται στα 70 δολάρια, σχεδόν 3% υψηλότερα σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα και σε αντιδιαστολή με τις εκτεταμένες απώλειες που καταγράφει η αγορά.

  Μια ακόμη επιλογή είναι η εταιρεία Clorox, η οποία παράγει μαντηλάκια απολύμανσης και έχει επωφεληθεί για προφανής λόγους, αφού η επιδημία του κορονοϊού συνεχίζει να επελαύνει. Με τη ζήτηση για προϊόντα καθαρισμού και απολύμανσης να χτυπά ιστορικά υψηλά, η μετοχή της εταιρείας, που διαπραγματεύεται σχεδόν στα 180 δολάρια και καταγράφει άνοδο περίπου 4% από τον προηγούμενο μήνα, αναμένεται να ωφεληθεί περαιτέρω μακροπρόθεσμα, σύμφωνα με τη Bespoke.

  Η Morningstar και η Bespoke συστήνουν επίσης την εταιρεία εικονικής υγειονομικής περίθαλψης Teladoc, η οποία διευκολύνει τις ψηφιακές επισκέψεις γιατρών για την εξ αποστάσεως περίθαλψη ασθενών.

  Δουλειά από το σπίτι

  Παράλληλα, καθώς ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι αναγκάζονται να εργαστούν από το σπίτι, η εταιρεία λογισμικού Slack Technologies "επωφελείται χάρη στο περιβάλλον απομακρυσμένης εργασίας” που παρέχει, σύμφωνα με τη Morningstar. Η μετοχή αποτελεί επίσης κορυφαία επιλογή και της Bespoke.

  Επιπλέον, σύμφωνα με τις Morningstar και Bespoke, οι επιχειρήσεις που η πλειονότητα των εργαζομένων τους δουλεύει από το σπίτι θα αρχίσουν να χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο υπηρεσίες τηλεδιάσκεψης, σαν αυτές που παρέχει η Zoom Video Communications. Η μετοχή της τελευταίας, που διαπραγματεύεται οριακά κάτω από τα 110 δολάρια, καταγράφει άνοδο σχεδόν 12% τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες. 
  Για τους ίδιους λόγους, ωφελημένη από την παρατεταμένη επιδημία του κορονοϊού θεωρητικά θα βγει και η εταιρεία cloud computing και λογισμικού Citrix Systems, σύμφωνα με τις Raymond James και Morningstar.

  Περιορισμός κατ’ οίκον

  Την ίδια στιγμή βέβαια που ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι κλείνονται στα σπίτια τους, φυσικό είναι να αναζητούν πλέον και τρόπους για να περάσουν καλύτερα τον χρόνο του εγκλεισμού τους, επομένως υπηρεσίες streaming όπως το Netflix αναμένεται να βγουν επίσης κερδισμένες από την επιδημία.

  Δεδομένου δε ότι οι αθλητικοί τύποι καλούνται πλέον κι αυτοί να γυμναστούν στο σπίτι τους, η εταιρεία ποδηλάτων και οργάνων γυμναστικής Peloton έχει επίσης αναδειχθεί σε μία από τις κορυφαίες επιλογές των Raymond James και Bespoke.

  Παράλληλα, καθώς η αποστασιοποίηση από τις κοινωνικές συναναστροφές "σαρώνει” τη χώρα, είναι φυσικό να αυξάνεται και ο αριθμός των ανθρώπων που στρέφοντας στα βιντεοπαιχνίδια, με τους παίκτες-χρήστες να αγγίζουν αριθμούς ρεκόρ. Οι κορυφαίες επιλογές της Bespoke από τη συγκεκριμένη κατηγορία περιλαμβάνουν τις εταιρείες Activision Blizzard, Electronic Arts και Take Two Interactive.

  Επίσης, οι μεγάλες εταιρείες τηλεπικοινωνιών των ΗΠΑ, όπως η AT&T και η Verizon αποτέλεσαν "σχετικά ασφαλή καταφύγια κατά τη διάρκεια της αναταραχής" στην αγορά και πλέον κυμαίνονται σε ελκυστικά επίπεδα τιμών, με τον δείκτη τιμής προς κέρδη (PE) αμφότερων να διαμορφώνεται γύρω στο 10, σύμφωνα με τη Morningstar. Η Raymond James συστήνει επίσης τις δύο μετοχές, όπως και τον τίτλο της εταιρείας παροχής υπηρεσιών καλωδιακής τηλεόρασης Comcast.

  Καταναλωτικά αγαθά

  Εν τω μεταξύ, δεδομένου ότι ο αριθμός των επιχειρήσεων που κατεβάζουν (προσωρινά) ρολά συνεχίζει να μεγαλώνει, σύμφωνα με τους αναλυτές και των τριών εταιρειών, ο κόσμος καλείται να στηριχθεί πλέον στις ηλεκτρονικές παραγγελίες από τον γίγαντα του ηλεκτρονικού εμπορίου Amazon περισσότερο από ποτέ άλλοτε, με αποτέλεσμα και οι τρεις να συστήνουν αγορά της μετοχής. Η Raymond James μάλιστα έχει περιλάβει και τον κινεζικό κολοσσό Alibaba στις κορυφαίες επιλογές της από τον χώρο του ηλεκτρονικού εμπορίου.

  Η επιδημία του κορονοϊού δεν έχει οδηγήσει όμως μόνο σε αύξηση της παραμονής στο σπίτι, αλλά και στο γέμισμα των ντουλαπιών των νοικοκυριών, με τον κόσμο σε ολόκληρη τη χώρα να συρρέει στα σούπερ μάρκετ για να "στοκάρει” κονσέρβες και άλλα τρόφιμα μακράς διάρκειας. Επομένως, σύμφωνα με την Bespoke, τόσο η Campbell Soup όσο και η Hormel αποτελούν δύο καλές επιλογές λόγω της αυξανόμενης ζήτησης των προϊόντων τους. Σημειώνεται ότι και οι δύο εταιρείες διαπραγματεύονται κάτω από τα 50 δολάρια ανά μετοχή.

  Τέλος, εταιρείες όπως η Johnson & Johnson, η οποία εξειδικεύεται σε φαρμακευτικά και καταναλωτικά αγαθά, επίσης αναμένεται να επωφεληθούν από την αυξημένη ζήτηση των προϊόντων τους κατά τη διάρκεια της επιδημίας, σύμφωνα με την Morningstar. Η Bespoke από τον χώρο αυτό συστήνει επίσης την Procter & Gamble.

  Αγορά σε bear market

  Καθώς, πάντως η επιδημία του COVID-19 συνεχίζει να επελαύνει ανά τον πλανήτη, οι επενδυτές προσπαθούν να αποτιμήσουν τον πιθανό αντίκτυπο στην από πριν επιβραδυνόμενη παγκόσμια οικονομία, με τους φόβους για το εύρος των επιπτώσεων να έχει οδηγήσει σε καταβαράθρωση των τιμών των μετοχών στις διεθνείς αγορές. 

  Κάτι που δεν απέφυγε ούτε η χρηματιστηριακή αγορά των ΗΠΑ, η οποία μόλις πριν από τρεις εβδομάδες βρισκόταν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, αλλά τώρα βρίσκεται σχεδόν 30% χαμηλότερα από την "κορυφή” της. Η κατακόρυφη "βουτιά” των μετοχών, μάλιστα, έχει προκαλέσει τη διακοπή της διαπραγμάτευσης στη Wall Street πολλές φορές τις τελευταίες 10 ημέρες, σε μια ανεπιτυχή προσπάθεια να τερματιστεί η ελεύθερη πτώση της αγοράς. 

  Εν τω μεταξύ, μετά τις μαζικές απώλειες της προηγούμενης εβδομάδας, οι αμερικανικές μετοχές έχουν εισέλθει για τα καλά πλέον σε bear market - και όταν συμβαίνει αυτό, η ύφεση ακολουθεί στο 80% των περιπτώσεων, σύμφωνα με το Bloomberg. Ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ εξάλλου αναγνώρισε τη Δευτέρα ότι η επιδημία του κοροναϊού θα μπορούσε να διαρκέσει περισσότερο από ό,τι αναμενόταν -μέχρι τον Αύγουστο- και ότι οι ΗΠΑ κατά συνέπεια "ίσως" οδεύουν σε ύφεση. Και οι ειδικοί συμφωνούν με αυτήν την άποψη.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  14:34 03/04

  Ο δισεκατομμυριούχος Philip Green παίρνει κρατικό χρήμα για να πληρώσει τους 14.000 υπαλλήλους του

  Ο όμιλος Arcadia, ο οποίος περιλαμβάνει τις αλυσίδες Topshop/Topman, Miss Selfridge, Burton, Dorothy Perkins, Evans και Wallis, αγωνίζεται για την επιβίωσή του σε τρία μέτωπα.

  08:13 03/04

  Επιτροπή ειδικών προειδοποίησε τον Λευκό Οίκο ότι o κορονοϊός μπορεί να μεταδίδεται με την αναπνοή

  Επιτροπή εμπειρογνωμόνων απέστειλε επιστολή στον Επιστημονικό Σύμβουλο του Λευκού Οίκου, όπου επισημαίνει ότι ο κορονοϊός SARS-CoV-2 που προκαλεί τη νόσο COVID-19, ενδεχομένως να μεταδίδεται απλώς...

  17:05 02/04

  ΗΠΑ: Χάθηκαν 10 εκατομμύρια θέσεις εργασίας σε δύο εβδομάδες

  "Η ταχύτητα και το μέγεθος συρρίκνωσης της αγοράς εργασίας είναι άνευ προηγουμένου", σημειώνουν οι αναλυτές.

  08:21 02/04

  Νέο "καμπανάκι" Γκέιτς: Ακολουθούμε συνταγή καταστροφής-Ο κορονοϊός απαιτεί εθνικό "λουκέτο"

  "Οι αρχές των ΗΠΑ πρέπει να είναι σαφείς: Αναστολή δραστηριότητας σημαίνει 'κλείνουν τα πάντα και παντού".

  14:25 01/04

  Συνεργασία Carrefour - Uber Eats για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών delivery λόγω lockdown στη Γαλλία

  Η υπηρεσία θα ξεκινήσει πιλοτικά στις 6 Απριλίου και θα είναι διαθέσιμη μέσω 15 καταστημάτων της Carrefour στην περιοχή του Παρισιού, ενώ δεν αποκλείεται να επεκταθεί και σε άλλες μεγάλες αγορές της...

  08:07 01/04

  Εμβόλιο της δεκαετίας του 1920 δοκιμάζεται κατά του κορονοϊού

  Εμβόλιο κατά της φυματίωσης στο μικροσκόπιο επιστημόνων σε πέντε χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

  00:41 31/03

  Μια Νεοϋορκέζα μιλά για την "καραντίνα" στο "Μεγάλο Μήλο"

  H διευθύντρια σύνταξης διεθνών εκδόσεων της Forbes Media, Katya Soldak, μας αποκαλύπτει μέσα από τα δικά της μάτια πώς βιώνει το lockdown η Νέα Υόρκη. Δεν αποκομίζεις την εικόνα της κοινωνικής...

  13:09 30/03

  Ο Trump επεκτείνει τα μέτρα και υπαναχωρεί από την ιδέα για εκ νέου άνοιγμα της οικονομίας έως το Πάσχα

  Ο Πρόεδρος Donald Trump ανακοίνωσε την Κυριακή ότι επεκτείνει τα ομοποσνδιακά μέτρα για κοινωνική απομάκρυνση μέχρι τις 30 Απριλίου, οπισθοχωρώντας σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα, οπότε έλεγε πως ...

  00:06 30/03

  Η ύφεση στις ΗΠΑ λόγω του κορονοϊού βαθαίνει, "δεν είναι μόνο για ένα τρίμηνο"

  Η TS Lombard αναθεώρησε πτωτικά τις εκτιμήσεις για το ΑΕΠ των ΗΠΑ το β' τρίμηνο στο -17%.

  10:48 28/03

  Κινεζικές θεωρίες συνωμοσίας: Αμερικανίδα μετέδωσε τον κορονοϊό στην Ουχάν

  Η κινεζική εφημερίδα "Global Times" επικαλείται τους ισχυρισμούς ενός "ακροδεξιού συνωμοσιολόγου του YouTube".

  12:57 27/03

  Ο δισεκατομμυριούχος Mike Ashley απολογείται για τις γκάφες του εν μέσω κορονοϊού

  Ο Mike Ashley, ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης της Sports Direct, ζήτησε δημόσια συγγνώμη μετά την κριτική που δέχτηκε για το lobbying που άσκησε στη βρετανική κυβέρνηση ώστε να διατηρήσει ανοιχτά τα ...

  08:20 27/03

  Το πετρέλαιο οδεύει στα $10 το βαρέλι καθώς το lockdown εκμηδενίζει τη ζήτηση

  Στο χείλος του γκρεμού η πετρελαϊκή βιομηχανία των ΗΠΑ καθώς η πανδημία του κορονοϊού έχει εκμηδενίσει τη ζήτηση.

  18:27 26/03

  Ο Branson δημιουργεί πακέτο διάσωσης $250 εκατ., για να προστατεύσει το μέλλον των υπαλλήλων του

  Ο Branson έγραψε σε σημείωμα του ότι τα χρήματα έχουν σκοπό να ''σώσουν θέσεις εργασίας'' και ότι τα τα 250 εκατ.  δολάρια "είναι πιθανότατα μόνο η αρχή".

  10:05 26/03

  Μπιλ Γκέιτς για τον κορονοϊό: "Μόνη επιλογή για τις ΗΠΑ η ολική απομόνωση για 6-10 εβδομάδες"

  Ώστε να αποφευχθούν οι ολέθριες συνέπειες που βίωσαν η Ουχάν και η βόρεια Ιταλία και να ελαχιστοποιηθεί η ζημιά στην οικονομία της χώρας.

  08:44 24/03

  Πού μπορεί να "κρύβεται" η θεραπεία για τον κορονοϊο, σύμφωνα με κορυφαίο ιολόγο

  Τι δηλώνει ο Δρ Peter Palese, επικεφαλής Τμήματος Μικροβιολογίας στην Ιατρική Σχολή Icahn Mount Sinai.

  16:55 23/03

  Σίνζο Άμπε: Ανοιχτό το ενδεχόμενο αναβολής των Ολυμπιακών Αγώνων λόγω κορονοϊού

  Για πρώτη φορά, ο Σίνζο Άμπε αναγνώρισε το γεγονός πως, υπό αυτές τις συνθήκες, οι Ολυμπιακοί Αγώνες, δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να διεξαχθούν φέτος.