Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 16-Μαρ-2020 08:41

  Μερικά tips ώστε να προετοιμαστείτε για... τηλε-εργασία

  Μερικά tips ώστε να προετοιμαστείτε για... τηλε-εργασία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Darren Menabney

  Η πανδημία του κορονοϊού COVD-19 έχει επηρεάσει ήδη σε τεράστιο βαθμό την εργασία και τον τρόπο που εργαζόμαστε. Έχει διαταράξει τις εφοδιαστικές αλυσίδες και έχει οδηγήσει σε ταξιδιωτικούς περιορισμούς, για να μην αναφερθούμε στο βαρύ τίμημα που έχουν πληρώσει χιλιάδες συνάνθρωποί μας.

  Δεν αποτελεί έκπληξη λοιπόν ότι ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις συστήνουν ή απαιτούν από τους εργαζομένους τους να εργάζονται εξ αποστάσεως ή από το σπίτι. Ο θεσμός της τηλεεργασίας δεν είναι κάτι καινούριο, ωστόσο η επείγουσα ανάγκη που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού σημαίνει ότι πολλοί από εμάς ενδέχεται να χρειαστεί να εργαστούμε από το σπίτι, ίσως και για πρώτη φορά.

  Εργάζομαι από το σπίτι δύο ημέρες την εβδομάδα για περισσότερο από έναν χρόνο τώρα. Έχω διαπιστώσει ότι είμαι πιο παραγωγικός, δημιουργικός και περισσότερο ικανοποιημένος, ενώ και οι σχετικές μελέτες δείχνουν ότι το ίδιο ισχύει για πολλούς εξ αποστάσεως εργαζόμενους. Απαιτείται ωστόσο μια οργάνωση και μια μικρή προετοιμασίας που θα σας βοηθήσει να διαπρέψετε σε αυτόν τον νέο κόσμο. Ακολουθούν λοιπόν έξι συμβουλές για να ξεκινήσετε.

  1) Σκεφτείτε υπό ποιες συνθήκες σας αρέσει να δουλεύετε

  Η εργασία από το σπίτι, όπως και οποιαδήποτε μορφή εξ αποστάσεως εργασίας, δημιουργεί νέες προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες που απαιτούν να προσεγγίσετε τη δουλειά σας με διαφορετικό τρόπο. Το βασικό πλεονέκτημα είναι ότι έχετε περισσότερη ελευθερία και έλεγχο στον τρόπο εργασίας σας, αλλά για να είστε πιο παραγωγικοί θα πρέπει να προσαρμόσετε την εργασία σας στις συνθήκες που θέλετε.

  Για παράδειγμα, είστε πιο δημιουργικοί και παραγωγικοί το πρωί ή το απόγευμα; Εργάζεστε καλύτερα με ησυχία ή ακούγοντας μουσική; Αφού τα σκεφτείτε αυτά και προσαρμόσετε ανάλογα τον χώρο εργασίας σας στο σπίτι, θα είστε πιο παραγωγικοί αλλά και πιο ευχαριστημένοι.

  Αφιερώστε λοιπόν λίγο χρόνο να σκεφτείτε ποιο είναι το στυλ εργασίας σας και ευθυγραμμιστείτε με αυτό. Αυτός είναι εξάλλου ο θεμέλιος λίθος της εργασίας από το σπίτι.

  2) Δημιουργήστε τον χώρο εργασίας σας

  Σημαντικό ρόλο στην αποδοτικότητά σας παίζει φυσικά και ο χώρος. Επομένως, ο χώρος του σπιτιού που θα επιλέξετε να στήσετε το γραφείο σας πρέπει να προσομοιάζει σε αυτόν που έχετε συνηθίσει και στην εργασία σας. Δεν απαιτείται οπωσδήποτε να αγοράσετε γραφείο ή να ξοδέψετε πολλά χρήματα, παρά μόνο λίγος σχεδιασμός. Και ίσως να μετακινήσετε κάποια έπιπλα. 

  Αν σας ενοχλεί να περνούν οι άλλοι "ένοικοι” του σπιτιού δίπλα σας την ώρα που εργάζεστε, θα πρέπει να επιλέξετε έναν ξεχωριστό χώρο όπου θα έχετε και τους πόρους που χρειάζεστε (π.χ. πίνακα σημειώσεων, αποθηκευτικό χώρο κ.λπ.), ενώ θα λείπουν τυχόν αποπροσανατολιστικοί παράγοντες.

  Από τους πλέον κρίσιμους παράγοντες στην τηλεεργασία είναι μια καλή σύνδεση στο internet, οπότε ο χώρος που θα επιλέξετε πρέπει να έχει καλή σύνδεση στο Wi-Fi δίκτυο. Εάν η δουλειά σας απαιτεί ωστόσο πολλές βιντεοκλήσεις ή βιντεοδιασκέψεις θα χρειαστείτε μια σύνδεση ethernet, γιατί το Wi-Fi μπορεί να αποδειχθεί αναξιόπιστο ενώ με μια ενσύρματη σύνδεση θα έχετε καλύτερη ποιότητα κλήσεων. Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει επίσης να σκεφτείτε πώς θα φαίνεται ο χώρος που βλέπουν οι άλλοι όταν θα κάνετε μια βιντεοκλήση αλλά και τον περιβάλλοντα θόρυβο.

  Εάν πρόκειται η εξ αποστάσεως εργασία σας να διαρκέσει μεγάλο χρονικό διάστημα, προσπαθήστε να κάνετε τον χώρο ημιμόνιμο, ώστε κάθε φορά που θα τον χρησιμοποιείται να αισθάνεστε ότι βρίσκεται στον προσωπικό σας χώρο.

  3) Διατηρήστε τη νοοτροπία εργασίας

  Όταν έρθει η ώρα να ξεκινήσετε την πρώτη σας μέρα στη δουλειά από το σπίτι, δεν αρκεί απλώς να ανοίξετε τον υπολογιστή σας. Θα πρέπει να διατηρήσετε και ένα κλίμα εργασίας, πράγμα βέβαια που αποτελεί πρόκληση όταν βρίσκεται στο σπίτι και περιτριγυρίζεστε από την οικογένεια και τους τετράποδους φίλους σας. Ωστόσο, το να διατηρήσετε ένα mode "εργασίας” θα βοηθήσει ώστε να είστε πιο συγκεντρωμένοι και παραγωγικοί. Έχοντας ήδη φτιάξει τον χώρο εργασίας σας, έχετε κάνει τη μισή διαδρομή.

  Ένα απλό τρικ που θα σας βοηθήσει στη "διανοητική μετάβαση” στη δουλειά είναι να μην μένετε με τις πιτζάμες, αλλά να ντυθείτε, ώστε να θυμάστε ότι δεν αράζετε στο σπίτι. Εάν δε πρόκειται να έχετε κάποια βιντεοκλήση, σίγουρα πρέπει να δώσετε τη σωστή επαγγελματική εντύπωση στους συναδέλφους ή τους πελάτες σας.

  Τέλος, φροντίστε να τηρείτε το ωράριο εργασίας. Παρότι συνήθως στην περίπτωση της τηλεεργασίας τείνει κανείς να ξεκινά τη δουλειά του νωρίτερα και να τελειώνει αργότερα, δεδομένου ότι εκλείπει πλέον ο χρόνος της μετακίνησης, προσπαθείστε να τηρείτε το πρόγραμμά σας ωσάν να βρίσκεστε στη δουλειά.

  4) Φτιάξτε πρόγραμμα

  Δουλεύοντας από το σπίτι πιθανότατα θα έχετε λιγότερες συσκέψεις και συναντήσεις και φυσικά λιγότερες "ενοχλήσεις” από συναδέλφους ή και τους προϊσταμένους σας. Αν και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κοινωνική απομόνωση -περισσότερα γι’ αυτό στη συνέχεια- σας δίνει τη δυνατότητα να ακολουθήσετε ευκολότερα ένα πρόγραμμα, να βάλετε συγκεκριμένους στόχους και να εστιάσετε σε αυτούς. 

  Φτιάξτε λοιπόν ένα πρόγραμμα και ορίστε τον χρόνο που θα αφιερώσετε σε διάφορες δουλειές. Προγραμματίστε τις πιο απαιτητικές εργασίες κατά τις ώρες που είστε πιο αποδοτικοί/δημιουργικοί, αλλά ορίστε και χρόνο για τις δουλειές ρουτίνας, όπως τον πρωινό έλεγχο του μηνυμάτων και emails, τις συνεννοήσεις με τους συναδέλφους σας και τα διάφορα διαχειριστικά θέματα.

  Προσπαθήστε να φτιάξετε ένα πρόγραμμα εργασίας για όλη την εβδομάδα, θέτοντας συγκεκριμένους στόχους, όπου κάθε μέρα θα σημειώνετε τι έχετε κάνει και θα προσαρμόζετε ανάλογα την επόμενη. Η εικόνα του τι έχετε καταφέρει μέσα στην εβδομάδα αποτελεί σημαντικό κίνητρο για τη συνέχεια.

  5) Προσέξτε τη σωματική και ψυχική σας ευεξία

  Η τηλεεργασία έχει τα καλά της, έχει όμως και τα κακά της, με κυριότερο την κοινωνική απομόνωση. Καθότι κοινωνικά όντα, η εργασία από το σπίτι μπορεί να επηρεάσει τη σωματική και ψυχολογική μας υγεία. Είναι όμως κάτι που μπορούμε να καταπολεμήσουμε.

  Η διατήρηση επαφής με τους συναδέλφους σας είναι ζωτικής σημασίας και η ανταλλαγή emails δεν αρκεί. Βρείτε λοιπόν κάποια στιγμή της ημέρας για να κάνετε μια χαλαρωτική συζήτηση με τους συναδέλφους σας, ορίστε μια ώρα κάθε μέρα που θα μιλάτε μαζί τους, είτε αυτοί εργάζονται επίσης από το σπίτι είτε στο γραφείο, και ει δυνατόν κάντε το μέσω βιντεοκλήσης καθώς η οπτική επαφή ενισχύει τους κοινωνικούς δεσμούς. Αυτό θα διατηρήσει την ομάδα σας δεμένη, και ψυχολογικά, ενώ θα βοηθήσει να παρακολουθείτε καλύτερα τις εξελίξεις στην εταιρεία σας. Επομένως, μην διστάσετε να προτείνετε βιντεοδιασκέψεις μέσω Skype ή Zoom - ίσως να μην είστε ο μόνος που προτιμά τη ζωντανή επικοινωνία από την ανταλλαγή απρόσωπων emails και μηνυμάτων.

  Επιπλέον, πρέπει να προσέξετε τη σωματική σας υγεία. Μην ξεχνάτε να σηκώνεστε από το γραφείο σας κάθε μία ώρα, ίσως να κάνετε και λίγο στρέτσινγκ. Ξεκινήστε τη μέρα σας με περπάτημα ή τζόκινγκ. Η αύξηση του σωματικού βάρους μπορεί να είναι μια απροσδόκητη παρενέργεια της εργασίας από το σπίτι, οπότε βρείτε χρόνο να βγείτε από αυτό ή να πάτε γυμναστήριο. Εξάλλου, η άσκηση, ακόμα και ένας σύντομος περίπατος, έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει τη δημιουργικότητα και τη διάθεση.

  6) Δώστε στο μεσημεριανό διάλειμμα άλλη διάσταση

  Το μεσημεριανό διάλειμμα είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να αναπτύξουμε μια ρουτίνα στο σπίτι, να καταπολεμήσουμε την κοινωνική απομόνωση αλλά και να διατηρήσουμε τη σωματική μας υγεία. Τρώγοντας συνήθως μεσημεριανό γεύμα στο γραφείο έχουμε ξεχάσει πως είναι να γευματίζεις στο σπίτι. Κάντε λοιπόν το μεσημεριανό διάλειμμα μέρος της ρουτίνας σας. Μπορείτε επίσης να βγείτε έξω, να πάτε στο εστιατόριο της γειτονιάς, να γνωρίσετε άλλους ανθρώπους, να γευματίσετε με συναδέλφους (προσεκτικά όμως στην παρούσα συγκυρία, που λόγω κορονοϊού πρέπει να αποφεύγονται οι πολλές συναναστροφές). Μπορείτε επίσης να παρακολουθήσετε online μαθήματα.

  Μην αισθάνεστε άσχημα που θα βγείτε έξω για μεσημεριανό γεύμα, για τρέξιμο ή για περίπατο ενώ εργάζεστε από το σπίτι - είναι καλό τόσο για εσάς όσο και για την εταιρεία σας καθώς σας κάνει πιο δημιουργικούς και αποδοτικούς.

  Αν και η ατυχής συγκυρία της πανδημίας του κορονοϊού οδήγησε πολλούς από εμάς στην τηλεεργασία, το θετικό είναι ότι εξοικειωνόμαστε περισσότερο με ένα στυλ εργασίας που γίνεται ολοένα και περισσότερο ο κανόνας. Ορισμένες ή όλες οι συμβουλές που προαναφέρθηκαν μπορούν να κάνουν τη δουλειά από το σπίτι πιο αποδοτική και παραγωγική και να σας προετοιμάσουν για το μέλλον της εργασίας. Ποιος ξέρει, μπορεί να διαπιστώσετε ότι αυτός είναι ο καταλληλότερος τρόπος εργασίας για σας από δω και στο εξής.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  07:53 10/05

  Ποιος είναι ο Mike Karanikolas που έγινε δισεκατομμυριούχος με 50.000 δολ. αρχικό κεφάλαιο

  Η στροφή των καταναλωτών στις διαδικτυακές αγορές έχει εκτοξεύσει τη μετοχή της Revolve.

  10:48 08/05

  Τα ακίνητα που διακυβεύονται στο διαζύγιο των Γκέιτς

  Ο Μπιλ Γκέιτς είναι σήμερα ο τέταρτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, με περιουσία 130,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

  07:46 07/05

  Εξωπραγματικές οι απολαβές του Μασκ το 2020 - Υπερβαίνουν αυτές όλων των άλλων CEOs

  Το Forbes υπολογίζει ότι το προηγούμενο έτος οι απολαβές του ανήλθαν σε περίπου 11 δισ. δολάρια.

  17:17 06/05

  Ο Τζεφ Μπέζος πούλησε μετοχές της Amazon αξίας 2,5 δισ. δολαρίων

  Στο 1,9 δισ. εκτιμάται το κέρδος από αυτή τη συναλλαγή, με τον ιδρυτή της Amazon να κατέχει πλέον το 10,4% της εταιρείας.

  07:56 06/05

  Νέα ελπιδοφόρα θεραπεία κατά του κορονοϊού από την AbCellera

  Σύμφωνα με τον CEO της εταιρείας μπορεί να "αλλάξει τα δεδομένα του παιχνιδιού" καθώς είναι αποτελεσματική.

  16:28 05/05

  Η Πολεμική Αεροπορία της Τουρκίας είναι "απαρχαιωμένη", προειδοποιεί τουρκική μελέτη

  Η "εγκατάλειψη" του προγράμματος των F-35 για χάρη των S-400 ήταν κακό παζάρι, αναφέρει το think tank EDAM.

  07:59 05/05

  Ο Buffett αποκάλυψε επιτέλους τον διάδοχό του - Προμηνύοντας τη μελλοντική στόχευση στην ενέργεια

  Επέλεξε τον Greg Abel, επικεφαλής του τομέα ενέργειας της Berkshire Hathaway.

  00:19 03/05

  Το Bitcoin δεν είναι χρήµα - Ακόµα

  Το Bitcoin αποτελεί τη νέα "αγάπη" των επενδυτών. Γράφει ο Steve Forbes.

  08:19 02/05

  Amazon: Ανακοίνωσε έσοδα 108,5 δισ. δολ. και συνέτριψε τις εκτιμήσεις των αναλυτών

  Ο γίγαντας του ηλεκτρονικού εμπορίου κατέγραψε το καλύτερο τρίμηνο στην ιστορία του. Στα 202 δισ. δολ. η περιουσία του Jeff Bezos.

  08:12 02/05

  ΗΠΑ: Πάνω από 100 εκατ. Αμερικανοί εμβολιάστηκαν - Είναι αρκετό;

  Μια ξαφνική πτώση του ποσοστού εμβολιασμών μπορεί να σημαίνει πως ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού ίσως να μην εμβολιαστεί εγκαίρως ή και ποτέ.

  00:11 28/04

  Μπουρλά: Ενδεχομένως έως τέλος του έτους να είναι έτοιμο το χάπι της Pfizer κατά του κορονοϊού

  Η εταιρεία πραγματοποιεί ήδη κλινικές δομικές Φάσης 1 του φαρμάκου που θα "αλλάξει" το παιχνίδι, λέει ο Μπουρλά.

  07:43 27/04

  Δύο εφιαλτικά σενάρια για το Bitcoin

  Η αποδοχή τους από τις κυβερνήσεις θα μπορούσε να είναι το ίδιο καταστροφική, όσο και η απαγόρευσή τους.

  21:05 26/04

  Οι ΗΠΑ θα μοιράσουν έως και 60 εκατ. δόσεις εμβολίου AstraZeneca σε άλλες χώρες

  Δεδομένου ότι το εμβόλιο δεν έχει εγκριθεί ακόμη στις ΗΠΑ και η χώρα έχει αρκετά από τα υπόλοιπα εμβόλια.

  20:00 26/04

  "Χείρα βοηθείας" από τη Sanofi στη Moderna για την παραγωγή 200 εκατ. δόσεων εμβολίου στις ΗΠΑ

  H Sanofi θα αναλάβει για λογαριασμό της Moderna τη διαδικασία εμφιάλωσης του εμβολίου και την ολοκλήρωση της συσκευασίας των φυαλιδίων, στις εγκαταστάσεις της στο Νιού Τζέρσι.

  08:02 26/04

  "Αλεπού" ο Γουίλμπουρ Ρος: Πώς γλίτωσε το σκάνδαλο και επέστρεψε στην επιχειρηματική δράση

  Αφότου βγήκε αλώβητος από μια πολυετή έρευνα ηθικής, ο υπ. Εμπορίου του Τραμπ επέστρεψε στον επιχειρηματικό στίβο με μια νέα SPAC, την οποία ίδρυσε λίγο πριν φύγει από το υπουργείο.

  08:14 25/04

  Όσκαρ 2021: Τι περιέχει η τσάντα με τα δώρα αξίας 205.000 δολ.

  Τα προϊόντα καλύπουν ένα μεγάλο φάσμα κατηγοριών από εδέσματα έως ακριβές προσωπικές υπηρεσίες, αλλά και πακέτα διακοπών.