Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 16-Μαρ-2020 08:41

  Μερικά tips ώστε να προετοιμαστείτε για... τηλε-εργασία

  Μερικά tips ώστε να προετοιμαστείτε για... τηλε-εργασία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Darren Menabney

  Η πανδημία του κορονοϊού COVD-19 έχει επηρεάσει ήδη σε τεράστιο βαθμό την εργασία και τον τρόπο που εργαζόμαστε. Έχει διαταράξει τις εφοδιαστικές αλυσίδες και έχει οδηγήσει σε ταξιδιωτικούς περιορισμούς, για να μην αναφερθούμε στο βαρύ τίμημα που έχουν πληρώσει χιλιάδες συνάνθρωποί μας.

  Δεν αποτελεί έκπληξη λοιπόν ότι ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις συστήνουν ή απαιτούν από τους εργαζομένους τους να εργάζονται εξ αποστάσεως ή από το σπίτι. Ο θεσμός της τηλεεργασίας δεν είναι κάτι καινούριο, ωστόσο η επείγουσα ανάγκη που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού σημαίνει ότι πολλοί από εμάς ενδέχεται να χρειαστεί να εργαστούμε από το σπίτι, ίσως και για πρώτη φορά.

  Εργάζομαι από το σπίτι δύο ημέρες την εβδομάδα για περισσότερο από έναν χρόνο τώρα. Έχω διαπιστώσει ότι είμαι πιο παραγωγικός, δημιουργικός και περισσότερο ικανοποιημένος, ενώ και οι σχετικές μελέτες δείχνουν ότι το ίδιο ισχύει για πολλούς εξ αποστάσεως εργαζόμενους. Απαιτείται ωστόσο μια οργάνωση και μια μικρή προετοιμασίας που θα σας βοηθήσει να διαπρέψετε σε αυτόν τον νέο κόσμο. Ακολουθούν λοιπόν έξι συμβουλές για να ξεκινήσετε.

  1) Σκεφτείτε υπό ποιες συνθήκες σας αρέσει να δουλεύετε

  Η εργασία από το σπίτι, όπως και οποιαδήποτε μορφή εξ αποστάσεως εργασίας, δημιουργεί νέες προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες που απαιτούν να προσεγγίσετε τη δουλειά σας με διαφορετικό τρόπο. Το βασικό πλεονέκτημα είναι ότι έχετε περισσότερη ελευθερία και έλεγχο στον τρόπο εργασίας σας, αλλά για να είστε πιο παραγωγικοί θα πρέπει να προσαρμόσετε την εργασία σας στις συνθήκες που θέλετε.

  Για παράδειγμα, είστε πιο δημιουργικοί και παραγωγικοί το πρωί ή το απόγευμα; Εργάζεστε καλύτερα με ησυχία ή ακούγοντας μουσική; Αφού τα σκεφτείτε αυτά και προσαρμόσετε ανάλογα τον χώρο εργασίας σας στο σπίτι, θα είστε πιο παραγωγικοί αλλά και πιο ευχαριστημένοι.

  Αφιερώστε λοιπόν λίγο χρόνο να σκεφτείτε ποιο είναι το στυλ εργασίας σας και ευθυγραμμιστείτε με αυτό. Αυτός είναι εξάλλου ο θεμέλιος λίθος της εργασίας από το σπίτι.

  2) Δημιουργήστε τον χώρο εργασίας σας

  Σημαντικό ρόλο στην αποδοτικότητά σας παίζει φυσικά και ο χώρος. Επομένως, ο χώρος του σπιτιού που θα επιλέξετε να στήσετε το γραφείο σας πρέπει να προσομοιάζει σε αυτόν που έχετε συνηθίσει και στην εργασία σας. Δεν απαιτείται οπωσδήποτε να αγοράσετε γραφείο ή να ξοδέψετε πολλά χρήματα, παρά μόνο λίγος σχεδιασμός. Και ίσως να μετακινήσετε κάποια έπιπλα. 

  Αν σας ενοχλεί να περνούν οι άλλοι "ένοικοι” του σπιτιού δίπλα σας την ώρα που εργάζεστε, θα πρέπει να επιλέξετε έναν ξεχωριστό χώρο όπου θα έχετε και τους πόρους που χρειάζεστε (π.χ. πίνακα σημειώσεων, αποθηκευτικό χώρο κ.λπ.), ενώ θα λείπουν τυχόν αποπροσανατολιστικοί παράγοντες.

  Από τους πλέον κρίσιμους παράγοντες στην τηλεεργασία είναι μια καλή σύνδεση στο internet, οπότε ο χώρος που θα επιλέξετε πρέπει να έχει καλή σύνδεση στο Wi-Fi δίκτυο. Εάν η δουλειά σας απαιτεί ωστόσο πολλές βιντεοκλήσεις ή βιντεοδιασκέψεις θα χρειαστείτε μια σύνδεση ethernet, γιατί το Wi-Fi μπορεί να αποδειχθεί αναξιόπιστο ενώ με μια ενσύρματη σύνδεση θα έχετε καλύτερη ποιότητα κλήσεων. Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει επίσης να σκεφτείτε πώς θα φαίνεται ο χώρος που βλέπουν οι άλλοι όταν θα κάνετε μια βιντεοκλήση αλλά και τον περιβάλλοντα θόρυβο.

  Εάν πρόκειται η εξ αποστάσεως εργασία σας να διαρκέσει μεγάλο χρονικό διάστημα, προσπαθήστε να κάνετε τον χώρο ημιμόνιμο, ώστε κάθε φορά που θα τον χρησιμοποιείται να αισθάνεστε ότι βρίσκεται στον προσωπικό σας χώρο.

  3) Διατηρήστε τη νοοτροπία εργασίας

  Όταν έρθει η ώρα να ξεκινήσετε την πρώτη σας μέρα στη δουλειά από το σπίτι, δεν αρκεί απλώς να ανοίξετε τον υπολογιστή σας. Θα πρέπει να διατηρήσετε και ένα κλίμα εργασίας, πράγμα βέβαια που αποτελεί πρόκληση όταν βρίσκεται στο σπίτι και περιτριγυρίζεστε από την οικογένεια και τους τετράποδους φίλους σας. Ωστόσο, το να διατηρήσετε ένα mode "εργασίας” θα βοηθήσει ώστε να είστε πιο συγκεντρωμένοι και παραγωγικοί. Έχοντας ήδη φτιάξει τον χώρο εργασίας σας, έχετε κάνει τη μισή διαδρομή.

  Ένα απλό τρικ που θα σας βοηθήσει στη "διανοητική μετάβαση” στη δουλειά είναι να μην μένετε με τις πιτζάμες, αλλά να ντυθείτε, ώστε να θυμάστε ότι δεν αράζετε στο σπίτι. Εάν δε πρόκειται να έχετε κάποια βιντεοκλήση, σίγουρα πρέπει να δώσετε τη σωστή επαγγελματική εντύπωση στους συναδέλφους ή τους πελάτες σας.

  Τέλος, φροντίστε να τηρείτε το ωράριο εργασίας. Παρότι συνήθως στην περίπτωση της τηλεεργασίας τείνει κανείς να ξεκινά τη δουλειά του νωρίτερα και να τελειώνει αργότερα, δεδομένου ότι εκλείπει πλέον ο χρόνος της μετακίνησης, προσπαθείστε να τηρείτε το πρόγραμμά σας ωσάν να βρίσκεστε στη δουλειά.

  4) Φτιάξτε πρόγραμμα

  Δουλεύοντας από το σπίτι πιθανότατα θα έχετε λιγότερες συσκέψεις και συναντήσεις και φυσικά λιγότερες "ενοχλήσεις” από συναδέλφους ή και τους προϊσταμένους σας. Αν και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κοινωνική απομόνωση -περισσότερα γι’ αυτό στη συνέχεια- σας δίνει τη δυνατότητα να ακολουθήσετε ευκολότερα ένα πρόγραμμα, να βάλετε συγκεκριμένους στόχους και να εστιάσετε σε αυτούς. 

  Φτιάξτε λοιπόν ένα πρόγραμμα και ορίστε τον χρόνο που θα αφιερώσετε σε διάφορες δουλειές. Προγραμματίστε τις πιο απαιτητικές εργασίες κατά τις ώρες που είστε πιο αποδοτικοί/δημιουργικοί, αλλά ορίστε και χρόνο για τις δουλειές ρουτίνας, όπως τον πρωινό έλεγχο του μηνυμάτων και emails, τις συνεννοήσεις με τους συναδέλφους σας και τα διάφορα διαχειριστικά θέματα.

  Προσπαθήστε να φτιάξετε ένα πρόγραμμα εργασίας για όλη την εβδομάδα, θέτοντας συγκεκριμένους στόχους, όπου κάθε μέρα θα σημειώνετε τι έχετε κάνει και θα προσαρμόζετε ανάλογα την επόμενη. Η εικόνα του τι έχετε καταφέρει μέσα στην εβδομάδα αποτελεί σημαντικό κίνητρο για τη συνέχεια.

  5) Προσέξτε τη σωματική και ψυχική σας ευεξία

  Η τηλεεργασία έχει τα καλά της, έχει όμως και τα κακά της, με κυριότερο την κοινωνική απομόνωση. Καθότι κοινωνικά όντα, η εργασία από το σπίτι μπορεί να επηρεάσει τη σωματική και ψυχολογική μας υγεία. Είναι όμως κάτι που μπορούμε να καταπολεμήσουμε.

  Η διατήρηση επαφής με τους συναδέλφους σας είναι ζωτικής σημασίας και η ανταλλαγή emails δεν αρκεί. Βρείτε λοιπόν κάποια στιγμή της ημέρας για να κάνετε μια χαλαρωτική συζήτηση με τους συναδέλφους σας, ορίστε μια ώρα κάθε μέρα που θα μιλάτε μαζί τους, είτε αυτοί εργάζονται επίσης από το σπίτι είτε στο γραφείο, και ει δυνατόν κάντε το μέσω βιντεοκλήσης καθώς η οπτική επαφή ενισχύει τους κοινωνικούς δεσμούς. Αυτό θα διατηρήσει την ομάδα σας δεμένη, και ψυχολογικά, ενώ θα βοηθήσει να παρακολουθείτε καλύτερα τις εξελίξεις στην εταιρεία σας. Επομένως, μην διστάσετε να προτείνετε βιντεοδιασκέψεις μέσω Skype ή Zoom - ίσως να μην είστε ο μόνος που προτιμά τη ζωντανή επικοινωνία από την ανταλλαγή απρόσωπων emails και μηνυμάτων.

  Επιπλέον, πρέπει να προσέξετε τη σωματική σας υγεία. Μην ξεχνάτε να σηκώνεστε από το γραφείο σας κάθε μία ώρα, ίσως να κάνετε και λίγο στρέτσινγκ. Ξεκινήστε τη μέρα σας με περπάτημα ή τζόκινγκ. Η αύξηση του σωματικού βάρους μπορεί να είναι μια απροσδόκητη παρενέργεια της εργασίας από το σπίτι, οπότε βρείτε χρόνο να βγείτε από αυτό ή να πάτε γυμναστήριο. Εξάλλου, η άσκηση, ακόμα και ένας σύντομος περίπατος, έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει τη δημιουργικότητα και τη διάθεση.

  6) Δώστε στο μεσημεριανό διάλειμμα άλλη διάσταση

  Το μεσημεριανό διάλειμμα είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να αναπτύξουμε μια ρουτίνα στο σπίτι, να καταπολεμήσουμε την κοινωνική απομόνωση αλλά και να διατηρήσουμε τη σωματική μας υγεία. Τρώγοντας συνήθως μεσημεριανό γεύμα στο γραφείο έχουμε ξεχάσει πως είναι να γευματίζεις στο σπίτι. Κάντε λοιπόν το μεσημεριανό διάλειμμα μέρος της ρουτίνας σας. Μπορείτε επίσης να βγείτε έξω, να πάτε στο εστιατόριο της γειτονιάς, να γνωρίσετε άλλους ανθρώπους, να γευματίσετε με συναδέλφους (προσεκτικά όμως στην παρούσα συγκυρία, που λόγω κορονοϊού πρέπει να αποφεύγονται οι πολλές συναναστροφές). Μπορείτε επίσης να παρακολουθήσετε online μαθήματα.

  Μην αισθάνεστε άσχημα που θα βγείτε έξω για μεσημεριανό γεύμα, για τρέξιμο ή για περίπατο ενώ εργάζεστε από το σπίτι - είναι καλό τόσο για εσάς όσο και για την εταιρεία σας καθώς σας κάνει πιο δημιουργικούς και αποδοτικούς.

  Αν και η ατυχής συγκυρία της πανδημίας του κορονοϊού οδήγησε πολλούς από εμάς στην τηλεεργασία, το θετικό είναι ότι εξοικειωνόμαστε περισσότερο με ένα στυλ εργασίας που γίνεται ολοένα και περισσότερο ο κανόνας. Ορισμένες ή όλες οι συμβουλές που προαναφέρθηκαν μπορούν να κάνουν τη δουλειά από το σπίτι πιο αποδοτική και παραγωγική και να σας προετοιμάσουν για το μέλλον της εργασίας. Ποιος ξέρει, μπορεί να διαπιστώσετε ότι αυτός είναι ο καταλληλότερος τρόπος εργασίας για σας από δω και στο εξής.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  14:34 03/04

  Ο δισεκατομμυριούχος Philip Green παίρνει κρατικό χρήμα για να πληρώσει τους 14.000 υπαλλήλους του

  Ο όμιλος Arcadia, ο οποίος περιλαμβάνει τις αλυσίδες Topshop/Topman, Miss Selfridge, Burton, Dorothy Perkins, Evans και Wallis, αγωνίζεται για την επιβίωσή του σε τρία μέτωπα.

  08:13 03/04

  Επιτροπή ειδικών προειδοποίησε τον Λευκό Οίκο ότι o κορονοϊός μπορεί να μεταδίδεται με την αναπνοή

  Επιτροπή εμπειρογνωμόνων απέστειλε επιστολή στον Επιστημονικό Σύμβουλο του Λευκού Οίκου, όπου επισημαίνει ότι ο κορονοϊός SARS-CoV-2 που προκαλεί τη νόσο COVID-19, ενδεχομένως να μεταδίδεται απλώς...

  17:05 02/04

  ΗΠΑ: Χάθηκαν 10 εκατομμύρια θέσεις εργασίας σε δύο εβδομάδες

  "Η ταχύτητα και το μέγεθος συρρίκνωσης της αγοράς εργασίας είναι άνευ προηγουμένου", σημειώνουν οι αναλυτές.

  08:21 02/04

  Νέο "καμπανάκι" Γκέιτς: Ακολουθούμε συνταγή καταστροφής-Ο κορονοϊός απαιτεί εθνικό "λουκέτο"

  "Οι αρχές των ΗΠΑ πρέπει να είναι σαφείς: Αναστολή δραστηριότητας σημαίνει 'κλείνουν τα πάντα και παντού".

  14:25 01/04

  Συνεργασία Carrefour - Uber Eats για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών delivery λόγω lockdown στη Γαλλία

  Η υπηρεσία θα ξεκινήσει πιλοτικά στις 6 Απριλίου και θα είναι διαθέσιμη μέσω 15 καταστημάτων της Carrefour στην περιοχή του Παρισιού, ενώ δεν αποκλείεται να επεκταθεί και σε άλλες μεγάλες αγορές της...

  08:07 01/04

  Εμβόλιο της δεκαετίας του 1920 δοκιμάζεται κατά του κορονοϊού

  Εμβόλιο κατά της φυματίωσης στο μικροσκόπιο επιστημόνων σε πέντε χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

  00:41 31/03

  Μια Νεοϋορκέζα μιλά για την "καραντίνα" στο "Μεγάλο Μήλο"

  H διευθύντρια σύνταξης διεθνών εκδόσεων της Forbes Media, Katya Soldak, μας αποκαλύπτει μέσα από τα δικά της μάτια πώς βιώνει το lockdown η Νέα Υόρκη. Δεν αποκομίζεις την εικόνα της κοινωνικής...

  13:09 30/03

  Ο Trump επεκτείνει τα μέτρα και υπαναχωρεί από την ιδέα για εκ νέου άνοιγμα της οικονομίας έως το Πάσχα

  Ο Πρόεδρος Donald Trump ανακοίνωσε την Κυριακή ότι επεκτείνει τα ομοποσνδιακά μέτρα για κοινωνική απομάκρυνση μέχρι τις 30 Απριλίου, οπισθοχωρώντας σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα, οπότε έλεγε πως ...

  00:06 30/03

  Η ύφεση στις ΗΠΑ λόγω του κορονοϊού βαθαίνει, "δεν είναι μόνο για ένα τρίμηνο"

  Η TS Lombard αναθεώρησε πτωτικά τις εκτιμήσεις για το ΑΕΠ των ΗΠΑ το β' τρίμηνο στο -17%.

  10:48 28/03

  Κινεζικές θεωρίες συνωμοσίας: Αμερικανίδα μετέδωσε τον κορονοϊό στην Ουχάν

  Η κινεζική εφημερίδα "Global Times" επικαλείται τους ισχυρισμούς ενός "ακροδεξιού συνωμοσιολόγου του YouTube".

  12:57 27/03

  Ο δισεκατομμυριούχος Mike Ashley απολογείται για τις γκάφες του εν μέσω κορονοϊού

  Ο Mike Ashley, ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης της Sports Direct, ζήτησε δημόσια συγγνώμη μετά την κριτική που δέχτηκε για το lobbying που άσκησε στη βρετανική κυβέρνηση ώστε να διατηρήσει ανοιχτά τα ...

  08:20 27/03

  Το πετρέλαιο οδεύει στα $10 το βαρέλι καθώς το lockdown εκμηδενίζει τη ζήτηση

  Στο χείλος του γκρεμού η πετρελαϊκή βιομηχανία των ΗΠΑ καθώς η πανδημία του κορονοϊού έχει εκμηδενίσει τη ζήτηση.

  18:27 26/03

  Ο Branson δημιουργεί πακέτο διάσωσης $250 εκατ., για να προστατεύσει το μέλλον των υπαλλήλων του

  Ο Branson έγραψε σε σημείωμα του ότι τα χρήματα έχουν σκοπό να ''σώσουν θέσεις εργασίας'' και ότι τα τα 250 εκατ.  δολάρια "είναι πιθανότατα μόνο η αρχή".

  10:05 26/03

  Μπιλ Γκέιτς για τον κορονοϊό: "Μόνη επιλογή για τις ΗΠΑ η ολική απομόνωση για 6-10 εβδομάδες"

  Ώστε να αποφευχθούν οι ολέθριες συνέπειες που βίωσαν η Ουχάν και η βόρεια Ιταλία και να ελαχιστοποιηθεί η ζημιά στην οικονομία της χώρας.

  08:44 24/03

  Πού μπορεί να "κρύβεται" η θεραπεία για τον κορονοϊο, σύμφωνα με κορυφαίο ιολόγο

  Τι δηλώνει ο Δρ Peter Palese, επικεφαλής Τμήματος Μικροβιολογίας στην Ιατρική Σχολή Icahn Mount Sinai.

  16:55 23/03

  Σίνζο Άμπε: Ανοιχτό το ενδεχόμενο αναβολής των Ολυμπιακών Αγώνων λόγω κορονοϊού

  Για πρώτη φορά, ο Σίνζο Άμπε αναγνώρισε το γεγονός πως, υπό αυτές τις συνθήκες, οι Ολυμπιακοί Αγώνες, δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να διεξαχθούν φέτος.