Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 14-Μαρ-2020 08:35

  Η τεχνολογία στη μάχη κατά της πανδημίας του κορονοϊού

  Η τεχνολογία στη μάχη κατά της πανδημίας του κορονοϊού
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Bernard Marr

  Από την πρώτη αναφορά για τον νέο κορονοϊό (Covid-19) στην κινεζική επαρχία Ουχάν, έχει εξαπλωθεί σε εκατοντάδες χώρες, σε όλο τον κόσμο.

  Με το ξέσπασμα της επιδημίας, η Κίνα στηρίχθηκε στη δυνατή τεχνολογική υποδομή της, στην τεχνητή νοημοσύνη (Artificial Intelligence – AI) και στην ανάλυση δεδομένων, για να παρακολουθήσει και να καταπολεμήσει την πανδημία, ενώ μεγάλοι τεχνολογικοί γίγαντες, όπως οι Alibaba, Baidu, Huawei και άλλοι προχώρησαν σε αντίστοιχες πρωτοβουλίες.

  Σαν αποτέλεσμα, οι τεχνολογικές startups ξεκίνησαν να συνεργάζονται με κλινικούς γιατρούς και κυβερνητικές οντότητες σε όλο τον κόσμο, για να διερευνήσουν τις τεχνολογικές δυνατότητες που υπάρχουν για την ανάσχεση της πανδημίας.

  Ακολουθούν δέκα τρόποι που η τεχνητή νοημοσύνη, η ανάλυση δεδομένων και γενικά η τεχνολογία χρησιμοποιούνται στη μάχη κατά του Covid-19.

  Αναγνώριση, παρακολούθηση και πρόβλεψη κρουσμάτων

  Όσο καλύτερα εντοπίζουμε τα κρούσματα του ιού, τόσο καλύτερα τον καταπολεμούμε. Μέσω της ανάλυσης ενημερωτικών δελτίων του Τύπου, κοινωνικών δικτύων και κυβερνητικών εγγράφων. Η καναδική startup BlueDot είναι ένα τέτοιο παράδειγμα νεοφυούς εταιρείας που παρακολουθεί τα κρούσματα του ιού. Είναι γεγονός πως η πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης της BlueDot προειδοποίησε αρκετές μέρες πριν από το Κέντρο Πρόληψης Λοιμωδών Νοσημάτων του Καναδά για τον κίνδυνο εξάπλωσης του ιού.

  Διάγνωση του ιού

  Η εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης Infervision ανέπτυξε μια λύση που επιτρέπει στο ιατρικό προσωπικό να ανιχνεύει και να παρακολουθεί τη συμπεριφορά του ιού αποτελεσματικά. Τα διαγνωστικά τμήματα των νοσοκομείων έχουν δεχθεί μεγάλο φόρτο εργασίας εξαιτίας των κρουσμάτων, και η συγκεκριμένη λύση συμβάλλει στην καλύτερη απεικόνιση των ακτινογραφιών, που αποτελούν έναν από τους τρόπους διάγνωσης του ιού. Η κινεζική Alibaba ανέπτυξε μια λύση τεχνητής νοημοσύνης που υποστηρίζει πως είναι 96% ακριβής στο να διαγνώσει τον ιό σε δευτερόλεπτα.

  Ελαχιστοποίηση της γραφειοκρατίας των νοσοκομείων

  Δεν είναι μόνο το ιατρικό προσωπικό και τα διαγνωστικά τμήματα που έχουν επιβαρυνθεί εξαιτίας του μεγάλου αριθμού των κρουσμάτων. Στην ίδια κατάσταση βρίσκονται και οι γραφειοκρατικές υπηρεσίες των νοσοκομείων, και η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη κατηγοριοποίηση των περιστατικών, αλλά και στην ελαχιστοποίηση της άμεσης επαφής ασθενών με το προσωπικό του νοσηλευτικού ιδρύματος.

  Drones μεταφέρουν ιατρικό εξοπλισμό, φάρμακα

  Ένας από τους πιο γρήγορους και ασφαλείς τρόπους για να εφοδιαστεί μια χώρα ή ένα νοσοκομείο με φάρμακα και εξοπλισμό είναι μέσω drones. Η SkyCell είναι μια εταιρεία που έχει κατασκευάσει μικρά αποθηκευτικά μέσα στα οποία μπορούν να μεταφερθούν φάρμακα, hardware και software. Τα drones μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για τον έλεγχο της κίνησης του πληθυσμού σε περιοχές που βρίσκονται σε καραντίνα ή και για την επιτήρηση της καραντίνας γενικότερα.

  Απολύμανση με ρομπότ

  Τα ρομπότ δεν μπορούν να κολλήσουν τον συγκεκριμένο ιό, οπότε μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να απολυμαίνουν τους χώρους και να μεταφέρουν φάρμακα σε απομακρυσμένες περιοχές όπου δεν επιτρέπεται η ανθρώπινη επαφή. Τα ρομπότ της Blue Ocean Robotics χρησιμοποιούν ειδικό φωτισμό που εξολοθρεύει τα βακτήρια και τους ιούς από τις επιφάνειες. Στην Κίνα, η Pudu ανέπτυξε ρομπότ, που μέχρι πρότινος χρησιμοποιούνταν στην εφοδιαστική αλυσίδα, για να βοηθήσουν σε περισσότερα από 40 νοσοκομεία διεθνώς.

  Ανάπτυξη φαρμάκων, εμβολίου

  Το τμήμα DeepMind της Google χρησιμοποίησε τους αλγορίθμους τεχνητής νοημοσύνης του για να αναγνωρίσει τις πρωτεΐνες που αποτελούν τον γενετικό κώδικα του ιού. Η Benevolent χρησιμοποιεί συστήματα τεχνητής νοημοσύνης για να αναπτύξει φάρμακα που θα βοηθήσουν τον κόσμο να καταπολεμήσει ασθένειες και αλλά, και θα βοηθήσουν την ιατρική κοινότητα να δημιουργήσει το εμβόλιο για τον κορονοϊό. 

  Έξυπνα υλικά που προστατεύουν

  Εταιρείες όπως η ισραηλινή Sonovia ελπίζει να ενισχύσει την ιατρική κοινότητα και τα νοσηλευτικά ιδρύματα με μάσκες προσώπου που θα είναι κατασκευασμένες από αντιπαθογόνα και αντιβακτηριδιακά υλικά.

  Επιτήρηση πληθυσμού

  Αν και έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις, το καθεστώς της Κίνας χρησιμοποίησε έξυπνα συστήματα παρακολούθησης για την αναγνώριση ατόμων που έχουν προσβληθεί αλλά δεν υπακούν στην καραντίνα. Οι Κινέζοι μπορούν ακόμη να κατεβάσουν στα κινητά τους μια εφαρμογή που, ανάλογα με την περίσταση, τους ενημερώνει αν πρέπει να μείνουν σε κατ’ οίκον περιορισμό ή όχι.

  Chatbots για την ενημέρωση

  Η Tencent, που διαχειρίζεται την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης WeChat, επιτρέπει στους ανθρώπους να την επισκεφθούν δωρεάν. Μέσω της πλατφόρμας οι πολίτες επικοινωνούν με chatbots τα οποία πληροφορούν για τις ταξιδιωτικές οδηγίες και απαγορεύσεις που ισχύουν.

  Υπερυπολογιστές για εμβόλιο

  Συστήματα cloud computing και υπερυπολογιστές από εταιρείες όπως οι Tencent, DiDi και Huawei χρησιμοποιούνται από ερευνητές για τη γρήγορη ανάπτυξη του εμβολίου κατά του κορονοϊού. Η ταχύτητα και επεξεργαστική ισχύς αυτών των συστημάτων είναι πολύ ανώτερες των συμβατικών υπολογιστών.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  14:34 03/04

  Ο δισεκατομμυριούχος Philip Green παίρνει κρατικό χρήμα για να πληρώσει τους 14.000 υπαλλήλους του

  Ο όμιλος Arcadia, ο οποίος περιλαμβάνει τις αλυσίδες Topshop/Topman, Miss Selfridge, Burton, Dorothy Perkins, Evans και Wallis, αγωνίζεται για την επιβίωσή του σε τρία μέτωπα.

  08:13 03/04

  Επιτροπή ειδικών προειδοποίησε τον Λευκό Οίκο ότι o κορονοϊός μπορεί να μεταδίδεται με την αναπνοή

  Επιτροπή εμπειρογνωμόνων απέστειλε επιστολή στον Επιστημονικό Σύμβουλο του Λευκού Οίκου, όπου επισημαίνει ότι ο κορονοϊός SARS-CoV-2 που προκαλεί τη νόσο COVID-19, ενδεχομένως να μεταδίδεται απλώς...

  17:05 02/04

  ΗΠΑ: Χάθηκαν 10 εκατομμύρια θέσεις εργασίας σε δύο εβδομάδες

  "Η ταχύτητα και το μέγεθος συρρίκνωσης της αγοράς εργασίας είναι άνευ προηγουμένου", σημειώνουν οι αναλυτές.

  08:21 02/04

  Νέο "καμπανάκι" Γκέιτς: Ακολουθούμε συνταγή καταστροφής-Ο κορονοϊός απαιτεί εθνικό "λουκέτο"

  "Οι αρχές των ΗΠΑ πρέπει να είναι σαφείς: Αναστολή δραστηριότητας σημαίνει 'κλείνουν τα πάντα και παντού".

  14:25 01/04

  Συνεργασία Carrefour - Uber Eats για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών delivery λόγω lockdown στη Γαλλία

  Η υπηρεσία θα ξεκινήσει πιλοτικά στις 6 Απριλίου και θα είναι διαθέσιμη μέσω 15 καταστημάτων της Carrefour στην περιοχή του Παρισιού, ενώ δεν αποκλείεται να επεκταθεί και σε άλλες μεγάλες αγορές της...

  08:07 01/04

  Εμβόλιο της δεκαετίας του 1920 δοκιμάζεται κατά του κορονοϊού

  Εμβόλιο κατά της φυματίωσης στο μικροσκόπιο επιστημόνων σε πέντε χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

  00:41 31/03

  Μια Νεοϋορκέζα μιλά για την "καραντίνα" στο "Μεγάλο Μήλο"

  H διευθύντρια σύνταξης διεθνών εκδόσεων της Forbes Media, Katya Soldak, μας αποκαλύπτει μέσα από τα δικά της μάτια πώς βιώνει το lockdown η Νέα Υόρκη. Δεν αποκομίζεις την εικόνα της κοινωνικής...

  13:09 30/03

  Ο Trump επεκτείνει τα μέτρα και υπαναχωρεί από την ιδέα για εκ νέου άνοιγμα της οικονομίας έως το Πάσχα

  Ο Πρόεδρος Donald Trump ανακοίνωσε την Κυριακή ότι επεκτείνει τα ομοποσνδιακά μέτρα για κοινωνική απομάκρυνση μέχρι τις 30 Απριλίου, οπισθοχωρώντας σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα, οπότε έλεγε πως ...

  00:06 30/03

  Η ύφεση στις ΗΠΑ λόγω του κορονοϊού βαθαίνει, "δεν είναι μόνο για ένα τρίμηνο"

  Η TS Lombard αναθεώρησε πτωτικά τις εκτιμήσεις για το ΑΕΠ των ΗΠΑ το β' τρίμηνο στο -17%.

  10:48 28/03

  Κινεζικές θεωρίες συνωμοσίας: Αμερικανίδα μετέδωσε τον κορονοϊό στην Ουχάν

  Η κινεζική εφημερίδα "Global Times" επικαλείται τους ισχυρισμούς ενός "ακροδεξιού συνωμοσιολόγου του YouTube".

  12:57 27/03

  Ο δισεκατομμυριούχος Mike Ashley απολογείται για τις γκάφες του εν μέσω κορονοϊού

  Ο Mike Ashley, ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης της Sports Direct, ζήτησε δημόσια συγγνώμη μετά την κριτική που δέχτηκε για το lobbying που άσκησε στη βρετανική κυβέρνηση ώστε να διατηρήσει ανοιχτά τα ...

  08:20 27/03

  Το πετρέλαιο οδεύει στα $10 το βαρέλι καθώς το lockdown εκμηδενίζει τη ζήτηση

  Στο χείλος του γκρεμού η πετρελαϊκή βιομηχανία των ΗΠΑ καθώς η πανδημία του κορονοϊού έχει εκμηδενίσει τη ζήτηση.

  18:27 26/03

  Ο Branson δημιουργεί πακέτο διάσωσης $250 εκατ., για να προστατεύσει το μέλλον των υπαλλήλων του

  Ο Branson έγραψε σε σημείωμα του ότι τα χρήματα έχουν σκοπό να ''σώσουν θέσεις εργασίας'' και ότι τα τα 250 εκατ.  δολάρια "είναι πιθανότατα μόνο η αρχή".

  10:05 26/03

  Μπιλ Γκέιτς για τον κορονοϊό: "Μόνη επιλογή για τις ΗΠΑ η ολική απομόνωση για 6-10 εβδομάδες"

  Ώστε να αποφευχθούν οι ολέθριες συνέπειες που βίωσαν η Ουχάν και η βόρεια Ιταλία και να ελαχιστοποιηθεί η ζημιά στην οικονομία της χώρας.

  08:44 24/03

  Πού μπορεί να "κρύβεται" η θεραπεία για τον κορονοϊο, σύμφωνα με κορυφαίο ιολόγο

  Τι δηλώνει ο Δρ Peter Palese, επικεφαλής Τμήματος Μικροβιολογίας στην Ιατρική Σχολή Icahn Mount Sinai.

  16:55 23/03

  Σίνζο Άμπε: Ανοιχτό το ενδεχόμενο αναβολής των Ολυμπιακών Αγώνων λόγω κορονοϊού

  Για πρώτη φορά, ο Σίνζο Άμπε αναγνώρισε το γεγονός πως, υπό αυτές τις συνθήκες, οι Ολυμπιακοί Αγώνες, δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να διεξαχθούν φέτος.