Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 11-Μαρ-2020 08:20

  Πότε θα ανακάμψει η Wall Street - Τι διδάσκει η ιστορία των sell-off

  Πότε θα ανακάμψει η Wall Street - Τι διδάσκει η ιστορία των sell-off
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Sergei Klebnikov

  Παρότι ο κοροναϊός -τώρα πλέον και ο πόλεμος τιμών στην αγορά πετρελαίου- εξακολουθεί να προκαλεί τριγμούς στις χρηματιστηριακές αγορές και να υπονομεύει την οικονομική ανάπτυξη, υπάρχουν κάποιοι που δεν τους έχει κυριεύσει ο πανικός. Ορισμένοι ειδικοί, παρά τα πρόσφατα sell-offs, υποστηρίζουν ότι οι φόβοι για επικείμενη οικονομική ύφεση είναι υπερβολικοί, καθώς η αγορά ιστορικά τείνει να ανακάμπτει μακροπρόθεσμα.

  Ο κοροναϊός σίγουρα έχει πλήξει σφόδρα το χρηματιστήριο και την οικονομία των ΗΠΑ τις τελευταίες εβδομάδες. Και οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street έχουν περάσει σε φάση διόρθωσης και πλέον φλερτάρουν με τα επίπεδα εισόδου σε bear market (σ.σ. όπως ορίζεται η πτώση άνω του 20% από την πρόσφατη "κορυφή”), καθώς ήδη σημειώνουν "βουτιά” μεγαλύτερη του 15% από τα πρόσφατα υψηλά τους.

  Παρ’ όλο όμως που πολλοί παράγοντες της Wall Street προσπαθούν ήδη να υπολογίσουν τις οικονομικές επιπτώσεις που θα αφήσει πίσω της η επιδημία του κοροναϊού, αλλά και ο πρόσφατος πόλεμος τιμών στην αγορά πετρελαίου, τα ιστορικά στοιχεία καταδεικνύουν ότι η αγορά τελικά θα ανακτήσει το χαμένο έδαφος - ακόμη και μετά την ιστορική πτώση της Δευτέρας που σηματοδότησε τη χειρότερη ημέρα για την αγορά μετοχών από τη χρηματοοικονομική κρίση του 2008.

  Τα ιστορικά στοιχεία της Bespoke Investment Group αποκαλύπτουν ότι από το 1990 μέχρι σήμερα υπήρξαν άλλες τρεις χρονικές περίοδοι κατά τις οποίες ο S&P 500 βρέθηκε σε "αχαρτογράφητα”, υπερπωλημένα (oversold) επίπεδα (ήτοι παρουσίασε τρεις τυπικές αποκλίσεις κάτω από τον κινητό μέσο όρο των 50 ημερών): τον Οκτώβριο του 2008, τον Αύγουστο του 2011 και τον Αύγουστο του 2015.

  Παρότι και στις τρεις περιπτώσεις, ο S&P 500 βρέθηκε σε νέα χαμηλά επίπεδα πριν κινηθεί και πάλι ανοδικά, "η αγορά τελικά επανήλθε σε (σ.σ. ανοδική) τροχιά” εντός των επόμενων τριών και έξι μηνών - με εξαίρεση το 2008 που χρειάστηκε ένα έτος για να επιστρέψει σε θετικό έδαφος.

  Σύμφωνα με έκθεση της JPMorgan Chase, η αγορά έχει ήδη αποτιμήσει ένα πολύ χειρότερο σενάριο. Μάλιστα, στο σενάριο αυτό αναμένεται μια συντονισμένη δράση της Federal Reserve και της αμερικανικής κυβέρνησης που θα βοηθήσει τις αγορές να ανακάμψουν από τα πρόσφατα sell-offs και "τελικά να ξεπεράσουν την επιδημία”, σημειώνει σε έκθεσή του που δημοσιεύθηκε την Τρίτη ο Dubravko Lakos-Bujas, επικεφαλής στρατηγικής για τις μετοχές των ΗΠΑ της JPMorgan Chase. 

  Από τη μεριά του, ο Charles Lemonides, επικεφαλής επενδύσεων της ValueWork, επισημαίνει ότι παρότι η αγορά βίωσε ιδιαίτερα έντονη μεταβλητότητα τις τελευταίες εβδομάδες, εντούτοις παρουσιάζει "μια εξαιρετική ευκαιρία για αγορές μετοχών που δεν ανήκουν στο κλαμπ των top 100 ή των 'γνωστών' εταιρειών που μονοπωλούν συνήθως το ενδιαφέρον - καθώς πολλές μετοχές έχουν γίνει φθηνότερες”.

  Η JPMorgan, επί του παρόντος, θέτει τον πήχη για την τιμή του δείκτη S&P 500 στο τέλος του έτους στις 3.400 μονάδες - γεγονός που υποδηλώνει ότι ο οίκος αναμένει πως ο δείκτης θα καταγράψει άνοδο της τάξης του 18% από το τρέχον επίπεδο. "Η ταχύτητα και η ένταση των μαζικών πωλήσεων έχει κλονίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, με αρκετούς πλέον να τρέχουν σενάρια ύφεσης παρότι εξακολουθεί να μην υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για τον πραγματικό οικονομικό αντίκτυπο”, εξηγεί στην έκθεσή του ο Lakos-Bujas.

  Από την πλευρά του, ο Mohamed El-Erian, επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz, σε άρθρο του στους Financial Times τη Δευτέρα σημειώνει ότι οι φόβοι για τον αντίκτυπο του κοροναϊού "καταστρέφουν τόσο την προσφορά όσο και τη ζήτηση”, ενώ ο πρόσφατα κηρυχθείς πόλεμος τιμών στο πετρέλαιο επιφέρει πρόσθετες πιέσεις στην παγκόσμια οικονομία. Υποστηρίζει ωστόσο ότι μια συντονισμένη δράση σε επίπεδο κυβερνήσεων "με πραγματικές μεταρρυθμίσεις ενίσχυσης της παραγωγικότητας” θα μπορούσε να περιορίσει τις χρηματοπιστωτικές απώλειες, περισσότερο από ό,τι η υπερβολική εξάρτηση από την αντίδραση των κεντρικών τραπεζών.

  "Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες σε μετοχές δεύτερης και τρίτης κατηγορίας - είναι καλή στιγμή να μπει κανείς στην αγορά", σημειώνει ο Lemonides. Ο ίδιος εντοπίζει μάλιστα αρκετές μετοχές, οι οποίες βρίσκονται πραγματικά σε ελκυστικά επίπεδα τιμών στην παρούσα φάση, εν αντιθέσει με μερικές εβδομάδες νωρίτερα, όπως η Goldman Sachs, η Invesco και η United Natural Foods. Συνιστά μάλιστα στους επενδυτές να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες. 

  Η εικόνα της αγοράς: Οι επενδυτές παλεύουν να υπολογίζουν τον οικονομικό αντίκτυπο που έχει η ραγδαία εξάπλωση του κοροναϊού, ειδικότερα τώρα που η επιδημία έχει αρχίσει να "χτυπάει” τις ΗΠΑ - όπου έχουν επιβεβαιωθεί περισσότερα από 750 κρούσματα και 26 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον ιό. Την κατάσταση δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο ο πόλεμος τιμών στο πετρέλαιο που ξέσπασε μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας το Σαββατοκύριακο, τροφοδοτώντας ακόμη περισσότερο τους φόβους για μια επερχόμενη οικονομική ύφεση. Το ιστορικό sell-off της Δευτέρας, βρήκε τον Dow Jones και τον S&P 500 να βυθίζονται σχεδόν 8% και να βιώνουν τη χειρότερη ημέρα τους από την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Επιπλέον, οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν "βουτιά” κατά 25% - καταγράφοντας την μεγαλύτερη ημερήσια πτώση τους από την εποχή του Πολέμου στον Κόλπο, το 1991.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  08:30 15/08

  Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη και Αειφόρος Ανάπτυξη

  Η έννοια της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης εκφράζεται στο CEO Clubs μέσα από τη συμβολή του οργανισμού στην ανάπτυξη της αντίστοιχης νοοτροπίας στα μέλη του.

  08:19 15/08

  Τα ουκρανικά αεροσκάφη εκτοξεύουν αμερικανικούς πυραύλους αντι-ραντάρ

  Υψηλής ταχύτητας AGM-88 κατά της ρωσικής αεράμυνας.

  08:18 13/08

  Τα σήματα από τις "φούσκες" δείχνουν και πάλι ύφεση

  Πολλοί ανατρέχουν στην κρίση του 2007, αλλά η "φούσκα των dot-com" είναι καλύτερη αφετηρία για να δούμε το σήμερα.

  08:05 12/08

  Πώς χτύπησαν οι Ουκρανοί το στρατιωτικό αεροδρόμιο των Ρώσων στην Κριμαία

  Η επίθεση που κατέστρεψε τουλάχιστον 7 ρωσικά αεροσκάφη ήταν ακόμη ένα χτύπημα του Δαβίδ στον Γολιάθ.

  07:50 11/08

  Το Ιράν πειραματίζεται με τα κρυπτονομίσματα για να παρακάμπτει τις κυρώσεις

  Η Τεχεράνη εγκαινιάζει το διασυνοριακό εμπόριο σε crypto με μια συναλλαγή αξίας 10 εκατ. δολαρίων.

  00:05 11/08

  Οι εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία ξεκίνησαν, αλλά ίσως είναι ήδη πολύ αργά για εκατομμύρια ανθρώπους

  Επί έξι μήνες, πλοία γεμάτα σιτηρά παραμένουν καθηλωμένα στα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας. Πλέον, ορισμένα εξ αυτών έχουν ξεκινήσει το ταξίδι τους, εν μέσω των κινδύνων που ενέχει η εμπόλεμη ζώνη, με...

  00:02 11/08

  Η Σαουδική Αραβία αναμένεται να μπει στο γκρουπ των χωρών με ΑΕΠ άνω του $1 τρισ., με ώθηση από το πετρέλαιο

  Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 7,6% στο σύνολο του έτους.

  07:30 10/08

  Οι Ουκρανοί χτυπούν τους Ρώσους στα κενά τους – πώς ξεδιπλώνεται η "στρατηγική διάβρωσης"

  Ο ρωσικός στρατός απομάκρυνε το 1/3 των δυνάμεών του από τα ανατολικά και το Κίεβο επιτίθεται στα αδύναμα σημεία.

  07:41 09/08

  Οι "υδραυλικοί" του διαδικτύου που έφτιαξαν μια εταιρεία 5,6 δισ. δολαρίων

  Πώς οι συνιδρυτές της Fivetran, George Fraser και Taylor Brown, πλούτισαν διοχετεύοντας δεδομένα μέσω του cloud.

  07:42 08/08

  Ρωσία και Ιράν "ψήνουν" ανταλλαγή μαχητικών Su-35 με drones

  Eάν η Τεχεράνη αποκτήσει νέα μαχητικά μετά από 30 χρόνια και η Ρωσία έναν στόλο ιρανικών drones για πρώτη φορά, τότε η συνεργασία τους στους "αιθέρες" έχει ξεκινήσει δυναμικά.

  10:48 07/08

  Ο Μπιλ Γκέιτς μετέφερε δισεκατομμύρια δολάρια στο Ίδρυμα Γκέιτς μέσω δύο μετοχών

  Μεταβίβασε μετοχές αξίας 5,2 δισ. δολαρίων της Canadian National Railway και μετοχές αξίας 1,3 δισ. δολαρίων της Deere.

  08:02 07/08

  Τι μάθαμε από την κατρακύλα των κρυπτονομισμάτων για την αξία του χρήματος

  Η κατάρρευση του αλγοριθμικού stablecoin Terra ξύπνησε μνήμες του κραχ του 2008, φέροντας αρκετούς παραλληλισμούς.

  15:55 06/08

  Εκμεταλλευόμενη τη "σιωπή" των ΗΠΑ, η Κίνα ακολουθεί το ρωσικό παράδειγμα στα όπλα μαζικής καταστροφής

  Η Κίνα, πάντα έτοιμη να εκμεταλλευτεί τα εκκολαπτόμενα κενά στην αμερικανική πολιτική εθνικής ασφάλειας, ακολουθεί γρήγορα το παράδειγμα της Ρωσίας, προτείνοντας να κατασκευάσει σμήνη πυρηνικών...

  08:03 06/08

  Η Gucci πρωτοπορεί στις συναλλαγές με κρυπτονομίσματα

  Μετατρέπεται σε ηγέτιδα δύναμη στην αποδοχή ψηφιακών νομισμάτων για πληρωμές.

  07:55 05/08

  ΗΠΑ: Βαθαίνει το χρέος των νοικοκυριών - "Φουλάρουν" πιστωτικές κάρτες, καθυστερούν δόσεις στεγαστικών

  Σε επίπεδα-ρεκόρ το χρέος τους που ξεπέρασε τα 16,5 τρισ. δολάρια με πιέσεις από επιτόκια και πληθωρισμό.