Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 21-Φεβ-2020 08:17

  Ποιος θα μπορούσε να εξαγοράσει τον $60 δισ. κολοσσό του Μπλούμπεργκ, αν ο Μάικ εκλεγεί

  Ποιος θα μπορούσε να εξαγοράσει τον $60 δισ. κολοσσό του Μπλούμπεργκ, αν ο Μάικ εκλεγεί
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Sergei Klebnikov

  Ο Μάικλ Μπλούμπεργκ, υποψήφιος για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, έχει υποσχεθεί ότι θα πουλήσει τον αξίας πολλών δισ. δολαρίων μιντιακό κολοσσό του, Bloomberg LP, εάν εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ. Ωστόσο, οι υποψήφιοι αγοραστές της εταιρείας χρηματοοικονομικών δεδομένων και ΜΜΕ του Μπλούμπεργκ θα πρέπει να έχουν πολύ βαθιές τσέπες για να προχωρήσουν σε ένα τέτοιο deal - είτε μιλάμε για εταιρείες διαχείρισης χρηματιστηριακών αγορών, είτε κοινοπραξίες οικονομικών επιχειρήσεων, είτε τεχνολογικούς κολοσσούς. 

  Ο κυριότερος ανταγωνιστής της Bloomberg LP, η εταιρεία Refinitiv (πρώην βραχίονας της Thomson-Reuters στον τομέα τον χρηματοοικονομικών δεδομένων) εξαγοράστηκε πέρυσι το καλοκαίρι από το Χρηματιστήριο του Λονδίνου (London Stock Exchange - LSE) έναντι τιμήματος 27 δισ. δολαρίων, ποσό 13 φορές φορές τα κέρδη της. Ένα deal που μπορεί να αποτελέσει "οδηγό” για το τίμημα πώλησης της Bloomberg LP, σύμφωνα με έκθεση της Burton-Taylor International Consulting. 

  Ειδικότερα, με βάση το τίμημα πώλησης της Refinitiv, και συνυπολογιζόμενου ενός μικρού premium λόγω του ρυθμού ανάπτυξης που έχει καταγράψει ιστορικά η εταιρεία, η έκθεση της Burton-Taylor υπολογίζει ότι η αξία της Bloomberg LP θα μπορούσε να ανέλθει έως και στα 60 δισ. δολάρια. 

  Με βάση λοιπόν τη συμφωνία εξαγοράς της Refinitiv, στους προφανείς υποψηφίους για την εξαγορά της Bloomberg LP, σύμφωνα με τη Wall Street Journal, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων μεγάλες εταιρείες διαχείρισης χρηματιστηριακών αγορών, αν μπορέσουν βέβαια να αντλήσουν αρκετά κεφάλαια: η CME Group έχει κεφαλαιοποίηση ύψους 75 δισ. δολαρίων, ενώ η Intercontinental Exchange (ICE), η οποία πρόσφατα επιχείρησε να εξαγοράσει το eBay έναντι 35 δισ. δολαρίων, αποτιμάται στα 53 δισ. δολάρια.

  Μια έτερη επιλογή, βάσει οικονομικών δυνατοτήτων, θα ήταν κάποιος από τους τεχνολογικούς κολοσσούς, όπως η Microsoft, η Amazon ή η Alphabet, μητρική της Google, δεδομένου ότι όλες τους προσπαθούν όλο και περισσότερο να εμπλουτίσουν με χρηματοοικονομικά στοιχεία τις δραστηριότητές τους, σύμφωνα με τη Journal.

  Η καλύτερη επιλογή ωστόσο, σύμφωνα με την επικεφαλής αναλύσεων της Nucleus Research, Μπάρμπαρα Πεκ, θα ήταν μια μοχλευμένη εξαγορά από μια κοινοπραξία ενδιαφερομένων, που θα μπορούσε να αποτελέσει τη μεγαλύτερη στην ιστορία: μια κοινοπραξία private equity θα μπορούσε να επιχειρήσει να επαναλάβει το εγχείρημα της Blackstone, η οποία εξαγόρασε έναντι 20 δισ. δολαρίων πλειοψηφικό ποσοστό στη Refinitiv, πριν καταλήξει τελικά η εταιρεία στην LSE πέρυσι.

  Ένας έτερος υποψήφιος αγοραστής θα μπορούσε να είναι κάποιος ακόμη πλουσιότερος από τον Μπλούμπεργκ, σύμφωνα με τον CCN, όπως ο δισεκατομμυριούχος Γουόρεν Μπάφετ και η ομάδα του στην Berkshire Hathaway: Ο "σοφός της Όμαχα” αγαπά τα μονοπώλια και ψάχνει εδώ και καιρό για μια "εξαγορά-μαμουθ” όπου θα μπορούσε να ξοδέψει μέρος του αποθέματος μετρητών που διαθέτει, ύψους 128 δισ. δολαρίων.

  "(Ο υποψήφιος αγοραστής) θα πρέπει να είναι ένας μεγάλος ‘παίκτης’, με πολύ χρήμα", σημειώνει η Πεκ. "Κάποιο private equity, θα έλεγα”, πιθανότατα μια κοινοπραξία, προσθέτει η επικεφαλής αναλύσεων της Nucleus Research. Παρότι μεγάλες εταιρείες private equity όπως η KKR "μπορεί να μην έχουν το στομάχι" για μια τόσο μεγάλη συμφωνία, "νομίζω ότι μια ομάδα οικονομικών στελεχών θα μπορούσε πραγματικά να επιτύχει", συμπληρώνει.

  Αναφερόμενη στην πιθανότητα να είναι ο Μπάφετ αυτός που θα αποκτήσει την εταιρεία του Μπλούμπεργκ, η Πεκ λέει: "Είναι πάντοτε ένας σημαντικός παίκτης - δεν ξέρω όμως πόσο ταιριάζει (η Bloomberg LP) στη στρατηγική της Berkshire Hathaway”. Όσον αφορά τους τεχνολογικούς κολοσσούς που θα μπορούσαν να προσπαθήσουν να εξαγοράσουν την Bloomberg LP, η ίδια επισημαίνει ότι η Microsoft βρίσκεται στην καλύτερη οικονομική θέση, διαθέτοντας τα περισσότερα μετρητά, αν και αυτό δεν αποκλείει άλλους πιθανούς "παίκτες” όπως η Salesforce ή η Oracle. Ωστόσο, η κύρια επιχειρηματική δραστηριότητα της Bloomberg LP διαφέρει σημαντικά από τις δραστηριότητες των συγκεκριμένων εταιρειών, καθώς τα έσοδά της προέρχονται από τις συνδρομές για τα χρηματοοικονομικά δεδομένα και τις ειδήσεις που παρέχει. 

  Ακολουθούν μερικά σημαντικά στοιχεία που αξίζει να αναφερθούν: Ο Μάικλ Μπλούμπεργκ, του οποίου η περιουσία ανέρχεται στα 64,2 δισ. δολάρια σύμφωνα με το Forbes, κατέχει το 88% της εταιρείας χρηματοοικονομικών πληροφοριών και ενημέρωσης Bloomberg LP που ίδρυσε το 1981. Η εταιρεία του εμφάνισε έσοδα περίπου 10 δισ. δολαρίων το 2019. Βασικό της αντικείμενο είναι η παροχή ειδησεογραφικού περιεχομένου και χρηματοοικονομικών δεδομένων, ενώ διαθέτει περίπου 325.000 πελάτες οι οποίοι καταβάλλουν έκαστος σταθερό αντίτιμο 24.000 δολαρίων ετησίως για τις υπηρεσίες που τους παρέχει, σύμφωνα με τη Wall Street Journal.

  Το προεκλογικό επιτελείο του Μπλούμπεργκ επιβεβαίωσε την Τρίτη ότι ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης και νυν υποψήφιος για το χρίσμα των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ θα πωλήσει την Bloomberg LP εάν νικήσει τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στις εκλογές του Νοεμβρίου, ώστε να μην τεθεί οποιοδήποτε θέμα σύγκρουσης συμφερόντων. Τον περασμένο Δεκέμβριο, βέβαια, ο ίδιος ο Μπλούμπεργκ είναι αφήσει να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να εισφέρει την εταιρεία σε "τυφλό καταπίστευμα” (blind trust), στο οποίο θα εκχωρήσει τον έλεγχο αλλά όχι την κυριότητα (σ.σ. "τυφλό καταπίστευμα” χαρακτηρίζεται το χαρτοφυλάκιο του οποίο η διαχείριση ανατίθεται σε θεματοφύλακα ώστε να αποτραπεί σύγκρουση συμφερόντων όταν ο κάτοχος ασκεί δημόσιο αξίωμα).

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  08:07 01/04

  Εμβόλιο της δεκαετίας του 1920 δοκιμάζεται κατά του κορονοϊού

  Πρόκειται για το εμβόλιο κατά της φυματίωσης, BCG, το οποίο έχουν βάλει στο μικροσκόπιό τους επιστήμονες σε πέντε χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, προκειμένου να διαπιστώσουν εάν μπορεί να...

  00:41 31/03

  Μια Νεοϋορκέζα μιλά για την "καραντίνα" στο "Μεγάλο Μήλο"

  H διευθύντρια σύνταξης διεθνών εκδόσεων της Forbes Media, Katya Soldak, μας αποκαλύπτει μέσα από τα δικά της μάτια πώς βιώνει το lockdown η Νέα Υόρκη. Δεν αποκομίζεις την εικόνα της κοινωνικής...

  13:09 30/03

  Ο Trump επεκτείνει τα μέτρα και υπαναχωρεί από την ιδέα για εκ νέου άνοιγμα της οικονομίας έως το Πάσχα

  Ο Πρόεδρος Donald Trump ανακοίνωσε την Κυριακή ότι επεκτείνει τα ομοποσνδιακά μέτρα για κοινωνική απομάκρυνση μέχρι τις 30 Απριλίου, οπισθοχωρώντας σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα, οπότε έλεγε πως ...

  00:06 30/03

  Η ύφεση στις ΗΠΑ λόγω του κορονοϊού βαθαίνει, "δεν είναι μόνο για ένα τρίμηνο"

  Η TS Lombard αναθεώρησε πτωτικά τις εκτιμήσεις για το ΑΕΠ των ΗΠΑ το β' τρίμηνο στο -17%.

  10:48 28/03

  Κινεζικές θεωρίες συνωμοσίας: Αμερικανίδα μετέδωσε τον κορονοϊό στην Ουχάν

  Η κινεζική εφημερίδα "Global Times" επικαλείται τους ισχυρισμούς ενός "ακροδεξιού συνωμοσιολόγου του YouTube".

  12:57 27/03

  Ο δισεκατομμυριούχος Mike Ashley απολογείται για τις γκάφες του εν μέσω κορονοϊού

  Ο Mike Ashley, ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης της Sports Direct, ζήτησε δημόσια συγγνώμη μετά την κριτική που δέχτηκε για το lobbying που άσκησε στη βρετανική κυβέρνηση ώστε να διατηρήσει ανοιχτά τα ...

  08:20 27/03

  Το πετρέλαιο οδεύει στα $10 το βαρέλι καθώς το lockdown εκμηδενίζει τη ζήτηση

  Στο χείλος του γκρεμού η πετρελαϊκή βιομηχανία των ΗΠΑ καθώς η πανδημία του κορονοϊού έχει εκμηδενίσει τη ζήτηση.

  18:27 26/03

  Ο Branson δημιουργεί πακέτο διάσωσης $250 εκατ., για να προστατεύσει το μέλλον των υπαλλήλων του

  Ο Branson έγραψε σε σημείωμα του ότι τα χρήματα έχουν σκοπό να ''σώσουν θέσεις εργασίας'' και ότι τα τα 250 εκατ.  δολάρια "είναι πιθανότατα μόνο η αρχή".

  10:05 26/03

  Μπιλ Γκέιτς για τον κορονοϊό: "Μόνη επιλογή για τις ΗΠΑ η ολική απομόνωση για 6-10 εβδομάδες"

  Ώστε να αποφευχθούν οι ολέθριες συνέπειες που βίωσαν η Ουχάν και η βόρεια Ιταλία και να ελαχιστοποιηθεί η ζημιά στην οικονομία της χώρας.

  08:44 24/03

  Πού μπορεί να "κρύβεται" η θεραπεία για τον κορονοϊο, σύμφωνα με κορυφαίο ιολόγο

  Τι δηλώνει ο Δρ Peter Palese, επικεφαλής Τμήματος Μικροβιολογίας στην Ιατρική Σχολή Icahn Mount Sinai.

  16:55 23/03

  Σίνζο Άμπε: Ανοιχτό το ενδεχόμενο αναβολής των Ολυμπιακών Αγώνων λόγω κορονοϊού

  Για πρώτη φορά, ο Σίνζο Άμπε αναγνώρισε το γεγονός πως, υπό αυτές τις συνθήκες, οι Ολυμπιακοί Αγώνες, δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να διεξαχθούν φέτος.

  14:50 23/03

  Κυβερνήτης Νέας Υόρκης: Ξεκινούν κλινικές δοκιμές για την θεραπεία από τον κορονοϊό

  Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Andrew Cuomo δήλωσε ότι οι δοκιμές φαρμάκων για θεραπεία από τον κορονοϊό θα ξεκινήσουν από αύριο Τρίτη.

  08:37 23/03

  Γιώργος Κελεσίδης: Ο Έλληνας που "φέρνει" τη νανοτεχνολογία στην ενέργεια και την προστασία του περιβάλλοντος

  Η έρευνά του πάνω στη μορφολογία των νανοσωματιδίων άνθρακα από την καύση υδρογονανθράκων τού έδωσε μια θέση στην φετινή ευρωπαϊκή λίστα "30 κάτω των 30" του Forbes.

  08:08 23/03

  Ο δισεκατομμυριούχος λιανέμπορος Philip Green "αρνείται" να πληρώσει ενοίκια... λόγω κορονοϊού

  Ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης του λιανεμπορικού ομίλου Arcadia "αρνείται" να καταβάλλει ενοίκια για τα καταστήματα που μισθώνει σε μια προσπάθεια να διασώσει την αυτοκρατορία.

  09:44 22/03

  Τεράστιο το οικονομικό πλήγμα της πανδημίας, σύμφωνα με μεγάλες τράπεζες

  Οι οικονομολόγοι τραπεζών και funds αναμένουν μια πρωτόγνωρη παγκόσμια ύφεση για το 2020.

  16:32 20/03

  Κορονοϊός: Οι 20 πλουσιότεροι δισεκατομμυριούχοι του κόσμου έχασαν σχεδόν $300 δισ. σε ένα μήνα

  Ο Jeff Bezos, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη, είναι πλέον ο μοναδικός της λίστας που κατέχει περιουσία άνω των 100 δισ. δολαρίων, καθώς η περιουσία του Bill Gates υποχώρησε κατά 5,8 δισ....