Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 19-Φεβ-2020 15:58

  Ο Μπλούμπεργκ "αντιγράφει" τους αντιπάλους του και σκληραίνει τη στάση του έναντι της Wall Street

  Ο Μπλούμπεργκ "αντιγράφει" τους αντιπάλους του και σκληραίνει τη στάση του έναντι της Wall Street
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Sergei Klebnikov

  Ο υποψήφιος για το χρίσμα των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές του 2020 Μάικ Μπλούμπεργκ ανακοίνωσε ένα εκτεταμένο σχέδιο χρηματοπιστωτικής πολιτικής που έχει στόχο να αντιστρέψει την απορρύθμιση της Wall Street που επέφεραν οι αποφάσεις του Ντόναλντ Τραμπ, σε μια κίνηση που "αντιγράφει” τα σχέδια των προοδευτικών ανθυποψηφίων του για το χρίσμα, όπως οι Γερουσιαστές Μπέρνι Σάντερς και (I-Vt) Ελίζαμπερ Γουόρεν (D-Mass).

  Οι νέες προτάσεις του Μπλούμπεργκ, στις οποίες αναφέρθηκαν πρώτοι οι New York Times, είναι πιο προοδευτικές από τις προηγούμενες θέσεις του δισεκατομμυριούχου και αντανακλούν την προσπάθειά του να αμυνθεί έναντι των επικρίσεων των Δημοκρατικών ανθυποψηφίων του για τους στενούς δεσμούς που διατηρούσε στο παρελθόν με τις μεγάλες τράπεζες και την αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά.

  Στις προτάσεις του Μπλούμπεργκ -που σε αρκετά σημεία συνάδουν με τις προτάσεις ορισμένων αντιπάλων του για το χρίσμα- περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η θέσπιση ενός φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, η συγχώνευση των Freddie Mac και Fannie Mae, η ενίσχυση της νομοθεσίας για την προστασία των καταναλωτών και η σύσταση ομάδας καταπολέμησης επιχειρηματικών εγκλημάτων στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

  Ο Μπλούμπεργκ τάσσεται, για παράδειγμα, υπέρ τη θέσπισης φόρου 0,1% σε όλες τις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, θέση που μοιράζεται με αρκετούς από τους ανθυποψηφίους του, όπως οι Μπ. Σάντερς, Ελ. Γουόρεν και Πιτ Μπάτιγκιεγκ. Κινείται επίσης στο ίδιο πλαίσιο με το νομοσχέδιο που υποστήριξε μεταξύ άλλων η Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτέζ, μέλος των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, πέρυσι.

  Ο Μπλούμπεργκ ζητά επίσης βελτίωση του ρυθμιστικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία των τραπεζών, μεταξύ άλλων υποχρεώνοντας τα μεγαλύτερα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας να διακρατούν υψηλότερα αποθεματικά ώστε να μπορούν να αντεπεξέλθουν σε οικονομικές υφέσεις και αυστηροποιώντας τον "κανόνα Βόλκερ”, ο οποίος απαγορεύει στις τράπεζες να χρησιμοποιούν τις καταθέσεις των πελατών τους προς ίδιον όφελος περιορίζοντας τις συναλλαγές τους με hedge funds και private equity.

  Ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης θα ενισχύσει και θα αποκαταστήσει τον εποπτικό μηχανισμό της Αρχής Προστασίας Καταναλωτών Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών, μια υπηρεσία που η αντίπαλός του για το χρίσμα Ελίζαμπεθ Γουόρεν είχε βοηθήσει να συσταθεί το 2011.

  Στις προτάσεις του Μπλούμπεργκ περιλαμβάνεται επίσης η σύσταση ειδικής ομάδας καταπολέμησης εταιρικών εγκλημάτων στο υπουργείο Δικαιοσύνης, που θα προσφέρει τη δυνατότητα "στους εισαγγελείς να διώκουν και πρόσωπα, όχι μόνο εταιρείες, για παραβάσεις - σημειώνεται και άλλοι υποψήφιοι, όπως ο Σάντερς, έχουν επίσης δηλώσει ότι η ποινή φυλάκισης διευθύνοντων συμβούλων θα πρέπει να βρίσκεται στο "τραπέζι”.

  "Το χρηματοπιστωτικό σύστημα δεν λειτουργεί με τον τρόπο που θα έπρεπε για τους περισσότερους Αμερικανούς”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Μπλούμπεργκ. "Η χρηματιστηριακή αγορά κινείται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, αλλά σχεδόν το σύνολο των κερδών καταλήγει στα χέρια ενός μικρού αριθμού ανθρώπων, και η οικονομία μας εξακολουθεί να είναι ευάλωτη σε ένα σοκ όπως η χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, η οποία κατέστρεψε οικογένειες και κοινότητες σε όλη τη χώρα”, τόνισε.

  Ο Μπλούμπεργκ παρουσίασε το σχέδιό του για τη χρηματοπιστωτική πολιτική σε μια περίοδο κατά την οποία κερδίζει σταθερά έδαφος στις δημοσκοπήσεις για το χρίσμα των Δημοκρατικών. Εν τω μεταξύ, οι ανθυποψήφιοί του για το χρίσμα έχουν επικρίνει τον Μπλούμπεργκ για δηλώσεις που έχει κάνει στο παρελθόν σχετικά με το ρυθμιστικό πλαίσιο του χρηματοπιστωτικού τομέα αλλά και για την υπερβολική του "άνεση” με τη Wall Street, σύμφωνα με την Washington Post.

  Παρότι ο Σάντερς προηγείται στις δημοσκοπήσεις, μετά και την επικράτησή του στις εσωκομματικές εκλογές στο Νιού Χάμσαϊρ, η πρόσφατη δυναμική που καταγράφει ο Μπλούμπεργκ κάνει πολλούς ειδικούς να μιλούν για "κούρσα δύο υποψηφίων” για το χρίσμα των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές του 2020.

  Ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης έχει ξοδέψει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε τηλεοπτικές διαφημίσεις στο πλαίσιο της προεκλογικής του εκστρατείας, εστιάζοντας κυρίως τις προσπάθειές του στις κρίσιμες εσωκομματικές εκλογές που θα πραγματοποιηθεί στις 3 Μαρτίου σε αρκετές πολιτείες των ΗΠΑ. Μέχρι σήμερα, έχει δαπανήσει περισσότερα από 400 εκατ. δολάρια για τη διαφημιστική του προβολή - πολύ περισσότερα από οποιονδήποτε άλλο υποψήφιο για τις εκλογές του 2020. Το ποσό μάλιστα είναι υπερδιπλάσιο αυτού που έχουν ξοδέψει ο Πρόεδρος Τραμπ και οι Δημοκρατικοί ανθυποψήφιοί του συνδυαστικά μέχρι σήμερα, σύμφωνα με το CNBC. Η καθαρή περιουσία του Μπλούμπεργκ ανέρχεται, σύμφωνα με το Forbes, σε 64 δισ. Δολάρια.

  Οι νέες προτάσεις του Μπλούμπεργκ όσον αφορά το ρυθμιστικό πλαίσιο της Wall Street αναμένεται να περάσουν το πρώτο "κρας τεστ” την προσεχή Τετάρτη, οπότε θα διεξαχθεί ντιμπέιτ μεταξύ των υποψηφίων του Δημοκρατικού Κόμματος στο Λας Βέγκας. Εκεί, ο Μπλούμπεργκ θα βρεθεί για πρώτη φορά αντιμέτωπος με τους ανθυποψηφίους του για το χρίσμα, μετά τα αποτελέσματα της νέας δημοσκόπησης που πραγματοποιήθηκε σε εθνικό επίπεδο την Τρίτη και έδειξε ότι βρίσκεται στη δεύτερη θέση με ποσοστό 19% - σημαντικά υψηλότερο από το μόλις 4% που συγκέντρωνε τον περασμένο Δεκέμβριο. Πρώτος στην πρόθεση ψήφου είναι ο Σάντερ με ποσοστό 31%, ενώ ακολουθεί ο Τζο Μπάιντεν με 15%, η Ελίζαμπεθ Γουόρεν με 12%, η Γερουσιαστής Έιμυ Κλόμπουκαρ (D-Minn) με 9% και ο Πιτ Μπάτιγκιεγκ με ποσοστό 8%.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  10:48 28/03

  Κινεζικές θεωρίες συνωμοσίας: Αμερικανίδα μετέδωσε τον κορονοϊό στην Ουχάν

  Η κινεζική εφημερίδα "Global Times" επικαλείται τους ισχυρισμούς ενός "ακροδεξιού συνωμοσιολόγου του YouTube".

  12:57 27/03

  Ο δισεκατομμυριούχος Mike Ashley απολογείται για τις γκάφες του εν μέσω κορονοϊού

  Ο Mike Ashley, ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης της Sports Direct, ζήτησε δημόσια συγγνώμη μετά την κριτική που δέχτηκε για το lobbying που άσκησε στη βρετανική κυβέρνηση ώστε να διατηρήσει ανοιχτά τα ...

  08:20 27/03

  Το πετρέλαιο οδεύει στα $10 το βαρέλι καθώς το lockdown εκμηδενίζει τη ζήτηση

  Στο χείλος του γκρεμού η πετρελαϊκή βιομηχανία των ΗΠΑ καθώς η πανδημία του κορονοϊού έχει εκμηδενίσει τη ζήτηση.

  18:27 26/03

  Ο Branson δημιουργεί πακέτο διάσωσης $250 εκατ., για να προστατεύσει το μέλλον των υπαλλήλων του

  Ο Branson έγραψε σε σημείωμα του ότι τα χρήματα έχουν σκοπό να ''σώσουν θέσεις εργασίας'' και ότι τα τα 250 εκατ.  δολάρια "είναι πιθανότατα μόνο η αρχή".

  10:05 26/03

  Μπιλ Γκέιτς για τον κορονοϊό: "Μόνη επιλογή για τις ΗΠΑ η ολική απομόνωση για 6-10 εβδομάδες"

  Ώστε να αποφευχθούν οι ολέθριες συνέπειες που βίωσαν η Ουχάν και η βόρεια Ιταλία και να ελαχιστοποιηθεί η ζημιά στην οικονομία της χώρας.

  08:44 24/03

  Πού μπορεί να "κρύβεται" η θεραπεία για τον κορονοϊο, σύμφωνα με κορυφαίο ιολόγο

  Τι δηλώνει ο Δρ Peter Palese, επικεφαλής Τμήματος Μικροβιολογίας στην Ιατρική Σχολή Icahn του Όρους Σινά.

  16:55 23/03

  Σίνζο Άμπε: Ανοιχτό το ενδεχόμενο αναβολής των Ολυμπιακών Αγώνων λόγω κορονοϊού

  Για πρώτη φορά, ο Σίνζο Άμπε αναγνώρισε το γεγονός πως, υπό αυτές τις συνθήκες, οι Ολυμπιακοί Αγώνες, δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να διεξαχθούν φέτος.

  14:50 23/03

  Κυβερνήτης Νέας Υόρκης: Ξεκινούν κλινικές δοκιμές για την θεραπεία από τον κορονοϊό

  Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Andrew Cuomo δήλωσε ότι οι δοκιμές φαρμάκων για θεραπεία από τον κορονοϊό θα ξεκινήσουν από αύριο Τρίτη.

  08:37 23/03

  Γιώργος Κελεσίδης: Ο Έλληνας που "φέρνει" τη νανοτεχνολογία στην ενέργεια και την προστασία του περιβάλλοντος

  Η έρευνά του πάνω στη μορφολογία των νανοσωματιδίων άνθρακα από την καύση υδρογονανθράκων τού έδωσε μια θέση στην φετινή ευρωπαϊκή λίστα "30 κάτω των 30" του Forbes.

  08:08 23/03

  Ο δισεκατομμυριούχος λιανέμπορος Philip Green "αρνείται" να πληρώσει ενοίκια... λόγω κορονοϊού

  Ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης του λιανεμπορικού ομίλου Arcadia "αρνείται" να καταβάλλει ενοίκια για τα καταστήματα που μισθώνει σε μια προσπάθεια να διασώσει την αυτοκρατορία.

  09:44 22/03

  Τεράστιο το οικονομικό πλήγμα της πανδημίας, σύμφωνα με μεγάλες τράπεζες

  Οι οικονομολόγοι τραπεζών και funds αναμένουν μια πρωτόγνωρη παγκόσμια ύφεση για το 2020.

  16:32 20/03

  Κορονοϊός: Οι 20 πλουσιότεροι δισεκατομμυριούχοι του κόσμου έχασαν σχεδόν $300 δισ. σε ένα μήνα

  Ο Jeff Bezos, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη, είναι πλέον ο μοναδικός της λίστας που κατέχει περιουσία άνω των 100 δισ. δολαρίων, καθώς η περιουσία του Bill Gates υποχώρησε κατά 5,8 δισ....

  08:17 20/03

  Ειρίνα Δεδούση: Η Ελληνίδα που μελέτησε τις επιπτώσεις του σκανδάλου Volkswagen

  Το ερευνητικό έργο της Ειρίνας Δεδούση στις εκπομπές καυσαερίων και στη μόλυνση του περιβάλλοντος.

  08:15 20/03

  Wall Street: Οι 16 μετοχές του S&P που έχουν αποφύγει το "τσουνάμι" του κορονοϊού

  Η πανδημία του κορονοϊού έχει πλήξει βάναυσα τις χρηματιστηριακές αγορές τον τελευταίο μήνα, ωστόσο υπάρχουν μερικές φωτεινές εξαιρέσεις που έχουν ξεφύγει από τη "σφαγή" που συντελείται στο ταμπλό.

  20:36 19/03

  Ο Elon Musk προσφέρεται να παραγάγει νοσοκομειακούς αναπνευστήρες

  Η Tesla του Elon Musk ανακοίνωσε στους υπαλλήλους της πως η λειτουργία του εργοστασίου στο San Francisco Bay θα συνεχιστεί, αλλά με μειωμένο προσωπικό, εν μέσω της εξάπλωσης της πανδημίας του...

  08:01 19/03

  Η συνέντευξη του δισεκατομμυριούχου που "γκρέμισε" τη Wall Street

  Οι δυσοίωνες προβλέψεις του Μπιλ Άκμαν για τις επιπτώσεις του κορονοϊού τροφοδότησε νέο sell off στη Wall Street.