Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 29-Ιαν-2020 16:15

  Οι οικονομολόγοι εξηγούν τι θα συμβεί αν η Fed "δώσει" στον Τραμπ τα αρνητικά επιτόκια

  Οι οικονομολόγοι εξηγούν τι θα συμβεί αν η Fed "δώσει" στον Τραμπ τα αρνητικά επιτόκια
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Sergei Klebnikov

  Η Federal Reserve αναμένεται ευρέως ότι κατά τη σημερινή της συνεδρίαση θα διατηρήσει τα επιτόκιά της αμετάβλητα, στο τρέχον εύρος του 1,50%-1,75%, παρά την πληθώρα εκκλήσεων του Αμερικανού προέδρου το τελευταίο διάστημα να "υιοθετήσει” αρνητικά επιτόκια.

  Ήδη, πριν από τη διήμερη συνεδρίαση της Fed, που ξεκίνησε εχθές, ο Τραμπ για πολλοστή φορά επέκρινε την Ομοσπονδιακή Τράπεζα για τη στάση της να μην προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων. Επανειλημμένως εξάλλου έχει ζητήσει από την κεντρική τράπεζα να εφαρμόσει αρνητικά επιτόκια.

  Πολλές μεγάλες κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο έχουν ήδη θεσπίσει αρνητικά επιτόκια σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν τον χαμηλό πληθωρισμό, με πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις αυτές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Τράπεζας της Ιαπωνίας, όπου οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων κινούνται πλέον κάτω του μηδενός - προσφέροντας πλεονέκτημα στους δανειολήπτες έναντι των δανειστών, και χρεώνοντας τις καταθέσεις των τραπεζών.

  Σύμφωνα με τον Τραμπ, οι ΗΠΑ βρίσκονται σε μειονεκτική θέση έναντι του υπόλοιπου κόσμου καθώς οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων και τα επιτόκια της Fed παραμένουν σε υψηλά επίπεδα - ωστόσο οι οικονομολόγοι διαφωνούν ως προς εάν τα αρνητικά επιτόκια ενισχύουν την οικονομική δραστηριότητα ή όχι.

  "Υπάρχει έλλειψη στοιχείων σχετικά με τη συσχέτιση των αρνητικών επιτοκίων και της οικονομικής ανάπτυξης”, λέει ο Joseph Brusuelas, επικεφαλής οικονομολόγος της RSM. "Εάν ακολουθήσουμε το μοντέλο της Ιαπωνίας, πιθανότατα θα δούμε να επωφελούνται οι τομείς της αυτοκινητοβιομηχανίας και των κατοικιών, αλλά δεδομένου ότι η αμερικανική οικονομία είναι σημαντικά εξαρτημένη από τις μεγάλες τράπεζες για την παροχή ρευστότητας σε διάφορους κλάδους, τα αρνητικά επιτόκια δεν θα ωφελήσουν μακροπρόθεσμα”, υποστηρίζει.

  Επιπλέον, εάν κοιτάξει κανείς την ευρωπαϊκή εμπειρία από την εφαρμογή των αρνητικών επιτοκίων, βλέπει ότι "δεν συνέβαλαν στην ενίσχυση της ανάπτυξης, αντίθετα προκάλεσαν πιέσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα” του μπλοκ, σημειώνει ο Nicholas Sargen, οικονομικός σύμβουλος της Fort Washington Investment Advisors.

  Στην Ευρώπη, υπήρχε ο φόβος του αποπληθωρισμού - αλλά στις ΗΠΑ, ο πληθωρισμός κινείται κοντά στον στόχο που έχει θέσει η Fed, "επομένως δεν αντιμετωπίζουμε την ίδια κατάσταση και είναι λιγότερο επείγουσα η ανάγκη ανάληψης δράσης”, λέει ο Sargen. "Εκτιμώ πως η Fed θα ξεκαθαρίσει ότι δεν εξετάζει το ενδεχόμενο εφαρμογής αρνητικών επιτοκίων. Πιστεύουν ότι είναι λάθος τακτική και αμφισβητούν την αποτελεσματικότητά τους”, προσθέτει.

  "Κατά τη γνώμη μου, τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι μπορεί να ενισχύσουν τη ζήτηση - τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις θα μπορούν να δανειστούν περισσότερο για να αυξήσουν τις δαπάνες τους, ωστόσο δεν συμφωνώ με τον πρόεδρο ότι είναι ένα εργαλείο που μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή αύριο”, σημειώνει ο Narayana Kocherlakota, καθηγητής Οικονομικών στο πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ και πρώην πρόεδρος της Fed Μινεάπολης (2009-2015). "Είμαι υπέρμαχος των αρνητικών επιτοκίων - όχι στην παρούσα φάση, αλλά σίγουρα είναι ένα όπλο που θα πρέπει να έχουμε στη φαρέτρα μας”, συμπληρώνει.

  Βασικό υπόβαθρο: Η Fed προέβη σε αύξηση των επιτοκίων της τέσσερις φορές κατά τη διάρκεια του 2018, πριν κάνει στροφή 180 μοιρών στη νομισματική πολιτική της και προχωρήσει σε τρεις διαδοχικές μειώσεις των επιτοκίων από τα μέσα του 2019 και μετά. Κατά την τελευταία συνεδρίασή τους τον περασμένο Δεκέμβριο, οι αξιωματούχοι της Fed για μια ακόμη φορά υπέδειξαν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα διατηρήσει τα επιτόκια της αμετάβλητα τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του 2020, τηρώντας στάση αναμονής. "Αυτή η στάση όμως, ξαφνικά φαίνεται να τίθεται υπό αμφισβήτηση λόγω των ανησυχιών των επενδυτών για τον κοροναϊό”, σημειώνει ο Brusuelas, παρότι ο ίδιος εκτιμά ότι η Fed "σχεδόν σίγουρα” θα διατηρήσει αμετάβλητη την επιτοκιακή της πολιτική.

  Με όλα τα στοιχεία για την αμερικανική οικονομία να δείχνουν "πολύ ισχυρά επί του παρόντος”, η Fed δεν πρόκειται να προχωρήσει σε μεταβολή των επιτοκίων σήμερα, αντίθετα θα επιχειρήσει να καταδείξει ότι η βασική της εκτίμηση για την πορεία της οικονομίας είναι θετική, προβλέπει ο Kocherlakota.

  Ωστόσο, μια από τις σημαντικότερες ανησυχίες για τους επενδυτές της Wall Street είναι ο οικονομικός αντίκτυπος που θα έχει η εξάπλωση του κοροναϊού, ο οποίος έχει μέχρι στιγμής κοστίσει τη ζωή σε περισσότερους από 100 ανθρώπους και έχει προσβάλει περίπου 4.700. "Οι πρώτες ερωτήσεις στη συνέντευξη Τύπου σήμερα θα αφορούν τον κοροναϊό”, εκτιμά ο Brusuelas, παρ’ όλο που δεν αναμένει ότι η Fed θα κάνει αναφορά στον κινεζικό κοροναϊό στην δήλωση πολιτικής της. "Ποτέ μη λες ποτέ, αλλά είμαι αισιόδοξος ότι οι επιπτώσεις του κοροναϊού δεν θα είναι τόσο σοβαρές ώστε να προκαλέσουν ύφεση στις ΗΠΑ - φαίνεται ακραίο ένα τέτοιο ενδεχόμενο, τουλάχιστον στην παρούσα φάση”, προβλέπει ο Kocherlakota.

  Σημειώνεται ότι ο Τραμπ έχει επανειλημμένως επικρίνει τη Fed για τη νομισματική πολιτική της, επισημαίνοντας πέρυσι, για παράδειγμα, ότι τα επιτόκια θα πρέπει να μειωθούν "στο μηδέν, ή και χαμηλότερα” προκειμένου να δοθεί ώθηση στην αμερικανική οικονομία. Αλλά και κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, την προηγούμενη εβδομάδα, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν αναγκαστεί να ανταγωνίζονται με χώρες που έχουν θεσπίσει αρνητικά επιτόκια: "Πληρώνονται για να δανείζονται χρήματα, κάτι που θα μπορούσα να συνηθίσω πολύ γρήγορα”, είχε δηλώσει, προσθέτοντας "Μου αρέσει” (αυτή η τακτική).

  Οι χρηματιστηριακές αγορές ωστόσο σε μεγάλο βαθμό συμφωνούν με το ουδέτερο outlook της Fed, τουλάχιστον στην παρούσα φάση. Οι εκτιμήσεις εξάλλου για το τι θα πράξει η Fed στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, δίνουν πιθανότητα 87% να διατηρήσει τα επιτόκιά της αμετάβλητα. Ωστόσο, στο δεύτερο μισό του 2020 εκτιμάται ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα ίσως χρειαστεί να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων της και πάλι, προκειμένου να διατηρήσει τη μακροχρόνια επέκταση της οικονομικής δραστηριότητας.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  10:33 22/02

  Πότε θα είναι έτοιμο το εμβόλιο για τον νέο κοροναϊό

  Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την παραγωγή του εμβολίου. Γιατί καθυστερεί, ποιοι έχουν αναλάβει τη δημιουργία του και πώς οι τεχνολογικές εξελίξεις επισπεύδουν τη διαδικασία.

  14:04 21/02

  Ένας πολύ καλός λόγος για να μην αναμένουμε σύντομα μείωση επιτοκίων από την Fed

  Από την αρχή του έτους, οι αγορές έχουν επιστρέψει σε ρυθμούς ξέφρενου ράλι. Μετοχές, ομόλογα κάθε είδους, χρυσός, παλλάδιο, bitcoin -όλα ανεβαίνουν και όλα στηρίζονται στη χαλαρή νομισματική...

  08:17 21/02

  Ποιος θα μπορούσε να εξαγοράσει τον $60 δισ. κολοσσό του Μπλούμπεργκ, αν ο Μάικ εκλεγεί

  Έχει υποσχεθεί ότι θα πουλήσει τον πολλών δισ. δολαρίων κολοσσό του, Bloomberg LP, εάν εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ.

  16:59 20/02

  Μια πρώην καθηγήτρια αγγλικών γίνεται η δεύτερη γυναίκα δισεκατομμυριούχος στη Ρωσία

  Μια πρώην καθηγήτρια αγγλικών και μητέρα τεσσάρων παιδιών είναι η δεύτερη γυναίκα στη Ρωσία η οποία γίνεται δισεκατομμυριούχος.

  15:59 20/02

  Η μετοχή της Virgin Galactic "εκτοξεύεται" καθώς οι επενδυτές αγοράζουν "διάστημα"

  Η εταιρεία του Ρίτσαρντ Μπράνσον έχει επιδοθεί σε ένα ξέφρενο ράλι, γράφοντας κέρδη πάνω από 200% από την αρχή του έτους, καθώς ανακοίνωσε ότι μπαίνει στο στάδιο τελικών δοκιμών του τουριστικού...

  11:23 20/02

  Helm Investment Partners: Το fund που προβλέπει διπλασιασμό των ελληνικών μετοχών το 2020

  Ο Ph. Reade, ιδρυτής του hedge fund, είναι bullish για τις ελληνικές μετοχές εδώ και κάποιο καιρό και παραμένει.

  10:16 20/02

  Λίον Κούπερμαν: Ο "κομμουνιστής" Μπέρνι Σάντερς αποτελεί "μεγαλύτερη απειλή" από τον κοροναϊό

  Η χρηματιστηριακή αγορά θα μπορούσε να καταγράψει βουτιά έως και 25% εάν ο Σάντερς λάβει το χρίσμα των Δημοκρατικών, σύμφωνα με τον δισεκατομμυριούχο επενδυτή. Εκτιμά δε ότι ο μόνος που θα μπορούσε...

  15:58 19/02

  Ο Μπλούμπεργκ "αντιγράφει" τους αντιπάλους του και σκληραίνει τη στάση του έναντι της Wall Street

  Σε μια προσπάθεια να "απαντήσει" στις επικρίσεις των αντιπάλων του για το χρίσμα των Δημοκρατικών και να διατηρήσει τη δυναμική του ο Μπλούμπεργκ σκληραίνει τις θέσεις του για τη λειτουργία της Wall...

  10:45 19/02

  Η SoftBank εγκαινιάζει το δεύτερο Vision Fund με επένδυση ύψους $2,5 δισ. δολ.

  Ελπίζοντας να αποκαταστήσει την κερδοφορία της.

  08:40 19/02

  Η νέα "Νέμεσις" του Έλον Μασκ και της Tesla "ακούει" στο όνομα Rivian

  Ποια είναι η εταιρεία Rivian που ίδρυσε ο ΑρΤζει Σκάριντζ και έχει βάλει στόχο να απειλήσει την κυριαρχία της Tesla στην αγορά των ηλεκτρικών οχημάτων. Οι σημαντικές συνεργασίες που έχει εξασφαλίσει, ...

  09:30 18/02

  Ο Μπέζος "ρίχνει" 10 δισ. δολάρια στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής

  Ο Τζεφ Μπέζος, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη, δεσμεύθηκε να δωρίσει 10 δισ. δολάρια ή περίπου το 10% της συνολικής περιουσίας του για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής...

  14:18 17/02

  Ο Σι Τζινπίνγκ γνώριζε για τον κοροναϊό δύο εβδομάδες πριν ενημερώσει το κοινό

  Σύμφωνα με μια συνομιλία εκ των έσω που δημοσιεύθηκε από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, μια παραδοχή που θα μπορούσε να πυροδοτήσει περαιτέρω κριτική προς το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας.

  08:15 17/02

  Ο κοροναϊός θα "προσγειώσει" τα έσοδα των αεροπορικών το α' τρίμηνο έως και $5 δισ.​​​​​​​

  Τα ⅔ των διεθνών πτήσεων από και προς Κίνα έχουν ανασταλεί, με τη χώρα πλέον να αντιπροσωπεύει μόλις το 1,8% της διεθνούς αεροπορικής κυκλοφορίας.

  08:01 16/02

  Πώς η influencer Emily Ratajkowski κερδίζει από τους ακολούθους της

  "Όταν χτίζεις έναν λογαριασμό στο Instagram χτίζεις ένα brand", τονίζει σε συνέντευξή της στο Forbes.

  09:20 15/02

  Ξεπούλησε σε χρόνο ρεκόρ η βρετανική Vogue με τη Μέγκαν Μαρκλ

  Η Δούκισσα του Σάσεξ επιμελήθηκε την έκδοση του Σεπτεμβρίου 2019, η οποία εξαφανίστηκε από τα ράφια μέσα σε δέκα ημέρες.

  16:53 14/02

  "Πόλεμος" Amazon - Microsoft για το πρόγραμμα JEDI των 10 δισ. δολαρίων

  Η προσωρινή εντολή εμποδίζει τη Microsoft και το Πεντάγωνο να προχωρήσουν το έργο JEDI ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη δημιουργία υποδομής cloud για τον στρατό.