Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 28-Ιαν-2020 12:30

  Οι πλουσιότεροι άνθρωποι της Αφρικής -Και ο μεγιστάνας που έχασε τη μισή περιουσία του

  Οι πλουσιότεροι άνθρωποι της Αφρικής -Και ο μεγιστάνας που έχασε τη μισή περιουσία του
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Των Kerry A. Dolan και Will Yakowicz

  Το μόνο που χρειάστηκε ήταν ένα νέο νόμισμα στη Ζιμπάμπουε για να αφανίσει τη μισή περιουσία του Strive Masiyiwa. Ο μοναδικός δισεκατομμυριούχος της χώρας, έχτισε την περιουσία του από τις τηλεπικοινωνίες. Διαθέτει σημαντικά μερίδια σε δύο εταιρείες που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο της Ζιμπάμπουε. Αλλά η απόφαση της χώρας του τον Ιούνιο να απαγορεύσει όλα τα ξένα νομίσματα και να επιτρέψει μόνο το δολάριο της Ζιμπάμπουε επιτάχυνε τον πληθωρισμό και βύθισε την αξία του νέου δολαρίου. Αυτό, με τη σειρά του, επέφερε ραγδαίες απώλειες σε όρους δολαρίου στα μερίδια του Masiyiwa στις επιχειρήσεις: την εταιρεία τηλεπικοινωνιών Econet Wireless Zimbabwe και την εταιρεία παροχής τραπεζικών υπηρεσιών μέσω κινητών Cassava Smartech. Το αποτέλεσμα: Η περιουσία του Masiyiwa συρρικνώθηκε στα 1,1 δισ. δολάρια, από 2,3 δισ. δολάρια πριν από ένα χρόνο, καθιστώντας τον τον μεγαλύτερο χαμένο σε ποσοστιαίους όρους μεταξύ των 20 δισεκατομμυριούχων της Αφρικής. "Η εμπιστοσύνη εξατμίστηκε από την αγορά", σχολιάζει ο Hardy Pemhiwa, CEO της Econet Global Limited.

  Τέτοιες είναι οι προκλήσεις του να διοικείς μια επιχείρηση σε μια χώρα με ασταθή οικονομία –και μακρά ιστορία συρράξεων. "Εάν αναλογιστούμε τι συνέβη με το δολάριο της Ζιμπάμπουε, το οποίο έχασε το 95% της αξίας του, ο Masiyiwa τα έχει καταφέρει καλύτερα από τους περισσότερους", λέει ο John Robertson, ανεξάρτητος οικονομικός σύμβουλος στη Χαράρε.

  Ενώ τα προβλήματα στη Ζιμπάμπουε είναι ακραία, η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Αφρική είναι μερικές φορές απρόβλεπτη και συχνά ασταθής. Πάρτε, για παράδειγμα, τη συγχώνευση και την επακόλουθη χρηματιστηριακή ένταξη που "ενορχήστρωσε" ο δεύτερος μεγαλύτερος κερδισμένος φέτος, ο Abdulsamad Rabiu, η περιουσία του οποίου ανέρχεται πλέον στα 3,1 δισ. δολάρια από 1,6 δισ. δολάρια πέρυσι. Τον Ιανουάριο, ο Rabiu πραγματοποίησε μια δημόσια προσφορά που φαινόταν να αψηφά τη λογική. Είχε ήδη μια εισηγμένη τσιμεντοβιομηχανία, την Cement Company της Βόρειας Νιγηρίας (CCNN), η οποία στα τέλη Δεκεμβρίου του 2019 είχε κεφαλαιοποίηση περίπου 600 εκατ. δολαρίων. Στη συνέχεια, την συγχώνευσε με την Obu Cement, μια επίσης δική του εταιρεία, η αξία της οποίας αποτιμούνταν, σύμφωνα με το Forbes, σε μόλις 600 εκατ. δολάρια πριν από έναν χρόνο. Με το "μαγικό ραβδάκι" των αγορών, η κοινή εταιρεία, ονόματι BUA Cement Plc, η οποία εισήχθη στο Χρηματιστήριο της Νιγηρίας στις 8 Ιανουαρίου 2020, έχει σχεδόν τριπλάσια αξία σε σχέση με αυτή των δύο εταιρειών πριν από τη συγχώνευση.

  Ο μεγαλύτερος κερδισμένος του έτους είναι ο Nassef Sawiris, με περιουσία 8 δισ. δολαρίων, από 6,3 δισ. δολάρια πέρυσι. Είναι η πρώτη φορά που μπαίνει στην κορυφαία δυάδα των πλουσιότερων της ηπείρου. Το πιο πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο του Sawiris είναι το ποσοστό 5,7% που κατέχει στην Adidas, αξίας λίγο πάνω από 4 δισ. δολάρια. Μόνο η άνοδος της μετοχή της Adidas πρόσθεσε σχεδόν 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια στην περιουσία του από τον Ιανουάριο του 2019. Ο Sawiris ελέγχει επίσης σημαντικό μερίδιο στην παραγωγό λιπασμάτων OCI NV. Πέρυσι ο Sawiris και ο Αμερικανός επενδυτής Wes Edens αγόρασαν το εναπομείναν μερίδιο που δεν κατείχαν στον βρετανικό ποδοσφαιρικό σύλλογο Aston Villa.

  Αθροιστικά οι δισεκατομμυριούχοι της ηπείρου αξίζουν 73,4 δισ. δολάρια, από 68,7 δισ. δολάρια πριν από ένα χρόνο, κυρίως χάρη στην άνοδο των τιμών των μετοχών. Από τους μεγιστάνες αυτούς, οκτώ είδαν την περιουσία τους να αυξάνεται ή να μειώνεται κατά τουλάχιστον 700 εκατομμύρια δολάρια. Για ένατη συνεχή χρονιά, ο Aliko Dangote της Νιγηρίας είναι το πλουσιότερο άτομο στην Αφρική, με περιουσία ύψους περίπου 10,1 δισ. δολαρίων, από 10,3 δισ. δολάρια πριν από ένα χρόνο. Η μείωση αποδίδεται κατά κύριο λόγο στην πτώση της μετοχής της εταιρείας του, Dangote Cement. Το ύψος της περιουσίας του είναι ακριβώς αυτό που είχε την πρώτη χρονιά που εισήλθε στην κατάταξη με τους πλουσιότερους της Αφρικής το 2011, ωστόσο έχει μειωθεί κατά περισσότερο από 50% από το επίπεδο του 2014.

  Μία περιουσία που δεν άλλαξε πολύ αλλά που θα μπορούσε να μειωθεί ραγδαία το επόμενο έτος ανήκει σε μία από τις μόλις δύο γυναίκες δισεκατομμυριούχους της Αφρικής: την Isabel dos Santos, τη μεγαλύτερη κόρη του πρώην πρόεδρου της Ανγκόλας, Jose Eduardo dos Santos. Στα τέλη Δεκεμβρίου, δικαστήριο της Ανγκόλας διέταξε το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων που κατέχουν η Isabel dos Santos και ο σύζυγός της, Sindika Dokolo, στην Ανγκόλα. Αυτά περιλαμβάνουν το μερίδιό της στον τηλεπικοινωνιακό όμιλο Unitel και μερίδια σε δύο ανγκολέζικες τράπεζες. Το Forbes εκτιμά ότι τα assets αυτά αξίζουν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια. Σε ανακοίνωσή της η Isabel dos Santos αναφέρει πως η δικαστική απόφαση περιλαμβάνει "έναν αριθμό αναληθειών" και πως θα την πολεμήσει "χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα του ανγκολέζικου και διεθνούς δικαίου που έχω στη διάθεσή μου". 

  Από τα συνολικά 54 κράτη της Αφρικής, μόνο 8 έχουν δισεκατομμυριούχους: η Αίγυπτος και η Νότια Αφρική συνδέονται με 5 δισεκατομμυριούχους έκαστη, ακολουθεί η Νιγηρία με 4 και το Μαρόκο με 2. Το Forbes εντόπισε έναν δισεκατομμυριούχο σε Αλγερία, Ανγκόλα, Τανζανία και Ζιμπάμπουε. Τα νούμερα είναι ίδια με πέρυσι, αλλά η εκπροσώπηση έχει βελτιωθεί πολύ σε σχέση με εννέα χρόνια πριν, όταν μόλις τέσσερα κράτη φιλοξενούσαν περιουσίες δέκα ψηφίων.

  Η λίστα με τους 20 πλουσιότερους ανθρώπους στην Αφρική:

  1. Aliko Dangote    $10.1 ΔΙΣ    62    τσιμέντο, ζάχαρη, αλεύρι
  2. Nassef Sawiris    $8 ΔΙΣ    59    κατασκευές, χημικά 
  3. Mike Adenuga    $7.7 ΔΙΣ    66    τηλεπικοινωνίες, πετρέλαιο
  4. Nicky Oppenheimer    $7.7 ΔΙΣ    74    διαμάντια
  5. Johann Rupert    $6.5 ΔΙΣ    69    αγαθά πολυτελείας
  6. Issad Rebrab    $4.4 ΔΙΣ    76    τρόφιμα
  7. Mohamed Mansour    $3.3 ΔΙΣ    72    διάφορα
  8. Abdulsamad Rabiu    $3.1 ΔΙΣ    59    τσιμέντο, ζάχαρη
  9. Naguib Sawiris    $3 ΔΙΣ    65    τηλεπικοινωνίες
  10. Patrice Motsepe    $2.6 ΔΙΣ    58    ορυχεία
  11. Koos Bekker    $2.5 ΔΙΣ    67    ΜΜΕ, επενδύσεις
  12. Yasseen Mansour    $2.3 ΔΙΣ    58    διάφορα
  13. Isabel dos Santos    $2.2 ΔΙΣ    46    επενδύσεις
  14. Youssef Mansour    $1.9 ΔΙΣ    74   διάφορα
  15. Aziz Akhannouch    $1.7 ΔΙΣ    59    πετρέλαιο, διάφορα
  16. Mohammed Dewji    $1.6 ΔΙΣ    44   διάφορα
  17. Othman Benjelloun    $1.4 ΔΙΣ    87    τραπεζική, ασφαλιστική
  18. Michiel Le Roux    $1.3 ΔΙΣ    70    τραπεζική
  19. Strive Masiyiwa    $1.1 ΔΙΣ    58    τηλεπικοινωνίες
  20. Folorunsho Alakija    $1 ΔΙΣ    69    πετρέλαιο
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  15:23 25/02

  Ο Dow Jones έχασε 1000 μονάδες. Οι ειδικοί εξηγούν γιατί δεν υπάρχει λόγος πανικού

  Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι "ενώ η ιστορία δείχνει ότι αυτά τα είδη ιών μπορούν να έχουν σοβαρό αντίκτυπο, είναι προσωρινής φύσεως".

  12:54 25/02

  Ο Γουόρεν Μπάφετ για τον κοροναϊό και τις προοπτικές της αγοράς

  Ο Μπάφετ χαρακτήρισε ''τρομακτικό'' τον κοροναϊό, λέγοντας ότι η επιδημία αυξάνει τις ανησυχίες των επενδυτών και αποτελεί την κύρια απειλή για τις εταιρείες των ΗΠΑ και την οικονομία.

  09:06 25/02

  Μπορεί ένα πακέτο Oreos 3 τεμαχίων να πωλείται για $92.000; Αν φέρει την υπογραφή της Supreme μπορεί

  Η "τρέλα" που προκαλεί το streatwear brand Supreme κατάφερε να κάνει ακόμη και μια συσκευασία Oreo 3 τεμαχίων των γνωστών μπισκότων, που λανσάρονται όμως με το βαθύ κόκκινο χρώμα της εταιρείας και...

  08:04 24/02

  Τι αποκάλυψε ο Μπάφετ για τους "κληρονόμους" του στο ετήσιο μήνυμά του

  Ο "Σοφός της Όμαχα" προέβη, μεταξύ άλλων, σε αποκαλύψεις για την τύχη της περιουσίας του μετά θάνατον.

  08:01 23/02

  Μια κακή εβδομάδα για τις αγορές αφού επέστρεψαν οι απειλές του κοροναϊού

  Η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Κίνα έχει δεχτεί ένα τεράστιο πλήγμα, το οποίο επηρεάζει αρνητικά τις αλυσίδες παραγωγής πολλών αμερικανικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται εκεί.

  10:33 22/02

  Πότε θα είναι έτοιμο το εμβόλιο για τον νέο κοροναϊό

  Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την παραγωγή του εμβολίου. Γιατί καθυστερεί, ποιοι έχουν αναλάβει τη δημιουργία του και πώς οι τεχνολογικές εξελίξεις επισπεύδουν τη διαδικασία.

  14:04 21/02

  Ένας πολύ καλός λόγος για να μην αναμένουμε σύντομα μείωση επιτοκίων από την Fed

  Από την αρχή του έτους, οι αγορές έχουν επιστρέψει σε ρυθμούς ξέφρενου ράλι. Μετοχές, ομόλογα κάθε είδους, χρυσός, παλλάδιο, bitcoin -όλα ανεβαίνουν και όλα στηρίζονται στη χαλαρή νομισματική...

  08:17 21/02

  Ποιος θα μπορούσε να εξαγοράσει τον $60 δισ. κολοσσό του Μπλούμπεργκ, αν ο Μάικ εκλεγεί

  Έχει υποσχεθεί ότι θα πουλήσει τον πολλών δισ. δολαρίων κολοσσό του, Bloomberg LP, εάν εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ.

  16:59 20/02

  Μια πρώην καθηγήτρια αγγλικών γίνεται η δεύτερη γυναίκα δισεκατομμυριούχος στη Ρωσία

  Μια πρώην καθηγήτρια αγγλικών και μητέρα τεσσάρων παιδιών είναι η δεύτερη γυναίκα στη Ρωσία η οποία γίνεται δισεκατομμυριούχος.

  15:59 20/02

  Η μετοχή της Virgin Galactic "εκτοξεύεται" καθώς οι επενδυτές αγοράζουν "διάστημα"

  Η εταιρεία του Ρίτσαρντ Μπράνσον έχει επιδοθεί σε ένα ξέφρενο ράλι, γράφοντας κέρδη πάνω από 200% από την αρχή του έτους, καθώς ανακοίνωσε ότι μπαίνει στο στάδιο τελικών δοκιμών του τουριστικού...

  11:23 20/02

  Helm Investment Partners: Το fund που προβλέπει διπλασιασμό των ελληνικών μετοχών το 2020

  Ο Ph. Reade, ιδρυτής του hedge fund, είναι bullish για τις ελληνικές μετοχές εδώ και κάποιο καιρό και παραμένει.

  10:16 20/02

  Λίον Κούπερμαν: Ο "κομμουνιστής" Μπέρνι Σάντερς αποτελεί "μεγαλύτερη απειλή" από τον κοροναϊό

  Η χρηματιστηριακή αγορά θα μπορούσε να καταγράψει βουτιά έως και 25% εάν ο Σάντερς λάβει το χρίσμα των Δημοκρατικών, σύμφωνα με τον δισεκατομμυριούχο επενδυτή. Εκτιμά δε ότι ο μόνος που θα μπορούσε...

  15:58 19/02

  Ο Μπλούμπεργκ "αντιγράφει" τους αντιπάλους του και σκληραίνει τη στάση του έναντι της Wall Street

  Σε μια προσπάθεια να "απαντήσει" στις επικρίσεις των αντιπάλων του για το χρίσμα των Δημοκρατικών και να διατηρήσει τη δυναμική του ο Μπλούμπεργκ σκληραίνει τις θέσεις του για τη λειτουργία της Wall...

  10:45 19/02

  Η SoftBank εγκαινιάζει το δεύτερο Vision Fund με επένδυση ύψους $2,5 δισ. δολ.

  Ελπίζοντας να αποκαταστήσει την κερδοφορία της.

  08:40 19/02

  Η νέα "Νέμεσις" του Έλον Μασκ και της Tesla "ακούει" στο όνομα Rivian

  Ποια είναι η εταιρεία Rivian που ίδρυσε ο ΑρΤζει Σκάριντζ και έχει βάλει στόχο να απειλήσει την κυριαρχία της Tesla στην αγορά των ηλεκτρικών οχημάτων. Οι σημαντικές συνεργασίες που έχει εξασφαλίσει, ...

  09:30 18/02

  Ο Μπέζος "ρίχνει" 10 δισ. δολάρια στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής

  Ο Τζεφ Μπέζος, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη, δεσμεύθηκε να δωρίσει 10 δισ. δολάρια ή περίπου το 10% της συνολικής περιουσίας του για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής...