Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 28-Ιαν-2020 08:09

  Μεγάλο λάθος η "αγορά" Facebook, Apple, Netflix και Google τώρα

  Μεγάλο λάθος η "αγορά" Facebook, Apple, Netflix και Google τώρα
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Sergei Klebnikov

  Η ταχεία ανάπτυξη των τεχνολογικών κολοσσών, Facebook, Apple, Netflix και Google -γνωστές και μετοχές FANG- έχουν ωθήσει υψηλότερα την αγορά τα τελευταία χρόνια, ωστόσο η εκτίναξη των αποτιμήσεών τους έχει κάνει τους επενδυτές να αγνοήσουν το κόστος και τους κινδύνους που ενέχουν οι συγκεκριμένες δραστηριότητες, σύμφωνα με έναν διαχειριστή χαρτοφυλακίου επενδυτικής εταιρείας με υπό διαχείριση κεφάλαια ύψους 13 δισ. δολαρίων.

  "Οι τοποθετήσεις στις μετοχές της ομάδας FANG σήμερα, θα μπορούσε να παρομοιαστεί σαν κάποιος να επιταχύνει το αυτοκίνητό του ενώ βρίσκεται σε στροφή και την ίδια ώρα θαυμάζει τη θέα μέσα από τον καθρέφτη”, σημειώνει ο Micky Jagirdar, ανώτερος αντιπρόεδρος και συνδιαχειριστής του παγκόσμιου χαρτοφυλακίου εστιασμένης στρατηγικής της Ariel Investment. "Δίνεται μεγάλη έμφαση στην πρότερη απόδοση και ανάπτυξη”, σημειώνει.

  Οι μετοχές των τεχνολογικών γιγάντων έχουν δυσανάλογη επίδραση στη συνολική αγορά, και η προβολή τους έχει οδηγήσει "σε μια τρελή επενδυτική συμπεριφορά σχετικά με τις αποτιμήσεις των μετοχών FANG”, λέει ο Jagirdar.

  Όπως εξηγεί, παρότι οι εν λόγω τεχνολογικοί κολοσσοί έχουν καταγράψει εντυπωσιακή αύξηση των εσόδων τους τα τελευταία χρόνια, αυτό δεν έχει μεταφραστεί σε αύξηση των ελεύθερων ταμειακών ροών τους ή σε καλές μερισματικές αποδόσεις. Δεδομένου δε ότι οι επενδυτές παραδοσιακά εστιάζουν στους δείκτες "κέρδη ανά μετοχή” (EPS) και "τιμή προς κέρδη” (PE), αγνοούν άλλους σημαντικούς δείκτες όπως οι κεφαλαιουχικές δαπάνες, οι οποίες δείχνουν ότι η ανάπτυξη αυτή έχει και κόστος, σημειώνει ο Jagirdar.

  Με τις μετοχές της ομάδας FANG να διαπραγματεύονται με υψηλό premium σε μια ήδη υπερτιμημένη χρηματιστηριακή αγορά (οι τέσσερις αυτές εταιρείες έχουν δείκτη "τιμή προς κέρδη” 64, τη στιγμή που για τον S&P 500 ο αντίστοιχος δείκτης βρίσκεται στο 22) είναι σαφές ότι οι εν λόγω γίγαντες της τεχνολογίας θα πρέπει να αυξήσουν τις δαπάνες τους προκειμένου να διατηρήσουν την αναπτυξιακή τους δυναμική, εξηγεί.

  Μεγάλο μέρος της αύξησης των μετοχών FANG εξάλλου στηρίζεται στην "διεύρυνση των αποτιμήσεών τους” και όχι στις βασικές δραστηριότητες των εταιρειών - και αυτός είναι ένας ακόμη λόγος που οι ελεύθερες ταμειακές ροές τους είναι "εξαιρετικά πενιχρές” σε σχέση με την ισχυρή αύξηση των εσόδων τους. Με άλλα λόγια, οι εταιρείες αυτές δαπανούν όλο και περισσότερο προκειμένου να συμβαδίζουν με τις υψηλότερες προσδοκίες εσόδων.

  Συνολικά, λοιπόν, οι περισσότεροι επενδυτές υποτιμούν τη σημασία των κεφαλαιουχικών επενδύσεων που απαιτούνται ώστε οι συγκεκριμένοι τεχνολογικοί κολοσσοί να επιτυγχάνουν τόσο υψηλό ρυθμό αύξησης εσόδων, λέει ο Jagirdar. "Σε όλες τις περιπτώσεις, το τελικό συμπέρασμα είναι ότι ενώ η ανάπτυξή τους λαμβάνεται υπόψη, δεν συμβαίνει το ίδιο και με τα κόστη τους”.

  Facebook

  Η κύρια δραστηριότητα του Facebook βασίζεται στη διαφήμιση, και αυτή η δραστηριότητα δεν έχει δοκιμαστεί σε περιόδους οικονομικής ύφεσης, σημειώνει ο Jagirdar. Καθώς δε η κύρια πλατφόρμα του Facebook έχει αρχίσει να φτάνει στο απόγειό της, η εταιρεία στράφηκε στην αναζήτηση νέων χρηστών και στην "εξαργύρωση” της επιτυχίας της οικογένειας των εφαρμογών της, όπως το Instagram, το Messenger και το WhatsApp.

  Αυτό που δεν είναι ξεκάθαρο, λόγω έλλειψης στοιχείων από την εταιρεία, σύμφωνα με τον Jagirdar, είναι κατά πόσον το Facebook κατάφερε να αποκομίσει έσοδα από το Instagram. Το WhatsApp αποδείχθηκε επένδυση με "φτωχές” αποδόσεις σε αυτήν τη φάση, αφού το Facebook θα έχει ακόμη ανακαλύψει τον τρόπο να εκμεταλλευτεί ποικιλοτρόπως την εφαρμογή, λέει ο Jagirdar.

  Apple

  Παρότι η εταιρεία διεύρυνε την γκάμα των προσφερόμενων υπηρεσιών της τα τελευταία χρόνια, οι οποίες σήμερα αντιστοιχούν στο 20% των εσόδων της, τα περιθώρια λειτουργικού κέρδους της υποχώρησαν το αντίστοιχο διάστημα, παρ’ όλο που "στόχος ήταν μέσω των υπηρεσιών να βελτιωθούν τα περιθώρια κέρδους έναντι αυτών που είχε μόνο μέσω των πωλήσεων iPhone”, λέει ο Jagirdar.

  Παράλληλα, ενώ η Apple προβάλει τις προοπτικές ανάπτυξής της στην Κίνα, το κόστος (δηλαδή η τιμή πώλησης) ενός νέου iPhone στην πραγματικότητα έχει μειωθεί σε σχέση με έναν χρόνο πριν, γεγονός που "ψαλιδίζει" εν μέρη τις υψηλές της προσδοκίες. Η Apple επίσης χάνει με γοργούς ρυθμούς το πλεονέκτημα που τις έδιναν οι προσφερόμενες υπηρεσίες της, καθώς το app store, το Apple Music και τo Apple TV+ δεν αποτελούν πλέον αποκλειστικό της προνόμιο, αντίθετα αντιμετωπίζουν μεγάλο ανταγωνισμό.

  Netflix

  Με τον πόλεμο του streaming να διευρύνεται, η Netflix έχει αναγκαστεί να αυξήσει σημαντικά τις δαπάνες της προκειμένου να παράξει περισσότερο πρωτότυπο περιεχόμενο και να υπερασπιστεί τα κεκτημένα της από τους ανταγωνιστές της. Για να επιτύχει ρυθμό αύξησης των εσόδων της κατά 127% που εμφανίζει από το 2016, η εταιρεία αναγκάστηκε να τριπλασιάσει τις δαπάνες ελεύθερων ταμειακών ροών την ίδια περίοδο.

  Έχοντας δε διεισδύσει ήδη στις περισσότερες ανεπτυγμένες αγορές, η εταιρεία "υποτιμά” την πολύ χαμηλότερη διάθεση των αναδυόμενων αγορών να δαπανήσουν για την απόκτηση συνδρομητικών υπηρεσιών, σημειώνει ο Jagirdar. "Η Netflix αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα εταιρείας όπου τα έσοδα της συνδρομητικής βάσης έχουν κυριαρχήσει στη σκέψη των επενδυτών - "αλλοιώνοντας" την εικόνα των αυξανόμενων ζημιών προκειμένου να "καλλιεργηθεί" ο εθισμός τύπου ‘Netflix & άραξες’”.

  Google

  Όπως και στην περίπτωση του Facebook, έτσι και στην περίπτωση της Google στη δραστηριότητα της εταιρείας κυρίαρχο ρόλο παίζει η διαφήμιση. Ωστόσο, η επίτευξη εσόδων από τον ρυθμό διεύρυνσης της βάσης των χρηστών στις ανεπτυγμένες αγορές δεν είναι πλέον αυτός που ξέραμε πριν από πέντε χρόνια, σύμφωνα με τον Jagirdar. Η εξαγορά του YouTube, που αποτελέσε μια ιδιαίτερα επιτυχημένη κίνηση για την Google, έχει για παράδειγμα καλύτερες προοπτικές ανάπτυξης στην Ινδία - αλλά το χαμηλότερο εισόδημα των καταναλωτών εκεί σημαίνει ότι λιγότερα είναι και τα χρήματα που διατίθενται για διαφημίσεις.

  Επιπλέον, όπως και στην περίπτωση της Netflix, η Google συνειδητοποιεί ότι πρέπει να επιλέξει μεταξύ του ρυθμού ανάπτυξης και των περιθωρίων κέρδους - καθώς δεν μπορεί να εξασφαλίσει και τα δύο. Εξάλλου, με το κόστος απόκτησης επισκεψιμότητας να υπερβαίνει τον ρυθμό αύξησης των εσόδων της, τα περιθώρια κέρδους της Google έχουν υποχωρήσει στο 22% από το επίπεδο του 30% που ήταν πριν από έξι χρόνια.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  15:23 25/02

  Ο Dow Jones έχασε 1000 μονάδες. Οι ειδικοί εξηγούν γιατί δεν υπάρχει λόγος πανικού

  Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι "ενώ η ιστορία δείχνει ότι αυτά τα είδη ιών μπορούν να έχουν σοβαρό αντίκτυπο, είναι προσωρινής φύσεως".

  12:54 25/02

  Ο Γουόρεν Μπάφετ για τον κοροναϊό και τις προοπτικές της αγοράς

  Ο Μπάφετ χαρακτήρισε ''τρομακτικό'' τον κοροναϊό, λέγοντας ότι η επιδημία αυξάνει τις ανησυχίες των επενδυτών και αποτελεί την κύρια απειλή για τις εταιρείες των ΗΠΑ και την οικονομία.

  09:06 25/02

  Μπορεί ένα πακέτο Oreos 3 τεμαχίων να πωλείται για $92.000; Αν φέρει την υπογραφή της Supreme μπορεί

  Η "τρέλα" που προκαλεί το streatwear brand Supreme κατάφερε να κάνει ακόμη και μια συσκευασία Oreo 3 τεμαχίων των γνωστών μπισκότων, που λανσάρονται όμως με το βαθύ κόκκινο χρώμα της εταιρείας και...

  08:04 24/02

  Τι αποκάλυψε ο Μπάφετ για τους "κληρονόμους" του στο ετήσιο μήνυμά του

  Ο "Σοφός της Όμαχα" προέβη, μεταξύ άλλων, σε αποκαλύψεις για την τύχη της περιουσίας του μετά θάνατον.

  08:01 23/02

  Μια κακή εβδομάδα για τις αγορές αφού επέστρεψαν οι απειλές του κοροναϊού

  Η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Κίνα έχει δεχτεί ένα τεράστιο πλήγμα, το οποίο επηρεάζει αρνητικά τις αλυσίδες παραγωγής πολλών αμερικανικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται εκεί.

  10:33 22/02

  Πότε θα είναι έτοιμο το εμβόλιο για τον νέο κοροναϊό

  Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την παραγωγή του εμβολίου. Γιατί καθυστερεί, ποιοι έχουν αναλάβει τη δημιουργία του και πώς οι τεχνολογικές εξελίξεις επισπεύδουν τη διαδικασία.

  14:04 21/02

  Ένας πολύ καλός λόγος για να μην αναμένουμε σύντομα μείωση επιτοκίων από την Fed

  Από την αρχή του έτους, οι αγορές έχουν επιστρέψει σε ρυθμούς ξέφρενου ράλι. Μετοχές, ομόλογα κάθε είδους, χρυσός, παλλάδιο, bitcoin -όλα ανεβαίνουν και όλα στηρίζονται στη χαλαρή νομισματική...

  08:17 21/02

  Ποιος θα μπορούσε να εξαγοράσει τον $60 δισ. κολοσσό του Μπλούμπεργκ, αν ο Μάικ εκλεγεί

  Έχει υποσχεθεί ότι θα πουλήσει τον πολλών δισ. δολαρίων κολοσσό του, Bloomberg LP, εάν εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ.

  16:59 20/02

  Μια πρώην καθηγήτρια αγγλικών γίνεται η δεύτερη γυναίκα δισεκατομμυριούχος στη Ρωσία

  Μια πρώην καθηγήτρια αγγλικών και μητέρα τεσσάρων παιδιών είναι η δεύτερη γυναίκα στη Ρωσία η οποία γίνεται δισεκατομμυριούχος.

  15:59 20/02

  Η μετοχή της Virgin Galactic "εκτοξεύεται" καθώς οι επενδυτές αγοράζουν "διάστημα"

  Η εταιρεία του Ρίτσαρντ Μπράνσον έχει επιδοθεί σε ένα ξέφρενο ράλι, γράφοντας κέρδη πάνω από 200% από την αρχή του έτους, καθώς ανακοίνωσε ότι μπαίνει στο στάδιο τελικών δοκιμών του τουριστικού...

  11:23 20/02

  Helm Investment Partners: Το fund που προβλέπει διπλασιασμό των ελληνικών μετοχών το 2020

  Ο Ph. Reade, ιδρυτής του hedge fund, είναι bullish για τις ελληνικές μετοχές εδώ και κάποιο καιρό και παραμένει.

  10:16 20/02

  Λίον Κούπερμαν: Ο "κομμουνιστής" Μπέρνι Σάντερς αποτελεί "μεγαλύτερη απειλή" από τον κοροναϊό

  Η χρηματιστηριακή αγορά θα μπορούσε να καταγράψει βουτιά έως και 25% εάν ο Σάντερς λάβει το χρίσμα των Δημοκρατικών, σύμφωνα με τον δισεκατομμυριούχο επενδυτή. Εκτιμά δε ότι ο μόνος που θα μπορούσε...

  15:58 19/02

  Ο Μπλούμπεργκ "αντιγράφει" τους αντιπάλους του και σκληραίνει τη στάση του έναντι της Wall Street

  Σε μια προσπάθεια να "απαντήσει" στις επικρίσεις των αντιπάλων του για το χρίσμα των Δημοκρατικών και να διατηρήσει τη δυναμική του ο Μπλούμπεργκ σκληραίνει τις θέσεις του για τη λειτουργία της Wall...

  10:45 19/02

  Η SoftBank εγκαινιάζει το δεύτερο Vision Fund με επένδυση ύψους $2,5 δισ. δολ.

  Ελπίζοντας να αποκαταστήσει την κερδοφορία της.

  08:40 19/02

  Η νέα "Νέμεσις" του Έλον Μασκ και της Tesla "ακούει" στο όνομα Rivian

  Ποια είναι η εταιρεία Rivian που ίδρυσε ο ΑρΤζει Σκάριντζ και έχει βάλει στόχο να απειλήσει την κυριαρχία της Tesla στην αγορά των ηλεκτρικών οχημάτων. Οι σημαντικές συνεργασίες που έχει εξασφαλίσει, ...

  09:30 18/02

  Ο Μπέζος "ρίχνει" 10 δισ. δολάρια στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής

  Ο Τζεφ Μπέζος, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη, δεσμεύθηκε να δωρίσει 10 δισ. δολάρια ή περίπου το 10% της συνολικής περιουσίας του για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής...