Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 25-Ιαν-2020 11:05

  Ο Χάρι και η Μέγκαν χρειάζονται 3 εκατ. δολ. για να γίνουν οικονομικά ανεξάρτητοι

  Ο Χάρι και η Μέγκαν χρειάζονται 3 εκατ. δολ. για να γίνουν οικονομικά ανεξάρτητοι
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Των Madeline Berg και Deniz Çam

  Ο Πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν Μαρκλ θα ήθελαν να γίνουν οικονομικά ανεξάρτητοι, όπως ανακοίνωσαν την Τετάρτη, και αυτό ίσως γίνει νωρίτερα απ' ό,τι αναμενόταν, αφού ο Πρίγκιπας Κάρολος, ο πατέρας του Χάρι, προτίθεται να διακόψει τη χρηματοδότηση που τους παρέχει ετησίως. Το πώς θα το καταφέρουν αυτό, δηλαδή να αναπληρώσουν τα χρήματα που τους πρόσφερε ο Κάρολος, παραμένει μεγάλο ερώτημα και αντικείμενο συζητήσεων στο παλάτι και όχι μόνο, ενώ το ζευγάρι δεν έχει αποκαλύψει ακόμα τα σχέδιά του.

  Προς το παρόν, ένα είναι σαφές: Από τη στιγμή που αποφάσισε να απεμπολήσει τα βασιλικά του καθήκοντα και να απαρνηθεί τις οικονομικές απολαβές της βρετανικής βασιλικής οικογένειας, θα πρέπει το ζεύγος να βρει πραγματικές δουλειές. Ποιες θα είναι αυτές; Και πόσα θα πρέπει να βγάζουν προκειμένου να διαβιούν με τον τρόπο που είχαν συνηθίσει μέχρι τώρα;

  Ετήσιο κόστος: Σχεδόν 3 εκατ. δολάρια

  Είναι δύσκολο να καταλήξουμε στο ακριβές ποσό που έπαιρναν ο Χάρι και η Μέγκαν από τους μηχανισμούς του βρετανικού παλατιού κάθε χρόνο. Ο εκπρόσωπος της βασιλικής οικογένειας δεν έχει απαντήσει με σαφήνεια για τα οικονομικά του ζευγαριού, αλλά είναι γνωστό πως το 95% των εσόδων τους προερχόταν από τον Πρίγκιπα Κάρολο και το Δουκάτο της Κορνουάλης. Ένα ταμείο που αποτελείται από 131.000 στρέμματα ακίνητης περιουσίας και εμπορικά περιουσιακά στοιχεία αξίας 450 εκατ. δολ. μέσα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

  Από αυτό το ταμείο, λοιπόν, δόθηκαν συνδυαστικά 6,5 εκατ. δολ. στον Δούκα και τη Δούκισσα του Κέιμπριτζ (στον Πρίγκιπα Ουίλιαμ και την Κέιτ Μίντλετον) και στον Πρίγκιπα Χάρι και τη Μαρκλ στο οικονομικό έτος που τελείωσε τον Μάρτιο του 2019. Η χρηματοδότηση των πριγκίπων και των οικογενειών τους δεν άλλαξε πολύ από το 2018 στο 2019, αν και όλα τα οικονομικά στοιχεία ανακοινώθηκαν πριν από τη γέννηση του παιδιού των Σάσεξ, του Άρτσι. Ας υποθέσουμε πως το εν λόγω ποσό μοιράστηκε ανάμεσα στις δύο οικογένειες (αν και είναι πιθανό οι Ουίλιαμ και Κέιτ, με τρία παιδιά, να έλαβαν ένα μεγαλύτερο μέρος του ποσού). Αν και οι Σάσεξ δεν ανακοίνωσαν ότι σταμάτησαν να λαμβάνουν αυτό το ποσό, κυκλοφόρησαν οι φήμες πως ο Κάρολος απειλεί να κλείσει την κάνουλα της χρηματοδότησης.

  Οι Σάσεξ, όμως, ανακοίνωσαν πως δεν θα συνεχίσουν να λαμβάνουν τη βασιλική επιχορήγηση (Sovereign Grant), η οποία βέβαια καλύπτει το 5% του εισοδήματός τους για βασιλικά καθήκοντα όπως διεθνή ταξίδια, επισκέψεις σε επίσημες εκδηλώσεις και τη διατήρηση-ανακαίνιση της κατοικίας τους. Αυτή η επιχορήγηση προέρχεται από το 25% των εσόδων του Βασιλικού Στέμματος, ενός ταμείου που περιλαμβάνει επενδύσεις και ακίνητα σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά δεν ανήκει ούτε στη βασιλική οικογένεια ούτε στη βρετανική κυβέρνηση - ανήκει στον θεσμό της βρετανικής μοναρχίας.

  Το 2018 και το 2019, οι Σάσεξ χρησιμοποίησαν χρήματα από το ταμείο του Στέμματος για να ταξιδέψουν στον κόσμο, από τα Φίτζι έως τη Νότια Αφρική, για βασιλικές υποχρεώσεις. Αν και δεν έχουν γίνει επισήμως γνωστά τα κόστη αυτών των ταξιδιών, υπολογίζονται περίπου στα 105.000 δολάρια. (Αν και μπορεί τα ταξιδιωτικά κόστη να μειωθούν, αφού το ζευγάρι αποποιήθηκε τη βασιλική επιχορήγηση, έχουν ήδη ανακοινώσει ότι θέλουν να μοιράζουν τον χρόνο τους μεταξύ Καναδά και Ηνωμένου Βασιλείου - κάτι που θα δημιουργήσει νέα έξοδα.)

  Βάσει όσων γνωρίζουμε, εκτιμούμε πως οι συνολικοί πόροι των Σάσεξ από το Δουκάτο της Κορνουάλης και το ταμείο του Στέμματος αγγίζουν τα 3 εκατ. δολ. - χωρίς σε αυτά να περιλαμβάνονται τα κόστη ασφαλείας.

  Σε αυτά, ακόμη, δεν περιλαμβάνονται τα κόστη για το σπίτι τους και την ανακαίνισή του: Πέρυσι, η βασιλική επιχορήγηση κάλυψε ανακαίνιση της εξοχικής κατοικίας, κόστους 3,12 εκατ. δολ., όπου μένει το ζευγάρι. Η ανακαίνιση βέβαια ξεκίνησε προτού το ζευγάρι μετακομίσει σε αυτό και καλύφθηκε από τη Βασίλισσα, στην οποία ανήκει η κατοικία, με τους Σάσεξ να πληρώνουν τα έπιλα και τη διακόσμηση. Αν και το σπίτι ανήκει, όπως είπαμε, στη Βασίλισσα Ελισάβετ, το ζευγάρι έχει αποφασίσει να μένει σε αυτό κάθε φορά που θα επισκέπτονται τη Βρετανία. 

  Τίποτα όμως από όλα αυτά δεν υπολογίζει τα κόστη ασφαλείας, τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες καλύπτονται από τη Μητροπολιτική Αστυνομία, και τα οποία θα συνεχίσει να αναλαμβάνει η βασιλική οικογένεια.

  Λαμβάνοντας υπόψη, λοιπόν, όλα αυτά τα έξοδα αλλά και το αβέβαιο μέλλον της χρηματοδότησης, ανακύπτει το ερώτημα πώς ακριβώς το ζευγάρι θα κερδίσει εκατομμύρια δολάρια για τον τρόπο ζωής του.

  Ευκαιρίες καριέρας

  Έχουν κάποια χρήματα για να ζήσουν: Χάρη στην καριέρα της στην τηλεοπτική σειρά Suits, η Μαρκλ σύμφωνα με το Forbes έχει μια περιουσία περίπου 2,2 εκατ. δολ. Ο Πρίγκιπας Χάρι, από την πλευρά του, έχει αποταμιεύσεις αφού αυτός και ο αδελφός του κληρονόμησαν ένα μεγάλο μέρος από την περιουσία της Πριγκίπισσας Νταϊάνας, ύψους 31,5 εκατ. δολ., όταν εκείνη πέθανε το 1997.

  Αν και επισήμως δεν έχει ειπωθεί κάτι για τα μελλοντικά τους σχέδια, είναι πολύ πιθανό να ξεκινήσουν καριέρες στους τομείς της ενημέρωσης και της ψυχαγωγίας. 

  Η Μαρκλ είχε πει, όταν έμπαινε στη βασιλική οικογένεια, πως η υποκριτική ήταν παρελθόν για αυτήν. Τώρα, όμως, ίσως είναι μια καλή ευκαιρία για να το ξανασκεφτεί. Όπως εκτιμά το Forbes, απαιτούσε 85.000 δολ. για κάθε επεισόδιο της σειράς Suits - μια αμοιβή που μάλλον θα ανεβεί δεδομένου του τίτλου της σε περίπτωση επιστροφής στο τηλεοπτικό σανίδι.

  Εξίσου πιθανό είναι το ζευγάρι να στηριχθεί σε αμοιβές από παρουσιάσεις και ομιλίες σε οργανισμούς και πανεπιστήμια, όπως ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος και η Πρώτη Κυρία, Μπιλ και Χίλαρι Κλίντον. Ένα παρόμοιο ενδεχόμενο είναι και η κυκλοφορία βιβλίου, τακτική που έχουν ενστερνιστεί με επταψήφιες απολαβές και άλλες διασημότητες. Το 2017, ο Μπαράκ Ομπάμα και η Μισέλ Ομπάμα υπέγραψαν ένα συμβόλαιο 65 εκατ. δολ. με τον εκδοτικό οίκο Penguin Random House για ένα βιβλίο, ενώ η Χίλαρι Κλίντον συμβόλαιο 14 εκατ. δολ. για το βιβλίο Hard Choices το 2014. 

  Επίσης, υπάρχουν πληροφορίες πως το ζευγάρι θα μπορούσε να ξεκινήσει διαφημίσεις μέσω podcast, μια τάση που γνωρίζει αυξητικούς ρυθμούς. Σύμφωνα με την  PricewaterhouseCoopers, πέρυσι η διαφημιστική δαπάνη σε podcast έφτασε τα 680 εκατ. δολ., και μπορεί φέτος να αγγίξει το 1 δισ. δολ.

  Αν και όλα είναι ρευστά για το μέλλον του ζευγαριού και τις οικονομικές του απολαβές, ένα είναι σίγουρο: Ο Δούκας και η Δούκισσα του Σάσεξ δεν φαίνεται να ξεμένουν από χρήματα σύντομα.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  10:33 22/02

  Πότε θα είναι έτοιμο το εμβόλιο για τον νέο κοροναϊό

  Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την παραγωγή του εμβολίου. Γιατί καθυστερεί, ποιοι έχουν αναλάβει τη δημιουργία του και πώς οι τεχνολογικές εξελίξεις επισπεύδουν τη διαδικασία.

  14:04 21/02

  Ένας πολύ καλός λόγος για να μην αναμένουμε σύντομα μείωση επιτοκίων από την Fed

  Από την αρχή του έτους, οι αγορές έχουν επιστρέψει σε ρυθμούς ξέφρενου ράλι. Μετοχές, ομόλογα κάθε είδους, χρυσός, παλλάδιο, bitcoin -όλα ανεβαίνουν και όλα στηρίζονται στη χαλαρή νομισματική...

  08:17 21/02

  Ποιος θα μπορούσε να εξαγοράσει τον $60 δισ. κολοσσό του Μπλούμπεργκ, αν ο Μάικ εκλεγεί

  Έχει υποσχεθεί ότι θα πουλήσει τον πολλών δισ. δολαρίων κολοσσό του, Bloomberg LP, εάν εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ.

  16:59 20/02

  Μια πρώην καθηγήτρια αγγλικών γίνεται η δεύτερη γυναίκα δισεκατομμυριούχος στη Ρωσία

  Μια πρώην καθηγήτρια αγγλικών και μητέρα τεσσάρων παιδιών είναι η δεύτερη γυναίκα στη Ρωσία η οποία γίνεται δισεκατομμυριούχος.

  15:59 20/02

  Η μετοχή της Virgin Galactic "εκτοξεύεται" καθώς οι επενδυτές αγοράζουν "διάστημα"

  Η εταιρεία του Ρίτσαρντ Μπράνσον έχει επιδοθεί σε ένα ξέφρενο ράλι, γράφοντας κέρδη πάνω από 200% από την αρχή του έτους, καθώς ανακοίνωσε ότι μπαίνει στο στάδιο τελικών δοκιμών του τουριστικού...

  11:23 20/02

  Helm Investment Partners: Το fund που προβλέπει διπλασιασμό των ελληνικών μετοχών το 2020

  Ο Ph. Reade, ιδρυτής του hedge fund, είναι bullish για τις ελληνικές μετοχές εδώ και κάποιο καιρό και παραμένει.

  10:16 20/02

  Λίον Κούπερμαν: Ο "κομμουνιστής" Μπέρνι Σάντερς αποτελεί "μεγαλύτερη απειλή" από τον κοροναϊό

  Η χρηματιστηριακή αγορά θα μπορούσε να καταγράψει βουτιά έως και 25% εάν ο Σάντερς λάβει το χρίσμα των Δημοκρατικών, σύμφωνα με τον δισεκατομμυριούχο επενδυτή. Εκτιμά δε ότι ο μόνος που θα μπορούσε...

  15:58 19/02

  Ο Μπλούμπεργκ "αντιγράφει" τους αντιπάλους του και σκληραίνει τη στάση του έναντι της Wall Street

  Σε μια προσπάθεια να "απαντήσει" στις επικρίσεις των αντιπάλων του για το χρίσμα των Δημοκρατικών και να διατηρήσει τη δυναμική του ο Μπλούμπεργκ σκληραίνει τις θέσεις του για τη λειτουργία της Wall...

  10:45 19/02

  Η SoftBank εγκαινιάζει το δεύτερο Vision Fund με επένδυση ύψους $2,5 δισ. δολ.

  Ελπίζοντας να αποκαταστήσει την κερδοφορία της.

  08:40 19/02

  Η νέα "Νέμεσις" του Έλον Μασκ και της Tesla "ακούει" στο όνομα Rivian

  Ποια είναι η εταιρεία Rivian που ίδρυσε ο ΑρΤζει Σκάριντζ και έχει βάλει στόχο να απειλήσει την κυριαρχία της Tesla στην αγορά των ηλεκτρικών οχημάτων. Οι σημαντικές συνεργασίες που έχει εξασφαλίσει, ...

  09:30 18/02

  Ο Μπέζος "ρίχνει" 10 δισ. δολάρια στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής

  Ο Τζεφ Μπέζος, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη, δεσμεύθηκε να δωρίσει 10 δισ. δολάρια ή περίπου το 10% της συνολικής περιουσίας του για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής...

  14:18 17/02

  Ο Σι Τζινπίνγκ γνώριζε για τον κοροναϊό δύο εβδομάδες πριν ενημερώσει το κοινό

  Σύμφωνα με μια συνομιλία εκ των έσω που δημοσιεύθηκε από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, μια παραδοχή που θα μπορούσε να πυροδοτήσει περαιτέρω κριτική προς το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας.

  08:15 17/02

  Ο κοροναϊός θα "προσγειώσει" τα έσοδα των αεροπορικών το α' τρίμηνο έως και $5 δισ.​​​​​​​

  Τα ⅔ των διεθνών πτήσεων από και προς Κίνα έχουν ανασταλεί, με τη χώρα πλέον να αντιπροσωπεύει μόλις το 1,8% της διεθνούς αεροπορικής κυκλοφορίας.

  08:01 16/02

  Πώς η influencer Emily Ratajkowski κερδίζει από τους ακολούθους της

  "Όταν χτίζεις έναν λογαριασμό στο Instagram χτίζεις ένα brand", τονίζει σε συνέντευξή της στο Forbes.

  09:20 15/02

  Ξεπούλησε σε χρόνο ρεκόρ η βρετανική Vogue με τη Μέγκαν Μαρκλ

  Η Δούκισσα του Σάσεξ επιμελήθηκε την έκδοση του Σεπτεμβρίου 2019, η οποία εξαφανίστηκε από τα ράφια μέσα σε δέκα ημέρες.

  16:53 14/02

  "Πόλεμος" Amazon - Microsoft για το πρόγραμμα JEDI των 10 δισ. δολαρίων

  Η προσωρινή εντολή εμποδίζει τη Microsoft και το Πεντάγωνο να προχωρήσουν το έργο JEDI ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη δημιουργία υποδομής cloud για τον στρατό.