Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 20-Ιαν-2020 08:38

  Η Louis Vuitton αγόρασε το 2ο μεγαλύτερο ακατέργαστο διαμάντι στον κόσμο

  Η Louis Vuitton αγόρασε το 2ο μεγαλύτερο ακατέργαστο διαμάντι στον κόσμο
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Kate Matthams

  Σε μια κίνηση-έκπληξη που καταδεικνύει την αυξημένη έμφαση που δίνει στη δραστηριότητα κοσμημάτων, ο γίγαντας πολυτελών αγαθων LVMH αγόρασε το διαμάντι "Sewelo”. Θα μπορούσε η κίνηση αυτή να σημαίνει ότι η Louis Vuitton είναι έτοιμη να αντικαταστήσει τα πολυτελή δερμάτινα προϊόντα της με μοναδικά κοσμήματα και "μετρητά” στην κεντρική βιτρίνα του Place Vendôme;

  Σε πορεία για την κορυφή στον τομέα κοσμημάτων

  Μόλις πριν από δύο μήνες, η μητρική εταιρεία της Louis Vuitton, LVMH ανακοίνωσε την εξαγορά του οίκου κοσμημάτων Tifanny έναντι του τιμήματος-ρεκόρ των 16,2 δισ. δολαρίων, δίνοντας σημαντική ώθηση στον τομέα ρολογιών και κοσμημάτων της, που επί του παρόντος αποτελεί τον μικρότερο τομέα στο χαρτοφυλάκιο προϊόντων του ομίλου. Τώρα, η Louis Vuitton απέκτησε το δεύτερο μεγαλύτερο διαμάντι στον κόσμο, μετά το Cullinan που ανακαλύφθηκε το 1905, έναντι ποσού που δεν αποκαλύφθηκε.

  Η κίνηση αυτή αποτελεί συνέχεια της "δήλωσης προθέσεων” που έκανε το 2018 η Louis Vuitton, όταν ο οίκος ενέταξε στο δυναμικό του την πρώην διευθύντρια σχεδιασμού της Tiffany, η οποία οδήγησε το τμήμα κοσμημάτων του ομίλου σε πιο τολμηρή κατεύθυνση. Παρότι ο οίκος αποτελεί σχετικά νέο "παίκτη” στον τομέα των πολυτελών κοσμημάτων, διαθέτοντας τα πρώτα του κομμάτια μόλις πριν από 19 χρόνια, όπως είχε δηλώσει ο διευθύνων σύμβουλος της Louis Vuitton, Michael Burke, στους Financial Times, ολες οι πρόσφατες κινήσεις εντάσσονται στη στρατηγική της εταιρείας να εξελιχθεί σε "έναν από τους πέντε κορυφαίους παίκτες” της ιδιαίτερα ανταγωνιστικής αγοράς κοσμημάτων, αξίας 270 δισ. δολαρίων.

  Διαμάντι 19 εκατ. δολαρίων;

  Για τον Tobias Kormind, διευθύνοντα σύμβουλο της 77diamonds.com, η επιλογή της "πέτρας” την οποία επέλεξε ο γαλλικός οίκος ως εισιτήριο για την κορυφή προκαλεί έκπληξη: "Αν και το μέγεθος-ρεκόρ του εν λόγω διαμαντιού είναι αξιοσημείωτο, η Louis Vuitton επέλεξε μια ‘πέτρα’ σχετικά χαμηλής ποιότητας, όπως υποδηλώνει το μαύρο χρώμα που έχει στην υφιστάμενη, ακατέργαστη μορφή της. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε εάν θα το κόψουν σε πολλές μικρότερες ‘πέτρες’ ή εάν θα προσπαθήσουν να δημιουργήσουν λιγότερες αλλά μεγαλύτερες. Υπολογίζω ότι η αξία του διαμαντιού κυμαίνεται μεταξύ 6,5 εκατ. και 19,5 εκατ. δολαρίων, αλλά εκτιμώ ότι είναι απίθανο από αυτό να προκύψουν διαμάντια υψηλής ποιότητας”, αναφέρει ο Kormind.

  Το διαμάντι "Sewelo” ανακαλύφθηκε στο ορυχείο Karowe στην Μποτσουάνα τον περασμένο Απρίλιο, από την καναδική εταιρεία εξόρυξης Lucara Diamond Corporation, με τη χρήση προηγμένης τεχνολογίας ακτίνων Χ. Με βάρος 1.758 καρατίων, το "Sewelo” είναι το δεύτερο μεγαλύτερο διαμάντι στον κόσμο που έχει έρθει στο φως, μετά το Cullinan των 3.106 καρατίων που ανακαλύφθηκε στη Νότια Αφρική το 1905.

  Το εν λόγω διαμάντι πωλήθηκε μέσα σε εννέα μήνες από την ανακάλυψή του, σε αντίθεση με αυτό που είχε επίσης ανακαλύψει η Lucara, το βάρους 302 καρατίων Lesedi La Rona, το οποίο είχε προσπαθήσει να βγάλει σε δημοπρασία στη Sotheby’s. "Η Lucara προσπαθεί να αναπτύξει νέα δίοδο πώλησης διαμαντιών, πέραν της παραδοσιακής γραμμής, για τη διάθεσή τους στην αγορά”, λέει ο Kormind, προσθέτοντας ότι "το Lesedi La Rona απέτυχε να πωληθεί μέσω δημοπρασίας, καθώς οι εταιρείες κοπής διαμαντιών απείχαν και οι ‘μη εξειδικευμένοι παίκτες’ δεν ήταν διατεθειμένοι να καταθέσουν προσφορές”. Τελικά, το Lesedi La Rona πωλήθηκε μέσω ιδιωτικής συναλλαγής στην Graff Diamonds έναντι τιμήματος 53 εκατ. δολαρίων, δύο χρόνια μετά την ανακάλυψή του.

  Το "Sewelo” χαρακτηρίζεται ώς "near gem” και μεταβλητής ποιότητας (σ.μ. ως διαμάντια near gem κατατάσσονται αυτά που η ποιότητά τους κυμαίνεται μεταξύ gem quality, δηλαδή ποιότητας που επιτρέπει τη χρήση τους στην κοσμηματοποιία, και ποιότητας βιομηχανικών διαμαντιών), καταδεικνύοντας ότι περιέχει έγκλειστα (σ.μ. ως έγκλειστα θεωρούνται τα εσωτερικά χαρακτηριστικά του διαμαντιού ή  αλλιώς "εσωτερικές ατέλειες", που σχηματίζονται πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά από την κρυσταλλοποίηση του διαμαντιού και διαφέρουν από διαμάντι σε διαμάντι ως προς τον αριθμό, τη θέση, το μέγεθος, τη φυσικότητα και το χρώμα τους) τα οποία θα μπορούσαν να υπαγορεύσουν τον τρόπο κοπής του.

  Η Lucara έχει συνάψει σύμβαση συνεργασίας με τη Louis Vuitton και την εταιρεία HB Company με έδρα την Αμβέρσα για την κοπή και τη στίλβωση της πέτρας αργότερα μέσα στο έτος, μετά από τριμηνιαία μελέτη για τον καθορισμό των βέλτιστων τρόπων κοπής. Σε αντάλλαγμα, οι δύο τελευταίες θα λάβουν το 50% των διαμαντιών που θα προκύψουν, ενώ το 5% των εσόδων από την πώλησή τους θα επανεπενδυθούν σε κοινωνικές πρωτοβουλίες στη Μποτσουάνα.

  Η κοπή ενός διαμαντιού μεγέθους μπέιζμπολ

  Παρότι το Cullinan κόπηκε από τον Joseph Asscher σε εννέα μεγάλα διαμάντια, μερικά εκ των οποίων κοσμούν τη συλλογή του Βρετανικού Στέμματος, ενώ το Lesedi La Rona κόπηκε με τη σειρά του σε 67 "πέτρες”, οι φήμες ποικίλουν όσον αφορά τον τρόπο κοπής αλλά και τη χρήση του "Sewelo”, το οποίο σύμφωνα με τον Burke δεν θα συμβεί έως ότου βρεθεί αγοραστής. Ο Ilan Kaplan, διευθύνων σύμβουλος της iSparkle, ενός οίκους διαμαντιών υψηλής ποιότητας με έδρα το Γιοχάνεσμπουργκ, πιστεύει ότι "ένα διαμάντι αυτού του μεγέθους θα αποφέρει δεκάδες διαμάντια διαφορετικών μεγεθών", αν και όπως διευκρινίζει "είναι αδύνατο να πει κανείς με βεβαιότητα”.

  Η διαδικασία κοπής πάντως είναι πολύπλοκη: "Η κοπή θα σχεδιαστεί με τη χρήση προηγμένης τεχνολογίας σάρωσης διαμαντιών ώστε να δημιουργηθεί μια τρισδιάστατη εικόνα που θα προσομοιώνει τις επιλογές κοπής. Η τελική απόφαση για τον τρόπο κοπής θα ληφθεί με βάση το εν δυνάμει μέγιστο κέρδος και τη δυνατότητα πωλήσεως των διαμαντιών που θα προκύψουν", λέει ο Kaplan. Στη συνέχεια, ένας ειδήμονας στην κοπή διαμαντιών θα τεμαχίσει το "Sewelo” με πριόνι λέιζερ και οι "πέτρες” που θα προκύψουν θα γυαλιστούν η κάθε μία ξεχωριστά. "Για ένα διαμάντι αυτού του μεγέθους και πολυπλοκότητας, αυτή η διαδικασία θα μπορούσε να διαρκέσει περισσότερο από έναν χρόνο", συμπληρώνει.

  Προς το παρόν, το διαμάντι απέχει πολύ από αυτό το τελικό στάδιο, καθώς είναι καλυμμένο με άνθρακα και το τι βρίσκεται από κάτω αποτελεί μυστήριο, γεγονός που κάνει τη διαδικασία κοπής ακόμα πιο δύσκολη. Η αγορά του λοιπόν ενέχει ρίσκο για τη Louis Vuitton, ωστόσο πρόκειται για ένα ακόμη από τα εντυπωσιακά "στοιχήματα” στα οποία μας έχει συνηθίσει ο όμιλος LVMH. Στοιχήματα που τον έχουν καταστήσει τον κορυφαίο όμιλο πολυτελών αγαθών στον κόσμο, και τη θυγατρική του Louis Vuitton την πολυτιμότερη φίρμα πολυτελών ειδών του ομίλου.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  08:01 23/02

  Μια κακή εβδομάδα για τις αγορές αφού επέστρεψαν οι απειλές του κοροναϊού

  Η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Κίνα έχει δεχτεί ένα τεράστιο πλήγμα, το οποίο επηρεάζει αρνητικά τις αλυσίδες παραγωγής πολλών αμερικανικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται εκεί.

  10:33 22/02

  Πότε θα είναι έτοιμο το εμβόλιο για τον νέο κοροναϊό

  Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την παραγωγή του εμβολίου. Γιατί καθυστερεί, ποιοι έχουν αναλάβει τη δημιουργία του και πώς οι τεχνολογικές εξελίξεις επισπεύδουν τη διαδικασία.

  14:04 21/02

  Ένας πολύ καλός λόγος για να μην αναμένουμε σύντομα μείωση επιτοκίων από την Fed

  Από την αρχή του έτους, οι αγορές έχουν επιστρέψει σε ρυθμούς ξέφρενου ράλι. Μετοχές, ομόλογα κάθε είδους, χρυσός, παλλάδιο, bitcoin -όλα ανεβαίνουν και όλα στηρίζονται στη χαλαρή νομισματική...

  08:17 21/02

  Ποιος θα μπορούσε να εξαγοράσει τον $60 δισ. κολοσσό του Μπλούμπεργκ, αν ο Μάικ εκλεγεί

  Έχει υποσχεθεί ότι θα πουλήσει τον πολλών δισ. δολαρίων κολοσσό του, Bloomberg LP, εάν εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ.

  16:59 20/02

  Μια πρώην καθηγήτρια αγγλικών γίνεται η δεύτερη γυναίκα δισεκατομμυριούχος στη Ρωσία

  Μια πρώην καθηγήτρια αγγλικών και μητέρα τεσσάρων παιδιών είναι η δεύτερη γυναίκα στη Ρωσία η οποία γίνεται δισεκατομμυριούχος.

  15:59 20/02

  Η μετοχή της Virgin Galactic "εκτοξεύεται" καθώς οι επενδυτές αγοράζουν "διάστημα"

  Η εταιρεία του Ρίτσαρντ Μπράνσον έχει επιδοθεί σε ένα ξέφρενο ράλι, γράφοντας κέρδη πάνω από 200% από την αρχή του έτους, καθώς ανακοίνωσε ότι μπαίνει στο στάδιο τελικών δοκιμών του τουριστικού...

  11:23 20/02

  Helm Investment Partners: Το fund που προβλέπει διπλασιασμό των ελληνικών μετοχών το 2020

  Ο Ph. Reade, ιδρυτής του hedge fund, είναι bullish για τις ελληνικές μετοχές εδώ και κάποιο καιρό και παραμένει.

  10:16 20/02

  Λίον Κούπερμαν: Ο "κομμουνιστής" Μπέρνι Σάντερς αποτελεί "μεγαλύτερη απειλή" από τον κοροναϊό

  Η χρηματιστηριακή αγορά θα μπορούσε να καταγράψει βουτιά έως και 25% εάν ο Σάντερς λάβει το χρίσμα των Δημοκρατικών, σύμφωνα με τον δισεκατομμυριούχο επενδυτή. Εκτιμά δε ότι ο μόνος που θα μπορούσε...

  15:58 19/02

  Ο Μπλούμπεργκ "αντιγράφει" τους αντιπάλους του και σκληραίνει τη στάση του έναντι της Wall Street

  Σε μια προσπάθεια να "απαντήσει" στις επικρίσεις των αντιπάλων του για το χρίσμα των Δημοκρατικών και να διατηρήσει τη δυναμική του ο Μπλούμπεργκ σκληραίνει τις θέσεις του για τη λειτουργία της Wall...

  10:45 19/02

  Η SoftBank εγκαινιάζει το δεύτερο Vision Fund με επένδυση ύψους $2,5 δισ. δολ.

  Ελπίζοντας να αποκαταστήσει την κερδοφορία της.

  08:40 19/02

  Η νέα "Νέμεσις" του Έλον Μασκ και της Tesla "ακούει" στο όνομα Rivian

  Ποια είναι η εταιρεία Rivian που ίδρυσε ο ΑρΤζει Σκάριντζ και έχει βάλει στόχο να απειλήσει την κυριαρχία της Tesla στην αγορά των ηλεκτρικών οχημάτων. Οι σημαντικές συνεργασίες που έχει εξασφαλίσει, ...

  09:30 18/02

  Ο Μπέζος "ρίχνει" 10 δισ. δολάρια στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής

  Ο Τζεφ Μπέζος, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη, δεσμεύθηκε να δωρίσει 10 δισ. δολάρια ή περίπου το 10% της συνολικής περιουσίας του για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής...

  14:18 17/02

  Ο Σι Τζινπίνγκ γνώριζε για τον κοροναϊό δύο εβδομάδες πριν ενημερώσει το κοινό

  Σύμφωνα με μια συνομιλία εκ των έσω που δημοσιεύθηκε από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, μια παραδοχή που θα μπορούσε να πυροδοτήσει περαιτέρω κριτική προς το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας.

  08:15 17/02

  Ο κοροναϊός θα "προσγειώσει" τα έσοδα των αεροπορικών το α' τρίμηνο έως και $5 δισ.​​​​​​​

  Τα ⅔ των διεθνών πτήσεων από και προς Κίνα έχουν ανασταλεί, με τη χώρα πλέον να αντιπροσωπεύει μόλις το 1,8% της διεθνούς αεροπορικής κυκλοφορίας.

  08:01 16/02

  Πώς η influencer Emily Ratajkowski κερδίζει από τους ακολούθους της

  "Όταν χτίζεις έναν λογαριασμό στο Instagram χτίζεις ένα brand", τονίζει σε συνέντευξή της στο Forbes.

  09:20 15/02

  Ξεπούλησε σε χρόνο ρεκόρ η βρετανική Vogue με τη Μέγκαν Μαρκλ

  Η Δούκισσα του Σάσεξ επιμελήθηκε την έκδοση του Σεπτεμβρίου 2019, η οποία εξαφανίστηκε από τα ράφια μέσα σε δέκα ημέρες.