Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 15-Ιαν-2020 08:39

  Οι CFOs της Αμερικής προειδοποιούν για ύφεση - Γιατί δεν πρέπει να τους αγνοήσει η χρηματαγορά

  Οι CFOs της Αμερικής προειδοποιούν για ύφεση - Γιατί δεν πρέπει να τους αγνοήσει η χρηματαγορά
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Sergei Klebnikov

  Οι φόβοι ενδεχόμενης ύφεσης βρίσκονται και πάλι σε ανοδική τροχιά, με τη συντριπτική πλειοψηφία των επικεφαλής Οικονομικών Διευθύνσεων να υποστηρίζουν ότι επίκειται οικονομική κάμψη το 2020 - και τα ιστορικά στοιχεία καταδεικνύουν ότι η μειούμενη αισιοδοξία στις τάξεις των Οικονομικών Διευθυντών της Αμερικής μπορεί, σε μερικές περιπτώσεις, να αποτελεί προάγγελο επικείμενου sell-off στην αγορά.

  Το 97% των CFOs δηλώνουν ότι η οικονομική ύφεση έχει ήδη ξεκινήσει ή πρόκειται να ξεκινήσει το 2020 - ποσοστό αυξημένο από το 88% που υποστήριζε την ίδια άποψη το προηγούμενο έτους, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της Deloitte (CFO Signals Survey).

  Πολλοί στη Wall Street θεωρούν τις εκτιμήσεις των Οικονομικών Διευθυντών ως δείκτη του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, ωστόσο η επιδείνωση των προβλέψεών τους μπορεί μερικές φορές να βοηθήσει ως προειδοποίηση για επικείμενη ύφεση της αγοράς, όπως καταδεικνύουν τα ιστορικά στοιχεία.

  Μπαίνοντας στο 2019, για παράδειγμα, μόλις το 28% των CFOs δήλωναν ότι αναμένουν βελτίωση της οικονομίας στη Βόρεια Αμερική - το ήμισυ του αντίστοιχου αριθμού που είχαν την ίδια άποψη έναν χρόνο νωρίτερα, δηλαδή το 2018. Το ποσοστό αυτό μάλιστα υποχώρησε περαιτέρω στο 24% το επόμενο τρίμηνο, ακριβώς πριν ο δείκτης S&P 500 υποχωρήσει σχεδόν κατά 7% τον Μάιο και μετά κατά 6% από τα μέσα Ιουλίου έως τον Αύγουστο.

  Η επιχειρηματική αισιοδοξία είχε επίσης μειωθεί σημαντικά πριν από το μεγάλο sell-off στην αγορά τον Δεκέμβριο του 2018, όταν ο S&P 500 είχε καταγράψει πτώση άνω του 9%. Τότε, περισσότεροι από τα δύο τρίτα των CFOs είναι προειδοποιήσει ότι η αμερικανική αγορά ήταν υπερτιμημένη, και ο δείκτης των προσδοκιών τους είχε "χτυπήσει” χαμηλό δύο ετών.

  Επίσης, πριν από τη "βουτιά” της αγοράς κατά 10% το τρίτο τρίμηνο του 2018, οι προσδοκίες των Οικονομικών Διευθυντών είχαν κατρακυλήσει στο χαμηλότερο επίπεδο πέντε ετών, αντικατοπτρίζοντας τις αυξανόμενες ανησυχίες τους πριν επέλθει η πτώση. Ο δείκτης S&P 500 υποχώρησε επίσης κατά 5% τον πρώτο μήνα του 2016 - στην έρευνα προοπτικών της Deloitte που είχε προηγηθεί, η αισιοδοξία των CFO συνέχισε να κινείται πτωτικά.

  Πηγαίνοντας ακόμη πιο πίσω, αξίζει να σημειωθεί ότι οι εκτιμήσεις των Οικονομικών Διευθυντών είχαν "προβλέψει” με σχετική ακρίβεια την χρηματοοικονομική κρίση του 2008: Σύμφωνα με την έρευνα CFO Global Business Outlook του πανεπιστημίου Duke, η αισιοδοξία κατακρημνίστηκε σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2017 - με τους απαισιόδοξους CFOs να ξεπερνούν κατά πολύ τους αισιόδοξους, καθώς η σχετική αναλογία διαμορφωνόταν περίπου σε τέσσερις προς έναν.

  Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να ξεχνάει κανείς ότι οι προσδοκίες των Οικονομικών Διευθυντών, που δίνουν μια εικόνα για τις επιχειρηματικές και τις καταναλωτικές δαπάνες, είναι κατά κύριο λόγο δείκτης της οικονομικής δραστηριότητας - και όχι της κίνησης της χρηματιστηριακής αγοράς. 

  "Παρότι από μόνες τους αυτές οι έρευνες (σ.μ. για τις προσδοκίες των CFOs) δεν προσφέρουν καθαρή εικόνα, είναι πολύ χρήσιμες εάν τις δει κανείς από κοινού με τα πραγματικά οικονομικά στοιχεία”, σημειώνει ο Μαρκ Φρίμαν, επικεφαλής επενδύσεων της Socorro Asset Management. "Αυτό που πραγματικά έχει σημασία είναι ο βαθμός στον οποίο οι προσδοκίες αυτές μπορούν να ‘προβλέψουν’ τη συμπεριφορά των CFOs - καθώς αυτό έχει συνέπειες στην κερδοφορία (σ.μ. των επιχειρήσεων), και αυτό έχει θεμελιώδη σημασία για την αγορά", προσθέτει.

  Καταλήγοντας, αξίζει να σημειωθεί ότι σχεδόν δύο στους τρεις Οικονομικούς Διευθυντές που συμμετείχαν στην έρευνα της Deloitte δήλωσαν ότι οι επιδόσεις της αμερικανικής οικονομίας μετά το 2020 θα "εξαρτηθούν κατά κύριο λόγο” από το αποτέλεσμα των εκλογών (σ.μ. το 2020 είναι έτος προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ), καθώς και ότι η εμπορική πολιτική παραμένει ο "πιο μεγάλος εξωτερικός κίνδυνος" για τους CFOs. 

  Οι ερωτηθέντες εξέφρασαν επίσης τις μειούμενες προσδοκίες τους για δύο βασικούς οικονομικούς δείκτες: τον δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης, ο οποίος μέχρι στιγμής έχει διατηρηθεί σε σταθερά επίπεδα, τις επιχειρηματικές δαπάνες, για τις οποίες οι προσδοκίες τους έχουν υποχωρήσει σε χαμηλό τριών ετών. Περισσότεροι από το 80% των Οικονομικών Διευθυντών δήλωσαν επίσης ότι έχουν ήδη προβεί σε τουλάχιστον μία "αμυντική” κίνηση προκειμένου να μετριάσουν τις επιπτώσεις μιας ενδεχόμενης ύφεσης, όπως καταδεικνύει η εντεινόμενη εστίασή τους στη μείωση του κόστους και στις επιστροφές μετρητών.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  12:30 28/01

  Οι πλουσιότεροι άνθρωποι της Αφρικής -Και ο μεγιστάνας που έχασε τη μισή περιουσία του

  Στην πρώτη θέση ο Aliko Dangote, για ένατη διαδοχική χρονιά. Ο μεγαλύτερος κερδισμένος είναι ο Nassef Sawiris, με περιουσία $8 δισ.

  08:09 28/01

  Μεγάλο λάθος η "αγορά" Facebook, Apple, Netflix και Google τώρα

  Η εκτίναξη των αποτιμήσεών τους έχει κάνει τους επενδυτές να αγνοήσουν τους κινδύνους.

  11:25 27/01

  Ο Κόμπι Μπράιαντ ήταν ένας μπασκετικός γίγαντας: Μια ματιά στη ζωή του εντός και εκτός γηπέδου

  Ο Μπράιαντ ήταν ένας από τους πιο κυρίαρχους παίκτες στην ιστορία του ΝΒΑ, κερδίζοντας πέντε τίτλους, ενώ η κληρονομιά του και εκτός γηπέδου είναι εξίσου εντυπωσιακή.

  08:34 27/01

  H Αγκόλα κατηγορεί την Ιζαμπέλ ντος Σάντος για υπεξαίρεση, βάζοντας "βόμβα" στα θεμέλια της αυτοκρατορίας της

  Ο Γενικός Εισαγγελέας της Αγκόλας απήγγειλε κατηγορίες για υπεξαίρεση και ξέπλυμα χρήματος σε βάρος της πλουσιότερης γυναίκας της Αφρικής, της Ιζαμπέλ ντος Σάντος, κόρης του πρώην προέδρου της χώρας. ...

  08:06 26/01

  Tesla: Η δεύτερη πολυτιμότερη αυτοκινητοβιομηχανία διεθνώς - Στα 32 δισ. δολ. η περιουσία του Musk

  Η Toyota παραμένει στην πρώτη θέση διεθνώς με κεφαλαιοποίηση που φτάνει τα 233 δισ. δολ.

  11:05 25/01

  Ο Χάρι και η Μέγκαν χρειάζονται 3 εκατ. δολ. για να γίνουν οικονομικά ανεξάρτητοι

  Από τη στιγμή που αποφάσισε να απεμπολήσει τα βασιλικά του καθήκοντα, θα πρέπει το ζεύγος να βρει πραγματικές δουλειές.

  18:34 24/01

  Πρόστιμο 17,5 εκατ. δολάρια στον πρώην CEO της Wells Fargo

  Επίσης του απαγορεύτηκε δια βίου η ενασχόληση με τον τραπεζικό τομέα, ως ποινή για το σκάνδαλο με τους ψεύτικους λογαριασμούς το 2016.

  09:42 24/01

  Αν μπορούν να χακάρουν το iPhone του Μπέζος μέσω WhatsApp, μπορούν σίγουρα και το δικό σου

  Όποιος βρισκόταν πίσω από το χακάρισμα των δεδομένων του Μπέζος απέδειξε πως ακόμη και όταν κάποιος ξοδεύει εκατομμύρια για την προσωπική του ασφάλεια, το smartphone του μπορεί να αποτελέσει την...

  19:59 23/01

  Η Octi θέλει να χρησιμοποιήσει το iPhone σας για να σκανάρει πρόσωπα

  Η startup χρησιμοποιεί την επαυξημένη πραγματικότητα για να χτίσει ένα νέο κοινωνικό δίκτυο.

  08:11 23/01

  Η εξάπλωση του κοροναϊού μπορεί να είναι μεγαλύτερη απ’ ό,τι παραδέχεται η Κίνα

  Ειδικοί του τομέα δημόσιας υγείας εκτιμούν ότι τα κρούσματα του νέου κοροναϊού ίσως είναι πολύ περισσότερα από αυτά που ανακοινώνουν οι κινεζικές αρχές, τη στιγμή μάλιστα που η καθυστερημένη...

  15:13 22/01

  Ρεκόρ τηλεθέασης πρωτότυπου περιεχομένου ανακοίνωσε το Netflix, αφότου άλλαξε τον τρόπο μέτρησης

  Το Netflix άλλαξε τον τρόπο μέτρησης της τηλεθέασης στην πλατφόρμα του παρουσιάζοντας μερικά πολύ εντυπωσιακά στοιχεία όσον αφορά την παρακολούθηση πρωτότυπου περιεχομένου.

  08:25 22/01

  Τα πολυκαταστήματα αυτοκαταστρέφονται πουλώντας ρούχα από... "δεύτερο χέρι"

  Πολυκαταστήματα, όπως οι αλυσίδες Macy’s και JC Penney, στρέφονται στις πωλήσεις πολυτελών ρούχων "από δεύτερο χέρι" για να προσελκύσουν πελάτες στα καταστήματά τους όπου η πελατεία βαίνει συνεχώς...

  16:54 21/01

  Ο Τζεφ Μπέζος αύξησε την περιουσία του περισσότερο από όλους στις ΗΠΑ επί προεδρίας Τραμπ

  Η μετοχή της Amazon έχει εκτοξευτεί κατά 130% και ο Μπέζος έχει προσθέσει 46 δισ. δολάρια στην καθαρή αξία του από τότε που ο Τραμπ ανέλαβε την προεδρία τον Ιανουάριο του 2017.

  08:22 21/01

  Ξεκινά η δίκη της παραπομπής Τραμπ - Τι πρέπει να ξέρετε

  Ξεκινά η ιστορική δίκη έπειτα από μήνες πολιτικής διαμάχης και αγωνιώδεις φωνές περί "φάρσας".

  16:53 20/01

  Ο Άλαν Ντέρσοβιτς θα υποστηρίξει ότι ο Τραμπ δεν πρέπει να αποπεμφθεί γιατί δεν έκανε κάποιο έγκλημα

  Θα υποστηρίξει ότι ο Τραμπ δεν θα πρέπει να αποπεμφθεί από το αξίωμα, επειδή οι δημιουργοί του Συντάγματος, είχαν ως στόχο, η αποπέμψιμη συμπεριφορά να περιλαμβάνει συμπεριφορές που να ομοιάζουν με...

  08:38 20/01

  Η Louis Vuitton αγόρασε το 2ο μεγαλύτερο ακατέργαστο διαμάντι στον κόσμο

  Πριν από δύο μήνες εξαγόρασε την Tiffany έναντι $16,2 δισ., ενώ πρόσφατα απέκτησε το δεύτερο μεγαλύτερο ακατέργαστο διαμάντι στον κόσμο. Στόχος της να μπει στο top-five της αγοράς κοσμημάτων.