Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 07-Ιαν-2020 09:36

  Η Airbus εκθρόνισε τη Boeing ως ο μεγαλύτερος κατασκευαστής αεροσκαφών

  Η Airbus εκθρόνισε τη Boeing ως ο μεγαλύτερος κατασκευαστής αεροσκαφών
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Από την Trefis Team

  Η Airbus ολοκλήρωσε το 2019 σε νέο υψηλό επίπεδο, με την ευρωπαϊκή αεροναυπηγική εταιρεία να πραγματοποιεί το έτος που πέρασε 863 παραδόσεις αεροσκαφών, υπερδιπλάσιες σε σύγκριση με αυτές της μεγαλύτερης ανταγωνιστριάς της, της Boeing, η οποία πέρυσι παρέδωσε μόλις 345 αεροσκάφη. Κι ενώ η Airbus διαγράφει ανοδική πορεία τα τελευταία χρόνια, αυξάνοντας την παραγωγή για τα δημοφιλή αεροσκάφη της "οικογένειας” A320, η "τύχη” της Boeing δεν ήταν εξίσου καλή, καθώς δέχθηκε ένα ισχυρό πλήγμα από την "προσγείωση” του αεροσκάφους της 737 Max κατά τη διάρκεια του έτους (σ.μ. μετά τα δύο πολύνεκρα δυστυχήματα στην Ινδονησία και την Αιθιοπία).

  Ωστόσο, και πριν ακόμη η Boeing περιέλθει στην τελευταία αυτή δίνη προβλημάτων που σχετίζονται με το 737 Max, είναι η Airbus βρισκόταν σε τροχιά να ξεπεράσει την ανταγωνίστριά της και να λάβει τον τίτλο του μεγαλύτερου κατασκευαστή εμπορικών αεροσκαφών, όπως καταδεικνύει και η σύγκριση της Trefis σε βασικά λειτουργικά μεγέθη των δύο αεροναυπηγικών εταιρειών.

  Η Boeing, που ιδρύθηκε το 1916, ήταν η μόνη αεροναυπηγική εταιρεία έως το 1974, οπότε η Airbus (που έχει συσταθεί τέσσερα χρόνια νωρίτερα, το 1970) λανσάρισε το πρώτο της εμπορικό αεροσκάφος. Οι δύο εταιρείες κατέχουν σήμερα συνολικά το 91% της παγκόσμιας αγοράς εμπορικών αεροσκαφών. Η Airbus, όμως, κατάφερε κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών να "κλέψει” μερίδιο αγοράς από την Boeing, ένω και το βιβλίο παραγγελιών της ήταν κατά 56% πιο "γεμάτο” από αυτό της αμερικανικής αεροναυπηγικής εταιρείες, με βάση τα στοιχεία για τις παραγγελίες έως τα τέλη Σεπτεμβρίου 2019.

  Ακολουθούν ορισμένα στοιχεία σχετικά με τις λειτουργικές επιδόσεις των δύο εταιρειών τα τελευταία χρόνια.

  Παραδόσεις αεροσκαφών και μερίδια αγοράς από το 2014

  Με βάση τα στοιχεία για τις παραδόσεις αεροσκαφών από το 2014 μέχρι σήμερα, προκύπτει ότι την τελευταία τριετία η Airbus εμφανίζει υψηλότερο ρυθμό αύξησης των παραδόσεων σε σχέση με την Boeing, κυρίως λόγω της δημοφιλίας των αεροσκαφών της οικογένειας Α320.

  Επιπλέον, η Boeing το 2019 εμφάνισε απογοητευτικό αριθμό παραδόσεων, κυρίως λόγω της αναγκαστικής "προσγείωσης” που έκαναν τα αεροσκάφη της τύπου 737 Max, τα οποία δεν αναμένεται να ξαναπετάξουν πριν από το τέταρτο τρίμηνο του 2020. Ειδικότερα, το περασμένο έτος, η Boeing παρέδωσε στους πελάτες της συνολικά 345 αεροσκάφη, αριθμός σημαντικά μειωμένος σε σχέση με τα 806 αεροσκάφη του 2018. 

  Η Airbus, από την άλλη, αύξησε τις παραδόσεις της από 629 που ήταν το 2014, σε 800 το 2018 και σε 863 αεροσκάφη το 2019. Παρότι, όμως, το 2018 οι δύο παρέδωσε σχεδόν αντίστοιχο αριθμό αεροσκαφών το 2018, η Airbus πέτυχε αύξηση 27,2%, έναντι ανόδου 11,5% που σημείωσε η Boeing. 

  Επιπλέον, η Airbus διεύρυνε και το μερίδιο που κατέχει στην αγορά, από 41,1% το 2014 στο 45,3% το 2018. Το γεγονός δε ότι οι δύο εταιρείας αποτελούν τους βασικούς παίκτες της παγκόσμιας αγοράς εμπορικών αεροσκαφών, καταδεικνύει ότι η Airbus ψαλίδιζει με την πάροδο των ετών το μερίδιο της Boeing. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Trefis, μάλιστα, το μερίδιο της Airbus το 2019 εκτινάχθηκε σχεδόν στο 62,5%, λόγω της σημαντικής μείωσης των παραδόσεων της Boeing. 

  Παραγγελίες νέων αεροσκαφών

  Η Airbus επικράτησε όμως και σε ό,τι αφορά τις νέες παραγγελίες αεροσκαφών. Έως και τον Σεπτέμβριο του 2019, η ευρωπαϊκή αεροναυπηγική εταιρεία είχε λάβει παραγγελίες για 7.133 νέα αεροσκάφη, έναντι 5.488 που της Boeing. Βέβαια επαναλαμβάνεται ότι η τελευταία αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα, καθώς από τον Μάρτιο του 2019 ο παγκόσμιος στόλος του δημοφιλούς τύπου αεροσκάφους της Boeing, 737 Max, βρίσκεται καθηλωμένος στο έδαφος, μετά τα δύο πολύνεκρα δυστυχήματα.

  Σημειώνεται ότι η Boeing είχε λάβει παραγγελίες για 4.636 νέα αεροσκάφη της οικογένειας 737 Max, αξίας 600 δισ. δολαρίων, έως τη στιγμή που αποφασίστηκε η καθήλωση του συγκεκριμένου τύπου αεροσκαφών στο έδαφος, ενώ αντιμετωπίζει την απειλή ακύρωσης παραγγελιών από αρκετές αεροπορικές εταιρείας.

  Έσοδα και περιθώρια κέρδους

  Επιπλέον, σύμφωνα με την Trefis, τα έσοδα ανά αεροσκάφος της Boeing σημειώνουν πτωτική πορεία από το 2015 και μετά, ενώ αντίθετα της Airbus παραμένουν σταθερά. 

  Ειδικότερα, τα έσοδα του τμήματος εμπορικών αεροσκαφών της Boeing μειώθηκαν κατά 10% το 2016, από 66 δισ. δολάρια που ήταν το 2015 σε 59,4 δισ. δολάρια το 2016, λόγω των μειωμένων παραδόσεων νέων αεροσκαφών. Η μείωση συνεχίστηκε και το 2017, με τα έσοδα της εταιρείας να υποχωρούν κατά 2,3%, στα 58 δισ. δολάρια, πριν ανακάμψουν ελαφρώς το 2018 κατά 4,7%, στα 60,7 δισ. δολάρια.

  Αντίθετα, τα έσοδα του τμήματος εμπορικών αεροσκαφών της Airbus σημείωσαν άνοδο 7,1% το 2016, φτάνοντας τα 54,5 δισ. δολάρια από 50,9 δισ. δολάρια το 2015, ενώ σημείωσαν επιπλέον αύξηση 5,6% το 2017, φτάνοντας τα 57,6 δισ. δολάρια. Το 2018, τα έσοδα της ευρωπαϊκής αεροναυπηγικής εταιρείας υποχώρησαν ελαφρώς κατά 1,6%, καθώς η εταιρεία άλλαξε τον τρόπο καταχώρησης των εσόδων από τον τμήμα προμήθειας κινητήτων αεροσκαφών.

  Επιπλέον, η Trefis σημειώνει ότι αν και το περιθώριο κέρδους που εμφανίζει το τμήμα εμπορικών αεροσκαφών της Boeing είναι υψηλότερο από το αντίστοιχο της Airbus, η βελτίωση που παρουσιάζει το περιθώριο κέρδους της τελευταίας είναι σημαντικά υψηλότερη από της ανταγωνίστριάς της, με 

  Παρότι τα περιθώρια κέρδους του εμπορικού τμήματος της Boeing είναι υψηλότερα από την Airbus, η βελτίωση του περιθωρίου κέρδους στην Airbus είναι πολύ υψηλότερη από ό, τι στην Boeing, με τα λειτουργικά κέρδη της Airbus να εμφανίζουν ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 9,3% έναντι 4,9% της Boeing.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  12:30 28/01

  Οι πλουσιότεροι άνθρωποι της Αφρικής -Και ο μεγιστάνας που έχασε τη μισή περιουσία του

  Στην πρώτη θέση ο Aliko Dangote, για ένατη διαδοχική χρονιά. Ο μεγαλύτερος κερδισμένος είναι ο Nassef Sawiris, με περιουσία $8 δισ.

  08:09 28/01

  Μεγάλο λάθος η "αγορά" Facebook, Apple, Netflix και Google τώρα

  Η εκτίναξη των αποτιμήσεών τους έχει κάνει τους επενδυτές να αγνοήσουν τους κινδύνους.

  11:25 27/01

  Ο Κόμπι Μπράιαντ ήταν ένας μπασκετικός γίγαντας: Μια ματιά στη ζωή του εντός και εκτός γηπέδου

  Ο Μπράιαντ ήταν ένας από τους πιο κυρίαρχους παίκτες στην ιστορία του ΝΒΑ, κερδίζοντας πέντε τίτλους, ενώ η κληρονομιά του και εκτός γηπέδου είναι εξίσου εντυπωσιακή.

  08:34 27/01

  H Αγκόλα κατηγορεί την Ιζαμπέλ ντος Σάντος για υπεξαίρεση, βάζοντας "βόμβα" στα θεμέλια της αυτοκρατορίας της

  Ο Γενικός Εισαγγελέας της Αγκόλας απήγγειλε κατηγορίες για υπεξαίρεση και ξέπλυμα χρήματος σε βάρος της πλουσιότερης γυναίκας της Αφρικής, της Ιζαμπέλ ντος Σάντος, κόρης του πρώην προέδρου της χώρας. ...

  08:06 26/01

  Tesla: Η δεύτερη πολυτιμότερη αυτοκινητοβιομηχανία διεθνώς - Στα 32 δισ. δολ. η περιουσία του Musk

  Η Toyota παραμένει στην πρώτη θέση διεθνώς με κεφαλαιοποίηση που φτάνει τα 233 δισ. δολ.

  11:05 25/01

  Ο Χάρι και η Μέγκαν χρειάζονται 3 εκατ. δολ. για να γίνουν οικονομικά ανεξάρτητοι

  Από τη στιγμή που αποφάσισε να απεμπολήσει τα βασιλικά του καθήκοντα, θα πρέπει το ζεύγος να βρει πραγματικές δουλειές.

  18:34 24/01

  Πρόστιμο 17,5 εκατ. δολάρια στον πρώην CEO της Wells Fargo

  Επίσης του απαγορεύτηκε δια βίου η ενασχόληση με τον τραπεζικό τομέα, ως ποινή για το σκάνδαλο με τους ψεύτικους λογαριασμούς το 2016.

  09:42 24/01

  Αν μπορούν να χακάρουν το iPhone του Μπέζος μέσω WhatsApp, μπορούν σίγουρα και το δικό σου

  Όποιος βρισκόταν πίσω από το χακάρισμα των δεδομένων του Μπέζος απέδειξε πως ακόμη και όταν κάποιος ξοδεύει εκατομμύρια για την προσωπική του ασφάλεια, το smartphone του μπορεί να αποτελέσει την...

  19:59 23/01

  Η Octi θέλει να χρησιμοποιήσει το iPhone σας για να σκανάρει πρόσωπα

  Η startup χρησιμοποιεί την επαυξημένη πραγματικότητα για να χτίσει ένα νέο κοινωνικό δίκτυο.

  08:11 23/01

  Η εξάπλωση του κοροναϊού μπορεί να είναι μεγαλύτερη απ’ ό,τι παραδέχεται η Κίνα

  Ειδικοί του τομέα δημόσιας υγείας εκτιμούν ότι τα κρούσματα του νέου κοροναϊού ίσως είναι πολύ περισσότερα από αυτά που ανακοινώνουν οι κινεζικές αρχές, τη στιγμή μάλιστα που η καθυστερημένη...

  15:13 22/01

  Ρεκόρ τηλεθέασης πρωτότυπου περιεχομένου ανακοίνωσε το Netflix, αφότου άλλαξε τον τρόπο μέτρησης

  Το Netflix άλλαξε τον τρόπο μέτρησης της τηλεθέασης στην πλατφόρμα του παρουσιάζοντας μερικά πολύ εντυπωσιακά στοιχεία όσον αφορά την παρακολούθηση πρωτότυπου περιεχομένου.

  08:25 22/01

  Τα πολυκαταστήματα αυτοκαταστρέφονται πουλώντας ρούχα από... "δεύτερο χέρι"

  Πολυκαταστήματα, όπως οι αλυσίδες Macy’s και JC Penney, στρέφονται στις πωλήσεις πολυτελών ρούχων "από δεύτερο χέρι" για να προσελκύσουν πελάτες στα καταστήματά τους όπου η πελατεία βαίνει συνεχώς...

  16:54 21/01

  Ο Τζεφ Μπέζος αύξησε την περιουσία του περισσότερο από όλους στις ΗΠΑ επί προεδρίας Τραμπ

  Η μετοχή της Amazon έχει εκτοξευτεί κατά 130% και ο Μπέζος έχει προσθέσει 46 δισ. δολάρια στην καθαρή αξία του από τότε που ο Τραμπ ανέλαβε την προεδρία τον Ιανουάριο του 2017.

  08:22 21/01

  Ξεκινά η δίκη της παραπομπής Τραμπ - Τι πρέπει να ξέρετε

  Ξεκινά η ιστορική δίκη έπειτα από μήνες πολιτικής διαμάχης και αγωνιώδεις φωνές περί "φάρσας".

  16:53 20/01

  Ο Άλαν Ντέρσοβιτς θα υποστηρίξει ότι ο Τραμπ δεν πρέπει να αποπεμφθεί γιατί δεν έκανε κάποιο έγκλημα

  Θα υποστηρίξει ότι ο Τραμπ δεν θα πρέπει να αποπεμφθεί από το αξίωμα, επειδή οι δημιουργοί του Συντάγματος, είχαν ως στόχο, η αποπέμψιμη συμπεριφορά να περιλαμβάνει συμπεριφορές που να ομοιάζουν με...

  08:38 20/01

  Η Louis Vuitton αγόρασε το 2ο μεγαλύτερο ακατέργαστο διαμάντι στον κόσμο

  Πριν από δύο μήνες εξαγόρασε την Tiffany έναντι $16,2 δισ., ενώ πρόσφατα απέκτησε το δεύτερο μεγαλύτερο ακατέργαστο διαμάντι στον κόσμο. Στόχος της να μπει στο top-five της αγοράς κοσμημάτων.