Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 04-Ιαν-2020 11:42

  Εκδίκηση για τον Σουλεϊμανί - Γιατί τα πιο επικίνδυνα κυβερνοόπλα του Ιράν θα παραμείνουν κρυφά

  Εκδίκηση για τον Σουλεϊμανί - Γιατί τα πιο επικίνδυνα κυβερνοόπλα του Ιράν θα παραμείνουν κρυφά
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Zack Doffman

  Το γεγονός ότι οι ΗΠΑ αποφάσισαν να σκοτώσουν τον πιο ισχυρό στρατηγό του Ιράν, Κασέμ Σουλεϊμανί, προκαλεί μικρότερη έκπληξη από το γεγονός ότι τους πήρε τόσο πολύ για να το κάνουν.

  Ο Ιρανός στρατιωτικός και διοικητής της Δύναμης Κουντς θεωρούνταν σαν μια ακραία απειλή για τα αμερικανικά συμφέροντα και ο άνθρωπος με τη μεγαλύτερη επιρροή, μετά τον Αλί Χαμενεΐ - τον πιο επικίνδυνο άνθρωπο στη Μέση Ανατολή. Αμερικανοί και Ευρωπαίοι που διαμένουν στη Μέση Ανατολή έχουν δεχθεί προειδοποιήσεις από τις χώρες τους να εγκαταλείψουν την περιοχή, υπό τον φόβο επιθέσεων σε εγκαταστάσεις ασφαλείας, σε τουριστικά ή ναυτιλικά κέντρα, στα Στενά του Ορμούζ.

  Μπορούμε να περιμένουμε κάτι άμεσο και θεαματικό, λέει ο Φίλιπ Ίνγκραμ, πρώην στέλεχος της βρετανικής κατασκοπείας, τώρα αμυντικός αναλυτής. Αναμένει "κλιμάκωση των πολέμων μέσω αντιπροσώπων στην περιοχή, σε μακροπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα, και με ξεκάθαρο τρομοκρατικό περιεχόμενο". Η βαρύτητα της δολοφονίας του Σουλεϊμανί "δεν μπορεί και δεν πρέπει να υποβαθμιστεί", σημειώνει. 

  Αυτό λοιπόν φέρνει στο προσκήνιο το ενδεχόμενο της κυβερνοεπίθεσης. Η συνεχιζομενη διαμάχη μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν, και φυσικά των συμμάχων τους, έχει οδηγήσει στην αναβάθμιση των διαδικτυακών υπηρεσιών τους. Το Ιράν έχει βελτιώσει αρκετά τις διαδικτυακές δυνατότητές του και χρηματοδοτώντας ειδικές ομάδες κυβερνοπολέμου μπορεί να επιτεθεί σε αμερικανούς στόχους τόσο στη Μέση Ανατολή όσο και στο εσωτερικό των ΗΠΑ, αναφέρει ο Ίνγκραμ. Η αμερικανική κυβέρνηση περιμένει, από την πλευρά της, να δεχθεί μια τέτοια διαδικτυακής φύσεως απειλή από το Ιράν, ή από προσκείμενες σε αυτό ομάδες. Και το ερώτημα που προκύπτει είναι εάν το Ιράν επιτεθεί στους αμερικανικών συμφερόντων διαδικτυακούς στόχους με όλες του τις δυναμεις.

  Ίσως όχι, τουλάχιστον όχι στον βαθμό που περιμένουμε. Οι κυβερνοεπιθέσεις σε συγκεκριμένους στόχους δεν γίνονται εύκολα τίτλοι ειδήσεων ή πρωτοσέλιδα εφημερίδων. Και αυτό γιατί συνήθως παραμένουν κρυφοί. Είναι δύσκολο να ανιχνευθούν και να επιβεβαιωθούν. Πρέπει το θύμα να παραδεχθεί ότι έπεσε θύμα κυβερνοεπιθέσεων, για να γίνουν γνωστές. Ο Χαμενεΐ, μετά την κήρυξη τριήμερου εθνικού πένθους για τον Σουλεϊμανί, προειδοποίησε τις ΗΠΑ ότι θα βιώσουν τη "σφοδρή εκδίκηση" του Ιράν. Οι αθέατες διαδικτυακές επιθέσεις δεν ταιριάζουν σε αυτού του είδους την απειλή.

  Αυτό όμως που ταιριάζει περισσότερο είναι κυβερνοεπιθέσεις σε δημοφιλείς διαδικτυακές καταναλωτικές υπηρεσίες. Δεν είναι, σίγουρα, κάτι ιδιαίτερα περίπλοκο, και οπωσδήποτε δεν μπορεί να αποσιωπηθεί. Με αυτό το σκεπτικό συμφωνούν αναλυτές της Check Point, δηλαδή η απάντηση του Ιράν να είναι "γρήγορη με μεγάλο αντίκτυπο" και σε διάστημα "λίγων ημερών". Ο επικεφαλής της ομάδας, βέβαια, εκτιμά πως ακόμη και σε αυτή την περίπτωση το Ιράν δεν θα τραβήξει το σχοινί, γιατί γνωρίζει πως, αν πιέσει πολύ σκληρά τις ΗΠΑ, ίσως οι αμερικανικές αντιδράσεις να είναι ανεξέλεγκτες.

  Σύμφωνα με την ίδια ομάδα, το Ιράν έχει τη δυνατότητα, την τεχνογνωσία και τον εξοπλισμό να πλήξει διαδικτυακά στόχους και εγκαταστάσεις, αλλά όχι επί αμερικανικού εδάφους. "Δεν ενεργοποιείς τα δυνατότερα κυβερνοόπλα σου, τα κρατάς στο συρτάρι για τη μέρα του πολέμου. Αν κάνει τώρα κάτι τέτοιο, το Ιράν γνωρίζει πως η αποκάλυψη των ισχυρών διαδικτυακών όπλων του θα το κάνει πιο εκτεθειμένο στις ΗΠΑ".

  Όπως έχω ξαναγράψει σε παλαιότερο άρθρο μου, το Ιράν γνωρίζει πως σε διαδικτυακό επίπεδο μια επίθεση εναντίον των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ θα ήταν σαν να πετάει πέτρες σε ένα τανκ. Όμως, την ίδια στιγμή, γνωρίζει πως μπορεί να πλήξει άλλους στόχους, τόσο επιχειρηματικούς όσο και ιδιωτικούς-καταναλωτικούς, σε τομείς όπως η υγεία, η οικονομία και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το αποτέλεσμα και το ζητούμενο δεν θα είναι θύματα, αλλά η δημιουργία φόβου.

  Εν τω μεταξύ, το Ιράν επιχειρεί να ανακτήσει εργαλεία που θα μπορούσαν να προκαλέσουν επιθέσεις τύπου "zero-day", δηλαδή κακόβουλα προγράμματα που μπορούν να κατασκευασθούν με σκοπό την εκμετάλευση συγκεκριμένων ευπαθειών για να πάρουν πληροφορίες από το παραβιασμένο σύστημα, όπως προσωπικά στοιχεία ή τραπεζικά στοιχεία. Παρ' όλα αυτά, η Check Point δεν πιστεύει ότι το Ιράν θα υλοποιήσει μια τέτοια επίθεση άμεσα, μιας και κάτι τέτοιο θα το κάνει ταυτόχρονα ευάλωτο.

  Ένα άλλο σημείο που πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη είναι το ενδεχόμενο το Ιράν να χρησιμοποιηθεί από τη Ρωσία ή την Κίνα για κυβερνοεπιθέσεις εναντίον των αμερικανικών στόχων. Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχει ήδη συνεργασία μεταξύ των χωρών σε αυτό το επίπεδο, αλλά θεωρείται απίθανο να χρησιμοποιηθεί το Ιράν από τη Ρωσία για κυβερνοεπιθέσεις εναντίον της Αμερικής. Κάτι τέτοιο θα άνοιγε τον ασκό του Αιόλου, θα ήταν ξεκάθαρη κήρυξη πολέμου.

  Καταλήγοντας, πιστεύω ότι θα πρέπει να περιμένουμε ένα κύμα κυβερνοεπιθέσεων από την πλευρά του Ιράν, αλλά δεν θα είναι τα δυνατότερα κυβερνοόπλα που έχει στη διάθεσή της η Τεχεράνη. Για αυτά θα πρέπει να περιμένουμε ακόμη.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  08:37 30/09

  Παρότι δισεκατομμυριούχος ο Τραμπ πληρώνει -σκανδαλωδώς- σε φόρους μόλις 750 δολάρια

  Με λογιστικές και άλλες αλχημείες, ο Τραμπ έχει καταφέρει να πληρώνει στην εφορία "ψίχουλα", την ώρα που η καθαρή περιουσία του ανέρχεται σε 2,5 δισ. δολάρια.

  16:47 29/09

  Free Now: H Uber σκέφτεται να αγοράσει την κοινοπραξία των Daimler και BMW

  Η είδηση κυκλοφόρησε μόλις μία μέρα αφότου η Uber κέρδισε τη δικαστική διαμάχη, που θα της επιτρέψει να συνεχίσει τις δραστηριότητές της στο Λονδίνο για τους επόμενους 18 μήνες.

  07:52 29/09

  Ο ιδρυτής της Hyliion θα γίνει σύντομα ο νεότερος αυτοδημιούργητος δισεκατομμυριούχος της Αμερικής

  Η εταιρεία σύντομα θα φιγουράρει στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

  08:31 28/09

  ΗΠΑ: Ο Τραμπ κατέβαλε μόλις $750 σε φόρους το 2016 και το 2017

  Σύμφωνα με δημοσίευμα των NYT ο Τραμπ φέρεται να πέρασε χρόνια αποφεύγοντας την πληρωμή ομοσπονδιακών φόρων.

  07:52 28/09

  ΗΠΑ: Πώς ο Τραμπ έδωσε σημαντικό πλεονέκτημα στον Μπάιντεν στα επικείμενα ντιμπέιτ

  Γιατί η τακτική του Τραμπ θα μπορούσε να γυρίσει "μπούμερανγκ".

  08:16 25/09

  ΗΠΑ: Το προεκλογικό επιτελείο του Τραμπ εξετάζει τρόπους για "παράκαμψη" των εκλογικών αποτελεσμάτων

  Θα επικαλεστούν νοθεία και θα ζητήσουν να παρακάμψουν την λαϊκή ψήφο.

  15:30 24/09

  ΗΠΑ: Περισσότερα από 3 στα 10 νοικοκυριά εξάντλησαν τις αποταμιεύσεις τους στη διάρκεια της πανδημίας

  Ο σαρωτικός οικονομικός αντίκτυπος της πανδημίας γίνεται ολοένα και πιο ξεκάθαρος καθώς το 46% των νοικοκυριών στις ΗΠΑ βρέθηκαν αντιμέτωπα με μείζονα οικονομικά προβλήματα στη διάρκεια της κρίσης...

  12:46 24/09

  Τουρίστες μηνύουν την αυστριακή κυβέρνηση για το ski resort που πυροδότησε την εξάπλωση του κορονοϊού στην Ευρώπη

  Η Αυστριακή Ένωση Προστασίας των Καταναλωτών (VSV) δήλωσε την Τετάρτη ότι έχει καταθέσει τέσσερις αγωγές εναντίον της αυστριακής κυβέρνησης για το ξέσπασμα του κορονoϊού σε χιονοδρομικό κέντρο τον...

  08:19 24/09

  ΗΠΑ: Ένα αυστηρότερο lockdown θα οδηγούσε σε ισχυρότερη ανάκαμψη τώρα, εκτιμούν οι οικονομολόγοι

  Φέρνουν το παράδειγμα της Ιαπωνίας και των χωρών της Ευρώπης.

  10:20 23/09

  H Tesla έχει μια φθηνότερη, μεγαλύτερη μπαταρία αλλά θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για τη μαζική παραγωγή

  Θα χρειαστούν μερικά χρόνια για να δημιουργηθεί ένας μεγάλος όγκος καθώς το σύστημα παραγωγής αυτών των μπαταριών δεν είναι ακόμα έτοιμο.

  07:55 23/09

  Στα "καρφιά" ο Αρνό ως την εκδίκαση της αγωγής της Tiffany για το deal των $16 δισ. με την LVMH

  Δικαστήριο του Ντελάγουερ όρισε δικάσιμο στις 5 Ιανουαρίου 2021, πριν την λήξη της προθεσμίας που έχουν ορίσει οι αμερικανικές αντιμονοπωλιακές αρχές για την ολοκλήρωση του deal.

  08:10 22/09

  Τα προβλήματα της Nikola εγείρουν ερωτήματα για την Tesla

  Οι επενδυτές περιμένουν να δουν αν θα απαντήσει ο Musk στην "Battery Day".

  07:48 21/09

  Στα "χέρια" των Oracle και Walmart το 20% της TikTok, με τις "ευλογίες" Τραμπ

  Η Oracle θα αποκτήσει το 12,5% της πλατφόρμας κοινής χρήσης βίντεο, ενώ η Walmart ποσοστό 7,5%.

  08:08 20/09

  Η αξία της ιδιοκτησίας της Βασίλισσας Ελισάβετ μειώθηκε 700 εκατ. δολ. εξαιτίας της πανδημίας

  "Βουτιά" για το χαρτοφυλάκιο ακινήτων μετά το lockdown που επιβλήθηκε στη Βρετανία.

  08:06 20/09

  Οι Αμερικανοί εμπιστεύονται περισσότερο τον Trump για την οικονομία

  Αν και ο Biden προηγείται στις δημοσκοπήσεις, σε όλες τις ΗΠΑ.

  16:10 18/09

  Εκλογές ΗΠΑ: Οι μεγαλύτεροι χορηγοί των Trump και Biden

  Σχεδόν πενταπλάσια είναι η στήριξη που έχει λάβει ο Biden από δισεκατομμυριούχους στην προεκλογική του εκστρατεία.