Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 04-Ιαν-2020 11:42

  Εκδίκηση για τον Σουλεϊμανί - Γιατί τα πιο επικίνδυνα κυβερνοόπλα του Ιράν θα παραμείνουν κρυφά

  Εκδίκηση για τον Σουλεϊμανί - Γιατί τα πιο επικίνδυνα κυβερνοόπλα του Ιράν θα παραμείνουν κρυφά
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Zack Doffman

  Το γεγονός ότι οι ΗΠΑ αποφάσισαν να σκοτώσουν τον πιο ισχυρό στρατηγό του Ιράν, Κασέμ Σουλεϊμανί, προκαλεί μικρότερη έκπληξη από το γεγονός ότι τους πήρε τόσο πολύ για να το κάνουν.

  Ο Ιρανός στρατιωτικός και διοικητής της Δύναμης Κουντς θεωρούνταν σαν μια ακραία απειλή για τα αμερικανικά συμφέροντα και ο άνθρωπος με τη μεγαλύτερη επιρροή, μετά τον Αλί Χαμενεΐ - τον πιο επικίνδυνο άνθρωπο στη Μέση Ανατολή. Αμερικανοί και Ευρωπαίοι που διαμένουν στη Μέση Ανατολή έχουν δεχθεί προειδοποιήσεις από τις χώρες τους να εγκαταλείψουν την περιοχή, υπό τον φόβο επιθέσεων σε εγκαταστάσεις ασφαλείας, σε τουριστικά ή ναυτιλικά κέντρα, στα Στενά του Ορμούζ.

  Μπορούμε να περιμένουμε κάτι άμεσο και θεαματικό, λέει ο Φίλιπ Ίνγκραμ, πρώην στέλεχος της βρετανικής κατασκοπείας, τώρα αμυντικός αναλυτής. Αναμένει "κλιμάκωση των πολέμων μέσω αντιπροσώπων στην περιοχή, σε μακροπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα, και με ξεκάθαρο τρομοκρατικό περιεχόμενο". Η βαρύτητα της δολοφονίας του Σουλεϊμανί "δεν μπορεί και δεν πρέπει να υποβαθμιστεί", σημειώνει. 

  Αυτό λοιπόν φέρνει στο προσκήνιο το ενδεχόμενο της κυβερνοεπίθεσης. Η συνεχιζομενη διαμάχη μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν, και φυσικά των συμμάχων τους, έχει οδηγήσει στην αναβάθμιση των διαδικτυακών υπηρεσιών τους. Το Ιράν έχει βελτιώσει αρκετά τις διαδικτυακές δυνατότητές του και χρηματοδοτώντας ειδικές ομάδες κυβερνοπολέμου μπορεί να επιτεθεί σε αμερικανούς στόχους τόσο στη Μέση Ανατολή όσο και στο εσωτερικό των ΗΠΑ, αναφέρει ο Ίνγκραμ. Η αμερικανική κυβέρνηση περιμένει, από την πλευρά της, να δεχθεί μια τέτοια διαδικτυακής φύσεως απειλή από το Ιράν, ή από προσκείμενες σε αυτό ομάδες. Και το ερώτημα που προκύπτει είναι εάν το Ιράν επιτεθεί στους αμερικανικών συμφερόντων διαδικτυακούς στόχους με όλες του τις δυναμεις.

  Ίσως όχι, τουλάχιστον όχι στον βαθμό που περιμένουμε. Οι κυβερνοεπιθέσεις σε συγκεκριμένους στόχους δεν γίνονται εύκολα τίτλοι ειδήσεων ή πρωτοσέλιδα εφημερίδων. Και αυτό γιατί συνήθως παραμένουν κρυφοί. Είναι δύσκολο να ανιχνευθούν και να επιβεβαιωθούν. Πρέπει το θύμα να παραδεχθεί ότι έπεσε θύμα κυβερνοεπιθέσεων, για να γίνουν γνωστές. Ο Χαμενεΐ, μετά την κήρυξη τριήμερου εθνικού πένθους για τον Σουλεϊμανί, προειδοποίησε τις ΗΠΑ ότι θα βιώσουν τη "σφοδρή εκδίκηση" του Ιράν. Οι αθέατες διαδικτυακές επιθέσεις δεν ταιριάζουν σε αυτού του είδους την απειλή.

  Αυτό όμως που ταιριάζει περισσότερο είναι κυβερνοεπιθέσεις σε δημοφιλείς διαδικτυακές καταναλωτικές υπηρεσίες. Δεν είναι, σίγουρα, κάτι ιδιαίτερα περίπλοκο, και οπωσδήποτε δεν μπορεί να αποσιωπηθεί. Με αυτό το σκεπτικό συμφωνούν αναλυτές της Check Point, δηλαδή η απάντηση του Ιράν να είναι "γρήγορη με μεγάλο αντίκτυπο" και σε διάστημα "λίγων ημερών". Ο επικεφαλής της ομάδας, βέβαια, εκτιμά πως ακόμη και σε αυτή την περίπτωση το Ιράν δεν θα τραβήξει το σχοινί, γιατί γνωρίζει πως, αν πιέσει πολύ σκληρά τις ΗΠΑ, ίσως οι αμερικανικές αντιδράσεις να είναι ανεξέλεγκτες.

  Σύμφωνα με την ίδια ομάδα, το Ιράν έχει τη δυνατότητα, την τεχνογνωσία και τον εξοπλισμό να πλήξει διαδικτυακά στόχους και εγκαταστάσεις, αλλά όχι επί αμερικανικού εδάφους. "Δεν ενεργοποιείς τα δυνατότερα κυβερνοόπλα σου, τα κρατάς στο συρτάρι για τη μέρα του πολέμου. Αν κάνει τώρα κάτι τέτοιο, το Ιράν γνωρίζει πως η αποκάλυψη των ισχυρών διαδικτυακών όπλων του θα το κάνει πιο εκτεθειμένο στις ΗΠΑ".

  Όπως έχω ξαναγράψει σε παλαιότερο άρθρο μου, το Ιράν γνωρίζει πως σε διαδικτυακό επίπεδο μια επίθεση εναντίον των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ θα ήταν σαν να πετάει πέτρες σε ένα τανκ. Όμως, την ίδια στιγμή, γνωρίζει πως μπορεί να πλήξει άλλους στόχους, τόσο επιχειρηματικούς όσο και ιδιωτικούς-καταναλωτικούς, σε τομείς όπως η υγεία, η οικονομία και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το αποτέλεσμα και το ζητούμενο δεν θα είναι θύματα, αλλά η δημιουργία φόβου.

  Εν τω μεταξύ, το Ιράν επιχειρεί να ανακτήσει εργαλεία που θα μπορούσαν να προκαλέσουν επιθέσεις τύπου "zero-day", δηλαδή κακόβουλα προγράμματα που μπορούν να κατασκευασθούν με σκοπό την εκμετάλευση συγκεκριμένων ευπαθειών για να πάρουν πληροφορίες από το παραβιασμένο σύστημα, όπως προσωπικά στοιχεία ή τραπεζικά στοιχεία. Παρ' όλα αυτά, η Check Point δεν πιστεύει ότι το Ιράν θα υλοποιήσει μια τέτοια επίθεση άμεσα, μιας και κάτι τέτοιο θα το κάνει ταυτόχρονα ευάλωτο.

  Ένα άλλο σημείο που πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη είναι το ενδεχόμενο το Ιράν να χρησιμοποιηθεί από τη Ρωσία ή την Κίνα για κυβερνοεπιθέσεις εναντίον των αμερικανικών στόχων. Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχει ήδη συνεργασία μεταξύ των χωρών σε αυτό το επίπεδο, αλλά θεωρείται απίθανο να χρησιμοποιηθεί το Ιράν από τη Ρωσία για κυβερνοεπιθέσεις εναντίον της Αμερικής. Κάτι τέτοιο θα άνοιγε τον ασκό του Αιόλου, θα ήταν ξεκάθαρη κήρυξη πολέμου.

  Καταλήγοντας, πιστεύω ότι θα πρέπει να περιμένουμε ένα κύμα κυβερνοεπιθέσεων από την πλευρά του Ιράν, αλλά δεν θα είναι τα δυνατότερα κυβερνοόπλα που έχει στη διάθεσή της η Τεχεράνη. Για αυτά θα πρέπει να περιμένουμε ακόμη.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  12:30 28/01

  Οι πλουσιότεροι άνθρωποι της Αφρικής -Και ο μεγιστάνας που έχασε τη μισή περιουσία του

  Στην πρώτη θέση ο Aliko Dangote, για ένατη διαδοχική χρονιά. Ο μεγαλύτερος κερδισμένος είναι ο Nassef Sawiris, με περιουσία $8 δισ.

  08:09 28/01

  Μεγάλο λάθος η "αγορά" Facebook, Apple, Netflix και Google τώρα

  Η εκτίναξη των αποτιμήσεών τους έχει κάνει τους επενδυτές να αγνοήσουν τους κινδύνους.

  11:25 27/01

  Ο Κόμπι Μπράιαντ ήταν ένας μπασκετικός γίγαντας: Μια ματιά στη ζωή του εντός και εκτός γηπέδου

  Ο Μπράιαντ ήταν ένας από τους πιο κυρίαρχους παίκτες στην ιστορία του ΝΒΑ, κερδίζοντας πέντε τίτλους, ενώ η κληρονομιά του και εκτός γηπέδου είναι εξίσου εντυπωσιακή.

  08:34 27/01

  H Αγκόλα κατηγορεί την Ιζαμπέλ ντος Σάντος για υπεξαίρεση, βάζοντας "βόμβα" στα θεμέλια της αυτοκρατορίας της

  Ο Γενικός Εισαγγελέας της Αγκόλας απήγγειλε κατηγορίες για υπεξαίρεση και ξέπλυμα χρήματος σε βάρος της πλουσιότερης γυναίκας της Αφρικής, της Ιζαμπέλ ντος Σάντος, κόρης του πρώην προέδρου της χώρας. ...

  08:06 26/01

  Tesla: Η δεύτερη πολυτιμότερη αυτοκινητοβιομηχανία διεθνώς - Στα 32 δισ. δολ. η περιουσία του Musk

  Η Toyota παραμένει στην πρώτη θέση διεθνώς με κεφαλαιοποίηση που φτάνει τα 233 δισ. δολ.

  11:05 25/01

  Ο Χάρι και η Μέγκαν χρειάζονται 3 εκατ. δολ. για να γίνουν οικονομικά ανεξάρτητοι

  Από τη στιγμή που αποφάσισε να απεμπολήσει τα βασιλικά του καθήκοντα, θα πρέπει το ζεύγος να βρει πραγματικές δουλειές.

  18:34 24/01

  Πρόστιμο 17,5 εκατ. δολάρια στον πρώην CEO της Wells Fargo

  Επίσης του απαγορεύτηκε δια βίου η ενασχόληση με τον τραπεζικό τομέα, ως ποινή για το σκάνδαλο με τους ψεύτικους λογαριασμούς το 2016.

  09:42 24/01

  Αν μπορούν να χακάρουν το iPhone του Μπέζος μέσω WhatsApp, μπορούν σίγουρα και το δικό σου

  Όποιος βρισκόταν πίσω από το χακάρισμα των δεδομένων του Μπέζος απέδειξε πως ακόμη και όταν κάποιος ξοδεύει εκατομμύρια για την προσωπική του ασφάλεια, το smartphone του μπορεί να αποτελέσει την...

  19:59 23/01

  Η Octi θέλει να χρησιμοποιήσει το iPhone σας για να σκανάρει πρόσωπα

  Η startup χρησιμοποιεί την επαυξημένη πραγματικότητα για να χτίσει ένα νέο κοινωνικό δίκτυο.

  08:11 23/01

  Η εξάπλωση του κοροναϊού μπορεί να είναι μεγαλύτερη απ’ ό,τι παραδέχεται η Κίνα

  Ειδικοί του τομέα δημόσιας υγείας εκτιμούν ότι τα κρούσματα του νέου κοροναϊού ίσως είναι πολύ περισσότερα από αυτά που ανακοινώνουν οι κινεζικές αρχές, τη στιγμή μάλιστα που η καθυστερημένη...

  15:13 22/01

  Ρεκόρ τηλεθέασης πρωτότυπου περιεχομένου ανακοίνωσε το Netflix, αφότου άλλαξε τον τρόπο μέτρησης

  Το Netflix άλλαξε τον τρόπο μέτρησης της τηλεθέασης στην πλατφόρμα του παρουσιάζοντας μερικά πολύ εντυπωσιακά στοιχεία όσον αφορά την παρακολούθηση πρωτότυπου περιεχομένου.

  08:25 22/01

  Τα πολυκαταστήματα αυτοκαταστρέφονται πουλώντας ρούχα από... "δεύτερο χέρι"

  Πολυκαταστήματα, όπως οι αλυσίδες Macy’s και JC Penney, στρέφονται στις πωλήσεις πολυτελών ρούχων "από δεύτερο χέρι" για να προσελκύσουν πελάτες στα καταστήματά τους όπου η πελατεία βαίνει συνεχώς...

  16:54 21/01

  Ο Τζεφ Μπέζος αύξησε την περιουσία του περισσότερο από όλους στις ΗΠΑ επί προεδρίας Τραμπ

  Η μετοχή της Amazon έχει εκτοξευτεί κατά 130% και ο Μπέζος έχει προσθέσει 46 δισ. δολάρια στην καθαρή αξία του από τότε που ο Τραμπ ανέλαβε την προεδρία τον Ιανουάριο του 2017.

  08:22 21/01

  Ξεκινά η δίκη της παραπομπής Τραμπ - Τι πρέπει να ξέρετε

  Ξεκινά η ιστορική δίκη έπειτα από μήνες πολιτικής διαμάχης και αγωνιώδεις φωνές περί "φάρσας".

  16:53 20/01

  Ο Άλαν Ντέρσοβιτς θα υποστηρίξει ότι ο Τραμπ δεν πρέπει να αποπεμφθεί γιατί δεν έκανε κάποιο έγκλημα

  Θα υποστηρίξει ότι ο Τραμπ δεν θα πρέπει να αποπεμφθεί από το αξίωμα, επειδή οι δημιουργοί του Συντάγματος, είχαν ως στόχο, η αποπέμψιμη συμπεριφορά να περιλαμβάνει συμπεριφορές που να ομοιάζουν με...

  08:38 20/01

  Η Louis Vuitton αγόρασε το 2ο μεγαλύτερο ακατέργαστο διαμάντι στον κόσμο

  Πριν από δύο μήνες εξαγόρασε την Tiffany έναντι $16,2 δισ., ενώ πρόσφατα απέκτησε το δεύτερο μεγαλύτερο ακατέργαστο διαμάντι στον κόσμο. Στόχος της να μπει στο top-five της αγοράς κοσμημάτων.