Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 30-Δεκ-2019 08:23

  Πώς το 2019 εξελίχθηκε στο καλύτερο έτος στην ιστορία των Private Equities

  Πώς το 2019 εξελίχθηκε στο καλύτερο έτος στην ιστορία των Private Equities
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Των Nathan Vardi, Antoine Gara

  Ο ισχυρότερος άνθρωπος της Wall Street, ο δισεκατομμυριούχος Στίβεν Σβάρτσμαν, κάθεται στην αίθουσα συνεδριάσεων του γραφείου του, έχοντας μόλις επιστρέψει από τα πρόσφατα ταξίδια του, συμπεριλαμβανομένου ενός στη Σαουδική Αραβία, και έχει διάθεση να φιλοσοφήσει. "Αυτό που έχω μάθει στην οικονομία είναι πως υπάρχουν πάντα κάποια πράγματα που φαίνεται να μην έχουν νόημα", λέει.

  Είναι γνωστό ότι η εταιρεία του Σβάρτσμαν, η Blackstone Group, πρώτα κατέκτησε τον κόσμο των private equity, στη συνέχεια έστρεψε το βλέμμα της στην αγορά ακινήτων, στις επενδύσεις σε κόκκινα δάνεια, στα hedge funds, ακόμη και στην απόκτηση άλλων εταιρειών εξαγορών, φτάνοντας σήμερα να έχει υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία σχεδόν 600 δισ. δολαρίων. Για πολλά χρόνια ήταν επίσης ξεκάθαρο στον Σβάρτσμαν ότι παρά τη φήμη  της οποίας έχαιραν οι dealmakers της Blackstone στα χρηματοπιστωτικά κέντρα όλου του πλανήτη, ο ίδιος ήταν επικεφαλής μιας εταιρείας που σε χρηματιστηριακή αξία αποτιμώνταν λιγότερο από όσο της άξιζε, σε επίπεδα αντίστοιχα με αυτά της εταιρείας πώλησης μεταχειρισμένων αγαθών eBay ή του ομίλου ποτών Constellation Brands.

  "Μερικές φορές υπάρχουν πράγματα που είναι τόσο υποτιμημένα και δεν καταλαβαίνω γιατί. Άλλες πάλι, είναι τόσο υπερτιμημένα που επίσης δεν βγάζει νόημα. Αλλά αυτή είναι η αγορά και οι άνθρωποι υπερασπίζονται αυτές τις ‘ανωμαλίες’ σαν να είναι λογικές, επειδή πρόκειται για την αγορά", λέει ο Σβάρτσμαν.

  Κατά τη διάρκεια του μεγαλύτερου διαστήματος της τρέχουσας ανοδικής φάσης για τις χρηματαγορές, και ενώ ο Σβάρτσμαν συγκέντρωσε δισεκατομμύρια δολάρια από τα πλέον "προσεκτικά” συνταξιοδοτικά ταμεία και κρατικά επενδυτικά κεφάλαια στον πλανήτη, όταν αναζήτησε επενδυτές για να αγοράσουν μετοχές της δικής του εταιρείας, η ζήτηση ήταν υποτονική και πρόσκαιρη. Η δομή της συμμετοχικής εταιρείας που είχε η Blackstone, που διένειμε τα κέρδη της με φορολογικά ευνοϊκό τρόπο κάθε τρίμηνο, σήμαινε ότι η αξία της ήταν εξαρτημένη από τις βραχυπρόθεσμες αποδόσεις μερισμάτων από αμοιβές και από την επίτευξη επενδυτικών κερδών. Έτσι, σε μια αγορά όπου κυριαρχούσαν οι ταχέως αναπτυσσόμενες τεχνολογικές πλατφόρμες, ο Σβάρτσμαν έχασε την ευκαιρία να ακολουθήσει την τρέχουσα επενδυτική ευφορία, όπου οι διαχειριστές κεφαλαίων και οι παθητικοί δείκτες αύξησαν τις αποτιμήσεις των εταιρειών με διευρυνόμενα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, επιχειρηματική δυναμική  και υψηλά, επαναλαμβανόμενα περιθώρια κέρδους.

  Στη συνέχεια όμως ήρθε το πακέτο φοροελαφρύνσεων του Ντόναλντ Τραμπ και μαζί με αυτό η απόφαση του Σβάρτσμαν, τον Απρίλιο του 2019, να αλλάξει την εταιρική μορφή της Blackstone. Αυτή η στροφή απέφερε στην εταιρεία από τα σημαντικότερα κέρδη στην ιστορία της Wall Street. Από τη στιγμή εκείνη μέχρι σήμερα, η καθαρή περιουσία του Σβαρτσμαν αυξήθηκε από τα 13,2 δισ. δολάρια στα 19 δισ. δολάρια. Πρόκειται για μια αύξηση της τάξης των 5,8 δισ. δολαρίων μέσα σε μόλις εννέα μήνες.

  Οι μετοχές της Blackstone είχαν απόδοση 91% το 2019, με την κεφαλαιοποίησή της να εκτινάσσεται στο ιστορικό υψηλό των 66 δισ. δολαρίων από τότε που ο Σβάρτσμαν άλλαξε την εταιρική μορφή της μετατρέποντάς την σε μετοχική εταιρεία, ανοίγοντας με αυτό τον τρόπο την πόρτα σε αμοιβαία κεφάλαια που προηγουμένως δεν μπορούσαν να εισέλθουν στο μετοχικό της κεφάλαιο. Καθώς λοιπόν επενδυτές, όπως ο Νικ Σκόμερ του Janus Forty Fund και των παθητικών ETFs που συνδέονται με δείκτη S&P Total Market και τους δείκτες MSCI, έχτιζαν θέσεις στη Blackstone, οι αναλυτές ξεκίνησαν να αποτιμούν την εταιρεία στα ίδια επίπεδα με γίγαντες του επιχειρείν όπως η Visa, η Amazon και η Home Depot, αυξάνοντας το premium για τη μετοχή της μέχρι τότε σημαντικά υποτιμημένης εταιρείας.

  Η Blackstone δεν ήταν η μόνη. Οι μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες private equity στον κόσμο ακολούθησαν τον ίδιο δρόμο τους τελευταίους 18 μήνες και η απάντηση των επενδυτών ήταν να τις αναδείξουν μεταξύ αυτών με τις καλύτερες επιδόσεις στην αγορά. Η μετοχή της Apollo Global Management είχε απόδοση 106% το 2019, ενώ ο τίτλος της Carlyle Group άγγιξε το 111%. Μαζί με τις Brookfield Asset Management, KKR & Co και Ares Management, οι εισηγμένες private equity εταιρείες έχουν κεφαλαιοποίηση που αγγίζει σχεδόν τα 250 δισ. δολάρια. Συνολικά, οι μεγάλες εισηγμένες private equity εταιρείες κέρδισαν περίπου 75 δισ. δολάρια σε αξία.

  Σχολιάζοντας την εξέλιξη αυτή της κάποτε στάσιμης μετοχής της εταιρείας του, ο Σβάρτσμαν σημειώνει: "Δεν βγάζει νόημα, γιατί δεν έχει νόημα”. "Από την εποχή της χρηματοπιστωτικής κρίσης σχεδόν όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν καταρρεύσει (σ.μ. στο χρηματιστήριο) - εμείς καταγράψαμε εξαπλάσια άνοδο”.

  Για περίπου δώδεκα χρόνια, ο Σβάρτσμαν έτρεχε τον κυρίαρχο οργανισμό της Wall Street, κερδίζοντας πολλούς επικριτές σε αυτήν την πορεία τόσο για την απύθμενη φιλοδοξία της Blackstone όσο και για τη δική του τάση να εμπλακεί με την πολιτική, προκαλώντας διαμάχες. Κατά τη διάρκεια αυτού του διαστήματος, τράπεζες κατέρρευσαν, hedge funds εξαφανίστηκαν, τα trading desks της Wall Street αντικαταστάθηκαν από αλγορίθμους και ηλεκτρονικά συστήματα, ενώ τα low-cost funds Vanguard και BlackRock, μαζί με μερικές εταιρείες χρηματοοικονομικής τεχνολογίας, εξάλειψαν τις υψηλές χρεώσεις που επέβαλαν οι brokers και τα funds.

  Εν μέσω αυτής της κατάστασης, μόλις μερικές ημέρες πριν από την κατάρρευση της επενδυτικής τράπεζας Bear Stearns τον Μάρτιο του 2008, ο Σβάρτσμαν πραγματοποίησε την πρώτη του επικοινωνία με αναλυτές ως επικεφαλής εισηγμένης εταιρείας. Η Blackstone είχε εισαχθεί στο χρηματιστήριο πριν από μερικούς μήνες, και η μετοχή της υποχώρησε με ταχείς ρυθμούς σχεδόν στο ήμισυ της αξίας της, καθώς ανταγωνίστριες εταιρείες στη Wall Street άρχισαν να ανακοινώνουν 9ψήφιες και 10ψήφιες ζημίες συναλλαγών, προκαλώντας αναταραχή στις παγκόσμιες αγορές. Ακόμη και τότε, ο Σβάρτσμαν μπορούσε να δει πώς ο χρηματοοικονομικός τομέας θα ανασχεδιαζόταν.

  "Ένα από τα σημαντικά χαρακτηριστικά στον χώρο των private equities και των ακινήτων είναι ότι οι επενδυτές δεσμεύουν τα κεφάλαιά τους καθ’ όλη τη διάρκεια της επένδυσης. Επιπλέον, δεν είμαστε αναγκασμένοι να πουλάμε περιουσιακά στοιχεία σε λάθος χρόνο", σημειώνει. "Οι επενδυτές ενδέχεται να ξεφορτωθούν τίτλους, συμπεριλαμβανομένης και της μετοχής της Blackstone, με την πολιτική διανομής μετρητών ύψους 1,20 δολαρίων ανά μετοχή, σε περιόδους πανικού. Εμείς είμαστε contrarian επενδυτές. Κάνουμε το αντίθετο".

  Παρ’ όλα αυτά, ήταν απογοητευτικό για τις μεγαλύτερες εταιρείες private equity να βλέπουν τις μετοχές τους να μένουν στάσιμες για χρόνια. Κι αυτό ενώ τα χαμηλά επιτόκια και η άνοδος της χρηματιστηριακής αγοράς, ώθησε τα κεφάλαια στις στρατηγικές private equities την τελευταία δεκαετία, δεδομένου ότι οι αποδόσεις τους αυξήθηκαν. Μέχρι το τέλος της δεκαετίας, οι εταιρείες private equity ήλεγχαν 8.000 εταιρείες στις ΗΠΑ. Στον επιχειρηματικό στίβο ήταν οι βασιλιάδες του κεφαλαίου, αλλά δεν μπορούσαν να κερδίσουν τον σεβασμό της χρηματιστηριακής αγοράς.

  Ωστόσο, με την εκλογή του, ο Ντόναλντ Τραμπ πέρασε στα τέλη του 2017 νόμο που μείωσε τους συντελεστές φορολογίας των εταιρειών από το 35% στο 21%. Η μείωση ήταν τόσο δραστική, ώστε οι εταιρείες όπως η Blackstone θα μπορούσαν δυνητικά να στραφούν από τον ευνοϊκό φορολογικό συντελεστή των συμμετοχικών εταιρειών στον φόρο των επιχειρήσεων, και να έχουν μια μέτρια αύξηση της φορολογίας τους, κατά δύο με πέντε ποσοστιαίες μονάδες. Τα οφέλη από την κίνηση αυτή ήταν η μείωση της γραφειοκρατίας για τους μετόχους, η εξάλειψη της υποχρέωσης υποβολής φορολογικών δηλώσεων K-1 αλλά και το "άνοιγμα της πόρτας” στα αμοιβαία κεφάλαια.

  Ο Χάνρι Κράβις και ο Τζόρτζ Ρόμπερτς ήξεραν τι να κάνουν στη συνέχεια. Και οι δύο ήταν πρωτοπόροι στον χώρο των μοχλευμένων εξαγορών, συνιδρύοντας την επενδυτική εταιρεία KKR το 1976, η οποία 12 χρόνια αργότερα κατέστησε τους dealmakers στοιχεία της αμερικανικής κουλτούρας με την εξαγορά ύψους 25 δισ. δολαρίων της RJR Nabisco το 1988. Το deal έμεινε στην ιστορία χάρη στην κινηματογραφική μεταφορά του bestseller βιβλίου "Barbarians at the Gate”, με πρωταγωνιστή τον Τζέιμς Γκάρνερ.

  Σε ηλικία 75 ετών, οι δύο τους άνοιξαν και πάλι τον δρόμο, αυτή τη φορά με μια κίνηση φαινομενικά πολύ βαρετή για να γίνει σειρά στο Netflix, αλλά που ίσως ήταν πιο προσοδοφόρα και αναμενόμενη από οποιαδήποτε διαπραγμάτευση εξαγοράς. Το καλοκαίρι του 2018, η KKR έγινε η πρώτη δημόσια εισηγμένη εταιρεία private equity που αξιοποίησε το νόμο Daelaware και άλλαξε την εταιρική της μορφή από ετερόρρυθμη εταιρεία σε μετοχική.

  "Θεωρήσαμε ότι θα είχαμε μεγαλύτερο όφελος και ότι περισσότεροι άνθρωποι θα μπορούσαν να αγοράσουν τη μετοχή μας, το οποίο ελπίζαμε ότι θα αποβεί προς όφελος όλων των μετόχων", δήλωσε ο Κράβις στο Forbes τον Μάιο. 

  Λίγους μήνες αργότερα, τον Νοέμβριο του 2018, η Ares Management του δισεκατομμυριούχου Άντονι Ρέσλερ ακολούθησε αλλάζοντας επίσης την εταιρική της μορφή, με τη μετοχή της εταιρείας να έχει απόδοση άνω του 100% από τότε μέχρι σήμερα. Η επιτυχημένη μετάβαση των KKR και Ares, προκάλεσε ντόμινο και γρήγορα ακολούθησαν οι άλλες μεγάλες εταιρείες του χώρου, όπως η Apollo Global Management και η Blackstone. Ο Όμιλος Carlyle έχει προγραμματίσει επίσης να ολοκληρώσει την εταιρική μετατροπή του σε μερικές ημέρες. Έτσι, πλέον, με την εκτίναξη της κεφαλαιοποίησής τους και τις ανταγωνίστριες επενδυτικές τράπεζες και τα hedge funds να αντιμετωπίζουν ακόμη προβλήματα, οι εταιρείες private equity διαφεντεύουν τη Wall Street.

  "Δεν μπορούσαμε να γίνουμε μέτοχοι μέχρι να αλλάξουν εταιρική μορφή", λέει ο Ίαν Φέρι, διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Jackson Square Partners, με υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία ύψους 21 δισ. δολαρίων, και παλιός θαυμαστής των private equity εταιρειών, ιδιαίτερα της KKR. "Την ημέρα της μετατροπής ήμασταν παρόντες, αγοράζοντας μετοχές", προσθέτει. Εν τέλει, η εταιρεία του Φέρι έχτισε συμμετοχή στην KKR αξίας σήμερα περίπου 700 εκατ. δολαρίων. "Οι επιχειρήσεις αυτές γεμίζουν το κενό που άφησαν τράπεζες που αποχώρησαν, εν μέρει λόγω ρυθμιστικών θεμάτων που προέκυψαν από την οικονομική κρίση", λέει ο Φέρι. "Και πλέον είναι σειρά τους να τους κλέψουν τους μετόχους τους".

  Εάν η φετινή πορεία συνεχιστεί, η Wall Street μπορεί να δει σύντομα τη Blackstone Group, που απασχολεί μόλις 2.600 εργαζόμενους και ιδρύθηκε το 1985, να έχει μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση από την Goldman Sachs, της οποίας οι 36.000 εργαζόμενοι γιόρτασαν τα 150 χρόνια ιστορίας που συμπλήρωσε η μεγαλύτερη επενδυτική τράπεζα των ΗΠΑ. Προς το παρόν, η κεφαλαιοποίηση της Goldman παραμένει στα 81 δισ. δολάρια έναντι 66 δισ. δολαρίων της Blackstone, αλλά το χάσμα συνεχώς μικραίνει.

  Το γεγονός αυτό δεν προκαλεί έκπληξη στον κόσμο της Wall Street, ο οποίος κάθε χρόνο στρέφεται ολοένα και περισσότερο σε εταιρείες όπως η Blackstone και λιγότερο πλέον στις παραδοσιακές τράπεζες επενδύσεων. Ολόκληροι τομείς από τη χρηματοδότηση ακινήτων, τα δομημένα "οχήματα” δανειοδότησης έως τη διαχείριση μη ρευστοποιήσιμων περιουσιακών στοιχείων υψηλής απόδοσης μετακινούνται από τα τμήματα συναλλαγών της Goldman και της Morgan Stanley σε εταιρείες όπως οι Blackstone, Apollo και KKR. Η τάση αυτή που ήταν εμφανής εδώ και πολύ στη Wall Street αποτυπώνεται πλέον και στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

  "Εν μέσω ενός μεταβαλλόμενου οικονομικού τοπίου, πιστεύω ότι έχουν τοποθετηθεί εξαιρετικά", λέει ο Σβάρτσμαν. "Η οικονομία είναι μια μεγάλη επιχείρηση! Απλώς σκεφτείτε πόσα χρήματα τυπώνονται κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο. Συνεχώς γίνεται μια μεγαλύτερη επιχείρηση”.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  17:03 17/01

  Η καινοτομία για την Canon αποτελεί μέρος μιας εξελικτικής διαδικασίας

  Με τον συνδυασμό τεχνογνωσίας και ανθρώπινου δυναμικού, η Canon έχει εξαιρετικά θετικές προοπτικές στην ελληνική αλλά και παγκόσμια αγορά.

  08:05 17/01

  Γιατί η μετοχή του Facebook είναι άφθαρτη

  Παρά τα σκάνδαλα και τους ελέγχους των ρυθμιστικών αρχών, η μετοχή βρίσκεται κοντά στο ιστορικό υψηλό της.

  19:15 16/01

  Το Bitcoin είναι ο νέος χρυσός, σύμφωνα με μελέτη

  Το Bitcoin, αντίστοιχα όπως ο χρυσός, είναι ένα μέσο αντιστάθμισης κινδύνου, εν μέσω παγκόσμιων αβεβαιοτήτων όπως οι εμπορικοί πόλεμοι.

  08:24 16/01

  Η μετοχή της Tesla εκτινάσσεται και ο Έλον Μασκ ετοιμάζεται να εισπράξει 346 εκατ. δολάρια

  Εάν η κεφαλαιοποίηση της Tesla φτάσει τα 100 δισ. δολάρια, ο Μασκ θα ανταμειφθεί με μετοχές ύψους 346 εκατ. δολαρίων. Εάν δε αγγίξει τα 650 δισ., τότε η "αμοιβή" του θα μπορούσε να εκτιναχθεί στο...

  18:23 15/01

  Οι Αμερικανοί εμπιστεύονται περισσότερο Google-Amazon από Τραμπ, Όπρα και Τομ Χανκς

  Αν και η δημοσκόπηση της Morning Consult έδειξε ότι η γενιά Z και οι Millennials έχουν στην προτεραιότητα την ιδιωτικότητα και την ισχυρή δεοντολογία στις επιχειρήσεις, η Google βρέθηκε στη πρώτη...

  08:39 15/01

  Οι CFOs της Αμερικής προειδοποιούν για ύφεση - Γιατί δεν πρέπει να τους αγνοήσει η χρηματαγορά

  Μπορεί να αποτελέσει προάγγελο επικείμενου sell-off στην χρηματιστηριακή αγορά.

  14:45 14/01

  Γιατί η Visa εξαγοράζει τη fintech startup Plaid έναντι 5,3 δισ. δολαρίων

  Μέσω της Plaid, η Visa αποκτά πρόσβαση σε μια σημαντική και ταχέως αναπτυσσόμενη βάση πελατών, στην οποία μπορεί να προωθήσει πρόσθετες υπηρεσίες πληρωμών, ενώ παράλληλα χάρη στο διεθνές δίκτυό της...

  08:37 14/01

  Αυξάνονται τα ερωτηματικά για τα κίνητρα της κυβέρνησης Τραμπ σχετικά με την εκτέλεση Σουλεϊμανί

  Οι αντιφατικές δηλώσεις σχετικά με το εάν υπήρχαν ή όχι πληροφορίες ότι ο Κασέμ Σουλεϊμανί σχεδίαζε επιθέσεις κατά αμερικανικών πρεσβειών ενισχύουν τα ερωτηματικά για τα κίνητρα της απόφασης Τραμπ να ...

  00:09 14/01

  Forbes - The Greek List 100+: Η δύναμη πυρός της ελληνικής οικονομίας

  Ποιες είναι οι επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών άνω των 100 εκατ. ευρώ για το 2018, με βάση τα στοιχεία που επεξεργάστηκε η Deloitte. Οι πρωταγωνιστές και οι δυναμικοί παίκτες της αγοράς.

  14:00 13/01

  Ο αμφιλεγόμενος επικεφαλής νομικός σύμβουλος της Alphabet αποχωρεί από την εταιρεία

  Σε μια αποχώρηση με "οσμή" σκανδάλου σεξουαλικής παρενόχλησης.

  09:13 13/01

  Ο πρώην βετεράνος του EBay που βγάζει εκατομμύρια από τις "επιστροφές προϊόντων", μια αγορά $369 δισ.

  Ο Χ. Ρόζενμπεργκ διέβλεψε νωρίς την ευκαιρία που προσφέρει η αγορά "επιστρεφόμενων προϊόντων", η οποία λόγω έκρηξης του e-commerce υπολογίζεται σε δισ. δολάρια.

  10:04 12/01

  Εάν ο Πρίγκιπας Χάρι μπορεί να πάρει "διαζύγιο" από την οικογένειά του, μπορείς και εσύ

  Ίσως, για πρώτη φορά στη ζωή του, ο Χάρι πήρε την ευθύνη να αποφασίσει για τη ζωή του χωρίς να συμβουλευτεί τον πατέρα ή τη γιαγιά του.

  09:43 11/01

  Η Tesla έγινε η πολυτιμότερη αυτοκινητοβιομηχανία των ΗΠΑ και ο Musk πλουσιότερος κατά 2,1 δισ. δολ.

  Η τιμή της μετοχής αυξήθηκε κατά 9%, κάνοντας πλουσιότερο τον Musk κατά 2,1 δισ. δολ., στα 28,8 δισ. δολ. συνολικά. Στα 85,8 δισ. δολ. η κεφαλαιοποίηση της Tesla.

  18:05 10/01

  H Facebook θα μας επιτρέψει να ελέγχουμε πόσες πολιτικές διαφημίσεις βλέπουμε, όχι όμως και το πολιτικό ψεύδος

  Σε μια από τις μεγαλύτερες "στροφές" στη διαφημιστική πολιτική της.

  14:30 10/01

  Η ιστορία της Carole Ghosn: Νομικά μαθήματα για τη θέση μιας συζύγου

  Ποια είναι λοιπόν τα δικαιώματα και οι ευθύνες των συζύγων - από νομική, ηθική και φιλοσοφική άποψη - όταν πρόκειται για περιπτώσεις όπως εκείνη του ζεύγους Ghosn;

  08:25 10/01

  Ατιμώρητα εγκλήματα: Πώς οι πλούσιοι πριν τον Γκοσν γλύτωσαν από τον νόμο

  Δισεκατομμυριούχοι που έγιναν εγκληματίες, μετατράπηκαν σε φυγάδες και κυρίως κατάφεραν να τη γλυτώσουν.