Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 29-Δεκ-2019 08:09

  Οι κορυφαίες ενεργειακές ιστορίες του 2019

  Οι κορυφαίες ενεργειακές ιστορίες του 2019
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Robert Rapier

  Ο επικεφαλής ενός εργοστασίου στο οποίο δούλευα συνήθιζε να λέει πως "ό,τι αντιλαμβάνεσαι είναι η πραγματικότητα". Διαφωνούσα με τη συγκεκριμένη φράση, γιατί είμαι οπαδός των μαθηματικών και της λογικής. 1 + 1 δεν θα κάνουν ποτέ 3, όπως και να το δεις.

  Ωστόσο, γρήγορα αντιλήφθηκα τι εννοούσε με αυτό που έλεγε. Ο τρόπος που αντιλαμβάνεσαι την πραγματικότητα επηρεάζει τη συμπεριφορά σου. Είναι η δική σου πραγματικότητα, αν και μπορεί να διαφέρει από αυτό που κοινώς και αντικειμενικώς ονομάζουμε πραγματικότητα.

  Αυτό μου θυμίζει τις σημερινές αγορές πετρελαίου. Από όλες τις φετινές ιστορίες, το κοινό σημείο είναι η υπερβολική παραγωγή πετρελαίου και η μικρή ζήτηση. Αυτό είναι αληθές, αλλά πολλοί αντιλαμβάνονται πως η χαμηλή ζήτηση είναι ο κρίσιμος παράγοντας. Αυτό, ως εκ τούτου, θεωρείται αποτέλεσμα των τάσεων απανθρακοποίησης, όπως τα ηλεκτροκίνητα οχήματα, που αρπάζουν μια μεγάλη μερίδα της αγοράς από τη ζήτηση για πετρέλαιο.

  Αυτή η αντίληψη λοιπόν έχει επηρεάσει τόσο τις αγορές πετρελαίου, οι οποίες φαίνεται τώρα να μην επηρεάζονται από τις ειδήσεις που θα είχαν εκτοξεύσει τις τιμές του πετρελαίου πριν από μερικές δεκαετίες.

  Κατά τη δική μου αντίληψη, ο παράγοντας της ζήτησης παραμένει ισχυρός. Όταν η BP ανακοίνωσε τον Ιούνιο τα στατιστικά στοιχεία της, έδειξε ότι η ετήσια ζήτηση πετρελαίου είναι αυξηθεί κατά 1,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα (BPD). 

  Η αύξηση της ζήτησης επιβραδύνθηκε κάπως πρόσφατα, αλλά ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) εκτιμά ότι η ζήτηση για το 2019 αυξήθηκε κατά 1,0 εκατομμύριο BPD και η αύξηση της ζήτησης για το 2020 θα είναι 1,2 εκατομμύριο BPD. Ωστόσο, η παραγωγή πετρελαίου από σχιστολιθικό πετρέλαιο των ΗΠΑ επεκτείνεται με ταχύτερο ρυθμό από ό,τι η αύξηση της ζήτησης, και αυτό είναι που οδηγεί πραγματικά τις αγορές πετρελαίου.

  Ενώ λοιπόν πολλές από τις κορυφαίες ιστορίες του 2019 θα είχαν μια μεγάλη και μακροχρόνια επίπτωση στις πετρελαϊκές αγορές πριν από την "έκρηξη" του σχιστολιθικού αερίου, σήμερα έχουν ήδη ξεχαστεί. Εάν το αμερικανικό σχιστολιθικό πετρέλαιο συνεχίσει να αυξάνεται για άλλα πέντε με δέκα χρόνια με τον τρέχοντα ρυθμό, τα ηλεκτροκίνητα θα επιφέρουν σημαντικές επιπτώσεις στην πετρελαϊκή ζήτηση και οι τιμές του πετρελαίου ίσως να μην ανακάμψουν ποτέ.

  Αυτή η λογική πιστεύω ότι ενυπάρχει στις σημαντικότερες φετινές ιστορίες του 2019. Ακολουθούν οι κορυφαίες ενεργειακές ιστορίες όπως τις αντιλαμβάνομαι μαζί με έναν σύντομο σχολιασμό.

  1. Επίθεση στις εγκαταστάσεις της Aramco

  Η επίθεση του Σεπτεμβρίου στο μεγαλύτερο παγκοσμίως διυλιστήριο της Saudi Aramco στη Σαουδική Αραβία προκάλεσε την απώλεια συνολικά 5,7 εκατ. βαρελιών την ημέρα από την παραγωγή. Αν και επρόκειτο για τη μεγαλύτερη επίθεση σε πετρελαϊκή μονάδα, η τιμή αυξήθηκε περίπου κατά 20% αλλά επέστρεψε γρήγορα στα τρέχοντα επίπεδα καθώς οι ζημιές αποκαταστάθηκαν γρήγορα. Η επίπτωση δεν ήταν τόσο μακροχρόνια όσο αναμενόταν λόγω της αφθονίας του σχιστολιθικού αερίου και των αποθεμάτων που είχαν δημιουργήσει οι  Σαουδάραβες.

  2. Η αρχική δημόσια προσφορά της Saudi Aramco

  Στις αρχές Δεκεμβρίου έγινε η πολυαναμενόμενη IPO της Saudi Aramco. Αν και αρχικά η αποτίμηση της εταιρείας άγγιξε τα 1,7 τρισ. δολ., πολύ γρήγορα έφτασε τα 2 τρισ. δολ. όπως είχε προτείνει ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος Mohammed bin Salman.

  3. Ο ΟΠΕΚ μειώνει την παραγωγή πετρελαίου

  Ο ΟΠΕΚ συνέχισε να ανταποκρίνεται στην αυξητική πορεία της παραγωγής του σχιστολιθικού πετρελαίου ανακοινώνοντας νέες περικοπές. Όπως έχω υποστηρίξει ξανά, αυτή είναι η μόνη στρατηγική που έχει το καρτέλ. Φέτος προχώρησε σε δύο μειώσεις της παραγωγής. Συνολικά έχουν περικοπεί 1,7 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα.

  4. Το αμερικανικό πετρέλαιο σημειώνει νέο ρεκόρ παραγωγής στα 12,8 εκατ. BPD

  Αυτή θα μπορούσε να είναι η κορυφαία ιστορία της χρονιάς, που κατάφερε να επηρεάσει όλες τις άλλες αγορές πετρελαίου. Οι ΗΠΑ, που κατάφεραν να αναδειχθούν στον μεγαλύτερο παραγωγό πετρελαίου παγκοσμίως, είδαν τις εξορύξεις τους να σημειώνουν άνοδο κατά 8.000 βαρέλια την ημέρα στην Αλάσκα και 200.000 βαρέλια την ημέρα στις υπόλοιπες περιοχές εκτός Χαβάης, με το τελικό νούμερο παραγωγής να προσεγγίζει τα 12,6 με 12,8 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

  5. Η "αποεπένδυση" της Νορβηγίας από τα ορυκτά καύσιμα

  Όταν τον Μάρτιο ανακοινώθηκε ότι το υπουργείο Οικονομικών της Νορβηγίας έκανε δεκτή την εισήγηση της κεντρικής τράπεζας, σύμφωνα με την οποία το κρατικό επενδυτικό ταμείο θα πρέπει να απαλλαγεί από τις πετρελαϊκές μετοχές, όλοι έκαναν λόγο για μία απόφαση-σταθμό.

  Το ταμείο του 1 τρισ. δολ. είναι μέτοχος στις μεγαλύτερες πετρελαιοβιομηχανίες της Δύσης, οπότε η απόφαση έφερε όχι μόνο έντονο συμβολικό χαρακτήρα για τη μετάβαση προς μία νέα ενεργειακή εποχή, αλλά και θα είχε σοβαρό αντίκτυπο στην αγορά. Γι' αυτό και οι μετοχές των μεγάλων ευρωπαϊκών πετρελαϊκών βρέθηκαν υπό ισχυρή πίεση. Τελικά τα πράγματα δεν ήταν ακριβώς έτσι. 

  Το υπουργείο Οικονομικών της χώρας εξήγησε αργότερα πως η απόφαση δεν αφορά το σύνολο των τοποθετήσεών του σε 341 πετρελαϊκές μετοχές αξίας 37 δισ. δολαρίων, αλλά μόνο σε 134 μετοχές αξίας περίπου 8 δισ. δολαρίων. Και τούτο γιατί το Όσλο αποφάσισε να εξαιρέσει όχι μόνο το μερίδιό του στην κρατικά ελεγχόμενη Equinor (πρώην Statoil), αλλά και τα μερίδια σε ακόμη δύο πετρελαϊκούς κολοσσούς της Ευρώπης, τις Royal Dutch Shell και της BP - με την αιτιολογία ότι επενδύουν και σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. 

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  15:13 22/01

  Ρεκόρ τηλεθέασης πρωτότυπου περιεχομένου ανακοίνωσε το Netflix, αφότου άλλαξε τον τρόπο μέτρησης

  Το Netflix άλλαξε τον τρόπο μέτρησης της τηλεθέασης στην πλατφόρμα του παρουσιάζοντας μερικά πολύ εντυπωσιακά στοιχεία όσον αφορά την παρακολούθηση πρωτότυπου περιεχομένου.

  08:25 22/01

  Τα πολυκαταστήματα αυτοκαταστρέφονται πουλώντας ρούχα από... "δεύτερο χέρι"

  Πολυκαταστήματα, όπως οι αλυσίδες Macy’s και JC Penney, στρέφονται στις πωλήσεις πολυτελών ρούχων "από δεύτερο χέρι" για να προσελκύσουν πελάτες στα καταστήματά τους όπου η πελατεία βαίνει συνεχώς...

  16:54 21/01

  Ο Τζεφ Μπέζος αύξησε την περιουσία του περισσότερο από όλους στις ΗΠΑ επί προεδρίας Τραμπ

  Η μετοχή της Amazon έχει εκτοξευτεί κατά 130% και ο Μπέζος έχει προσθέσει 46 δισ. δολάρια στην καθαρή αξία του από τότε που ο Τραμπ ανέλαβε την προεδρία τον Ιανουάριο του 2017.

  08:22 21/01

  Ξεκινά η δίκη της παραπομπής Τραμπ - Τι πρέπει να ξέρετε

  Ξεκινά η ιστορική δίκη έπειτα από μήνες πολιτικής διαμάχης και αγωνιώδεις φωνές περί "φάρσας".

  16:53 20/01

  Ο Άλαν Ντέρσοβιτς θα υποστηρίξει ότι ο Τραμπ δεν πρέπει να αποπεμφθεί γιατί δεν έκανε κάποιο έγκλημα

  Θα υποστηρίξει ότι ο Τραμπ δεν θα πρέπει να αποπεμφθεί από το αξίωμα, επειδή οι δημιουργοί του Συντάγματος, είχαν ως στόχο, η αποπέμψιμη συμπεριφορά να περιλαμβάνει συμπεριφορές που να ομοιάζουν με...

  08:38 20/01

  Η Louis Vuitton αγόρασε το 2ο μεγαλύτερο ακατέργαστο διαμάντι στον κόσμο

  Πριν από δύο μήνες εξαγόρασε την Tiffany έναντι $16,2 δισ., ενώ πρόσφατα απέκτησε το δεύτερο μεγαλύτερο ακατέργαστο διαμάντι στον κόσμο. Στόχος της να μπει στο top-five της αγοράς κοσμημάτων.

  09:58 19/01

  Megxit: Τέλος η βασιλική ιδιότητα για τον Χάρι και τη Μέγκαν

  "Πρέπει να απεμπολήσουν τους βασιλικούς τίτλους. Πλέον δεν θα λαμβάνουν δημόσια κονδύλια για βασιλικά καθήκοντα".

  10:27 18/01

  Γνωρίστε την καλύτερη μετοχή των τελευταίων 30 ετών με απόδοση 47.500%

  Η Heico κρατά "κλειδωμένες" τις τιμές των προϊόντων της και σταθερό το περιθώριο κέρδους στο 15%.

  17:03 17/01

  Η καινοτομία για την Canon αποτελεί μέρος μιας εξελικτικής διαδικασίας

  Με τον συνδυασμό τεχνογνωσίας και ανθρώπινου δυναμικού, η Canon έχει εξαιρετικά θετικές προοπτικές στην ελληνική αλλά και παγκόσμια αγορά.

  08:05 17/01

  Γιατί η μετοχή του Facebook είναι άφθαρτη

  Παρά τα σκάνδαλα και τους ελέγχους των ρυθμιστικών αρχών, η μετοχή βρίσκεται κοντά στο ιστορικό υψηλό της.

  19:15 16/01

  Το Bitcoin είναι ο νέος χρυσός, σύμφωνα με μελέτη

  Το Bitcoin, αντίστοιχα όπως ο χρυσός, είναι ένα μέσο αντιστάθμισης κινδύνου, εν μέσω παγκόσμιων αβεβαιοτήτων όπως οι εμπορικοί πόλεμοι.

  08:24 16/01

  Η μετοχή της Tesla εκτινάσσεται και ο Έλον Μασκ ετοιμάζεται να εισπράξει 346 εκατ. δολάρια

  Εάν η κεφαλαιοποίηση της Tesla φτάσει τα 100 δισ. δολάρια, ο Μασκ θα ανταμειφθεί με μετοχές ύψους 346 εκατ. δολαρίων. Εάν δε αγγίξει τα 650 δισ., τότε η "αμοιβή" του θα μπορούσε να εκτιναχθεί στο...

  18:23 15/01

  Οι Αμερικανοί εμπιστεύονται περισσότερο Google-Amazon από Τραμπ, Όπρα και Τομ Χανκς

  Αν και η δημοσκόπηση της Morning Consult έδειξε ότι η γενιά Z και οι Millennials έχουν στην προτεραιότητα την ιδιωτικότητα και την ισχυρή δεοντολογία στις επιχειρήσεις, η Google βρέθηκε στη πρώτη...

  08:39 15/01

  Οι CFOs της Αμερικής προειδοποιούν για ύφεση - Γιατί δεν πρέπει να τους αγνοήσει η χρηματαγορά

  Μπορεί να αποτελέσει προάγγελο επικείμενου sell-off στην χρηματιστηριακή αγορά.

  14:45 14/01

  Γιατί η Visa εξαγοράζει τη fintech startup Plaid έναντι 5,3 δισ. δολαρίων

  Μέσω της Plaid, η Visa αποκτά πρόσβαση σε μια σημαντική και ταχέως αναπτυσσόμενη βάση πελατών, στην οποία μπορεί να προωθήσει πρόσθετες υπηρεσίες πληρωμών, ενώ παράλληλα χάρη στο διεθνές δίκτυό της...

  08:37 14/01

  Αυξάνονται τα ερωτηματικά για τα κίνητρα της κυβέρνησης Τραμπ σχετικά με την εκτέλεση Σουλεϊμανί

  Οι αντιφατικές δηλώσεις σχετικά με το εάν υπήρχαν ή όχι πληροφορίες ότι ο Κασέμ Σουλεϊμανί σχεδίαζε επιθέσεις κατά αμερικανικών πρεσβειών ενισχύουν τα ερωτηματικά για τα κίνητρα της απόφασης Τραμπ να ...