Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 24-Δεκ-2019 07:45

  Wall Street: Οι μεγάλοι "κερδισμένοι" και "χαμένοι" σε κεφαλαιοποίηση το 2019

  Wall Street: Οι μεγάλοι "κερδισμένοι" και "χαμένοι" σε κεφαλαιοποίηση το 2019
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Sergei Klebnikov

  Η εκρηκτική άνοδος της χρηματιστηριακής αγοράς φέτος -ο S&P έχει κάνει "άλμα” πάνω από 27%- τείνει να αναδείξει το 2019 σε μία από τις καλύτερες χρονιές για τους επενδυτές στην πρόσφατη ιστορία, γεγονός που λειτούργησε ως δώρο για τους κορυφαίους τεχνολογικούς γίγαντες που είδαν την κεφαλαιοποίησή τους να αυξάνεται ταχύτατα. Ωστόσο, παρά την άνθιση, κάποιες εταιρείες έμειναν πίσω σε σχέση με τους ανταγωνιστές τους, μεταξύ αυτών και ορισμένες από τις μεγαλύτερες εταιρείες φαρμάκων, χημικών και καταναλωτικών αγαθών της χώρας, εξέλιξη που αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι οι καιροί αλλάζουν.

  Αν η αύξηση του δείκτη S&P 500 υπερβεί το 29,6% πριν από τέλος Δεκεμβρίου, θα είναι η καλύτερη ετήσια απόδοση των τελευταίων έξι χρόνων, και αν υπερβεί το 31%, η καλύτερη των τελευταίων 22 χρόνων, σύμφωνα με ανάλυση του CNBC.

  Οι 10 κολοσσοί με τη μεγαλύτερη αύξηση κεφαλαιοποίησης

  Οι δέκα εταιρείες που σημείωσαν τη μεγαλύτερη αύξηση στη κεφαλαιοποίησή τους το 2019, που συνδυαστικά προσεγγίζει τα 2 τρισ. δολάρια είναι οι κάτωθι:

  - Apple: Η μετοχή της Apple είχε ένα συγκλονιστικό έτος κατά το οποίο η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας αυξήθηκε κατά 497 δισ. δολάρια προσεγγίζοντας τα 1,25 τρισ. δολάρια, καθώς ο τίτλος της εταιρείας έσπασε αλλεπάλληλα ρεκόρ το δεύτερο εξάμηνο του 2019. Η εταιρεία επωφελήθηκε από τις ισχυρές πωλήσεις προϊόντων και την είσοδό της στον "πόλεμο" του streaming με την Apple TV+.

  - Microsoft: Ένας ακόμη τεχνολογικός γίγαντας που υπεραπέδωσε, καθώς επέκτηνε σημαντικά τη δραστηριότητα cloud το τρέχον έτος και είδε την κεφαλαιοποίησή του να αυξάνεται κατά 408 δισ. δολάρια φτάνοντας τα 1,19 τρισ. δολάρια - παλεύοντας στήθος με στήθος με την Apple για τον τίτλο της εταιρείας με τη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία παγκοσμίως.

  - Google: Εξακολουθεί να κυριαρχεί στην ψηφιακή διαφήμιση και στον τομέα της αναζήτησης -ενώ την ίδια στιγμή επεκτείνει τη δραστηριότητά της και σε τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη και τα αυτόνομα αυτοκίνητα- και είδε την κεφαλαιοποίησή της να αυξάνεται κατά 214 δισ. δολάρια φτάνοντας σχεδόν στα 934 δισ. δολάρια.

  - Facebook: Το κοινωνικό δίκτυο συνέχισε και το 2019 να διευρύνει τη βάση των χρηστών του στη βασική του πλατφόρμα, καθώς και σε υπηρεσίες όπως το Instagram και το WhatsApp, παρά τον ενδεχόμενο ρυθμιστικό έλεγχο που διαφαίνεται στον ορίζοντα. Έχει κερδίσει 213 δισ. δολάρια σε όρους κεφαλαιοποίησης από τις αρχές του 2019, φθάνοντας τα 587 δισ. δολάρια.

  - Amazon: Ο κολοσσός του ηλεκτρονικού λιανεμπορίου είδε την χρηματιστηριακή του αξία να αυξάνεται κατά σχεδόν 150 δισ. δολάρια φέτος -φθάνοντας συνολικά τα 887 δισ. δολάρια-, χάρη στην ισχυρή ανάπτυξη που κατέγραψε ο τομέας cloud computing (της Amazon Web Services) και της δραστηριότητάς της στον χώρο των διαφημίσεων.

  - Μεταξύ των μετοχών που κατέγραψαν σημαντικά κέρδη φέτος στο ταμπλό και αύξησαν τη χρηματιστηριακή αξία τους περιλαμβάνονται επίσης εταιρείες του χρηματοοικονομικού τομέα όπως η Visa (+115 δισ. δολάρια), η JPMorgan Chase (+111 δισ. δολάρια) και η Mastercard (+106 δισ. δολάρια).

  - Την δεκάδα των εταιρειών με τη μεγαλύτερη αύξηση κεφαλαιοποίησης το τρέχον έτος συμπληρώνουν η Disney (+100 δισ.δολάρια), η οποία λανσάρισε τη νέα και εξαιρετικά επιτυχημένη υπηρεσία streaming περιεχομένου Disney+ το φθινόπωρο, καθώς και η Procter & Gamble (+82 δισ. δολάρια), η οποία μείωσε τα κόστη της και ενοποίησε τα brand της.

  Οι 10 εταιρείες με τη μεγαλύτερη μείωση κεφαλαιοποίησης

  Παρά το ράλι των αγορών φέτος, όπως προαναφέρθηκε, υπήρξαν και αυτές οι εταιρείες που είδαν τη χρηματιστηριακή τους αξία να μειώνεται. Οι δέκα εταιρείες που κατέγραψαν τη μεγαλύτερη συρρίκνωση κεφαλαιοποίησης, με τη συνολική ζημιά τους να διαμορφώνεται σε κάτι περισσότερο από 140 δισ. δολάρια, είναι οι εξής: 

  - DuPont:  Ο μέχρι πρότινος μεγαλύτερος χημικός όμιλος στον κόσμο, προχώρησε σε μια σειρά αποσχίσεις δραστηριοτήτων κατά τη διάρκεια του έτους, συμπεριλαμβανομένης της θυγατρικής βασικών χημικών προϊόντων Dow και της γεωργικής μονάδας Corteva, γεγονός που "πετσόκοψε" τη χρηματιστηριακή αξία της, μειώνοντας τη περισσότερο από το ήμισυ, τον Απρίλιο. Η κεφαλαιοποίησή της σημείωσε "βουτιά” σχεδόν 34 δισ. δολαρίων κατά τη διάρκεια του έτους, στα 47,5 δισ. δολάρια.

   - Pfizer: Ο κολοσσός των φαρμάκωση είδε τη χρηματιστηριακή του αξία να μειώνεται κατά τι περισσότερο από 33 δισ. δολάρια -στα 218 δισ. δολάρια- το 2019. Αιτία η υποχώρηση των πωλήσεων και η συγχώνευση του βραχίονα γενόσημων φαρμάκων Upjohn (σ.μ. θυγατρική της Pfizer) με την επίσης φαρμακευτική εταιρεία Mylan νωρίτερα μέσα στο έτος, γεγονός που προκάλεσε αρνητικές αντιδράσεις από αναλυτές της Wall Street.

  - Kraft Heinz: Ο γίγαντα των τροφίμων, που αποτελεί μια από τις σημαντικότερες συμμετοχές του δισεκατομμυριούχου επενδυτή Warren Buffett (κατέχει στην εταιρεία ποσοστό σχεδόν 27%), είδε τη μετοχή της να καταγράφει πτώση μεγαλύτερη του 30% στα τέλη Φεβρουαρίου, αφότου η εταιρεία απομείωσε την αξία των εμβληματικών brand της Kraft και Oscar Mayer κατά περισσότερο από 15 δισ. δολάρια. Η μετοχή δεν έχει ανακάμψει έκτοτε, με την εταιρεία να "γράφει” απώλειες 13,3 δισ. δολαρίων σε όρους κεφαλαιοποίησης για το έτος.

  - Walgreens Boots Alliance: Η κεφαλαιοποίηση της διεθνούς αλυσίδας φαρμακείων υποχώρησε φέτος κατά 13,1 δισ. δολάρια, στα 52 δισ. δολάρια, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες όσον αφορά τον ανταγωνισμό που αντιμετωπίζει από τις διαδικτυακές εταιρείες λιανικού εμπορίου, γεγονός που την έχει οδηγήσει στην εφαρμογή ενός προγράμματος μείωσης του κόστους και στη διερεύνηση μιας ενδεχόμενης εξαγοράς από ιδιωτική εταιρεία.

  - Occidental Petroleum: Ο ενεργειακός κολοσσός είδε τη χρηματιστηριακή του αξία να σημειώνει πτώση 11,5 δισ. δολαρίων, καθώς οι επενδυτές της Wall Street εκφράζουν φόβους αφενός για το μεγάλο ύψος του χρέους της που απορρέει από την εξαγορά ύψους 37 δισ. δολαρίων της Anadarko Petroleum νωρίτερα φέτος, και αφετέρου και τη "βουτιά” που καταγράφουν εν γένει οι μετοχές των εταιρειών του ενεργειακού τομέα.

  - Στους κολοσσούς που είδαν την κεφαλαιοποίησή τους να μειώνεται φέτος συμπεριλαμβάνονται επίσης ο κολοσσός των βιομηχανικών προϊόντων 3M (-10,7 δισ. δολάρια), η εταιρεία επενδύσεων στον τομέα του real estate Simon Property Group (-7,4 δισ. δολάρια) και η εταιρεία κατασκευής ιατρικών εμφυτευμάτων Abiomed (- 7,0 δισ. δολάρια).

  - Τη δεκάδα των "μεγάλων χαμένων” σε όρους χρημαιστηριακής αξίας συμπληρώνουν η Biogen (-5,6 δισ. δολάρια), η οποία εστιάζει στη θεραπεία νευρολογικών ασθενειών, και η εξειδικευμένη εταιρεία πληροφορικής DXC Technology (-4,7 δισ. δολάρια).

  Πηγή των στοιχείων για τις κεφαλαιοποιήσεις των εταιρειών αποτέλεσε η YCharts (στοιχεία έως 20 Δεκεμβρίου 2019.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  09:58 19/01

  Megxit: Τέλος η βασιλική ιδιότητα για τον Χάρι και τη Μέγκαν

  "Πρέπει να απεμπολήσουν τους βασιλικούς τίτλους. Πλέον δεν θα λαμβάνουν δημόσια κονδύλια για βασιλικά καθήκοντα".

  10:27 18/01

  Γνωρίστε την καλύτερη μετοχή των τελευταίων 30 ετών με απόδοση 47.500%

  Η Heico κρατά "κλειδωμένες" τις τιμές των προϊόντων της και σταθερό το περιθώριο κέρδους στο 15%.

  17:03 17/01

  Η καινοτομία για την Canon αποτελεί μέρος μιας εξελικτικής διαδικασίας

  Με τον συνδυασμό τεχνογνωσίας και ανθρώπινου δυναμικού, η Canon έχει εξαιρετικά θετικές προοπτικές στην ελληνική αλλά και παγκόσμια αγορά.

  08:05 17/01

  Γιατί η μετοχή του Facebook είναι άφθαρτη

  Παρά τα σκάνδαλα και τους ελέγχους των ρυθμιστικών αρχών, η μετοχή βρίσκεται κοντά στο ιστορικό υψηλό της.

  19:15 16/01

  Το Bitcoin είναι ο νέος χρυσός, σύμφωνα με μελέτη

  Το Bitcoin, αντίστοιχα όπως ο χρυσός, είναι ένα μέσο αντιστάθμισης κινδύνου, εν μέσω παγκόσμιων αβεβαιοτήτων όπως οι εμπορικοί πόλεμοι.

  08:24 16/01

  Η μετοχή της Tesla εκτινάσσεται και ο Έλον Μασκ ετοιμάζεται να εισπράξει 346 εκατ. δολάρια

  Εάν η κεφαλαιοποίηση της Tesla φτάσει τα 100 δισ. δολάρια, ο Μασκ θα ανταμειφθεί με μετοχές ύψους 346 εκατ. δολαρίων. Εάν δε αγγίξει τα 650 δισ., τότε η "αμοιβή" του θα μπορούσε να εκτιναχθεί στο...

  18:23 15/01

  Οι Αμερικανοί εμπιστεύονται περισσότερο Google-Amazon από Τραμπ, Όπρα και Τομ Χανκς

  Αν και η δημοσκόπηση της Morning Consult έδειξε ότι η γενιά Z και οι Millennials έχουν στην προτεραιότητα την ιδιωτικότητα και την ισχυρή δεοντολογία στις επιχειρήσεις, η Google βρέθηκε στη πρώτη...

  08:39 15/01

  Οι CFOs της Αμερικής προειδοποιούν για ύφεση - Γιατί δεν πρέπει να τους αγνοήσει η χρηματαγορά

  Μπορεί να αποτελέσει προάγγελο επικείμενου sell-off στην χρηματιστηριακή αγορά.

  14:45 14/01

  Γιατί η Visa εξαγοράζει τη fintech startup Plaid έναντι 5,3 δισ. δολαρίων

  Μέσω της Plaid, η Visa αποκτά πρόσβαση σε μια σημαντική και ταχέως αναπτυσσόμενη βάση πελατών, στην οποία μπορεί να προωθήσει πρόσθετες υπηρεσίες πληρωμών, ενώ παράλληλα χάρη στο διεθνές δίκτυό της...

  08:37 14/01

  Αυξάνονται τα ερωτηματικά για τα κίνητρα της κυβέρνησης Τραμπ σχετικά με την εκτέλεση Σουλεϊμανί

  Οι αντιφατικές δηλώσεις σχετικά με το εάν υπήρχαν ή όχι πληροφορίες ότι ο Κασέμ Σουλεϊμανί σχεδίαζε επιθέσεις κατά αμερικανικών πρεσβειών ενισχύουν τα ερωτηματικά για τα κίνητρα της απόφασης Τραμπ να ...

  00:09 14/01

  Forbes - The Greek List 100+: Η δύναμη πυρός της ελληνικής οικονομίας

  Ποιες είναι οι επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών άνω των 100 εκατ. ευρώ για το 2018, με βάση τα στοιχεία που επεξεργάστηκε η Deloitte. Οι πρωταγωνιστές και οι δυναμικοί παίκτες της αγοράς.

  14:00 13/01

  Ο αμφιλεγόμενος επικεφαλής νομικός σύμβουλος της Alphabet αποχωρεί από την εταιρεία

  Σε μια αποχώρηση με "οσμή" σκανδάλου σεξουαλικής παρενόχλησης.

  09:13 13/01

  Ο πρώην βετεράνος του EBay που βγάζει εκατομμύρια από τις "επιστροφές προϊόντων", μια αγορά $369 δισ.

  Ο Χ. Ρόζενμπεργκ διέβλεψε νωρίς την ευκαιρία που προσφέρει η αγορά "επιστρεφόμενων προϊόντων", η οποία λόγω έκρηξης του e-commerce υπολογίζεται σε δισ. δολάρια.

  10:04 12/01

  Εάν ο Πρίγκιπας Χάρι μπορεί να πάρει "διαζύγιο" από την οικογένειά του, μπορείς και εσύ

  Ίσως, για πρώτη φορά στη ζωή του, ο Χάρι πήρε την ευθύνη να αποφασίσει για τη ζωή του χωρίς να συμβουλευτεί τον πατέρα ή τη γιαγιά του.

  09:43 11/01

  Η Tesla έγινε η πολυτιμότερη αυτοκινητοβιομηχανία των ΗΠΑ και ο Musk πλουσιότερος κατά 2,1 δισ. δολ.

  Η τιμή της μετοχής αυξήθηκε κατά 9%, κάνοντας πλουσιότερο τον Musk κατά 2,1 δισ. δολ., στα 28,8 δισ. δολ. συνολικά. Στα 85,8 δισ. δολ. η κεφαλαιοποίηση της Tesla.

  18:05 10/01

  H Facebook θα μας επιτρέψει να ελέγχουμε πόσες πολιτικές διαφημίσεις βλέπουμε, όχι όμως και το πολιτικό ψεύδος

  Σε μια από τις μεγαλύτερες "στροφές" στη διαφημιστική πολιτική της.