Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 23-Δεκ-2019 09:12

  Οι πιο "ηχηρές" αποχωρήσεις CEOs του 2019

  Οι πιο "ηχηρές" αποχωρήσεις CEOs του 2019
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Σε μια εποχή που σχεδόν το 40% των στελεχών που διατελούν διευθύνοντες σύμβουλοι (CEOs) σε εταιρείες κολοσσούς δεν επιβιώνουν περισσότερο από ένα έως πέντε χρόνια στο "τιμόνι” των επιχειρήσεων, ένα ποσοστό ανακατατάξεων κάθε χρόνο είναι αναμενόμενο. Το γεγονός αυτό όμως δεν καθιστά λιγότερο σημαντικό ή σοκαριστικό το ποσοστό των ανακατατάξεων που έλαβαν χώρα το τρέχον έτος. 

  Μέχρι και τον Νοέμβριο, 1.480 διευθύνοντες σύμβουλοι είχαν αποχωρήσει από τις θέσεις τους, αριθμός αυξημένος κατά 12% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους και κατά 9% σε σχέση με το 2008, οπότε και σημειώθηκε τελευταία φορά αυτός ο αριθμός-ρεκόρ αποχωρήσεων (σ.μ. τότε είχαν καταγραφεί 1.484 αποχωρήσεις CEOs).

  Παρακάτω παρουσιάζονται οι πιο ηχηρές -κατά την κρίση μας- αποχωρήσεις CEOs, κατά χρονολογική σειρά, δηλαδή με βάση τους μήνες κατά τους οποίους ανακοινώθηκαν:

  Ιανουάριος

  Geisha Williams
  CEO της εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας PG&E

  Μετά από μόλις 22 μήνες που βρισκόταν στο "τιμόνι” της PG&E, η Geisha Williams παραιτήθηκε από τη θέση της στις 13 Ιανουαρίου. Αιτίας της αποχώρησής της ήταν το γεγονός ότι η ηλεκτρική εταιρεία της Καλιφόρνιας βρέθηκε αντιμέτωπη με ενδεχόμενες υποχρεώσεις ύψους 30 δισ. δολαρίων που σχετίζονταν με τον ρόλο της σε τουλάχιστον 17 μεγάλες πυρκαγιές από το 2017 έως τις αρχές του 2019.

  Άλλες σημαντικές αποχωρήσεις τον Ιανουάριο, ήταν αυτές του διευθύνοντος συμβούλου της New York Post, Jesse Angelo, και του Richard Goudis από την αντίστοιχη θέση στη Herbalife.

  Φεβρουάριος

  Spencer RascoffSpencer Rascoff
  CEO της εταιρείας real estate Zillow

  Σχεδόν 15 χρόνια μετά το ντεμπούτο της Zillow, ο Spencer Rascoff παραιτήθηκε από τη θέση του επικεφαλής στις 21 Φεβρουαρίου. Η αποχώρησή του έλαβε χώρα σε μια περίοδο ταραχώδους ανασχηματισμού της εταιρείας, καθώς η πλατφόρμα καταχώρησης αγγελιών αγοράς, πώλησης και ενοικίασης ακινήτων προσπαθούσε να κάνει στροφή και να επεκταθεί και στις αγοραπωλησίες. Η μετοχή της εταιρείας "βυθίστηκε”, καταγράφοντας πτώση μεγαλύτερη από 25% σε ετήσια βάση. Ο συνιδρυτής της εταιρείας κλήθηκε να τον αντικαταστήσει.

  Τον ίδιο μήνα, ξεχώρισαν οι αποχωρήσεις των CEOs Lisa Borders από την Time’s Up, Ian Cook από την Colgate-Palmolive, και Richard Plepler από την HBO.

  Μάρτιος

  Timothy SloanTimothy Sloan
  CEO της τράπεζας Wells Fargo

  Λιγότερο από τρία χρόνια από τη στιγμή που διορίστηκε στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Wells Fargo, ο Timothy Sloan παραιτήθηκε ξαφνικά στις 28 Μαρτίου. Στέλεχος επί 31 συναπτά έτη του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, ως CEO ανέλαβε να εκπληρώσει έναν αδύνατο στόχο: να αποκαταστήσει την καταβαραθρωμένη φήμη της τράπεζας, μετά την αποκάλυψη των ομοσπονδιακών αρχών ότι οι υπάλληλοί της, υπό την πίεση επίτευξης των στόχων πωλήσεων, είχαν υποβάλει αιτήσεις για 565.000 πιστωτικές κάρτες και είχαν ανοίξει 1,5 εκατ. τραπεζικούς λογαριασμούς χωρίς την συγκατάθεση των πελατών, σε διάστημα πέντε ετών.

  Μεταξύ των CEOs που παρέδωσαν το "τιμόνι” τον Μάρτιο ξεχωρίζουν επίσης ο Scott Key της David’s Bridal, ο Jerry Stritzke της REI και ο Kevin Tsujihara της Warner Bros.

  Απρίλιος

  Bernardo HeesBernardo Hees
  CEO της εταιρείας τροφίμων Kraft Heinz

  Στις 22 Απριλίου, ο διευθύνων σύμβουλος της Kraft Heinz, Bernardo Hees, ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί από τη θέση του σε δύο μήνες, και ενώ ο κολοσσός των τροφίμων προσπαθούσε να ευθυγραμμιστεί με τις μεταβαλλόμενες διατροφικές συνήθειες των καταναλωτών. Βρισκόταν στο "τιμόνι” του ομίλου έξι χρόνια. Την προηγούμενη χρονιά, η μετοχή της εταιρείας σημείωσε πτώση 45%, ενώ τον Φεβρουάριο ο όμιλος μείωσε το μέρισμά του κατά 36% και απομείωσε την αξία των ισχυρότερων brands του, Kraft και Oscar Mayer, κατά 15,4 δισ. δολάρια.

  Από τις "ηχηρότερες” αποχωρήσεις του Απριλίου ήταν επίσης αυτές των CEOs της Blue Apron, Brad Dickerson, της Best Buy, Hubert Joly, και της MetLife, Steven Kandarian.

  Μάιος

  Steven Temares
  CEO της εταιρείας Bed, Bath & Beyond

  Οι πολύμηνες πιέσεις ακτιβιστών επενδυτών που έδειχναν την πόρτα της εξόδου τόσο στον ίδιο όσο και στο υπόλοιπο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας απέδωσαν και ο Steven Tamares παραιτήθηκε στις 13 Μαΐου από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, την οποία κατείχε 16 χρόνια. Η εταιρεία λιανικής πώλησης ειδών ύπνου και μπάνιου πάλευε τα τελευταία χρόνια να ανταγωνιστεί άλλες επιχειρήσεις, όπως η Amazon και η Walmart, με τις πωλήσεις της να σημειώνουν άνοδο μόλις 1,1% το 2018 και τη μετοχή της να καταγράφει "βουτιά” 80% σε σχέση με το 2015.

  Αξιοσημείωτη ήταν τον ίδιο μήνα η αποχώρηση του Robert Dickey από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Gannett.

  Ιούνιος

  Steve Nelson
  CEO της εταιρείας ασφαλειών υγείας UnitedHealthCare

  Ο διευθύνων σύμβουλος της UnitedHealthCare, Steve Nelson, ανακοίνωσε τη συνταξιοδότησή του στις 28 Ιουνίου. Ανήκε στο δυναμικό της εταιρείας 15 ολόκληρα χρόνια, αλλά μόλις τα δύο τελευταία βρισκόταν στο "τιμόνι” της εταιρεία ιδιωτικών και κρατικά επιδοτούμενων ασφαλειών υγείας.

  Ιούλιος

  Bjørn KjosBjørn Kjos
  CEO της αεροπορικής εταιρείας Norwegian Air

  Είκοσι έξι χρόνια μετά την ίδρυση της Norwegian Air, o Bjørn Kjos αποσύρθηκε στις 11 Ιουλίου. Ο πρώην πιλότος μαχητικών αεροσκαφών ίδρυσε μια μικρή σκανδιναβική εταιρεία την οποία μετέτρεψε σε έναν από τους μεγαλύτερους αερομεταφορείς στην Ευρώπη, αν και όχι χωρίς κόστος: το χρέος της εταιρείας ανέρχεται στα 380 εκατ. δολάρια.

  Τον Ιούλιο ξεχώρισε επίσης η αποχώρηση του CEO της Dean Foods, Ralph Scozzafava.

  Αύγουστος

  John FlintJohn Flint
  CEO του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος HSBC

  Όταν ο John Flint τοποθετήθηκε επικεφαλής της HSBC, το διοικητικό συμβούλιο της χρηματοπιστωτικής εταιρείας θεώρησε ότι ήταν μια ασφαλής επιλογή για τη θέση, αλλά 18 μήνες αργότερα, στις 15 Αυγούστου, απολύθηκε - προφανώς για τον ίδιο ακριβώς λόγο. Σε μια παρουσίαση σε επενδυτές που πραγματοποίησε εκείνη την ημέρα ο πρόεδρος της HSBC, Mark Tucker, δήλωσε: "Στο ολοένα πιο περίπλοκο και προκλητικό παγκόσμιο περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιείται η τράπεζα, το διοικητικό συμβούλιο πιστεύει ότι χρειάζονται αλλαγές ώστε να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τις σημαντικές ευκαιρίες που έχουμε μπροστά μας”. 

  Άλλες αξιοσημείωτες αποχωρήσεις που έλαβαν χώρα τον ίδιο μήνα ήταν αυτές των CEOs: Patrick Byrne από την Overstock.com, Rupert Hogg από την Cathay Pacific, Sheila Lirio Marcelo από τη Rite Aid και John Standley από την HP.

  Σεπτέμβριος

  Adam NeumannAdam Neumann
  CEO της εταιρείας διαμοιρασμού χώρων εργασίας WeWork

  Η αίτηση της WeWork για εισαγωγή στο χρηματιστήριο σηματοδότησε την αρχή του τέλος για τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Adam Neumann, καθώς το ενημερωτικό δελτίο αποκάλυψε, μεταξύ άλλων, ζημιές δισεκατομμυρίων δολαρίων που χρονολογούνταν από το 2016, όπως και ότι είχε κατοχυρώσει και στη συνέχεια πούλησε στην ίδια του την εταιρεία τα δικαιώματα για τον όρο "We” έναντι 5,9 εκατ. δολαρίων. Έξι εβδομάδες αργότερα, στις 24 Σεπτεμβρίου, πέρασε την πόρτα της εξόδου στην εταιρεία που είχε συνιδρύσει μόλις εννέα χρόνια πριν.

  Από τις αποχωρήσεις CEOs του Σεπτεμβρίου, αξιοσημείωτες είναι αυτές του Kevin Burns από την Juul, του Jeff Cain από την CrossFit, του Hiroto Saikawa από τη Nissan και του Devin Wenig από το eBay.

  Οκτώβριος

  Kevin PlankKevin Plank
  CEO της εταιρείας αθλητικών ειδών Under Armour

  Στις 22 Οκτωβρίου, ο Kevin Plank ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Under Armour στα τέλη του 2019. Από την ίδρυση της εταιρείας το 1996, τη μετέτρεψε σε ένα brand αξίας 5 δισ. δολαρίων. Ωστόσο, τελευταία η ανάπτυξης της εταιρείας έχει επιβραδυνθεί, με την Under Armour να εμφανίζει τριμηνιαίες ζημιές για πρώτη φορά το 2017. Εν τω μεταξύ, έχουν κάνει την εμφάνισή τους και διάφορα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για μια τοξική εταιρική κουλτούρα, η οποία επιδοκίμαζε τις επισκέψεις σε στριπτιτζάδικα, γεγονός που έχει αμαυρώσει την εικόνα του.

  Άλλες αξιοσημείωτες αποχωρήσεις τον Οκτώβριο ήταν αυτές του Bill McDermott από τη SAP, και του Mark Parker από τη Nike.

  Νοέμβριος

  Steve EasterbrookSteve Easterbrook
  CEO της αλυσίδας ταχυφαγίων McDonald’s

  Η εσωτερική έρευνα της McDonald’s που αποκάλυψε ότι ο διευθύνων σύμβουλος, Steve Easterbrook, είχε παραβιάσει την πολιτική της εταιρείας, συνάπτοντας σχέση με μια υπάλληλο, οδήγησε στην απόλυσή του. Από τότε που ανέλαβε το τιμόνι της αλυσίδας, το 2015, είχε συνάψει συνεργασίες με την Uber Eats και την DoorDash και επένδυσε εκατοντάδες εκατομμύρια σε εξαγορές τεχνολογικών startup εταιρειών, διπλασιάζοντας την τιμή της μετοχής του κολοσσού γρήγορου φαγητού.

  Από τις αποχωρήσεις CEOs του Νοεμβρίου που ξεχώρισαν ήταν επίσης αυτές του Samuel Allen από την John Deere, του John Legere από την T-Mobile, του Art Peck από την Gap, της Tricia Stitzel από την Tupperware και της Melanie Whelan από τη SoulCycle.

  Δεκέμβριος

  Larry PageLarry Page
  CEO της Alphabet, μητρικής της Google

  Με μια ανοικτή επιστολή του που δημοσιεύθηκε στις 3 Δεκεμβρίου, ο διευθύνων σύμβουλος της Alphabet, Larry Page -και ο πρόεδρος Sergey Brin, με τον οποίο είχε ιδρύσει από κοινού το 2008 τη Google και το 2015 τη μητρική της Alphabet- ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την εταιρεία, γράφοντας: "Εάν η εταιρεία ήταν άνθρωπος, θα ήταν ένας νεαρός ενήλικος 21 ετών και θα είχε έρθει η ώρα του να αφήσει την οικογενειακή εστία… πιστεύουμε ότι έφτασε η ώρα θα αναλάβουμε τον ρόλο των υπερήφανων γονέων”. Η αποχώρησή του έρχεται σε μια ταραχώδη περίοδο για την εταιρεία, καθώς ο τεχνολογικός γίγαντας βρίσκεται αντιμέτωπος με μια έρευνα των αντιμονοπωλιακών αρχών αλλά και με εσωτερικές διαφωνίες με τους υπαλλήλους της, οι οποίοι στην τελευταία τους κινητοποίηση διαμαρτυρήθηκαν για την ώθηση δύο ακτιβιστών εργαζομένων σε υποχρεωτική άδεια.

  Μεταξύ των CEOs που αποχώρησαν από τη θέση τους τον Δεκέμβριο, αυτές που επίσης έκαναν μεγάλη αίσθηση ήταν του Greg Creed από τη Yum! Brands, της Steph Korey από την Away, του Oscar Munoz από τη United Airlines και του Mark Okerstrom από την Expedia.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  09:58 19/01

  Megxit: Τέλος η βασιλική ιδιότητα για τον Χάρι και τη Μέγκαν

  "Πρέπει να απεμπολήσουν τους βασιλικούς τίτλους. Πλέον δεν θα λαμβάνουν δημόσια κονδύλια για βασιλικά καθήκοντα".

  10:27 18/01

  Γνωρίστε την καλύτερη μετοχή των τελευταίων 30 ετών με απόδοση 47.500%

  Η Heico κρατά "κλειδωμένες" τις τιμές των προϊόντων της και σταθερό το περιθώριο κέρδους στο 15%.

  17:03 17/01

  Η καινοτομία για την Canon αποτελεί μέρος μιας εξελικτικής διαδικασίας

  Με τον συνδυασμό τεχνογνωσίας και ανθρώπινου δυναμικού, η Canon έχει εξαιρετικά θετικές προοπτικές στην ελληνική αλλά και παγκόσμια αγορά.

  08:05 17/01

  Γιατί η μετοχή του Facebook είναι άφθαρτη

  Παρά τα σκάνδαλα και τους ελέγχους των ρυθμιστικών αρχών, η μετοχή βρίσκεται κοντά στο ιστορικό υψηλό της.

  19:15 16/01

  Το Bitcoin είναι ο νέος χρυσός, σύμφωνα με μελέτη

  Το Bitcoin, αντίστοιχα όπως ο χρυσός, είναι ένα μέσο αντιστάθμισης κινδύνου, εν μέσω παγκόσμιων αβεβαιοτήτων όπως οι εμπορικοί πόλεμοι.

  08:24 16/01

  Η μετοχή της Tesla εκτινάσσεται και ο Έλον Μασκ ετοιμάζεται να εισπράξει 346 εκατ. δολάρια

  Εάν η κεφαλαιοποίηση της Tesla φτάσει τα 100 δισ. δολάρια, ο Μασκ θα ανταμειφθεί με μετοχές ύψους 346 εκατ. δολαρίων. Εάν δε αγγίξει τα 650 δισ., τότε η "αμοιβή" του θα μπορούσε να εκτιναχθεί στο...

  18:23 15/01

  Οι Αμερικανοί εμπιστεύονται περισσότερο Google-Amazon από Τραμπ, Όπρα και Τομ Χανκς

  Αν και η δημοσκόπηση της Morning Consult έδειξε ότι η γενιά Z και οι Millennials έχουν στην προτεραιότητα την ιδιωτικότητα και την ισχυρή δεοντολογία στις επιχειρήσεις, η Google βρέθηκε στη πρώτη...

  08:39 15/01

  Οι CFOs της Αμερικής προειδοποιούν για ύφεση - Γιατί δεν πρέπει να τους αγνοήσει η χρηματαγορά

  Μπορεί να αποτελέσει προάγγελο επικείμενου sell-off στην χρηματιστηριακή αγορά.

  14:45 14/01

  Γιατί η Visa εξαγοράζει τη fintech startup Plaid έναντι 5,3 δισ. δολαρίων

  Μέσω της Plaid, η Visa αποκτά πρόσβαση σε μια σημαντική και ταχέως αναπτυσσόμενη βάση πελατών, στην οποία μπορεί να προωθήσει πρόσθετες υπηρεσίες πληρωμών, ενώ παράλληλα χάρη στο διεθνές δίκτυό της...

  08:37 14/01

  Αυξάνονται τα ερωτηματικά για τα κίνητρα της κυβέρνησης Τραμπ σχετικά με την εκτέλεση Σουλεϊμανί

  Οι αντιφατικές δηλώσεις σχετικά με το εάν υπήρχαν ή όχι πληροφορίες ότι ο Κασέμ Σουλεϊμανί σχεδίαζε επιθέσεις κατά αμερικανικών πρεσβειών ενισχύουν τα ερωτηματικά για τα κίνητρα της απόφασης Τραμπ να ...

  00:09 14/01

  Forbes - The Greek List 100+: Η δύναμη πυρός της ελληνικής οικονομίας

  Ποιες είναι οι επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών άνω των 100 εκατ. ευρώ για το 2018, με βάση τα στοιχεία που επεξεργάστηκε η Deloitte. Οι πρωταγωνιστές και οι δυναμικοί παίκτες της αγοράς.

  14:00 13/01

  Ο αμφιλεγόμενος επικεφαλής νομικός σύμβουλος της Alphabet αποχωρεί από την εταιρεία

  Σε μια αποχώρηση με "οσμή" σκανδάλου σεξουαλικής παρενόχλησης.

  09:13 13/01

  Ο πρώην βετεράνος του EBay που βγάζει εκατομμύρια από τις "επιστροφές προϊόντων", μια αγορά $369 δισ.

  Ο Χ. Ρόζενμπεργκ διέβλεψε νωρίς την ευκαιρία που προσφέρει η αγορά "επιστρεφόμενων προϊόντων", η οποία λόγω έκρηξης του e-commerce υπολογίζεται σε δισ. δολάρια.

  10:04 12/01

  Εάν ο Πρίγκιπας Χάρι μπορεί να πάρει "διαζύγιο" από την οικογένειά του, μπορείς και εσύ

  Ίσως, για πρώτη φορά στη ζωή του, ο Χάρι πήρε την ευθύνη να αποφασίσει για τη ζωή του χωρίς να συμβουλευτεί τον πατέρα ή τη γιαγιά του.

  09:43 11/01

  Η Tesla έγινε η πολυτιμότερη αυτοκινητοβιομηχανία των ΗΠΑ και ο Musk πλουσιότερος κατά 2,1 δισ. δολ.

  Η τιμή της μετοχής αυξήθηκε κατά 9%, κάνοντας πλουσιότερο τον Musk κατά 2,1 δισ. δολ., στα 28,8 δισ. δολ. συνολικά. Στα 85,8 δισ. δολ. η κεφαλαιοποίηση της Tesla.

  18:05 10/01

  H Facebook θα μας επιτρέψει να ελέγχουμε πόσες πολιτικές διαφημίσεις βλέπουμε, όχι όμως και το πολιτικό ψεύδος

  Σε μια από τις μεγαλύτερες "στροφές" στη διαφημιστική πολιτική της.