Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 23-Δεκ-2019 09:12

  Οι πιο "ηχηρές" αποχωρήσεις CEOs του 2019

  Οι πιο "ηχηρές" αποχωρήσεις CEOs του 2019
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Σε μια εποχή που σχεδόν το 40% των στελεχών που διατελούν διευθύνοντες σύμβουλοι (CEOs) σε εταιρείες κολοσσούς δεν επιβιώνουν περισσότερο από ένα έως πέντε χρόνια στο "τιμόνι” των επιχειρήσεων, ένα ποσοστό ανακατατάξεων κάθε χρόνο είναι αναμενόμενο. Το γεγονός αυτό όμως δεν καθιστά λιγότερο σημαντικό ή σοκαριστικό το ποσοστό των ανακατατάξεων που έλαβαν χώρα το τρέχον έτος. 

  Μέχρι και τον Νοέμβριο, 1.480 διευθύνοντες σύμβουλοι είχαν αποχωρήσει από τις θέσεις τους, αριθμός αυξημένος κατά 12% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους και κατά 9% σε σχέση με το 2008, οπότε και σημειώθηκε τελευταία φορά αυτός ο αριθμός-ρεκόρ αποχωρήσεων (σ.μ. τότε είχαν καταγραφεί 1.484 αποχωρήσεις CEOs).

  Παρακάτω παρουσιάζονται οι πιο ηχηρές -κατά την κρίση μας- αποχωρήσεις CEOs, κατά χρονολογική σειρά, δηλαδή με βάση τους μήνες κατά τους οποίους ανακοινώθηκαν:

  Ιανουάριος

  Geisha Williams
  CEO της εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας PG&E

  Μετά από μόλις 22 μήνες που βρισκόταν στο "τιμόνι” της PG&E, η Geisha Williams παραιτήθηκε από τη θέση της στις 13 Ιανουαρίου. Αιτίας της αποχώρησής της ήταν το γεγονός ότι η ηλεκτρική εταιρεία της Καλιφόρνιας βρέθηκε αντιμέτωπη με ενδεχόμενες υποχρεώσεις ύψους 30 δισ. δολαρίων που σχετίζονταν με τον ρόλο της σε τουλάχιστον 17 μεγάλες πυρκαγιές από το 2017 έως τις αρχές του 2019.

  Άλλες σημαντικές αποχωρήσεις τον Ιανουάριο, ήταν αυτές του διευθύνοντος συμβούλου της New York Post, Jesse Angelo, και του Richard Goudis από την αντίστοιχη θέση στη Herbalife.

  Φεβρουάριος

  Spencer RascoffSpencer Rascoff
  CEO της εταιρείας real estate Zillow

  Σχεδόν 15 χρόνια μετά το ντεμπούτο της Zillow, ο Spencer Rascoff παραιτήθηκε από τη θέση του επικεφαλής στις 21 Φεβρουαρίου. Η αποχώρησή του έλαβε χώρα σε μια περίοδο ταραχώδους ανασχηματισμού της εταιρείας, καθώς η πλατφόρμα καταχώρησης αγγελιών αγοράς, πώλησης και ενοικίασης ακινήτων προσπαθούσε να κάνει στροφή και να επεκταθεί και στις αγοραπωλησίες. Η μετοχή της εταιρείας "βυθίστηκε”, καταγράφοντας πτώση μεγαλύτερη από 25% σε ετήσια βάση. Ο συνιδρυτής της εταιρείας κλήθηκε να τον αντικαταστήσει.

  Τον ίδιο μήνα, ξεχώρισαν οι αποχωρήσεις των CEOs Lisa Borders από την Time’s Up, Ian Cook από την Colgate-Palmolive, και Richard Plepler από την HBO.

  Μάρτιος

  Timothy SloanTimothy Sloan
  CEO της τράπεζας Wells Fargo

  Λιγότερο από τρία χρόνια από τη στιγμή που διορίστηκε στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Wells Fargo, ο Timothy Sloan παραιτήθηκε ξαφνικά στις 28 Μαρτίου. Στέλεχος επί 31 συναπτά έτη του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, ως CEO ανέλαβε να εκπληρώσει έναν αδύνατο στόχο: να αποκαταστήσει την καταβαραθρωμένη φήμη της τράπεζας, μετά την αποκάλυψη των ομοσπονδιακών αρχών ότι οι υπάλληλοί της, υπό την πίεση επίτευξης των στόχων πωλήσεων, είχαν υποβάλει αιτήσεις για 565.000 πιστωτικές κάρτες και είχαν ανοίξει 1,5 εκατ. τραπεζικούς λογαριασμούς χωρίς την συγκατάθεση των πελατών, σε διάστημα πέντε ετών.

  Μεταξύ των CEOs που παρέδωσαν το "τιμόνι” τον Μάρτιο ξεχωρίζουν επίσης ο Scott Key της David’s Bridal, ο Jerry Stritzke της REI και ο Kevin Tsujihara της Warner Bros.

  Απρίλιος

  Bernardo HeesBernardo Hees
  CEO της εταιρείας τροφίμων Kraft Heinz

  Στις 22 Απριλίου, ο διευθύνων σύμβουλος της Kraft Heinz, Bernardo Hees, ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί από τη θέση του σε δύο μήνες, και ενώ ο κολοσσός των τροφίμων προσπαθούσε να ευθυγραμμιστεί με τις μεταβαλλόμενες διατροφικές συνήθειες των καταναλωτών. Βρισκόταν στο "τιμόνι” του ομίλου έξι χρόνια. Την προηγούμενη χρονιά, η μετοχή της εταιρείας σημείωσε πτώση 45%, ενώ τον Φεβρουάριο ο όμιλος μείωσε το μέρισμά του κατά 36% και απομείωσε την αξία των ισχυρότερων brands του, Kraft και Oscar Mayer, κατά 15,4 δισ. δολάρια.

  Από τις "ηχηρότερες” αποχωρήσεις του Απριλίου ήταν επίσης αυτές των CEOs της Blue Apron, Brad Dickerson, της Best Buy, Hubert Joly, και της MetLife, Steven Kandarian.

  Μάιος

  Steven Temares
  CEO της εταιρείας Bed, Bath & Beyond

  Οι πολύμηνες πιέσεις ακτιβιστών επενδυτών που έδειχναν την πόρτα της εξόδου τόσο στον ίδιο όσο και στο υπόλοιπο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας απέδωσαν και ο Steven Tamares παραιτήθηκε στις 13 Μαΐου από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, την οποία κατείχε 16 χρόνια. Η εταιρεία λιανικής πώλησης ειδών ύπνου και μπάνιου πάλευε τα τελευταία χρόνια να ανταγωνιστεί άλλες επιχειρήσεις, όπως η Amazon και η Walmart, με τις πωλήσεις της να σημειώνουν άνοδο μόλις 1,1% το 2018 και τη μετοχή της να καταγράφει "βουτιά” 80% σε σχέση με το 2015.

  Αξιοσημείωτη ήταν τον ίδιο μήνα η αποχώρηση του Robert Dickey από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Gannett.

  Ιούνιος

  Steve Nelson
  CEO της εταιρείας ασφαλειών υγείας UnitedHealthCare

  Ο διευθύνων σύμβουλος της UnitedHealthCare, Steve Nelson, ανακοίνωσε τη συνταξιοδότησή του στις 28 Ιουνίου. Ανήκε στο δυναμικό της εταιρείας 15 ολόκληρα χρόνια, αλλά μόλις τα δύο τελευταία βρισκόταν στο "τιμόνι” της εταιρεία ιδιωτικών και κρατικά επιδοτούμενων ασφαλειών υγείας.

  Ιούλιος

  Bjørn KjosBjørn Kjos
  CEO της αεροπορικής εταιρείας Norwegian Air

  Είκοσι έξι χρόνια μετά την ίδρυση της Norwegian Air, o Bjørn Kjos αποσύρθηκε στις 11 Ιουλίου. Ο πρώην πιλότος μαχητικών αεροσκαφών ίδρυσε μια μικρή σκανδιναβική εταιρεία την οποία μετέτρεψε σε έναν από τους μεγαλύτερους αερομεταφορείς στην Ευρώπη, αν και όχι χωρίς κόστος: το χρέος της εταιρείας ανέρχεται στα 380 εκατ. δολάρια.

  Τον Ιούλιο ξεχώρισε επίσης η αποχώρηση του CEO της Dean Foods, Ralph Scozzafava.

  Αύγουστος

  John FlintJohn Flint
  CEO του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος HSBC

  Όταν ο John Flint τοποθετήθηκε επικεφαλής της HSBC, το διοικητικό συμβούλιο της χρηματοπιστωτικής εταιρείας θεώρησε ότι ήταν μια ασφαλής επιλογή για τη θέση, αλλά 18 μήνες αργότερα, στις 15 Αυγούστου, απολύθηκε - προφανώς για τον ίδιο ακριβώς λόγο. Σε μια παρουσίαση σε επενδυτές που πραγματοποίησε εκείνη την ημέρα ο πρόεδρος της HSBC, Mark Tucker, δήλωσε: "Στο ολοένα πιο περίπλοκο και προκλητικό παγκόσμιο περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιείται η τράπεζα, το διοικητικό συμβούλιο πιστεύει ότι χρειάζονται αλλαγές ώστε να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τις σημαντικές ευκαιρίες που έχουμε μπροστά μας”. 

  Άλλες αξιοσημείωτες αποχωρήσεις που έλαβαν χώρα τον ίδιο μήνα ήταν αυτές των CEOs: Patrick Byrne από την Overstock.com, Rupert Hogg από την Cathay Pacific, Sheila Lirio Marcelo από τη Rite Aid και John Standley από την HP.

  Σεπτέμβριος

  Adam NeumannAdam Neumann
  CEO της εταιρείας διαμοιρασμού χώρων εργασίας WeWork

  Η αίτηση της WeWork για εισαγωγή στο χρηματιστήριο σηματοδότησε την αρχή του τέλος για τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Adam Neumann, καθώς το ενημερωτικό δελτίο αποκάλυψε, μεταξύ άλλων, ζημιές δισεκατομμυρίων δολαρίων που χρονολογούνταν από το 2016, όπως και ότι είχε κατοχυρώσει και στη συνέχεια πούλησε στην ίδια του την εταιρεία τα δικαιώματα για τον όρο "We” έναντι 5,9 εκατ. δολαρίων. Έξι εβδομάδες αργότερα, στις 24 Σεπτεμβρίου, πέρασε την πόρτα της εξόδου στην εταιρεία που είχε συνιδρύσει μόλις εννέα χρόνια πριν.

  Από τις αποχωρήσεις CEOs του Σεπτεμβρίου, αξιοσημείωτες είναι αυτές του Kevin Burns από την Juul, του Jeff Cain από την CrossFit, του Hiroto Saikawa από τη Nissan και του Devin Wenig από το eBay.

  Οκτώβριος

  Kevin PlankKevin Plank
  CEO της εταιρείας αθλητικών ειδών Under Armour

  Στις 22 Οκτωβρίου, ο Kevin Plank ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Under Armour στα τέλη του 2019. Από την ίδρυση της εταιρείας το 1996, τη μετέτρεψε σε ένα brand αξίας 5 δισ. δολαρίων. Ωστόσο, τελευταία η ανάπτυξης της εταιρείας έχει επιβραδυνθεί, με την Under Armour να εμφανίζει τριμηνιαίες ζημιές για πρώτη φορά το 2017. Εν τω μεταξύ, έχουν κάνει την εμφάνισή τους και διάφορα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για μια τοξική εταιρική κουλτούρα, η οποία επιδοκίμαζε τις επισκέψεις σε στριπτιτζάδικα, γεγονός που έχει αμαυρώσει την εικόνα του.

  Άλλες αξιοσημείωτες αποχωρήσεις τον Οκτώβριο ήταν αυτές του Bill McDermott από τη SAP, και του Mark Parker από τη Nike.

  Νοέμβριος

  Steve EasterbrookSteve Easterbrook
  CEO της αλυσίδας ταχυφαγίων McDonald’s

  Η εσωτερική έρευνα της McDonald’s που αποκάλυψε ότι ο διευθύνων σύμβουλος, Steve Easterbrook, είχε παραβιάσει την πολιτική της εταιρείας, συνάπτοντας σχέση με μια υπάλληλο, οδήγησε στην απόλυσή του. Από τότε που ανέλαβε το τιμόνι της αλυσίδας, το 2015, είχε συνάψει συνεργασίες με την Uber Eats και την DoorDash και επένδυσε εκατοντάδες εκατομμύρια σε εξαγορές τεχνολογικών startup εταιρειών, διπλασιάζοντας την τιμή της μετοχής του κολοσσού γρήγορου φαγητού.

  Από τις αποχωρήσεις CEOs του Νοεμβρίου που ξεχώρισαν ήταν επίσης αυτές του Samuel Allen από την John Deere, του John Legere από την T-Mobile, του Art Peck από την Gap, της Tricia Stitzel από την Tupperware και της Melanie Whelan από τη SoulCycle.

  Δεκέμβριος

  Larry PageLarry Page
  CEO της Alphabet, μητρικής της Google

  Με μια ανοικτή επιστολή του που δημοσιεύθηκε στις 3 Δεκεμβρίου, ο διευθύνων σύμβουλος της Alphabet, Larry Page -και ο πρόεδρος Sergey Brin, με τον οποίο είχε ιδρύσει από κοινού το 2008 τη Google και το 2015 τη μητρική της Alphabet- ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την εταιρεία, γράφοντας: "Εάν η εταιρεία ήταν άνθρωπος, θα ήταν ένας νεαρός ενήλικος 21 ετών και θα είχε έρθει η ώρα του να αφήσει την οικογενειακή εστία… πιστεύουμε ότι έφτασε η ώρα θα αναλάβουμε τον ρόλο των υπερήφανων γονέων”. Η αποχώρησή του έρχεται σε μια ταραχώδη περίοδο για την εταιρεία, καθώς ο τεχνολογικός γίγαντας βρίσκεται αντιμέτωπος με μια έρευνα των αντιμονοπωλιακών αρχών αλλά και με εσωτερικές διαφωνίες με τους υπαλλήλους της, οι οποίοι στην τελευταία τους κινητοποίηση διαμαρτυρήθηκαν για την ώθηση δύο ακτιβιστών εργαζομένων σε υποχρεωτική άδεια.

  Μεταξύ των CEOs που αποχώρησαν από τη θέση τους τον Δεκέμβριο, αυτές που επίσης έκαναν μεγάλη αίσθηση ήταν του Greg Creed από τη Yum! Brands, της Steph Korey από την Away, του Oscar Munoz από τη United Airlines και του Mark Okerstrom από την Expedia.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  07:46 28/07

  Με στόχο το... χρυσό: Οι πιο ακριβοπληρωμένοι των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο

  Μεταξύ των χιλιάδων αθλητών στο Τόκιο που έχουν ως επί το πλείστον "στενά" οικονομικά, είναι επαγγελματίες όπως ο Τζόκοβιτς, ο Ντουράντ και η Οσάκα.

  00:11 28/07

  Πώς 4 Κινέζοι δισεκατομμυριούχοι έχασαν 13,6 δισ. δολάρια σε μία ημέρα

  Τη Δευτέρα oι Κινέζοι δισεκατομμυριούχοι του διαδικτύου υπέστησαν τις βαρύτερες απώλειες ανάμεσα στους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, καθώς οι φοβισμένοι επενδυτές συνέχισαν να "ξεφορτώνονται"...

  08:15 27/07

  Φτηνά και "μπαρουτοκαπνισμένα": Τα τουρκικά drones διευρύνουν την αγορά τους στο εξωτερικό

  Η Άγκυρα εξάγει για πρώτη φορά drones ακόμη και στην Ευρώπη.

  09:51 26/07

  Πώς να καταλάβετε εάν το κινητό σας έχει παραβιαστεί από το λογισμικό Pegasus

  Τα δημοφιλή και γνωστά προγράμματα antivirus δεν μπορούν να το εντοπίσουν.

  08:47 24/07

  Οι υψηλότερα αμειβόμενοι οδηγοί της Formula 1

  Ο Λιούις Χάμιλτον παραμένει στην pole position όσον αφορά τα έσοδα, ηγούμενος μιας ομάδας πιλότων της F1 που συνολικά αναμένεται να κέρδισει 211 εκατ. δολάρια το 2021.

  08:07 23/07

  Tι συμβαίνει με τα Ολυμπιακά χωριά μετά το τέλος των αγώνων

  Οι Ολυμπιακοί αγώνες απαιτούν από τις πόλεις υποδοχής να φιλοξενήσουν δεκάδες χιλιάδες αθλητές συνήθως σε ένα νεόκτιστο Ολυμπιακό Χωριό με αρκετές χώρες να το εκμεταλλεύονται με διάφορους (μερικές...

  03:04 23/07

  Πόσα επιπλέον χρήματα μπορεί να κερδίσει ο Αντετοκούνμπο τώρα που κατέκτησε τον τίτλο του NBA

  H ιστορική εμφάνιση Αντετοκούνμπο σε έναν από τους καλύτερους τελικούς NBA όλων των εποχών. Πώς επηρεάζει τις συνεργασίες του.

  08:15 22/07

  Συμφωνία-μαμούθ στον χώρο των κρυπτονομισμάτων

  Το ανταλλακτήριο παραγώγων κρυπτονομισμάτων FTX συγκέντρωσε χρηματοδότηση ρεκόρ ύψους $900 εκατ. δολαρίων.

  07:42 21/07

  Ο γενικός εισαγγελέας του Νιού Τζέρσι "απειλεί" με αναστολή πλατφόρμα χρηματοοικονομικών υπηρεσιών bitcoin

  Ενδεχομένως να αποτελεί το πρώτο σημάδι περιορισμού μιας ακμάζουσας αγοράς.

  07:41 21/07

  Η IPO της Robinhood θα κάνει τους δισεκατομμυριούχους ιδρυτές της πλουσιότερους

  Η εφαρμογή χρηματιστηριακών συναλλαγών στοχεύει σε αποτίμηση έως και $35 δισ..

  07:57 20/07

  Pegasus Spyware: Έχει όντως "σημαντικά" προβλήματα ασφαλείας το iMessage της Apple;

  Εκτιμάται ότι η εφαρμογή της Apple δεν παρέχει ασφάλεια στους χρήστες της από "μηδενικού κλικ" επιθέσεις χάκινγκ.

  07:44 20/07

  Βιντεοπαιχνίδια: H Netflix επιχειρεί να επιτύχει εκεί που απέτυχε το Xόλιγουντ

  Η Netflix πιστεύει πως μπορεί να ξαναγράψει την προβληματική "ιστορία" του Χολιγουντ πάνω στα βιντεοπαιχνίδια.

  07:50 19/07

  Πώς να γίνεις δισεκατομμυριούχος πουλώντας… αέρα κοπανιστό

  Η MSP "δεσμεύεται" να ανακτήσει αξιώσεις για νοσήλια και εργαστηριακές εξετάσεις που κατέβαλε το κράτος ενώ έπρεπε να πληρώσει στην πραγματικότητα κάποιος άλλος ασφαλιστικός φορέας.

  09:12 17/07

  CEO next 2021

  Ποιοι είναι οι επόμενοι ηγέτες που θα μεταμορφώσουν ορισμένες από τις μεγαλύτερες αμερικανικές επιχειρήσεις.Τα ονόματα που φιγουράρουν στη λίστα του Forbes.

  08:03 16/07

  Τι γνωρίζουμε για την long covid που "απειλεί" εκατομμύρια ανθρώπους

  Μπορεί να προκαλέσει εξουθενωτικά σωματικά και ψυχικά συμπτώματα για μήνες ή και χρόνια μετά τη νόσηση.

  07:57 15/07

  Μετοχές του Facebook πουλά σχεδόν κάθε μέρα ο Zuckerberg εδώ και μήνες

  Μετά από ένα χρόνο κατά τον οποίο δεν πούλησε καμία μετοχή της Facebook, ο Mark Zuckerberg επέστρεψε δυναμικά.