Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 22-Δεκ-2019 08:16

  Ελλάδα: Η καλύτερη χρηματιστηριακή αγορά και το 2020;

  Ελλάδα: Η καλύτερη χρηματιστηριακή αγορά και το 2020;
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Panos Mourdoukoutas

  Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά επιδόθηκε σε ένα ράλι το 2019, ξεπερνώντας όλες τις υπόλοιπες αγορές.

  Και ίσως αυτό μαρτυρά τη στροφή της ελληνικής οικονομίας προς την ανάπτυξη, έπειτα από μια δεκαετία σκληρής ύφεσης.

  "Οι αγορές μετοχών ακολουθούν την οικονομία", σημειώνει ο Κώστας Σκρέκας αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. "Και η ελληνική οικονομία αλλάζει υπό την καθοδήγηση της νέας κυβέρνησης. Γίνεται πλέον φιλική στις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας".

  Ο Σάκης Θεολόγης, Risk Manager της Συνεταιριστικής Τράπεζας Καρδίτσας, συμφωνεί. "Το ελληνικο χρηματιστήριο έλαβε μια ισχυρή ώθηση λόγω πολλών θετικών οικονομικών παραγόντων", αναφέρει. "Όπως η οικονομική ανάπτυξη για τρίτη χρονιά, η ανάκαμψη της εμπιστοσύνης των καταναλωτών, η βελτίωση στις τραπεζικές συνδιαλλαγές, τα αρνητικά επιτόκια και η ανάκαμψη στην αγορά ακινήτων".

  Ο Φάνης Ματσόπουλος, Σύμβουλος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, πιστεύει ότι οι μεταρρυθμίσεις της νέας κυβέρνησης είναι ένας ακόμη καθοριστικός παράγοντας για το ελληνικό χρηματιστηριακό ράλι. "Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά αντικατοπτρίζει τις προσδοκίες που απορρέουν από το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που η πρόσφατα εκλεγμένη δεξιά κυβέρνηση έχει υποσχεθεί να εφαρμόσει", λέει. "Όπως η μείωση των φορολογικών συντελεστών, η οικονομική αναδιάρθρωση των κρατικών εταιρειών, και οι μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της γραφειοκρατίας και της παραοικονομίας".

  Ωστόσο, η Ελλάδα αντιμετωπίζει έναν αριθμό δομικών προβλημάτων, με το τραπεζικό σύστημα να βρίσκεται στην κορυφή της λίστας. Γι' αυτό οι Θεολόγης και Ματσόπουλος είναι συγκρατημένοι για τη βιωσιμότητα του χρηματιστηριακού ράλι. "Τα κόκκινα δάνεια (NPLs) μπορούν να προκαλέσουν ένα μεγάλο εμπόδιο στη βελτίωση των δανείων-χρηματοδοτήσεων από την πλευρά των τραπεζών. Σε περίπτωση που οι ελληνικές τράπεζες βρουν έναν τρόπο να διαχειριστούν τα ληξιπρόθεσμα δάνεια, θα ενδυναμώσουν την κεφαλαιακή δομή τους και το Χρηματιστήριο Αθηνών θα μπορούσε να σπάσει το όριο των 1.000 μονάδων και να συνεχίσει να ανεβαίνει", αναφέρει ο Ματσόπουλος.

  "Τα κόκκινα δάνεια είναι το χρόνιο πρόβλημα των ελληνικών τραπεζών" προσθέτει ο Θεολόγης. "Τα NPLs αντιστοιχούν στο 45% των δανείων των ελληνικών τραπεζών, σε σύγκριση με το 5% των ευρωπαϊκών. Η αποτελεσματική διαχείριση των κόκκινων δανείων θα καθορίσει την πορεία των τραπεζικών μετοχών αλλά και όλης της αγοράς", σημειώνει με αφορμή το σχέδιο "Ηρακλής", με το οποίο οι τράπεζες φιλοδοξούν να ξεφορτωθούν το 40% των κόκκινων δανείων τους. 

  Εν τω μεταξύ, οι οίκοι αξιολόγησης έχουν ξεκινήσει να βλέπουν πολύ ζεστά το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Τον Μάιο, η Fitch αναβάθμισε τη Eurobank και επιβεβαίωσε τις αξιολογήσεις της για την Τράπεζα Πειραιώς και την Alpha Bank. Τον Ιούνιο, η Moody's ανακοίνωσε θετικές προβλέψεις για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. "Παρά τις προκλητικές οικονομικές συνθήκες, οι πρόσφατες βελτιώσεις  πιθανότατα θα οδηγήσουν τις τράπεζες να καταγράψουν αύξηση καταθέσεων, μείωση των προβληματικών δανείων και οριακή κερδοφορία", ανέφερε ο Moody's. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  15:13 22/01

  Ρεκόρ τηλεθέασης πρωτότυπου περιεχομένου ανακοίνωσε το Netflix, αφότου άλλαξε τον τρόπο μέτρησης

  Το Netflix άλλαξε τον τρόπο μέτρησης της τηλεθέασης στην πλατφόρμα του παρουσιάζοντας μερικά πολύ εντυπωσιακά στοιχεία όσον αφορά την παρακολούθηση πρωτότυπου περιεχομένου.

  08:25 22/01

  Τα πολυκαταστήματα αυτοκαταστρέφονται πουλώντας ρούχα από... "δεύτερο χέρι"

  Πολυκαταστήματα, όπως οι αλυσίδες Macy’s και JC Penney, στρέφονται στις πωλήσεις πολυτελών ρούχων "από δεύτερο χέρι" για να προσελκύσουν πελάτες στα καταστήματά τους όπου η πελατεία βαίνει συνεχώς...

  16:54 21/01

  Ο Τζεφ Μπέζος αύξησε την περιουσία του περισσότερο από όλους στις ΗΠΑ επί προεδρίας Τραμπ

  Η μετοχή της Amazon έχει εκτοξευτεί κατά 130% και ο Μπέζος έχει προσθέσει 46 δισ. δολάρια στην καθαρή αξία του από τότε που ο Τραμπ ανέλαβε την προεδρία τον Ιανουάριο του 2017.

  08:22 21/01

  Ξεκινά η δίκη της παραπομπής Τραμπ - Τι πρέπει να ξέρετε

  Ξεκινά η ιστορική δίκη έπειτα από μήνες πολιτικής διαμάχης και αγωνιώδεις φωνές περί "φάρσας".

  16:53 20/01

  Ο Άλαν Ντέρσοβιτς θα υποστηρίξει ότι ο Τραμπ δεν πρέπει να αποπεμφθεί γιατί δεν έκανε κάποιο έγκλημα

  Θα υποστηρίξει ότι ο Τραμπ δεν θα πρέπει να αποπεμφθεί από το αξίωμα, επειδή οι δημιουργοί του Συντάγματος, είχαν ως στόχο, η αποπέμψιμη συμπεριφορά να περιλαμβάνει συμπεριφορές που να ομοιάζουν με...

  08:38 20/01

  Η Louis Vuitton αγόρασε το 2ο μεγαλύτερο ακατέργαστο διαμάντι στον κόσμο

  Πριν από δύο μήνες εξαγόρασε την Tiffany έναντι $16,2 δισ., ενώ πρόσφατα απέκτησε το δεύτερο μεγαλύτερο ακατέργαστο διαμάντι στον κόσμο. Στόχος της να μπει στο top-five της αγοράς κοσμημάτων.

  09:58 19/01

  Megxit: Τέλος η βασιλική ιδιότητα για τον Χάρι και τη Μέγκαν

  "Πρέπει να απεμπολήσουν τους βασιλικούς τίτλους. Πλέον δεν θα λαμβάνουν δημόσια κονδύλια για βασιλικά καθήκοντα".

  10:27 18/01

  Γνωρίστε την καλύτερη μετοχή των τελευταίων 30 ετών με απόδοση 47.500%

  Η Heico κρατά "κλειδωμένες" τις τιμές των προϊόντων της και σταθερό το περιθώριο κέρδους στο 15%.

  17:03 17/01

  Η καινοτομία για την Canon αποτελεί μέρος μιας εξελικτικής διαδικασίας

  Με τον συνδυασμό τεχνογνωσίας και ανθρώπινου δυναμικού, η Canon έχει εξαιρετικά θετικές προοπτικές στην ελληνική αλλά και παγκόσμια αγορά.

  08:05 17/01

  Γιατί η μετοχή του Facebook είναι άφθαρτη

  Παρά τα σκάνδαλα και τους ελέγχους των ρυθμιστικών αρχών, η μετοχή βρίσκεται κοντά στο ιστορικό υψηλό της.

  19:15 16/01

  Το Bitcoin είναι ο νέος χρυσός, σύμφωνα με μελέτη

  Το Bitcoin, αντίστοιχα όπως ο χρυσός, είναι ένα μέσο αντιστάθμισης κινδύνου, εν μέσω παγκόσμιων αβεβαιοτήτων όπως οι εμπορικοί πόλεμοι.

  08:24 16/01

  Η μετοχή της Tesla εκτινάσσεται και ο Έλον Μασκ ετοιμάζεται να εισπράξει 346 εκατ. δολάρια

  Εάν η κεφαλαιοποίηση της Tesla φτάσει τα 100 δισ. δολάρια, ο Μασκ θα ανταμειφθεί με μετοχές ύψους 346 εκατ. δολαρίων. Εάν δε αγγίξει τα 650 δισ., τότε η "αμοιβή" του θα μπορούσε να εκτιναχθεί στο...

  18:23 15/01

  Οι Αμερικανοί εμπιστεύονται περισσότερο Google-Amazon από Τραμπ, Όπρα και Τομ Χανκς

  Αν και η δημοσκόπηση της Morning Consult έδειξε ότι η γενιά Z και οι Millennials έχουν στην προτεραιότητα την ιδιωτικότητα και την ισχυρή δεοντολογία στις επιχειρήσεις, η Google βρέθηκε στη πρώτη...

  08:39 15/01

  Οι CFOs της Αμερικής προειδοποιούν για ύφεση - Γιατί δεν πρέπει να τους αγνοήσει η χρηματαγορά

  Μπορεί να αποτελέσει προάγγελο επικείμενου sell-off στην χρηματιστηριακή αγορά.

  14:45 14/01

  Γιατί η Visa εξαγοράζει τη fintech startup Plaid έναντι 5,3 δισ. δολαρίων

  Μέσω της Plaid, η Visa αποκτά πρόσβαση σε μια σημαντική και ταχέως αναπτυσσόμενη βάση πελατών, στην οποία μπορεί να προωθήσει πρόσθετες υπηρεσίες πληρωμών, ενώ παράλληλα χάρη στο διεθνές δίκτυό της...

  08:37 14/01

  Αυξάνονται τα ερωτηματικά για τα κίνητρα της κυβέρνησης Τραμπ σχετικά με την εκτέλεση Σουλεϊμανί

  Οι αντιφατικές δηλώσεις σχετικά με το εάν υπήρχαν ή όχι πληροφορίες ότι ο Κασέμ Σουλεϊμανί σχεδίαζε επιθέσεις κατά αμερικανικών πρεσβειών ενισχύουν τα ερωτηματικά για τα κίνητρα της απόφασης Τραμπ να ...