Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 15-Δεκ-2019 08:04

  Στα δικαστήρια για το σασμάν μιας Ferrari που πωλήθηκε έναντι 44 εκατ. δολ.

  Στα δικαστήρια για το σασμάν μιας Ferrari που πωλήθηκε έναντι 44 εκατ. δολ.
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Guy Martin

  Συνήθως τα πάθη κορυφώνονται με τα πολύτιμα αντικείμενα, ειδικά με τα συλλεκτικά που έχουν αξία 40 εκατομμύρια δολάρια. Όταν όμως η Ferrari 250 GTO, με αριθμό πλαισίου 3387GT, πωλήθηκε από τον συλλέκτη και νομικό, με έδρα την Ουάσινγκτον, Bernard Carl, στον πρώην οδηγό αυτοκινήτων ράλι και έμπορο supercar στο Λονδίνο, Gregor Fisken, έναντι 44 εκατ. δολαρίων τον Οκτώβριο του 2017 -αποτελώντας την πιο ακριβή ιδιωτική πώληση αυτοκινήτου που έχει επιβεβαιωθεί- λίγοι οπαδοί της αγοράς συλλεκτικών αυτοκινήτων θα περίμεναν ότι η συγκεκριμένη συμφωνία θα οδηγούνταν σε μια πανάκριβη δίκη στο Λονδίνο για ένα εξάρτημα του αυτοκινήτου.

  Η εβδομάδα που μας πέρασε ήταν η πρώτη μιας νομικής διαμάχης που οδήγησε τις δύο πλευρές στις δικαστικές αίθουσες. Ο Fisken, λοιπόν, κατέθεσε μήνυση εναντίον του Carl για τη μη παράδοση του πρωτότυπου σασμάν της Ferrari GTO. Δυστυχώς, και για τους δύο άνδρες, αλλά και για τους δικαστικούς του Ανώτατου Δικαστηρίου του Λονδίνου, ο Carl δεν έχει στην κατοχή του το σασμάν, και ουδέποτε το είχε. Ως εκ τούτου, δύο χρόνια μετά την ιστορικά πρωτόγνωρη αγορά, αυτό είναι το άλυτο πρόβλημα της υπόθεσης.

  Υπάρχουν ορισμένα στοιχεία που μας δείχνουν για ποιον λόγο στη συγκεκριμένη διαμάχη κορυφώθηκε η ένταση τόσο πολύ. Οι τέσσερις πιο ακριβές πωλήσεις αυτοκινήτων στον κόσμο -μεταξύ ιδιωτών και σε δημοπρασίες- είναι αυτές των Ferrari 250 GTO. Το 2013, η Ferrari με αριθμό πλαισίου 5111GT πωλήθηκε σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες λίγο υψηλότερα από τη Ferrari του Bernard Carl, έναντι 52 εκατ. δολ. Το 2014 άλλη μία Ferrari πωλήθηκε σε δημοπρασία του οίκου Bonhams, έναντι 38 εκατ. δολ. Το 2018 ο οίκος δημοπρασιών RM Sotheby πούλησε μια 250 GTO έναντι 44 εκατ. δολ. Οπότε, η πώληση της Ferrari με αριθμό πλαισίου 3387GT αποτελεί την ακριβότερη πώληση Ferrari 250 GTO μεταξύ ιδιωτών.

  Συνολικά έχουν κατασκευαστεί 39 Ferrari 250 GTO, οι οποίες έχουν σχεδιαστεί από τον πιο χαρισματικό μηχανικό της ιταλικής αυτοκινητοβιομηχανίας, τον Gian Carlo Guerra, με την έγκριση του Enzo Ferrari. Η Ferrari 250 GTO θεωρείται πλέον και επίσημα έργο τέχνης, και αυτό γιατί λόγω του συνδυασμού των γραμμών του αμαξώματός της και των αισθητικών της λεπτομερειών χαρακτηρίζεται μοναδική. Οι Ferrari 250 GTO είναι τα πιο σπάνια αυτοκίνητα που έχουν κατασκευαστεί. Μάλιστα, η Ferrari με αριθμό 3387GT, που είναι και το αντικείμενο της δικαστικής διαμάχης, δεν είναι απλά η δεύτερη κατά σειρά που έχει κατασκευαστεί, αλλά και πράγματικό supercar. Αυτός ο συνδυασμός έργου τέχνης και σπάνιου supercar έχει κάνει την πώληση αυτής της Ferrari τόσο μεγάλη υπόθεση.

  Ο Carl, ο εναγόμενος, σε μια πρόσφατη εμφάνισή του στο Λονδίνο, υποστήριξε την αθωότητά του και ότι δεν ήταν υπεύθυνος για την παράδοση του σασμάν του αυτοκινήτου. Το αυτοκίνητο και το σαμάν του ήταν ξεχωριστά, κάτι που το γνώριζαν και οι δύο τη στιγμή της πώλησης. Ο Fisken λοιπόν θεώρησε ότι ο Carl ήταν υπεύθυνος για να εντοπίσει και να παραδώσει το πρωτότυπο σασμάν. Ο Carl όμως από την πλευρά του υποστηρίζει πως ο Fisken ήταν υποχρεωμένος να μεταβεί στις ΗΠΑ και να το παραλάβει.

  Ο κάτοχος του σασμάν, ένας Αμερικανός πωλητής σπάνιων αντικειμένων, δεν βοήθησε τη διαμάχη των δύο ανδρών ζητώντας 25.000 δολάρια ως αμοιβή αποδέσμευσης για το αξεσουάρ του αυτοκινήτου. Ο νυν κάτοχος της Ferrari με αριθμό πλαισίου  3387GT θεωρητικά θα θέλει η αξία του αυτοκινήτου να αυξηθεί περαιτέρω. Από την οπτική ενός συλλέκτη, η αξία του αυτοκινήτου θα μπορούσε να αυξηθεί κατακόρυφα με το πρωτότυπο σασμάν. 

  Αν και θεωρείται κανόνας στη συλλογή αυτοκινήτων πως τα πρωτότυπα αξεσουάρ και μέρη του είναι χαρακτηριστικά που ανεβάζουν την αξία του αυτοκινήτου, είναι σημαντικό να θυμηθούμε πως η συγκεκριμένη Ferrari στα μέσα του 20ού αιώνα ήταν ένα μοναδικό supercar που συμμετείχε σε πάνω από 27 αγώνες ταχύτητας, ενώ κατέλαβε τη δεύτερη θέση στις 24 Ώρες του Λε Μαν το 1962 με οδηγό τον Glenn "Fireball" Roberts. Τότε, λοιπόν, η Ferrari με αριθμό πλαισίου  3387GT δεν ήταν συλλεκτική, ήταν ένα supercar, και όπως συνέβαινε με όλα τα αγωνιστικά οι μηχανικοί αντικαθιστούσαν πολλά τμήματά τους για να ενισχύσουν τις επιδόσεις τους. Το εργοστασιακό σασμάν του 3387GT αντικαταστάθηκε στα χρόνια που "κάλπαζε" στους αγώνες ταχύτητας και δεν επανήλθε. Κανείς δεν το χρειαζόταν. Έτρεχαν με το 3387GT, δεν τους ενδιέφερε τότε η συλλεκτική του αξία.

  Το σασμάν, όμως, συλλέχθηκε από έναν ντίλερ της Καλιφόρνιας. Το αυτοκίνητο, πάλι, πέρασε από τα χέρια πέντε ιδιοκτητών μετά 1968 και 1997, και κατέληξε χωρίς το πρωτότυπο σασμάν στον Carl, στην Ουάσινγκτον. Μετά την πώληση του αυτοκινήτου τον Οκτώβριο του 2017, η διαμάχη μεταξύ Fisken και Carl επιδεινώθηκε, με αποτέλεσμα την εμφάνιση του Carl στο δικαστήριο του Λονδίνου την περασμένη εβδομάδα.

  Η διαμάχη των δύο πλευρών επιδεινώθηκε όμως όταν ο Fisken (ο αγοραστής) ήρθε σε επικοινωνία με τον ντίλερ στην Καλιφόρνια ο οποίος του ζήτησε 25.000 δολάρια ως "αμοιβή αποδέσμευσης" του σασμάν. Ο Fisken υποστηρίζει πως ο Carl (ο πωλητής) ήταν υποχρεωμένος να πληρώσει αυτό το ποσό. Ο Carl, από την πλευρά του, υποστηρίζει πως ο Fisken έπρεπε να πάει στην Καλιφόρνια και να αγοράσει το σασμάν, αλλά και να καταβάλει επιπλέον 500.000 στον ίδιο ως χάρη επειδή εντόπισε το πρωτότυπο σασμάν.

  Η δίκη βρίσκεται σε εξέλιξη και δεν αναμένεται σύντομα να δόθει μια καταληκτική απόφαση για το ποιος ευθύνεται και πρέπει να πληρώσει. Εν τω μεταξύ, η υπόθεση θα μπορούσε να γίνει μάθημα στις νομικές σχολές: Σε μια δικαστική διαμάχη για την αγορά ενός αυτοκινήτου 44 εκατ. δολαρίων και το σασμάν του αξίας 25.000 δολ., θα ήταν προτιμότερο και λιγότερο δαπανηρό εάν οι δύο πλευρές συνεργάζονταν να βρουν μια λύση.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  00:42 03/12

  Κοντά στο "πληθωριστικό" σημείο καμπής οι αγορές; Η απάντηση είναι "ζήτημα εμπιστοσύνης"

  Το ερώτημα του τίτλου βρίσκεται στο προσκήνιο μετά τα πρόσφατα στοιχεία που δείχνουν αυξημένο πληθωρισμό και ράλι τιμών. Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο "χτύπησε" υψηλό 31 ετών και η Fed...

  08:05 02/12

  Για πρώτη φορά δύο Βούλγαροι δισεκατομμυριούχοι από τον χώρο του φαρμάκου

  Το success story των αδελφών Domuschiev έχει ως κορωνίδα τη Huvepharma και "κλαδιά" στο real estate και στο ποδόσφαιρο.

  00:13 02/12

  Agro-U: Η υπηρεσία που συνδέει επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού κλάδου µε προσωπικό

  Η Κυριακή και ο Κυριάκος Νικολαΐδης (γεννημένος το 1991) έψαχναν να βρουν για τα οικογενειακά τους κτήµατα εργαζόµενους. Μια διαδικασία η οποία απαιτεί πολύ χρόνο και είναι αγχωτική. Έτσι, αποφάσισαν...

  16:54 01/12

  Τα "ηνία" της Zara επιστρέφουν στην οικογένεια Ortega μετά από 10 χρόνια

  H Marta Ortega Pérez, κόρη του δισεκατομμυριούχου ιδρυτή της εταιρείας, αναλαμβάνει την προεδρία της Ιnditex από τον Απρίλιο.

  00:15 01/12

  Ν. Χαντζή: Η Ελληνίδα που "έπεισε" τον όμιλο πολυτελών ξενοδοχείων Relais & Châteaux

  Το δικό της αποτύπωµα στον τουριστικό κλάδο θέλησε να αφήσει η Ναταλία Χαντζή. Με όραµα να µοιραστεί µε ταξιδιώτες από όλο τον κόσµο το µέρος όπου έκανε διακοπές ως παιδί, το 2015, η 20χρονη τότε...

  08:12 30/11

  Τι "βλέπουν" οι ειδικοί για τον πληθωρισμό - Και πώς εκτιμούν ότι θα επηρεάσει τις αγορές

  Η Fed συνεχίζει να επιμένει ότι ο υψηλός πληθωρισμός θα είναι "παροδικός".

  00:05 30/11

  Icarus Group: Η σωστή επιλογή για την οικονομική επισκευή-συντήρηση βιομηχανικών στοιχείων

  Καινοτόµες λύσεις συντήρησης βιοµηχανικών στοιχείων (αγωγούς, δεξαµενές κτλ.) µε τη χρήση προηγµένων υλικών, έχοντας ως στόχο το χαµηλό κόστος και την υψηλή ποιότητα, παρέχει η Icarus Group. Ο Θέµης...

  08:04 29/11

  H μετάλλαξη Όμικρον "χτυπά" τις μετοχές

  Τα τρία σενάρια για την πορεία της αγοράς μετά το sell-off της Παρασκευής.

  00:45 29/11

  Κ. Σταυρόπουλος (iSquare): Η πανδημία έφερε μια μικρή επανάσταση στην τεχνολογία

  Ο ηγέτης μιας εταιρείας πρέπει πρώτα να υπηρετεί το στόχο ο ίδιος και μετά να καθοδηγεί τους άλλους εκτιμά ο Κωστής Σταυρόπουλος Πρόεδρος και CEO της iSquare.

  00:05 29/11

  Scander: Η ολοκληρωμένη λύση για τον χώρο της εστίασης και της φιλοξενίας

  Φτάνετε στο αγαπηµένο σας εστιατόριο, το οποίο είναι γεµάτο. Κι όµως, δεν χρειάζεται να περιµένετε για να παραγγείλετε. Βγάζετε το κινητό σας και µέσω της εφαρµογής Scander που ίδρυσε ο Μιχάλης...

  08:00 28/11

  Elon: Η πρώτη βιοδιασπώµενη χειρουργική µάσκα υψηλής προστασίας στη μάχη κατά του Covid

  Η Elon αποτελεί την απάντηση τριών νέων ανθρώπων, της Ελισάβετ, της Νικολέττας και του Ανάργυρου Κουτρούµπα (λίστα "Forbes Under 30 Greece 2019"), στην κρίση του κορονοϊού και στην προσπάθειά τους να...

  08:30 27/11

  Άλμα... στο εμπόριο κρασιού το 2021

  Το διεθνές εμπόριο οίνου, σε αξία, αυξήθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2021 με τον εντυπωσιακό ρυθμό του +21%.

  08:00 27/11

  Wardrobly: Ελληνική πλατφόρµα ενοικίασης ρούχων σχεδιαστών υψηλής ποιότητας για κάθε περίσταση

  Το ενδιαφέρον του Σωτήρη Ζαϊρέ για την ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών γύρω από µια καλύτερη ποιότητα ζωής τον οδήγησε το 2020 στη δηµιουργία της Wardrobly, της ελληνικής πλατφόρµας ενοικίασης µόδας,...

  08:02 26/11

  Η αυτοκρατορία εμπορικών ακινήτων του Τραμπ "νοσεί" λόγω της πανδημίας

  Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ αγωνίζεται να διατηρήσει τα εμπορικά ακίνητά του μισθωμένα εν μέσω κορονοϊού.

  00:07 26/11

  Ο Γιώργος Γραμματίδης βάζει τέλος στα... "ματωμένα" διαμάντια με την Griamond

  Ο Γιώργος Γραµµατίδης επιχειρεί να βάλει τέλος στα "µατωµένα" διαµάντια µε τα Lab Grown Diamonds, τα λεγόµενα "ηθικά" διαµάντια. Σπούδασε στο ΕΚΠΑ και εργάστηκε στο Global Federation of...