Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 03-Δεκ-2019 08:07

  Forbes: Οι κορυφαίοι Ευρωπαίοι επενδυτές της "Λίστας του Μίδα" για το 2019

  Forbes: Οι κορυφαίοι Ευρωπαίοι επενδυτές της "Λίστας του Μίδα" για το 2019
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η αβεβαιότητα γύρω από το Brexit ουδόλως περιόρισε την "όρεξη” της συγκεκριμένης κατηγορίας επενδυτών. Έτσι, για τρίτη διαδοχική χρονιά η ευρωπαϊκή "Λίστα του Μίδα” αποκαλύπτει τους 25 κορυφαίους venture capitalists της Ευρώπης και του Ισραήλ.

  Η λίστα, που κατήρτισε το Forbes σε συνεργασία με την TrueBridge Capital Partners, παρουσιάζει εκείνους τους επενδυτές που πραγματοποίησαν τα πιο ηχηρά και πιο τολμηρά "στοιχήματα” σε startup επιχειρήσεις, είτε συμμετέχοντας σε υψηλού προφίλ αρχικές δημόσιες προσφορές (IPOs) όπως αυτές των Adyen, Farfetch και Spotify είτε επενδύοντας σε ιδιωτικές -ακόμη- εταιρείες-μονόκερους (σ.σ. νεοφυείς επιχειρήσεις με αποτίμηση άνω του 1 δισ. δολαρίων) όπως οι Deliveroo, Revolut και UiPath.

  Σημειώνεται ότι κάθε χρόνο, για την κατάρτιση της ευρωπαϊκής αλλά και της διεθνούς "Λίστας του Μίδα”, το Forbes και η TrueBridge επανεξετάζουν εμπιστευτικά δεδομένα για εκατοντάδες επενδυτές σε δεκάδες επιχειρήσεις προκειμένου να διαπιστώσουν τις αποδόσεις τους, σταχυολογώντας τα στοιχεία που αφορούν επιχειρήσεις οι οποίες είτε έχουν συγκεντρώσει επενδυτικά κεφάλαια 200 εκατ. δολαρίων και πάνω, είτε έχουν εισαχθεί στο χρηματιστήριο ή έχουν εξαγοραστεί έναντι τουλάχιστον 100 εκατ. δολαρίων, την τελευταία πενταετία, με ιδιαίτερη έμφαση να δίνεται στις αποδόσεις που έχουν αποφέρει. Η επί σειρά ετών προσεκτική συλλογή εμπιστευτικών αλλά και δημόσια διαθέσιμων δεδομένων διασφαλίζει, μάλιστα, ότι η ευρωπαϊκή "Λίστα του Μίδα” κάθε χρόνο είναι και πιο ακριβής.

  Σε ό,τι αφορά τη φετινή ευρωπαϊκή λίστα, τα "σκήπτρα” εξακολουθεί να κρατά ο Jan Hammer, εταίρος της Index Ventures, που βρισκόταν στην κορυφή της λίστας και το 2018. Ωστόσο, το γεγονός ότι τα επενδυτικά κεφάλαια που κατευθύνονται στον τεχνολογικό τομέα της Ευρώπης έχουν φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ και έχουν αναδυθεί νέες εταιρείες, το top 10 της λίστας περιλαμβάνει αρκετά νέα πρόσωπα. Επιπλέον, υπάρχουν και τέσσερις νεοεισερχόμενοι στη φετινή ευρωπαϊκή "Λίστα του Μίδα”, που είναι η πιο "ανταγωνιστική” μέχρι σήμερα. 

  Δείτε λοιπόν τους κορυφαίους Ευρωπαίους venture capitalists του 2019 στη λίστα που ακολουθεί - καθώς και τις εταιρείες που τους "εξασφάλισαν” μια θέση σε αυτήν, τη νέα εμμονή της Silicon Valley με τις ευρωπαϊκές εταιρείες τεχνολογίας κ.ά.

  Οι top 25 venture capitalists της Ευρώπης

  Στην πρώτη θέση της ευρωπαϊκής "Λίστας του Μίδα” βρίσκεται για δεύτερη διαδοχική χρονιά ο Jan Hammer, καθώς οι επενδύσεις του σε εταιρείες fintech, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται οι Alan και Capitolis, συνεχίζουν να αποδίδουν. Έχει την έδρα του στο Λονδίνο, ενώ έχει επενδύσει σε πολλές επιχειρήσεις που αποτιμώνται πλέον σε δισ. δολάρια, όπως η Collibra και η TransferWise, δύο εταιρείες-μονόκεροι που εξασφάλισαν χρηματοδότηση άνω των 100 εκατ. δολαρίων το 2019. Η πρώτη του επένδυση μέσω της Index ήταν στην ολλανδική εταιρεία ψηφιακών πληρωμών Adyen, η οποία εισήχθη στο χρηματιστήριο το 2018 και τον Νοέμβριο του 2019 η κεφαλαιοποίησή της ανερχόταν σε περισσότερα από 20 δισ. δολάρια. 

  Τη δεύτερη θέση της λίστας καταλαμβάνει η Sonali De Rycker, χάρη στην επένδυση που πραγματοποίησε μέσω της Accel στη Spotify. Ο σουηδικός γίγαντας της streaming μουσικής εισήχθη στο χρηματιστήριο πέρυσι, ενώ τον Νοέμβριο του 2019 η κεφαλαιοποίησή του ανερχόταν σε περισσότερα από 25 δισ. δολάρια. Η De Rycker, που εντάχθηκε στο δυναμικό της Accel το 2008, προηγουμένως είχε εργαστεί στη Goldman Sachs και την Atlas Ventures. 

  Τρίτος στην κατάταξη είναι ο Danny Rimer, ο οποίος βρέθηκε σε αυτή τη θέση κυρίως χάρη στις επενδύσεις που πραγματοποίησε το 2018, αρχικά στην IPO της Dropbox και στην ιστοσελίδα πολυτελούς μόδας Farfetch, και τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους στην πλατφόρμα chating Discord, η αποτίμηση της οποίας ξεπέρασε τα 2 δισ. δολάρια. Είναι υπεύθυνος για την ανάπτυξη της Index Ventures (σ.σ. του Hammer) στο Λονδίνο και το Σαν Φρανσίσκο. 

  Στην τέταρτη θέση της λίστας είναι ο Pär-Jörgen Pärson, που ανήκει στο δυναμικό της Northzone Ventures από το 2004. Από τις καλύτερες επενδυτικά χρονιές του ήταν το 2018, όταν ο σουηδικός κολοσσός της streaming μουσικής Spotify εισήχθη στο χρηματιστήριο (πλέον αποτιμάται πάνω από 25 δισ. δολάρια) και η PayPal εξαγόρασε τη σουηδική εταιρεία iZettle έναντι ποσού 2,2 δισ. δολαρίων. Αλλά και το 2019 εξελίσσεται εξίσου καλά για τον Pärson, καθώς έπαιξε κεντρικό ρόλο στον γύρο χρηματοδότησης της Northzone IX, η οποία συγκέντρωσε 500 εκατ. δολάρια προκειμένου να επενδύσει σε νεοσύστατες εταιρείες. 

  Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνει ο Klaus Hommels, ιδρυτής της εταιρείας Lakestar, με έδρα τη Ζυρίχη και με γραφεία σε Βερολίνο, Λονδίνο, Νέα Υόρκη και Χονγκ Κονγκ. Ίδρυσε την εταιρεία του το 2012, ενώ ήταν από τους πρώτους επενδυτές των εταιρειών King.com, το Skype και Spotify. Πριν από αυτές, συμμετείχε ως "άγγελος επενδυτής” στο Facebook, ενώ ήταν από τους πρώτους επενδυτές στις εταιρείες Harry's, OpenDoor και Oscar Health στις ΗΠΑ.

  Τη λίστα των 25 κορυφαίων συμπληρώνουν οι κάτωθι:

  Midas Europe List 2

  Οι εταιρείες που τους "τράβηξαν”

  Πέρα από το επενδυτικό ενδιαφέρον για startup εταιρείες που μοιράζονται όλοι ανεξαιρέτως οι συμμετέχοντες στην ευρωπαϊκή "Λίστα του Μίδα”, ορισμένοι εξ αυτών έχουν και άλλα κοινά σημεία, όπως ότι διέβλεψαν τις προοπτικές και τις δυνατότητες των ίδιων εταιρειών και έσπευσαν να επενδύσουν σε αυτές. Έτσι, μια "χούφτα” ευρωπαϊκές εταιρείες -αλλά και κάποιοι "εκπρόσωποι” της Silicon Valley- έχουν την τύχη να εμφανίζουν στη λίστα των επενδυτών τους αρκετούς εξ αυτών. Πρόκειται για τις κάτωθι εταιρείες:

  Midas Europe List 3

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  10:06 05/04

  ΗΠΑ: Οι οικονομικές επιπτώσεις από την ύφεση του κορονοϊού σε πέντε αριθμούς

  Μόνο τις τελευταίες εβδομάδες χάθηκαν 10 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

  14:34 03/04

  Ο δισεκατομμυριούχος Philip Green παίρνει κρατικό χρήμα για να πληρώσει τους 14.000 υπαλλήλους του

  Ο όμιλος Arcadia, ο οποίος περιλαμβάνει τις αλυσίδες Topshop/Topman, Miss Selfridge, Burton, Dorothy Perkins, Evans και Wallis, αγωνίζεται για την επιβίωσή του σε τρία μέτωπα.

  08:13 03/04

  Επιτροπή ειδικών προειδοποίησε τον Λευκό Οίκο ότι o κορονοϊός μπορεί να μεταδίδεται με την αναπνοή

  Επιτροπή εμπειρογνωμόνων απέστειλε επιστολή στον Επιστημονικό Σύμβουλο του Λευκού Οίκου, όπου επισημαίνει ότι ο κορονοϊός SARS-CoV-2 που προκαλεί τη νόσο COVID-19, ενδεχομένως να μεταδίδεται απλώς...

  17:05 02/04

  ΗΠΑ: Χάθηκαν 10 εκατομμύρια θέσεις εργασίας σε δύο εβδομάδες

  "Η ταχύτητα και το μέγεθος συρρίκνωσης της αγοράς εργασίας είναι άνευ προηγουμένου", σημειώνουν οι αναλυτές.

  08:21 02/04

  Νέο "καμπανάκι" Γκέιτς: Ακολουθούμε συνταγή καταστροφής-Ο κορονοϊός απαιτεί εθνικό "λουκέτο"

  "Οι αρχές των ΗΠΑ πρέπει να είναι σαφείς: Αναστολή δραστηριότητας σημαίνει 'κλείνουν τα πάντα και παντού".

  14:25 01/04

  Συνεργασία Carrefour - Uber Eats για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών delivery λόγω lockdown στη Γαλλία

  Η υπηρεσία θα ξεκινήσει πιλοτικά στις 6 Απριλίου και θα είναι διαθέσιμη μέσω 15 καταστημάτων της Carrefour στην περιοχή του Παρισιού, ενώ δεν αποκλείεται να επεκταθεί και σε άλλες μεγάλες αγορές της...

  08:07 01/04

  Εμβόλιο της δεκαετίας του 1920 δοκιμάζεται κατά του κορονοϊού

  Εμβόλιο κατά της φυματίωσης στο μικροσκόπιο επιστημόνων σε πέντε χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

  00:41 31/03

  Μια Νεοϋορκέζα μιλά για την "καραντίνα" στο "Μεγάλο Μήλο"

  H διευθύντρια σύνταξης διεθνών εκδόσεων της Forbes Media, Katya Soldak, μας αποκαλύπτει μέσα από τα δικά της μάτια πώς βιώνει το lockdown η Νέα Υόρκη. Δεν αποκομίζεις την εικόνα της κοινωνικής...

  13:09 30/03

  Ο Trump επεκτείνει τα μέτρα και υπαναχωρεί από την ιδέα για εκ νέου άνοιγμα της οικονομίας έως το Πάσχα

  Ο Πρόεδρος Donald Trump ανακοίνωσε την Κυριακή ότι επεκτείνει τα ομοποσνδιακά μέτρα για κοινωνική απομάκρυνση μέχρι τις 30 Απριλίου, οπισθοχωρώντας σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα, οπότε έλεγε πως ...

  00:06 30/03

  Η ύφεση στις ΗΠΑ λόγω του κορονοϊού βαθαίνει, "δεν είναι μόνο για ένα τρίμηνο"

  Η TS Lombard αναθεώρησε πτωτικά τις εκτιμήσεις για το ΑΕΠ των ΗΠΑ το β' τρίμηνο στο -17%.

  10:48 28/03

  Κινεζικές θεωρίες συνωμοσίας: Αμερικανίδα μετέδωσε τον κορονοϊό στην Ουχάν

  Η κινεζική εφημερίδα "Global Times" επικαλείται τους ισχυρισμούς ενός "ακροδεξιού συνωμοσιολόγου του YouTube".

  12:57 27/03

  Ο δισεκατομμυριούχος Mike Ashley απολογείται για τις γκάφες του εν μέσω κορονοϊού

  Ο Mike Ashley, ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης της Sports Direct, ζήτησε δημόσια συγγνώμη μετά την κριτική που δέχτηκε για το lobbying που άσκησε στη βρετανική κυβέρνηση ώστε να διατηρήσει ανοιχτά τα ...

  08:20 27/03

  Το πετρέλαιο οδεύει στα $10 το βαρέλι καθώς το lockdown εκμηδενίζει τη ζήτηση

  Στο χείλος του γκρεμού η πετρελαϊκή βιομηχανία των ΗΠΑ καθώς η πανδημία του κορονοϊού έχει εκμηδενίσει τη ζήτηση.

  18:27 26/03

  Ο Branson δημιουργεί πακέτο διάσωσης $250 εκατ., για να προστατεύσει το μέλλον των υπαλλήλων του

  Ο Branson έγραψε σε σημείωμα του ότι τα χρήματα έχουν σκοπό να ''σώσουν θέσεις εργασίας'' και ότι τα τα 250 εκατ.  δολάρια "είναι πιθανότατα μόνο η αρχή".

  10:05 26/03

  Μπιλ Γκέιτς για τον κορονοϊό: "Μόνη επιλογή για τις ΗΠΑ η ολική απομόνωση για 6-10 εβδομάδες"

  Ώστε να αποφευχθούν οι ολέθριες συνέπειες που βίωσαν η Ουχάν και η βόρεια Ιταλία και να ελαχιστοποιηθεί η ζημιά στην οικονομία της χώρας.

  08:44 24/03

  Πού μπορεί να "κρύβεται" η θεραπεία για τον κορονοϊο, σύμφωνα με κορυφαίο ιολόγο

  Τι δηλώνει ο Δρ Peter Palese, επικεφαλής Τμήματος Μικροβιολογίας στην Ιατρική Σχολή Icahn Mount Sinai.