Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 02-Δεκ-2019 18:37

  Αυτές τις μετοχές αγοράζουν οι insiders - Πρέπει να τις αγοράσετε κι εσείς;

  Αυτές τις μετοχές αγοράζουν οι insiders - Πρέπει να τις αγοράσετε κι εσείς;
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του John Dorfman

  Οι επενδυτές απεχθάνονται τις μετοχές των εταιρειών ενέργειας, οι οποίες έχουν καταγράψει βουτιά άνω του 40% από τα υψηλά τους, τον Ιούνιο του 2014. Η ανάκαμψη του 2018 αποδείχθηκε πρόσκαιρη.

  Ωστόσο, δύο CEOs μικρών ενεργειακών εταιρειών αψηφούν την τάση, καθώς αγόρασαν πρόσφατα μετοχές των εταιρειών τους.

  Ο Joseph Foran, CEO της Matador Resources Co. (MTDR) κατέβαλε 282.000 δολάρια στις 25 Νοεμβρίου προκειμένου να αυξήσει το ποσοστό των μετοχών της εταιρείας που έχει στην κατοχή του. Το συνολικό του ποσοστό αποτιμάται στα 67 εκατ. δολάρια με βάση την τιμή της μετοχής στις 29 Νοεμβρίου, που ήταν στα 14,04 δολάρια.

  Ο Foran είναι βετεράνος του πετρελαϊκού κλάδου, με πτυχίο λογιστικής από το Πανεπιστήμιο του Κεντάκι και πτυχίο νομικής από το Πανεπιστήμιο Southern Methodist. Ίδρυσε τη Matador Resources το 2003.

  Αντίστοιχα, ο Arthur Smith, CEO της Berry Petroleum κατέβαλε 107.250 δολάρια στις 22 Νοεμβρίου για να αυξήσει το μερίδιό του, το οποίο αποτιμάται στα 1,7 εκατ. δολάρια με βάση την τιμή του τίτλου της εταιρείας την Παρασκευή (29/11), των 7,97 δολαρίων.

  Ο Smith ήταν επικεφαλής της ρωσικής δραστηριότητας της Chevron, ενώ παρείχε και υπηρεσίες συμβούλου στην ενεργειακή βιομηχανία. Έχει πτυχίο γεωλόγου από το Κολέγιο Amherst και διδακτορικό στα Οικονομικά στον τομέα της Γεωλογίας από το Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια.

  Μήπως αυτοί οι δύο ξέρουν κάτι που οι περισσότεροι επενδυτές αγνοούν;

  Σύμφωνα με την Barchart, η οποία παρέχει πληροφορίες για την αγορά, καμία από τις 28 ενεργειακές μετοχές που περιλαμβάνονται στον δείκτη Standard & Poor’s 500 δεν διαπραγματεύεται στα νέα υψηλά 52 εβδομάδων. Ούτε σε υψηλό 3 μηνών ή ενός μήνα. Με βάση τις τιμές της 29ης Νοεμβρίου, καμία εξ αυτών δεν σημειώνει ούτε καν υψηλό μίας εβδομάδας.

  Κάποια στιγμή, ένας ξεχασμένος κλάδος φτάνει στο σημείο να βρεθεί στο περιθώριο. Οι επενδυτές έχουν απογοητευτεί σε τέτοιο βαθμό που δεν δίνουν πλέον σημασία στις κακές ειδήσεις. Τις καλές ειδήσεις, από την άλλη, τις αντιμετωπίζουν ως θετικό σοκ.

  Κατά τη γνώμη μου, ο ενεργειακός κλάδους δεν έχει βρεθεί στο περιθώριο ακόμη, αλλά θα βρεθεί σε έξι μήνες ή και λιγότερο. Νομίζω ότι ο Foran και ο Smith πιθανότατα αισθάνονται καλά με τις τελευταίες αγορές τους.

  Σημαντική επιρροή στην επενδυτική μου φιλοσοφία έχει διαδραματίσει ο προηγούμενος εργοδότης μου, ο David Dreman της Dreman Value Management. Όταν ρωτήθηκε πριν από χρόνια γιατί προτιμά τις μετοχές των εταιρειών καπνού, απάντησε: "Επειδή δεν έχω ξαναδεί τόσο μισητό κλάδο”.

  Η Matador Resources διαπραγματεύεται σε όρους PE 8 φορές τα πρόσφατα κέρδη της (11 φορές τα προσδοκώμενα κέρδη του επόμενου έτους) και κάτω από τη λογιστική της αξίας (καθαρή επιχειρηματική αξία ανά μετοχή). Το χρέος της έχει αυξηθεί αλλά η εταιρεία το έχει διατηρήσει σε λογικά όρια.

  Αντίστοιχα, οι μετοχές της Berry διαπραγματεύονται με PE περίπου 2,5 φορές τα πρόσφατα κέρδη της (6 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη του επόμενου έτους) και κάτω από 0,7 φορές σε όρους λογιστικής αξίας. Το χρέος της ανέρχεται μόλις στο 40% του μετοχικού της κεφαλαίου.

  Ο George Makris, CEO της τράπεζας Simmons First National (SFNC) στο Αρκάνσας, προέβη σε αρκετές αγορές το τρέχον έτος, με πιο πρόσφατη αυτή του Οκτωβρίου, όπου πραγματοποίησε αγορές αξίας 239.900 δολαρίων. Σήμερα κατέχει μετοχές της Simmons αξίας 10,8 εκατ. δολαρίων. Ο Makris είχε διατελέσει μέλος του ΔΣ της Simmons για 15 χρόνια πριν αναλάβει καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου στις αρχές του 2014.

  Ο Makris ήταν πρόθυμος να διευρύνει τις δραστηριότητες της τράπεζας, και το πέτυχε, εν μέρει μέσω της εξαγοράς της Liberty Bancshares το 2014 και της The Landrum Co. το τρέχον έτος. Αλλά έχει αυξήσει επίσης το χρέος της τράπεζας κατά 1 δισ. δολάρια.

  Ως αποτέλεσμα αυτού, η Simmons είναι πλέον λιγότερο ασφαλής, αλλά αποτελεί μια πιο ενδιαφέρουσα μετοχή σε σύγκριση με την εποχή που στο τιμόνι της τράπεζας βρισκόταν ο προκάτοχος του Makris, Tommy May. Η μετοχή διαπραγματεύεται με PE 10 φορές τα κέρδη της και λίγο χαμηλότερα από τη λογιστική της αξίας. Επίσης, το ενεργητικό της τράπεζας εμφάνισε απόδοση 1,42% τα τελευταία τέσσερα τρίμηνο, η οποία ήταν η καλύτερη των τελευταίων 15 ετών. Συνολικά λοιπόν, μου αρέσει.

  Προηγούμενο ρεκόρ

  Αυτό είναι το 52ο δημοσίευμα όπου γράφω σχετικά με αγοραπωλησίες insiders. Μπορώ να παραθέσω αποτελέσματα 12μήνου για τις 43 από αυτές τις περιπτώσεις - που ξεκινούν  από το 1999 έως και το 2018. Τα συμπεράσματα είναι μικτά και λίγο περίεργα.

  Οι μετοχές που έχω προτείνει με βάση τις αγορές των insiders έχουν καταγράψει κατά μέσο όρο άνοδο μεγαλύτερη κατά 0,5% σε σύγκριση με τον S&P 500. Οι μετοχές στις οποίες οι insiders πραγματοποίησαν αγορές, αλλά εγώ παρ’ όλα αυτά προτίμησαν να αποφύγω, υποαπέδωσαν του S&P κατά 24 ποσοστιαίες μονάδες.

  Υπήρξαν όμως και μερικές μετοχές όπου παρατήρησα αγορές από insiders, για τις οποίες όμως δεν προχώρησα σε σαφείς συστάσεις. Αυτές υπεραπέδωσαν του δείκτη κατά 16 ποσοστιαίες μονάδες.

  Επίσης, μετοχές όπου παρατήρησα πωλήσεις από insiders, παραδόξως ξεπέρασαν τον δείκτη S&P κατά 2,9 ποσοστιαίες μονάδες.

  Πριν από έναν χρόνο, σύστησα αγορά του τίτλου της Bunge Ltd, η οποία στη συνέχεια υποχώρησε κατά 6,5%, και πρότεινα αποφυγή της Hershey Co., η οποία ενισχύθηκε κατά 40%.

  Να δούμε αν θα τα πάω καλύτερα αυτή τη φορά.

  Σε κάθε περίπτωση να έχετε στο μυαλό σας ότι οι συστάσεις αυτής της στήλης είναι θεωρητικές και δεν αντικατοπτρίζουν πραγματικές συναλλαγές, το κόστος διαπραγμάτευσης και τους φόρους. Τα συμπεράσματά τους δεν πρέπει να συγχέονται με τις αποδόσεις των χαρτοφυλακίων που διαχειρίζομαι για λογαριασμό πελατών. Καθώς και ότι οι παρελθούσες επιδόσεις δεν προμηνύουν τις μελλοντικές.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  10:02 11/12

  Ο Τραμπ έχει κατευθύνει $1,7 εκατ. από τις δωρεές υποστηρικτών του στις επιχειρήσεις του

  Το προεκλογικό επιτελείο του Τραμπ στο πλαίσιο της καμπάνιας για την επανεκλογή του στον προεδρικό θώκο δαπανά σημαντικά κεφάλαια σε ακίνητα που ανήκουν στον Αμερικανό πρόεδρο, σύμφωνα με τα...

  18:07 10/12

  Η IPO της εταιρείας real estate JY Grandmark "εκτόξευσε" την περιουσία της οικογένειας Clan

  Η εισαγωγή της JY Grandmark στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ εκτίναξε πάνω από το 1 δισ. δολάρια την περιουσία της οικογένειας Clan, από τις πλουσιότερες της Κίνας στον τομέα του real estate.

  08:32 10/12

  Amazon: Η "προσωπική αντιπάθεια" του Τραμπ για τον Bezos η αιτία απώλειας της σύμβασης του Πενταγώνου

  Η Amazon σε αγωγή που κατέθεσε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο υποστηρίζει ότι ο Τραμπ, ο οποίος δεν κρύβει την αντιπάθειά του για τον Μπέζος και την Amazon, "παρενέβη ευθέως" στη διαδικασία επιλογής,...

  17:59 09/12

  T-Mobile-Sprint: Ξεκινά η δικαστική μάχη για την υπεράσπιση συγχώνευσης αξίας 26 δισ. δολ.

  Οι γενικοί εισαγγελείς των ΗΠΑ έχουν προχωρήσει σε αγωγές για να εμποδίσουν τη συγχώνευση αξίας 26 δισ. δολ. των T-Mobile και Sprint, με το σκεπτικό ότι κάτι τέτοιο θα έπληττε τον ανταγωνισμό.

  08:33 09/12

  Οι πιο ακριβοπληρωμένοι μουσικοί του κόσμου για το 2019

  Με απολαβές 185 εκατ. δολαρίων η Taylor Swift βρέθηκε στην κορυφή της λίστας, αφήνοντας δεύτερο τον Kayne West. Δύο συμμετέχοντες έσπασαν επίσης το φράγμα των 100 εκατ., ενώ υπάρχουν και εννέα...

  08:06 08/12

  Οι κροίσοι που υποστηρίζουν την προεκλογική εκστρατεία του Joe Biden

  Τα συνολικά κεφάλαια που έχει συγκεντρώσει ο Biden, ύψους 38 εκατ. δολ., υστερούν έναντι των ανταγωνιστών του, B. Sanders (75 εκατ.) και της El. Warren (60 εκατ.).

  08:04 08/12

  Πώς μπορείς να δημιουργήσεις μια πετυχημένη εφαρμογή για video streaming

  Εξοικονομήστε κεφάλαια, γνωρίστε το κοινό σας, να παρέχετε σε τακτική βάση πρωτότυπο περιεχόμενο και να είστε έτοιμοι να προσαρμοστείτε.

  10:05 07/12

  Γιατί οι μετοχές των Apple, Google, Nike έφτασαν σε νέα υψηλά επίπεδα-ρεκόρ

  Το βλέμμα της Wall Street επικεντρώνεται στις εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Κίνας και στην καταληκτική ημερομηνία της 15ης Δεκεμβρίου.

  14:10 06/12

  H IPO της Saudi Aramco επιβεβαιώνει ότι η αξία της ξεπερνά εκείνη των Apple και Microsoft

  H Aramco τιμολόγησε τις μετοχές στο άνω άκρο του εύρους τιμής, οδηγώντας την αποτίμηση στα $1,7 τρισ.

  00:05 06/12

  Γιατί ο Elon Musk δεν έχει φράγκο στην τσέπη αν και δισεκατομμυριούχος

  Ο Elon Musk βρέθηκε την Τετάρτη σε δικαστήριο του Λος Άντζελες, όπου κατέθεσε στο πλαίσιο της δίκης του για δυσφήμηση μέσω αναρτήσεών του στο twitter το 2018, στις οποίες αποκάλεσε έναν μη επώνυμο...

  15:29 05/12

  Σαμπάνια, LVMH, τυριά τα υποψήφια "θύματα" των Αμερικανικών δασμών στη Γαλλία

  Η απειλή Τραμπ για δασμούς έως 100% σε γαλλικά αγαθα, θα αυξήσει το κόστος δημοφιλών προϊόντων για τους Αμερικανούς καταναλωτές.

  07:59 05/12

  Black Friday και Cyber Monday δίνουν "μαθήματα" για το "κυνήγι" των καταναλωτών

  Μπορεί οι εκπτωτικές καμπάνιες των διαδικτυακών καταστημάτων να ξεκίνησαν φέτος πιο νωρίς από κάθε άλλη φορά και να "έκλεψαν" ένα μέρος από τον καταναλωτικό ντόρο της Black Friday, ωστόσο τα τελικά...

  14:32 04/12

  Τι μας λέει για την αγορά η αποτυχία του τελευταίου deal του Buffett

  Η απόφαση του Buffett να μην μπει σε έναν πόλεμο προσφορών με την Apollo για την απόκτηση της Tech Data Corp., εγείρει ερωτήματα για το αν η χρηματιστηριακή αγορά στο σύνολό της είναι υπερτιμημένη.

  08:06 04/12

  Τα "30 κάτω των 30" κορυφαία "οικονομικά μυαλά" για το 2020

  Το Forbes παρουσιάζει την αφρόκρεμα της νέας γενιάς των traders και dealmakers του χρηματοοικονομικού τομέα, οι οποίοι παρότι δεν έχουν φτάσει ακόμη τα 30 κατέχουν εξέχουσες θέσεις στον χώρο. Τα...

  17:35 03/12

  Οι "30 Under 30" του 2020 με αριθμούς: Νέοι Αμερικανοί και Καναδοί που μπορούν να αλλάξουν το μέλλον

  Αυτοί οι επιχειρηματίες μαθαίνουν σε ιούς να καταπολεμούν τον καρκίνο, αναπτύσσουν τεχνολογία για να βοηθήσουν τους αστροναύτες να αναπνέουν στον Άρη.

  08:07 03/12

  Forbes: Οι κορυφαίοι Ευρωπαίοι επενδυτές της "Λίστας του Μίδα" για το 2019

  Η έκρηξη επενδυτικών κεφαλαίων προς τον ευρωπαϊκό τεχνολογικό κλάδο, έφερε ανακατατάξεις αλλά και τέσσερις νέες παρουσίες στη φετινή "Λίστα του Μίδα".

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  108,4 δισ. $

  -592,8 εκ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  106,8 δισ. $

  +75,0 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  104,9 δισ. $

  -1.010,7 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  87,3 δισ. $

  +55,0 εκ. $

  Mark Zuckerberg

  Mark Zuckerberg

  74,4 δισ. $

  -170,8 εκ. $