Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 02-Δεκ-2019 18:37

  Αυτές τις μετοχές αγοράζουν οι insiders - Πρέπει να τις αγοράσετε κι εσείς;

  Αυτές τις μετοχές αγοράζουν οι insiders - Πρέπει να τις αγοράσετε κι εσείς;
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του John Dorfman

  Οι επενδυτές απεχθάνονται τις μετοχές των εταιρειών ενέργειας, οι οποίες έχουν καταγράψει βουτιά άνω του 40% από τα υψηλά τους, τον Ιούνιο του 2014. Η ανάκαμψη του 2018 αποδείχθηκε πρόσκαιρη.

  Ωστόσο, δύο CEOs μικρών ενεργειακών εταιρειών αψηφούν την τάση, καθώς αγόρασαν πρόσφατα μετοχές των εταιρειών τους.

  Ο Joseph Foran, CEO της Matador Resources Co. (MTDR) κατέβαλε 282.000 δολάρια στις 25 Νοεμβρίου προκειμένου να αυξήσει το ποσοστό των μετοχών της εταιρείας που έχει στην κατοχή του. Το συνολικό του ποσοστό αποτιμάται στα 67 εκατ. δολάρια με βάση την τιμή της μετοχής στις 29 Νοεμβρίου, που ήταν στα 14,04 δολάρια.

  Ο Foran είναι βετεράνος του πετρελαϊκού κλάδου, με πτυχίο λογιστικής από το Πανεπιστήμιο του Κεντάκι και πτυχίο νομικής από το Πανεπιστήμιο Southern Methodist. Ίδρυσε τη Matador Resources το 2003.

  Αντίστοιχα, ο Arthur Smith, CEO της Berry Petroleum κατέβαλε 107.250 δολάρια στις 22 Νοεμβρίου για να αυξήσει το μερίδιό του, το οποίο αποτιμάται στα 1,7 εκατ. δολάρια με βάση την τιμή του τίτλου της εταιρείας την Παρασκευή (29/11), των 7,97 δολαρίων.

  Ο Smith ήταν επικεφαλής της ρωσικής δραστηριότητας της Chevron, ενώ παρείχε και υπηρεσίες συμβούλου στην ενεργειακή βιομηχανία. Έχει πτυχίο γεωλόγου από το Κολέγιο Amherst και διδακτορικό στα Οικονομικά στον τομέα της Γεωλογίας από το Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια.

  Μήπως αυτοί οι δύο ξέρουν κάτι που οι περισσότεροι επενδυτές αγνοούν;

  Σύμφωνα με την Barchart, η οποία παρέχει πληροφορίες για την αγορά, καμία από τις 28 ενεργειακές μετοχές που περιλαμβάνονται στον δείκτη Standard & Poor’s 500 δεν διαπραγματεύεται στα νέα υψηλά 52 εβδομάδων. Ούτε σε υψηλό 3 μηνών ή ενός μήνα. Με βάση τις τιμές της 29ης Νοεμβρίου, καμία εξ αυτών δεν σημειώνει ούτε καν υψηλό μίας εβδομάδας.

  Κάποια στιγμή, ένας ξεχασμένος κλάδος φτάνει στο σημείο να βρεθεί στο περιθώριο. Οι επενδυτές έχουν απογοητευτεί σε τέτοιο βαθμό που δεν δίνουν πλέον σημασία στις κακές ειδήσεις. Τις καλές ειδήσεις, από την άλλη, τις αντιμετωπίζουν ως θετικό σοκ.

  Κατά τη γνώμη μου, ο ενεργειακός κλάδους δεν έχει βρεθεί στο περιθώριο ακόμη, αλλά θα βρεθεί σε έξι μήνες ή και λιγότερο. Νομίζω ότι ο Foran και ο Smith πιθανότατα αισθάνονται καλά με τις τελευταίες αγορές τους.

  Σημαντική επιρροή στην επενδυτική μου φιλοσοφία έχει διαδραματίσει ο προηγούμενος εργοδότης μου, ο David Dreman της Dreman Value Management. Όταν ρωτήθηκε πριν από χρόνια γιατί προτιμά τις μετοχές των εταιρειών καπνού, απάντησε: "Επειδή δεν έχω ξαναδεί τόσο μισητό κλάδο”.

  Η Matador Resources διαπραγματεύεται σε όρους PE 8 φορές τα πρόσφατα κέρδη της (11 φορές τα προσδοκώμενα κέρδη του επόμενου έτους) και κάτω από τη λογιστική της αξίας (καθαρή επιχειρηματική αξία ανά μετοχή). Το χρέος της έχει αυξηθεί αλλά η εταιρεία το έχει διατηρήσει σε λογικά όρια.

  Αντίστοιχα, οι μετοχές της Berry διαπραγματεύονται με PE περίπου 2,5 φορές τα πρόσφατα κέρδη της (6 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη του επόμενου έτους) και κάτω από 0,7 φορές σε όρους λογιστικής αξίας. Το χρέος της ανέρχεται μόλις στο 40% του μετοχικού της κεφαλαίου.

  Ο George Makris, CEO της τράπεζας Simmons First National (SFNC) στο Αρκάνσας, προέβη σε αρκετές αγορές το τρέχον έτος, με πιο πρόσφατη αυτή του Οκτωβρίου, όπου πραγματοποίησε αγορές αξίας 239.900 δολαρίων. Σήμερα κατέχει μετοχές της Simmons αξίας 10,8 εκατ. δολαρίων. Ο Makris είχε διατελέσει μέλος του ΔΣ της Simmons για 15 χρόνια πριν αναλάβει καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου στις αρχές του 2014.

  Ο Makris ήταν πρόθυμος να διευρύνει τις δραστηριότητες της τράπεζας, και το πέτυχε, εν μέρει μέσω της εξαγοράς της Liberty Bancshares το 2014 και της The Landrum Co. το τρέχον έτος. Αλλά έχει αυξήσει επίσης το χρέος της τράπεζας κατά 1 δισ. δολάρια.

  Ως αποτέλεσμα αυτού, η Simmons είναι πλέον λιγότερο ασφαλής, αλλά αποτελεί μια πιο ενδιαφέρουσα μετοχή σε σύγκριση με την εποχή που στο τιμόνι της τράπεζας βρισκόταν ο προκάτοχος του Makris, Tommy May. Η μετοχή διαπραγματεύεται με PE 10 φορές τα κέρδη της και λίγο χαμηλότερα από τη λογιστική της αξίας. Επίσης, το ενεργητικό της τράπεζας εμφάνισε απόδοση 1,42% τα τελευταία τέσσερα τρίμηνο, η οποία ήταν η καλύτερη των τελευταίων 15 ετών. Συνολικά λοιπόν, μου αρέσει.

  Προηγούμενο ρεκόρ

  Αυτό είναι το 52ο δημοσίευμα όπου γράφω σχετικά με αγοραπωλησίες insiders. Μπορώ να παραθέσω αποτελέσματα 12μήνου για τις 43 από αυτές τις περιπτώσεις - που ξεκινούν  από το 1999 έως και το 2018. Τα συμπεράσματα είναι μικτά και λίγο περίεργα.

  Οι μετοχές που έχω προτείνει με βάση τις αγορές των insiders έχουν καταγράψει κατά μέσο όρο άνοδο μεγαλύτερη κατά 0,5% σε σύγκριση με τον S&P 500. Οι μετοχές στις οποίες οι insiders πραγματοποίησαν αγορές, αλλά εγώ παρ’ όλα αυτά προτίμησαν να αποφύγω, υποαπέδωσαν του S&P κατά 24 ποσοστιαίες μονάδες.

  Υπήρξαν όμως και μερικές μετοχές όπου παρατήρησα αγορές από insiders, για τις οποίες όμως δεν προχώρησα σε σαφείς συστάσεις. Αυτές υπεραπέδωσαν του δείκτη κατά 16 ποσοστιαίες μονάδες.

  Επίσης, μετοχές όπου παρατήρησα πωλήσεις από insiders, παραδόξως ξεπέρασαν τον δείκτη S&P κατά 2,9 ποσοστιαίες μονάδες.

  Πριν από έναν χρόνο, σύστησα αγορά του τίτλου της Bunge Ltd, η οποία στη συνέχεια υποχώρησε κατά 6,5%, και πρότεινα αποφυγή της Hershey Co., η οποία ενισχύθηκε κατά 40%.

  Να δούμε αν θα τα πάω καλύτερα αυτή τη φορά.

  Σε κάθε περίπτωση να έχετε στο μυαλό σας ότι οι συστάσεις αυτής της στήλης είναι θεωρητικές και δεν αντικατοπτρίζουν πραγματικές συναλλαγές, το κόστος διαπραγμάτευσης και τους φόρους. Τα συμπεράσματά τους δεν πρέπει να συγχέονται με τις αποδόσεις των χαρτοφυλακίων που διαχειρίζομαι για λογαριασμό πελατών. Καθώς και ότι οι παρελθούσες επιδόσεις δεν προμηνύουν τις μελλοντικές.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  13:25 06/04

  Η Κίνα πίστεψε ότι νίκησε τον κορονοϊό ωστόσο συνεχίζουν να εμφανίζονται νέα ασυμπτωματικά κρούσματα

  Σε μια στροφή 180 μοιρών, η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας άρχισε να συμπεριλαμβάνει ασυμπτωματικά κρούσματα στις αρχές Απριλίου, κάτι που δεν έπραττε προηγουμένως.

  09:17 06/04

  "Φως στην άκρη του τούνελ": Οι θάνατοι από κορονοϊό σε Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία μειώνονται

  Αντίθετα, αυξητική τάση εξακολουθεί να εμφανίζει ο αριθμός θανάτων στις ΗΠΑ, με τον πρόεδρο Τραμπ να δηλώνει το Σάββατο ότι οι δύο επόμενες εβδομάδες θα είναι οι "χειρότερες μέχρι σήμερα".

  10:06 05/04

  ΗΠΑ: Οι οικονομικές επιπτώσεις από την ύφεση του κορονοϊού σε πέντε αριθμούς

  Μόνο τις τελευταίες εβδομάδες χάθηκαν 10 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

  14:34 03/04

  Ο δισεκατομμυριούχος Philip Green παίρνει κρατικό χρήμα για να πληρώσει τους 14.000 υπαλλήλους του

  Ο όμιλος Arcadia, ο οποίος περιλαμβάνει τις αλυσίδες Topshop/Topman, Miss Selfridge, Burton, Dorothy Perkins, Evans και Wallis, αγωνίζεται για την επιβίωσή του σε τρία μέτωπα.

  08:13 03/04

  Επιτροπή ειδικών προειδοποίησε τον Λευκό Οίκο ότι o κορονοϊός μπορεί να μεταδίδεται με την αναπνοή

  Επιτροπή εμπειρογνωμόνων απέστειλε επιστολή στον Επιστημονικό Σύμβουλο του Λευκού Οίκου, όπου επισημαίνει ότι ο κορονοϊός SARS-CoV-2 που προκαλεί τη νόσο COVID-19, ενδεχομένως να μεταδίδεται απλώς...

  17:05 02/04

  ΗΠΑ: Χάθηκαν 10 εκατομμύρια θέσεις εργασίας σε δύο εβδομάδες

  "Η ταχύτητα και το μέγεθος συρρίκνωσης της αγοράς εργασίας είναι άνευ προηγουμένου", σημειώνουν οι αναλυτές.

  08:21 02/04

  Νέο "καμπανάκι" Γκέιτς: Ακολουθούμε συνταγή καταστροφής-Ο κορονοϊός απαιτεί εθνικό "λουκέτο"

  "Οι αρχές των ΗΠΑ πρέπει να είναι σαφείς: Αναστολή δραστηριότητας σημαίνει 'κλείνουν τα πάντα και παντού".

  14:25 01/04

  Συνεργασία Carrefour - Uber Eats για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών delivery λόγω lockdown στη Γαλλία

  Η υπηρεσία θα ξεκινήσει πιλοτικά στις 6 Απριλίου και θα είναι διαθέσιμη μέσω 15 καταστημάτων της Carrefour στην περιοχή του Παρισιού, ενώ δεν αποκλείεται να επεκταθεί και σε άλλες μεγάλες αγορές της...

  08:07 01/04

  Εμβόλιο της δεκαετίας του 1920 δοκιμάζεται κατά του κορονοϊού

  Εμβόλιο κατά της φυματίωσης στο μικροσκόπιο επιστημόνων σε πέντε χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

  00:41 31/03

  Μια Νεοϋορκέζα μιλά για την "καραντίνα" στο "Μεγάλο Μήλο"

  H διευθύντρια σύνταξης διεθνών εκδόσεων της Forbes Media, Katya Soldak, μας αποκαλύπτει μέσα από τα δικά της μάτια πώς βιώνει το lockdown η Νέα Υόρκη. Δεν αποκομίζεις την εικόνα της κοινωνικής...

  13:09 30/03

  Ο Trump επεκτείνει τα μέτρα και υπαναχωρεί από την ιδέα για εκ νέου άνοιγμα της οικονομίας έως το Πάσχα

  Ο Πρόεδρος Donald Trump ανακοίνωσε την Κυριακή ότι επεκτείνει τα ομοποσνδιακά μέτρα για κοινωνική απομάκρυνση μέχρι τις 30 Απριλίου, οπισθοχωρώντας σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα, οπότε έλεγε πως ...

  00:06 30/03

  Η ύφεση στις ΗΠΑ λόγω του κορονοϊού βαθαίνει, "δεν είναι μόνο για ένα τρίμηνο"

  Η TS Lombard αναθεώρησε πτωτικά τις εκτιμήσεις για το ΑΕΠ των ΗΠΑ το β' τρίμηνο στο -17%.

  10:48 28/03

  Κινεζικές θεωρίες συνωμοσίας: Αμερικανίδα μετέδωσε τον κορονοϊό στην Ουχάν

  Η κινεζική εφημερίδα "Global Times" επικαλείται τους ισχυρισμούς ενός "ακροδεξιού συνωμοσιολόγου του YouTube".

  12:57 27/03

  Ο δισεκατομμυριούχος Mike Ashley απολογείται για τις γκάφες του εν μέσω κορονοϊού

  Ο Mike Ashley, ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης της Sports Direct, ζήτησε δημόσια συγγνώμη μετά την κριτική που δέχτηκε για το lobbying που άσκησε στη βρετανική κυβέρνηση ώστε να διατηρήσει ανοιχτά τα ...

  08:20 27/03

  Το πετρέλαιο οδεύει στα $10 το βαρέλι καθώς το lockdown εκμηδενίζει τη ζήτηση

  Στο χείλος του γκρεμού η πετρελαϊκή βιομηχανία των ΗΠΑ καθώς η πανδημία του κορονοϊού έχει εκμηδενίσει τη ζήτηση.

  18:27 26/03

  Ο Branson δημιουργεί πακέτο διάσωσης $250 εκατ., για να προστατεύσει το μέλλον των υπαλλήλων του

  Ο Branson έγραψε σε σημείωμα του ότι τα χρήματα έχουν σκοπό να ''σώσουν θέσεις εργασίας'' και ότι τα τα 250 εκατ.  δολάρια "είναι πιθανότατα μόνο η αρχή".