Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 29-Νοε-2019 08:30

  Κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το κλίμα κήρυξε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

  Κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το κλίμα κήρυξε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Εν όψει της κρίσιμης συνόδου κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα που ξεκινά την επόμενη εβδομάδα στη Μαδρίτη, το Ευρωπαϊκή Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο κηρύσσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το κλίμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

  "Το γεγονός ότι η Ευρώπη είναι η πρώτη ήπειρος που κηρύσσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το κλίμα και το περιβάλλον, λίγο πριν (τη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ), καθώς αναλαμβάνει τα καθήκοντά της η νέα Κομισιόν, και τρεις εβδομάδες αφότου ο Ντόναλντ Τραμπ επιβεβαίωσε την απόσυρση των Ηνωμένων Πολιτειών από τη Συμφωνία του Παρισιού, στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα στους πολίτες και στον υπόλοιπο κόσμο”, δήλωσε ο Pascal Canfin, πρόεδρος της επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας, και Ασφάλειας Τροφίμων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο οποίος ξεκίνησε και την πρωτοβουλία για το ψήφισμα.

  Το ψήφισμα, το οποίο εγκρίθηκε με ψήφους 429 υπέρ και 225 κατά, προηγείται ενός κρίσιμου μήνα για την παγκόσμια μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής, εγκρίνοντας μια πρωτοφανώς φιλόδοξη στρατηγική της ΕΕ αλλά και το κανονιστικό πλαίσιο της Συμφωνίας του Παρισιού, εν όψει της συνόδου στη Μαδρίτη.

  "Θα επαγρυπνώ για να διασφαλίσω ότι οι πολιτικές προτάσεις που θα κατατεθούν τις προσεχείς εβδομάδες θα είναι ευθυγραμμισμένες με την άμεση ανάγκη εύρεσης κοινών λύσεων για την εξελισσόμενη κλιματική και περιβαλλοντική κρίση, ιδίως εν όψει της δημοσιοποίησης της Πράσινης Συμφωνίας (Green Deal) στις αρχές Δεκεμβρίου”, πρόσθεσε ο Canfin.

  Παρόμοιες διακηρύξεις κατάστασης έκτακτης ανάγκης για το κλίμα έχουν ήδη κάνει αρκετά κράτη-μέλη της ΕΕ, όπως η Ισπανία, η Γαλλία, και το Ηνωμένο Βασίλειο. Εκτός Ευρώπης, μόνο ο Καναδάς, η Αργεντινή και το Μπαγκλαντές έχουν προβεί σε παρόμοιες ενέργειες. 

  Το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχει περισσότερο συμβολικό χαρακτήρα παρά πρακτικό αντίκτυπο, ωστόσο αποσκοπεί στο να ασκήσει πιέσεις στις κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υιοθετήσουν μια κοινή δέσμευση για τη μείωση των εκπομπών ρύπων κατά τη επικείμενη σύνοδο κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες στις 12 Δεκεμβρίου, μία ημέρα πριν την ολοκλήρωση της συνόδου των Ηνωμένων Εθνών στη Μαδρίτη. 

  Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη προτείνει την υιοθέτηση νομοθεσίας για τη μείωση των ρύπων, αλλά η Πολωνία και μερικοί σύμμαχοί της από την Ανατολική Ευρώπη έχουν ασκήσει βέτο. Το βέτο αυτό πιστεύεται ότι μπορεί να ξεπεραστεί πλέον, καθώς έχει προταθεί η παροχή μεταβατικής χρηματοδότησης για τη στήριξη των εξαρτημένων από τον άνθρακα περιοχών.

  Το ψήφισμα υιοθετήθηκε μία ημέρα αφότου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τη νέα Κομισιόν, υπό την προεδρία της Ursula von der Leyen. Η νέα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει υποσχεθεί ότι η κλιματική αλλαγή και ο ψηφιακός μετασχηματισμός θα αποτελέσουν τους δύο κύριους τομείς εστίασης της νέας Κομισιόν, που αναλαμβάνει καθήκοντα τη Δευτέρα.

  Η ανάληψη πρωτοβουλιών για το κλίμα θα ξεκινήσει με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία που προωθεί η νέα πρόεδρος της Κομισιόν, η οποία αναμένεται να εγκριθεί στις 11 Δεκεμβρίου. Η επιλογή της ημερομηνίας δεν είναι τυχαία, καθώς έχει επίσης στόχο να ασκηθεί πίεση στην Πολωνία εν όψει της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη ημέρα.

  Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε επίσης εχθές ξεχωριστό ψήφισμα, με το οποίο καλεί τους διαπραγματευτές όλων των χωρών που θα συμμετάσχουν στη σύνοδο κορυφής των Ηνωμένων Εθνών στη Μαδρίτη υπογράψουν το κανονιστικό πλαίσιο της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα. Με το ίδιο ψήφισμα καλεί την ΕΕ να θέσει υψηλότερους στόχους από αυτούς για τους οποίους δεσμεύτηκε στο Παρίσι, και συγκεκριμένα να δεσμευτεί για μείωση των εκπομπών ρύπων κατά 55% έως το 2030, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990, αντί για τουλάχιστον 40% που είναι η τρέχουσα δέσμευση της Ένωσης.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  13:25 06/04

  Η Κίνα πίστεψε ότι νίκησε τον κορονοϊό ωστόσο συνεχίζουν να εμφανίζονται νέα ασυμπτωματικά κρούσματα

  Σε μια στροφή 180 μοιρών, η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας άρχισε να συμπεριλαμβάνει ασυμπτωματικά κρούσματα στις αρχές Απριλίου, κάτι που δεν έπραττε προηγουμένως.

  09:17 06/04

  "Φως στην άκρη του τούνελ": Οι θάνατοι από κορονοϊό σε Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία μειώνονται

  Αντίθετα, αυξητική τάση εξακολουθεί να εμφανίζει ο αριθμός θανάτων στις ΗΠΑ, με τον πρόεδρο Τραμπ να δηλώνει το Σάββατο ότι οι δύο επόμενες εβδομάδες θα είναι οι "χειρότερες μέχρι σήμερα".

  10:06 05/04

  ΗΠΑ: Οι οικονομικές επιπτώσεις από την ύφεση του κορονοϊού σε πέντε αριθμούς

  Μόνο τις τελευταίες εβδομάδες χάθηκαν 10 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

  14:34 03/04

  Ο δισεκατομμυριούχος Philip Green παίρνει κρατικό χρήμα για να πληρώσει τους 14.000 υπαλλήλους του

  Ο όμιλος Arcadia, ο οποίος περιλαμβάνει τις αλυσίδες Topshop/Topman, Miss Selfridge, Burton, Dorothy Perkins, Evans και Wallis, αγωνίζεται για την επιβίωσή του σε τρία μέτωπα.

  08:13 03/04

  Επιτροπή ειδικών προειδοποίησε τον Λευκό Οίκο ότι o κορονοϊός μπορεί να μεταδίδεται με την αναπνοή

  Επιτροπή εμπειρογνωμόνων απέστειλε επιστολή στον Επιστημονικό Σύμβουλο του Λευκού Οίκου, όπου επισημαίνει ότι ο κορονοϊός SARS-CoV-2 που προκαλεί τη νόσο COVID-19, ενδεχομένως να μεταδίδεται απλώς...

  17:05 02/04

  ΗΠΑ: Χάθηκαν 10 εκατομμύρια θέσεις εργασίας σε δύο εβδομάδες

  "Η ταχύτητα και το μέγεθος συρρίκνωσης της αγοράς εργασίας είναι άνευ προηγουμένου", σημειώνουν οι αναλυτές.

  08:21 02/04

  Νέο "καμπανάκι" Γκέιτς: Ακολουθούμε συνταγή καταστροφής-Ο κορονοϊός απαιτεί εθνικό "λουκέτο"

  "Οι αρχές των ΗΠΑ πρέπει να είναι σαφείς: Αναστολή δραστηριότητας σημαίνει 'κλείνουν τα πάντα και παντού".

  14:25 01/04

  Συνεργασία Carrefour - Uber Eats για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών delivery λόγω lockdown στη Γαλλία

  Η υπηρεσία θα ξεκινήσει πιλοτικά στις 6 Απριλίου και θα είναι διαθέσιμη μέσω 15 καταστημάτων της Carrefour στην περιοχή του Παρισιού, ενώ δεν αποκλείεται να επεκταθεί και σε άλλες μεγάλες αγορές της...

  08:07 01/04

  Εμβόλιο της δεκαετίας του 1920 δοκιμάζεται κατά του κορονοϊού

  Εμβόλιο κατά της φυματίωσης στο μικροσκόπιο επιστημόνων σε πέντε χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

  00:41 31/03

  Μια Νεοϋορκέζα μιλά για την "καραντίνα" στο "Μεγάλο Μήλο"

  H διευθύντρια σύνταξης διεθνών εκδόσεων της Forbes Media, Katya Soldak, μας αποκαλύπτει μέσα από τα δικά της μάτια πώς βιώνει το lockdown η Νέα Υόρκη. Δεν αποκομίζεις την εικόνα της κοινωνικής...

  13:09 30/03

  Ο Trump επεκτείνει τα μέτρα και υπαναχωρεί από την ιδέα για εκ νέου άνοιγμα της οικονομίας έως το Πάσχα

  Ο Πρόεδρος Donald Trump ανακοίνωσε την Κυριακή ότι επεκτείνει τα ομοποσνδιακά μέτρα για κοινωνική απομάκρυνση μέχρι τις 30 Απριλίου, οπισθοχωρώντας σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα, οπότε έλεγε πως ...

  00:06 30/03

  Η ύφεση στις ΗΠΑ λόγω του κορονοϊού βαθαίνει, "δεν είναι μόνο για ένα τρίμηνο"

  Η TS Lombard αναθεώρησε πτωτικά τις εκτιμήσεις για το ΑΕΠ των ΗΠΑ το β' τρίμηνο στο -17%.

  10:48 28/03

  Κινεζικές θεωρίες συνωμοσίας: Αμερικανίδα μετέδωσε τον κορονοϊό στην Ουχάν

  Η κινεζική εφημερίδα "Global Times" επικαλείται τους ισχυρισμούς ενός "ακροδεξιού συνωμοσιολόγου του YouTube".

  12:57 27/03

  Ο δισεκατομμυριούχος Mike Ashley απολογείται για τις γκάφες του εν μέσω κορονοϊού

  Ο Mike Ashley, ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης της Sports Direct, ζήτησε δημόσια συγγνώμη μετά την κριτική που δέχτηκε για το lobbying που άσκησε στη βρετανική κυβέρνηση ώστε να διατηρήσει ανοιχτά τα ...

  08:20 27/03

  Το πετρέλαιο οδεύει στα $10 το βαρέλι καθώς το lockdown εκμηδενίζει τη ζήτηση

  Στο χείλος του γκρεμού η πετρελαϊκή βιομηχανία των ΗΠΑ καθώς η πανδημία του κορονοϊού έχει εκμηδενίσει τη ζήτηση.

  18:27 26/03

  Ο Branson δημιουργεί πακέτο διάσωσης $250 εκατ., για να προστατεύσει το μέλλον των υπαλλήλων του

  Ο Branson έγραψε σε σημείωμα του ότι τα χρήματα έχουν σκοπό να ''σώσουν θέσεις εργασίας'' και ότι τα τα 250 εκατ.  δολάρια "είναι πιθανότατα μόνο η αρχή".