Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 26-Νοε-2019 08:25

  Τι επιφυλάσσει η επόμενη μέρα στην Αργεντινή;

  Τι επιφυλάσσει η επόμενη μέρα στην Αργεντινή;
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Nathaniel Parish Flannery

  Στις 28 Οκτωβρίου 2019, οι Αργεντίνοι εξέλεξαν τον Alberto Fernandez, πολιτικό σύμμαχο της αμφιλεγόμενης πρώην προέδρου της Αργεντινής Cristina Fernandez de Kirchner, για να αναλάβει τα ηνία της χώρας σε αντικατάσταση του κεντρώου και φιλικού προς τις επιχειρήσεις Mauricio Macri. Οι εκλογές σηματοδοτούν την επιστροφή της Αριστεράς στην εξουσία της Αργεντινής αλλά και μια αβέβαιη πορεία προς τα εμπρός, καθώς η χώρα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σειρά μακροπρόθεσμων προκλήσεων. 

  Ο Fernandez θα αναλάβει την προεδρία της Αργεντινής στις 10 Δεκεμβρίου. Ωστόσο, οι ξένοι επενδυτές περιμένουν ακόμη να μάθουν τις λεπτομέρειες του σχεδίου του για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας και την αντιμετώπιση του χρέους της, ύψους 330 δισ. δολαρίων. Ο Fernandez θα πρέπει να επιδιώξει την προσέλκυση νέων επενδύσεων ενώ παράλληλα θα πρέπει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του χρέους αλλά και τον πληθωρισμό, τη φτώχεια και τη διαφθορά.

  Η Αργεντινή εξάλλου έχει ακόμη τη δυνατότητα να προσελκύσει σημαντικές επενδύσεις στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, στο ηλεκτρονικό εμπόριο αλλά και σε παραδοσιακούς τομείς όπως η ενέργεια και η γεωργία. 

  Για να σχηματίσω μια ιδέα ως προς την επόμενη μέρα στην Αργεντινή, απευθύνθηκα στον Jeffrey Lamoureux, επικεφαλής αναλυτή κινδύνου για την περιοχή της Αμερικής, της Fitch Solutions.

  Nathaniel Parish Flannery: Ποια η σημασία των πρόσφατων εκλογών; Γιατί οι ψηφοφόροι απέρριψαν τον Macri;

  Lamoureux: Ο Macri έχασε τις εκλογές, κυρίως, λόγω της οικονομίας. Εξελέγη διότι ήταν ένας υποψήφιος φιλικός προς την αγορά. Ωστόσο, λόγω ενός συνδυασμού παραγόντων που δεν μπορούσε να ελέγξει, όπως η ξηρασία, η αυξανόμενη αποστροφή κινδύνου, αλλά και πολιτικών λαθών, όπως η μείωση των στόχων για τον πληθωρισμό και η "κακή” επικοινωνιακή πολιτική ιδίως όσον αφορά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, έχασε την εμπιστοσύνη της αγοράς. Στην Αργεντινή εξάλλου η οικονομία και ο πολιτικός λόγος αλληλοσυνδέονται, και καθώς ο φόβος των επερχόμενων εκλογών αύξησε τις πιέσεις από την αγορά, ο Macri δυσκολεύτηκε να επικοινωνήσει την πολιτική του και να ανακτήσει την εμπιστοσύνη της αγοράς. Το πρώτο μισό του 2019, η οικονομία είχε υποχωρήσει κατά 3,1% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015.

  Η επίπτωση στους καταναλωτές ήταν σοβαρή. Τον Ιούλιο, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για το χρίσμα των υποψηφίων για την προεδρία, ο πληθωρισμός ανήλθε στο 54,4% σε ετήσια βάση, ενώ οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα αυξήθηκαν μόνο κατά 34,7%, καταδεικνύοντας ότι η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών μειώθηκε κατά περίπου 20%. Οι αυξήσεις των λογαριασμών κοινής ωφέλειας επιδείνωσε την κατάσταση, καθώς για πολλούς ανθρώπους η παροχή υπηρεσιών κοινής ωφέλειας δεν θεωρείται απλώς δικαίωμα, αλλά ένας από τους ελάχιστους άμεσους τρόπους με τους οποίους η κυβέρνηση τους στηρίζει. Η δημοφιλία του Macri καταβαραθρώθηκε το 2018, και παρότι οι δημοσκοπήσεις ενόψει των εκλογών ήταν σπάνιες, ο δείκτης εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, του Πανεπιστημίου Torcuato di Tella's έδειξε ότι η εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση Macri υποχώρησε κοντά στα χαμηλά του 2014, της δεύτερης διακυβέρνησης της Kirchner.

  Ωστόσο, σε ευρύτερο επίπεδο, οι πρόσφατες εκλογές σηματοδοτούν μια σημαντική αλλαγή. Ο Macri είναι ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος, μη περονιστής πρόεδρος που υπηρέτησε μια πλήρη θητεία. Το γεγονός δε ότι φεύγει από τη θέση του εν μέσω οικονομικής κρίσης μέσα από μια ειρηνική εκλογική διαδικασία και όχι με ελικόπτερο από την οροφή του Casa Rosada, πιστοποιεί την επαναφορά -έστω σε ένα βαθμό- της δημοκρατίας στην Αργεντινή. Αποδέχθηκε την ήττα του και όπως όλα δείχνουν η μεταβατική διαδικασία πραγματοποιείται συντεταγμένα. Επιπλέον θα κληθεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο ως αντιπολίτευση, και μάλιστα με καλύτερη οργάνωση και μεγαλύτερη ισχύ σε σύγκριση με τους προκατόχους του περονιστές. Υπό αυτό το πρίσμα, οι πρόσφατες εκλογές θα μπορούσαν να αποτελέσουν ορόσημο για τη δημοκρατία στην Αργεντινή, σηματοδοτώντας τη στροφή προς ένα πιο ανταγωνιστικό πολιτικό δίπολο. 

  Parish Flannery: Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για την πολιτική του Fernandez;

  Lamoureux: Έως ότου ο Fernandez συστήσει το υπουργικό του συμβούλιο και ένα πιο επίσημο οικονομικό σχέδιο, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε με ακρίβεια τι πολιτική θα προσπαθήσει να εφαρμόσει. Σε γενικές γραμμές, γνωρίζουμε ότι ο Fernandez θα επιδιώξει να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στην οικονομία. Έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι ο η ανάκαμψη θα έρθει μέσω της αύξησης της κατανάλωσης, και βασικός άξονας της πολιτικής του φαίνεται να είναι η σύναψη ενός "Κοινωνικού Συμφώνου” μεταξύ των εργατικών συνδικάτων και της βιομηχανίας για αύξηση των μισθών και επιβράδυνση της ανόδου των τιμών.

  Έχει επισημάνει επίσης την ανάγκη αύξησης των εξαγωγών, γεγονός που υποδηλώνει ότι θα προσπαθήσει να στηρίξει τον αγροτικό τομέα, την εξορυκτική βιομηχανία και τον ενεργειακό κλάδο. Οι εξαγωγές της Αργεντινής παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα -ανήλθαν σε 61,6 δισ. δολάρια το 2018, ποσό που αντιστοιχεί μόλις στο 14,4% του ΑΕΠ- και εξαρτώνται από τον αγροτικό τομέα - το 51,2% των εξαγωγών αγαθών το 2018 ήταν αγροτικά προϊόντα. Ωστόσο, κανένας από τους εν λόγω τομείς δεν αναμένεται να αποφέρει σημαντική βραχυπρόθεσμη ανάπτυξη δεδομένων των πόρων, των υποδομών και των ρυθμιστικών περιορισμών. Αυτό δικαιολογεί την ανησυχία των επενδυτών για τη βιωσιμότητα του εξωτερικού χρέους της κυβέρνησης, το οποίο εκτιμούμε ότι θα ανέλθει στο ύψος των 324,4 δισ. δολαρίων στο τέλος του 2019, ή στο 102,2% του ΑΕΠ.

  Σε ό,τι αφορά το χρέος, ο Fernandez θα επιδιώξει την επαναδιαπραγμάτευσή του, αλλά οι όροι που είναι διατεθειμένος να προσφέρει δεν είναι καθόλου σαφείς. Η αρχική του αξίωση να πραγματοποιήσει μια αναδιάρθρωση ανάλογη αυτής στην οποία προέβη η Ουρουγουάη το 2003 δεν ήταν πειστική, εξάλλου αναμένεται ευρέως ότι θα πρέπει να εξασφαλίσει σημαντική ελάφρυνση του χρέους.

  Οι συνομιλίες με τους συμβούλους του καταδεικνύουν επίσης ότι η κυβέρνησή του θα χρησιμοποιήσει την Κεντρική Τράπεζα της Αργεντινής ως πρωταρχικό εργαλείο για τη χάραξη πολιτικής, για τη διαχείριση της συναλλαγματικής ισοτιμίας, τον έλεγχο των ροών κεφαλαίων και ενδεχομένως τη χρηματοδότηση κυβερνητικών δαπανών.

  Parish Flannery: Ποια είναι τα σημαντικότερα εμπόδια που πρέπει να υπερκεράσει η Αργεντινή;

  Lamoureux: Ο Fernandez αντιμετωπίζει ακριβώς τα ίδια εμπόδια που αντιμετώπισε και ο Macri: πώς να επιτύχει την ανάπτυξη της οικονομίας, πώς να συγκρατήσει τον πληθωρισμό, πώς να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα των δημοσιονομικών μεγεθών, πώς να διευρύνει τις εξαγωγές. Όλα αυτά απορρέουν από τη θεμελιώδη έλλειψη εμπιστοσύνης στην ικανότητα της κυβέρνησης να ενισχύσει την οικονομία και, κατ' επέκταση, την υγεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος, έλλειψη εμπιστοσύνης που είναι ορατή στην αντίδραση των πολιτών στις εκλογές.

  Μεταξύ της 12ης Αυγούστου και της 25ης Οκτωβρίου, δηλαδή κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου για το χρίσμα και του πρώτου γύρου των εκλογών, η Κεντρική Τράπεζα της χώρας προχώρησε στην πώληση σχεδόν 7,5 δισ. δολαρίων για να καλύψει την αυξημένη ζήτηση για δολάρια και να επιβραδύνει την πτώση του πέσο. Ταυτόχρονα, μεταξύ 12ης Αυγούστου και 12ης Νοεμβρίου, οι καταθέσεις σε δολάρια ΗΠΑ στο τραπεζικό σύστημα της χώρας μειώθηκαν κατά 14,3 δισ. δολάρια, καθώς οι καταθέτες, ιδιαίτερα ευαίσθητοι σε οποιοδήποτε ενδεχόμενο κρίσης, έσπευσαν να σηκώσουν τις αποταμιεύσεις τους.

  Όπως καταδεικνύει η εμπειρία του Macri, είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθούν ταυτόχρονα όλοι οι παραπάνω οι στόχοι, ιδιαίτερα αν ληφθούν υπόψη οι δυσμενείς εξωτερικές συνθήκες της εξασθένησης του παγκόσμιου εμπορίου. Ο Fernandez μάλιστα θα δυσκολευτεί να θέσει προτεραιότητες και να εφαρμόσει την πολιτική του, διότι κάθε επιλογή που θα κάνει θα έχει ωφελημένους και χαμένους ακόμα και μέσα στον δικό του κυβερνητικό συνασπισμό. Για παράδειγμα, το "Κοινωνικό Σύμφωνο” που επιδιώκει, θα δοκιμάσει την ικανότητά του να διαχειριστεί τις απαιτήσεις των συνδικάτων και των επιχειρηματικών λόμπι, χωρίς να πει τίποτε για τις εσωτερικές εντάσεις μεταξύ των μεγαλύτερων συνδικάτων της χώρας. Εξάλλου, οι διαφορές αυτές θα διευρύνουν τις εντάσεις μεταξύ των κιρχνεριστών, συνιστώσα του περονιστικού κόμματος, και των πιο ρεαλιστικών κύκλων του κόμματος.

  Σε γενικές γραμμές, η αύξηση των δαπανών θα ενισχύσει τον πληθωρισμό και τις πιέσεις στο πέσο, οι έλεγχοι στη διακίνηση κεφαλαίων θα αποθαρρύνουν τις επενδύσεις και θα υπονομεύσουν περαιτέρω την προθυμία των εγχώριων καταθετών να διατηρήσουν τις καταθέσεις τους σε πέσο, μια παρατεταμένη επαναδιαπραγμάτευση του χρέους θα είναι ιδιαίτερα επώδυνη για τις υπερχρεωμένες περιφέρειες της χώρας ή αυτές που έχουν μεγάλο χρέος σε δολάρια ΗΠΑ. Η Σάντα Φε, της οποίας το χρέος κατά 97% είναι σε δολάρια, η Κόρδοβα, με το 95% του χρέους της σε δολάρια, και η Τσούμπουτ είναι ορισμένες εξ αυτών.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  10:02 11/12

  Ο Τραμπ έχει κατευθύνει $1,7 εκατ. από τις δωρεές υποστηρικτών του στις επιχειρήσεις του

  Το προεκλογικό επιτελείο του Τραμπ στο πλαίσιο της καμπάνιας για την επανεκλογή του στον προεδρικό θώκο δαπανά σημαντικά κεφάλαια σε ακίνητα που ανήκουν στον Αμερικανό πρόεδρο, σύμφωνα με τα...

  18:07 10/12

  Η IPO της εταιρείας real estate JY Grandmark "εκτόξευσε" την περιουσία της οικογένειας Clan

  Η εισαγωγή της JY Grandmark στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ εκτίναξε πάνω από το 1 δισ. δολάρια την περιουσία της οικογένειας Clan, από τις πλουσιότερες της Κίνας στον τομέα του real estate.

  08:32 10/12

  Amazon: Η "προσωπική αντιπάθεια" του Τραμπ για τον Bezos η αιτία απώλειας της σύμβασης του Πενταγώνου

  Η Amazon σε αγωγή που κατέθεσε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο υποστηρίζει ότι ο Τραμπ, ο οποίος δεν κρύβει την αντιπάθειά του για τον Μπέζος και την Amazon, "παρενέβη ευθέως" στη διαδικασία επιλογής,...

  17:59 09/12

  T-Mobile-Sprint: Ξεκινά η δικαστική μάχη για την υπεράσπιση συγχώνευσης αξίας 26 δισ. δολ.

  Οι γενικοί εισαγγελείς των ΗΠΑ έχουν προχωρήσει σε αγωγές για να εμποδίσουν τη συγχώνευση αξίας 26 δισ. δολ. των T-Mobile και Sprint, με το σκεπτικό ότι κάτι τέτοιο θα έπληττε τον ανταγωνισμό.

  08:33 09/12

  Οι πιο ακριβοπληρωμένοι μουσικοί του κόσμου για το 2019

  Με απολαβές 185 εκατ. δολαρίων η Taylor Swift βρέθηκε στην κορυφή της λίστας, αφήνοντας δεύτερο τον Kayne West. Δύο συμμετέχοντες έσπασαν επίσης το φράγμα των 100 εκατ., ενώ υπάρχουν και εννέα...

  08:06 08/12

  Οι κροίσοι που υποστηρίζουν την προεκλογική εκστρατεία του Joe Biden

  Τα συνολικά κεφάλαια που έχει συγκεντρώσει ο Biden, ύψους 38 εκατ. δολ., υστερούν έναντι των ανταγωνιστών του, B. Sanders (75 εκατ.) και της El. Warren (60 εκατ.).

  08:04 08/12

  Πώς μπορείς να δημιουργήσεις μια πετυχημένη εφαρμογή για video streaming

  Εξοικονομήστε κεφάλαια, γνωρίστε το κοινό σας, να παρέχετε σε τακτική βάση πρωτότυπο περιεχόμενο και να είστε έτοιμοι να προσαρμοστείτε.

  10:05 07/12

  Γιατί οι μετοχές των Apple, Google, Nike έφτασαν σε νέα υψηλά επίπεδα-ρεκόρ

  Το βλέμμα της Wall Street επικεντρώνεται στις εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Κίνας και στην καταληκτική ημερομηνία της 15ης Δεκεμβρίου.

  14:10 06/12

  H IPO της Saudi Aramco επιβεβαιώνει ότι η αξία της ξεπερνά εκείνη των Apple και Microsoft

  H Aramco τιμολόγησε τις μετοχές στο άνω άκρο του εύρους τιμής, οδηγώντας την αποτίμηση στα $1,7 τρισ.

  00:05 06/12

  Γιατί ο Elon Musk δεν έχει φράγκο στην τσέπη αν και δισεκατομμυριούχος

  Ο Elon Musk βρέθηκε την Τετάρτη σε δικαστήριο του Λος Άντζελες, όπου κατέθεσε στο πλαίσιο της δίκης του για δυσφήμηση μέσω αναρτήσεών του στο twitter το 2018, στις οποίες αποκάλεσε έναν μη επώνυμο...

  15:29 05/12

  Σαμπάνια, LVMH, τυριά τα υποψήφια "θύματα" των Αμερικανικών δασμών στη Γαλλία

  Η απειλή Τραμπ για δασμούς έως 100% σε γαλλικά αγαθα, θα αυξήσει το κόστος δημοφιλών προϊόντων για τους Αμερικανούς καταναλωτές.

  07:59 05/12

  Black Friday και Cyber Monday δίνουν "μαθήματα" για το "κυνήγι" των καταναλωτών

  Μπορεί οι εκπτωτικές καμπάνιες των διαδικτυακών καταστημάτων να ξεκίνησαν φέτος πιο νωρίς από κάθε άλλη φορά και να "έκλεψαν" ένα μέρος από τον καταναλωτικό ντόρο της Black Friday, ωστόσο τα τελικά...

  14:32 04/12

  Τι μας λέει για την αγορά η αποτυχία του τελευταίου deal του Buffett

  Η απόφαση του Buffett να μην μπει σε έναν πόλεμο προσφορών με την Apollo για την απόκτηση της Tech Data Corp., εγείρει ερωτήματα για το αν η χρηματιστηριακή αγορά στο σύνολό της είναι υπερτιμημένη.

  08:06 04/12

  Τα "30 κάτω των 30" κορυφαία "οικονομικά μυαλά" για το 2020

  Το Forbes παρουσιάζει την αφρόκρεμα της νέας γενιάς των traders και dealmakers του χρηματοοικονομικού τομέα, οι οποίοι παρότι δεν έχουν φτάσει ακόμη τα 30 κατέχουν εξέχουσες θέσεις στον χώρο. Τα...

  17:35 03/12

  Οι "30 Under 30" του 2020 με αριθμούς: Νέοι Αμερικανοί και Καναδοί που μπορούν να αλλάξουν το μέλλον

  Αυτοί οι επιχειρηματίες μαθαίνουν σε ιούς να καταπολεμούν τον καρκίνο, αναπτύσσουν τεχνολογία για να βοηθήσουν τους αστροναύτες να αναπνέουν στον Άρη.

  08:07 03/12

  Forbes: Οι κορυφαίοι Ευρωπαίοι επενδυτές της "Λίστας του Μίδα" για το 2019

  Η έκρηξη επενδυτικών κεφαλαίων προς τον ευρωπαϊκό τεχνολογικό κλάδο, έφερε ανακατατάξεις αλλά και τέσσερις νέες παρουσίες στη φετινή "Λίστα του Μίδα".

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  108,4 δισ. $

  -592,8 εκ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  106,8 δισ. $

  +75,2 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  104,8 δισ. $

  -1.077,5 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  87,3 δισ. $

  +55,0 εκ. $

  Mark Zuckerberg

  Mark Zuckerberg

  74,4 δισ. $

  -170,8 εκ. $