Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 21-Νοε-2019 09:01

  Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την IPO της Airbnb το 2020 - Που ενδεχομένως να μην είναι συνηθισμένη

  Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την IPO της Airbnb το 2020 - Που ενδεχομένως να μην είναι συνηθισμένη
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Sergei Klebnikov

  Παρότι το 2019 αναδεικνύεται σε έτος-σταθμό για τις αρχικές δημόσιες προσφορές (IPOs), μία από τις πλέον αναμενόμενες IPOs του επόμενου έτους, αυτή της πλατφόρμας βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων Airbnb, ίσως να μην ακολουθήσει τον συμβατικό δρόμο, αφού η εταιρεία έχει εξασφαλίσει ήδη σημαντική χρηματοδότηση και είναι πιθανό να κάνει το ντεμπούτο της στο ταμπλό μέσω απευθείας δημόσιας εγγραφής, όπως αποκάλυψε πρώτο το CNBC.

  Αν και αναμενόταν να εισαχθεί στο χρηματιστήριο το τρέχον έτος, η Airbnb δεν βιάζεται να στραφεί στο επενδυτικό κοινό, καθώς έχει ήδη εξασφαλίσει σημαντικά κεφαλαιακά αποθέματα για να συνεχίσει τη δραστηριότητά της, όπως δήλωσε ο ιδρυτής και CEO της εταιρείας, Brian Chesky στο CNBC τη Δευτέρα.

  "Δεν χρειαζόμαστε κεφάλαια, οπότε δεν υπάρχει βιασύνη”, σημείωσε ο Chesky κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του, σχόλιο που κάποιοι εξέλαβαν ως ένδειξη ότι η εταιρεία πράγματι κλίνει προς την απευθείας δημόσια εγγραφή της.

  Η Airbnb ανακοίνωσε επίσημα τον προηγούμενο μήνα ότι σχεδιάζει να εισαχθεί στο χρηματιστήριο το 2020, ωστόσο δεν επιβεβαίωσε αν θα ακολουθήσει τον δρόμο της απευθείας εγγραφής, όπως έπραξαν η Spotify και η Slack.

  Στην περίπτωση της -μη συμβατικής- άμεσης δημόσιας προσφοράς, οι υφιστάμενοι μέτοχοι της εταιρείας είναι σε θέση να διαθέσουν τις μετοχές τους αλλά δεν εκδίδονται νέες μετοχές, γεγονός που εξαλείφει την ανάγκη για μεσάζοντες όπως οι επενδυτικές τράπεζες ή ανάδοχοι έκδοσης (σ.σ. επιλογή που κάνουν συνήθως οικονομικά ισχυρές επιχειρήσεις).

  Η Airbnb ξεκίνησε τη λειτουργία της το 2008 και έχει συγκεντρώσει εώς τώρα 4,4 δισ. δολάρια μέσω 15 γύρων χρηματοδότησης, σύμφωνα με την Crunchbase. Με βάση με τον τελευταίο γύρο χρηματοδότησης η αποτίμησή της ανέρχεται στα 35 δισ. δολάρια, γεγονός που την καθιστά την τέταρτη μεγαλύτερη εταιρεία-"μονόκερο” στις ΗΠΑ (unicorn ή μονόκερος χαρακτηρίζεται μια ιδιωτική εταιρεία αξίας άνω του 1 δισ. δολαρίων).

  Εν τω μεταξύ, πρόσφατα η Airbnb προχώρησε σε μια σημαντική επικοινωνιακή κίνηση, υπογράφοντας μια τεράστια σύμβαση χορηγίας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, η οποία φημολογείται ότι ανέρχεται στο ποσό των 500 εκατ. δολαρίων, σύμφωνα με τους Financial Times.

  Χρήζει προσοχής εξάλλου η δήλωση του CEO της εταιρείας, Chesky κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε στο CNBC: "Οι μεγάλοι μέτοχοί μας, οι περισσότεροι από τους μεγάλους επενδυτές μας, μας έχουν πει ότι σκοπεύουν να κρατήσουν τις μετοχές τους για μεγάλο χρονικό διάστημα, πράττοντας επί της ουσίας το αντίθετο από το να μας πιέσουν να προχωρήσουμε σε δημόσια εγγραφή”. Για να προσθέσει: "Πιστεύουμε ότι το επόμενο έτος θα είναι η κατάλληλη στιγμή για εμάς".

  Δύο μεγάλες τράπεζες, η Morgan Stanley και η Goldman Sachs, είναι έτοιμες πάντως να αναλάβουν τον ρόλο των επικεφαλής συμβούλων στην περίπτωση που η Airbnb επιλέξει την απευθείας δημόσιας εγγραφή της στο χρηματιστήριο, σύμφωνα με το CNBC. Αμφότερες συμμετείχαν εξάλλου στις αντίστοιχες διαδικασίες που πραγματοποίησαν η πλατφόρμα ψηφιακής μουσικής Spotify το 2018 και η εφαρμογή ενδοεταιρικής επικοινωνίας μέσω μηνυμάτων Slack το 2019. 

  Σε ό,τι αφορά τις δύο τελευταίες, αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι μετά την εισαγωγή τους στο ταμπλό οι μετοχές τους έχουν υποχωρήσει κατά 8% της Spotify και σχεδόν κατά 44% του Slack σχεδόν 44%.

  Και δεν είναι οι μόνες, καθώς και άλλα μεγάλα ονόματα τεχνολογικών startups που προχώρησαν σε αρχικές δημόσιες προσφορές το τρέχον έτος δεν δεν έτυχαν θερμής υποδοχής από την αγορά. Οι μετοχές της Uber και της Lyft, για παράδειγμα, έχουν μειωθεί κατά 35% και κατά 44% αντίστοιχα από τη στιγμή που έκαναν το ντεμπούτο τους στο ταμπλό. Ένας ακόμη υποτιθέμενος "μονόκερος”, η WeWork, ακύρωσε τα σχέδια της για IPO λόγω των έντονων ανησυχιών που εξέφρασαν οι επενδυτές όσον αφορά το επιχειρηματικό μοντέλο λειτουργίας και την εταιρική διακυβέρνηση της εταιρείας. 

  Ο διευθύνων σύμβουλος της Airbnb, Brian Chesky, δήλωσε ωστόσο πρόσφατα ότι η αποτυχία της WeWork έχει διδάξει δύο σημαντικά μαθήματα - τη σημασία των περιθωρίων κέρδους και της φήμης (σ.σ. που πρέπει να έχει μια εταιρεία). Μένει να δούμε αν η Airbnb, η οποία ανακοίνωσε ότι ήταν κερδοφόρα σε επίπεδο EBITDA το 2018, μπορεί να προσελκύσει το ενδιαφέρον της αγοράς.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  08:04 07/12

  Cathie Wood: Ποιες μετοχές αγοράζει τώρα και γιατί παραμένει bullish για το Bitcoin

  Εξήγησε τους λόγους που η Ark Invest πούλησε σχεδόν όλες τις μετοχές της στην Κίνα.

  08:12 06/12

  Ο Daniel Ek θέλει να μετατρέψει το Spotify στο "Instagram του audio" - και ξέρει πώς

  Ο Σουηδός δισεκατομμυριούχος θέλει να "χωρέσει" στο Spotify όλες τις δυνατότητες του ψηφιακού ήχου.

  00:28 06/12

  Κ. Μωραϊτάκης (UNISON): O CEO πρέπει να "διαβάζει" την αγορά και να εκμεταλλεύεται τις ευκαιρίες

  Παράλληλα, ο κ. Μωραϊτάκης CEΟ της UNISON, εκτιμά πως ο κλάδος του Facility Management στην Ελλάδα έχει ακόμα τεράστια περιθώρια ανάπτυξης.

  00:42 03/12

  Κοντά στο "πληθωριστικό" σημείο καμπής οι αγορές; Η απάντηση είναι "ζήτημα εμπιστοσύνης"

  Το ερώτημα του τίτλου βρίσκεται στο προσκήνιο μετά τα πρόσφατα στοιχεία που δείχνουν αυξημένο πληθωρισμό και ράλι τιμών. Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο "χτύπησε" υψηλό 31 ετών και η Fed...

  08:05 02/12

  Για πρώτη φορά δύο Βούλγαροι δισεκατομμυριούχοι από τον χώρο του φαρμάκου

  Το success story των αδελφών Domuschiev έχει ως κορωνίδα τη Huvepharma και "κλαδιά" στο real estate και στο ποδόσφαιρο.

  00:13 02/12

  Agro-U: Η υπηρεσία που συνδέει επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού κλάδου µε προσωπικό

  Η Κυριακή και ο Κυριάκος Νικολαΐδης (γεννημένος το 1991) έψαχναν να βρουν για τα οικογενειακά τους κτήµατα εργαζόµενους. Μια διαδικασία η οποία απαιτεί πολύ χρόνο και είναι αγχωτική. Έτσι, αποφάσισαν...

  16:54 01/12

  Τα "ηνία" της Zara επιστρέφουν στην οικογένεια Ortega μετά από 10 χρόνια

  H Marta Ortega Pérez, κόρη του δισεκατομμυριούχου ιδρυτή της εταιρείας, αναλαμβάνει την προεδρία της Ιnditex από τον Απρίλιο.

  00:15 01/12

  Ν. Χαντζή: Η Ελληνίδα που "έπεισε" τον όμιλο πολυτελών ξενοδοχείων Relais & Châteaux

  Το δικό της αποτύπωµα στον τουριστικό κλάδο θέλησε να αφήσει η Ναταλία Χαντζή. Με όραµα να µοιραστεί µε ταξιδιώτες από όλο τον κόσµο το µέρος όπου έκανε διακοπές ως παιδί, το 2015, η 20χρονη τότε...

  08:12 30/11

  Τι "βλέπουν" οι ειδικοί για τον πληθωρισμό - Και πώς εκτιμούν ότι θα επηρεάσει τις αγορές

  Η Fed συνεχίζει να επιμένει ότι ο υψηλός πληθωρισμός θα είναι "παροδικός".

  00:05 30/11

  Icarus Group: Η σωστή επιλογή για την οικονομική επισκευή-συντήρηση βιομηχανικών στοιχείων

  Καινοτόµες λύσεις συντήρησης βιοµηχανικών στοιχείων (αγωγούς, δεξαµενές κτλ.) µε τη χρήση προηγµένων υλικών, έχοντας ως στόχο το χαµηλό κόστος και την υψηλή ποιότητα, παρέχει η Icarus Group. Ο Θέµης...

  08:04 29/11

  H μετάλλαξη Όμικρον "χτυπά" τις μετοχές

  Τα τρία σενάρια για την πορεία της αγοράς μετά το sell-off της Παρασκευής.

  00:45 29/11

  Κ. Σταυρόπουλος (iSquare): Η πανδημία έφερε μια μικρή επανάσταση στην τεχνολογία

  Ο ηγέτης μιας εταιρείας πρέπει πρώτα να υπηρετεί το στόχο ο ίδιος και μετά να καθοδηγεί τους άλλους εκτιμά ο Κωστής Σταυρόπουλος Πρόεδρος και CEO της iSquare.

  00:05 29/11

  Scander: Η ολοκληρωμένη λύση για τον χώρο της εστίασης και της φιλοξενίας

  Φτάνετε στο αγαπηµένο σας εστιατόριο, το οποίο είναι γεµάτο. Κι όµως, δεν χρειάζεται να περιµένετε για να παραγγείλετε. Βγάζετε το κινητό σας και µέσω της εφαρµογής Scander που ίδρυσε ο Μιχάλης...

  08:00 28/11

  Elon: Η πρώτη βιοδιασπώµενη χειρουργική µάσκα υψηλής προστασίας στη μάχη κατά του Covid

  Η Elon αποτελεί την απάντηση τριών νέων ανθρώπων, της Ελισάβετ, της Νικολέττας και του Ανάργυρου Κουτρούµπα (λίστα "Forbes Under 30 Greece 2019"), στην κρίση του κορονοϊού και στην προσπάθειά τους να...

  08:30 27/11

  Άλμα... στο εμπόριο κρασιού το 2021

  Το διεθνές εμπόριο οίνου, σε αξία, αυξήθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2021 με τον εντυπωσιακό ρυθμό του +21%.