Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 20-Νοε-2019 08:36

  Deal $500 εκατ. της Airbnb με τη ΔΟΕ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες ...στον δρόμο προς την IPO

  Deal $500 εκατ. της Airbnb με τη ΔΟΕ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες ...στον δρόμο προς την IPO
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Sofia Lotto Persio

  Καθώς οδεύει προς την αρχική δημόσια προσφορά της το 2020, η πλατφόρμα βραχυπρόθεσμης μίσθωσης ακινήτων Airbnb προέβη στην υπογραφή μιας σημαντικής συμφωνίας χορηγίας, ύψους 500 εκατ. δολαρίων, με τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ).

  Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Thomas Bach, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο Japan House στο Λονδίνο, η Airbnb έχει δεσμευτεί να προσφέρει καταλύματα στις χώρες που θα φιλοξενήσουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες τα επόμενα 9 χρόνια - αρχής γενομένης από το Τόκιο το 2020 και στη συνέχεια στο Πεκίνο το 2022, στο Παρίσι το 2024, στο Μιλάνο το 2026 και στο Λος Άντζελες το 2028.

  "Δεν έχει ξαναγίνει ποτέ πριν σε Ολυμπιακούς Αγώνες”, σημείωσε ο συνιδρυτής της Airbnb και CPO της εταιρείας, Joe Gebbia.

  Το ύψος της συμφωνίας χορηγίας δεν αποκαλύφθηκε στην εκδήλωση, αλλά οι Financial Times ανέφεραν ότι ανέρχεται σε περίπου 500 εκατ. δολάρια, επικαλούμενοι με ανώνυμες πηγές που ενημερώθηκαν για το deal.

  Ο CEO της Airbnb, Brian Chesky, σε μια ανάρτησή του στο Twitter σημείωσε ότι ότι δεν είναι αυτό το ποσό της συμφωνίας, χωρίς όμως να αναφερθεί στο ύψος της: "Δεσμεύομαι από τη συμφωνία εμπιστευτικότητας με την Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων. Αλλά δεν είναι αυτό το ποσό", έγραψε στο tweet του.

  2020: Έτος σταθμός για την Airbnb

  Η χρονική συγκυρία υπογραφής της συμφωνίας χορηγίας δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερη για την εταιρεία. Η αξίας 31 δισ. δολαρίων Airbnb ανακοίνωσε επίσημα τον Σεπτέμβριο ότι σχεδιάζει να προχωρήσει σε αρχική δημόσια εγγραφή το 2020, μόλις λίγες ημέρες αφότου μια άλλη εταιρεία της αγοράς ακινήτων με αποτίμηση δισεκατομμυρίων δολαρίων, η WeWork, ανακοίνωσε ότι θα αναβάλει τη δική της αρχική δημόσια εγγραφή - την οποία μάλιστα αργότερα ακύρωσε εντελώς.

  Ο Chesky δήλωσε πρόσφατα ότι η αποτυχία της WeWork του έδωσε δύο μαθήματα - το πρώτο αφορά τη σημασία των περιθωρίων κέρδους και το δεύτερο τη σημασία της φήμης (σ.σ. μιας εταιρείας).

  Χάρη στη συμφωνία η Airbnb θα δει το όνομά να γράφεται δίπλα σε αυτά των χορηγών της ΔΟΕ, στους οποίους συγκαταλέγονται οι Coca Cola, Alibaba, Atos, Bridgestone, Dow, GE, Intel, Omega, Panasonic, P&G, Samsung, Toyota και Visa - όχι άσχημα θα έλεγε κανείς για μια εταιρεία που ήρθε για να αλλάξει τα δεδομένα στην αγορά μόλις πριν από 11 χρόνια.

  Η Airbnb, κυρίως γνωστή για την παροχή υπηρεσιών εναλλακτικής διαμονής σε ταξιδιώτες και τουρίστες που αποφεύγουν τα ξενοδοχεία, έχει στρέψει εξάλλου το βλέμμα της εδώ και καιρό στις ευκαιρίες που δημιουργούν οι μεγάλες διοργανώσεις, όπου η ζήτηση για διαμονή σε μια συγκεκριμένη τοποθεσία αυξάνεται ξαφνικά για ένα συγκεκριμένο-περιορισμένο χρονικό διάστημα, υπερβαίνοντας συχνά την προσφορά.

  Ο Chesky είχε αναφερθεί εξάλλου στον ευρύτερο ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει η πλατφόρμα βραχυχρόνιας μίσθωσης κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, στο πλαίσιο συνέντευξης που είχε παραχωρήσει στον ιστότοπο Nikkei Asian Review τον προηγούμενο μήνα.

  "Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, αν όχι περισσότεροι, πρόκειται να έρθουν στο Τόκιο”, είχε πει, προσθέτοντας: "Δεν υπάρχουν αρκετά ξενοδοχεία για τους φιλοξενήσουν όλους. Πού θα μείνουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι; Εξάλλου, δεν είναι λογικό να φτιάξεις ένα ξενοδοχείο με την προοπτική μιας διοργάνωσης κάθε 25 χρόνια”.

  IOC - Airbnb 2

  Η Airbnb στην Ιαπωνία

  Η εμπειρία της εταιρείας στην Ιαπωνία μέχρι τώρα είχε τα σκαμπανεβάσματά της. Πέρυσι, η χώρα θέσπισε νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων, βάσει του οποίου οι ιδιοκτήτες και διαχειριστές ακινήτων υποχρεούνται να καταχωρήσουν τα ακίνητά τους και να λάβουν αριθμό μητρώο προκειμένου να μπορούν να τα διαθέσουν μέσω των σχετικών πλατφορμών, γεγονός που οδήγησε σε ακυρώσεις κρατήσεων που αφορούσαν μη καταγεγραμμένα ακίνητα. Έκτοτε βέβαια η εταιρεία έχει ανακάμψει, ισχυριζόμενη ότι στην πλατφόρμα της είναι καταχωρισμένα 50.000 ακίνητα τη χώρα, καθώς και 23.000 δωμάτια σε παραδοσιακά καταλύματα.

  Κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ράγκμπι, η εταιρεία δήλωσε ότι φιλοξένησε συνολικά 650.000 άτομα στην Ιαπωνία, αν και δεν διευκρίνισε πόσοι εξ αυτών επισκέφθηκαν τη χώρα με αφορμή το αθλητικό γεγονός.

  Στις πέντε πόλεις που θα φιλοξενήσουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες τα επόμενα χρόνια, η εταιρεία αναμένει να προσθέσει στην πλατφόρμα της "εκατοντάδες χιλιάδες νέους οικοδεσπότες", ωστόσο ο εκπρόσωπος της Airbnb δεν ήταν σε θέσει να παρέχει πιο συγκεκριμένη εκτίμηση, ούτε καν για το Τόκιο (σ.σ. που θα φιλοξενήσει τη διοργάνωση του επόμενου έτους).

  Το πώς ακριβώς μπορεί να επιτευχθεί αυτός ο στόχος παραμένει ασαφές. Ο Gebbia δήλωσε ότι σε ευθυγράμμιση με την έμφαση που δίνει πλέον η εταιρεία στην ασφάλεια -έχοντας θέσει στόχο για 100% "εξασφαλισμένα” καταλύματα έως τον Δεκέμβριο του 2020- η Airbnb θα θεσπίσει επίσης μια "εγγύηση διαμονής" τους προσεχείς μήνες, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με τις ακυρώσεις κρατήσεων από τους ιδιοκτήτες-διαχειριστές των ακινήτων.

  Η Ολυμπιακή Εμπειρία Airbnb

  Το ίδιο ασαφής είναι όμως και η έτερη πρωτοβουλία που ανακοινώθηκε στο πλαίσιο της χορηγικής συνεργασίας της Airbnb με τη ΔΟΕ, η οποία επίσης θα τεθεί σε ισχύ από τις αρχές του 2020: πρόκειται για την πρωτοβουλία Airbnb Olympian Experiences, στο πλαίσιο της οποίας αθλητές των Ολυμπιακών Αγώνων θα "προσφέρουν” σε πελάτες της Airbnb που ενδιαφέρονται για τη ζωή ενός elit αθλητή, τις προσωπικές τους εμπειρίες.

  Η πλατφόρμα Athlete 365 της ΔΟΕ διαφημίζει ήδη τη συγκεκριμένη συνεργασία με την Airbnb, καλώντας τους αθλητές να εγγραφούν και περιγράφοντας την πρωτοβουλία αυτή ως ευκαιρία να αποκτήσουν μια νέα πηγή εισοδήματος.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  10:02 11/12

  Ο Τραμπ έχει διοχετεύσει $1,7 εκατ. από δωρεές υποστηρικτών του σε εταιρείες του

  Το προεκλογικό επιτελείο του Τραμπ στο πλαίσιο της καμπάνιας για την επανεκλογή του δαπανά σημαντικά κεφάλαια σε ακίνητα που ανήκουν στον Αμερικανό πρόεδρο.

  18:07 10/12

  Η IPO της εταιρείας real estate JY Grandmark "εκτόξευσε" την περιουσία της οικογένειας Clan

  Η εισαγωγή της JY Grandmark στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ εκτίναξε πάνω από το 1 δισ. δολάρια την περιουσία της οικογένειας Clan, από τις πλουσιότερες της Κίνας στον τομέα του real estate.

  08:32 10/12

  Amazon: Η "προσωπική αντιπάθεια" του Τραμπ για τον Bezos η αιτία απώλειας της σύμβασης του Πενταγώνου

  Η Amazon σε αγωγή που κατέθεσε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο υποστηρίζει ότι ο Τραμπ, ο οποίος δεν κρύβει την αντιπάθειά του για τον Μπέζος και την Amazon, "παρενέβη ευθέως" στη διαδικασία επιλογής,...

  17:59 09/12

  T-Mobile-Sprint: Ξεκινά η δικαστική μάχη για την υπεράσπιση συγχώνευσης αξίας 26 δισ. δολ.

  Οι γενικοί εισαγγελείς των ΗΠΑ έχουν προχωρήσει σε αγωγές για να εμποδίσουν τη συγχώνευση αξίας 26 δισ. δολ. των T-Mobile και Sprint, με το σκεπτικό ότι κάτι τέτοιο θα έπληττε τον ανταγωνισμό.

  08:33 09/12

  Οι πιο ακριβοπληρωμένοι μουσικοί του κόσμου για το 2019

  Με απολαβές 185 εκατ. δολαρίων η Taylor Swift βρέθηκε στην κορυφή της λίστας, αφήνοντας δεύτερο τον Kayne West. Δύο συμμετέχοντες έσπασαν επίσης το φράγμα των 100 εκατ., ενώ υπάρχουν και εννέα...

  08:06 08/12

  Οι κροίσοι που υποστηρίζουν την προεκλογική εκστρατεία του Joe Biden

  Τα συνολικά κεφάλαια που έχει συγκεντρώσει ο Biden, ύψους 38 εκατ. δολ., υστερούν έναντι των ανταγωνιστών του, B. Sanders (75 εκατ.) και της El. Warren (60 εκατ.).

  08:04 08/12

  Πώς μπορείς να δημιουργήσεις μια πετυχημένη εφαρμογή για video streaming

  Εξοικονομήστε κεφάλαια, γνωρίστε το κοινό σας, να παρέχετε σε τακτική βάση πρωτότυπο περιεχόμενο και να είστε έτοιμοι να προσαρμοστείτε.

  10:05 07/12

  Γιατί οι μετοχές των Apple, Google, Nike έφτασαν σε νέα υψηλά επίπεδα-ρεκόρ

  Το βλέμμα της Wall Street επικεντρώνεται στις εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Κίνας και στην καταληκτική ημερομηνία της 15ης Δεκεμβρίου.

  14:10 06/12

  H IPO της Saudi Aramco επιβεβαιώνει ότι η αξία της ξεπερνά εκείνη των Apple και Microsoft

  H Aramco τιμολόγησε τις μετοχές στο άνω άκρο του εύρους τιμής, οδηγώντας την αποτίμηση στα $1,7 τρισ.

  00:05 06/12

  Γιατί ο Elon Musk δεν έχει φράγκο στην τσέπη αν και δισεκατομμυριούχος

  Ο Elon Musk βρέθηκε την Τετάρτη σε δικαστήριο του Λος Άντζελες, όπου κατέθεσε στο πλαίσιο της δίκης του για δυσφήμηση μέσω αναρτήσεών του στο twitter το 2018, στις οποίες αποκάλεσε έναν μη επώνυμο...

  15:29 05/12

  Σαμπάνια, LVMH, τυριά τα υποψήφια "θύματα" των Αμερικανικών δασμών στη Γαλλία

  Η απειλή Τραμπ για δασμούς έως 100% σε γαλλικά αγαθα, θα αυξήσει το κόστος δημοφιλών προϊόντων για τους Αμερικανούς καταναλωτές.

  07:59 05/12

  Black Friday και Cyber Monday δίνουν "μαθήματα" για το "κυνήγι" των καταναλωτών

  Μπορεί οι εκπτωτικές καμπάνιες των διαδικτυακών καταστημάτων να ξεκίνησαν φέτος πιο νωρίς από κάθε άλλη φορά και να "έκλεψαν" ένα μέρος από τον καταναλωτικό ντόρο της Black Friday, ωστόσο τα τελικά...

  14:32 04/12

  Τι μας λέει για την αγορά η αποτυχία του τελευταίου deal του Buffett

  Η απόφαση του Buffett να μην μπει σε έναν πόλεμο προσφορών με την Apollo για την απόκτηση της Tech Data Corp., εγείρει ερωτήματα για το αν η χρηματιστηριακή αγορά στο σύνολό της είναι υπερτιμημένη.

  08:06 04/12

  Τα "30 κάτω των 30" κορυφαία "οικονομικά μυαλά" για το 2020

  Το Forbes παρουσιάζει την αφρόκρεμα της νέας γενιάς των traders και dealmakers του χρηματοοικονομικού τομέα, οι οποίοι παρότι δεν έχουν φτάσει ακόμη τα 30 κατέχουν εξέχουσες θέσεις στον χώρο. Τα...

  17:35 03/12

  Οι "30 Under 30" του 2020 με αριθμούς: Νέοι Αμερικανοί και Καναδοί που μπορούν να αλλάξουν το μέλλον

  Αυτοί οι επιχειρηματίες μαθαίνουν σε ιούς να καταπολεμούν τον καρκίνο, αναπτύσσουν τεχνολογία για να βοηθήσουν τους αστροναύτες να αναπνέουν στον Άρη.

  08:07 03/12

  Forbes: Οι κορυφαίοι Ευρωπαίοι επενδυτές της "Λίστας του Μίδα" για το 2019

  Η έκρηξη επενδυτικών κεφαλαίων προς τον ευρωπαϊκό τεχνολογικό κλάδο, έφερε ανακατατάξεις αλλά και τέσσερις νέες παρουσίες στη φετινή "Λίστα του Μίδα".

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  108,3 δισ. $

  -93,2 εκ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  107,0 δισ. $

  +102,6 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  106,2 δισ. $

  +710,9 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  87,3 δισ. $

  -1,7 εκ. $

  Mark Zuckerberg

  Mark Zuckerberg

  74,5 δισ. $

  +65,4 εκ. $