Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 20-Νοε-2019 08:36

  Deal $500 εκατ. της Airbnb με τη ΔΟΕ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες ...στον δρόμο προς την IPO

  Deal $500 εκατ. της Airbnb με τη ΔΟΕ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες ...στον δρόμο προς την IPO
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Sofia Lotto Persio

  Καθώς οδεύει προς την αρχική δημόσια προσφορά της το 2020, η πλατφόρμα βραχυπρόθεσμης μίσθωσης ακινήτων Airbnb προέβη στην υπογραφή μιας σημαντικής συμφωνίας χορηγίας, ύψους 500 εκατ. δολαρίων, με τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ).

  Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Thomas Bach, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο Japan House στο Λονδίνο, η Airbnb έχει δεσμευτεί να προσφέρει καταλύματα στις χώρες που θα φιλοξενήσουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες τα επόμενα 9 χρόνια - αρχής γενομένης από το Τόκιο το 2020 και στη συνέχεια στο Πεκίνο το 2022, στο Παρίσι το 2024, στο Μιλάνο το 2026 και στο Λος Άντζελες το 2028.

  "Δεν έχει ξαναγίνει ποτέ πριν σε Ολυμπιακούς Αγώνες”, σημείωσε ο συνιδρυτής της Airbnb και CPO της εταιρείας, Joe Gebbia.

  Το ύψος της συμφωνίας χορηγίας δεν αποκαλύφθηκε στην εκδήλωση, αλλά οι Financial Times ανέφεραν ότι ανέρχεται σε περίπου 500 εκατ. δολάρια, επικαλούμενοι με ανώνυμες πηγές που ενημερώθηκαν για το deal.

  Ο CEO της Airbnb, Brian Chesky, σε μια ανάρτησή του στο Twitter σημείωσε ότι ότι δεν είναι αυτό το ποσό της συμφωνίας, χωρίς όμως να αναφερθεί στο ύψος της: "Δεσμεύομαι από τη συμφωνία εμπιστευτικότητας με την Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων. Αλλά δεν είναι αυτό το ποσό", έγραψε στο tweet του.

  2020: Έτος σταθμός για την Airbnb

  Η χρονική συγκυρία υπογραφής της συμφωνίας χορηγίας δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερη για την εταιρεία. Η αξίας 31 δισ. δολαρίων Airbnb ανακοίνωσε επίσημα τον Σεπτέμβριο ότι σχεδιάζει να προχωρήσει σε αρχική δημόσια εγγραφή το 2020, μόλις λίγες ημέρες αφότου μια άλλη εταιρεία της αγοράς ακινήτων με αποτίμηση δισεκατομμυρίων δολαρίων, η WeWork, ανακοίνωσε ότι θα αναβάλει τη δική της αρχική δημόσια εγγραφή - την οποία μάλιστα αργότερα ακύρωσε εντελώς.

  Ο Chesky δήλωσε πρόσφατα ότι η αποτυχία της WeWork του έδωσε δύο μαθήματα - το πρώτο αφορά τη σημασία των περιθωρίων κέρδους και το δεύτερο τη σημασία της φήμης (σ.σ. μιας εταιρείας).

  Χάρη στη συμφωνία η Airbnb θα δει το όνομά να γράφεται δίπλα σε αυτά των χορηγών της ΔΟΕ, στους οποίους συγκαταλέγονται οι Coca Cola, Alibaba, Atos, Bridgestone, Dow, GE, Intel, Omega, Panasonic, P&G, Samsung, Toyota και Visa - όχι άσχημα θα έλεγε κανείς για μια εταιρεία που ήρθε για να αλλάξει τα δεδομένα στην αγορά μόλις πριν από 11 χρόνια.

  Η Airbnb, κυρίως γνωστή για την παροχή υπηρεσιών εναλλακτικής διαμονής σε ταξιδιώτες και τουρίστες που αποφεύγουν τα ξενοδοχεία, έχει στρέψει εξάλλου το βλέμμα της εδώ και καιρό στις ευκαιρίες που δημιουργούν οι μεγάλες διοργανώσεις, όπου η ζήτηση για διαμονή σε μια συγκεκριμένη τοποθεσία αυξάνεται ξαφνικά για ένα συγκεκριμένο-περιορισμένο χρονικό διάστημα, υπερβαίνοντας συχνά την προσφορά.

  Ο Chesky είχε αναφερθεί εξάλλου στον ευρύτερο ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει η πλατφόρμα βραχυχρόνιας μίσθωσης κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, στο πλαίσιο συνέντευξης που είχε παραχωρήσει στον ιστότοπο Nikkei Asian Review τον προηγούμενο μήνα.

  "Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, αν όχι περισσότεροι, πρόκειται να έρθουν στο Τόκιο”, είχε πει, προσθέτοντας: "Δεν υπάρχουν αρκετά ξενοδοχεία για τους φιλοξενήσουν όλους. Πού θα μείνουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι; Εξάλλου, δεν είναι λογικό να φτιάξεις ένα ξενοδοχείο με την προοπτική μιας διοργάνωσης κάθε 25 χρόνια”.

  IOC - Airbnb 2

  Η Airbnb στην Ιαπωνία

  Η εμπειρία της εταιρείας στην Ιαπωνία μέχρι τώρα είχε τα σκαμπανεβάσματά της. Πέρυσι, η χώρα θέσπισε νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων, βάσει του οποίου οι ιδιοκτήτες και διαχειριστές ακινήτων υποχρεούνται να καταχωρήσουν τα ακίνητά τους και να λάβουν αριθμό μητρώο προκειμένου να μπορούν να τα διαθέσουν μέσω των σχετικών πλατφορμών, γεγονός που οδήγησε σε ακυρώσεις κρατήσεων που αφορούσαν μη καταγεγραμμένα ακίνητα. Έκτοτε βέβαια η εταιρεία έχει ανακάμψει, ισχυριζόμενη ότι στην πλατφόρμα της είναι καταχωρισμένα 50.000 ακίνητα τη χώρα, καθώς και 23.000 δωμάτια σε παραδοσιακά καταλύματα.

  Κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ράγκμπι, η εταιρεία δήλωσε ότι φιλοξένησε συνολικά 650.000 άτομα στην Ιαπωνία, αν και δεν διευκρίνισε πόσοι εξ αυτών επισκέφθηκαν τη χώρα με αφορμή το αθλητικό γεγονός.

  Στις πέντε πόλεις που θα φιλοξενήσουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες τα επόμενα χρόνια, η εταιρεία αναμένει να προσθέσει στην πλατφόρμα της "εκατοντάδες χιλιάδες νέους οικοδεσπότες", ωστόσο ο εκπρόσωπος της Airbnb δεν ήταν σε θέσει να παρέχει πιο συγκεκριμένη εκτίμηση, ούτε καν για το Τόκιο (σ.σ. που θα φιλοξενήσει τη διοργάνωση του επόμενου έτους).

  Το πώς ακριβώς μπορεί να επιτευχθεί αυτός ο στόχος παραμένει ασαφές. Ο Gebbia δήλωσε ότι σε ευθυγράμμιση με την έμφαση που δίνει πλέον η εταιρεία στην ασφάλεια -έχοντας θέσει στόχο για 100% "εξασφαλισμένα” καταλύματα έως τον Δεκέμβριο του 2020- η Airbnb θα θεσπίσει επίσης μια "εγγύηση διαμονής" τους προσεχείς μήνες, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με τις ακυρώσεις κρατήσεων από τους ιδιοκτήτες-διαχειριστές των ακινήτων.

  Η Ολυμπιακή Εμπειρία Airbnb

  Το ίδιο ασαφής είναι όμως και η έτερη πρωτοβουλία που ανακοινώθηκε στο πλαίσιο της χορηγικής συνεργασίας της Airbnb με τη ΔΟΕ, η οποία επίσης θα τεθεί σε ισχύ από τις αρχές του 2020: πρόκειται για την πρωτοβουλία Airbnb Olympian Experiences, στο πλαίσιο της οποίας αθλητές των Ολυμπιακών Αγώνων θα "προσφέρουν” σε πελάτες της Airbnb που ενδιαφέρονται για τη ζωή ενός elit αθλητή, τις προσωπικές τους εμπειρίες.

  Η πλατφόρμα Athlete 365 της ΔΟΕ διαφημίζει ήδη τη συγκεκριμένη συνεργασία με την Airbnb, καλώντας τους αθλητές να εγγραφούν και περιγράφοντας την πρωτοβουλία αυτή ως ευκαιρία να αποκτήσουν μια νέα πηγή εισοδήματος.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  07:45 05/03

  O ισραηλινός "μονόκερος" που άντλησε το 75% της χρηματοδότησής του το τελευταίο 6μηνο

  Μέσα σε 6 μήνες άντλησε $160 εκατ. και εισήλθε στις τάξεις των "μονόκερων".

  08:02 04/03

  Θα μπορούσε το 2021 να είναι μια από τις χειρότερες χρονιές για την αγορά ομολόγων;

  Tα ομόλογα, ειδικά τα κρατικά, πιθανότατα θα υποφέρουν.

  07:46 03/03

  Η πώληση της εταιρείας σανδαλιών Birkenstock, έναντι $4,7 δισ., δημιούργησε δύο νέους δισεκατομμυριούχους

  Πώς με τα ταπεινά τους σανδάλια διέσχισαν τον δρόμο ως το κλαμπ τον δισεκατομμυριούχων.

  08:30 02/03

  Πόσο αξίζουν ο πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν Μαρκλ; Παραδόξως, όχι και τόσα πολλά

  Ποντάρουν στη αναγνωρισιμότητά τους προκειμένου να βγάλουν τα προ το ζην και να "αυγατίσουν" την περιουσία τους.

  08:14 28/02

  Πόσα κέρδισε ο Jay-Z από την πώληση του 50% της σαμπάνιας του στην LVMH

  Πόσο κερδισμένοι βγήκαν Clooney, Jenner, Rihanna όταν πούλησαν τα μερίδιά τους σε μεγάλες εταιρείες.

  08:13 26/02

  Η ασυνήθιστη "αναζωπύρωση" της GameStop έκανε και πάλι τον συνιδρυτή της Chewy -για λίγο- δισεκατομμυριούχο

  Οι αναλυτές προβληματίζονται από αυτήν την "τρελή" αναστροφή της μετοχής.

  08:10 25/02

  Η "εθιστική" Roblox του David Baszucki που κοντράρει στα ίσα το YouTube στο κοινό της "Γενιάς Ζ"

  Η πλατφόρμα που κάνει θραύση μεταξύ των εφήβων και τους "ανταμείβει" με εκατ. δολάρια.

  07:56 24/02

  Η Tesla έχασε $170 δισ. κεφαλαιοποίηση μετά την επένδυση στο bitcoin

  Οι αναλυτές φοβούνται ότι η απόδοση της μετοχής θα μπορούσε να "μιμείται" την ακραία μεταβλητότητα του bitcoin.

  08:30 23/02

  Ο Αρνό εξαγοράζει το 50% της σαμπάνιας Armand de Brignac του Jay-Z  - Γιατί οι "φυσαλίδες" είναι καλή επένδυση

  Mια κίνηση που φαντάζει εξαιρετική εν όψει των εορτασμών που αναμένονται στη μετά πανδημίας εποχή.

  13:54 22/02

  Citigroup: Η μεγαλύτερη γκάφα στην τραπεζική ιστορία θα της κοστίσει 500 εκατ. δολ.

  Και με δικαστική "βούλα" χάνει τα χρήματα που μεταβίβασε... κατά λάθος σε δανειστές της Revlon.

  12:49 22/02

  Kαθηλωμένα στο έδαφος τα αεροσκάφη Boeing 777 μετά από βλάβη σε κινητήρα κατά της διάρκεια πτήσης

  Η Boeing συνέστησε τις αεροπορικές εταιρείες να κρατήσουν στο έδαφος τα αεροσκάφη τύπου 777 που είναι εξοπλισμένα με έναν συγκεκριμένο τύπο μηχανής μια μέρα μετά την αναγκαστική προσγείωση ενός...

  07:57 22/02

  Η "μαφία της Tesla": Πρώην εργαζόμενοι του Μασκ συναγωνίζονται ποιος θα γίνει ο κύριος αντίπαλός του

  Ο Μασκ δημιούργησε τους δικούς του αντιπάλους, που ήδη αξίζουν δισ. δολάρια.

  08:03 21/02

  Πάτησαν γκάζι το bitcoin και η αγορά κρυπτονομισμάτων

  Η τιμή του bitcoin αυξήθηκε 9% το Σάββατο, φτάνοντας τα 57.350 δολάρια.

  10:10 20/02

  Η Κιμ Καρντάσιαν υπέβαλε αίτηση διαζυγίου από τον Κάνιε Γουέστ - Πόσα χρήματα διακυβεύονται

  Τα περιουσιακά στοιχεία για τα οποία ενδεχομένως να αντιδικήσουν.

  07:47 19/02

  Η Ελλάδα απευθύνει πρόσκληση σε μεγιστάνες με τον νέο νόμο για τα Family Offices

  Προσφέρει φορολογικά κίνητρα για τη δημιουργία εταιρειών ειδικού σκοπού διαχείρισης οικογενειακής περιουσίας με απώτερο στόχο αυτές να συμβάλλουν στην ευημερία του τόπου.