Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 10-Νοε-2019 08:15

  UBS: Οι επιχειρήσεις που ελέγχονται από δισεκατομμυριούχους υπεραποδίδουν

  UBS: Οι επιχειρήσεις που ελέγχονται από δισεκατομμυριούχους υπεραποδίδουν
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του David Dawkins

  Οι δισεκατομμυριούχοι είναι "μια διαφορετική ράτσα". Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνουν οι UBS και PwC στην έκθεση των Δισεκατομμυριούχων για το 2019, που δείχνει ότι οι εισηγμένες επιχειρήσεις που ελέγχονται από δισεκατομμυριούχο υπεραπέδωσαν έναντι του παγκόσμιου δείκτη μετοχών κατά 8,7%.

  Σε μια περίοδο 15 ετών, από το 2003 έως το 2018, οι εισηγμένες εταιρείες που ελέγχονται από δισεκατομμυριούχους είχαν απόδοση 17,8%, σε σύγκριση με το 9,1% του παγκόσμιου δείκτη αναφοράς που καταρτίζει η MSCI ACWI για την αγορά μετοχών.

  Η UBS ισχυρίζεται ότι είναι έμπιστος σύμβουλος για τους περίπου μισούς από τους "2.101 δισεκατομμυριούχους" που η ελβετική τράπεζα εκτιμά ότι υπάρχουν παγκοσμίως. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του έτους, ο πλούτος των δισεκατομμυριούχων στην πραγματικότητα συρρικνώθηκε κατά 388 δισεκατομμύρια δολάρια το 2018, βάζοντας τέλος στο ανοδικό σερί των 5 προηγούμενων ετών. Μετά από ένα έτος που χαρακτηρίστηκε από "ευμετάβλητες αγορές μετοχών", η UBS εκτιμά ότι ο πλούτος των δισεκατομμυρίων έχει μειωθεί στα 8,5 τρισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως.

  Δισεκατομμυριούχοι vs μη δισεκατομμυριούχων

  Όσον αφορά τη σημαντική διαφορά σε αξία κεφαλαίων και αποδόσεων μεταξύ των επιχειρήσεων που κατευθύνονται από δισεκατομμυριούχους και εκείνων που δεν ελέγχονται από δισεκατομμυριούχους, είναι η προθυμία "να εκτεθούν στους κινδύνους της αγοράς προκειμένου να κατακτήσουν σημαντικά κέρδη", που θέτει εκτός ανταγωνισμού τους δισεκατομμυριούχους, σύμφωνα με τον Marcel Tschanz, CIO της UBS.

  O Josef Stadler, επικεφαλής της UBS για τους ανθρώπους με πολύ μεγάλη περιουσία, προσθέτει: "Οι δισεκατομμυριούχοι είναι μια άλλη ράτσα, είναι πιο προικισμένοι. Αυτό είναι γεγονός".

  Και προσθέτει: "Αυτοί (οι δισεκατομμυριούχοι) γνωρίζουν τα πάντα για τον κίνδυνο και το κέρδος. Έχουν την ικανότητα να παίρνουν μεγάλα ρίσκα με την προϋπόθεση ότι τα κέρδη τους θα είναι επίσης εντυπωσιακά. Δεν φοβούνται να αποτύχουν. Πολλοί άνθρωποι φοβούνται τον κίνδυνο. Για τους δισεκατομμυριούχους, οι επιχειρηματικοί κίνδυνοι είναι μια ευκαιρία για να επενδύσουν".

  Στην εν λόγω έκθεση ο Stadler υποστηρίζει πως οι δισεκατομμυριούχοι δημιουργούν και κατευθύνουν επιχειρήσεις οι οποίες συνεχώς υπεραποδίδουν στις αγορές. Η UBS το αποδίδει αυτό στο "Φαινόμενο των Δισεκατομμυριούχων", σύμφωνα με το οποίο όσοι ανήκουν στην ελίτ έχουν όρεξη να ρισκάρουν έξυπνα και είναι πρόθυμοι να σχεδιάσουν και να επενδύσουν μακροπρόθεσμα.

  Βουτιά του πλούτου

  Ωστόσο, η έκθεση της UBS σηματοδοτεί την πρώτη φορά σε πέντε χρόνια που ο πλούτος των δισεκατομμυριούχων μειώθηκε. Σύμφωνα με την έκθεση, κατά τη διάρκεια των πέντε ετών έως τα τέλη του 2018, ο πλούτος των δισεκατομμυριούχων αυξήθηκε κατά περισσότερο από ένα τρίτο (34,5%), φθάνοντας συνολικά τα 8,5 τρισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή 2,2 τρισεκατομμύρια δολάρια υψηλότερα από πέντε χρόνια νωρίτερα.

  Σύμφωνα με την UBS, την ίδια περίοδο, 589 άτομα έγιναν δισεκατομμυριούχοι, αυξάνοντας τον αριθμό των μελών της ελίτ κατά 38,9%, στους 2.101 δισεκατομμυριούχους παγκοσμίως.

  Το 2018, όμως, ο πλούτος των δισεκατομμυριούχων μειώθηκε κατά 4,3% ή 388 δισεκατομμύρια δολάρια, "υπό τον φόβο των εμπορικών διενέξεων, των αμησυχιών για χαμηλότερη οικονομική ανάπτυξη και της μεταβλητότητας των χρηματοπιστωτικών αγορών".

  Πόλεμος στον πλούτο

  Οι δισεκατομμυριούχοι παραμένουν στο μικροσκόπιο των πολιτικών και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, αλλά ο Stadler υποστηρίζει πως η δημόσια προσοχή πρέπει να επικεντρωθεί στις κεντρικές τράπεζες οι οποίες έχουν διογκώσει τις αξίες των περιουσιακών στοιχείων με τις νομισματικές πολιτικές που ακολουθούν.

  Ο Stadler αναφέρει πως "καταλαβαίνει" πως "η συγκέντρωση περιουσιακών στοιχείων και πλούτου έχουν φτάσει σε υψηλά ιστορικά επίπεδα", αλλά αποδίδει ευθύνες κυρίως στις κεντρικές τράπεζες "οι οποίες κάνουν μεγάλες επενδύσεις που ενέχουν ρίσκο, επειδή δεν υπάρχει άλλη επιλογή και επειδή έχουν την οικονομική δύναμη".

  Η UBS συμπληρώνει ακόμη την κοινωνική αξία των επιχειρηματικών κινήσεων των δισεκατομμυριούχων, καθώς και το θετικό κοινωνικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα των δισεκατομμυριούχων επιχειρηματιών.

  Ο γυναικείος παράγοντας

  Η UBS αναφέρει πως ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων γυναικών αυξήθηκε 46%, στις 233 από 160, σε περίοδο πέντε ετών.

  Επίσης οι τέσσερις από τις δέκα αυτοδημιούργητες δισεκατομμυριούχους έχουν δημιουργήσει επιχειρήσεις στον τομέα του λιανικού εμπορίου, όπου η UBS ξεχωρίζει τις  Li Haiyan και Shu Ping, που έχουν ιδρύσει αλυσίδες εστιατορίων, και την Anastasia Soare, επιχειρηματία των καλλυντικών.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  08:04 24/02

  Τι αποκάλυψε ο Μπάφετ για τους "κληρονόμους" του στο ετήσιο μήνυμά του

  Ο "Σοφός της Όμαχα" προέβη, μεταξύ άλλων, σε αποκαλύψεις για την τύχη της περιουσίας του μετά θάνατον.

  08:01 23/02

  Μια κακή εβδομάδα για τις αγορές αφού επέστρεψαν οι απειλές του κοροναϊού

  Η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Κίνα έχει δεχτεί ένα τεράστιο πλήγμα, το οποίο επηρεάζει αρνητικά τις αλυσίδες παραγωγής πολλών αμερικανικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται εκεί.

  10:33 22/02

  Πότε θα είναι έτοιμο το εμβόλιο για τον νέο κοροναϊό

  Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την παραγωγή του εμβολίου. Γιατί καθυστερεί, ποιοι έχουν αναλάβει τη δημιουργία του και πώς οι τεχνολογικές εξελίξεις επισπεύδουν τη διαδικασία.

  14:04 21/02

  Ένας πολύ καλός λόγος για να μην αναμένουμε σύντομα μείωση επιτοκίων από την Fed

  Από την αρχή του έτους, οι αγορές έχουν επιστρέψει σε ρυθμούς ξέφρενου ράλι. Μετοχές, ομόλογα κάθε είδους, χρυσός, παλλάδιο, bitcoin -όλα ανεβαίνουν και όλα στηρίζονται στη χαλαρή νομισματική...

  08:17 21/02

  Ποιος θα μπορούσε να εξαγοράσει τον $60 δισ. κολοσσό του Μπλούμπεργκ, αν ο Μάικ εκλεγεί

  Έχει υποσχεθεί ότι θα πουλήσει τον πολλών δισ. δολαρίων κολοσσό του, Bloomberg LP, εάν εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ.

  16:59 20/02

  Μια πρώην καθηγήτρια αγγλικών γίνεται η δεύτερη γυναίκα δισεκατομμυριούχος στη Ρωσία

  Μια πρώην καθηγήτρια αγγλικών και μητέρα τεσσάρων παιδιών είναι η δεύτερη γυναίκα στη Ρωσία η οποία γίνεται δισεκατομμυριούχος.

  15:59 20/02

  Η μετοχή της Virgin Galactic "εκτοξεύεται" καθώς οι επενδυτές αγοράζουν "διάστημα"

  Η εταιρεία του Ρίτσαρντ Μπράνσον έχει επιδοθεί σε ένα ξέφρενο ράλι, γράφοντας κέρδη πάνω από 200% από την αρχή του έτους, καθώς ανακοίνωσε ότι μπαίνει στο στάδιο τελικών δοκιμών του τουριστικού...

  11:23 20/02

  Helm Investment Partners: Το fund που προβλέπει διπλασιασμό των ελληνικών μετοχών το 2020

  Ο Ph. Reade, ιδρυτής του hedge fund, είναι bullish για τις ελληνικές μετοχές εδώ και κάποιο καιρό και παραμένει.

  10:16 20/02

  Λίον Κούπερμαν: Ο "κομμουνιστής" Μπέρνι Σάντερς αποτελεί "μεγαλύτερη απειλή" από τον κοροναϊό

  Η χρηματιστηριακή αγορά θα μπορούσε να καταγράψει βουτιά έως και 25% εάν ο Σάντερς λάβει το χρίσμα των Δημοκρατικών, σύμφωνα με τον δισεκατομμυριούχο επενδυτή. Εκτιμά δε ότι ο μόνος που θα μπορούσε...

  15:58 19/02

  Ο Μπλούμπεργκ "αντιγράφει" τους αντιπάλους του και σκληραίνει τη στάση του έναντι της Wall Street

  Σε μια προσπάθεια να "απαντήσει" στις επικρίσεις των αντιπάλων του για το χρίσμα των Δημοκρατικών και να διατηρήσει τη δυναμική του ο Μπλούμπεργκ σκληραίνει τις θέσεις του για τη λειτουργία της Wall...

  10:45 19/02

  Η SoftBank εγκαινιάζει το δεύτερο Vision Fund με επένδυση ύψους $2,5 δισ. δολ.

  Ελπίζοντας να αποκαταστήσει την κερδοφορία της.

  08:40 19/02

  Η νέα "Νέμεσις" του Έλον Μασκ και της Tesla "ακούει" στο όνομα Rivian

  Ποια είναι η εταιρεία Rivian που ίδρυσε ο ΑρΤζει Σκάριντζ και έχει βάλει στόχο να απειλήσει την κυριαρχία της Tesla στην αγορά των ηλεκτρικών οχημάτων. Οι σημαντικές συνεργασίες που έχει εξασφαλίσει, ...

  09:30 18/02

  Ο Μπέζος "ρίχνει" 10 δισ. δολάρια στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής

  Ο Τζεφ Μπέζος, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη, δεσμεύθηκε να δωρίσει 10 δισ. δολάρια ή περίπου το 10% της συνολικής περιουσίας του για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής...

  14:18 17/02

  Ο Σι Τζινπίνγκ γνώριζε για τον κοροναϊό δύο εβδομάδες πριν ενημερώσει το κοινό

  Σύμφωνα με μια συνομιλία εκ των έσω που δημοσιεύθηκε από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, μια παραδοχή που θα μπορούσε να πυροδοτήσει περαιτέρω κριτική προς το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας.

  08:15 17/02

  Ο κοροναϊός θα "προσγειώσει" τα έσοδα των αεροπορικών το α' τρίμηνο έως και $5 δισ.​​​​​​​

  Τα ⅔ των διεθνών πτήσεων από και προς Κίνα έχουν ανασταλεί, με τη χώρα πλέον να αντιπροσωπεύει μόλις το 1,8% της διεθνούς αεροπορικής κυκλοφορίας.

  08:01 16/02

  Πώς η influencer Emily Ratajkowski κερδίζει από τους ακολούθους της

  "Όταν χτίζεις έναν λογαριασμό στο Instagram χτίζεις ένα brand", τονίζει σε συνέντευξή της στο Forbes.