Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 10-Νοε-2019 08:15

  UBS: Οι επιχειρήσεις που ελέγχονται από δισεκατομμυριούχους υπεραποδίδουν

  UBS: Οι επιχειρήσεις που ελέγχονται από δισεκατομμυριούχους υπεραποδίδουν
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του David Dawkins

  Οι δισεκατομμυριούχοι είναι "μια διαφορετική ράτσα". Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνουν οι UBS και PwC στην έκθεση των Δισεκατομμυριούχων για το 2019, που δείχνει ότι οι εισηγμένες επιχειρήσεις που ελέγχονται από δισεκατομμυριούχο υπεραπέδωσαν έναντι του παγκόσμιου δείκτη μετοχών κατά 8,7%.

  Σε μια περίοδο 15 ετών, από το 2003 έως το 2018, οι εισηγμένες εταιρείες που ελέγχονται από δισεκατομμυριούχους είχαν απόδοση 17,8%, σε σύγκριση με το 9,1% του παγκόσμιου δείκτη αναφοράς που καταρτίζει η MSCI ACWI για την αγορά μετοχών.

  Η UBS ισχυρίζεται ότι είναι έμπιστος σύμβουλος για τους περίπου μισούς από τους "2.101 δισεκατομμυριούχους" που η ελβετική τράπεζα εκτιμά ότι υπάρχουν παγκοσμίως. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του έτους, ο πλούτος των δισεκατομμυριούχων στην πραγματικότητα συρρικνώθηκε κατά 388 δισεκατομμύρια δολάρια το 2018, βάζοντας τέλος στο ανοδικό σερί των 5 προηγούμενων ετών. Μετά από ένα έτος που χαρακτηρίστηκε από "ευμετάβλητες αγορές μετοχών", η UBS εκτιμά ότι ο πλούτος των δισεκατομμυρίων έχει μειωθεί στα 8,5 τρισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως.

  Δισεκατομμυριούχοι vs μη δισεκατομμυριούχων

  Όσον αφορά τη σημαντική διαφορά σε αξία κεφαλαίων και αποδόσεων μεταξύ των επιχειρήσεων που κατευθύνονται από δισεκατομμυριούχους και εκείνων που δεν ελέγχονται από δισεκατομμυριούχους, είναι η προθυμία "να εκτεθούν στους κινδύνους της αγοράς προκειμένου να κατακτήσουν σημαντικά κέρδη", που θέτει εκτός ανταγωνισμού τους δισεκατομμυριούχους, σύμφωνα με τον Marcel Tschanz, CIO της UBS.

  O Josef Stadler, επικεφαλής της UBS για τους ανθρώπους με πολύ μεγάλη περιουσία, προσθέτει: "Οι δισεκατομμυριούχοι είναι μια άλλη ράτσα, είναι πιο προικισμένοι. Αυτό είναι γεγονός".

  Και προσθέτει: "Αυτοί (οι δισεκατομμυριούχοι) γνωρίζουν τα πάντα για τον κίνδυνο και το κέρδος. Έχουν την ικανότητα να παίρνουν μεγάλα ρίσκα με την προϋπόθεση ότι τα κέρδη τους θα είναι επίσης εντυπωσιακά. Δεν φοβούνται να αποτύχουν. Πολλοί άνθρωποι φοβούνται τον κίνδυνο. Για τους δισεκατομμυριούχους, οι επιχειρηματικοί κίνδυνοι είναι μια ευκαιρία για να επενδύσουν".

  Στην εν λόγω έκθεση ο Stadler υποστηρίζει πως οι δισεκατομμυριούχοι δημιουργούν και κατευθύνουν επιχειρήσεις οι οποίες συνεχώς υπεραποδίδουν στις αγορές. Η UBS το αποδίδει αυτό στο "Φαινόμενο των Δισεκατομμυριούχων", σύμφωνα με το οποίο όσοι ανήκουν στην ελίτ έχουν όρεξη να ρισκάρουν έξυπνα και είναι πρόθυμοι να σχεδιάσουν και να επενδύσουν μακροπρόθεσμα.

  Βουτιά του πλούτου

  Ωστόσο, η έκθεση της UBS σηματοδοτεί την πρώτη φορά σε πέντε χρόνια που ο πλούτος των δισεκατομμυριούχων μειώθηκε. Σύμφωνα με την έκθεση, κατά τη διάρκεια των πέντε ετών έως τα τέλη του 2018, ο πλούτος των δισεκατομμυριούχων αυξήθηκε κατά περισσότερο από ένα τρίτο (34,5%), φθάνοντας συνολικά τα 8,5 τρισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή 2,2 τρισεκατομμύρια δολάρια υψηλότερα από πέντε χρόνια νωρίτερα.

  Σύμφωνα με την UBS, την ίδια περίοδο, 589 άτομα έγιναν δισεκατομμυριούχοι, αυξάνοντας τον αριθμό των μελών της ελίτ κατά 38,9%, στους 2.101 δισεκατομμυριούχους παγκοσμίως.

  Το 2018, όμως, ο πλούτος των δισεκατομμυριούχων μειώθηκε κατά 4,3% ή 388 δισεκατομμύρια δολάρια, "υπό τον φόβο των εμπορικών διενέξεων, των αμησυχιών για χαμηλότερη οικονομική ανάπτυξη και της μεταβλητότητας των χρηματοπιστωτικών αγορών".

  Πόλεμος στον πλούτο

  Οι δισεκατομμυριούχοι παραμένουν στο μικροσκόπιο των πολιτικών και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, αλλά ο Stadler υποστηρίζει πως η δημόσια προσοχή πρέπει να επικεντρωθεί στις κεντρικές τράπεζες οι οποίες έχουν διογκώσει τις αξίες των περιουσιακών στοιχείων με τις νομισματικές πολιτικές που ακολουθούν.

  Ο Stadler αναφέρει πως "καταλαβαίνει" πως "η συγκέντρωση περιουσιακών στοιχείων και πλούτου έχουν φτάσει σε υψηλά ιστορικά επίπεδα", αλλά αποδίδει ευθύνες κυρίως στις κεντρικές τράπεζες "οι οποίες κάνουν μεγάλες επενδύσεις που ενέχουν ρίσκο, επειδή δεν υπάρχει άλλη επιλογή και επειδή έχουν την οικονομική δύναμη".

  Η UBS συμπληρώνει ακόμη την κοινωνική αξία των επιχειρηματικών κινήσεων των δισεκατομμυριούχων, καθώς και το θετικό κοινωνικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα των δισεκατομμυριούχων επιχειρηματιών.

  Ο γυναικείος παράγοντας

  Η UBS αναφέρει πως ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων γυναικών αυξήθηκε 46%, στις 233 από 160, σε περίοδο πέντε ετών.

  Επίσης οι τέσσερις από τις δέκα αυτοδημιούργητες δισεκατομμυριούχους έχουν δημιουργήσει επιχειρήσεις στον τομέα του λιανικού εμπορίου, όπου η UBS ξεχωρίζει τις  Li Haiyan και Shu Ping, που έχουν ιδρύσει αλυσίδες εστιατορίων, και την Anastasia Soare, επιχειρηματία των καλλυντικών.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  12:10 21/11

  Οι 50 κορυφαίοι φιλάνθρωποι των ΗΠΑ

  Συνολικά, οι 50 πιο γενναιόδωροι φιλάνθρωποι της Αμερικής πρόσφεραν 14,1 δισ. δολάρια το 2018, από 12,6 δισ. δολάρια το 2017 και 12,2 δισ. δολάρια το 2016.

  09:01 21/11

  Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την IPO της Airbnb το 2020 - Που ενδεχομένως να μην είναι συνηθισμένη

  Η πολυαναμενόμενη εισαγωγή της Airbnb στο χρηματιστήριο ίσως να μην ακολουθήσει τον συμβατικό δρόμο.

  16:41 20/11

  Γιατί η Ελίζαμπεθ Γουόρεν "κυνηγάει" τους δισεκατομμυριούχους

  Μετά τον CEO της JPMorgan Chase, Τζέιμι Ντίμον, τον επενδυτή της Shark Tank, Μάρκ Κούμπαν, τον συνιδρυτή της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς και τον Μάικλ Μπλούμπεργκ, τώρα επιτίθεται στη Δημοκρατική...

  13:29 20/11

  Η Γερουσία των ΗΠΑ εγκρίνει ομόφωνα το ν/σ που υποστηρίζει τους διαδηλωτές του Χονγκ Κονγκ

  Είναι αμφίβολο αν θα το υπογράψει ο Ντόναλντ Τραμπ. Το νομοσχέδιο απαιτεί από τον πρόεδρο των ΗΠΑ να επιβάλει κυρώσεις ενάντια σε όσους διαπιστώνεται ότι παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Χονγκ ...

  08:36 20/11

  Deal $500 εκατ. της Airbnb με τη ΔΟΕ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες ...στον δρόμο προς την IPO

  H Airbnb υπέγραψε μια σημαντική συμφωνία χορηγίας με τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή στο πλαίσιο της οποίας θα προσφέρει καταλύματα -και όχι μόνο- κατά τη διάρκεια των επόμενων πέντε ολυμπιακών...

  12:10 19/11

  Με άλμα στα λειτουργικά της έσοδα, η Μπαρτσελόνα ξεπερνά τη Ρεάλ Μαδρίτης

  Mε τις Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Μπάγερν Μονάχου να έχουν ανακοινώσει οικονομικά αποτελέσματα, η ομάδα της Βαρκελώνης αναμένεται να κατακτήσει την κορυφή και τυπικά με το ...

  08:10 19/11

  Η Huawei δίνει έως $220.000 στους χάκερς που θα "σπάσουν" τις Android συσκευές της

  Η Huawei προκαλεί τους καλύτερους χάκερς του κόσμου να βρουν τρωτά σημεία στα Android κινητά της, έναντι αδρής αμοιβής. Μια κίνηση που θα μπορούσε να καταρρίψει τις κατηγορίες που τη βαρύνουν ότι...

  17:34 18/11

  Αεροπορικές εταιρείες καθηλώνουν τα Boeing 737 MAX, όμως η τουρκική SunExpress αγόρασε 10

  Στην αεροπορική έκθεση του Ντουμπάι, η αεροπορική εταιρεία SunExpress άσκησε την option που είχε, ώστε να παραγγείλει 10 επιπλέον Boeing 737 MAX 8, ως μέρος της στρατηγικής ανανέωσης και ανάπτυξης...

  16:02 18/11

  R. Stone: Ο 6ος συνεργάτης του Τραμπ που καταδικάζεται βάσει της έρευνας Μάλερ

  Ο Stone είναι ο 6ος πρώην στενός συνεργάτης του Τραμπ που καταδικάζεται για συμμετοχή στην υπόθεση ανάμειξης της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016, βάσει της έρευνας του πρώην ειδικού...

  08:37 18/11

  Επιτήδειοι έβαλαν στο χέρι $2 εκατ. από πώληση ψεύτικων μετοχών Airbnb, Uber και Lyft

  Μέσα σε μόλις τέσσερις μήνες η Knightsbridge Private Partners φέρεται ότι κατάφερε να αποσπάσει από επενδυτές ποσό 2,1 δισ. δολαρίων πουλώντας τους ανύπαρκτες μετοχές τεχνολογικών κολοσσών εν όψει...

  08:19 17/11

  Ford εναντίον Ferrari: Η πραγματική ιστορία πίσω από την πιο σφοδρή αντιζηλία της αυτοκίνησης

  H ιστορία του πώς ο Henry Ford II επιχείρησε να αποκτήσει τη Ferrari το 1963, προκαλώντας μια δεκαετή διαμάχη με τον Enzo Ferrari.

  11:24 16/11

  Τα κρυφά όπλα της Apple στον "πόλεμο του streaming"

  Εάν οι πελάτες της Apple γίνουν και συνδρομητές της Apple TV+, εκτιμάται πως έως το 2025 το συγκεκριμένο τμήμα θα μπορεί να καταγράφει έσοδα της τάξης των 9 δισ. δολ.

  22:08 15/11

  Τράμπ εναντίον Μπέζος: Διαμάχη Amazon-Πενταγώνου για σύμβαση 10 δισ. δολ.

  Εκπρόσωπος της Amazon κάνει λόγο για "σαφείς ελλείψεις"και "αδιαμφισβήτητη προκατάληψη" εκ μέρους του Πενταγώνου.

  15:25 15/11

  Η κρίση των αλυσίδων εστίασης στις ΗΠΑ - Χρεοκόπησε και η Houlihan's

  Προσθέτοντας τον εαυτό της στη λίστα άλλων 3 αλυσίδων του κλάδου που χρειάζονται επίσης διάσωση εάν πρόκειται να παραμείνουν στη ζωή.

  08:25 15/11

  Η δέσμευση Τζόνσον για στροφή στην αιολική ενέργεια απειλείται από το Brexit

  Ο Τζόνσον υποσχέθηκε πρόσφατα να τετραπλασιάσει την παραγωγή ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου από υπεράκτια αιολικά πάρκα έως το 2030. Όμως, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι ο στόχος αυτός είναι...

  16:54 14/11

  O Jamie Dimon καταγγέλλει την ανισότητα πλούτου αλλά δεν μιλά για τις δικές του αποδοχές των 31 εκατ. δολαρίων

  Ο CEO της JPMorgan Chase παραδέχτηκε ότι η ανισότητα των πλούτου είναι μεγάλο πρόβλημα, αλλά απέφυγε τις ερωτήσεις σχετικά τις δικές του διόλου ευκαταφρόνητες αποδοχές.

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  109,0 δισ. $

  -418,2 εκ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  106,8 δισ. $

  -436,4 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  104,7 δισ. $

  -1.044,4 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  85,9 δισ. $

  -491,1 εκ. $

  Mark Zuckerberg

  Mark Zuckerberg

  73,2 δισ. $

  -657,6 εκ. $