Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 28-Οκτ-2019 09:13

  Morgan Stanley: Η καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη θα κοστίσει 50 τρισ. δολάρια

  Morgan Stanley: Η καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη θα κοστίσει 50 τρισ. δολάρια
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Sergei Klebnikov

  Αν και οι εκτιμήσεις ποικίλλουν ως προς το κόστος αντιμετώπισης της υπερθέρμανσης του πλανήτη και της μείωσης των καθαρών εκπομπών άνθρακα στο μηδέν, μια νέα έκθεση από τους αναλυτές της Morgan Stanley διαπιστώνει ότι μέχρι το 2050 θα χρειαστεί να δαπανηθούν 50 τρισ. δολάρια σε πέντε βασικούς άξονες τεχνολογίας μηδενικής εκπομπής ρύπων.
   

  • Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα χρειαστούν επένδυση ύψους 14 τρισ. δολαρίων και θα μπορούσαν να αντιπροσωπεύουν περίπου στο 80% της παγκόσμιας ενέργειας μέχρι το 2050 – υψηλότερα από το σημερινό 37%. Καθώς η ηλιακή ενέργεια γίνεται πιο προσιτή, θα γίνει η ταχύτερα αναπτυσσόμενη τεχνολογία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
  • Τα ηλεκτρικά οχήματα θα γίνουν πιο σημαντικά από ποτέ στην προσπάθεια μείωσης των εκπομπών καυσαερίου από τα αυτοκίνητα. Θα χρειαστούν 11 τρισ. δολάρια για την κατασκευή περισσότερων εργοστασίων και την ανάπτυξη υποδομών που απαιτούνται για την ευρεία μετάβαση σε ηλεκτρικά οχήματα - ο συνολικός αριθμός των οποίων θα μπορούσε να αυξηθεί σε περίπου 950 εκατ. μέχρι το 2050.
  • Η δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα, η οποία λέει η Morgan Stanley είναι η μόνη βιώσιμη επιλογή για τη μείωση των εκπομπών από εργοστάσια που καίνε άνθρακα, είναι ένας άλλος βασικός άξονας και θα χρειαστεί επενδύσεις ύψους σχεδόν 2,5 τρισ. δολαρίων.
  • Το υδρογόνο μπορεί να βοηθήσει στην παροχή καθαρών καυσίμων για την ενέργεια, τα αυτοκίνητα και άλλες βιομηχανίες - θα χρειαστούν σχεδόν 20 τρισ. δολάρια σε συνολικές επενδύσεις για την παραγωγή καυσίμων, για να αυξηθεί η παραγωγική ικανότητα των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής και για τη διαχείριση της αποθήκευσής του.
  • Τα βιοκαύσιμα, όπως η αιθανόλη, θα αποτελέσουν το κλειδί για τις μελλοντικές παγκόσμιες μετακινήσεις και τελικά θα εξαπλωθούν σε αεροσκάφη και σε άλλα ταξιδιωτικά μέσα απαιτώντας 2.7 τρισ. δολάρια μέχρι το 2050.

  Βασικό υπόβαθρο: Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε πρώτα στο Bloomberg, διαπίστωσε ότι για να επιτευχθεί η μείωση των καθαρών εκπομπών άνθρακα στο μηδέν και η επίτευξη του στόχου της συμφωνίας του Παρισιού, ο κόσμος θα πρέπει να "εξουδετερώνει" 53,5 δισ. μετρικούς τόνους διοξειδίου του άνθρακα κάθε χρόνο, σύμφωνα με τους αναλυτές της Morgan Stanley. Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τα ορυκτά καύσιμα έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ πέρσι, επισημαίνοντας την ανάγκη ταχείας αντιμετώπισης της αλλαγής του κλίματος. Πέραν των κοινωνικών και περιβαλλοντικών συνεπειών από μια αποτυχία αντιμετώπισης της αλλαγής του κλίματος, η άνοδος της θερμοκρασίας κατά 2 βαθμούς Κελσίου θα μπορούσε να οδηγήσει σε απώλεια 10 έως 20 τρισ. δολαρίων του παγκόσμιου ΑΕΠ έως το 2100, προβλέπει η Morgan Stanley.

  Μεγάλοι αριθμοί: Η Morgan Stanley πρότεινε ένα καλάθι μετοχών σε κάθε τεχνολογία μηδενικών εκπομπών άνθρακα που θα μπορούσε να επωφεληθεί από τις αυξημένες δαπάνες για την κλιματική αλλαγή:
   

  • Για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, εταιρείες όπως η SunPower, η General Electric και η Huaneng Renewables είναι μερικές από τις κορυφαίες επιλογές της τράπεζας.
  • Στο χώρο των ηλεκτρικών οχημάτων, η Tesla είναι ο μοναδικός ''καθαρός'' παίχτης - παρόλο που θα πρέπει να ακολουθηθεί από τη VW και την Toyota μακροπρόθεσμα, ενώ άλλες εταιρείες όπως η Panasonic και η Albemarle είναι από τους κορυφαίους παίκτες στην τεχνολογία λιθίου και την προμήθειά του.
  • Στην τεχνολογία δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα, η Morgan Stanley ξεχωρίζει, μεταξύ άλλων, τις Bloom Energy, Exxon, Chevron και BP.
  • Όσον αφορά το υδρογόνο, οι εταιρείες που αξίζουν την προσοχή είναι οι Air Liquide, Siemens και Alstom.
  • Στον τομέα των βιοκαυσίμων, εταιρείες όπως η Neste, η Sao Martinho, η Shell και η Valero Energy έχουν καλή τοποθέτηση.
  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  16:54 14/11

  O Jamie Dimon καταγγέλλει την ανισότητα πλούτου αλλά δεν μιλά για τις δικές του αποδοχές των 31 εκατ. δολαρίων

  Ο CEO της JPMorgan Chase παραδέχτηκε ότι η ανισότητα των πλούτου είναι μεγάλο πρόβλημα, αλλά απέφυγε τις ερωτήσεις σχετικά τις δικές του διόλου ευκαταφρόνητες αποδοχές.

  01:30 14/11

  Η αυγή των νεοτραπεζών: Οι Fintechs προσπαθούν να αφανίσουν τις παραδοσιακές τράπεζες

  Δεκάδες ψηφιακές τράπεζες, γνωστές και ως νεοτράπεζες, έχουν κάνει την εμφάνισή τους σε όλο τον κόσμο και τα venture capitals στοιχηματίζουν δισεκατομμύρια ότι θα αντικαταστήσουν τα παραδοσιακά...

  17:27 13/11

  Προβλήματα για πολλούς χρήστες λίγες ώρες αφότου ξεκίνησε η λειτουργία της Disney+

  60 εκατομμύρια έως 90 εκατομμύρια είναι οι συνδρομητές που η Disney στοχεύει να έχει στην Disney + μέχρι το 2024.

  14:40 13/11

  Το πιο ακριβό ρολόι στον κόσμο - Το Patek Philippe που δημοπρατήθηκε έναντι 31 εκατ. δολαρίων

  Το Grandmaster Chime 6300A έχει κατασκευαστεί αποκλειστικά από ανοξείδωτο χάλυβα, έχει δύο όψεις (ροζ χρυσό/μαύρο), διαθέτει 20 λειτουργίες και είναι το πιο πολύπλοκο ρολόι της εταιρείας.

  08:32 13/11

  Απώλειες $1 δισ. "μετρούν" οι μεγαλομέτοχοι της Gap από την κατάρρευση της μετοχής

  Τον τελευταίο χρόνο η Gap έχει δει τη μετοχή της να "βυθίζεται", στοιχίζοντας στην οικογένεια Fisher που έχει τον έλεγχο της εταιρείας 1 δισ. δολάρια, ενώ μόλις την περασμένη εβδομάδα γνωστοποίησε...

  13:35 12/11

  Ποιες συσκευές είναι συμβατές με την υπηρεσία streaming Disney+

  H νέα υπηρεσία streaming της Disney ξεκινά να λειτουργεί αυτή την εβδομάδα στις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Ολλανδία.

  08:06 12/11

  Τα 5 μυστικά του Μπιλ Γκέιτς για την ευτυχία

  Πώς θα μπορούσατε να καταλήξετε κάτι πολύ περισσότερο από ένας εγωιστής, μοναχικός δισεκατομμυριούχος.

  17:36 11/11

  Η Blackstone εξαγοράζει το ποσοστό του Ρώσου δισεκατομμυριούχου ιδιοκτήτη του Bumble

  Η Blackstone θα εξαγοράσει το ποσοστό του Andrey Andreev στον όμιλο MagicLab, ιδιοκτήτη του Bumble, σε μια συμφωνία που αποτιμά τον όμιλο στα 3 δισ. δολάρια.

  07:52 11/11

  Η Alibaba ετοιμάζει να "σηκώσει" 15 δισ. δολάρια από το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ

  Προωθεί τη μεγαλύτερη δευτερεύουσα διασυνοριακή εγγραφή στο ταμπλό του Χονγκ Κονγκ, εν μέσω ραγδαίας πολιτικής αναταραχής.

  08:50 10/11

  Ο δισεκατομμυριούχος Ben Silbermann του Pinterest έχασε 300 εκατ. δολ. μετά την κατακόρυφη πτώση της μετοχής

  Η πιο αρνητική επίδοση του Pinterest ήταν η αύξηση των ζημιών, οι οποίες διπλασιάστηκαν και έφτασαν τα 413 εκατ. δολ.

  08:15 10/11

  UBS: Οι επιχειρήσεις που ελέγχονται από δισεκατομμυριούχους υπεραποδίδουν

  Ο πλούτος των δισεκατομμυριούχων συρρικνώθηκε το 2018.

  10:04 09/11

  Η πτώση του Τείχους του Βερολίνου 30 χρόνια μετά

  Δεν αποτελεί απλά την καταστροφή ενός φυσικού εμποδίου που για 28 χρόνια χώριζε μια πόλη σε δύο αντίθετες πλευρές, αλλά σηματοδοτεί την αρχή του τέλους του μοντέλου που κυριάρχησε στην Ευρώπη.

  16:15 08/11

  Η αποχώρηση του CEO της GAP κλείνει άλλο ένα κεφάλαιο στην πολύπαθη ιστορία της εταιρείας

  O Art Peck αποσύρεται από CEO της Gap, γράφοντας ένα νέο κεφάλαιο στην πολύπαθη ιστορία του λιανοπωλητή. Ο Peck θα εγκαταλείψει επίσης τη θέση του από το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, σύμφωνα...

  14:21 08/11

  Η Σαουδική Αραβία φέρεται να επένδυσε $400 εκατ. στη μυστική startup του ιδρυτή της Uber

  Η μυστικοπαθής νέα startup εστίασης του δισεκατομμυριούχου Travis Kalanick, CloudKitchens, έλαβε αθόρυβα το ποσό των 400 εκατ. δολαρίων από το fund διαχείρισης κρατικού πλούτου της Σαουδικής Αραβίας.

  16:01 07/11

  Ακόμη ένα φρικτό έτος για το επενδυτικό fund του Carl Icahn

  Η μακροχρόνια στρατηγική του θρυλικού trader της Wall Street, Carl Icahn, να τάσσεται κόντρα στην άνοδο των μετοχών εξακολουθεί να του στοιχίζει. Το επενδυτικό του fund "φλερτάρει" με ετήσιες...

  12:36 07/11

  Πρώην υπάλληλοι του Twitter κατηγορούνται πως κατασκόπευσαν για τη Σαουδική Αραβία

  Ένας από τους πρώην υπαλλήλους δέχτηκε πληρωμή άνω των 300.000 δολαρίων για να κατασκοπεύσει για τη Σαουδική κυβέρνηση.

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  109,5 δισ. $

  +85,8 εκ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  107,2 δισ. $

  +176,9 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  106,5 δισ. $

  +500,0 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  86,5 δισ. $

  -25,5 εκ. $

  Mark Zuckerberg

  Mark Zuckerberg

  71,6 δισ. $

  -14,5 εκ. $