Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 24-Οκτ-2019 16:19

  Τι δείχνει η κατάθεση του Ζούκερμπεργκ για τη στρατηγική του κρυπτονομίσματος Libra

  Τι δείχνει η κατάθεση του Ζούκερμπεργκ για τη στρατηγική του κρυπτονομίσματος Libra
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Michael del Castillo

  Χθες το πρωί (ώρα ΗΠΑ), ο CEO του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ήταν ο μόνος μάρτυρας που κατέθεσε ενώπιον της Επιτροπής Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων σχετικά με το ρόλο που διαδραματίζει στην ανάπτυξη του libra, ενός κρυπτονομίσματος υποστηριζόμενο από ένα καλάθι σταθερών διεθνών περιουσιακών στοιχείων και σχεδιασμένο να μπορεί να δαπανηθεί οπουδήποτε στον κόσμο. Όμως, όπως συνηθίζεται σε τέτοιες ακροάσεις, υποβλήθηκε εκ των προτέρων μια πλήρης γραπτή κατάθεση, έτσι ώστε τα μέλη του Κογκρέσου και άλλοι να μπορέσουν να προετοιμάσουν τις ερωτήσεις τους.

  Καθώς οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες παλεύουν να κατανοήσουν το τι θα σήμαινε να έχουν ένα παγκόσμιο νόμισμα που να υποστηρίζεται από τα δικά τους περιουσιακά στοιχεία, κατά κάποιο τρόπο οι παρατηρήσεις του Ζούκερμπεργκ ήταν απογοητευτικά προβλέψιμες. Αλλά καθώς τα τρία νομοσχέδια που εισήχθησαν στο Κογκρέσο κατά τις ημέρες που προηγούνταν της κατάθεσης θα μπορούσαν να τινάξουν στον αέρα τα σχέδια του Facebook, μια πιο προσεκτική ανάλυση των σχολίων του Ζούκερμπεργκ ρίχνει φως στην ευρύτερη στρατηγική του κοινωνικού μέσου.

  Η υποβληθείσα γραπτή κατάθεση χωρίζεται σε πέντε ενότητες: εισαγωγή, περίληψη του Libra Project, καταπολέμηση των διακρίσεων, δέσμευση για την ποικιλομορφία και συμπέρασμα.

  Η εισαγωγή είναι ενδιαφέρουσα για τρεις λόγους. Πρώτον, ο Ζούκερμπεργκ σχεδιάζει να εισαγάγει το Libra σε ένα παγκόσμιο πλαίσιο ως αντίδραση στα σχέδια της Κίνας να κυκλοφορήσει ένα παρόμοιο κρυπτονόμισμα που θα διατίθεται οπουδήποτε στον κόσμο και θα διανέμεται μέσω μιας κοινοπραξίας κρατικών εταιρειών. Ενώ το Facebook έχει τονίσει προηγουμένως ότι το κρυπτονόμισμα libra θα υποστηριζόταν από ένα καλάθι διεθνών νομισμάτων, προσφέροντας πιθανότατα σε μια ευρύτερη ομάδα ανθρώπων ένα κομμάτι από την πίτα αυτής της τεχνολογίας, ο Ζούκερμπεργκ χρησιμοποιεί το ακροατήριο των εκλεγμένων αξιωματούχων των ΗΠΑ για να επαναφέρει την εστίαση του σχεδίου του στις αμερικανικές ρίζες του.

  "Το Libra θα υποστηριχθεί κυρίως από δολάρια και πιστεύω ότι θα επεκτείνει την οικονομική ηγετική θέση της Αμερικής", ανέφερε ο Ζούκερμπεργκ. "Καθώς και τις δημοκρατικές μας αξίες και την εποπτεία ανά τον κόσμο. Αν η Αμερική δεν καινοτομήσει, η οικονομική μας ηγεσία δεν είναι εγγυημένη".

  Η εισαγωγή είναι επίσης αξιοσημείωτη για το γεγονός ότι δίνει εξαιρετική προσοχή στα ζητήματα της ποικιλομορφίας και των ατομικών δικαιωμάτων, θέματα στα οποία είχε αναφερθεί προηγουμένως μπροστά από το Κογκρέσο αλλά τα οποία σχετίζονται ελάχιστα με το Libra. Το τελευταίο έχει σχεδιαστεί για να υπηρετεί την κατηγορία ανθρώπων που δεν διαθέτουν τραπεζικό λογαριασμό, αποτελούμενη κυρίως από υποεκπροσωπούμενες ομάδες. Ο Ζούκερμπεργκ ολοκληρώνει την κατάθεσή του προσπαθώντας να κάνει επίκληση στα θρησκευτικά αισθήματα ορισμένων εκλεγμένων αξιωματούχων και Αμερικανών ψηφοφόρων. "Αισθάνομαι ευλογημένος που βρίσκομαι σε θέση από την οποία μπορούμε κάνουμε τη διαφορά στη ζωή των ανθρώπων", αναφέρει.

  Η δεύτερη ενότητα των παρατηρήσεων του Ζούκερμπεργκ στο Κογκρέσο περιγράφει σε μεγάλο βαθμό τις ήδη γνωστές έννοιες της Libra Association που ιδρύθηκε από την Facebook, του κρυπτονομίσματος libra, και του Calibra, του πορτοφολιού της Facebook για την αποθήκευση κρυπτονομισμάτων, με μια μικρή αλλαγή. Από όταν ο επικεφαλής του τομέα κρυπτονομισμάτων της Facebook, David Marcus, κατέθεσε ενώπιον του Κογκρέσου τον Ιούλιο, τέσσερις νομοθέτες των ΗΠΑ έστειλαν επιστολή σε μέλη της ένωσης ζητώντας τους να μην συμμετάσχουν στην ομάδα και στη συνέχεια ακολούθησε η έξοδος των μεγάλων χρηματοπιστωτικών "παικτών", συμπεριλαμβανομένων των PayPal, MasterCard και Visa. Δεν αντέδρασαν όλοι οι εκλεγμένοι αξιωματούχοι τόσο σκληρά, με τον γερουσιαστή των ΗΠΑ Mike Rounds της Νότιας Ντακότα να αποκαλεί τη δυσαρέσκεια των συναδέλφων του "απογοητευτική" και να εκφράζει την υποστήριξή του για την οικονομική καινοτομία. Αυτή η ενότητα ολοκληρώνεται με τη διάκριση του πορτοφολιού κρυπτονομισμάτων του Facebook, Calibra, από τα κρυπτονομίσματα libra και την αποσαφήνιση της πρόθεσης του Facebook να μην πουλήσει δεδομένα για τους χρήστες πορτοφολιών Calibra σε τρίτους. Η ενότητα επαναλαμβάνει επίσης την επιθυμία του Facebook να κάνει το libra το εργαλείο των ΗΠΑ στον παγκόσμιο οικονομικό ανταγωνισμό. "Αν  δεν το κάνει η Αμερική, θα το κάνει άλλος" αναφέρεται στα σχόλια. "Ξένες εταιρείες ή χώρες ενδέχεται να ενεργήσουν χωρίς την ίδια ρυθμιστική εποπτεία ή δέσμευση για διαφάνεια".

  Τα τμήματα τρία και τέσσερα αφορούν πρακτικά το ίδιο θέμα, αυτό της καταπολέμησης των διακρίσεων. Με μια πιο προσεκτική ματιά όμως, οι παρατηρήσεις θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν δύο στόχους αναφορικά με το libra. Πρώτον, επικεντρώνονται σε ορισμένες από τις θετικές αλλαγές που πραγματοποίησε πρόσφατα η Facebook, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας μιας ομάδας κρούσης για τα ατομικά δικαιώματα, η οποία μπορεί να προκαλέσει θετικές εντυπώσεις στα μέλη του Κογκρέσου, την ίδια ώρα που τόσα αρνητικά νέα για το Facebook κυκλοφορούν στα πρωτοσέλιδα. Δεύτερον, τα άτομα που αναφέρονται συνήθως σε αυτές τις εκστρατείες πολιτικών δικαιωμάτων, γυναίκες και άλλες υποεκπροσωπούμενες ομάδες, είναι μεταξύ των ίδιων ανθρώπων που το Facebook έχει αναγνωρίσει δημοσίως ως τους χρήστες-στόχους του για τα κρυπτονομίσματα, όσους έχουν δηλαδή περιορισμένη πρόσβαση σε τραπεζικές υπηρεσίες.

  Το συμπέρασμα στοχεύει σε μεγάλο βαθμό στην επανάληψη της πρόθεσης που είχε δηλώσει προηγουμένως το Facebook να μην λανσάρει το νόμισμα χωρίς ρυθμιστική υποστήριξη, το οποίο μοιάζει δύσκολη υπόθεση. Από τις αρχές της περασμένης εβδομάδας υπήρξαν 21 νομοσχέδια σχετικά με το blockchain που  βρίσκονται σε διαφορετικό στάδιο επεξεργασίας. Αλλά την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου εισήχθησαν τρία νέα νομοσχέδια με στόχο να υπονομεύσουν τις προσπάθειες του Facebook. Μια ενημερωμένη έκδοση του νομοσχεδίου "Keeping Big Tech Out of Finance Act" φαίνεται ότι στοχεύει κυρίως να κρατήσει το Facebook μακριά από τα κρυπτονομίσματα, σύμφωνα με τον Jason Brett, Διευθύνοντα Σύμβουλο της συμβουλευτικής εταιρείας Value Technology. Το νομοσχέδιο "Stablecoins are Securities" θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις σε εταιρείες όπως η Gemini, Circle και Coinbase, οι οποίες έχουν ήδη δημιουργήσει stablecoins παρόμοια με το libra αλλά υποστηριζόμενα από διαφορετικά περιουσιακά στοιχεία. Το "To Prohibit The Listing of Certain Securities”, φαίνεται να επιδιώκει να αποτρέψει στα stablecoins όπως το libra, από το να εισχωρήσουν στο χώρο των κεφαλαιαγορών, σύμφωνα με τον Brett.

  "Εάν τα τρία νομοσχέδια πράγματι ψηφιστούν, καμία μεγάλη τεχνολογική εταιρία δεν θα μπορεί να προσφέρει κρυπτονομίσματα, όλα τα stablecoins θα αντιμετωπιστούν ως αξιόγραφα και κάθε εταιρεία ή στελέχη της που θα επωφεληθούν από ένα stablecoin θα έρθουν αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της διαγραφής από το χρηματιστήριο".

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  16:54 14/11

  O Jamie Dimon καταγγέλλει την ανισότητα πλούτου αλλά δεν μιλά για τις δικές του αποδοχές των 31 εκατ. δολαρίων

  Ο CEO της JPMorgan Chase παραδέχτηκε ότι η ανισότητα των πλούτου είναι μεγάλο πρόβλημα, αλλά απέφυγε τις ερωτήσεις σχετικά τις δικές του διόλου ευκαταφρόνητες αποδοχές.

  01:30 14/11

  Η αυγή των νεοτραπεζών: Οι Fintechs προσπαθούν να αφανίσουν τις παραδοσιακές τράπεζες

  Δεκάδες ψηφιακές τράπεζες, γνωστές και ως νεοτράπεζες, έχουν κάνει την εμφάνισή τους σε όλο τον κόσμο και τα venture capitals στοιχηματίζουν δισεκατομμύρια ότι θα αντικαταστήσουν τα παραδοσιακά...

  17:27 13/11

  Προβλήματα για πολλούς χρήστες λίγες ώρες αφότου ξεκίνησε η λειτουργία της Disney+

  60 εκατομμύρια έως 90 εκατομμύρια είναι οι συνδρομητές που η Disney στοχεύει να έχει στην Disney + μέχρι το 2024.

  14:40 13/11

  Το πιο ακριβό ρολόι στον κόσμο - Το Patek Philippe που δημοπρατήθηκε έναντι 31 εκατ. δολαρίων

  Το Grandmaster Chime 6300A έχει κατασκευαστεί αποκλειστικά από ανοξείδωτο χάλυβα, έχει δύο όψεις (ροζ χρυσό/μαύρο), διαθέτει 20 λειτουργίες και είναι το πιο πολύπλοκο ρολόι της εταιρείας.

  08:32 13/11

  Απώλειες $1 δισ. "μετρούν" οι μεγαλομέτοχοι της Gap από την κατάρρευση της μετοχής

  Τον τελευταίο χρόνο η Gap έχει δει τη μετοχή της να "βυθίζεται", στοιχίζοντας στην οικογένεια Fisher που έχει τον έλεγχο της εταιρείας 1 δισ. δολάρια, ενώ μόλις την περασμένη εβδομάδα γνωστοποίησε...

  13:35 12/11

  Ποιες συσκευές είναι συμβατές με την υπηρεσία streaming Disney+

  H νέα υπηρεσία streaming της Disney ξεκινά να λειτουργεί αυτή την εβδομάδα στις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Ολλανδία.

  08:06 12/11

  Τα 5 μυστικά του Μπιλ Γκέιτς για την ευτυχία

  Πώς θα μπορούσατε να καταλήξετε κάτι πολύ περισσότερο από ένας εγωιστής, μοναχικός δισεκατομμυριούχος.

  17:36 11/11

  Η Blackstone εξαγοράζει το ποσοστό του Ρώσου δισεκατομμυριούχου ιδιοκτήτη του Bumble

  Η Blackstone θα εξαγοράσει το ποσοστό του Andrey Andreev στον όμιλο MagicLab, ιδιοκτήτη του Bumble, σε μια συμφωνία που αποτιμά τον όμιλο στα 3 δισ. δολάρια.

  07:52 11/11

  Η Alibaba ετοιμάζει να "σηκώσει" 15 δισ. δολάρια από το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ

  Προωθεί τη μεγαλύτερη δευτερεύουσα διασυνοριακή εγγραφή στο ταμπλό του Χονγκ Κονγκ, εν μέσω ραγδαίας πολιτικής αναταραχής.

  08:50 10/11

  Ο δισεκατομμυριούχος Ben Silbermann του Pinterest έχασε 300 εκατ. δολ. μετά την κατακόρυφη πτώση της μετοχής

  Η πιο αρνητική επίδοση του Pinterest ήταν η αύξηση των ζημιών, οι οποίες διπλασιάστηκαν και έφτασαν τα 413 εκατ. δολ.

  08:15 10/11

  UBS: Οι επιχειρήσεις που ελέγχονται από δισεκατομμυριούχους υπεραποδίδουν

  Ο πλούτος των δισεκατομμυριούχων συρρικνώθηκε το 2018.

  10:04 09/11

  Η πτώση του Τείχους του Βερολίνου 30 χρόνια μετά

  Δεν αποτελεί απλά την καταστροφή ενός φυσικού εμποδίου που για 28 χρόνια χώριζε μια πόλη σε δύο αντίθετες πλευρές, αλλά σηματοδοτεί την αρχή του τέλους του μοντέλου που κυριάρχησε στην Ευρώπη.

  16:15 08/11

  Η αποχώρηση του CEO της GAP κλείνει άλλο ένα κεφάλαιο στην πολύπαθη ιστορία της εταιρείας

  O Art Peck αποσύρεται από CEO της Gap, γράφοντας ένα νέο κεφάλαιο στην πολύπαθη ιστορία του λιανοπωλητή. Ο Peck θα εγκαταλείψει επίσης τη θέση του από το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, σύμφωνα...

  14:21 08/11

  Η Σαουδική Αραβία φέρεται να επένδυσε $400 εκατ. στη μυστική startup του ιδρυτή της Uber

  Η μυστικοπαθής νέα startup εστίασης του δισεκατομμυριούχου Travis Kalanick, CloudKitchens, έλαβε αθόρυβα το ποσό των 400 εκατ. δολαρίων από το fund διαχείρισης κρατικού πλούτου της Σαουδικής Αραβίας.

  16:01 07/11

  Ακόμη ένα φρικτό έτος για το επενδυτικό fund του Carl Icahn

  Η μακροχρόνια στρατηγική του θρυλικού trader της Wall Street, Carl Icahn, να τάσσεται κόντρα στην άνοδο των μετοχών εξακολουθεί να του στοιχίζει. Το επενδυτικό του fund "φλερτάρει" με ετήσιες...

  12:36 07/11

  Πρώην υπάλληλοι του Twitter κατηγορούνται πως κατασκόπευσαν για τη Σαουδική Αραβία

  Ένας από τους πρώην υπαλλήλους δέχτηκε πληρωμή άνω των 300.000 δολαρίων για να κατασκοπεύσει για τη Σαουδική κυβέρνηση.

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  109,5 δισ. $

  +85,8 εκ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  107,2 δισ. $

  +176,9 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  106,5 δισ. $

  +500,0 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  86,5 δισ. $

  -25,5 εκ. $

  Mark Zuckerberg

  Mark Zuckerberg

  71,6 δισ. $

  -14,5 εκ. $