Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 23-Οκτ-2019 01:16

  Γιατί οι ιδρυτές του SmileDirectClub δεν είναι πλέον δισεκατομμυριούχοι

  Γιατί οι ιδρυτές του SmileDirectClub δεν είναι πλέον δισεκατομμυριούχοι
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Lauren Debter
   
  Όταν η εταιρεία SmileDirectClub εισήχθη στο χρηματιστήριο τον Σεπτέμβριο, οι 30χρονοι συνιδρυτές της έγιναν δύο από τους νεότερους δισεκατομμυριούχους στις ΗΠΑ, όπως και ο πατέρας του ενός εξ αυτών. Ένα μήνα και κάτι αργότερα, με τη μετοχή της εταιρείας να έχει καταποντιστεί, και οι τρεις έχουν χάσει το status του δισεκατομμυριούχου.
   
  Η μετοχή της SmileDirectClub έχει "βυθιστεί” κατά 60% από τότε που η εταιρεία εισήχθη στο χρηματιστήριο τον περασμένο μήνα, καθιστώντας την μία από τις χειρότερες αρχικές δημόσιες προσφορές (IPO) του έτους. Η μετοχή της καταγράφει πτώση, καθώς η εταιρεία, η οποία κατασκευάζει ευθυγραμμιστές δοντιών στα μέτρα του πελάτη (σ.σ. εναλλακτική λύση της ορθοδοντικής με "σιδεράκια”), παλεύει να αντιμετωπίσει ένα κύμα πώλησης ανοικτών θέσεων και ενώ μια ακόμα ρυθμιστική αρχή των ΗΠΑ εξετάζει να επιβάλλει νέους περιορισμούς στις δραστηριότητές της.
   
  Οι ιδρυτές της SmileDirectClub Jordan Katzman και Alex Fenkell, 30 ετών αμφότεροι, έχουν σήμερα περιουσία που εκτιμάται περίπου στα 770 εκατ. δολάρια και 700 εκατ. δολάρια, αντιστοίχως. Ο David Katzman, πατέρας του Jordan και διευθύνων σύμβουλος της SmileDirectClub, έχει περιουσία 970 εκατ. δολάρια. Συνολικά οι τρεις τους διέθεσαν μετοχές αξίας άνω των 100 εκατ. δολαρίων στο πλαίσιο της IPO, αλλά παραμένουν οι μεγαλύτεροι μέτοχοι της εταιρείας, με το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας τους να συνδέεται με την επιχείρηση.
   
  Η τελευταία πρόκληση που αντιμετωπίζει η επιχείρηση έρχεται από την Καλιφόρνια, όπου ο κυβερνήτης Gavin Newsom πέρασε νομοσχέδιο στις 14 Οκτωβρίου, το οποίο εισάγει νέους κανόνες για τις λεγόμενες εταιρείες τηλεοδοντιατρικής, όπως είναι η  SmileDirectClub. Το νομοσχέδιο εισάγει συγκεκριμένα μέτρα προστασίας των καταναλωτών, όπως η απαγόρευση σε εταιρείες όπως η SmileDirectClub να απαιτούν από τους ασθενείς να υπογράψουν οποιαδήποτε συμφωνία περιορίζει τη δυνατότητά τους να υποβάλλουν καταγγελία στον Οδοντιατρικό Σύλλογο της πολιτείας.
   
  Δύο ημέρα αργότερα από την υπογραφή του νομοσχεδίου η SmileDirectClub κατέθεσε αγωγή, ισχυριζόμενη ότι ο Οδοντιατρικός Σύλλογος της Καλιφόρνια διεξήγαγε "σειρά συντονισμένων επιδρομών" στα σημεία λιανικής πώλησης της εταιρείας με στόχο "να εκφοβίσει και να παρενοχλήσει” την εταιρεία και τους υπαλλήλους της. Εκπρόσωπος της εταιρείας μάλιστα δήλωσε ότι η αγωγή δεν κατατέθηκε ως απάντηση στην έγκριση του νομοσχεδίου. Η SmileDirectClub ωστόσο αντιμετωπίζει προβλήματα όσον αφορά τις επιχειρηματικές πρακτικές της και από τις ρυθμιστικές αρχές της Τζόρτζια και της Αλαμπάμα.
   
  Εν τω μεταξύ, και η επιχείρηση χρηματοοικονομικών ερευνών Hindenburg Research έχει στοχοποιήσει την εταιρεία, δημοσιεύοντας μια μακροσκελή έκθεση πριν από αρκετές εβδομάδες, όπου κατηγορεί τη SmileDirectClub ότι παραλείπει "απαραίτητα στάδια της διαδικασίας” και θέτει σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια των πελατών της. Η ίδια ωστόσο έχει λάβει "θέση πώλησης” για τις μετοχές της SmileDirectClub, που σημαίνει ότι θα επωφεληθεί εάν οι μετοχές της υποχωρήσουν.

  Φθηνότερη εναλλακτική λύση

  Η SmileDirectClub προσφέρει τους ευθυγραμμιστές δοντιών της ως φθηνότερη και καλύτερη εναλλακτική λύση από τα σιδεράκια δοντιών. Ζητάει από τους πελάτες να πάρουν αποτύπωμα από τα δόντια τους στο σπίτι ή σε κάποιο από τα 300 και πλέον φυσικά καταστήματά της, τα οποία περιλαμβάνουν και σημεία εντός των φαρμακείων των αλυσίδων CVS και Walgreens (σ.σ. πρόκειται για δύο από τις μεγαλύτερες αλυσίδες φαρμακείων στις ΗΠΑ). Στη συνέχεια, ένας από τους 240 ορθοδοντικούς και οδοντιάτρους της εταιρείας εξετάζει τα αποτυπώματα αυτά απομακρυσμένα (σ.σ. μέσω τηλεοδοντιατρικής) και φτιάχνει τον προσωποιημένο ευθυγραμμιστή δοντιών του πελάτη, ο οποίος και αποστέλλεται ταχυδρομικά στο σπίτι του.
   
  Η άμεση πρόσβαση στον πελάτη που προσφέρει η πολιτική της SmileDirectClub, δίνει τη δυνατότητα στην εταιρεία να προσφέρει χαμηλότερες τιμές, χρεώνοντας μόλις 1.895 δολάρια, όταν το κόστος για "σιδεράκια” συνήθως κυμαίνεται στα 5.000 δολάρια. Το κόστος για τον καταναλωτή είναι υψηλότερο ακόμη και στην περίπτωση που επιλέξει τη μέθοδο Invisalign [σ.σ. ορθοδοντική θεραπεία με χρήση νάρθηκα δοντιών (πλαστικές μεμβράνες)], η οποία κοστίζει από 3.000 έως 8.000 δολάρια, μέθοδος η οποία όμως συνήθως απευθύνεται σε καταναλωτές που αντιμετωπίζουν πιο δύσκολα προβλήματα με τα δόντια τους.
   
  Η SmileDirectClub έχει βρεθεί στο στόχαστρο των Αμερικανών οδοντιάτρων και ορθοδοντικών από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής της, το 2014. Ο Αμερικανικός Οδοντιατρικός Σύλλογος δημοσίευσε μια "ιδιαίτερα αποθαρρυντική” ανάλυση για τη χρήση της συγκεκριμένης υπηρεσίας, ενώ έχει υποβάλει αγωγές στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (Federal Trade Commission - FTC) ΗΠΑ και στον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA). O Αμερικανικός Σύλλογος Ορθοδοντικών έχει επίσης καταθέσει αγωγές στους Οδοντιατρικούς Συλλόγους 36 πολιτειών.
   
  Ένας από τους κυριότερους λόγους της σφοδρής κριτικής που υφίσταται η εταιρεία είναι ότι η εξαίρεση από τη διαδικασία των ορθοδοντικών και των οδοντιάτρων, οδηγεί στην παροχή ελλιπούς φροντίδας στους ασθενείς. Οι φορείς του κλάδου ισχυρίζονται η εταιρεία παραλείπει απαραίτητα στάδια της διαδικασία, όπως για παράδειγμα ότι δεν απαιτεί οδοντιατρική εξέταση, και δεν παρέχει στον πελάτη άμεση πρόσβαση σε οδοντίατρο ή ορθοδοντικό, καθιστώντας δύσκολο για τον πελάτη να απευθύνει ερωτήσεις ή ανησυχίες σε κάποιον ειδικό.
   
  Η "έλλειψη σεβασμού στην υγεία και την ασφάλεια των καταναλωτών, αφενός, και οι επίμονες παραπλανητικές προωθητικές ενέργειες για την επίτευξη υψηλών πωλήσεων, αφετέρου, αποτελούν το επιχειρηματικό μοντέλο της SmileDirectClub", αναφέρει η αγωγή κατά της εταιρείας που κατατέθηκε στην FTC.

  Υποστήριξη από τη Wall Street

  Το θέμα έχει απασχολήσει τις αρχές αρκετών πολιτειών των ΗΠΑ. Στη Τζώρτζια, ο οδοντιατρικός σύλλογος έχει περάσει νόμο που ορίζει ότι απαιτείται η παρουσία εξουσιοδοτημένου οδοντιάτρου κατά τη διάρκεια λήψης των τρισδιάστατων φωτογραφιών που απαιτούνται για τη δημιουργία των ευθυγραμμιστών. Στην Αλαμπάμα, ο οδοντιατρικός σύλλογος έχει ξεκαθαρίσει ότι σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία, όταν λαμβάνονται ψηφιακές φωτογραφίες είναι απαραίτητη η "άμεση επίβλεψη" από οδοντίατρο. Η SmileDirectClub κατέθεσε αγωγές και στις δύο αυτές πολιτείες, ισχυριζόμενοι ότι οι σχετικοί νόμοι πλήττουν τον ανταγωνισμό.

  "Νομίζω ότι κάθε φορά που εμφανίζεται κάτι καινοτόμο, το κατεστημένο αντιδρά. Αυτό ακριβώς συμβαίνει και σε αυτήν την περίπτωση”, είχε δηλώσει τον Σεπτέμβριο ο οικονομικός διευθυντής της εταιρείας, Kyle Wailes. Μόλις την περασμένη Παρασκευή, δε, εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε ότι το νομοσχέδιο που πέρασε η Καλιφόρνια αυξάνει το κόστος οδοντιατρικής φροντίδας των καταναλωτών, προσθέτοντας ότι πίσω από την κίνηση αυτή βρίσκονται επιχειρηματικά συμφέροντα που "έχουν στόχο να προστατέψουν τις τσέπες των οδοντιάτρων και των ορθοδοντικών, οι οποίοι δεν θέλουν να χάσουν τον έλεγχο στη διαμόρφωση των τιμών που επιβάλλουν τους ασθενείς”.

  Παρά τη "βουτιά” που έχει σημειώσει η μετοχή της SmileDirectClub τις τελευταίες εβδομάδες, πάντως, και οι δέκα αναλυτές της Wall Street που καλύπτουν την εταιρεία διατηρούν τη σύσταση "αγοράς” για τις μετοχές της. Σημειώνεται ωστόσο ότι πολλές εξ αυτών, όπως οι JPMorgan, Credit Suisse και Jefferies, είχαν συμμετάσχει ως ανάδοχοι στην αρχική δημόσια προσφορά της εταιρείας.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  08:19 17/11

  Ford εναντίον Ferrari: Η πραγματική ιστορία πίσω από την πιο σφοδρή αντιζηλία της αυτοκίνησης

  H ιστορία του πώς ο Henry Ford II επιχείρησε να αποκτήσει τη Ferrari το 1963, προκαλώντας μια δεκαετή διαμάχη με τον Enzo Ferrari.

  11:24 16/11

  Τα κρυφά όπλα της Apple στον "πόλεμο του streaming"

  Εάν οι πελάτες της Apple γίνουν και συνδρομητές της Apple TV+, εκτιμάται πως έως το 2025 το συγκεκριμένο τμήμα θα μπορεί να καταγράφει έσοδα της τάξης των 9 δισ. δολ.

  22:08 15/11

  Τράμπ εναντίον Μπέζος: Διαμάχη Amazon-Πενταγώνου για σύμβαση 10 δισ. δολ.

  Εκπρόσωπος της Amazon κάνει λόγο για "σαφείς ελλείψεις"και "αδιαμφισβήτητη προκατάληψη" εκ μέρους του Πενταγώνου.

  15:25 15/11

  Η κρίση των αλυσίδων εστίασης στις ΗΠΑ - Χρεοκόπησε και η Houlihan's

  Προσθέτοντας τον εαυτό της στη λίστα άλλων 3 αλυσίδων του κλάδου που χρειάζονται επίσης διάσωση εάν πρόκειται να παραμείνουν στη ζωή.

  08:25 15/11

  Η δέσμευση Τζόνσον για στροφή στην αιολική ενέργεια απειλείται από το Brexit

  Ο Τζόνσον υποσχέθηκε πρόσφατα να τετραπλασιάσει την παραγωγή ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου από υπεράκτια αιολικά πάρκα έως το 2030. Όμως, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι ο στόχος αυτός είναι...

  16:54 14/11

  O Jamie Dimon καταγγέλλει την ανισότητα πλούτου αλλά δεν μιλά για τις δικές του αποδοχές των 31 εκατ. δολαρίων

  Ο CEO της JPMorgan Chase παραδέχτηκε ότι η ανισότητα των πλούτου είναι μεγάλο πρόβλημα, αλλά απέφυγε τις ερωτήσεις σχετικά τις δικές του διόλου ευκαταφρόνητες αποδοχές.

  01:30 14/11

  Η αυγή των νεοτραπεζών: Οι Fintechs προσπαθούν να αφανίσουν τις παραδοσιακές τράπεζες

  Δεκάδες ψηφιακές τράπεζες, γνωστές και ως νεοτράπεζες, έχουν κάνει την εμφάνισή τους σε όλο τον κόσμο και τα venture capitals στοιχηματίζουν δισεκατομμύρια ότι θα αντικαταστήσουν τα παραδοσιακά...

  17:27 13/11

  Προβλήματα για πολλούς χρήστες λίγες ώρες αφότου ξεκίνησε η λειτουργία της Disney+

  60 εκατομμύρια έως 90 εκατομμύρια είναι οι συνδρομητές που η Disney στοχεύει να έχει στην Disney + μέχρι το 2024.

  14:40 13/11

  Το πιο ακριβό ρολόι στον κόσμο - Το Patek Philippe που δημοπρατήθηκε έναντι 31 εκατ. δολαρίων

  Το Grandmaster Chime 6300A έχει κατασκευαστεί αποκλειστικά από ανοξείδωτο χάλυβα, έχει δύο όψεις (ροζ χρυσό/μαύρο), διαθέτει 20 λειτουργίες και είναι το πιο πολύπλοκο ρολόι της εταιρείας.

  08:32 13/11

  Απώλειες $1 δισ. "μετρούν" οι μεγαλομέτοχοι της Gap από την κατάρρευση της μετοχής

  Τον τελευταίο χρόνο η Gap έχει δει τη μετοχή της να "βυθίζεται", στοιχίζοντας στην οικογένεια Fisher που έχει τον έλεγχο της εταιρείας 1 δισ. δολάρια, ενώ μόλις την περασμένη εβδομάδα γνωστοποίησε...

  13:35 12/11

  Ποιες συσκευές είναι συμβατές με την υπηρεσία streaming Disney+

  H νέα υπηρεσία streaming της Disney ξεκινά να λειτουργεί αυτή την εβδομάδα στις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Ολλανδία.

  08:06 12/11

  Τα 5 μυστικά του Μπιλ Γκέιτς για την ευτυχία

  Πώς θα μπορούσατε να καταλήξετε κάτι πολύ περισσότερο από ένας εγωιστής, μοναχικός δισεκατομμυριούχος.

  17:36 11/11

  Η Blackstone εξαγοράζει το ποσοστό του Ρώσου δισεκατομμυριούχου ιδιοκτήτη του Bumble

  Η Blackstone θα εξαγοράσει το ποσοστό του Andrey Andreev στον όμιλο MagicLab, ιδιοκτήτη του Bumble, σε μια συμφωνία που αποτιμά τον όμιλο στα 3 δισ. δολάρια.

  07:52 11/11

  Η Alibaba ετοιμάζει να "σηκώσει" 15 δισ. δολάρια από το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ

  Προωθεί τη μεγαλύτερη δευτερεύουσα διασυνοριακή εγγραφή στο ταμπλό του Χονγκ Κονγκ, εν μέσω ραγδαίας πολιτικής αναταραχής.

  08:50 10/11

  Ο δισεκατομμυριούχος Ben Silbermann του Pinterest έχασε 300 εκατ. δολ. μετά την κατακόρυφη πτώση της μετοχής

  Η πιο αρνητική επίδοση του Pinterest ήταν η αύξηση των ζημιών, οι οποίες διπλασιάστηκαν και έφτασαν τα 413 εκατ. δολ.

  08:15 10/11

  UBS: Οι επιχειρήσεις που ελέγχονται από δισεκατομμυριούχους υπεραποδίδουν

  Ο πλούτος των δισεκατομμυριούχων συρρικνώθηκε το 2018.

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  108,6 δισ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  107,4 δισ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  107,3 δισ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  86,6 δισ. $

  Mark Zuckerberg

  Mark Zuckerberg

  72,3 δισ. $