Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 22-Οκτ-2019 18:05

  Οι εταιρείες που εγκατέλειψαν το Libra του Facebook

  Οι εταιρείες που εγκατέλειψαν το Libra του Facebook
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Sergei Klebnikov

  Ενώ οι νομοθέτες ακόμα προσπαθούν να βρουν τρόπο να "ρυθμίσουν” το νέο κρυπτονόμισμα Libra του Facebook, το όλο εγχείρημα του κοινωνικού δικτύου έχει βρεθεί αντιμέτωπο με σημαντικά εμπόδια τους τελευταίους μήνες, καθώς περισσότεροι από το ένα τέταρτο των αρχικών εταίρων της κοινοπραξίας που έχει συσταθεί για τον έλεγχό του να εγκατέλειψαν το "πλοίο” εν μέσω των συνεχιζόμενων ελέγχων των ρυθμιστικών αρχών.

  Η κοινοπραξία των εταιρειών, η οποία θα αναλάβει τη διαχείριση και τον έλεγχο του κρυπτονομίσματος -γνωστή ως Ένωση Libra- περιελάμβανε αρχικά 28 μέλη, όμως μετά την αντίδραση των ρυθμιστικών αρχών και κυβερνητικών αξιωματούχων ο αριθμός αυτός άρχισε να μειώνεται.

  Στις 4 Οκτωβρίου, η PayPal έγινε η πρώτη εταιρεία που αποσύρθηκε από την κοινοπραξία. Ένα ιδιαίτερα συμβολικό πλήγμα δεδομένου ότι ο David Marcus, επικεφαλής του Facebook Libra, ήταν τότε πρόεδρος της εταιρείας.

  Ωστόσο, το σημαντικότερο πλήγμα για το κρυπτονόμισμα ήρθε μια εβδομάδα μετά την αποχώρηση της PayPal, όταν ορισμένες από τις μεγαλύτερες εταιρείες υπηρεσιών πληρωμών στον κόσμο επίσης απέσυραν τη στήριξή τους στο εγχείρημα, συμπεριλαμβανομένων των Visa, Mastercard, Stripe, Mercado Pago και eBay.

  Η Brooking Holdings, ιδιοκτήτρια των ταξιδιωτικών ιστοσελίδων Booking.com, Priceline και Kayak, εγκατέλειψε επίσης την πρωτοβουλία λίγες ημέρες αργότερα.

  Αφότου έχασε επτά από τους σημαντικότερους εταίρους της σε λιγότερο από έναν μήνα, η Ένωση Libra έχει απομείνει πλέον με 21 μέλη, στα οποία περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων οι Uber, Lyft, Spotify, Vodafone και το venture capital Andreessen Horowitz.

  Με τα σημάδια όμως να δείχνουν ότι το Facebook είναι αποφασισμένο να προχωρήσει, η πρωτοβουλία θα πρέπει πλέον να στηριχθεί κυρίως στη συνδρομή μικρότερων εταιρειών παροχής υπηρεσιών πληρωμών, σε venture capitals, μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς και παρόχους τηλεπικοινωνιών.

  Εν τω μεταξύ, σε μια ακόμη στρατηγική αναστροφή εν μέσω του αυξανόμενου σκεπτικισμού που αντιμετωπίζει σχετικά με το λανσάρισμα του δικού του κρυπτονομίσματος, το Facebook ανακοίνωσε την Κυριακή ότι αντί να προχωρήσει στη δημιουργία ενός νέου "συνθετικού” παγκόσμιου νομίσματος, το εγχείρημα θα μπορούσε να αξιοποιήσει κρυπτονομίσματα συνδεδεμένα με παραδοσιακά νομίσματα, όπως το δολάριο και το ευρώ.

  Σημειώνεται ότι από τότε που ανακοινώθηκε η πρωτοβουλία για την ανάπτυξη του Libra, τον Ιούνιο, το σχέδιο του Facebook για τη δημιουργία ενός παγκόσμιου δικτύου πληρωμών μέσω κρυπτονομισμάτων έχει τεθεί στο μικροσκόπιο. Εξάλλου, από την πρώτη στιγμή, το Libra έχει αντιμετωπίσει την επιφυλακτικότητα των νομοθετικών και χρηματιστηριακών ρυθμιστικών αρχών που έχουν εκφράσει την αβεβαιότητά τους σχετικά με τον τρόπο ρύθμισης του προτεινόμενου νομίσματος αλλά και τις ανησυχίες τους για θέματα προστασίας των προσωπικών δεδομένων.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  111,3 δισ. $

  +814,0 εκ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  107,1 δισ. $

  +89,9 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  106,8 δισ. $

  +218,4 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  87,5 δισ. $

  +522,5 εκ. $

  Mark Zuckerberg

  Mark Zuckerberg

  71,6 δισ. $

  +1.264,5 εκ. $