Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 18-Οκτ-2019 15:16

  Αυτοί οι δισεκατομμυριούχοι θέλουν οι βαθύπλουτοι να πληρώνουν περισσότερα σε φόρους

  Αυτοί οι δισεκατομμυριούχοι θέλουν οι βαθύπλουτοι να πληρώνουν περισσότερα σε φόρους
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Carter Coudriet

  Οριακός φορολογικός συντελεστής 70%. Φόρος κληρονομιάς 77%. Φόρος 3% σε κάθε δολάριο για 1 δισ. δολάρια καθαρής αξίας. Καθώς τα ποικίλα σχέδια φορολόγησης των βαθύπλουτων κερδίζουν έδαφος στον αμερικανικό πολιτικό διάλογο –και μετά την πρόσφατη βόμβα ότι οι 400 πλουσιότεροι Αμερικανοί πλήρωσαν χαμηλότερο φόρο από άλλες εισοδηματικές τάξεις πέρυσι- πολλοί δισεκατομμυριούχοι μπαίνουν στη διαδικασία να αμφισβητήσουν ακόμη και την ίδια την ύπαρξή τους εν μέσω της ολοένα και αυξανόμενης εισοδηματικής ανισότητας.

  Τουλάχιστον δώδεκα δισεκατομμυριούχοι έχουν καλέσει δημόσια τους υπερ-πλούσιους να καταβάλλουν περισσότερους φόρους. Τη Δευτέρα, ο πρόεδρος και συνιδρυτής της Salesforce Marc Benioff έγραψαν το τελευταίο μιας σειράς άρθρων που προτείνουν υψηλότερους φόρους για τους πλούσιους. Ο επιχειρηματίας του κλάδου λογισμικού, ο οποίος κατατάσσεται στο Νο 93 της λίστας Forbes 400 με τους πλουσιότερους Αμερικάνους, έγραψε ότι "η αύξηση των φόρων σε βάρος υψηλών εισοδημάτων όπως το δικό μου, θα βοηθούσε στην άντληση των τρισεκατομμυρίων δολαρίων που χρειαζόμαστε απεγνωσμένα να βελτιώσουμε την εκπαίδευση και την υγειονομική περίθαλψη και να καταπολεμήσουμε την κλιματική αλλαγή".

  Δεν είναι ο μόνος δισεκατομμυριούχος που πιέζει για να καταβληθούν περισσότερα. Ο Bill Gates και ο Warren Buffett, ο 2ος και 3ος  πλουσιότερος Αμερικανός, είναι οι πιο εύποροι υποστηρικτές του φόρου κληρονομιάς, ο οποίος επιβάλλεται στα περιουσιακά στοιχεία των ανθρώπων που έχουν αποβιώσει. Ο Buffett έχει πολλά χρόνια που τάσσεται υπέρ της υψηλότερης φορολόγησης του πλούτου και το 2017 δήλωσε στο CNBC ότι η προτεινόμενη κατάργηση του φόρου κληρονομιάς ήταν "ένα φοβερό λάθος." Ο Gates τον Φεβρουάριο αποκάλεσε τον εαυτό του το μεγαλύτερο υποστηρικτή "της συγκέντρωσης περισσότερων χρημάτων μέσω του φόρου κληρονομιάς". Άλλοι, όπως ο George Soros ή ο φιλάνθρωπος Eli Broad, στηρίζουν ένα είδος φόρου περιουσίας, που θα στοχεύει στην καθαρή αξία του φορολογούμενου.

  Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι αυτοί που καλούν για υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές είναι λίγοι μεταξύ των άνω των 600 δισεκατομμυριούχων των ΗΠΑ. Υπάρχουν δισεκατομμυριούχοι που ζητούν το ακριβώς αντίθετο: χαμηλότερους συντελεστές για τους ίδιους και τις επιχειρήσεις τους. Ο επενδυτής Carl Ichahn, για παράδειγμα, μετακινεί την επιχείρησή του από τη Νέα Υόρκη στη Φλόριντα σε αναζήτηση χαμηλότερης φορολογίας. 

  Οι περισσότεροι Αμερικάνοι είναι διχασμένοι στο θέμα των φόρων. Έρευνα του Pew Research Center έδειξε ότι, ενώ το 79% των Δημοκρατικών έχουν αρνητική άποψη για τον αμερικανικό φορολογικό νόμο, το 71% των Ρεπουμπλικάνων τον εγκρίνουν.

  Ακολουθούν 12 δισεκατομμυριούχοι, με σειρά καθαρής αξίας, που εξέφρασαν ανοιχτά τη στήριξή τους για υψηλότερους φόρους επί των υψηλών εισοδημάτων την προηγούμενη διετία:

  Bill Gates
  Microsoft, Ιδρυτής
  Καθαρή Αξία: $105,3 ΔΙΣ

  Ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο είναι ένας επί μακρόν οπαδός του φόρου κληρονομιάς. Ο Gates δήλωσε στον Randall Lane του Forbes νωρίτερα φέτος ότι "Η άποψή μου είναι ότι πρέπει να υπάρχει φόρος κληρονομιάς και ίσως υψηλότερος από αυτόν που έχουμε σήμερα". Αντέδρασε, ωστόσο, στην ακραία γνώμη ενός Γερουσιαστής. Ο Bernie Sanders δήλωσε ότι δεν θα έπρεπε να υπάρχουν δισεκατομμυριούχοι: "Φοβάμαι ότι αν όντως εφαρμόζαμε κάτι τέτοιο, τότε το ποσό που θα κερδίζαμε θα ήταν πολύ μικρότερο από το ποσό που θα χάναμε", είπε ο Gates.

  Warren Buffett
  Berkshire Hathaway, CEO
  Καθαρή Αξία: $82 ΔΙΣ

  Τον Φεβρουάριο, ο Buffett δήλωσε στο CNBC ότι "οι πλούσιοι σίγουρα υπο-φορολογούνται σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό". Αυτός ο τρόπος σκέψης δεν είναι πρωτόγνωρος για τον Μάγο της Ομάχα: Σε άρθρο του στους New York Times το 2011, ο Buffett είχε καλέσει το έθνος να "σταματήσει να φροντίζει τους πολύ πλούσιους" και υπογράμμιζε ότι ο ίδιος φορολογούνταν με χαμηλότερο συντελεστή από οποιονδήποτε άλλον στο γραφείο του.

  Michael Bloomberg
  Bloomberg LP, συνιδρυτής
  Καθαρή Αξία: $51,1 ΔΙΣ

  Ενώ για κάποιο διάστημα εξέταζε το ενδεχόμενο να διεκδικήσει την προεδρία των ΗΠΑ, ο Bloomberg τράβηξε την προσοχή των μίντια για την κριτική που άσκησε στο σχέδιο φορολόγησης του πλούτου της υποψήφιας Γερουσιαστή των Δημοκρατικών, Elizabeth Warren. Ο δισεκατομμυριούχος σημείωσε ότι "εάν θες να επιλύσεις το πρόβλημα της εισοδηματικής ανισότητας, ένα από τα πράγματα που έχεις να κάνεις είναι να προσαρμόσεις την προοδευτικότητα των φόρων".

  Ray Dalio
  Bridgewater Associates, ιδρυτής
  Καθαρή Αξία: $18,7 ΔΙΣ

  Ο ιδρυτής του μεγαλύτερου hedge fund στον κόσμο απάντησε ωμά στην εκπομπή "60 Minutes" όταν ρωτήθηκε εάν πρόσωπα τόσο πλούσια όσο ο ίδιος πρέπει να φορολογούνται περισσότερο: "Φυσικά… Λέω κάτι παράλογο;"

  Pierre Omidyar
  eBay, ιδρυτής
  Καθαρή Αξία: $ 12,4 ΔΙΣ

  Σε μια ανάρτηση στο Twitter τον Ιανουάριο, ο Omidyar εξέφρασε την υποστήριξή του για έναν υψηλότερο φόρο κεφαλαιουχικών κερδών ή ακόμη και για έναν "νέο φόρο δεδομένων", από τη στιγμή που τα "τεχνολογικά" δεδομένα που δημιουργούνται από την απασχόληση παράγουν ολοένα και αυξανόμενες αποδόσεις για λίγους ιδιοκτήτες. Εξέφρασε την ανησυχία ότι ένας φόρος περιουσίας  θα προκαλούσε "φυγή κεφαλαίων και οι περίπλοκες διεθνείς δομές ιδιοκτησίας θα καθιστούσαν ακόμη πιο δύσκολο να προσδιοριστεί ποιος ελέγχει ποιους πόρους στον κόσμο."

  George Soros
  Soros Fund Management, Ιδρυτής
  Καθαρή Αξία: $8,3 ΔΙΣ

  Hansjoerg Wyss
  Synthes, ιδρυτής
  Καθαρή Αξία: $6,2 ΔΙΣ

  Οι δύο δισεκατομμυριούχοι στάθηκαν στο πλευρό πολλών άλλων πλουσίων –που περιλάμβαναν την Abigail Disney, τον συνιδρυτή του Dacebook Chris Hughes και μέλη των εύπορων οικογενειών Gund και Pritzker- όταν υπέγραψαν μια ανοιχτή επιστολή τον Ιούνιο καλώντας τους προεδρικούς υποψηφίους "να στηρίξουν έναν μέτριο φόρο σε βάρος της περιουσίας του 1/10 του πλουσιότερου 1% των Αμερικάνων –σε βάρος ημών".

  Eli Broad
  Kaufman & Broad, Ιδρυτής
  Καθαρή Αξία: $6,8 ΔΙΣ

  Ο Broad, ο οποίος έχτισε την περιουσία τους από τις κατασκευές και την ασφάλιση, έγραψε ένα άρθρο για τους New York Times τον Ιούνιο στο οποίο επαινούσε τον καπιταλισμό και στήριζε έναν φόρο περιουσίας: "Ένας φόρος περιουσίας μπορεί να αρχίσει να αντιμετωπίζει την εισοδηματική ανισότητα που διαβρώνει την ψυχή της χώρας μας. Έχω τη δυνατότητα να πληρώσω περισσότερα και γνωρίζω και άλλους που την έχουν".

  Marc Benioff
  Salesforce, Συνιδρυτής
  Καθαρή Αξία: $6.3 ΔΙΣ

  Εκτός από τη στήριξη υπέρ της αύξησης των φόρων σε άρθρο του στους New York Times τη Δευτέρα, ο Benioff κάλεσε επίσης τους ηγέτες των επιχειρήσεων "να εστιάσουν, όχι μόνο στους μετόχους τους, αλλά και σε όλους όσοι εμπλέκονται –υπαλλήλους, πελάτες, κοινότητες και πλανήτη". Ο Bennioff είχε προηγουμένως ξεκινήσει εκστρατεία για φόρο υπέρ των αστέγων στο Σαν Φρανσίσκο.

  Howard Schultz
  Starbucks, επίτιμος Πρόεδρος
  Καθαρή Αξία: $4,2 ΔΙΣ

  Νωρίτερα φέτος, ενώ ο Schultz εξέταζε τη συμμετοχή του στην κούρσα για την προεδρία, άσκησε έντονη κριτική σε ενδεχόμενη δραματική αύξηση των φόρων για τους πλούσιους –σε μια εποχή που η βουλευτής Alexandria Ocasio Cortez προωθούσε ένα σχέδιο οριακού φορολογικού συντελεστή 70% για τους εκατομμυριούχους. Τον Φεβρουάριο, αποκάλεσε το σχέδιό της "τιμωρητικό", αν και παραδέχθηκε επίσης ότι "θα έπρεπε να πληρώνω υψηλότερους φόρους".

  Mark Cuban
  Dallas Mavericks, Ιδιοκτήτης 
  Καθαρή Αξία: $4,1 ΔΙΣ

  Καλούμενος να σχολιάσει στο Twitter το 2017 τις προτεινόμενες φορολογικές περικοπές του Trump, ο παρουσιαστής του Shark Tank έγραψε: "Lol. Δεν μου αρέσουν οι προτεινόμενες φορολογικές περικοπές. Θεωρώ ότι πρέπει να μειώσουμε τους φόρους μισθωτών υπηρεσιών έτσι ώστε όλοι όσοι εργάζονται να πάρουν αύξηση και να το κάνουμε αυτό μέσω της φορολόγησης άλλων ανθρώπων όπως εγώ".

  Leon G. Cooperman
  Ιδρυτής Hedge fund
  Καθαρή Αξία: $3,2 ΔΙΣ

  Το άρθρο του βετεράνου της Wall Street στους Financial Times τον Ιούλιο έθετε υπό αμφισβήτηση το αν ο φόρος περιουσίας θα ήταν "ο καλύτερος δρόμος προς τα εμπρός για τη χώρα και το αν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι σε θέση να κάνει αποτελεσματική κατανομή αυτών των φορολογικών πόρων". Ωστόσο, τάχθηκε υπέρ ενός προοδευτικού φόρου εισοδήματος, γράφοντας:  "Το Κογκρέσο θα πρέπει να επανεξετάσει ‘τον κανόνα Buffett’, δηλαδή την πεποίθησή του ότι οι πλούσιοι δεν θα πρέπει να πληρώνουν μικρότερο ποσοστό του εισοδήματός τους σε φόρους από εκείνους που είναι λιγότερο εύποροι και να επιβάλλει έναν υπερ-φόρο σε όσους βγάζουν περισσότερα από 1 εκατομμύριο δολάρια".
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  17:34 18/11

  Αεροπορικές εταιρείες καθηλώνουν τα Boeing 737 MAX, όμως η τουρκική SunExpress αγόρασε 10

  Στην αεροπορική έκθεση του Ντουμπάι, η αεροπορική εταιρεία SunExpress άσκησε την option που είχε, ώστε να παραγγείλει 10 επιπλέον Boeing 737 MAX 8, ως μέρος της στρατηγικής ανανέωσης και ανάπτυξης...

  16:02 18/11

  R. Stone: Ο 6ος συνεργάτης του Τραμπ που καταδικάζεται βάσει της έρευνας Μάλερ

  Ο Stone είναι ο 6ος πρώην στενός συνεργάτης του Τραμπ που καταδικάζεται για συμμετοχή στην υπόθεση ανάμειξης της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016, βάσει της έρευνας του πρώην ειδικού...

  08:37 18/11

  Επιτήδειοι έβαλαν στο χέρι $2 εκατ. από πώληση ψεύτικων μετοχών Airbnb, Uber και Lyft

  Μέσα σε μόλις τέσσερις μήνες η Knightsbridge Private Partners φέρεται ότι κατάφερε να αποσπάσει από επενδυτές ποσό 2,1 δισ. δολαρίων πουλώντας τους ανύπαρκτες μετοχές τεχνολογικών κολοσσών εν όψει...

  08:19 17/11

  Ford εναντίον Ferrari: Η πραγματική ιστορία πίσω από την πιο σφοδρή αντιζηλία της αυτοκίνησης

  H ιστορία του πώς ο Henry Ford II επιχείρησε να αποκτήσει τη Ferrari το 1963, προκαλώντας μια δεκαετή διαμάχη με τον Enzo Ferrari.

  11:24 16/11

  Τα κρυφά όπλα της Apple στον "πόλεμο του streaming"

  Εάν οι πελάτες της Apple γίνουν και συνδρομητές της Apple TV+, εκτιμάται πως έως το 2025 το συγκεκριμένο τμήμα θα μπορεί να καταγράφει έσοδα της τάξης των 9 δισ. δολ.

  22:08 15/11

  Τράμπ εναντίον Μπέζος: Διαμάχη Amazon-Πενταγώνου για σύμβαση 10 δισ. δολ.

  Εκπρόσωπος της Amazon κάνει λόγο για "σαφείς ελλείψεις"και "αδιαμφισβήτητη προκατάληψη" εκ μέρους του Πενταγώνου.

  15:25 15/11

  Η κρίση των αλυσίδων εστίασης στις ΗΠΑ - Χρεοκόπησε και η Houlihan's

  Προσθέτοντας τον εαυτό της στη λίστα άλλων 3 αλυσίδων του κλάδου που χρειάζονται επίσης διάσωση εάν πρόκειται να παραμείνουν στη ζωή.

  08:25 15/11

  Η δέσμευση Τζόνσον για στροφή στην αιολική ενέργεια απειλείται από το Brexit

  Ο Τζόνσον υποσχέθηκε πρόσφατα να τετραπλασιάσει την παραγωγή ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου από υπεράκτια αιολικά πάρκα έως το 2030. Όμως, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι ο στόχος αυτός είναι...

  16:54 14/11

  O Jamie Dimon καταγγέλλει την ανισότητα πλούτου αλλά δεν μιλά για τις δικές του αποδοχές των 31 εκατ. δολαρίων

  Ο CEO της JPMorgan Chase παραδέχτηκε ότι η ανισότητα των πλούτου είναι μεγάλο πρόβλημα, αλλά απέφυγε τις ερωτήσεις σχετικά τις δικές του διόλου ευκαταφρόνητες αποδοχές.

  08:00 14/11

  Χάρης Μπρουµίδης: Επενδύουμε όχι μόνο σε υποδομές, αλλά και στη νέα γενιά

  Tο αποτύπωµά του στην κοινωνία µεγιστοποιεί ο τηλεπικοινωνιακός όµιλος µέσω του προγράµµατος Generation Next

  01:30 14/11

  Η αυγή των νεοτραπεζών: Οι Fintechs προσπαθούν να αφανίσουν τις παραδοσιακές τράπεζες

  Δεκάδες ψηφιακές τράπεζες, γνωστές και ως νεοτράπεζες, έχουν κάνει την εμφάνισή τους σε όλο τον κόσμο και τα venture capitals στοιχηματίζουν δισεκατομμύρια ότι θα αντικαταστήσουν τα παραδοσιακά...

  17:27 13/11

  Προβλήματα για πολλούς χρήστες λίγες ώρες αφότου ξεκίνησε η λειτουργία της Disney+

  60 εκατομμύρια έως 90 εκατομμύρια είναι οι συνδρομητές που η Disney στοχεύει να έχει στην Disney + μέχρι το 2024.

  14:40 13/11

  Το πιο ακριβό ρολόι στον κόσμο - Το Patek Philippe που δημοπρατήθηκε έναντι 31 εκατ. δολαρίων

  Το Grandmaster Chime 6300A έχει κατασκευαστεί αποκλειστικά από ανοξείδωτο χάλυβα, έχει δύο όψεις (ροζ χρυσό/μαύρο), διαθέτει 20 λειτουργίες και είναι το πιο πολύπλοκο ρολόι της εταιρείας.

  08:32 13/11

  Απώλειες $1 δισ. "μετρούν" οι μεγαλομέτοχοι της Gap από την κατάρρευση της μετοχής

  Τον τελευταίο χρόνο η Gap έχει δει τη μετοχή της να "βυθίζεται", στοιχίζοντας στην οικογένεια Fisher που έχει τον έλεγχο της εταιρείας 1 δισ. δολάρια, ενώ μόλις την περασμένη εβδομάδα γνωστοποίησε...

  13:35 12/11

  Ποιες συσκευές είναι συμβατές με την υπηρεσία streaming Disney+

  H νέα υπηρεσία streaming της Disney ξεκινά να λειτουργεί αυτή την εβδομάδα στις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Ολλανδία.

  08:06 12/11

  Τα 5 μυστικά του Μπιλ Γκέιτς για την ευτυχία

  Πώς θα μπορούσατε να καταλήξετε κάτι πολύ περισσότερο από ένας εγωιστής, μοναχικός δισεκατομμυριούχος.

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  109,2 δισ. $

  +614,7 εκ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  107,4 δισ. $

  +13,5 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  106,5 δισ. $

  -844,4 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  86,4 δισ. $

  -208,1 εκ. $

  Mark Zuckerberg

  Mark Zuckerberg

  73,1 δισ. $

  +793,9 εκ. $