Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 18-Οκτ-2019 15:16

  Αυτοί οι δισεκατομμυριούχοι θέλουν οι βαθύπλουτοι να πληρώνουν περισσότερα σε φόρους

  Αυτοί οι δισεκατομμυριούχοι θέλουν οι βαθύπλουτοι να πληρώνουν περισσότερα σε φόρους
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Carter Coudriet

  Οριακός φορολογικός συντελεστής 70%. Φόρος κληρονομιάς 77%. Φόρος 3% σε κάθε δολάριο για 1 δισ. δολάρια καθαρής αξίας. Καθώς τα ποικίλα σχέδια φορολόγησης των βαθύπλουτων κερδίζουν έδαφος στον αμερικανικό πολιτικό διάλογο –και μετά την πρόσφατη βόμβα ότι οι 400 πλουσιότεροι Αμερικανοί πλήρωσαν χαμηλότερο φόρο από άλλες εισοδηματικές τάξεις πέρυσι- πολλοί δισεκατομμυριούχοι μπαίνουν στη διαδικασία να αμφισβητήσουν ακόμη και την ίδια την ύπαρξή τους εν μέσω της ολοένα και αυξανόμενης εισοδηματικής ανισότητας.

  Τουλάχιστον δώδεκα δισεκατομμυριούχοι έχουν καλέσει δημόσια τους υπερ-πλούσιους να καταβάλλουν περισσότερους φόρους. Τη Δευτέρα, ο πρόεδρος και συνιδρυτής της Salesforce Marc Benioff έγραψαν το τελευταίο μιας σειράς άρθρων που προτείνουν υψηλότερους φόρους για τους πλούσιους. Ο επιχειρηματίας του κλάδου λογισμικού, ο οποίος κατατάσσεται στο Νο 93 της λίστας Forbes 400 με τους πλουσιότερους Αμερικάνους, έγραψε ότι "η αύξηση των φόρων σε βάρος υψηλών εισοδημάτων όπως το δικό μου, θα βοηθούσε στην άντληση των τρισεκατομμυρίων δολαρίων που χρειαζόμαστε απεγνωσμένα να βελτιώσουμε την εκπαίδευση και την υγειονομική περίθαλψη και να καταπολεμήσουμε την κλιματική αλλαγή".

  Δεν είναι ο μόνος δισεκατομμυριούχος που πιέζει για να καταβληθούν περισσότερα. Ο Bill Gates και ο Warren Buffett, ο 2ος και 3ος  πλουσιότερος Αμερικανός, είναι οι πιο εύποροι υποστηρικτές του φόρου κληρονομιάς, ο οποίος επιβάλλεται στα περιουσιακά στοιχεία των ανθρώπων που έχουν αποβιώσει. Ο Buffett έχει πολλά χρόνια που τάσσεται υπέρ της υψηλότερης φορολόγησης του πλούτου και το 2017 δήλωσε στο CNBC ότι η προτεινόμενη κατάργηση του φόρου κληρονομιάς ήταν "ένα φοβερό λάθος." Ο Gates τον Φεβρουάριο αποκάλεσε τον εαυτό του το μεγαλύτερο υποστηρικτή "της συγκέντρωσης περισσότερων χρημάτων μέσω του φόρου κληρονομιάς". Άλλοι, όπως ο George Soros ή ο φιλάνθρωπος Eli Broad, στηρίζουν ένα είδος φόρου περιουσίας, που θα στοχεύει στην καθαρή αξία του φορολογούμενου.

  Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι αυτοί που καλούν για υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές είναι λίγοι μεταξύ των άνω των 600 δισεκατομμυριούχων των ΗΠΑ. Υπάρχουν δισεκατομμυριούχοι που ζητούν το ακριβώς αντίθετο: χαμηλότερους συντελεστές για τους ίδιους και τις επιχειρήσεις τους. Ο επενδυτής Carl Ichahn, για παράδειγμα, μετακινεί την επιχείρησή του από τη Νέα Υόρκη στη Φλόριντα σε αναζήτηση χαμηλότερης φορολογίας. 

  Οι περισσότεροι Αμερικάνοι είναι διχασμένοι στο θέμα των φόρων. Έρευνα του Pew Research Center έδειξε ότι, ενώ το 79% των Δημοκρατικών έχουν αρνητική άποψη για τον αμερικανικό φορολογικό νόμο, το 71% των Ρεπουμπλικάνων τον εγκρίνουν.

  Ακολουθούν 12 δισεκατομμυριούχοι, με σειρά καθαρής αξίας, που εξέφρασαν ανοιχτά τη στήριξή τους για υψηλότερους φόρους επί των υψηλών εισοδημάτων την προηγούμενη διετία:

  Bill Gates
  Microsoft, Ιδρυτής
  Καθαρή Αξία: $105,3 ΔΙΣ

  Ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο είναι ένας επί μακρόν οπαδός του φόρου κληρονομιάς. Ο Gates δήλωσε στον Randall Lane του Forbes νωρίτερα φέτος ότι "Η άποψή μου είναι ότι πρέπει να υπάρχει φόρος κληρονομιάς και ίσως υψηλότερος από αυτόν που έχουμε σήμερα". Αντέδρασε, ωστόσο, στην ακραία γνώμη ενός Γερουσιαστής. Ο Bernie Sanders δήλωσε ότι δεν θα έπρεπε να υπάρχουν δισεκατομμυριούχοι: "Φοβάμαι ότι αν όντως εφαρμόζαμε κάτι τέτοιο, τότε το ποσό που θα κερδίζαμε θα ήταν πολύ μικρότερο από το ποσό που θα χάναμε", είπε ο Gates.

  Warren Buffett
  Berkshire Hathaway, CEO
  Καθαρή Αξία: $82 ΔΙΣ

  Τον Φεβρουάριο, ο Buffett δήλωσε στο CNBC ότι "οι πλούσιοι σίγουρα υπο-φορολογούνται σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό". Αυτός ο τρόπος σκέψης δεν είναι πρωτόγνωρος για τον Μάγο της Ομάχα: Σε άρθρο του στους New York Times το 2011, ο Buffett είχε καλέσει το έθνος να "σταματήσει να φροντίζει τους πολύ πλούσιους" και υπογράμμιζε ότι ο ίδιος φορολογούνταν με χαμηλότερο συντελεστή από οποιονδήποτε άλλον στο γραφείο του.

  Michael Bloomberg
  Bloomberg LP, συνιδρυτής
  Καθαρή Αξία: $51,1 ΔΙΣ

  Ενώ για κάποιο διάστημα εξέταζε το ενδεχόμενο να διεκδικήσει την προεδρία των ΗΠΑ, ο Bloomberg τράβηξε την προσοχή των μίντια για την κριτική που άσκησε στο σχέδιο φορολόγησης του πλούτου της υποψήφιας Γερουσιαστή των Δημοκρατικών, Elizabeth Warren. Ο δισεκατομμυριούχος σημείωσε ότι "εάν θες να επιλύσεις το πρόβλημα της εισοδηματικής ανισότητας, ένα από τα πράγματα που έχεις να κάνεις είναι να προσαρμόσεις την προοδευτικότητα των φόρων".

  Ray Dalio
  Bridgewater Associates, ιδρυτής
  Καθαρή Αξία: $18,7 ΔΙΣ

  Ο ιδρυτής του μεγαλύτερου hedge fund στον κόσμο απάντησε ωμά στην εκπομπή "60 Minutes" όταν ρωτήθηκε εάν πρόσωπα τόσο πλούσια όσο ο ίδιος πρέπει να φορολογούνται περισσότερο: "Φυσικά… Λέω κάτι παράλογο;"

  Pierre Omidyar
  eBay, ιδρυτής
  Καθαρή Αξία: $ 12,4 ΔΙΣ

  Σε μια ανάρτηση στο Twitter τον Ιανουάριο, ο Omidyar εξέφρασε την υποστήριξή του για έναν υψηλότερο φόρο κεφαλαιουχικών κερδών ή ακόμη και για έναν "νέο φόρο δεδομένων", από τη στιγμή που τα "τεχνολογικά" δεδομένα που δημιουργούνται από την απασχόληση παράγουν ολοένα και αυξανόμενες αποδόσεις για λίγους ιδιοκτήτες. Εξέφρασε την ανησυχία ότι ένας φόρος περιουσίας  θα προκαλούσε "φυγή κεφαλαίων και οι περίπλοκες διεθνείς δομές ιδιοκτησίας θα καθιστούσαν ακόμη πιο δύσκολο να προσδιοριστεί ποιος ελέγχει ποιους πόρους στον κόσμο."

  George Soros
  Soros Fund Management, Ιδρυτής
  Καθαρή Αξία: $8,3 ΔΙΣ

  Hansjoerg Wyss
  Synthes, ιδρυτής
  Καθαρή Αξία: $6,2 ΔΙΣ

  Οι δύο δισεκατομμυριούχοι στάθηκαν στο πλευρό πολλών άλλων πλουσίων –που περιλάμβαναν την Abigail Disney, τον συνιδρυτή του Dacebook Chris Hughes και μέλη των εύπορων οικογενειών Gund και Pritzker- όταν υπέγραψαν μια ανοιχτή επιστολή τον Ιούνιο καλώντας τους προεδρικούς υποψηφίους "να στηρίξουν έναν μέτριο φόρο σε βάρος της περιουσίας του 1/10 του πλουσιότερου 1% των Αμερικάνων –σε βάρος ημών".

  Eli Broad
  Kaufman & Broad, Ιδρυτής
  Καθαρή Αξία: $6,8 ΔΙΣ

  Ο Broad, ο οποίος έχτισε την περιουσία τους από τις κατασκευές και την ασφάλιση, έγραψε ένα άρθρο για τους New York Times τον Ιούνιο στο οποίο επαινούσε τον καπιταλισμό και στήριζε έναν φόρο περιουσίας: "Ένας φόρος περιουσίας μπορεί να αρχίσει να αντιμετωπίζει την εισοδηματική ανισότητα που διαβρώνει την ψυχή της χώρας μας. Έχω τη δυνατότητα να πληρώσω περισσότερα και γνωρίζω και άλλους που την έχουν".

  Marc Benioff
  Salesforce, Συνιδρυτής
  Καθαρή Αξία: $6.3 ΔΙΣ

  Εκτός από τη στήριξη υπέρ της αύξησης των φόρων σε άρθρο του στους New York Times τη Δευτέρα, ο Benioff κάλεσε επίσης τους ηγέτες των επιχειρήσεων "να εστιάσουν, όχι μόνο στους μετόχους τους, αλλά και σε όλους όσοι εμπλέκονται –υπαλλήλους, πελάτες, κοινότητες και πλανήτη". Ο Bennioff είχε προηγουμένως ξεκινήσει εκστρατεία για φόρο υπέρ των αστέγων στο Σαν Φρανσίσκο.

  Howard Schultz
  Starbucks, επίτιμος Πρόεδρος
  Καθαρή Αξία: $4,2 ΔΙΣ

  Νωρίτερα φέτος, ενώ ο Schultz εξέταζε τη συμμετοχή του στην κούρσα για την προεδρία, άσκησε έντονη κριτική σε ενδεχόμενη δραματική αύξηση των φόρων για τους πλούσιους –σε μια εποχή που η βουλευτής Alexandria Ocasio Cortez προωθούσε ένα σχέδιο οριακού φορολογικού συντελεστή 70% για τους εκατομμυριούχους. Τον Φεβρουάριο, αποκάλεσε το σχέδιό της "τιμωρητικό", αν και παραδέχθηκε επίσης ότι "θα έπρεπε να πληρώνω υψηλότερους φόρους".

  Mark Cuban
  Dallas Mavericks, Ιδιοκτήτης 
  Καθαρή Αξία: $4,1 ΔΙΣ

  Καλούμενος να σχολιάσει στο Twitter το 2017 τις προτεινόμενες φορολογικές περικοπές του Trump, ο παρουσιαστής του Shark Tank έγραψε: "Lol. Δεν μου αρέσουν οι προτεινόμενες φορολογικές περικοπές. Θεωρώ ότι πρέπει να μειώσουμε τους φόρους μισθωτών υπηρεσιών έτσι ώστε όλοι όσοι εργάζονται να πάρουν αύξηση και να το κάνουμε αυτό μέσω της φορολόγησης άλλων ανθρώπων όπως εγώ".

  Leon G. Cooperman
  Ιδρυτής Hedge fund
  Καθαρή Αξία: $3,2 ΔΙΣ

  Το άρθρο του βετεράνου της Wall Street στους Financial Times τον Ιούλιο έθετε υπό αμφισβήτηση το αν ο φόρος περιουσίας θα ήταν "ο καλύτερος δρόμος προς τα εμπρός για τη χώρα και το αν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι σε θέση να κάνει αποτελεσματική κατανομή αυτών των φορολογικών πόρων". Ωστόσο, τάχθηκε υπέρ ενός προοδευτικού φόρου εισοδήματος, γράφοντας:  "Το Κογκρέσο θα πρέπει να επανεξετάσει ‘τον κανόνα Buffett’, δηλαδή την πεποίθησή του ότι οι πλούσιοι δεν θα πρέπει να πληρώνουν μικρότερο ποσοστό του εισοδήματός τους σε φόρους από εκείνους που είναι λιγότερο εύποροι και να επιβάλλει έναν υπερ-φόρο σε όσους βγάζουν περισσότερα από 1 εκατομμύριο δολάρια".
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  16:56 13/07

  Δεκάδες εκατομμυριούχοι προτρέπουν τις κυβερνήσεις να τους φορολογήσουν περισσότερο για να χρηματοδοτηθεί ο αντίκτυπος του κορονοϊού

  Μια ομάδα μερικών από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου υπέγραψε ανοιχτή επιστολή στην οποία προτρέπουν τις κυβερνήσεις να τους φορολογήσουν περισσότερο για να χρηματοδοτηθεί η "απάντηση" στον...

  07:55 13/07

  Wall: Οι μετοχές τεχνολογίας "επελαύνουν", αλλά αυτό μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα

  Οι μετοχές των τεχνολογικών κολοσσών συνέχισαν να υπεραποδίδουν σε σύγκριση με την ευρύτερη αγορά.

  08:08 12/07

  Πώς μια νευρολογική ασθένεια έκανε μια 27χρονη επιχειρηματία να δημιουργήσει τη NeuroVice

  Η εταιρεία αναπτύσσει το PATI, μια συσκευή που μπαίνει στο στόμα του ασθενούς και τον εμποδίζει να δαγκώνει τη γλώσσα του όταν παθαίνει κρίσεις.

  09:09 11/07

  Σε νέα υψηλά επίπεδα ρεκόρ η καθαρή περιουσία του Jeff Bezos

  Εάν δεν παραχωρούσε το ένα τέταρτο του μεριδίου του στην Amazon στην πρώην σύζυγό του, τώρα θα είχε περιουσία περίπου 240 δισ. δολ.

  09:22 10/07

  Πώς τα χρήματα του Γουόρεν Μπάφετ "δουλεύουν" υπέρ του περιβάλλοντος

  Η Dominion έπρεπε να πουλήσει τους αγωγούς της για να χρηματοδοτήσει επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

  16:00 09/07

  Ο Musk έδωσε το σύνθημα: τα πλήρως αυτόνομα οχήματα Tesla χωρίς οδηγό "είναι πολύ κοντά"

  Η σχετική τεχνολογία πιθανότατα θα είναι λειτουργική εντός του 2020.

  12:58 09/07

  Νέο χτύπημα για την οικονομία των ΗΠΑ - Τα κρούσματα αυξάνονται και οι επιχειρήσεις ξανακλείνουν

  Οι νέοι περιορισμοί που συνοδεύουν την επανεμφάνιση του ιού έχουν τη δυνατότητα να εκτροχιάσουν την οικονομική ανάκαμψη μέχρι το φθινόπωρο, όπως εκτιμούν αναλυτές της Goldman Sachs.

  10:10 09/07

  Ο Κάνιε Γουέστ λέει ότι σοβαρολογεί για την προεδρία - Είναι όμως αντιμέτωπος με πολλά προβλήματα

  Την Κυριακή ο δημοφιλής τραγουδιστής ανακοίνωσε πως επιδιώκει να γίνει πρόεδρος φέτος και όχι το 2024. Όμως η αργοπορημένη του απόφαση τον φέρνει αντιμέτωπο με ποικίλα εμπόδια.

  18:34 08/07

  Νέα δωρεά ύψους 2,9 δισ. δολαρίων σε φιλανθρωπικούς σκοπούς από τον Warren Buffet

  Με την τελευταία δωρεά, ο Buffet έχει δωρίσει πλέον περισσότερα από 37 δισ. δολάρια από την περιουσία του τα τελευταία 14 χρόνια.

  07:54 08/07

  O Kanye West, ο Elon Musk και άλλοι 11 δισεκατομμυριούχοι ζήτησαν δάνειο από το πρόγραμμα στήριξης των μικρών επιχειρήσεων

  Εντάχθηκαν στο κρατικό πρόγραμμα για την προστασία των ΜμΕ που έχουν πληγεί από τον κορονοϊό.

  13:22 07/07

  Η κυβέρνηση Τραμπ εξετάζει την απαγόρευση του Tik Tok στις ΗΠΑ

  "Οι Αμερικανοί χρήστες θα πρέπει να κατεβάσουν τη συγκεκριμένη εφαρμογή εκτός αν θέλουν "οι προσωπικές τους πληροφορίες να πέσουν στα χέρια του Κινεζικού κράτους" δήλωσε ο Μάικ Πομπέο.

  08:10 07/07

  Απογοητευτική πρόβλεψη για τα μερίσματα παγκοσμίως: Βουτιά 34% "βλέπει" η Janus Henderson

  Η αύξηση των κερδών των επιχειρήσεων επιβραδύνεται καθώς η παγκόσμια οικονομία κατεβάζει ταχύτητα.

  10:43 06/07

  Forbes: Η Κιμ Καρντάσιαν δεν είναι δισεκατομμυριούχος

  Η πώληση μεριδίου των εταιρειών που κατέχουν διασημότητες φαίνεται να γίνεται μόδα μετά και την είδηση πως η Κim Kardashian West έχει πουλήσει το 20% της εταιρείας μακιγιάζ της, ΚΚW Beauty, στην Coty ...

  09:14 06/07

  Γιατί ο Ερντογάν δεν πρόκειται να πουλήσει τους S-400 στις ΗΠΑ

  Σε αντιπαράθεση Ουάσινγκτον και Άγκυρα από τότε που η Τουρκία έκανε την συμφωνία για τους ρωσικούς πυραύλους.

  08:17 05/07

  Η δημιουργία μιας οικονομικής πανδημίας

  Μετά τη Lehman Brothers, οι άνθρωποι στο τραπεζικό σύστημα άρχισαν να σκέφτονται με όρους πανδημίας.

  10:12 04/07

  Μυστήριο με εκατοντάδες νεκρούς ελέφαντες στη νότια Αφρική

  Οι δύο πιθανές εξηγήσεις είναι η δηλητηρίαση ή ένας άγνωστος παθογόνος οργανισμός, σύμφωνα με τον "Guardian".