Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 12-Οκτ-2019 12:39

  Τι θα συμβεί στο πετρέλαιο αν ΗΠΑ και Κίνα καταλήξουν σε οριστική συμφωνία

  Τι θα συμβεί στο πετρέλαιο αν ΗΠΑ και Κίνα καταλήξουν σε οριστική συμφωνία
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ellen R. Ward

  Την Παρασκευή ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump ανήρτησε στο Twitter ένα μήνυμά του για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ της κυβέρνησής του και της Κίνας.

   

   

  Οι αγορές αντέδρασαν γρήγορα και υποδέχτηκαν θετικά αυτήν τη δήλωση. Ο δείκτης WTI κατέγραψε άνοδο 1,6%, όπως και το χρηματιστήριο.

  Και μετά ακολούθησε η έκτακτη είδηση πως επετεύχθη η μερική συμφωνία που θα αμβλύνει την εμπορική διένεξη και θα οδηγήσει σε μια οριστική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

  Προφανώς και είναι μεγάλος ο δρόμος που πρέπει να διανύσουν οι δύο χώρες μέχρι να καταλήξουν σε οριστική συμφωνία. Ωστόσο, σε αυτό το σημείο αξίζει να αναρωτηθούμε τι θα μπορούσε να συμβεί στην πετρελαϊκή αγορά εάν υλοποιούνταν μια μακροχρόνια, σταθερή και οριστική συμφωνία μεταξύ των δύο ισχυρών οικονομιών. Ήδη από την προηγούμενη χρονιά οι τιμές του πετρελαίου έχουν εξωθηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα εξαιτίας των φόβων για την εμπορική διένεξη, την παγκόσμια οικονομική ύφεση και τη μειωμένη ζήτηση. Αν αυτοί οι φόβοι αποδειχθούν αβάσιμοι, ίσως συγκλονίσουν την αγορά.

  Οι έμποροι, οι αναλυτές, οι τράπεζες και η βιομηχανία έχουν δεχθεί ως δεδομένες την πτώση της οικονομίας και τη συνέχιση της εμπορικής διένεξης στα σενάριά τους για τις μελλοντικές τιμές του πετρελαίου και τη ζήτηση του "μαύρου χρυσού". Εάν ξαφνικά ο πρόεδρος Trump ανακοινώσει την οριστική συμφωνία με την Κίνα, όλα αυτά τα σενάρια θα πρέπει να πεταχτούν στον κάλαθο των αχρήστων. Σε χρόνο μηδέν θα είναι πολύ πιθανή και ρεαλιστική η επιτάχυνση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης. Και σε αυτό σενάριο ουδείς γνωρίζει πόσο ψηλά θα εκτιναχθούν οι τιμές του πετρελαίου. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  109,4 δισ. $

  -1.433,9 εκ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  107,0 δισ. $

  +142,1 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  106,3 δισ. $

  -23,4 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  86,6 δισ. $

  -444,4 εκ. $

  Mark Zuckerberg

  Mark Zuckerberg

  71,7 δισ. $

  -465,1 εκ. $