Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 09-Οκτ-2019 00:55

  Το ΑΕΠ δεν αποτελεί σωστό δείκτη για την υγεία της οικονομίας

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Steve Forbes

  Εδώ και πολύ καιρό πιστεύουμε ότι ο καλύτερος δείκτης για το μέγεθος και την υγεία μιας οικονομίας είναι το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν ή ΑΕΠ. Δεν είναι όμως. Δίνει μια πολύ ελλιπή και μάλιστα παραπλανητική εικόνα για τον τρόπο λειτουργίας της οικονομίας.

  Πόσο συχνά ακούμε ότι η κατανάλωση αντιπροσωπεύει το 70% της οικονομίας; Στην πραγματικότητα οι επιχειρηματικές επενδύσεις και η παραγωγή αποτελούν τις σημαντικότερες συνιστώσες της. Χωρίς παραγωγή δεν υπάρχει κατανάλωση. Η κατανάλωση είναι το αποτέλεσμα της παραγωγής.

  Πολύ πιο περιεκτική, ρεαλιστική και διαφωτιστική εικόνα για την οικονομία από το ΑΕΠ δίνει αντίθετα η συνολική παραγωγή. Είναι σαν τη διαφορά που υπάρχει μεταξύ της ακτινογραφίας και της αξονικής τομογραφίας.

  Το ΑΕΠ αντιπροσωπεύει την αξία όλων των τελικών προϊόντων και υπηρεσιών που παράγει μια χώρα. Είναι αντίστοιχο των ακαθάριστων κερδών μιας επιχείρησης, ή όπως κοινώς λέγεται με την "τελική γραμμή αποτελεσμάτων”. Ωστόσο, το ΑΕΠ δεν λαμβάνει υπόψη τα έσοδα και τις δαπάνες. Κανείς αναλυτής δεν θα το έκανε αυτό κατά την αξιολόγηση μιας εταιρείας. 

  Αντίθετα, η συνολική παραγωγή περιλαμβάνει όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας των προϊόντων και υπηρεσιών που παράγει μια χώρα. Υπό αυτό το πρίσμα, το μέγεθος της οικονομίας των ΗΠΑ είναι μεγαλύτερο από 45 τρισ. δολάρια, και όχι 21 δισ. δολάρια που υπολογίζεται σήμερα. Επιπλέον, η συνολική παραγωγή αποτελεί πολύ πιο ευαίσθητο δείκτη για την τρέχουσα πορεία της οικονομίας αλλά και για τις μελλοντικές προοπτικές της, διότι -αντίθετα από το ΑΕΠ- αντικατοπτρίζει άμεσα την ενίσχυση ή την εξασθένιση της παραγωγής και των επενδύσεων. 

  Ο γνωστός οικονομολόγος Mark Skousen εδώ και καιρό υποστηρίζει ότι η συνολική παραγωγή αποτελεί καλύτερο δείκτη για την πορεία της οικονομίας. Για να υποστηρίξει την άποψή του, χρησιμοποιεί ως παράδειγμα την παραγωγή ενός φλιτζανιού καφέ. Στο παράδειγμά του, το ΑΕΠ δεν λαμβάνει υπόψη το κόστος καλλιέργειας και συγκομιδής των κόκκων καφέ, ούτε το κόστος επεξεργασίας και μεταφοράς, ούτε τέλος το κόστος απόσταξης που μας δίνει το τελικό προϊόν.

  Χάρη στην επίμονη και σχολαστική πίεση του Skousen, η Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης (Bureau of Economic Analysis) που καταρτίζει τα στοιχεία για το ΑΕΠ των ΗΠΑ, δίνει στοιχεία για τη συνολική παραγωγή κάθε τρίμηνο (πριν από δεκαετίες και πριν από τις πιέσεις του Skousen, η Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης δημοσίευε στοιχεία για τη συνολική παραγωγή ανά πενταετία).

  Ωστόσο, υφίσταται ένα τεράστιο -και αδικαιολόγητο- "καπέλωμα”: Τα τριμηνιαία στοιχεία για τη συνολική παραγωγή δημοσιεύονται τρεις και πλέον μήνες μετά την αρχική εκτίμηση για την εξέλιξη του ΑΕΠ, που σχεδόν διασφαλίζει ότι τα μέσα ενημέρωση θα αγνοήσουν τα εν λόγω στοιχεία. Γιατί το κάνει αυτό η Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης;  Διότι η συνολική παραγωγή "γκρεμίζει” την κυρίαρχη Κεϋνσιανή οικονομική θεωρία που δίνει πρωτεύουσα σημασία στην κατανάλωση, και όχι στην παραγωγή.

  Ο Πρόεδρος Τραμπ πρέπει άμεσα να δώσει εντολή στη Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης να ξεφύγει από αυτό το τέλμα και να δημοσιεύει τα στοιχεία για τη συνολική παραγωγή ταυτόχρονα με τα στοιχεία για το ΑΕΠ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  10:33 22/02

  Πότε θα είναι έτοιμο το εμβόλιο για τον νέο κοροναϊό

  Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την παραγωγή του εμβολίου. Γιατί καθυστερεί, ποιοι έχουν αναλάβει τη δημιουργία του και πώς οι τεχνολογικές εξελίξεις επισπεύδουν τη διαδικασία.

  14:04 21/02

  Ένας πολύ καλός λόγος για να μην αναμένουμε σύντομα μείωση επιτοκίων από την Fed

  Από την αρχή του έτους, οι αγορές έχουν επιστρέψει σε ρυθμούς ξέφρενου ράλι. Μετοχές, ομόλογα κάθε είδους, χρυσός, παλλάδιο, bitcoin -όλα ανεβαίνουν και όλα στηρίζονται στη χαλαρή νομισματική...

  08:17 21/02

  Ποιος θα μπορούσε να εξαγοράσει τον $60 δισ. κολοσσό του Μπλούμπεργκ, αν ο Μάικ εκλεγεί

  Έχει υποσχεθεί ότι θα πουλήσει τον πολλών δισ. δολαρίων κολοσσό του, Bloomberg LP, εάν εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ.

  16:59 20/02

  Μια πρώην καθηγήτρια αγγλικών γίνεται η δεύτερη γυναίκα δισεκατομμυριούχος στη Ρωσία

  Μια πρώην καθηγήτρια αγγλικών και μητέρα τεσσάρων παιδιών είναι η δεύτερη γυναίκα στη Ρωσία η οποία γίνεται δισεκατομμυριούχος.

  15:59 20/02

  Η μετοχή της Virgin Galactic "εκτοξεύεται" καθώς οι επενδυτές αγοράζουν "διάστημα"

  Η εταιρεία του Ρίτσαρντ Μπράνσον έχει επιδοθεί σε ένα ξέφρενο ράλι, γράφοντας κέρδη πάνω από 200% από την αρχή του έτους, καθώς ανακοίνωσε ότι μπαίνει στο στάδιο τελικών δοκιμών του τουριστικού...

  11:23 20/02

  Helm Investment Partners: Το fund που προβλέπει διπλασιασμό των ελληνικών μετοχών το 2020

  Ο Ph. Reade, ιδρυτής του hedge fund, είναι bullish για τις ελληνικές μετοχές εδώ και κάποιο καιρό και παραμένει.

  10:16 20/02

  Λίον Κούπερμαν: Ο "κομμουνιστής" Μπέρνι Σάντερς αποτελεί "μεγαλύτερη απειλή" από τον κοροναϊό

  Η χρηματιστηριακή αγορά θα μπορούσε να καταγράψει βουτιά έως και 25% εάν ο Σάντερς λάβει το χρίσμα των Δημοκρατικών, σύμφωνα με τον δισεκατομμυριούχο επενδυτή. Εκτιμά δε ότι ο μόνος που θα μπορούσε...

  15:58 19/02

  Ο Μπλούμπεργκ "αντιγράφει" τους αντιπάλους του και σκληραίνει τη στάση του έναντι της Wall Street

  Σε μια προσπάθεια να "απαντήσει" στις επικρίσεις των αντιπάλων του για το χρίσμα των Δημοκρατικών και να διατηρήσει τη δυναμική του ο Μπλούμπεργκ σκληραίνει τις θέσεις του για τη λειτουργία της Wall...

  10:45 19/02

  Η SoftBank εγκαινιάζει το δεύτερο Vision Fund με επένδυση ύψους $2,5 δισ. δολ.

  Ελπίζοντας να αποκαταστήσει την κερδοφορία της.

  08:40 19/02

  Η νέα "Νέμεσις" του Έλον Μασκ και της Tesla "ακούει" στο όνομα Rivian

  Ποια είναι η εταιρεία Rivian που ίδρυσε ο ΑρΤζει Σκάριντζ και έχει βάλει στόχο να απειλήσει την κυριαρχία της Tesla στην αγορά των ηλεκτρικών οχημάτων. Οι σημαντικές συνεργασίες που έχει εξασφαλίσει, ...

  09:30 18/02

  Ο Μπέζος "ρίχνει" 10 δισ. δολάρια στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής

  Ο Τζεφ Μπέζος, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη, δεσμεύθηκε να δωρίσει 10 δισ. δολάρια ή περίπου το 10% της συνολικής περιουσίας του για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής...

  14:18 17/02

  Ο Σι Τζινπίνγκ γνώριζε για τον κοροναϊό δύο εβδομάδες πριν ενημερώσει το κοινό

  Σύμφωνα με μια συνομιλία εκ των έσω που δημοσιεύθηκε από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, μια παραδοχή που θα μπορούσε να πυροδοτήσει περαιτέρω κριτική προς το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας.

  08:15 17/02

  Ο κοροναϊός θα "προσγειώσει" τα έσοδα των αεροπορικών το α' τρίμηνο έως και $5 δισ.​​​​​​​

  Τα ⅔ των διεθνών πτήσεων από και προς Κίνα έχουν ανασταλεί, με τη χώρα πλέον να αντιπροσωπεύει μόλις το 1,8% της διεθνούς αεροπορικής κυκλοφορίας.

  08:01 16/02

  Πώς η influencer Emily Ratajkowski κερδίζει από τους ακολούθους της

  "Όταν χτίζεις έναν λογαριασμό στο Instagram χτίζεις ένα brand", τονίζει σε συνέντευξή της στο Forbes.

  09:20 15/02

  Ξεπούλησε σε χρόνο ρεκόρ η βρετανική Vogue με τη Μέγκαν Μαρκλ

  Η Δούκισσα του Σάσεξ επιμελήθηκε την έκδοση του Σεπτεμβρίου 2019, η οποία εξαφανίστηκε από τα ράφια μέσα σε δέκα ημέρες.

  16:53 14/02

  "Πόλεμος" Amazon - Microsoft για το πρόγραμμα JEDI των 10 δισ. δολαρίων

  Η προσωρινή εντολή εμποδίζει τη Microsoft και το Πεντάγωνο να προχωρήσουν το έργο JEDI ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη δημιουργία υποδομής cloud για τον στρατό.