Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 09-Οκτ-2019 00:55

  Το ΑΕΠ δεν αποτελεί σωστό δείκτη για την υγεία της οικονομίας

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Steve Forbes

  Εδώ και πολύ καιρό πιστεύουμε ότι ο καλύτερος δείκτης για το μέγεθος και την υγεία μιας οικονομίας είναι το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν ή ΑΕΠ. Δεν είναι όμως. Δίνει μια πολύ ελλιπή και μάλιστα παραπλανητική εικόνα για τον τρόπο λειτουργίας της οικονομίας.

  Πόσο συχνά ακούμε ότι η κατανάλωση αντιπροσωπεύει το 70% της οικονομίας; Στην πραγματικότητα οι επιχειρηματικές επενδύσεις και η παραγωγή αποτελούν τις σημαντικότερες συνιστώσες της. Χωρίς παραγωγή δεν υπάρχει κατανάλωση. Η κατανάλωση είναι το αποτέλεσμα της παραγωγής.

  Πολύ πιο περιεκτική, ρεαλιστική και διαφωτιστική εικόνα για την οικονομία από το ΑΕΠ δίνει αντίθετα η συνολική παραγωγή. Είναι σαν τη διαφορά που υπάρχει μεταξύ της ακτινογραφίας και της αξονικής τομογραφίας.

  Το ΑΕΠ αντιπροσωπεύει την αξία όλων των τελικών προϊόντων και υπηρεσιών που παράγει μια χώρα. Είναι αντίστοιχο των ακαθάριστων κερδών μιας επιχείρησης, ή όπως κοινώς λέγεται με την "τελική γραμμή αποτελεσμάτων”. Ωστόσο, το ΑΕΠ δεν λαμβάνει υπόψη τα έσοδα και τις δαπάνες. Κανείς αναλυτής δεν θα το έκανε αυτό κατά την αξιολόγηση μιας εταιρείας. 

  Αντίθετα, η συνολική παραγωγή περιλαμβάνει όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας των προϊόντων και υπηρεσιών που παράγει μια χώρα. Υπό αυτό το πρίσμα, το μέγεθος της οικονομίας των ΗΠΑ είναι μεγαλύτερο από 45 τρισ. δολάρια, και όχι 21 δισ. δολάρια που υπολογίζεται σήμερα. Επιπλέον, η συνολική παραγωγή αποτελεί πολύ πιο ευαίσθητο δείκτη για την τρέχουσα πορεία της οικονομίας αλλά και για τις μελλοντικές προοπτικές της, διότι -αντίθετα από το ΑΕΠ- αντικατοπτρίζει άμεσα την ενίσχυση ή την εξασθένιση της παραγωγής και των επενδύσεων. 

  Ο γνωστός οικονομολόγος Mark Skousen εδώ και καιρό υποστηρίζει ότι η συνολική παραγωγή αποτελεί καλύτερο δείκτη για την πορεία της οικονομίας. Για να υποστηρίξει την άποψή του, χρησιμοποιεί ως παράδειγμα την παραγωγή ενός φλιτζανιού καφέ. Στο παράδειγμά του, το ΑΕΠ δεν λαμβάνει υπόψη το κόστος καλλιέργειας και συγκομιδής των κόκκων καφέ, ούτε το κόστος επεξεργασίας και μεταφοράς, ούτε τέλος το κόστος απόσταξης που μας δίνει το τελικό προϊόν.

  Χάρη στην επίμονη και σχολαστική πίεση του Skousen, η Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης (Bureau of Economic Analysis) που καταρτίζει τα στοιχεία για το ΑΕΠ των ΗΠΑ, δίνει στοιχεία για τη συνολική παραγωγή κάθε τρίμηνο (πριν από δεκαετίες και πριν από τις πιέσεις του Skousen, η Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης δημοσίευε στοιχεία για τη συνολική παραγωγή ανά πενταετία).

  Ωστόσο, υφίσταται ένα τεράστιο -και αδικαιολόγητο- "καπέλωμα”: Τα τριμηνιαία στοιχεία για τη συνολική παραγωγή δημοσιεύονται τρεις και πλέον μήνες μετά την αρχική εκτίμηση για την εξέλιξη του ΑΕΠ, που σχεδόν διασφαλίζει ότι τα μέσα ενημέρωση θα αγνοήσουν τα εν λόγω στοιχεία. Γιατί το κάνει αυτό η Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης;  Διότι η συνολική παραγωγή "γκρεμίζει” την κυρίαρχη Κεϋνσιανή οικονομική θεωρία που δίνει πρωτεύουσα σημασία στην κατανάλωση, και όχι στην παραγωγή.

  Ο Πρόεδρος Τραμπ πρέπει άμεσα να δώσει εντολή στη Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης να ξεφύγει από αυτό το τέλμα και να δημοσιεύει τα στοιχεία για τη συνολική παραγωγή ταυτόχρονα με τα στοιχεία για το ΑΕΠ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  108,2 δισ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  105,5 δισ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  100,1 δισ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  82,2 δισ. $

  Amancio Ortega

  Amancio Ortega

  70,2 δισ. $