Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 08-Οκτ-2019 07:35

  Πώς οι συνιδρυτές της Juul βγήκαν από το κλαμπ των δισεκατομμυριούχων

  Πώς οι συνιδρυτές της Juul βγήκαν από το κλαμπ των δισεκατομμυριούχων
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Sergei Klebnikov

  Ένα πρόσφατο δημοσίευμα ότι ένας από τους επενδυτές-μετόχους της Juul απομείωσε την αξίας της εταιρείας στα βιβλία του κατά περισσότερο από ένα τρίτο, ήταν αρκετό για να τερματίσει τη -σύντομη- "θητεία” των συνιδρυτών της Juul, Adam Bowen και James Monsees, ως δισεκατομμυριούχων.

  Το hedge fund Darsana Capital Partners, σύμφωνα με δημοσίευμα της The Wall Street Journal, απομείωσε πρόσφατα την αξία της επένδυσής του στη εταιρεία ηλεκτρονικού τσιγάρου στα 24 δισ. δολάρια από 38 δισ. δολάρια που αποτιμούσε την εταιρεία νωρίτερα φέτος. Η Darsana Capital αρνήθηκε πάντως να σχολιάσει το θέμα, παρά τις πολλαπλές κρούσεις.

  Με βάση ωστόσο την απομείωση αυτή και την πτώση της αποτίμησης της Juul, οι συνιδρυτές της εταιρείας Adam Bowen και James Monsees -που έκαστος εκτιμάται ότι κατέχει ποσοστό 1,75% του μετοχικού της κεφαλαίου- δεν λογίζονται πλέον ως δισεκατομμυριούχοι. Κι αυτό γιατί σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Forbes, καθένας εξ αυτών έχει πλέον περιουσία ύψους 900 εκατ. δολαρίων.

  Σημειώνεται ότι τον Ιούλιο του 2018, η Juul πραγματοποίησε έναν γύρο χρηματοδότησης όπου συγκέντρωσε 650 εκατ. δολάρια, γεγονός που διαμόρφωσε την αποτίμηση της ταχέως αναπτυσσόμενης νεοφυούς εταιρείας περίπου στα 15 δισ. δολάρια. Σύμφωνα με τη The Wall Street Journal, κατά τον γύρο χρηματοδότησης η τιμή της μετοχής της Juul διαμορφώθηκε κατά 56 φορές υψηλότερα από την τιμή του τίτλου το 2015, υποδηλώνοντας ότι τότε η αποτίμηση της εταιρείας ηλεκτρονικού τσιγάρου δεν ξεπερνούσε τα 300 εκατ. δολάρια.

  Ακολούθησε τον περασμένο Δεκέμβριο η εξαγορά του 35% του μετοχικού κεφαλαίου της Juul από τον γίγαντα του κλάδου των καπνικών προϊόντων Altria, έναντι τιμήματος σχεδόν 13 δισ. δολαρίων, γεγονός που εκτίναξε την αποτίμηση της εταιρείας στα 38 δισ. δολάρια. Η συμφωνία αυτή μάλιστα έδωσε το "εισιτήριο” στους Bowen και Monsees για το κλαμπ των δισεκατομμυριούχων, καθώς η περιουσία του καθενός μετά την ολοκλήρωσή της ξεπερνούσε το 1,1 δισ. δολάρια.

  Ωστόσο, από τον Απρίλιο που ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) ξεκίνησε έρευνα για τα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με το άτμισμα, η μετοχή της Altria έχει χάσει περίπου το ένα τρίτο της χρηματιστηριακής αξίας της - ήτοι περισσότερα από 30 δισ. δολάρια. Οι μετοχές της έχουν υποχωρήσει λίγο περισσότερο από 17% από την αρχή του έτους έως σήμερα.

  Για την ιστορία σημειώνεται ότι η Juul βρίσκεται αντιμέτωπη με "αντίθετους ανέμους” τους τελευταίους μήνες, κυρίως από τη στιγμή που οι ομοσπονδιακές ρυθμιστικές αρχές άρχισαν να βάζουν όλο και περισσότερο στο μικροσκόπιό τους τα προϊόντα ηλεκτρονικού τσιγάρου, καθώς ο αυξανόμενος αριθμός ανθρώπων που φέρονται να έχουν νοσήσει ή ακόμη και πεθάνει λόγω του ατμίσματος συνεχίζει να προκαλεί έντονη ανησυχία στους καταναλωτές. H FDA εξετάζει μάλιστα λόγω των αυξανόμενων κρουσμάτων να προτείνει την απαγόρευση των εμπλουτισμένων υγρών ηλεκτρονικού τσιγάρου. Κάτι τέτοιο θα πλήξει σημαντικά τη δραστηριότητα τις Juul, καθώς εκτιμάται ότι αντιπροσωπεύουν πάνω από το 80% των πωλήσεών της στις ΗΠΑ. Εν τω μεταξύ, αρκετές κυβερνητικές υπηρεσίες αλλά και εισαγγελείς διαφόρων πολιτειών ερευνούν τις πρακτικές μάρκετινγκ της Juul, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Kevin Burnes, παραιτήθηκε την περασμένη εβδομάδα εν μέσω της αυξανόμενης δυσαρέσκειας προς την επιχείρηση.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  108,2 δισ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  105,5 δισ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  100,1 δισ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  82,2 δισ. $

  Amancio Ortega

  Amancio Ortega

  70,2 δισ. $