Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 01-Οκτ-2019 18:19

  Το σκάνδαλο που κλόνισε τις ελβετικές τράπεζες και οδήγησε σε παραίτηση τον COO της Credit Suisse

  Το σκάνδαλο που κλόνισε τις ελβετικές τράπεζες και οδήγησε σε παραίτηση τον COO της Credit Suisse
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Την παραίτησή του υπέβαλε ο διευθυντής λειτουργιών της Credit Suisse, στο απόηχο ενός σκανδάλου που συγκλόνισε τον ελβετικό τραπεζικό κλάδο. Ο Pierre-Olivier Bouée ζήτησε την παρακολούθηση πρώην στελέχους της τράπεζας που μεταπήδησε σε ανταγωνιστικό τραπεζικό ίδρυμα, καθώς εσφαλμένα θεώρησε ότι προσπάθησε να "κλέψει” πελάτες και υπαλλήλους της Credit Suisse.

  O Pierre-Olivier Bouée υπέβαλε την παραίτησή του την Τρίτη, αφού προηγουμένως παραδέχθηκε ότι ζήτησε από τον επικεφαλής της υπηρεσίας παγκόσμιας ασφάλειας της Credit Suisse (C.S.) να θέσει υπό παρακολούθηση τον πρώην επικεφαλής του τμήματος διαχείρισης πλούτου της τράπεζας, Iqbal Khan, στο πλαίσιο αβάσιμων ανησυχιών ότι ο Khan προσπάθησε να αποσπάσει πελάτες αλλά και εργαζομένους της C.S. για λογαριασμό του νέου εργοδότη του, της UBS.

  Η παραίτηση του Bouée ακολούθησε την ξαφνική αποχώρηση του Khan από την Credit Suisse για να ενταχθεί στο δυναμικό της ανταγωνίστριας UBS, κίνηση που οδήγησε τον Bouée να υποπτευθεί τον Khan και να ξεκινήσει τη διαδικασία παρακολούθησης "προκειμένου να προστατεύσει τα συμφέροντας της τράπεζας”, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Credit Suisse. Ιδιωτικοί ντετέκτιβ της Investigo παρακολουθούσαν τον Khan από τις 4 έως και τις 7 Σεπτεμβρίου.

  Η εσωτερική έρευνα που πραγματοποίησε το νομικό γραφείο Homburger για λογαριασμό του διοικητικού συμβουλίου της C.S. αποκάλυψε ότι ο Bouée ενήργησε αυτόνομα. Ο ίδιος ο Bouée εξάλλου δήλωσε ότι ο διευθύνων σύμβουλος Tidjane Thiam, ο οποίος διατηρούσε τεταμένες σχέσεις με τον Khan, δεν είχε ενημερωθεί για τις πράξεις του.

  Αλλά και το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας απέρριψε το ενδεχόμενο εμπλοκής του Thiam. Όπως ανέφερε το Reuters, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο πρόεδρος του Δ.Σ. Urs Rohner την Τρίτη το πρωί, τόνισε: "Δεν έχουμε απολύτως καμία ένδειξη ότι είχε γνώση του θέματος”, ενώ πρόσθεσε ότι το Δ.Σ. έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του Thiam.

  Ο James Walker, ανώτερο στέλεχος της Credit Suisse, ορίστηκε ως διάδοχος του Bouée. Εν τω μεταξύ, και ο επικεφαλής της υπηρεσίας ασφάλειας της τράπεζας παραιτήθηκε.

  Η υπόθεση όμως γίνεται ακόμη πιο περίπλοκη, καθώς ο εξωτερικός συνεργάτης της Credit Suisse που προσέλαβε την ιδιωτική εταιρεία παρακολούθησης για να "κατασκοπεύσει” τον Khan, αυτοκτόνησε το βράδυ της Τρίτης, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, που επικαλείται δικηγόρο της Investigo.

  Η Credit Suisse σε ανακοίνωσή της για το όλο θέμα αναφέρει: "Το διοικητικό συμβούλιο επιδοκιμάζει τη λήψη κατάλληλων μέτρων για την προάσπιση των συμφερόντων της τράπεζας, ακόμη και στην περίπτωση αποχώρησης ανώτερων στελεχών. Ωστόσο, το διοικητικό συμβούλιο θεωρεί ότι η εντολή παρακολούθησης του Iqbal Khan ήταν λανθασμένη και δυσανάλογη (σ.σ. της κατάστασης), και προκάλεσε σημαντική ζημιά στη φήμη της τράπεζας”.

  Για την ιστορία, σημειώνεται ότι η ξαφνική αποχώρηση του Khan από τη C.S. τον Ιούλιο, για να αναλάβει τη διεύθυνση του βραχίονα διαχείρισης πλούτου της UBS, αποδίδεται στην κόντρα του με τον CEO της Credit Suisse, Tidjane Thiam, που ήταν υπεύθυνος για τη διαδικασία αναδιάρθρωσης της δεύτερης μεγαλύτερης ελβετικής τράπεζας. Ο Khan που αναμενόταν να διαδεχθεί τον Thiam, ήταν ένας από τους βασικούς πρωταγωνιστές στη διαδικασία αναδιάρθρωσης της τράπεζας και της μετεξέλιξής της από μια παραπαίουσα επενδυτική τράπεζα και σε έναν ισχυρό οργανισμό διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  108,2 δισ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  105,5 δισ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  100,1 δισ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  82,2 δισ. $

  Amancio Ortega

  Amancio Ortega

  70,2 δισ. $