Συνεχης ενημερωση

    Δευτέρα, 30-Σεπ-2019 08:54

    Ο δισεκατομμυριούχος Mohamed Mansour δίνει μαθήματα επιβίωσης από την "πολιτική του φθόνου"

    Ο δισεκατομμυριούχος Mohamed Mansour δίνει μαθήματα επιβίωσης από την "πολιτική του φθόνου"
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Του David Dawkins

    Όταν η περιουσία του πατέρα του κρατικοποιήθηκε, ο Mohamed Mansour, δισεκατομμυριούχος σήμερα, αναγκάστηκε να σφίξει το ζωνάρι και να ψάξει για δουλειά. "Ξεκίνησα να δουλεύω σε μια πιτσαρία”, στο Ράλεϊ της Βόρειας Καρολίνας, θυμάται γελώντας, "ήμουν ακόμη στην εφηβεία και σπούδαζα μηχανική στην Αμερική. Έπρεπε να βγάλω τα προς το ζην, και ο μισθός μου ήταν 200 δολάρια το μήνα”. "Ήταν μια αφύπνιση για μένα, με βοήθησε να γίνω ο άνθρωπος που είμαι σήμερα”, σημειώνει.

    Ο Mansour μπορεί πλέον να μιλά με χιούμορ για την περίοδο που ο τότε Αιγύπτιος πρόεδρος Gamal Abdel Nassar, κρατικοποίησε την εταιρεία εμπορίας βάμβακος του πατέρα του, Lutfy Mansour, και την περιουσία της οικογένειας, το 1964. Ήταν η πρώτη αλλά όχι η τελευταία φορά που ο πατέρας του βίωνε μια τέτοια κατάσταση, αφού το έζησε και πάλι στο Σουδάν, το 1970. 

    Παρότι οι άνεμοι του εθνικισμού και του σοσιαλισμού που σάρωσαν κάποτε το Κάιρο και το Χαρτούμ μοιάζουν πολύ μακρινοί, κάποια ηχώ του παρελθόντος φαίνεται να φτάνει σήμερα έως το Νάιτσμπριτζ του Λονδίνου όπου βρίσκονται τα γραφεία της εταιρείας επενδύσεων του Mansour. O Jeremy Corbyn, επικεφαλής του Εργατικού κόμματος της Βρετανίας, υποστηρίζει ένθερμα την κρατικοποίηση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων κρίσιμης σημασίας και την "ανακατανομή” του πλούτου, ενώ την ίδια ώρα ο Γάλλος οικονομολόγος Thomas Piketty ζητά τη φορολόγηση των δισεκατομμυριούχων με συντελεστή 90%.

    Αλλά ο Mansour, καθισμένος πίσω από το οικογενειακό γραφείο που κοσμεί σήμερα τα γραφεία του στο Λονδίνο, παραμένει χαλαρός. Έχει ζήσει από πρώτο χέρι την "πολιτική του φθόνου”, και το πώς αυτές οι προκλήσεις έπληξαν αλλά δεν κατάφεραν να "γονατίσουν” τον πατέρα του που, όπως λέει, "ήταν ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στην Αίγυπτο”. Έχασε την οικογενειακή περιουσία στο πλαίσιο των κρατικοποιήσεων - "σου παίρνουν την επιχείρησή του και την περιουσία σου”, λέει. (Και εσύ μένεις) "με το τίποτα, μηδέν”, προσθέτει.

    Οι περισσότεροι στη θέση του πατέρα του θα εξέφραζαν πικρία και θα ήταν καταρρακωμένοι, λέει σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με το Forbes κατά τη διάρκεια ταξιδιού του στην ηπειρωτική Ευρώπη. "Πραγματικά ξεκίνησε ξανά από την αρχή σε ηλικία 65-66 ετών. Έτσι, μεγάλωσα με αυτές τις αξίες, το θάρρος, τη σκληρή δουλειά και (την κοσμοθεωρία) ότι δεν τα παρατάς ποτέ”, σημειώνει. Εξηγεί ότι άνθρωποι που τα έχουν καταφέρει, συχνά θεωρούνται προδότες. Ένιωσε άραγε ποτέ προδότης ο πατέρας του; "Ήταν ένας πολύ εθνικιστής άνθρωπος - δεν είχε δεκάρα έξω από την Αίγυπτο εκείνη την εποχή”, λέει ο Mohamed.

    Ο Mansour o πρεσβύτερος εμπιστευόταν τη χώρα που τον βοήθησε να πετύχει. Τον ρωτώ εάν εξέφρασε ποτέ πικρία ή μνησικακία: "Φυσικά. Ήταν πολύ απογοητευμένος, πολύ θυμωμένος, αισθάνθηκε αδικημένος. Αλλά ξαναστάθηκε στα πόδια του”, λέει ο Mohamed, και ξεκίνησε ένα νέο κεφάλαιο στην οικογενειακή ιστορία.

    Όπως λέει ο Mohamed, ο πατέρας του έθεσε το 1973 τις βάσεις που επέτρεψαν στην οικογένεια "να φτάσει στο σημείο που βρίσκεται σήμερα”. Η οικογένεια Mansour συνεχίζει να ασχολείται με τον κόσμο των επιχειρήσεων. Μετά το comeback στην αγορά εμπορίας βαμβακιού στην Ελβετία αυτή τη φορά, η οικογένεια επέστρεψε και πάλι στην Αίγυπτο όπου ασχολήθηκε με την εμπορία αυτοκινήτων αναλαμβάνοντας την αντιπροσωπεία της GM και των φορτηγών Caterpillar, ενώ ανέλαβε και την αποκλειστική αντιπροσώπευση της McDonald’s στη χώρα. Πλέον δραστηριοποιείται και στον τομέα των επενδύσεων, έχοντας συμμετοχές σε εταιρείες όπως οι Facebook, Uber και Airbnb. Η Mansour Group αποτελεί σήμερα έναν πολυσχιδή όμιλο. Τα αδέλφια του Mohamed, Yasseen και Youssef Mansour, περιλαμβάνονται επίσης στη λίστα των δισεκατομμυριούχων του Forbes, ενώ η οικογένεια συγκαταλέγεται στις πλουσιότερες και πιο επιτυχημένες της Αφρικής.

    Ο "οικογενειακός χαρακτήρας” και η τεχνολογία

    Ωστόσο, η συνομιλία μας με τον Mohamed εστιάζει στην πορεία που οδήγησε στη δημιουργία της Man Capital, εν συντομία "Man Cap", του επενδυτικού βραχίονα της Mansour Group, που ελέγχεται αποκλειστικά από την οικογένεια, εδρεύει στο Λονδίνο και διευθύνεται από τον Loutfy Mansour, εγγονό του Loutfy Mansour (του πρεσβύτερου) και γιο του Mohamed.

    Μαθαίνοντας από τις περιπέτειες του παρελθόντος, η οικογένεια Mansour "αναγκάστηκε” να στραφεί και στις επενδύσεις, εξηγεί ο Mohamed, -συνάπτουμε "μία ή δύο συμφωνίες το χρόνο”, προσθέτει- ως τρόπο προστασίας, μέσω συμμετοχών σε αναπτυσσόμενες εταιρείες. Πρόκειται για μια τακτική που διευρύνεται. Τον Ιούλιο, η εταιρεία Campden Wealth ανέφερε ότι η Man Cap -που χαρακτηρίζεται ως ανεξάρτητη συμβουλευτική εταιρεία διαχείρισης ιδιωτικών περιουσιακών στοιχείων και επενδύσεων- έχει αυξήσει τον αριθμό των γραφείων της σε όλο τον κόσμο κατά 38% την τελευταία διετία και έχει φτάσει να διαχειρίζεται σήμερα περιουσιακά στοιχεία αξίας 5,9 τρισ. δολαρίων.

    Ο όμιλος μάλιστα έχει να επιδείξει σειρά αξιοσημείωτων επενδύσεων, μεταξύ των οποίων αυτές στην εταιρεία Vanguard Logistics Services, που δραστηριοποιείται στον τομέα της θαλάσσιας εφοδιαστικής αλυσίδας, και στον τηλεπικοινωνιακό πάροχο της Νιγηρίας, IHS Towers. Ωστόσο, ο Mohamed ήταν επίσης από τους πρώτους επενδυτές σε εταιρείες τεχνολογίας, όπως οι Airbnb, Grab, Facebook, Twitter, Spotify και Uber.

    Ο Mohamed μιλα για τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις με ενθουσιασμό. "Πριν από έξι χρόνια άκουσα για τη Silicon Valley”, λέει, "και είπα ότι πρέπει να δω αυτό το μέρος".

    Παρά τη στιγμιαία ενδυματολογική αμηχανία -"Θα πήγαινα στη συνάντηση με κοστούμι ενώ αυτοί φορούσαν τζιν και γενικά ήταν ντυμένοι πολύ casual. Οπότε, έβγαλα τη γραβάτα”, εξηγεί- ο Mohamed κατάφερε να ανοίξει πολλές -κλειστές για τους περισσότερους- πόρτες.

    Όπως εξηγεί, οι πρώτες του επενδύσεις ήταν στο Facebook και στην Uber. Παρότι ο γύρος χρηματοδότησης της Uber ήταν "κλειστός”, οι επαφές και η εμπειρία του δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία -που κάποτε μάλιστα υπηρέτησε ως υπουργός Μεταφορών της κυβέρνησης του Αιγύπτιου προέδρου Hosni Mubarak- του εξασφάλισαν το αναγκαίο "πάσο”. Σήμερα, προσθέτει, "το Κάιρο είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη-αγορά της Uber στην Ευρώπη και στη Μέση Ανατολή. Πιθανότατα μεγαλύτερη και από το Παρίσι”. Ακολούθησαν οι επενδύσεις σε Grab και Spotify, καθώς και στην Airbnb. Περιγράφει την επένδυση στο Facebook ως "πολύ μεγάλη νίκη για εμάς”, ένα χρόνο μετά την πώληση του ποσοστού που είχε αποκτήσει στο κοινωνικό δίκτυο. Όσο για την Uber, σημειώνει: "Η IPO (σ.σ. αρχική δημόσια προσφορά) δεν εξελίχθηκε καλά. H ετοιμυγορία δεν έχει βγει ακόμη. Νομίζω ότι μόνο ο χρόνος θα δώσει την απάντηση”.

    Έχοντας πλέον αποσυρθεί από το Facebook και τη Spotify, η οικογένεια έχει μπροστά της την IPO της Airbnb το 2020.

    Και διαθέτοντας ήδη την εμπειρία της μετάβασης από τον 20ό στον 21ο αιώνα, και από το βαμβάκι και τη γεωργία στη βιομηχανία, ο Mohamed αποκαλύπτει στο Forbes ότι πριν από περίπου εννέα χρόνια διέβλεψε πως κάτι νέο έρχεται. Έτσι, ενώ προηγουμένως επισκεπτόταν 3 ή 4 φορές τον χρόνο τις ΗΠΑ, ο Mohamed αποφάσισε τελικά ότι πρέπει να έχει διαρκή "παρουσία” στη Silicon Valley, και συμμετείχε ως βασικός αρχικός επενδυτής στο επενδυτικό όχημα πρώιμου σταδίου του Ramy Adeeb. "Πλέον έχουμε το δικό μας γραφείο, που ονομάζεται 1984” (εμπνευσμένο από την πρώτη διαφήμιση της Apple Macintosh)”, λέει, "με έναν νέο άνθρωπο που κάνει εξαιρετική δουλειά”..

    Η σημασία του ταλέντου

    Μιλώντας για ταλέντο, υπάρχει λόγος που η Man Capital έχει την έδρα της στο Λονδίνο. Όπως εξηγεί ο Mohamed, στο ξεκίνημα δυσκολεύτηκαν να βρουν ανθρώπους με τις απαραίτητες ικανότητες να τρέξουν την ανεξάρτητη οικογενειακή εταιρεία, σε τόσο υψηλό επίπεδο, χωρίς να υπάρχει η υποστήριξη που προφέρει μια μεγάλη φίρμα του City. Αλλά μέσα στα 9 χρόνια λειτουργίας της εταιρείας έχει δημιουργηθεί η κατάλληλη ομάδα. Τον ρωτώ ποια ήταν η στιγμή που συνειδητοποίησε ότι είναι καλύτερο αυτοί που έχουν αναλάβει τον ρόλο να μεγεθύνουν την οικογενειακή περιουσία να βρίσκονται "εντός των τειχών” (σ.σ. να φτιάξει δηλαδή τη δική του εταιρεία επενδύσεων). Ο Mohamed απαντά ότι ήταν τότε που συνειδητοποίησε ότι δεν είχε ολοκληρωμένη εικόνα, "Ξέρεις ότι τον ένα χρόνο είχες κέρδος 2%, και μετά 7% (τον επόμενο), αλλά δεν ξέρεις στην πραγματικότητα ποιος διαχειρίζεται τα χρήματά σου”, προσθέτει εκνευρισμένος που δεν ήξερε πάντα τι γίνεται και γιατί.

    Αλλά και να πορευτείς μόνος σου αποτελεί μεγάλο ρίσκο. Παραδέχεται ότι αντλεί κεφάλαια από την ελίτ του Λονδίνου, της Ελβετίας και της Νέας Υόρκης. "Δεν υπάρχει μαγικό ραβδί για να φτιάξεις τη δική σου εταιρεία”, προειδοποιεί, "όπως προείπα, χρειάζονται οι (σωστοί) άνθρωποι. Όταν φτιάξεις την κατάλληλη ομάδα, τότε μπορείς να έχεις τη σωστή προσέγγιση”, συμπληρώνει.

    Και η σωστή προσέγγιση για τον Mohamed είναι "αργά και σταθερά”, αξιοποιώντας τα χρήματά σου για περαιτέρω ανάπτυξη την κατάλληλη στιγμή. Η "μεγάλη διαφορά”, προσθέτει "μεταξύ της επένδυσης μέσω εταιρειών private equity και (της επένδυσης) ως οικογενειακή εταιρεία - είναι βασικά ο χρόνος. Τα private equities πρέπει να αποδώσουν τα κεφάλαια πίσω στους επενδυτές μετά από 5-10 χρόνια. Αυτό δεν βοηθά. Μπορεί να μην είναι τότε η κατάλληλη στιγμή να πουλήσεις. Στην περίπτωση της οικογενειακής εταιρείας, είσαι ο κύριος των χρημάτων σου. Μπορείς να παραμείνεις σε μια επένδυση για 10, 20 ή και 30 χρόνια”, συμπληρώνει.

    Προσθέτει δε ότι χάρη στην εμπειρία που έχει αποκτήσει ως "επιχειρηματίας-διαχειριστής” από τη συνεργασία του με την General Motors και την Caterpillar, είναι σε θέση να βοηθήσει μια επιχείρηση να μεγαλώσει. Κοιτώντας στο παρελθόν, προσθέτει: "Κοιτάμε μακρόθεσμα, είναι στο DNA μας. Η ανάπτυξη είναι στο DNA μας".

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    Forbes 100+ The Greek List

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    00:05 12/08

    Η "αλλαγή σελίδας" της Kodak και άλλες επιχειρηματικές "επανεκκινήσεις" που έγραψαν ιστορία

    Η πάλαι ποτέ αξιοσέβαστη εταιρεία φωτογραφικών μηχανών γυρίζει "σελίδα" και "μεταμορφώνεται" σε φαρμακευτική. Δεν είναι όμως η μόνη που έχει πραγματοποιήσει μια τέτοια επιχειρηματική "στροφή":...

    07:57 11/08

    Ο Μπράιαν Τσέσκι της Airbnb επανεξετάζει τη στρατηγική ανάπτυξης της εταιρείας

    "Μεγαλώσαμε πολύ γρήγορα, και κάναμε λάθη. Παρασυρθήκαμε. Πρέπει πραγματικά να σκεφτούμε τον αντίκτυπό μας στις πόλεις και τις κοινότητες. Να αναθεωρήσουμε την οπτική μας για όλα και για όλους",...

    15:43 10/08

    Ο Τραμπ αρνείται ότι ζήτησε να προστεθεί στο Όρος Ράσμορ, αν και το βρίσκει καλή ιδέα

    "Ποτέ δε το πρότεινα, αν και βάσει όλων αυτών που επιτεύχθηκαν κατά τη διάρκεια των πρώτων 3,5 ετών, ίσως περισσότερα από κάθε άλλη προεδρία, μου φαίνεται καλή ιδέα", έγραψε στο Twitter.

    08:40 10/08

    Στον "πάγο" το σχέδιο Τραμπ για "στροφή" της Kodak στα φάρμακα λόγω "σοβαρών ανησυχιών"

    Τις ανησυχίες πυροδότησαν αφενός το εντυπωσιακό "άλμα" που κατέγραψε η μετοχή της εταιρείας και αφετέρου οι μετοχές που χορηγήθηκαν σε κορυφαία στελέχη της εταιρείας λίγο πριν τη δημοσίευση του deal.

    08:05 09/08

    CIA: "Καμία απόδειξη" εμπλοκής του Πεκίνου στα δεδομένα του TikTok

    Ο Αμερικανός πρόεδρος έδωσε διορία 45 ημερών στις αμερικανικές επιχειρήσεις για να διακόψουν κάθε συνεργασία με τις κινεζικές εταιρείες των εφαρμογών WeChat και TikTok.

    09:21 08/08

    Δεν ανοίγουν οι σαμπάνιες - Χαμηλές πωλήσεις εξαιτίας της πανδημίας

    Σύμφωνα με το Associated Press, οι πωλήσεις σαμπάνιας το 2020 μειώθηκαν κατά 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ (2 δισεκατομμύρια δολάρια), το ένα τρίτο των συνηθισμένων πωλήσεων.

    07:47 07/08

    Τρεις εκκρεμότητες που θα καθορίσουν την πορεία της Wall στο υπόλοιπο του 2020

    Οι επενδυτές εστιάζουν στο νέο πακέτο στήριξης της οικονομίας, στα νέα για το εμβόλιο και στις εκλογές.

    14:26 06/08

    Ο Μπέζος πούλησε 1 εκατ. μετοχές της Amazon, αξίας 3,1 δισ. δολαρίων

    Προς το παρόν δεν είναι γνωστός ο λόγος της πώλησης και αν συνδέεται με το φιλανθρωπικό του έργο ή με τη χρηματοδότηση της Blue Origin.

    08:02 06/08

    Γιατί ο χρυσός "έσπασε" το φράγμα των 2.000 δολαρίων για πρώτη φορά

    Το πολύτιμο μέταλλο έχει κερδίσει περισσότερο από 34% από την αρχή του 2020.

    08:09 05/08

    H SEC ερευνά συναλλαγές μετοχών της Kodak πριν το φαρμακευτικό deal με την κυβέρνηση Τραμπ

    ¨Ελεγχοι και για το μπόνους 1,75 εκατ. μετοχών στον CEO.

    07:50 04/08

    Ο Τραμπ θέλει "γερή μίζα" για την κυβέρνηση ώστε να πει το ok στο deal Microsoft-TikTok

    Αξίωσε η οποιαδήποτε συμφωνία συναφθεί να περιλαμβάνει "σημαντικό οικονομικό όφελος" για την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

    07:51 03/08

    Εκπρόσωπος των Δημοκρατικών προειδοποιεί: "Οι Αμερικανοί ας ξυπνήσουν", ο Τραμπ είναι ένας άλλος "Μουσολίνι"

    "Σκοπεύει να επικαλεστεί λόγους έκτακτης ανάγκης προκειμένου να παραμείνει στην καρέκλα του προέδρου".

    00:05 03/08

    Γιώργος Πετράς (Engel & Völkers): Ισχυρότερη η ζήτηση για εξοχικά μετά την πανδημία

    Τη ζήτηση για πολυτελείς εξοχικές κατοικίες στην Ελλάδα ενίσχυσε η πανδημική κρίση, όπως αναφέρει στο "Forbes" ο Γιώργος Πετράς, διευθύνων σύμβουλος της Engel & Völkers Ελλάδος. Ο λόγος; Όπως εξηγεί, ...

    08:04 02/08

    Γιατί ο Trump εντείνει τις επιθέσεις του εναντίον της Κίνας

    Μεγάλο τμήμα της αμερικανικής κοινής γνώμης συμφωνεί με την τακτική της κυβέρνησης εις βάρος της Κίνας.

    16:19 31/07

    Οι πολυτιμότερες αθλητικές ομάδες στον κόσμο για το 2020

    Στην πρώτη θέση οι Dallas Cowboys, με αξία 5,5 δισ. δολαρίων. Ακολουθούν οι New York Yankees με αξία 5 δισ. δολαρίων. Τρεις ευρωπαϊκοί ποδοσφαιρικοί σύλλογοι κατάφεραν να μπουν στην πρώτη δεκάδα.

    08:40 30/07

    Κορονοϊός: Το μυστηριώδες σύστημα παράδοσης του εμβολίου της Moderna

    Το μυστήριο γύρω από ένα βασικό συστατικό του εμβολίου της Moderna έχει γίνει εντονότερο.