Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 28-Σεπ-2019 09:35

  Οι Κύπριοι ξενοδόχοι μαζεύουν τα κομμάτια μετά την κατάρρευση της Thomas Cook

  Οι Κύπριοι ξενοδόχοι μαζεύουν τα κομμάτια μετά την κατάρρευση της Thomas Cook
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Antonis Antoniou

  Η κατάρρευση του ταξιδιωτικού πρακτορείου Thomas Cook θα έχει πολλαπλές αρνητικές συνέπειες στον τουριστικό τομέα της Κύπρου. Κατ' αρχάς, πολλοί Κύπριοι ιδιοκτήτες ξενοδοχειακών μονάδων δεν έχουν πληρωθεί για τις υπηρεσίες που προσέφεραν σε τουρίστες που επισκέφθηκαν το νησί με ταξιδιωτικά πακέτα της Thomas Cook.

  Μάλιστα, οι περισσότεροι από αυτούς δεν έχουν πληρωθεί για τους μήνες υψηλής ζήτησης, δηλαδή Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο. Το συνολικό ποσό εκτιμάται περίπου στα 50 εκατ. ευρώ, και οι πιθανότητες να πάρουν τελικά τα χρημάτά τους είναι ελάχιστες.

  Επιπλέον, πολλά ξενοδοχεία υπολόγιζαν να παραμείνουν ανοιχτά έως τα τέλη Νοεμβρίου λόγω των συμφωνιών που είχαν κάνει με το ταξιδιωτικό πρακτορείο. Μετά όμως από τις τελευταίες εξελίξεις, πιθανότατα θα πρέπει να σταματήσουν τη λειτουργία τους δύο μήνες νωρίτερα. Αυτό σημαίνει λιγότερα έσοδα για τις ίδιες, λιγότερους φόρους για το κράτος και περισσότερη εποχιακή ανεργία. Πολλές ξενοδοχειακές μονάδες της Κύπρου είχαν αποκλειστικές συμφωνίες με την Thomas Cook, που κάλυπταν το 80% της πληρότητας των ξενοδοχείων. Ενώ κάποια άλλα ξενοδοχεία εξαρτώνταν 100% από τις συμφωνίες με την Thomas Cook. Αν δεν βρουν λοιπόν κάποια εναλλακτική, είναι προφανές ότι αρκετές από αυτές τις ξενοδοχειακές μονάδες δεν θα ανοίξουν ποτέ ξανά.

  Ο τουριστικός τομέας είναι από τους πιο σημαντικούς για την κυπριακή οικονομία, καθώς επιδεικνύει σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης τα τελευταία δύο χρόνια. Τόσο οι αφίξεις όσο και τα έσοδα του τομέα βρίσκονται σε ανοδική πορεία. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο ετήσιος οικονομικός αντίκτυπος της Thomas Cook στον κυπριακό τουρισμό υπολογίζεται στα 190 εκατ. ευρώ. Οι ξενοδόχοι έχουν ξεκινήσει ήδη να σκέφτονται εναλλακτικές για το καλοκαίρι του 2020, αλλά αυτό δεν θα είναι καθόλου εύκολο. Ακόμα και αν υπάρξει ενδιαφέρον από άλλα τουριστικά-ταξιδιωτικά πρακτορεία, αυτά θα ζητήσουν σημαντικά χαμηλότερες τιμές ασκώντας μεγαλύτερες πιέσεις στα ξενοδοχεία. Όλα όμως θα εξαρτηθούν από την προθυμία τους να καλύψουν τα κενά που αφήνει πίσω η κατάρρευση της Thomas Cook. Τα άλλα ταξιδιωτικά πρακτορεία γνωρίζουν πολύ καλά την κατάσταση και γι' αυτό θα ζητήσουν τις συμφερότερες τιμές. Ο κυπριακός τουρισμός εξαρτάται από μια μερίδα τουριστικών πρακτόρων. Η Thomas Cook ήταν ένας από αυτούς.

  Ένας άλλος είναι ο όμιλος TUI, αλλά και η Biblio Globus, που φέρνει στην Κύπρο πάνω από το 50% των Ρώσων τουριστών. Πριν από λίγους μήνες, ανακοινώθηκε πως η Thomas Cook σχεδίαζε να αγοράσει τις δραστηριότητες της Biblio Globus. Αν συνέβαινε αυτό, σήμερα θα είχε δημιουργηθεί μια ακόμη μεγαλύτερη τρύπα εσόδων στον κυπριακό τουριστικό τομέα. Ωστόσο, ο όμιλος Tour Operator BG LLC, στον οποίο ανήκει η Biblio Globus, ανακοίνωσε πως θα συνεχίσει τις δραστηριότητές του στην Κύπρο ως συνήθως. Η CEO της εταιρείας, Julia Tugolukova, σημείωνε μάλιστα πως η Κύπρος είναι προτεραιότητα για την εταιρεία και πως θα κάνει όλες τις δυνατές προσπάθειες για να φέρει περισσότερους Ρώσους τουρίστες στο νησί.

  Τα θετικά σημάδια από τη ρωσική αγορά δόθηκαν πρόσφατα από τον κύριο μέτοχο της TUI, Alexey Mordashov. Ο Mordashov επισκέφθηκε πρόσφατα την Κύπρο και κατά τις συναντήσεις του με κρατικούς αξιωματούχους και στελέχη του ιδιωτικού τομέα ανέλυσε τα σχέδια της TUI να αυξήσει σημαντικά τις αφίξεις Ρώσων τουριστών στην Κύπρο τα επόμενα χρόνια, αρχής γενομένης από το 2020. Δεν γνωστοποιήθηκαν περαιτέρω λεπτομέρειες των σχεδίων του, αλλά θεωρείται καλή εξέλιξη. Το 2018 οι αφίξεις τουριστών στην Κύπρο έφτασαν τα 4 εκατομμύρια, αριθμός ρεκόρ για τη χώρα και μέχρι τον Αύγουστο του 2019 ο τομέας ήταν σε εξέλιξη για ένα νέο ρεκόρ. Μετά την κατάρρευση της Thomas Cook, είναι προφανές ότι στόχος τόσο του κυπριακού κράτους όσο και του τουριστικού τομέα δεν θα είναι ένα νέο ρεκόρ, αλλά να καλύψουν τα κενά για το 2020. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  108,2 δισ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  105,5 δισ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  100,1 δισ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  82,2 δισ. $

  Amancio Ortega

  Amancio Ortega

  70,2 δισ. $