Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 28-Σεπ-2019 09:35

  Οι Κύπριοι ξενοδόχοι μαζεύουν τα κομμάτια μετά την κατάρρευση της Thomas Cook

  Οι Κύπριοι ξενοδόχοι μαζεύουν τα κομμάτια μετά την κατάρρευση της Thomas Cook
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Antonis Antoniou

  Η κατάρρευση του ταξιδιωτικού πρακτορείου Thomas Cook θα έχει πολλαπλές αρνητικές συνέπειες στον τουριστικό τομέα της Κύπρου. Κατ' αρχάς, πολλοί Κύπριοι ιδιοκτήτες ξενοδοχειακών μονάδων δεν έχουν πληρωθεί για τις υπηρεσίες που προσέφεραν σε τουρίστες που επισκέφθηκαν το νησί με ταξιδιωτικά πακέτα της Thomas Cook.

  Μάλιστα, οι περισσότεροι από αυτούς δεν έχουν πληρωθεί για τους μήνες υψηλής ζήτησης, δηλαδή Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο. Το συνολικό ποσό εκτιμάται περίπου στα 50 εκατ. ευρώ, και οι πιθανότητες να πάρουν τελικά τα χρημάτά τους είναι ελάχιστες.

  Επιπλέον, πολλά ξενοδοχεία υπολόγιζαν να παραμείνουν ανοιχτά έως τα τέλη Νοεμβρίου λόγω των συμφωνιών που είχαν κάνει με το ταξιδιωτικό πρακτορείο. Μετά όμως από τις τελευταίες εξελίξεις, πιθανότατα θα πρέπει να σταματήσουν τη λειτουργία τους δύο μήνες νωρίτερα. Αυτό σημαίνει λιγότερα έσοδα για τις ίδιες, λιγότερους φόρους για το κράτος και περισσότερη εποχιακή ανεργία. Πολλές ξενοδοχειακές μονάδες της Κύπρου είχαν αποκλειστικές συμφωνίες με την Thomas Cook, που κάλυπταν το 80% της πληρότητας των ξενοδοχείων. Ενώ κάποια άλλα ξενοδοχεία εξαρτώνταν 100% από τις συμφωνίες με την Thomas Cook. Αν δεν βρουν λοιπόν κάποια εναλλακτική, είναι προφανές ότι αρκετές από αυτές τις ξενοδοχειακές μονάδες δεν θα ανοίξουν ποτέ ξανά.

  Ο τουριστικός τομέας είναι από τους πιο σημαντικούς για την κυπριακή οικονομία, καθώς επιδεικνύει σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης τα τελευταία δύο χρόνια. Τόσο οι αφίξεις όσο και τα έσοδα του τομέα βρίσκονται σε ανοδική πορεία. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο ετήσιος οικονομικός αντίκτυπος της Thomas Cook στον κυπριακό τουρισμό υπολογίζεται στα 190 εκατ. ευρώ. Οι ξενοδόχοι έχουν ξεκινήσει ήδη να σκέφτονται εναλλακτικές για το καλοκαίρι του 2020, αλλά αυτό δεν θα είναι καθόλου εύκολο. Ακόμα και αν υπάρξει ενδιαφέρον από άλλα τουριστικά-ταξιδιωτικά πρακτορεία, αυτά θα ζητήσουν σημαντικά χαμηλότερες τιμές ασκώντας μεγαλύτερες πιέσεις στα ξενοδοχεία. Όλα όμως θα εξαρτηθούν από την προθυμία τους να καλύψουν τα κενά που αφήνει πίσω η κατάρρευση της Thomas Cook. Τα άλλα ταξιδιωτικά πρακτορεία γνωρίζουν πολύ καλά την κατάσταση και γι' αυτό θα ζητήσουν τις συμφερότερες τιμές. Ο κυπριακός τουρισμός εξαρτάται από μια μερίδα τουριστικών πρακτόρων. Η Thomas Cook ήταν ένας από αυτούς.

  Ένας άλλος είναι ο όμιλος TUI, αλλά και η Biblio Globus, που φέρνει στην Κύπρο πάνω από το 50% των Ρώσων τουριστών. Πριν από λίγους μήνες, ανακοινώθηκε πως η Thomas Cook σχεδίαζε να αγοράσει τις δραστηριότητες της Biblio Globus. Αν συνέβαινε αυτό, σήμερα θα είχε δημιουργηθεί μια ακόμη μεγαλύτερη τρύπα εσόδων στον κυπριακό τουριστικό τομέα. Ωστόσο, ο όμιλος Tour Operator BG LLC, στον οποίο ανήκει η Biblio Globus, ανακοίνωσε πως θα συνεχίσει τις δραστηριότητές του στην Κύπρο ως συνήθως. Η CEO της εταιρείας, Julia Tugolukova, σημείωνε μάλιστα πως η Κύπρος είναι προτεραιότητα για την εταιρεία και πως θα κάνει όλες τις δυνατές προσπάθειες για να φέρει περισσότερους Ρώσους τουρίστες στο νησί.

  Τα θετικά σημάδια από τη ρωσική αγορά δόθηκαν πρόσφατα από τον κύριο μέτοχο της TUI, Alexey Mordashov. Ο Mordashov επισκέφθηκε πρόσφατα την Κύπρο και κατά τις συναντήσεις του με κρατικούς αξιωματούχους και στελέχη του ιδιωτικού τομέα ανέλυσε τα σχέδια της TUI να αυξήσει σημαντικά τις αφίξεις Ρώσων τουριστών στην Κύπρο τα επόμενα χρόνια, αρχής γενομένης από το 2020. Δεν γνωστοποιήθηκαν περαιτέρω λεπτομέρειες των σχεδίων του, αλλά θεωρείται καλή εξέλιξη. Το 2018 οι αφίξεις τουριστών στην Κύπρο έφτασαν τα 4 εκατομμύρια, αριθμός ρεκόρ για τη χώρα και μέχρι τον Αύγουστο του 2019 ο τομέας ήταν σε εξέλιξη για ένα νέο ρεκόρ. Μετά την κατάρρευση της Thomas Cook, είναι προφανές ότι στόχος τόσο του κυπριακού κράτους όσο και του τουριστικού τομέα δεν θα είναι ένα νέο ρεκόρ, αλλά να καλύψουν τα κενά για το 2020. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  00:05 12/08

  Η "αλλαγή σελίδας" της Kodak και άλλες επιχειρηματικές "επανεκκινήσεις" που έγραψαν ιστορία

  Η πάλαι ποτέ αξιοσέβαστη εταιρεία φωτογραφικών μηχανών γυρίζει "σελίδα" και "μεταμορφώνεται" σε φαρμακευτική. Δεν είναι όμως η μόνη που έχει πραγματοποιήσει μια τέτοια επιχειρηματική "στροφή":...

  07:57 11/08

  Ο Μπράιαν Τσέσκι της Airbnb επανεξετάζει τη στρατηγική ανάπτυξης της εταιρείας

  "Μεγαλώσαμε πολύ γρήγορα, και κάναμε λάθη. Παρασυρθήκαμε. Πρέπει πραγματικά να σκεφτούμε τον αντίκτυπό μας στις πόλεις και τις κοινότητες. Να αναθεωρήσουμε την οπτική μας για όλα και για όλους",...

  15:43 10/08

  Ο Τραμπ αρνείται ότι ζήτησε να προστεθεί στο Όρος Ράσμορ, αν και το βρίσκει καλή ιδέα

  "Ποτέ δε το πρότεινα, αν και βάσει όλων αυτών που επιτεύχθηκαν κατά τη διάρκεια των πρώτων 3,5 ετών, ίσως περισσότερα από κάθε άλλη προεδρία, μου φαίνεται καλή ιδέα", έγραψε στο Twitter.

  08:40 10/08

  Στον "πάγο" το σχέδιο Τραμπ για "στροφή" της Kodak στα φάρμακα λόγω "σοβαρών ανησυχιών"

  Τις ανησυχίες πυροδότησαν αφενός το εντυπωσιακό "άλμα" που κατέγραψε η μετοχή της εταιρείας και αφετέρου οι μετοχές που χορηγήθηκαν σε κορυφαία στελέχη της εταιρείας λίγο πριν τη δημοσίευση του deal.

  08:05 09/08

  CIA: "Καμία απόδειξη" εμπλοκής του Πεκίνου στα δεδομένα του TikTok

  Ο Αμερικανός πρόεδρος έδωσε διορία 45 ημερών στις αμερικανικές επιχειρήσεις για να διακόψουν κάθε συνεργασία με τις κινεζικές εταιρείες των εφαρμογών WeChat και TikTok.

  09:21 08/08

  Δεν ανοίγουν οι σαμπάνιες - Χαμηλές πωλήσεις εξαιτίας της πανδημίας

  Σύμφωνα με το Associated Press, οι πωλήσεις σαμπάνιας το 2020 μειώθηκαν κατά 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ (2 δισεκατομμύρια δολάρια), το ένα τρίτο των συνηθισμένων πωλήσεων.

  07:47 07/08

  Τρεις εκκρεμότητες που θα καθορίσουν την πορεία της Wall στο υπόλοιπο του 2020

  Οι επενδυτές εστιάζουν στο νέο πακέτο στήριξης της οικονομίας, στα νέα για το εμβόλιο και στις εκλογές.

  14:26 06/08

  Ο Μπέζος πούλησε 1 εκατ. μετοχές της Amazon, αξίας 3,1 δισ. δολαρίων

  Προς το παρόν δεν είναι γνωστός ο λόγος της πώλησης και αν συνδέεται με το φιλανθρωπικό του έργο ή με τη χρηματοδότηση της Blue Origin.

  08:02 06/08

  Γιατί ο χρυσός "έσπασε" το φράγμα των 2.000 δολαρίων για πρώτη φορά

  Το πολύτιμο μέταλλο έχει κερδίσει περισσότερο από 34% από την αρχή του 2020.

  08:09 05/08

  H SEC ερευνά συναλλαγές μετοχών της Kodak πριν το φαρμακευτικό deal με την κυβέρνηση Τραμπ

  ¨Ελεγχοι και για το μπόνους 1,75 εκατ. μετοχών στον CEO.

  07:50 04/08

  Ο Τραμπ θέλει "γερή μίζα" για την κυβέρνηση ώστε να πει το ok στο deal Microsoft-TikTok

  Αξίωσε η οποιαδήποτε συμφωνία συναφθεί να περιλαμβάνει "σημαντικό οικονομικό όφελος" για την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

  07:51 03/08

  Εκπρόσωπος των Δημοκρατικών προειδοποιεί: "Οι Αμερικανοί ας ξυπνήσουν", ο Τραμπ είναι ένας άλλος "Μουσολίνι"

  "Σκοπεύει να επικαλεστεί λόγους έκτακτης ανάγκης προκειμένου να παραμείνει στην καρέκλα του προέδρου".

  00:05 03/08

  Γιώργος Πετράς (Engel & Völkers): Ισχυρότερη η ζήτηση για εξοχικά μετά την πανδημία

  Τη ζήτηση για πολυτελείς εξοχικές κατοικίες στην Ελλάδα ενίσχυσε η πανδημική κρίση, όπως αναφέρει στο "Forbes" ο Γιώργος Πετράς, διευθύνων σύμβουλος της Engel & Völkers Ελλάδος. Ο λόγος; Όπως εξηγεί, ...

  08:04 02/08

  Γιατί ο Trump εντείνει τις επιθέσεις του εναντίον της Κίνας

  Μεγάλο τμήμα της αμερικανικής κοινής γνώμης συμφωνεί με την τακτική της κυβέρνησης εις βάρος της Κίνας.

  16:19 31/07

  Οι πολυτιμότερες αθλητικές ομάδες στον κόσμο για το 2020

  Στην πρώτη θέση οι Dallas Cowboys, με αξία 5,5 δισ. δολαρίων. Ακολουθούν οι New York Yankees με αξία 5 δισ. δολαρίων. Τρεις ευρωπαϊκοί ποδοσφαιρικοί σύλλογοι κατάφεραν να μπουν στην πρώτη δεκάδα.

  08:40 30/07

  Κορονοϊός: Το μυστηριώδες σύστημα παράδοσης του εμβολίου της Moderna

  Το μυστήριο γύρω από ένα βασικό συστατικό του εμβολίου της Moderna έχει γίνει εντονότερο.