Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 23-Σεπ-2019 07:47

  Καμπανάκι από τον κροίσο Τ. Yanai: Το Brexit θα ξανακάνει τη Βρετανία "τον ασθενή της Ευρώπης"

  Καμπανάκι από τον κροίσο Τ. Yanai: Το Brexit θα ξανακάνει τη Βρετανία "τον ασθενή της Ευρώπης"
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του David Dawkins

  Ο Ιάπωνας δισεκατομμυριούχος Tadashi Yanai είναι ο τελευταίος μιας μακράς λίστας επικεφαλής επιχειρήσεων που προειδοποιεί ότι το Brexit είναι "πρακτικά αδύνατο” και ότι θα μετατρέψει και πάλι το Ηνωμένο Βασίλειο "στον ασθενή της Ευρώπης”.

  Σε συνέντευξή του στο CNN, ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της αυτοκρατορίας Fast Retailing, του λιανεμπορικού ομίλου όπου ανήκει και η Uniqlo, εξέφρασε τις ανησυχίες του σχετικά με το Brexit και τη συνέχιση της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Μιλώντας στο τηλεοπτικό ειδησεογραφικό δίκτυο τόνισε ότι "Αν υλοποιηθεί το Brexit, το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να επιστρέψει στο σημείο που βρισκόταν πριν από την εποχή της Μάργκαρετ Θάτσερ", δηλαδή στην περίοδο που διήρκεσε κατά το μεγαλύτερο μέρος της δεκαετίας του 1970 και χαρακτηρίστηκε από οικονομική δυσπραγία.

  "Τότε, το Ηνωμένο Βασίλειο χαρακτηριζόταν ως ο ασθενής της Ευρώπης. Φοβάμαι ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί και πάλι”, σημείωσε ο Yanai. Εξηγώντας τις δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει το Ηνωμένο Βασίλειο όσον αφορά το Brexi, τόνισε: "Το Brexit είναι πρακτικά αδύνατο γιατί τα υφιστάμενα σύνορα θα κλονιστούν, επιπλέον το Λονδίνο έχει να αντιμετωπίσει τα θέματα της Βόρειας Ιρλανδίας και της Σκωτίας… Νομίζω ότι είναι δύσκολο να υλοποιηθεί ακόμη και αν το Ηνωμένο Βασίλειο θέλει να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση”.

  Ο Yanai, 70 ετών σήμερα, είναι ιδρυτής της εισηγμένης στο χρηματιστήριο του Τόκιο, Fast Retailing. Ο ίδιος και η οικογένειά του ελέγχουν το 44% του λιανεμπορικού κολοσσού, με την περιουσία τους να εκτιμάται σε περισσότερα από 30 δισ. δολάρια και τον Yanai να κατέχει τον τίτλο του πλουσιότερου ανθρώπου στην Ιαπωνία.

  Η ναυαρχίδα της αυτοκρατορίας του Yanai, η αλυσίδα λιανικού εμπορίου ρούχων Uniqlo, έχει αντιμετωπίσει σημαντικές δυσκολίες στο Ηνωμένο Βασίλειο τα τελευταία χρόνια. Παρότι διατηρεί ακόμη 13 καταστήματα, τα φιλόδοξα σχέδια επέκτασής της στις αρχές της δεκαετίας του 2000 ανατράπηκαν πολύ γρήγορα το 2003, οδηγώντας στο κλείσιμο 16 καταστημάτων.

  Στις 3 Σεπτεμβρίου, η Fast Retailing ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις των καταστημάτων outlet της Uniglo στην Ιαπωνία αυξήθηκαν τον Αύγουστο κατά 9,9% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Παρότι οι πωλήσεις στην Ασία παραμένουν ισχυρές, η επέκταση στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει "παγώσει” μετά την κίνηση του Yanai το 2012 να θέσει σε αναμονή τα σχέδιά του για άνοιγμα 1.000 καταστημάτων της Uniqlo στις ΗΠΑ - επί του παρόντος η εταιρεία διατηρεί 50 καταστήματα.

  Το εμπόριο

  Η προειδοποίηση για τις επιπτώσεις του Brexit από τον πλουσιότερο άνθρωπο της Ιαπωνίας έρχεται τη στιγμή που η Βρετανίδα υπουργός Εμπορίου Liz Truss, επισκέπτεται το Τόκιο προκειμένου να ενισχύσει τους οικονομικούς δεσμούς των δύο χωρών λίγο πριν την ημερομηνία ορόσημο για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

  Ασχέτως του Brexit, σύμφωνα με τη βρετανική κυβέρνηση, η Ιαπωνία παραμένει ένας από τους σημαντικότερους ξένους επενδυτές στη χώρα, με την αξία των επενδύσεων να φτάνει τα 37 δισ. δολάρια (29,5 δισ. στερλίνες) το προηγούμενο έτος και 1.000 ιαπωνικές επιχειρήσεις να έχουν την έδρα τους στη χώρα, απασχολώντας περισσότερους από 150.000 εργαζομένους.

  Σηματοδοτώντας την πρόθεσή της να εγκαθιδρύσει μια εμπορική συμφωνία μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ιαπωνίας, η Βρετανίδα υπουργός Εμπορίου δήλωσε μόλις την περασμένη Πέμπτη: "Πρέπει να διαβεβαιώσουμε τις επιχειρήσεις ότι υπάρχει τεράστια πολιτική βούληση και από τις δύο πλευρές να ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις για μια νέα συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Ιαπωνία το συντομότερο δυνατόν".
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  109,7 δισ. $

  -1.726,6 εκ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  105,7 δισ. $

  +41,1 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  100,0 δισ. $

  +64,5 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  82,4 δισ. $

  +19,2 εκ. $

  Amancio Ortega

  Amancio Ortega

  70,4 δισ. $

  -184,9 εκ. $