Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 22-Σεπ-2019 12:01

  Κανείς δεν φαίνεται να κατάλαβε την κριτική της Greta Thunberg στο Green New Deal

  Κανείς δεν φαίνεται να κατάλαβε την κριτική της Greta Thunberg στο Green New Deal
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Jeff McMahon

  Η κριτική που άσκησε την περασμένη εβδομάδα η Greta Thunberg στο Κογκρέσο ήταν αδυσώπητη και δεν χαρίστηκε στους ήρωες της αριστεράς που παρουσιάζουν τους εαυτούς τους ως προστάτες του περιβάλλοντος.

  Αν και η Thunberg δεν χρησιμοποίησε τις λέξεις "Green New Deal", χαρακτήρισε τις κομματικές προσπάθειες που οραματίζονται ένα εξιδανικευμένο μέλλον ως "άχρηστα όνειρα" και επικέντρωσε την κριτική της σε αυτά τα λόγια:

  "Ανεξάρτητα από το πόσο πολιτικό είναι το υπόβαθρο αυτής της κρίσης, δεν πρέπει να επιτρέψουμε να συνεχιστεί σαν κομματική πολιτική συζήτηση. Η κλιματική και οικολογική κρίση είναι υπεράνω των πολιτικών κομμάτων. Και ο κύριος εχθρός μας δεν είναι οι πολιτικοί αντίπαλοι. Ο εχθρός μας είναι οι δυνάμεις της φύσης, και δεν μπορούμε να κάνουμε συμφωνίες με αυτές τις αχαλίνωτες δυνάμεις".

  Η αχίλλειος πτέρνα του Green New Deal είναι ότι θεωρεί ως αιτία της κλιματικής κρίσης τη φιλελεύθερη πολιτική. Η κλιματική κρίση όμως απασχολεί όλο τον κόσμο και όλοι ευθυνόμαστε για αυτήν.

  Και οι συντηρητικοί θα πρέπει να το καταλάβουν αυτό. Επειδή όμως δυσκολεύονται να υποστηρίξουν μια πολιτική σαν το New Deal, θα την υποβιβάσουν στο επίπεδο της φαντασίας, μέχρι να μας χτυπήσει μια κατακλυσμιαία περιβαλλοντική καταστροφή.

  Χρειάζομαστε μια περιβαλλοντική πολιτική προτού συμβεί μια τέτοια καταστροφή.

  Για να εξηγήσουν την ξαφνική αλλά διεθνή απήχηση της Greta, οι άνθρωποι ξεκίνησαν να λένε ότι έχει υπερδυνάμεις. Κάποιος θα μπορούσε να πει ότι η 16χρονη καταλαβαίνει την πολιτική πραγματικότητα καλύτερα από κάποιον που έχει περάσει τη ζωή του στην πολιτική.

  "Όπου και αν πηγαίνω ακούω διάφορα παραμύθια. Επιχειρηματίες και στελέχη κομμάτων μάς λένε ιστορίες για το πόσο καλά θα πάνε τα πράγματα, για το πόσο εύκολα θα λύσουμε τα προβλήματά μας. Ιστορίες για να πέφτουμε ήσυχοι για ύπνο. Το πραγματικό μας όμως πρόβλημα δεν είναι ότι δεν μπορούμε να κάνουμε όνειρα για ένα καλύτερο αύριο. Το πρόβλημά μας είναι πως πρέπει να ξυπνήσουμε, και γρήγορα. Πρέπει να ξυπνήσουμε και να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα και την ίδια την επιστήμη. Και η επιστήμη λέει για τα ανθρώπινα βάσανα που θα επιδεινωθούν αν δεν αποφασίσουμε να δράσουμε τώρα. Αυτή είναι η μεγαλύτερη κρίση με την οποία έχει βρεθεί αντιμέτωπη η ανθρωπότητα".

  Οι Ρεπουμπλικάνοι υποστήριζαν τη δράση για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Οφείλουμε τη συμμετοχή μας στη Συμφωνία του Παρισιού όχι μόνο στον Barack Obama, αλλά και στον George H.W. Bush, ο οποίος επικύρωσε το πλαίσιο της συμφωνίας των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή.

  Όταν όμως ο Al Gore έθεσε υποψηφιότητα για την προεδρία των ΗΠΑ το 2000, η κλιματική αλλαγή έγινε πολιτικό ζήτημα. Και η άρνηση για την κλιματική αλλαγή που υπήρχε υπογείως σε ορισμένες τάξεις των Ρεπουμπλικάνων, έγινε κυρίαρχη στρατηγική τους. Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να απαξιώσεις τον αντίπαλό σου παρά να τον αποκαλέσεις "Όζον" (Ozone).

  Η Greta αντιστέκεται στον πειρασμό να συμπαραταχθεί με τους φίλα προσκείμενους στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Ακόμη και όταν ο Obama της είχε πει "εσύ και εγώ είμαστε ίδια ομάδα, είμαστε μαζί σε αυτόν τον αγώνα", εκείνη δεν άλλαξε το μήνυμά της για την απολιτικοποίηση του θέματος της κλιματικής αλλαγής.

  Για εμένα, η υπερδύναμη της Greta είναι η αξιοπρέπειά της. Δεν πρόκειται να συμβιβαστεί για τους φίλους ή για να μη μας ξεβολέψει, ούτε θα μας παραπλανήσει με ουτοπικά οράματα και σχέδια. Θα συνεχίσει να μας λέει την αλήθεια.

  Έφτασε στο Κογκρέσο και τόνισε το αυτονόητο, πως πρέπει να ακούμε την επιστήμη.

  Η αξιοπρέπεια και η ακεραιότητά της τής εξασφαλίζουν δικαιωματικά μια θέση στην ιστορία του ακτιβισμού. Η ποιότητα του απλού και ασυμβίβαστου χαρακτήρα της την τοποθετούν στην ομάδα μεγάλων φυσιογνωμιών στην ιστορία του ακτιβισμού, όπως Gandhi, Μητέρα Τερέζα, Mandela κ.ά. 

  Η Greta ομως δεν θέλει τον έπαινό μας. Θέλει να δράσουμε τώρα. Ας το κάνουμε λοιπόν.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  14:15 09/04

  Ποιες είναι οι χώρες με τους περισσότερους δισεκατομμυριούχους

  Παρά την πρόσφατη πτώση των χρηματιστηριακών αγορών σε όλο τον κόσμο, οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες στον πλανήτη -ΗΠΑ και Κίνα- έχουν πλέον περισσότερους δισεκατομμυριούχους από ό, τι πριν από ένα...

  13:17 09/04

  Ο κορονοϊός θα μπορούσε να ωθήσει μισό δισ. ανθρώπους στη φτώχεια

  Ο φιλανθρωπικός όμιλος Oxfam προειδοποίησε ότι η οικονομική επιβράδυνση από τον κορονοϊό θα μπορούσε να ωθήσει επιπλέον μισό δισεκατομμύριο ανθρώπους σε συνθήκες φτώχειας, εκτός εάν ληφθούν επείγοντα ...

  08:45 09/04

  O 'Pharma Bro' Martin Shkreli ζητά να αποφυλακιστεί για να βρει θεραπεία για τον κορονοϊό

  Επισημαίνει οκτώ υπάρχοντα φάρμακα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία του COVID-19.

  08:37 08/04

  Αυτοί είναι οι 10 νεότεροι δισεκατομμυριούχοι του πλανήτη

  Ανήκουν όλοι στην οικονομική ελίτ του πλανήτη αν και ακόμη δεν έχουν "πατήσει" τα 30.

  19:38 07/04

  Ο κορονοϊός "ψαλίδισε" κατά 1 δισ. ευρώ την περιουσία του Τραμπ

  Η περιουσία του προέδρου των ΗΠΑ ανερχόταν στα 3,1 δισεκατομμύρια δολάρια πριν από ένα μήνα. Τώρα πλέον υπολογίζεται στα 2,1 δισεκατομμύρια δολάρια. Πώς συνέβη αυτό.

  15:47 07/04

  Οι πλουσιότεροι άνθρωποι του πλανήτη το 2020

  Ο Bezos διατηρεί τα "σκήπτρα" του πλουσιότερου ανθρώπου. Ο Β. Βαρδινογιάννης η μόνη ελληνική συμμετοχή.

  08:05 07/04

  ΗΠΑ: Η οικονομία έχει πολλές προκλήσεις μπροστά της, προειδοποιούν οι τραπεζίτες

  Οι διευθύνοντες σύμβουλοι της JPMorgan Chase και της Jefferies σημειώνουν ότι η πανδημία του κορονοϊού έχει καταστροφικές επιπτώσεις στην αμερικανική οικονομία και ζητούν περισσότερη δράση από τη Fed ...

  13:25 06/04

  Η Κίνα πίστεψε ότι νίκησε τον κορονοϊό ωστόσο συνεχίζουν να εμφανίζονται νέα ασυμπτωματικά κρούσματα

  Σε μια στροφή 180 μοιρών, η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας άρχισε να συμπεριλαμβάνει ασυμπτωματικά κρούσματα στις αρχές Απριλίου, κάτι που δεν έπραττε προηγουμένως.

  09:17 06/04

  "Φως στην άκρη του τούνελ": Οι θάνατοι από κορονοϊό σε Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία μειώνονται

  Αντίθετα, αυξητική τάση εξακολουθεί να εμφανίζει ο αριθμός θανάτων στις ΗΠΑ, με τον πρόεδρο Τραμπ να δηλώνει το Σάββατο ότι οι δύο επόμενες εβδομάδες θα είναι οι "χειρότερες μέχρι σήμερα".

  10:06 05/04

  ΗΠΑ: Οι οικονομικές επιπτώσεις από την ύφεση του κορονοϊού σε πέντε αριθμούς

  Μόνο τις τελευταίες εβδομάδες χάθηκαν 10 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

  14:34 03/04

  Ο δισεκατομμυριούχος Philip Green παίρνει κρατικό χρήμα για να πληρώσει τους 14.000 υπαλλήλους του

  Ο όμιλος Arcadia, ο οποίος περιλαμβάνει τις αλυσίδες Topshop/Topman, Miss Selfridge, Burton, Dorothy Perkins, Evans και Wallis, αγωνίζεται για την επιβίωσή του σε τρία μέτωπα.

  08:13 03/04

  Επιτροπή ειδικών προειδοποίησε τον Λευκό Οίκο ότι o κορονοϊός μπορεί να μεταδίδεται με την αναπνοή

  Επιτροπή εμπειρογνωμόνων απέστειλε επιστολή στον Επιστημονικό Σύμβουλο του Λευκού Οίκου, όπου επισημαίνει ότι ο κορονοϊός SARS-CoV-2 που προκαλεί τη νόσο COVID-19, ενδεχομένως να μεταδίδεται απλώς...

  17:05 02/04

  ΗΠΑ: Χάθηκαν 10 εκατομμύρια θέσεις εργασίας σε δύο εβδομάδες

  "Η ταχύτητα και το μέγεθος συρρίκνωσης της αγοράς εργασίας είναι άνευ προηγουμένου", σημειώνουν οι αναλυτές.

  08:21 02/04

  Νέο "καμπανάκι" Γκέιτς: Ακολουθούμε συνταγή καταστροφής-Ο κορονοϊός απαιτεί εθνικό "λουκέτο"

  "Οι αρχές των ΗΠΑ πρέπει να είναι σαφείς: Αναστολή δραστηριότητας σημαίνει 'κλείνουν τα πάντα και παντού".

  14:25 01/04

  Συνεργασία Carrefour - Uber Eats για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών delivery λόγω lockdown στη Γαλλία

  Η υπηρεσία θα ξεκινήσει πιλοτικά στις 6 Απριλίου και θα είναι διαθέσιμη μέσω 15 καταστημάτων της Carrefour στην περιοχή του Παρισιού, ενώ δεν αποκλείεται να επεκταθεί και σε άλλες μεγάλες αγορές της...

  08:07 01/04

  Εμβόλιο της δεκαετίας του 1920 δοκιμάζεται κατά του κορονοϊού

  Εμβόλιο κατά της φυματίωσης στο μικροσκόπιο επιστημόνων σε πέντε χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.