Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 21-Σεπ-2019 09:28

  Ο Michael Jordan πούλησε μειοψηφικό πακέτο μετοχών των Hornets, και το κέρδος είναι μεγαλύτερο από το αναμενόμενο

  Ο Michael Jordan πούλησε μειοψηφικό πακέτο μετοχών των Hornets, και το κέρδος είναι μεγαλύτερο από το αναμενόμενο
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Mike Ozanian

  Η ομάδα του μπάσκετ Charlotte Hornets, η οποία ανήκει στον Michael Jordan, όχι μόνο τον βοήθησε να γίνει δισεκατομμυριούχος, αλλά και να κερδίσει παχυλά μερίσματα λόγω της ανόδου της ομάδας στο NBA.

  Ο Jordan αρχικά επένδυσε στους Hornets (μετά στους Bobcats) το 2016 και ανέλαβε πλήρως την ιδιοκτησία της ομάδας το 2010. Τότε, η συνολική επιχειρηματική αξία της ομάδας ήταν 175 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με ανθρώπους που είχαν γνώση της εξαγοράς στην οποία προχώρησε ο Jordan. Η συμφωνία προέβλεπε, ακόμη, τα πλήρη λειτουργικά δικαιώματα του γηπέδου της ομάδας, που τώρα ονομάζεται Spectrum Center.

  Πριν από μερικές ημέρες, ο Jordan πούλησε ένα μειοψηφικό πακέτο μετοχών των Hornets στους επιχειρηματίες Gabe Plotkin και Daniel Sundheim. Το μέγεθος του πακέτου και η αξία του δεν έγιναν γνωστά. Τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με το Forbes, η αξία των Hornets έφτανε το 1,3 δισ. δολ.

  Πριν από λίγες ώρες όμως, ο Darren Rovell του Action Network αποκάλυψε πως η εν λόγω συμφωνία ανέβασε την αξία των Hornets στο 1,5 δισ. δολ., από 280 εκατ. δολ., που ήταν η αξία της ομάδας όταν ο Jordan αποκτούσε τον πλήρη έλεγχο. Το 1,5 δισ. δολ. επιβεβαιώνεται, αλλά τα 280 εκατ. δολ. δεν είναι σωστό, καθώς σε αυτό το ποσό περιλαμβάνονταν δεσμεύσεις για μελλοντικά λειτουργικά κόστη. Σκεφτείτε το ως εξής: Αγοράζετε ένα σπίτι και δίνετε στον προηγούμενο ιδιοκτήτη 300.000 δολ. Αλλά θα δαπανήσετε άλλα 50.000 για εργασίες ανακαίνισης. Σύμφωνα όμως με τη συμφωνία, η αξία στην οποία αγοράσατε το σπίτι είναι 300.000, και όχι 350.000 δολ.

  Το συμπέρασμα: Η αξία των Hornets αυξήθηκε 757% από τότε που ανέλαβε την ιδιοκτησία ο Jordan. Αντίθετα, η χρηματιστηριακή αγορά αυξήθηκε μόνο 160%. Οπότε η επένδυση του Jordan στους Hornets έχει ωφελήσει 4,7 φορές περισσότερο την επιχείρηση από τον S&P 500.

  Ναι, οι μετοχές πληρώνουν μερίσματα. Το ίδιο όμως κάνουν και οι κερδοφόρες ομάδες. Όταν ο Jordan αγόρασε την ομάδα, η επιχείρηση έχανε λεφτά. Τα προηγούμενα χρόνια οι Hornets είναι κερδοφόρα ομάδα με λειτουργικά έσοδα που ξεπερνούν τα 52 εκατ. δολ., σύμφωνα με τις εκτιμήσεις.

  Οπότε, το κέρδος του Jordan από την πώληση αυτού του μειοψηφικού πακέτου ήταν επτά φορές μεγαλύτερο (από τότε που το αγόραζε). Η πλήρης επιβεβαίωση του κανόνα "αγοράστε φθηνά και πουλήστε ακριβά".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  110,6 δισ. $

  +410,8 εκ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  105,5 δισ. $

  -220,1 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  100,1 δισ. $

  -631,2 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  82,5 δισ. $

  -174,5 εκ. $

  Amancio Ortega

  Amancio Ortega

  70,6 δισ. $

  +448,7 εκ. $